Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΛΑΣ ΜΕ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΕΣ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ



Συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας με ανταποκριτές ξένου τύπου σε θέματα τουρισμού και προώθησης αγροτικών προϊόντων

Στο πλαίσιο του Προγράμματος Τουριστικής Προβολής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης συναντήθηκε με ανταποκριτές ξένου τύπου σε θέματα προώθησης αγροτικών προϊόντων και τουρισμού γενικότερα.

Οι δημοσιογράφοι από τη Σουηδία και, συγκεκριμένα, ο εκδότης κ. Niklas Werner και η συντακτική του ομάδα, υπεύθυνοι του «BUTIKSTRENDER», του μεγαλύτερου περιοδικού γαστρονομίας της Σουηδίας και όχι μόνο, επισκέφθηκαν την Π.Ε. Πέλλας στο πλαίσιο της ολιγοήμερης περιοδείας στην Π.Κ.Μ. Επίσης παραβρέθηκαν οι δημοσιογράφοι Γιάννης Κρυστάλλης και Νίνα Ορφανίδου καθώς επίσης ο κ. Δημήτρης Καρούσης, υπεύθυνος του hellogreece.gr που ειδικεύεται στην προώθηση εκλεκτών προϊόντων από όλη την Ελλάδα και τουριστικών περιοχών παράλληλα. Η φιλοξενία των δημοσιογράφων ξένου τύπου, ηλεκτρονικού και έντυπου αποτελεί μία από τις βασικές δράσεις στην προσπάθεια τουριστικής προβολής της Πέλλας και της Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης συναντήθηκε με τους φιλοξενούμενους δημοσιογράφους στα Λουτρά Λουτρακίου, όπου συζήτησε μαζί τους για θέματα τουρισμού και για την προσπάθεια που γίνεται για συνολική ανάδειξη των ελκυστικών τουριστικών προορισμών της Π.Ε. Πέλλας. Ταυτόχρονα, ανέφερε τον πρωτογενή τομέα της περιοχής ως τη βάση ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας και μίλησε για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της Π.Κ.Μ. που στηρίζεται στην ενίσχυση και προώθηση των αγροτικών προϊόντων και στον τουρισμό – πολιτισμό.

Ο κ. Θεοδωρίδης προσκάλεσε τον κ. Werner και όλους τους παρευρισκόμενους να επισκεφθούν ξανά την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας ώστε να επισκεφθούν τοπικές επιχειρήσεις και βιοτεχνίες που παράγουν και εξάγουν τα εκλεκτά προϊόντα της Πελλαίας γης σε ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές. Η σημαντική αγορά των Σκανδιναβικών Χωρών δίνει μεγάλα περιθώρια για ανάπτυξη εμπορικών συνεργασιών και εξαγωγές αγροτικών προϊόντων.

Οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι εντυπωσιάστηκαν από τις φυσικές ομορφιές της περιοχής, απόλαυσαν τα ιαματικά λουτρά και γεύτηκαν τοπικές γεύσεις, ενώ, δεσμεύτηκαν να έρθουν στην Πέλλα και, με μεγαλύτερη άνεση χρόνου να επισκεφθούν και τους υπόλοιπους Δήμους της περιοχής μας.

Στο περιθώριο της συνάντησης ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης προσέφερε στους φιλοξενούμενους ένα βιβλίο και ένα λεύκωμα του Μέγα Αλέξανδρου καθώς επίσης τοπικά προϊόντα αντιπροσωπευτικά του αγροδιατροφικού πλούτου της Πέλλας.


Κλείνοντας, ο κ. Θεοδωρίδης μίλησε για τη συνάντηση και αναφέρθηκε στα θετικά στοιχεία τέτοιων δράσεων στο Contra Channel.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕ ΠΕΛΛΑΣ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ



«Επί τάπητος» η Ανάπτυξη της Αλμωπίας

Ευρεία συνάντηση και συζήτηση στο Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας  


Ευρεία συνάντηση με τη συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη, του Βουλευτή Πέλλας κ. Γιάννη Σηφάκη και του Δημάρχου Αλμωπίας κ. Δημήτριου Μπίνου, πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας για την ανάπτυξη της Αλμωπίας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Γιάννης Κετικίδης, ο Διευθυντής της Δημοτικής Επιχείρησης Λουτρών κ. Χρήστος Δήμτσης, οι συνεργάτες του Αντιπεριφερειάρχη κκ. Στέφανος Αργυράκης και Ιάκωβος Τσελίδης και ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστος Μπιμπίτσος. 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Θεοδωρίδης ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τα υλοποιούμενα έργα στην Αλμωπία και τις προτεραιότητες της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας για την περιοχή ενόψει της νέας Προγραμματικής περιόδου (Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης 2014-2020). Ειδικότερα συζητήθηκαν οι ιδιαίτερες ανάγκες της Αλμωπίας και σημαντικά έργα στον τομέα των υποδομών, των έγγειων βελτιώσεων, της πολιτικής προστασίας, της τουριστικής προβολής και άλλα, με συμβολή στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Αλμωπίας και της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας.  

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το θέμα της άρδευσης των αγροτικών εκτάσεων της Αλμωπίας και συζητήθηκαν συγκεκριμένα έργα φραγμάτων και λιμνοδεξαμενών που μπορούν να εξασφαλίσουν επιπλέον ποσότητες για άρδευση με χαμηλό κόστος, αξιοποιώντας πλήρως τα πλούσια υδατικά αποθέματα της Αλμωπίας και, ταυτόχρονα, περιορίζοντας τους κινδύνους εμφάνισης πλημμυρών.

Ο κ. Θεοδωρίδης αναφέρθηκε επίσης στα προγραμματισμένα έργα αγροτικής οδοποιίας προϋπολογισμού 400.000,00 ευρώ περίπου καθώς επίσης και στη μελέτη του δρόμου Όρμα-Καλύβα Γιαννακούλα που προωθείται από την Περιφέρεια. Ένα ακόμη θέμα που συζητήθηκε ήταν η εξεύρεση χώρου για την ανέγερση του 1ου Γυμνασίου Αριδαίας που αποτελεί ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας.


Η συζήτηση ήταν εξαιρετικά εποικοδομητική και, όπως τόνισε ο κ. Αντιπεριφερειάρχης, «οι συζητήσεις μεταξύ των εκπροσώπων των τοπικών αρχών και φορέων, με τη συμμετοχή τοπικών βουλευτών που μας εκπροσωπούν στο κοινοβούλιο είναι σημαντικές προκειμένου να παρακολουθούμε την υλοποίηση του αναπτυξιακού προγραμματισμού, να παρεμβαίνουμε έγκαιρα και να είμαστε σίγουροι ότι τα έργα που υλοποιούνται ανταποκρίνονται στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας». 

Η ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ

Ιάσιμος σε ποσοστό που ξεπερνά το 95% είναι ο καρκίνος του θυρεοειδούς αδένα σε ασθενείς ηλικίας κάτω των 40χρόνων,όταν αυτός διαγνωστεί και χειρουργηθεί  έγκαιρα!

Αυτό τονίστηκε από κορυφαίους ευρωπαίους επιστήμονεςκατά την διάρκεια του 3ου  Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου ΩΡΛπου έγινε στην Πράγα  7 με 11 Ιουνίου.

«Η ολική θυρεοειδεκτομή είναι η αναμφισβήτητη θεραπεία εκλογής και έχει θεαματικά αποτελέσματα όταν ο καρκίνος εντοπιστεί έγκαιρα και είναι μικρός»      τονίζει ο διακεκριμένοςΧειρουργός-Ωτορινολαρυγγολόγος  κ  Μηνάς Αρτόπουλος, υπεύθυνος τμήματος Χειρουργικής Τραχήλου-Θυρεοειδούς και Παραθυρεοειδών Αδένων Γενικής Κλινικής και Παίδων «ΜΗΤΕΡΑ» , που έλαβε μέρος στο συνέδριο.

Τα καλά νέα είναι ότι η Ελλάδα έχει την μικρότερη πιθανότητα προσβολής από καρκίνο του θυρεοειδούς στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό υγείας (WHO) , σε ποσοστό 1,9 ανά 100.000 του γενικού πληθυσμού, ενώ ο μέσος  ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 6,5. Την μεγαλύτερη πιθανότητα προσβολής  έχουν  όσοι ζουν στην Λιθουανία,  Ιταλία και  Αυστρία κατά σειρά με ποσοστά 15,5 , 13,5 και 12,4 αντίστοιχα! Στην Κύπρο δε, το ποσοστό είναι αρκετά υψηλό στο 10,1.
 « Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχάζουμε . Αντίθετα θα πρέπει να απευθυνόμαστε άμεσα  σε εξειδικευμένο χειρουργό θυρεοειδούς  όταν παρατηρήσουμε κάποιο σύμπτωμα» επισημαίνει με έμφαση ο κ Αρτόπουλος.

          ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ- ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

 Σύμφωνα με τους Ωτορινολαρυγγολόγους ο καρκίνος του θυρεοειδούς αδένα δεν  εμφανίζει  έντονα συμπτώματα. Συνήθως εντοπίζεται  από την παρατήρηση του ιδίου του ασθενούς στον καθρέπτη που βλέπει διόγκωση στο λαιμό,η κατά τη διάρκεια κλινικής εξέτασης ρουτίνας από τον παθολόγο που εντοπίζει όζο στο θυρεοειδή αδένα.
Μερικοί ασθενείς μπορεί να παραπονιούνται για πόνο στο λαιμό, τη γνάθοή το αυτί.Άλλοι, με μεγαλύτερη διόγκωση, μπορεί να παρουσιάσουν δυσκολία στην κατάποσηή στην αναπνοήκαι βραχνάδα στη φωνή, αν ο καρκίνος πιέζει το λαρυγγικό νεύρο.
«Η οποιαδήποτε παρατήρηση των παραπάνω συμπτωμάτων θα πρέπει να μας οδηγήσει άμεσα στον εξειδικευμένο χειρουργό θυρεοειδούς, ο οποίος θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα μας συστήσει περαιτέρω έλεγχο αν κρίνει ότι είναι αναγκαίο»συμπληρώνει ο κ Αρτόπουλος.
Ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι συχνότερος σε ανθρώπους με ιστορικό έκθεσης σε ακτινοβολία, σε εκείνους με οικογενειακό ιστορικό και σ’ αυτούς που είναι μεγαλύτεροι από 40χρόνων. Παρόλα αυτά, στους περισσοτέρους ασθενείς, αναπτύσσεται ο καρκίνος χωρίς εμφανή αιτιολογία.
Τέσσερις είναι οι μορφές με τις οποίες κυρίως εμφανίζεται ο καρκίνος του θυρεοειδούς αδένα. Συγκεκριμένα:
  • Θυλώδης –  αντιπροσωπεύει το 70% με 80% των περιπτώσεων  (με καλή πρόγνωση)
  • Θυλακιώδης10% με 15%    (με καλή πρόγνωση)
  • Μυελοειδές- 5% με  10%   (με μέτρια πρόγνωση)
  • Αναπλαστικόμικρότερος από 5%   ( με κακή πρόγνωση)
Η ολική θυρεοειδεκτομήκρίνεται αναγκαία όταν:
  •  Η βιοψία είναι θετική για καρκίνο
  • Η βιοψία είναι ύποπτη για καρκίνο συμπεριλαμβανομένου του όρου «θυλώδης νεοπλασία»
  • Υπάρχουν κύστες μεγαλύτερες από 4 εκ. (λόγω της αυξημένης πιθανότητας για καρκίνωμα)
  • Δημιουργεί πιεστικά φαινόμενα στην τραχεία ή στον οισοφάγο
  • Επεκτείνεται στον θώρακα
  • Για αισθητικούς λόγους
  • Σε νόσο GRAVESή σε τοξικό αδένωμα που δεν ανταποκρίνεται στη φαρμακευτική αγωγή

http://www.artopoulos.com.gr   Τηλ  6937673736. 

"ΤΟ ΝΕΟΛΙΘΙΚΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΣΩΣΑΝΔΡΑΣ" - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΥ Α. ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ



Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας και οι εκδόσεις University Studio Press σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της αρχαιολόγου Αναστασίας Γεωργιάδου "ΤΟ ΝΕΟΛΙΘΙΚΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΣΩΣΑΝΔΡΑΣ", που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 25 Ιουνίου, στις 8:00 μ.μ. στο Ξενιτίδειο Πνευματικό Κέντρο Αριδαίας.

ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΚΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΓΑ ΣΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΒΟΛΕΣ ΕΙΣΦΟΡΩΝ



Αναστάτωση και αγωνία έχει προκληθεί στους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ, καθώς στα ειδοποιητήρια πληρωμών των εισφορών τους, που έφτασαν και λήγουν στις 30/6/2015, υπάρχει ένα μήνυμα προς αυτούς, που ξεχειλίζει το ποτήρι της οργής.

Σύμφωνα λοιπόν με το μήνυμα αυτό, αναγράφεται ρητά ότι:
"....από  1/7/2015 για κάθε μήνα καθυστέρησης καταβολής των εισφορών, η κύρια  μή ρυθμισμένη οφειλή επιβαρύνεται με επιτόκιο 8.05% του Ν 4152/2013..."

Μέχρι σήμερα οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ είχαν την δυνατότητα είτε να πληρώσουν το ένα εξάμηνο, στα μέσα της χρονιάς, είτε τα δυο εξάμηνα συγκεντρωτικά στο τέλος της.
Μεσούσης της κρίσης η οποία μαστίζει και τους αγρότες, η κάθε οικογένεια έκανε τον προγραμματισμό της και με γνώμονα τα έσοδα από τις παραγωγές της, εξοφλούσε και τις οικονομικές της υποχρεώσεις προς τον οργανισμό, χωρίς φυσικά τόκους και προσαυξήσεις.
Με την συγκεκριμένη παράγραφο, αν κάποιος ασφαλισμένος της κατηγορίας 03 είχε να πληρώσει τα δυο εξάμηνα στο τέλος της χρονιάς 953.70 (Α ΕΞ 476.85+Β ΕΞ 476.85), τώρα με την άδικη και τοκογλυφική ρύθμιση θα πρέπει να καταβάλει 1183.70, δηλαδή  επιπλέον 230 ευρώ (476.85Χ8.05%Χ6 ).

Είναι μια τεράστια και άκρως εξοντωτική για τις αγροτικές οικογένειες ρύθμιση, η οποία μπορεί να συγκριθεί μόνο με τους απεχθείς δανειστές της πατρίδας μας, τους οποίους με σθένος αντιμετωπίζει η κυβέρνησή μας, έχοντας στο πλευρό της μεγάλο πλειοψηφικό μέρος του λαού.
Θα πρέπει λοιπόν το θέμα που ταλανίζει τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ να διορθωθεί άμεσα και να ακυρωθεί, γιατί ο αγροτικός κόσμος έχει φτάσει στα όρια των αντοχών του και η κάθε οικογένεια υπολογίζει και το τελευταίο ευρώ της, στην προσπάθεια να είναι συνεπής προς τις ήδη δυσβάσταχτες υποχρεώσεις προς το κράτος.

Καλούνται επίσης οι βουλευτές του νομού μας, ενός κατά κύριο λόγο αγροτικού νομού, με εκατοντάδες αγροτικές οικογένειες, να προβούν στις απαραίτητες κινήσεις, ώστε να δικαιολογήσουν την παρουσία τους στο Ελληνικό κοινοβούλιο.

ΟΙ ΠΟΛΙΚΕΣ ΑΡΚΟΥΔΕΣ ΤΡΩΝΕ ΠΙΑ ΚΑΙ ΔΕΛΦΙΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΝ



Επιστήμονες κατέγραψαν για πρώτη φορά τη συμπεριφορά αυτή στη τροφική αλυσίδα.

Oι πολικές αρκούδες τρώνε πια δελφίνια που παρασύρονται βόρεια εξαιτίας των θερμών ρευμάτων. Οι επιστήμονες για πρώτη φορά παρατήρησαν αρκούδες να επιτίθενται σε δελφίνια με λευκό ράμφος στη Νορβηγική Αρκτική. Σύμφωνα με τις θεωρίες τους, τα δελφίνια παρασύρθηκαν βόρεια εξαιτίας των θερμών ρευμάτων, τελικά εγκλωβίστηκαν κάτω από τον πάγο και σκοτώθηκαν από τις αρκούδες όταν βγήκαν από μικρές τρύπες για να αναπνεύσουν, όπως έγραψαν σε νέα μελέτη τους.

   «Αυτή είναι η πρώτη καταγραφή τέτοιας λείας για τις πολικές αρκούδες», αναφέρουν οι συγγραφείς σε άρθρο που δημοσιεύτηκε αυτό το μήνα στο Polar Resaerch Journal, και οι οποίοι καθοδηγούνται από το Νορβηγικό Πολικό Ινστιτούτο Jon Aars.
 «Η υπερθέρμανση της Αρκτικής πρόκειται να αλλάξει σημαντικά τα δεδομένα του οικοσυστήματος και τις σχέσεις μεταξύ των ειδών».

   Η κλιματική αλλαγή κατά τους θερινούς μήνες συμβάλλει στην απελευθέρωση της περιοχής της Αρκτικής από μεγάλες εκτάσεις πάγου. Τα δελφίνια συχνά επισκέπτονται τα νησιά Swalbard τους ζεστούς μήνες, ενώ μέχρι τώρα δεν είχε σημειωθεί καμιά καταγραφή δελφινιών τόσο βόρεια στις αρχές της άνοιξης. Οι ερευνητές εντόπισαν ακόμη 7 κουφάρια δελφινιών κοντά στην περιοχή τους τελευταίους μήνες.

   Μια από τις αρκούδες ήταν τόσο αδύνατη που τα κόκκαλα των πλευρών ήταν ορατά μέσα από το τρίχωμα, όπως επισημαίνουν. Έπειτα επιτέθηκε σε ένα δελφίνι, και μέρος της λείας της το κάλυψε με πάγο για να εξασφαλίσει την τροφή της και για αργότερα.

   Καθώς η Αρκτική υπερθερμαίνεται και το κλίμα αλλάζει, με αποτέλεσμα να υποχωρεί ο πάγος, τα δελφίνια θα μπορούσαν να γίνουν ένα πιο συνηθισμένο γεύμα.
 Όσον αφορά τις αρκούδες, αυτά είναι καλά νέα καθώς η πρόσβασή τους σε σταθερές προμήθειες φαγητού, όπως οι φώκιες, μειώνονται αισθητά εξαιτίας των ήπιων καιρικών συνθηκών.



 Πηγή: www.lifo.gr

ΠΕΡΝΩΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΤΙ ΤΗΣ ΒΕΛΟΝΑΣ

Ενας φράχτης, ένα μικροσκοπικό άνοιγμα προς τη σωτηρία και χιλιάδες άνθρωποι, με παιδιά στα χέρια, που πασχίζουν να περάσουν από εκεί.
Είναι στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία και το κύμα των προσφύγων που καταφθάνει εκεί, ελπίζοντας να ξεφύγει από τις συγκρούσεις. Ο Μπουλέντ Κίλιτς, φωτογράφος του AFP στην Τουρκία, ήταν εκεί το περασμένο σαββατοκύριακο. Με το φακό του κατέγραψε τις δραματικές σκηνές και με ένα blog του περιέγραψε τα όσα έζησε.  
«Είμαστε στα σύνορα Τουρκίας- Συρίας για σχεδόν μία εβδομάδα, βλέποντας τη συριακή πόλη Ταλ Αμπιάντ, όπου οι κουρδικές δυνάμεις μάχονται με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, για τον έλεγχο της περιοχής.

Χιλιάδες έχουν διαφύγει από τις μάχες, ελπίζοντας να προστεθούν στους 1,8 εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες που είναι ήδη στην Τουρκία. Ομως, τις τελευταίες ημέρες η Αγκυρα έχει κλείσει τα σύνορα, φοβούμενη ένα νέο κύμα.
Τα πράγματα άρχισαν να παίρνουν μία δραματική τροπή το Σάββατο. Οδηγούσαμε κοντά στα σύνορα, ψάχνοντας πρόσφυγες, όταν ακούσαμε ότι πολλοί άνθρωποι είχαν εμφανιστεί κοντά στο πέρασμα στο Ακτσάκαλε. Φτάσαμε εκεί για να δούμε ένα τεράστιο πλήθος να συγκεντρώνεται μέσα στον καύσωνα και τις τουρκικές δυνάμεις να τους ρίχνουν νερό και να πυροβολούν στον αέρα για να τους κρατήσουν μακριά από το φράχτη.

Εκείνο το βράδυ είδαμε μία ομάδα μαχητών του Ισλαμικού Κράτους- περίπου επτά με οχτώ άτομα- που ήρθαν και είπαν στους Σύριους να γυρίσουν στο Ταλ Αμπιάντ. Ομως, μόλις αποχώρησαν, χιλιάδες άνθρωποι άρχισαν να καταφθάνουν. Δεν ξέρω γιατί ήρθαν οι μαχητές. Ποιο ήταν το μήνυμά τους; Τι ήθελαν να δείξουν;
Την επόμενη ημέρα περιμέναμε τον κόσμο να φτάσει στο συνοριακό φυλάκιο στο Ακτσάκαλε. Μόλις ακούσαμε ότι το ISIS δεν θα τους άφηνε να περάσουν, πιστέψαμε ότι περιμέναμε αδίκως. Αλλά ξαφνικά είδα κάποιους να εμφανίζονται σε έναν κοντινό λόφο.

Νόμιζα ότι ήταν ντόπιοι, αλλά δεν σταματούσαν να καταφθάνουν κι άλλοι. Χιλιάδες εμφανίστηκαν ξαφνικά πίσω από το λόφο και κατευθύνονταν στο φράχτη.
Ολα έγιναν μέσα σε πέντε λεπτά. Ηταν σαν ταινία του Χόλιγουντ, μία μεγάλη παραγωγή που δεν μπορείς να φανταστείς. Από την τουρκική πλευρά, έτρεχαν στο φράχτη για να τους βοηθήσουν. Ετρεξα κι εγώ μαζί τους. Οι Τούρκοι στρατιώτες μας φώναζαν, αλλά δεν τους άκουγα.

Είδα Σύριους να κόβουν με εργαλεία το φράχτη. Στην αρχή, ήταν μία μικρή τρύπα, που χωρούσε μόνο ένα άτομο. Αρχισαν να σπρώχνουν ο ένας τον άλλο, προσπαθώντας απελπισμένα να περάσουν στην Τουρκία από αυτό το μικροσκοπικό άνοιγμα.
Μετά, κατάφεραν να το μεγαλώσουν και άρχισαν να συρρέουν. Ηταν απίστευτο. Σχεδόν κάθε γυναίκα είχε ένα παιδί μαζί της. Τόσα πολλά παιδιά... Να είσαι πέντε χρονών και να σου μένει αυτή η ανάμνηση. Είδα να σκίζονται τα ρούχα κάποιων παιδιών, αλλά ευτυχώς κανένα τους δεν τραυματίστηκε σοβαρά.

Φωτογραφίζω πρόσφυγες στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία σχεδόν τέσσερα χρόνια τώρα. Είδα την κρίση στο Κομπάνι. Αλλά αυτή τη φορά ήταν κάτι διαφορετικό. Ποτέ δεν είχα ξαναδεί κάτι τέτοιο. Χιλιάδες ανθρώπους να προσπαθούν να περάσουν από ένα τόσο μικρό άνοιγμα.
Δεν πρόλαβα να τους μιλήσω. Αλλά έβλεπα το φόβο στα μάτια τους. Φώναζαν, έσπρωχναν, για να φτάσουν σε ασφαλές έδαφος. Υπήρχαν άνθρωποι με 2-3 παιδιά, πασχίζοντας να κρατήσουν την οικογένειά τους ενωμένη, να μην χάσουν κάποιο παιδί μέσα στο πλήθος.

Τώρα περιμένουμε ένα νέο κύμα ανθρώπων. Μπορώ να δω όλα τα σύνορα από εδώ που στέκομαι. Υπάρχουν 1.000, ίσως 1.500 άνθρωποι που περιμένουν να ανοίξει το φράχτη ξανά η τουρκική πλευρά. Βλέπουμε και τους Κούρδους μαχητές που πλησιάζουν στα σύνορα. Ακούμε τα πυρά.
Για να καλύψεις αυτή την κρίση κάποιες φορές πρέπει να ξεχνάς τους κανόνες. Εννοείται ότι σέβομαι το νόμο και το στρατό. Συνήθως δεν μας αφήνουν να φτάσουμε κοντά στο φράχτη. Ομως, όταν 2.000 άνθρωποι έρχονται τρέχοντας προς αυτόν, δεν υπάρχουν κανόνες πλέον».



AFP

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΔΙΝΕ "ΔΩΡΑΚΙΑ" 20.000 ΕΥΡΩ ΣΕ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΝ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ

Φαρμακευτική έδινε «δωράκια» 20.000 ευρώ σε γιατρούς για να συνταγογραφούν τα σκευάσματά της

Ποινική δίωξη σε βάρος 4 εκπροσώπων της Μπάγιερ ΕΛΛΑΣ για ενεργητική δωροδοκία από κοινού σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου ασκήθηκε από την εισαγγελία διαφθοράς μετά από προκαταρκτική εξέταση που διενήργησε το τμήμα της διαφθοράς υπό την κ. Ελένη Ράικου.
Δίωξη ασκήθηκε και σε βάρος ενός ακόμη υπαλλήλου της ίδιας εταιρίας για άμεση συνέργεια στο αδίκημα αλλά και σε βάρος δύο νομίμων εκπροσώπων δύο ακόμη ελληνικών εταιριών.
Η έρευνα άνοιξε μετά από καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες η Μπαγιερ Ελλάς με υπάλληλους της αλλά και με τη συνδρομή άλλων εταιριών δωροδοκούσε Έλληνες γιατρούς του ΕΣΥ προκειμένου να συνταγογραφούν τα δικά της σκευάσματα με αντάλλαγμα είτε χρηματικά ποσά είτε άλλους είδους δώρα, όπως ταξίδια κλπ
Αντίστοιχη έρευνα γινόταν και στην εισαγγελία διαφθοράς της Κολωνίας στη Γερμανία όπου εμφανίστηκε Έλληνες υπήκοος και ανοίγοντας το...στόμα του, αυτο-ενοχοποίηθηκε λέγοντας ότι  από το 2005 ως το 2008 ως εντολοδόχος της Μπαγιερ ΕΛΛΑΣ είχε εκδώσει εικονικά τιμολόγια ύψους δυο εκατ. Ευρώ. Μάλιστα στην κατάθεσή του στη Γερμανία υποστήριξε ότι στην Ελλάδα “λαδώθηκαν” περίπου 800 γιατροί. Αμέσως μετά τις καταγγελίες στην Γερμανία, έγινε έρευνα και απο το ΣΔΟΕ, ανοίχτηκαν τραπεζικοί λογαριασμοί, έγιναν έφοδοι στα γραφεία της εταιρίας και επιβεβαιώθηκαν οι καταγγελίες.
 Τα δώρα κυμαίνονταν από 1000 ευρώ και έφταναν ως τις 20.000 ευρώ, προκειμένου να συνταγογραφούνται φάρμακα ή να γίνονταν παραγγελίες φαρμάκων για τα νοσοκομεία από την εταιρία. Η έρευνα διαπίστωσε περίπτωση με γιατρό ο οποίος χορηγούσε σκεύασμα με παλιά δραστική ουσία και μάλιστα ενέσιμη, ενώ για την ίδια ασθένεια υπήρχε φάρμακο που χορηγείται από το στόμα.
Στην Αττική η έρευνα εντόπισε μόνο 43 γιατρούς, οι οποίοι δεν μπορούν να διωχθούν ποινικά γιατί τα χρηματικά ποσά  που έχουν λάβει είναι μικρά και ως εκ τούτου τα τα αδικήματα έχουν παραγραφεί


Πηγή:  http://www.iefimerida.gr/

Ο ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ, Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΚΑΙ ΤΑ "ΑΓΙΑΣΜΕΝΑ ΣΤΥΛΟ"

«Πόλεμος» Ελενας Ακρίτα με Αρχιμανδρίτη για τα «αγιασμένα στυλό» [εικόνα]
ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
«Πόλεμος» Ελενας Ακρίτα με Αρχιμανδρίτη για τα «αγιασμένα στυλό»
Η εικόνα με τα «αγιασμένα στυλό» στην πρεμιέρα των πανελληνίων είχε κάνει τον γύρο Διαδικτύου και είχε προκαλέσει ποικίλα σχόλια.
Μέσα σε αυτό το κλίμα η Ελενα Ακρίτα είχε γράψει ένα κείμενο στα «ΝΕΑ», ενώ  είχε σχολιάσει και το περιστατικό στο Facebook σημειώνοντας«Εκανε τον γύρο του κόζμου και του άτιμου ντουνιά η φωτό που 18χρονα παιδιά συνωστίζονται στην εκκλησία για να προμηθευτούν τα αγιασμένα στυλό. Γελάει του πλανήτη το πικραμένο χείλι με τις πομπές μας. Βλέπεις την εικόνα κι αναρωτιέσαι:Αυτά τα νέα παιδιά έχουν διακτινιστεί από άλλον πλανήτη; Αυτά τα νέα παιδιά έχουν σπάσει το φράγμα του χρόνου κι είναι μεταγραφές από τον 19ο αιώνα; Αυτά τα νέα παιδιά τα δίδαξε κάποιος πως το κλειδί για την επιτυχία είναι ένα αγιασμένο στυλό; Πως ένα 18χρονο που μελετάει σκληρά – δεν πιάνει μπάζα μπροστά στο συνομήλικο που κωλοβαράει και παραμονή Πανελληνίων παίρνει το αγιαζμένο και τους κάνει όλους αλοιφή;»
Το σχόλιο αυτό είχε προκαλέσει τότε την αντίδραση του Αρχιμανδρίτη Επιφάνιου Οικονόμου, ο οποίος είχε διατελέσει και εκπρόσωπος Τύπου της ελληνικής εκκλησίας.
Ο κ. Οικονόμου έστειλε ανοικτή επιστολή προς τη δημοσιογράφο σημειώνοντας «Διάβασα σήμερα (23/5/2015) στα ΝΕΑ το άρθρο σας με τίτλο «Της μάνας τ’ αγιασμένο πληκτρολόγιο». Πόνος και θλίψη με κατέβαλε από την άκριτη κρίση σας επί ενός θέματος το οποίο προσεγγίσατε κατά τα φαινόμενα. Δεν ξέρετε, όμως, ότι τα φαινόμενα απατούν;... Αυτό που σας ενόχλησε, προφανώς, δεν είναι το στυλό. Είναι η ανταπόκριση των παιδιών στο κάλεσμα της μεγάλης τους Μάνας, της Εκκλησίας. Σας πληροφορώ, λοιπόν, (για να χαρείτε) ότι γέμισαν οι Ναοί μας, αυτές τις μέρες, από τα παιδιά των εξετάσεων και τους γονείς τους (Τί ντροπή, Θεέ μου!). Και η ενόχλησή σας είναι τόσο έντονη, ώστε δε διστάζετε να λοιδορήσετε αυτά τα παιδιά, να τα κατατάξετε σε άλλη εποχή, σε άλλο πλανήτη, σε άλλο κόσμο, εσείς που, όπως φαίνεται, έρχεστε με φόρα από την τέταρτη χιλιετία! (ή μήπως από το βαθύτατο χθες!)", ενώ ο ίδιος καταλήγει: "Εν προκειμένω, όμως, αγαπητή μου κ. Ακρίτα, την πατήσατε. Πέσατε στο πηγάδι του βλακώδους λαϊκισμού, που επ’ εσχάτων ευδοκιμεί στην πατρίδα μας, νομίζοντας ότι μπορεί να ξεριζώσει από τις άδολες καρδιές νέων και μεγαλυτέρων την πίστη και την ελπίδα στη βοήθεια του Θεού. Και αυτό δε συνιστά ειδωλολατρία, αγαπητή μου. Συνιστά αληθινή, ουσιαστική και ειρηνική αντίσταση!».
Η Ελενα Ακρίτα δεν άφησε αναπάντητη την επιστολή αυτή και έγραψε σήμερα στο Facebook



Πηγή:  http://www.iefimerida.gr

Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΦΑΝΩΝ

Ζούμε μέρες από άμμο και ομίχλη. Η Μέρκελ, το χρέος, ο Ντράγκι, η επιστροφή στη δραχμή.

Στέφανος Δάνδολος
Μια χώρα βυθισμένη στην αχλή του τρόμου. Ένα διαρκές ράπισμα αγωνίας. Όχι πολύ παλιότερα, στις αρχές κάθε καλοκαιριού, οι οκτώ στους δέκα προγραμμάτιζαν τις διακοπές τους, σκέφτονταν ποια βιβλία θα διαβάσουν, έφτιαχναν ανέμελες παρέες και χιμούσαν προς την φυγή. Τώρα, η ιδέα της φυγής μοιάζει για τις περισσότερες οικογένειες πολυτέλεια. Οι οκτώ στους δέκα κλείνουν κάθε βράδυ τα φώτα του σπιτιού τους με έναν υπόκωφο στεναγμό ανακούφισης. Είμαστε ακόμη εδώ. Αντέχουμε. Έπειτα ακουμπούν το κεφάλι τους στο μαξιλάρι, προσπαθώντας να μην σκέφτονται. Το να μην ξέρεις τι έπεται, είναι πολύ πιο βασανιστικό απ' το να ξέρεις ότι έπεται το χειρότερο. Μια μικρή σταγόνα λήθης, σαν λάβδανο, είναι ίσως το καλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου, καθώς η μέρα τελειώνει.
Ένα άλλο ωραίο δώρο είναι να κοιτάς σιωπηλός. Να στρέφεις το βλέμμα τριγύρω, όχι στα μέρη που παράγουν ακατάσχετη φλυαρία και ανούσιο θόρυβο, αλλά σε κάποια αθέατα σημεία, που δεν φαίνονται ίσως με την πρώτη ματιά -επειδή σε απασχολούν σοβαρά ζητήματα και σιγά μην καθίσεις να παρατηρείς άσχετες εικόνες. Ναι, κάτι τέτοιο μπορεί και να το αισθανθείς σαν δώρο τελικά. Έτσι το αισθάνθηκα εγώ, τουλάχιστον. Όλα άρχισαν την Παρασκευή το πρωί, καθώς πήγαινα στο γραφείο μου. Σταματώντας σε μια διάβαση, είδα να περνάει μπροστά απ' το αυτοκίνητο μου ένα χρωματιστό σύννεφο. Ήταν μια παρέα παιδιών Γυμνασίου. Δεν ήξερα πως ήταν η τελευταία μέρα του σχολείου, ο γιος μου είναι πολύ μικρός, δεν πάει σχολείο, κι εγώ πολύ μεγάλος για να θυμάμαι. Όμως, καθώς αντίκρισα τούτο το σμήνος να διασχίζει τον δρόμο, ένιωσα για μια στιγμή έναν δυνατό άνεμο να με σπρώχνει μαζί τους, σαν αύρα, μια φευγαλέα δύναμη. Γελούσαν. Ένα cd player κρεμόταν απ' τον ώμο ενός κοριτσιού. Μια μπάλα ανέμιζε στον αέρα. Να και μια σακούλα. Ωπ, ναι, θυμάμαι. Τελευταία μέρα ίσον μπουγέλα. Ίσον καταβρέγματα και τραγούδια και ποδόσφαιρα και παραλία μέχρι την δύση του ήλιου. Ιδού, είπα μέσα μου: ιδού ένας κόσμος αγκιστρωμένος στον κόσμο της ομίχλης, που όμως σφύζει από λιακάδα. Κοιτούσα τα παιδιά και σκεφτόμουν την δύναμη των ονείρων τους, την δύναμη της χαράς τους, την δύναμη της αισιοδοξίας τους, και κάτι σαν ελπίδα αναδύθηκε μέσα μου. Τα χάζευα τόση ώρα, που το γέλιο τους έσβησε στ' αφτιά μου από τα κορναρίσματα των εξαγριωμένων οδηγών που περίμεναν να κουνηθώ.
Το Σάββατο έτυχε να δω εκείνη την μάνα. Την έχω δει κι άλλες φορές, κάποτε μάλιστα είχα γράψει και κομμάτι για κείνην. Ο γιος της δεν θα είναι ούτε δέκα χρονών. Ένα παραπληγικό παιδί. Ένα πλάσμα σαν πούπουλο, σαν άνεμος. Κι εκείνη, σαν δέντρο από πάνω του, δίπλα του, πίσω του, μπροστά του. Ριζωμένη. Είχα καιρό λοιπόν να τους δω, μήνες μάλλον, και έμεινα να τους κοιτάζω, όπως κοιτάζεις κάποιον που ξέρεις καλά κι ας μην του έχεις μιλήσει ποτέ. Γελούσαν. Μιλούσαν. Το καροτσάκι έτριζε ελαφρώς αλλά αυτό δεν ενοχλούσε κανέναν από τους δύο: έμοιαζε σαν να μην άγγιζε το οδόστρωμα, σαν να πετούσε. Κάποια στιγμή πέρασαν πλάι από ένα χάρτινο σπίτι. Διάβασα ότι δεκαεπτά χιλιάδες είναι πλέον οι άστεγοι στη χώρα μας. Φαίνεται, το είχαν προγραμματίσει. Εκείνη η μάνα στάθηκε μπροστά στο χαρτόνι του σαλονιού, έτεινε μια σακούλα με ρούχα στον ιδιοκτήτη και μετά, άνοιξε την τσάντα της και έβγαλε ένα βιβλίο. Μόλις ο ιδιοκτήτης του χάρτινου σπιτιού το πήρε στα χέρια του, έλαμψε ολόκληρος. Σίγουρα θα είχε στοίβες από βιβλία στην παλιά του ζωή, σκέφτηκα.
Να μια παρέα παιδιών που τραγουδούν, να το ουράνιο τόξο μιας μητέρας και του χιονισμένου αγγέλου της, να ο βιβλιοφάγος που διαβάζει κάτω απ' το φως των αστεριών. Πού είναι η άμμος και η ομίχλη; Πουθενά. Μόνο ήλιο είδα. Ιδού ένα άλλο κομμάτι αυτής της χώρας, άρχισα να σκέφτομαι. Εύθραυστο, ναι. Αδύναμο, ναι. Μα τόσο τεράστιο σε ανάστημα. Τόσο συγκλονιστικά αγέρωχο. Το ίδιο περήφανο, όσο και ο εικοσάχρονος που ξορκίζει τα δεσμά του φόβου και πάει στο Athens Gay Pride επειδή θέλει να είναι αυτό που είναι. Από την μία έχεις την προκατάληψη, τις δεισιδαιμονίες, την φαγωμάρα, το ψέμα, την απατεωνιά, όλα όσα μετέτρεψαν την Ελλάδα σε φάντασμα του πλανήτη. Κι απ' την άλλη έχεις την έννοια της Αλήθειας, το δικαίωμα του ονείρου, την αθωότητα της ψυχής, την συνείδηση ότι τίποτε δεν μπορεί να σε σταματήσει. Ναι, υπάρχει η Ελλάδα ενός μητροπολίτη που διαλαλεί ότι το μόνο επιτρεπτό είναι η νομοτέλεια που όρισε ο Θεός, και όχι η νομοτέλεια που ορίζει κάποιος για τον εαυτό του. Υπάρχει η Ελλάδα των αγκυλώσεων, του φανατισμού, της στασιμότητας. Υπάρχει η Ελλάδα της παραπλάνησης, των πλαστών υποσχέσεων, της μιζέριας, της διαρκούς οπισθοδρόμησης.
 Διάολε, όμως: υπάρχει και μια άλλη Ελλάδα, πολύ μεγάλη, που ζει την κάθε μέρα με ουσιαστική υπερηφάνεια, που φαντάζει αήττητη ό,τι κι αν της κάνουν, που ελπίζει επειδή έτσι ξέρει να κάνει και όχι επειδή της το λένε, που αναμετριέται με απύθμενες δυσκολίες χωρίς να το βροντοφωνάζει, που ονειρεύεται επειδή η ζωή είναι μπροστά της, που πετάει κι ας είναι καθηλωμένη σε καροτσάκι, που τη νομοτέλειά της την ορίζει η ίδια και όχι ένας μητροπολίτης ή ο Ιησούς Χριστός ή ο Ντάισενμπλουχ ή ο Μπομπ Ντύλαν. Μια Ελλάδα που δεν κρίνεται από τα τσάμικα στις εθνικές γιορτές και τις βλακώδεις εθνικιστικές κορώνες, αλλά από την δύναμη της ψυχής, την ενέργεια που βγάζει από τα σπλάχνα της.  
Οπότε ναι: ζούμε μέρες από άμμο και ομίχλη. Η Μέρκελ, το χρέος, ο Ντράγκι, η επιστροφή στη δραχμή. Είμαστε μια χώρα βυθισμένη στην αχλή του τρόμου. Μας θερίζει ένα διαρκές ράπισμα αγωνίας. Εντούτοις, αρκεί μια καθαρή ματιά για να πάρεις δύναμη, για να αντιληφθείς ότι αυτός ο λαός δεν έχει φτουρήσει. Και το χειρότερο καλοκαίρι της σύγχρονης ιστορίας μας να βιώνουμε, και στην απόλυτη καταστροφή να μας οδηγήσουν οι επιλογές μας, παλιές και καινούργιες, είναι τέτοια η κράση των αφανών, που η στάχτη θα γεννήσει δρόμους. Έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν.


Πηγή: http://www.iefimerida.gr

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...