Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

ΤΟ ΒΡΑΔΙΝΟ EVENT ΕΠΙΔΕΙΞΕΩΝ ΤΟΥ ΙΕΚ ΕΔΕΣΣΑΣ


Το Δημόσιο ΙΕΚ ΕΔΕΣΣΑΣ σας προσκαλεί την Παρασκευή 26-06-2015 στο Βραδινό Event Επιδείξεων
που διοργανώνει στον χώρο δεξιώσεων "ΚΑΝΝΑΒΟΥΡΓΕΙΟ".




 Με εκτίμηση  ο Δντής του ΙΕΚ ΕΔΕΣΣΑΣ & ΑΡΙΔΑΙΑΣ 
                                    Γιόρτσος Γεώργιος 


ΑΥΤΟΨΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΣΗΦΑΚΗ- Θ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ- Δ. ΜΠΙΝΟΥ ΣΤΑ ΑΡΔΕΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΑΛΜΩΠΙΑ


Αυτοψία από κοινού των Γιάννη Σηφάκη  - Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Θ. Θεοδωρίδη και Δημάρχου Αλμωπίας κ. Δ. Μπίνου για το αρδευτικό φράγμα Προδρόμου και το σωληνωτό δίκυο Αριδαίας- Υδραίας 

Πραγματοποιήθηκε σήμερα κοινή επίσκεψη του βουλευτή Γιάννη Σηφάκη, του Αντιπεριφερειάρχη κ. Θ. Θεοδωρίδη και του Δημάρχου Αλμωπίας Δ. Μπίνου στην περιοχη του Προδρόμου για την χωροθέτηση του αρδευτικού φράγματος Προδρόμου για την άρδευση με ελεύθερη ροή των αγροκτημάτων Νερομύλου, Ίδας, Κωνσταντίας, Φιλώτειας, Μηλιάς, Ριζοχωρίου ως και τον Εξαπλάτανο. Στην επίσκεψη συμμετείχαν ακόμη ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Κετικίδης, οι μηχανικοί της Αντιπεριφέρειας και σύμβουλοι Περιφερειακής Ανάπτυξης Στέφανος Αργυράκης και Ιάκωβος Τσελίδης και όλοι οι πρόεδροι των Τοπικών Διαμερισμάτων που προαναφέρθηκαν. Η αυτοψία έγινε σε συνέχεια της σύσκεψης που είχε προηγηθεί για την ανάγκη εκπόνησης μελετών για σοβαρά έργα στην Αλμωπία ούτως ώστε να ωριμάσουν για ένταξη σε χρηματοδοτικά εργαλεία.

Ακολούθως ο βουλευτής με τον Δήμαρχο και τον Αντιδήμαρχο επισκέφτηκαν την περιοχή ανάντι της γέφυρας της Αριδαίας στη θέση που μπορεί να κατασκευαστεί  υδροληψία  και σωληνωτό δίκτυο  που θα οδηγεί το νερό προς τον τσιμενταύλακα της Υδραίας, έργο που θα αντικαταστήσει την κατασκευή και καταστροφή του χωμάτινου φράγματος στην Υδραία που πολλά χρόνια ταλαιπωρεί τον Δήμο. Το σωληνωτό δίκτυο πρέπει να μελετηθεί και σε στνδυασμό με υφιστάμενη σε λειτουργία γεώτρηση μπορεί να λύσει μόνιμα το πρόβλημα της άρδευσης στον κάμπο Αριδαίας – Υδραίας.

Οι αυτοψίες θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα στην ρυθμιστική λιμνοδεξαμενή Λυκοστόμου- Σωσάνδρας- Προμάχων, στο Θεοδωράκι για την επισκευή τη λιμνοδεξαμενής, στην Νότια για την διερεύνηση αξιοποίησης της εγκαταλειφθείσης λιμνοδεξαμενής και στον Αρχάγγελο για την μελέτη της εκβάθυνσης των φυσικών λιμνών στην διαδρομή προς τα Λιβάδια.  



ΟΙ ΚΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ


  Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΤΗΣ Π.Ε. ΠΕΛΛΑΣ          

Σύμφωνα με:
  1. Tο έγγραφο του Υπουργείου Υγείας με αρ.πρωτ.ΔΥΓ3(β) /Γ.Π.28854/10-4-2013 σύμφωνα με το οποίο ο πληθυσμός της τελευταίας απογραφής που λαμβάνεται υπόψη για τις νέες άδειες ίδρυσης φαρμακείων είναι ο Μόνιμος Πληθυσμός των απογραφικών στοιχείων, όπως αυτός δημοσιεύτηκε με το ΦΕΚ 3465/28-12-2012 τεύχος Β΄ και τροποποιήθηκε με το ΦΕΚ 630/20-3-2013.
  2. Τις διατάξεις των:N. 5607/32, N.1963/91, N.3918/11 αρ.36, Ν.4254/14 παρ.ΣΤ.υπ.ΣΤ1, Ν.4272/14 άρ.30 και Ν.4281/14 άρ.217, όπως ισχύουν σήμερα.
  3. Την αριθμ.πρωτ. Γ5(β)/ΓΠ.οικ.42870/05-06-2015 εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας
«Ανάρτηση κενών θέσεων φαρμακείων κατά το μήνα Ιούνιο».

                                                   ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ

Τον αριθμό των  κενών  θέσεων  φαρμακείων της Π.Ε. Πέλλας, κατά την 31 Μαΐου 2015



ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΕΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ. Ε, ΚΑΙ;

Photo: Konstantinos Tsakalidis / SOOC
Μια φορά κι ένα καιρό, πριν από 12 περίπου χρόνια, παίδες μου αγαπημένοι, έδινε και η αφεντιά μου εξετάσεις προσπαθώντας να τρουπώξει σε μια σχολή ...
α) για να βουλώσει το στόμα της μάνατζερ που θρηνολογούσε ότι έκανε κόρη ακαμάτρα και χίπισσα (όρος βγαλμένος από το χρονοντούλαπο της δικής της προϊστορίας)
 β) για να δικαιώσει το προφητικό χάρισμα του ξαδέρφου Σάκη που ισχυριζόταν ότι με είδε στον ύπνο του με τήβεννο χρώματος φυστικί Αιγίνης και τέλος γ) για να αράξω νομίμως για 4-5 χρονάκια στην Ξεσαλονίκη, να ακούσω τις μουσικές μου, να δω τις ταινίες μου στα φεστιβάλια, να γνωρίσω καρντάσηδες, να κάνω τα ξενύχτια μου, τις αταξίες μου και τα τρελά μου
 – ΟΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΟΥ. Πόσο γαμάτο ήταν αυτό; Πολύ, συμφωνούσε όλη η παλιοπαρέα και έχωνε ξανά τα κεφάλια στις σημειώσεις του φροντιστηρίου.
Τότε μόλις είχε αρχίσει να κορυφώνεται το αφόρητο φαινόμενο της γονεϊκής πίεσης 345 μεγατόνων πάνω στους ασθενικούς μας ώμους. Το πανεπιστήμιο έμοιαζε ακόμα εγγύηση για μια λουσάτη ζωή, μια εγγυητική επιστολή ότι όλα όσα ονειρεύτηκε η θεία σου η Αγγελικούλα και δεν κατάφερε να κάνει, θα τα κάνεις εσύ. Και φράγκα, και πρεστίζ και δεξιώσεις και κονέ και απ’ όλα. Εγώ βέβαια είχε μια εγγενή δυσπιστία για όλα τα όνειρα της θείας μου (και της θείας σας) Αγγελικούλας. Πολύ μούφα μού φαινόταν οι υποσχέσεις του πανεπιστημίου. Κάτι μου έλεγε να προτιμήσω τη σοφία του πεζοδρομίου (με την καλή έννοια, ρε αλήτες). Γι' αυτό και την έβγαζα γενικώς έξω από το φροντιστήριο, σ’ ένα αλσύλλιο, να καπνίζω και να συζητάω για τον Μαρκούζε (!) παρέα με τον Δημήτρη, παιδί νοστιμότατο και ψαγμένο. Ο τότε κολλητός μου, ο Μάκης, μου είχε γίνει στενός κορσές επί καθημερινής βάσεως. Αγωνιούσε μη χάσω τα SOS. Είχε κι αυτός μια μάνα κερβεροειδή που του είχε γανώσει τον εγκέφαλο ότι αν ο γιος της αποτύχει θα νιώσει τόσο αποτυχημένη που δεν θα ξαναβγεί έξω και θα χάσει τη δουλειά της στο ΙΚΑ. Ο φουκαράς το ‘χαψε, αγχώθηκε και κόλλησε στα βιβλία για 14 μήνες επί 14 ώρες ημερησίως - και λίγα σας λέω. Εγώ, αφού ματαίως προσπάθησα να του βάλω μυαλό, τον εγκατέλειψα στη σπασικλότητα του και έκανα δικό μου πρόγραμμα (βλέπε Δημήτρης). Όταν η μάνατζερ πληροφορήθηκε από τον (μαλάκα) διευθυντή του φροντιστηρίου ότι σπανίως τους καταδέχομαι, αποστόμωσα τις οιμωγές της υπενθυμίζοντάς της ότι ο Σάκης με είχε να δει να φοράω τη φυστικί τήβεννο, αλάνθαστο σημάδι ότι δεν έχω ανάγκη του φροντιστηρίου για να θριαμβεύσω ακαδημαϊκώς.
Πράγματι πέρασα. Θρίαμβο δεν το λες, αφού πέρασα δέκατη από το τέλος, αλλά εμείς οι χίπισσες είμεθα άνθρωποι μειωμένων φιλοδοξιών. Αυτός που δεν πέρασε -γαμώ την αδικία μου- ήταν ο Μακούλης. Τον θυμάμαι να μαθαίνει τα αποτελέσματα και να χλομιάζει. Τα πόδια του έτρεμαν και αρνιόνταν να στραφούν προς άλλη κατεύθυνση – η μέγαιρα ήταν τρία μέτρα πιο κει και τον κοιτούσε σαν να εκτέλεσε 35 μωρά στην κούνια τους. Πήγα να του μιλήσω αλλά δεν άκουγε. Τον πήρα λιγάκι αγκαλιά αλλά μόλις με ρώτησε «Πέρασες, έτσι;» ντράπηκα για την κωλοφαρδία μου κι έκατσα στο πεζοδρόμιο. Σε δυο λεπτά την είχε κοπανήσει. Είχε εξαφανιστεί απ΄ όλους μας. Τον έψαχνα όλο το βράδυ, πήρα όλα τα πιθανά κι απίθανα τηλέφωνα. Ούτε οι επιτυχόντες, ούτε οι αποτυχόντες ήξεραν πού είναι. Η μέγαιρα, όταν τη ρώτησα, απάντησε «ούτε ξέρω, ούτε μ΄ ενδιαφέρει» και μου ‘κλεισε το τηλέφωνο.
Τα νέα τα έμαθα το επόμενο πρωί. Ο Μακούλης είχε πάρει 50 ασπιρίνες – ευτυχώς παιδικές, γιατί αυτές είχε το φαρμακείο. Τον πήγανε στο νοσοκομείο, του κάνανε πλύση στομάχου, μας τον ξαναφέρανε καινούριο. Όχι όμως και στην ψυχή. Αυτή είχε παλιώσει ανεπανόρθωτα, όχι γιατί δεν πέρασε στη γαμοσχολή που έμελλε να μας απογοητεύσει χίλιες φορές στο μέλλον αλλά γιατί διέψευσε τη μάνα του.
Ο Μακούλης είναι τώρα στέλεχος στην Ευρωπαϊκή Ένωση: μισθάρες, αδειάρες, κονέ, ξέρετε. Εγώ είμαι άνεργη και απελπιστικά ερωτευμένη στην Πάρο. Αυτός δεν είχε περάσει. Εγώ είχα περάσει. Με πιάνετε Μακούληδες της σήμερον; Με πιάνετε, μέγαιρες; Αν πληροφορηθώ ότι ζορίζετε τα παιδιά σας με μούφες όνειρα αποκλειστικά δικά σας και της θείας Αγγελικούλας, να το ξέρετε, θα έρθω μετά τα μεσάνυχτα και θα γράψω με μαύρη μπογιά στην πόρτα σας: ΠΡΟΣΟΧΗ ΕΝΤΟΣ ΠΑΙΔΙ ΕΝ ΚΙΝΔΥΝΩ.
Υ.Γ.: Ρε ‘σεις, μπας και είχε δίκιο η μέγαιρα η δικιά μου; Μπας και είμαι χίπισσα τελικά; Δεν ζει και η Ρένα η Βλαχοπούλου να τη ρωτήσω…


ΠΗΓΗ..http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.ellada&id=36071

ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΛΑΤΡΕΥΟΥΝ ΝΑ ΜΙΣΟΥΝ;

Μερικοί άνθρωποι έχουν το ταλέντο να βρίσκουν το αρνητικό σε ο,τιδήποτε. Στην εξοχή, στο φαγητό, σε μαγευτικούς προορισμούς, σε νέες τεχνολογίες... Ό,τι και να προκύψει ή να παρατηρήσουν, θα βρουν κάτι σε αυτό που δεν θα τους αρέσει. Και υπάρχει λόγος που δεν θα τους αρέσει.
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό  "Τhe Journal of Personality andSocial Psychology"  υποστηρίζει ότι αυτή η αντιμετώιση, μπορεί να είναι μία νέα, εντοπισμένη πτυχή της προσωπικότητας: το πόσο οι άνθρωποι έχουν προδιάθεση να τους αρέσει ή να μισούν κάτι, ακόμα και αν δεν γνωρίζουν σχεδόν τίποτα γι' αυτό  (Helper & Albarracin, 2013).
Για να ερευνήσουν διεξοδικότερα την παραπάνω υπόθεση, οι ερευνητές ζήτησαν από ένα δείγμα ανθρώπων να απαντήσουν σε ερωτήσεις, σχετικές με ένα πλήθος διαφορετικών πραγμάτων και εννοιών που δεν συνδέονται μεταξύ τους.
Περιέλαβαν σχεδόν τα πάντα, από «άμβλωση», «ρατσισμός», «αντικαταθλιπτικά» και «αρχιτεκτονική» μέχρι «εθελοντική ευθανασία», «ρούχα που εφιστούν την προσοχή» και «κρασί».
Φανταστείτε αν απευθυνόσασταν στους φίλους σας και τους ρωτούσατε για τέτοια θέματα, τόσο διαφορετικά όπως αυτά. Σίγουρα θα παίρνατε πραγματικά ποικίλες απαντήσεις. Μερικοί θα απαντούσαν ότι τους αρέσει το κρασί όπως και το να φορούν ρούχα που τραβούν την προσοχή, άλλοι όμως θα απαντούσαν ότι αντιπαθούν αυτά τα πράγματα. Άλλοι θα έλεγαν ότι δεν νοιάζονται ούτε λίγο, ούτε πολύ.
Αυτό που διαπίστωσαν οι ερευνητές ήταν ότι υπήρχαν σίγουρα πολλές διακυμάνσεις ανάμεσα στο τι ήταν αρεστό στους ανθρώπους και τι όχι. Αλλά, παραδόξως, σε γενικό επίπεδο, οι άνθρωποι χωρίστηκαν μεταξύ αυτών που τους άρεσαν (likers) και αυτούς που δεν τους άρεσαν (haters).
berryman-cigarette
Με άλλα λόγια, μερικοί άνθρωποι έχουν την τάση να τους αρέσουν διάφορα πράγματα, ακόμη κι αν δεν γνωρίζουν πολλά για αυτά και μερικοί άνθρωποι είχαν την τάση να μισούν τα πράγματα, ό,τι και να είναι αυτά.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτή η αρχική στάση απέναντι σε ο,τιδήποτε, είναι μια πτυχή της προσωπικότητας. Με τον ίδιο τρόπο που μπορεί κάποιος να είναι είτε εξωστρεφής ή εσωστρεφής, μπορεί επίσης να είναι «liker» ή «hater».
Έτσι, η απάντηση στο ερώτημα γιατί οι "haters" λατρεύουν να μισούν, έγκειται στο γεγονός ότι είναι μία ενσωματωμένη πτυχή στο επίπεδο της προσωπικότητάς τους.
Τώρα το πώς θα μπορούσε να γίνει αρχικά κανείς «liker» ή «hater» , δεν μπορεί να γίνει ακόμα σαφές. Ίσως να αφορά στη γενετική, ενδεχομένως να γεννιούνται ορισμένοι άνθρωποι likers και άλλοι haters.
Από την άλλη, είναι περισσότερο πιθανό, να αποτελεί μία μαθησιακή διαδικασία, μέσα από την οικογένεια, τα δυναμικά της, τις σχέσεις των μελών της και το περιβάλλον που περιτριγυρίζει το παιδί από τη μικρή ηλικία. Οι αξίες και τα ήθη, που μαθαίνονται από τους γονείς στο παιδί και αν είναι στοιχεία της συμπεριφοράς τους, είναι πολύ εύκολο να μεταδοθούν με όλους τους τρόπους στο παιδί, ώστε εκείνο να τα υιοθετήσει και να τα αναπτύξει ακόμα περισσότερο στην ενήλικη ζωή του.
Με αυτόν τον τρόπο, τίθενται και νέα ερωτήματα που αξίζουν διερεύνηση: Μήπως υπάρχει κάποιος σε μία οικογένεια που δεν του αρέσει τίποτα; Πώς επηρεάζει αυτός ο άνθρωπος τα υπόλοιπα μέλη της; Άραγε, μπορεί ένας άνθρωπος που μισεί, να συνυπάρξει ακόμα και συντροφικά με έναν άλλον που βρίσκει μόνο το καλό στα πράγματα; Τωρινά ερωτήματα, που αναζητούν μελλοντικές απαντήσεις.
_________
  Πηγή: spring.org.uk

ΟΙ ΑΡΙΣΤΟΥΧΟΙ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΡΟΜΑΧΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2014-15



Αριστούχοι Γυμνασίου Προμάχων

Α’ Τάξη
1 Κωνσταντινίδου Κωνσταντίνα του Πέτρου 19 13/15
2 Ασαλέα Αλεξάνδρα του Δημητρϊου               19 11/15
3 Τζιβάνης Ιωάννης του Αθανασίου                 19 11/15
4 Καλέση Ειρήνη του Ευσταθίου                      19 9/15
5 Βάτσης Ανδρέας του Χρήστου                       19 8/15
6 Σαλαμάνη Δήμητρα του Πέτρου                     19 6/15
7 Πορτοκάλη Μαρία του Δημητρίου                 19 5/15
8 Καλέση Κωνσταντίνα του Δημητρίου            19 4/15
9 Οικονόμου Παρασκευή του Γεωργίου            19 4/15
10 Αμπάρη Ελευθερία του Πέτρου                    19 3/15
11 Μητρέντση Ελένη του Δημητρίου                19
12 Μητοάνης Δήμος του Γεωργίου                   19
13 Βέσκος Δημήτριος του Χρήστου                  18 13/15
14 Μπάοφτσης Ιωάννης του Πέτρου                 18 11/15
15 Ορμάνη Χριστίνα του Νικολάου                  18 11/15
16 Κουφιδάκη Χάρις του Νικολάου                  18 9/15
17 Παρτσανόκης Στάυρος του Αθανασίου 18 8/15
18 Σαλαμάνη Στυλιανή του Χρήστου               18 8/15

Β’ Τάξη
1 Νάνου Ελευθερία του Γεωργίου                    19 5/16
2 Κεχαγιά Αικατερίνη του Χρήστου                 19 1/16
3 Τζώτζης Χρήστος του Κωνσταντίνου            18 13/ 16
4 Τζάτζη Δήμητρα του Πέτρου                         18 9/16

Γ' Τάξη
1 Καραπάνος Χρήστος του Ιωάννη                   19 10/13
2 Γοϋδης Ευάγγελος του Σπυρίδωνα                 19 6/13
3 Παρτσανάκη Αικατερίνη του Χρήστου 19 6/13
4 Παπατάσος Θωμάς του Αναστασίου              19 2/13
5 Νάνου Ελευθερία του Ιωάννη                        18 12/13

ΙΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΑΓΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Μ.Π.Σ. ΜΗΛΙΑΣ


ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΦΕΤ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟΥ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟΥ ΠΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ



Ευρήματα του παθογόνου μικροοργανισμού Salmonella spp διαπίστωσε ο ΕΦΕΤ (Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας), μετά τη διενέργεια δειγματοληψίας σε αλλαντικά και σε συνεργασία με το Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Θεσσαλίας. 
  Πρόκειται για το προϊόν με την εμπορική ονομασία «λουκάνικο χωριάτικο Si νωπό», βάρους 0,310 Kg, με αριθμό παρτίδας 201505180021, ημερομηνία παραγωγής 18-05-2015, ημερομηνία λήξης 27-06-2015, το οποίο παράγεται από την εταιρεία «Γκασνάκης Γ. Αντώνιος», που εδρεύει στo Καμποχώρι Ημαθίας. 

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση – απόσυρση του συνόλου του εν λόγω προϊόντος από την εταιρία και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.
   Παράλληλα, καλεί τους καταναλωτές, που έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν να μην το καταναλώσουν.



 Πηγή: www.lifo.gr

ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΓΕΜΑΤΟ ΑΜΦΟΡΕΙΣ ΔΙΠΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ;

Yπάρχει δεύτερο ναυάγιο γεμάτο αμφορείς στο βυθό δίπλα  στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων; [εικόνες]
Η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, υποστηριζόμενη από το Αμερικάνικο Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole ολοκλήρωσε την ψηφιακή υποβρύχια αποτύπωση και τρισδιάστατη απεικόνιση ακριβείας στην περιοχή του Ναυαγίου των Αντικυθήρων στο διάστημα από τις 9 μέχρι τις 16 Ιουνίου.
(Άποψη της αποτύπωσης με μια πρώτη επεξεργασία μεγάλους μέρους των δεδομένων που συλλέχθηκαν)
Στην περυσινή  αντίστοιχη αποτύπωση είχε καταγραφεί η περιοχή της θέσης του ναυαγίου απ’ όπου ανελκύστηκαν το 1900 τα περίφημα γλυπτά και ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων (70Χ30μ. περίπου). Εν τούτοις η γειτνίαση του με δεύτερη θέση όπου εντοπίζεται φορτίο αμφορέων και άγκυρες ίδιας χρονολόγησης κατέστησε αναγκαία την αποτύπωση του ευρύτερου χώρου (350Χ45μ. περίπου), ώστε να μπορούν να τοποθετηθούν όλα τα ευρήματα και να εξαχθούν συμπεράσματα για την πιθανή σχέση των δύο θέσεων. Τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.
Η λεπτομερής αποτύπωση δημιουργεί  σαφέστερη εικόνα για  την σχέση των δύο θέσεων, ενώ η τοποθέτηση  των ευρημάτων στον αποτυπωμένο πλέον χώρο ενισχύει στην κατανόηση  του συνόλου των ευρημάτων στις δύο θέσεις. Η αποτύπωση έγινε από εξειδικευμένη ομάδα του Πανεπιστημίου του Sydney με τη χρήση του αυτόνομου υποβρύχιου οχήματος Sirius.
(Άποψη της τρισδιάστατης αποτύπωσης, όπου φαίνεται το έντονο ανάγλυφο του βυθού)
Οι πόροι για τη διενέργεια της έρευνας/ανασκαφής εξασφαλίζονται από το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole, αμερικάνικους, ευρωπαϊκούς και ελληνικούς φορείς, για την κάλυψη των αναγκών σε μέσα και εξειδικευμένο τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό. Στην ολοκλήρωση της πρώτης φάσης σημαντική ήταν η συμβολή της παραχώρησης από το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη σκάφους, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως βάση της ερευνητικής ομάδας.
Η ΕΕΑ και οι συνεργάτες της προγραμματίζουν την δεύτερη φάση για το 2015, στο τέλος της θερινής περιόδου, οπότε θα γίνει η έναρξη της συστηματικής υποβρύχιας ανασκαφικής διερεύνησης του Ναυαγίου, στο πλαίσιο του πενταετούς προγράμματος.                         
(Το υποβρύχιο αυτόνομο όχημα Sirius, με το οποίο πραγματοποιήθηκε η αποτύπωση)

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ «ΑΓΝΩΣΤΟ Χ»

Το γράμμα των γρίφων και των αινιγμάτων: Γιατί το «Χ» έγινε το σύμβολο του αγνώστου
Πολλά γράμματα χρησιμοποιούνται ως επιστημονικοί συμβολισμοί. Ολα όμως έχουν μια συγκεκριμένη σημασία. Εκτός από το... άγνωστο «Χ», το γράμμα που παγκοσμίως χρησιμοποιείται για να συμβολίσει αυτό που δεν γνωρίζουμε.
Το «Χ» δεν είναι μέρος μιας αυστηρής μαθηματικής ορολογίας. Το Project X, τα X-Files οι ακτίνες-Χ και πολλά ακόμη παραδείγματα, δείχνουν πως το συγκεκριμένο γράμμα έχει ταυτιστεί με την έννοια του αγνώστου και πέραν του κόσμου των αριθμών. Για ποιο λόγο όμως επιλέχθηκε ανάμεσα σε όλα τα υπόλοιπα και γιατί έχει την απόλυτη... αποκλειστικότητα για τον συμβολισμό του αγνώστου;
Μια πρώτη απάντηση σε αυτό το ερώτημα μπορεί να έρθει από τον σχήμα του γράμματος, με τις δύο τέμνουσες γραμμές που το δημιουργούν. Δύο ευθείες μπορούν να έχουν άπειρο μήκος, όμως τέμνονται σε ένα μοναδικό, συγκεκριμένο σημείο. Στο κέντρο του γράμματος «Χ». Ο σχηματισμός του γράμματος δηλαδή, παραπέμπει, έστω και έμμεσα, σε κάτι άγνωστο.
Μια δεύτερη παρατήρηση πάνω στο γράμμα του αγνώστου, είναι πως αποτελείται από τέσσερις «γωνίες». Από όποια μεριά και να το κοιτάξει κανείς, το «Χ» τον οδηγεί στο κέντρο του, ή αλλιώς στο σημείο που ψάχνουμε να βρούμε. Πέραν όμως από τις σχηματικές ιδιαιτερότητες του γράμματος, υπάρχει και ένας άλλος λόγος που απέκτησε την ιδιότητα του «αγνώστου».
Τα μαθηματικά, και κυρίως η άλγεβρα που καθιέρωσε το σύμβολο του αγνώστου στοιχείου, προέρχονται από τους Αραβες. Η al-jabr που μετονομάστηκε ως «άλγεβρα» στον δυτικό κόσμο, δημιουργήθηκε πρώτη φορά από Πέρσες, Τούρκους και Αραβες, και ως εκ τούτου τα πρώτα μαθηματικά βιβλία που περιείχαν συμβολισμούς του αγνώστου, ήταν γραμμένα στα αραβικά.
Τα μαθηματικά των Αράβων έφτασαν στην Ευρώπη κατά την διάρκεια του 12ου αιώνα, μέσω την Ισπανίας. Τα αραβικά όμως ήταν πολύ δύσκολο να μεταφερθούν αυτούσια στο λατινικό αλφάβητο, καθώς περιέχουν πλήθος από ήχους και σύμβολα, εντελώς διαφορετικά. Το «παχύ» σίγμα της λέξης «shay-un» που στα αραβικά σημαίνει «κάτι», δεν μπορούσε να αντιστοιχηθεί με κάτι στα λατινικά.
Το «al-shay-un» συναντάται συνέχεια στα μαθηματικά βιβλία των Αράβων, συμβολίζοντας το «κάτι συγκεκριμένο», για να χαρακτηρίσει το μέρος μιας εξίσωσης που δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί. Το κοντινότερο ηχητικά γράμμα που γνώριζαν οι Ισπανοί μεταφραστές, ήταν το «Χ» του ελληνικού αλφαβήτου, το οποίο γρήγορα αντικαταστάθηκε με το λατινικό «X».
Με αυτόν τον τρόπο, το «Χ» απέκτησε για πρώτη φορά την έννοια του αγνώστου. Η ευρεία χρήση του, οδήγησε μετά από αρκετά χρόνια στην καθιέρωση του. Σήμερα θα μπορούσαμε να πούμε πως το «Χ» είναι κυρίως σύμβολο και... λιγότερο γράμμα, αφού παγκοσμίως χρησιμοποιείται για να ορίσει αυτό ο,τι δεν γνωρίζουμε.


Πηγή: http://www.iefimerida.gr/

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΨΗΛOΤΕΡΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ (26 ΔΙΣ. PIXELS)

Φωτογραφία των 26 δισ. pixels δείχνει και την παραμικρή λεπτομέρεια μέσα σε ένα κατάμεστο γήπεδο
Ο μεγάλος 6ος τελικός του Stanley Cup, για το πρωτάθλημα χόκεϊ επί πάγου στις Η.Π.Α βρισκόταν σε εξέλιξη. Δεκάδες χιλιάδες οπαδοί είχαν καρφωμένα τα μάτια τους στον αγωνιστικό χώρο, όταν μια φωτογραφία μπόρεσε να απαθανατίσει κάθε μεμονωμένο βλέμμα.
Στο 7ο λεπτό της πρώτης περιόδου του παιχνιδιού, ένα φλας άστραψε στο επιβλητικό γήπεδο των Chicago Blackhawks. Η φωτογραφία των 26 δισεκατομμυρίων pixel είχε μόλις τραβηχθεί. Κάθε βλέμμα, κάθε χειρονομία, κάθε πράξη που συνέβη εκείνη την συγκεκριμένη στιγμή μέσα στο στάδιο, καταγράφηκε.
Πρόκειται για την φωτογραφία με την υψηλότερη ανάλυση παγκοσμίως. Μια εικόνα μέσα στην οποία μπορείς να χαθείς, κάνοντας ασταμάτητο ζουμ. Ο αγωνιστικός χώρος, οι κερκίδες, η οροφή, οι πινακίδες και κάθε τι άλλο, εμφανίζονται ευκρινώς.
Μάλιστα, οι οπαδοί που απόλαυσαν από κοντά τον 6ο τελικό του Stanley Cup, έχουν την ευκαιρία να εντοπίσουν αλλά και να κάνουν tag τον εαυτό τους, μέσα στην χαοτική εικόνα.
Μπορείτε να δείτε την διαδραστική εικόνα των 26 δισεκατομμυρίων pixel πατώντας εδώ
Αφού αποδεχτείτε τους τυπικούς όρους, είστε ελεύθεροι να περιηγηθείτε στους χώρους του γηπέδου και να ανακαλύψετε την παραμικρή λεπτομέρεια.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΕΡΡΗΣ: Ο ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΗΣ ΠΕΤΡΟΣ ΓΑΪΤΑΝΟΣ ΜΕ ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΜΑΛΛΙΑ

Βαγγέλης Περρής: Ο χρυσαυγίτης Πέτρος Γαϊτάνος, με τα πορτοκαλί μαλλιά...
Στη στήλη του «autocue» στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», ο Βαγγέλης Περρής γράφει αυτή την εβδομάδα -μεταξύ άλλων- και για τον Πέτρο Γαϊτάνο, με αφορμή την πρόσφατη τηλεοπτική εμφάνιση του τραγουδιστή στα «Καρντάσιανς».
Ο Βαγγέλης Περρής γράφει τα εξής:
«Ο τροβαδούρος της Μεγάλης Παρασκευής, ο προσκυνητής της Χριστιανικής Αγάπης, ο υμνητής των αξιών του Ελληνισμού, έτσι όπως τις φαντάζεται η Χρυσή Αυγή, άκουσε το θείο κάλεσμα και βγήκε στην τηλεόραση να μεταφέρει το μήνυμα που άγγελοι του ψιθύρισαν στ' αυτί, αφού πρώτα σήκωσαν τα πορτοκαλί μαλλιά του.
 Με την παρρησία που διακρίνει όλους τους ομοϊδεάτες του, ζήτησε από το χριστεπώνυμο πλήρωμα να θωρακίσει την πίστη του και να αποκρούσει τη μεγάλη επίθεση που αντιμετωπίζει η Ορθοδοξία, δηλαδή τη γιόγκα! Πολύ σωστή και επίκαιρη η καταγγελία του ψαλμωδού, που συνηθίζει να υπερασπίζεται σταθερά τις αξίες της χριστιανοσύνης.
 Άλλωστε είναι πρόσφατη και η δήλωσή του ότι θέλει να σπάσει τα κεφάλια των μαύρων που πουλάνε CD»!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ: ΝΑ ΚΟΨΟΥΜΕ ΤΟΝ ΟΜΦΑΛΙΟ ΛΩΡΟ ΜΕ ΤΙΣ ΜΗΤΕΡΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Αναστασιάδης: Να κόψουμε τον ομφάλιο λώρο με τις μητέρες πατρίδες
Με τις «μητέρες πατρίδες» (σ.σ. την Ελλάδα και την Τουρκία) τα έβαλε χθες ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, επισημαίνοντας τον αρνητικό ρόλο που διαδραμάτισαν στην Κύπρο και διαμηνύοντας ότι είναι η ώρα για αποκοπή του ομφάλιου λώρου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει σεβασμός στην εθνική καταγωγή.
Ο Νίκος Αναστασιάδης, όπως σημειώνει ο ιστότοπος philenews.cy, χθες, μίλησε για το Κυπριακό στέλνοντας πολλά μηνύματα ως προς τις στοχεύσεις του ιδίου στις διαπραγματεύσεις αλλά και την κατεύθυνση που θα πρέπει να κοιτάξουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, τονίζοντας ότι λαμβάνει υπόψη και δεν παραγνωρίζει τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων.
Ιδιαίτερη αίσθηση, όμως, προκάλεσαν οι αναφορές του Προέδρου Αναστασιάδη σ’ ό,τι αφορά τον ρόλο των «μητέρων πατρίδων» -Ελλάδα και Τουρκία- στην Κύπρο, κυρίως στο παρελθόν. Σε κάποιο σημείο της ομιλίας του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στα λάθη που έγιναν από όλους και «που οδήγησαν στην περιφρόνηση του ενός έναντι του άλλου», επισημαίνοντας την ίδια ώρα ότι «χείριστο ρόλο διαδραμάτισαν σε ένα περιορισμένο βαθμό αρχικά οι “μητέρες πατρίδες”».
 Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προσπάθησε να διαχωρίσει το βαθμό ευθύνης της κάθε μιας από τις δύο «μητέρες πατρίδες», σημειώνοντας ότι η μια διαδραμάτισε στα αρχικά στάδια ενώ η άλλη συνέχισε, παραπέμποντας στο ρόλο που έπαιξαν Ελλάδα και Τουρκία πριν από την εισβολή αλλά και στην τουρκική πολιτική μετά το 1974. Οι αναφορές αυτές επαναφέρουν στο προσκήνιο παλαιότερες δηλώσεις που είχαν γίνει από τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος είχε επίσης μιλήσει για τις ευθύνες των δύο «μητέρων πατρίδων», δεχόμενος έντονες επικρίσεις από τους πολιτικούς του αντιπάλους.
Συνεχίζοντας ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την ελπίδα ότι «κάποια στιγμή, όπως μετά την καταστροφή του ’74, έχουμε απεξαρτητοποιηθεί και ανεξαρτητοποιηθεί και λειτουργούμε επιτέλους ως κράτος. Κατά τον ίδιο τρόπο να επιτευχθεί και η αποκοπή του ομφάλιου λώρου με την όποια άλλη πατρίδα. Βεβαίως σεβόμαστε την εθνική μας καταγωγή, αλλά τουλάχιστον θα εργαζόμαστε μαζί ως συμπολίτες, ως κάτοικοι αυτής της νήσου που ο Θεός μας ευλόγησε να ζούμε εδώ».


Πηγή:  http://www.iefimerida.gr

ΣΗΜΕΡΑ ΤΡΙΤΗ 23/6 ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ



Πανελλήνιες 2015: Τα αποτελέσματα στο results.it.minedu.gov.gr 

Το μεσημέρι της Τρίτης ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας στο results.it.minedu.gov.gr.

Παράλληλα, την Τρίτη αναμένεται να ανακοινωθούν και τα πρώτα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τις επιδόσεις των 105.000 υποψηφίων που διεκδικούν 68.345 θέσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.


 Υπενθυμίζεται ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την υποβολή μηχανογραφικού, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί από τους υποψηφίους μέχρι και την Τρίτη, 7 Ιουλίου.

 Οι βάσεις των σχολών αναμένεται να ανακοινωθούν μετά τις 20 Αυγούστου.

Καλή επιτυχία στους υποψήφιους.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...