Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΥΔΑΤΙΝΩΝ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ ΣΤΗΝ Π.Ε. ΠΕΛΛΑΣ



Σύσκεψη για την υπεύθυνη και ρεαλιστική προστασία του ποταμού Λουδία και της Τάφρου 66 στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας  

Αντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Θεοδωρίδης: «Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την προστασία του περιβάλλοντος που είναι σημαντική για την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων μας και τις επενδύσεις στον Θερμαϊκό»

Ευρεία σύσκεψη με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Θεόδωρου Θεοδωρίδη σε συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καλαϊτζίδη πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου, στην Έδεσσα, με θέμα την διαχείριση και προστασία των υδάτινων αποδεκτών στην Π.Ε. Πέλλας και, συγκεκριμένα, του ποταμού Λουδία και της Τάφρου 66.

Η σύσκεψη ξεκίνησε με εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη  ο οποίος έδωσε το στίγμα της συνάντησης. Τόνισε τον υπερτοπικό χαρακτήρα της πρωτοβουλίας με τη συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη και υπηρεσιακών παραγόντων της Ημαθίας, τους οποίους ευχαρίστησε για την παρουσία τους. Επισήμανε τη σημασία της προστασίας των υδάτινων αποδεκτών καθώς, έτσι, διαφυλάσσεται η ποιότητα των αγροτικών προϊόντων Ημαθίας και Πέλλας και οι επενδύσεις (υδατοκαλλιέργειες οστρακοειδών κ.ά.) στον Θερμαϊκό. Άλλωστε, η προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος και των υδατικών πόρων συγκαταλέγεται στις πρώτες προτεραιότητες των δύο Περιφερειακών Ενοτήτων Ημαθίας και Πέλλας αφού με την εκπόνηση του χωρικού προτύπου θα εξασφαλιστεί η παραγωγή αγροτικών προϊόντων με διατροφική ασφάλεια και μεγάλη προστιθέμενη αξία που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της τοπικής και περιφερειακής πραγματικής οικονομίας. Ο κ. Θεοδωρίδης υπογράμμισε ότι η περιβαλλοντική νομοθεσία (εθνική, ευρωπαϊκή, διεθνής) είναι ιδιαίτερα αυστηρή και οι υπηρεσίες, όπως και οι βιομηχανίες, καλούνται να την εφαρμόσουν. Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης παρουσίασε ακόμη τους μηχανισμούς ελέγχου με τη συμμετοχή πολλών ανεξάρτητων κλιμακίων, μεταξύ αυτών και του Κλιμακίου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος (Κ.Ε.Π.ΠΕ) της Π.Ε. Πέλλας.

Ακολούθησε συνοπτική εισήγηση από τον Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας κ. Καλαϊτζίδη ο οποίος αναφέρθηκε στο πρόβλημα μεταφερόμενης ρύπανσης από την Πέλλα στην Ημαθία και τόνισε την ανάγκη συνεργασίας. Όπως τόνισε ο κ. Καλαϊτζίδης, «όραμά μας είναι να καθαρίσουν οι κοίτες και τα πρανή των ποταμών και να χρησιμοποιηθούν για αναψυχή, αθλητισμό και περιβαλλοντική εκπαίδευση».

Ακολούθησαν εισηγήσεις από τον Διευθυντή Ανάπτυξης της Π.Ε. Ημαθίας κ. Γιώργο Μιχαλιά, τον Διευθυντή Ανάπτυξης της Π.Ε. Πέλλας κ. Δημόκριτο Μανδάλη, την Προϊσταμένη του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Π.Ε. Πέλλας κ. Στέλλα Λαμπάδα και το στέλεχος του ιδίου τμήματος και συνεργάτη του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Στέφανο Αργυράκη ο οποίος παρουσίασε και αξιολόγησε τα αποτελέσματα των ελέγχων και την εξέλιξη των περιβαλλοντικών δεικτών στον ποταμό Λουδία και στην Τάφρο 66 για το έτος 2014. Ακόμη, έγινε ειδική αναφορά στην Ευρωπαϊκή Νομοθεσία (κανόνας 60/2000/ΕΚ) που σχετίζεται με τη διαχείριση των υδατικών πόρων (επιφανειακών και υπόγειων).

Οι υπηρεσιακοί παράγοντες επισήμαναν τις δυσχέρειες για την αποτελεσματική περιβαλλοντική προστασία (μικρή παραγωγική περίοδος που δεν επιτρέπει τη βελτιστοποίηση των συστημάτων και την εκπαίδευση προσωπικού), παρουσίασαν το πρόγραμμα περιβαλλοντικής παρακολούθησης και, ακόμη, προτάσεις για βελτίωση (κατασκευή Φράγματος Καλής, αξιοποίηση αποβλήτων κ.ά.).

Σε δευτερολογία του ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης τόνισε ότι υπάρχει σαφής βελτίωση των περιβαλλοντικών δεικτών χρόνο με το χρόνο αλλά χρειάζεται συνεχής προσπάθεια για περαιτέρω αξιοποίηση των σύγχρονων ερευνητικών και τεχνολογικών ευρημάτων.

Ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Μπαρμπαρούσης αναφέρθηκε σε κάποιους «μύθους»  αναφορικά με την κατάσταση στην Τάφρο 66. Η ποιότητα των υδάτινων αποδεκτών δεν είναι τόσο κακή όσο παρουσιάζεται. Η ρύπανση είναι οργανικής μορφής, όχι ιδιαίτερα τοξική και τα προβλήματα είναι προσωρινά. Απαιτείται να υπάρξει μεγαλύτερη μέριμνα για την παροχέτευση νερών, ιδιαίτερα τις κρίσιμες περιόδους. Επίσης, οι τεχνολογικές λύσεις που αναπτύχθηκαν απαιτούν αυξημένη τεχνογνωσία και εξειδικευμένο προσωπικό για τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας τους.

Ο Πρόεδρος του Τοπικού Παραρτήματος Τ.Ε.Ε. κ. Λευτέρης Αβραμίδης συνεχάρη τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεοδωρίδη για την πρωτοβουλία και ανέφερε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η διατήρηση υψηλής παραγωγικότητας χωρίς να καταστρέφεται το περιβάλλον. Σε αυτό το πλαίσιο σημαντικός μπορεί να είναι ο ρόλος των μηχανικών.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος κ. Κώστας Αποστόλου αναφέρθηκε διαχρονικά στις προσπάθειες και δράσεις που έχουν γίνει από το 1995 μέχρι σήμερα με θεαματικά αποτελέσματα. Η συνεργασία είναι απαραίτητη και οι βιομήχανοι είναι ευχαριστημένοι από την υποστήριξη που παρέχουν οι υπηρεσίες. Η ποιότητα των προϊόντων μας είναι υψηλή ενώ έχουν γίνει πολύ μεγάλες επενδύσεις και στην παραγωγή και στη διαχείριση των αποβλήτων που φέρνουν τις επιχειρήσεις μας σε ηγετικές θέσεις παγκοσμίως. Επιπλέον, ο κ. Αποστόλου τόνισε τη στενή αλληλοεξάρτηση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων καθώς οι βιομήχανοι μεταποιούν τα προϊόντα που παράγονται από τους αγρότες και οι τοπικές αρχές θέλουν την ανάπτυξη του τόπου.

Έπειτα, ο κ. Λευτέρης Σαϊτης από τη μεριά των βιομηχάνων αναφέρθηκε στις μεγάλες περιβαλλοντικές επενδύσεις που προωθούν οι βιομηχανίες της Πέλλας όπως, για παράδειγμα, η βιομηχανία ΚΡΟΝΟΣ η οποία έχει πρόγραμμα περιβαλλοντικών υποδομών ύψους 1,5 εκατ. Ευρώ.

Κλείνοντας, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης τόνισε ότι η περιβαλλοντική υπευθυνότητα είναι κάτι που αφορά όλους, ενώ, η αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος εξαρτάται από το σύνολο των προσπαθειών καθώς η ρύπανση δεν «γνωρίζει» σύνορα. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Θεοδωρίδης παρακολουθεί στενά το θέμα και οι εξελίξεις στον τομέα του περιβάλλοντος θα συζητούνται σε τακτά χρονιά διαστήματα κατά τη διάρκεια της μεταποιητικής περιόδου.

Τέλος, οι κ.κ. Αντιπεριφερειάρχες Ημαθίας και Πέλλας μίλησαν για την τήρηση, χωρίς εξαιρέσεις, της διαδικασίας ελέγχου και επιβολής αυστηρών κυρώσεων σε όλες τις περιπτώσεις μη συμμόρφωσης, όπως άλλωστε προβλέπεται από την κείμενη περιβαλλοντική νομοθεσία.


Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ. Κώστας Καλαϊτζίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, η Περιφερειακή Σύμβουλος κα. Μαρία Ζωγράφου – Τσαντάκη, ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Γρηγόρης Στάμκος, ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Π.Κ.Μ. κ. Γιώργος Μπαρμπαρούσης, ο Διοικητής του Α.Τ. Έδεσσας κ. Σεραφείμ Παπαδόπουλος, ο Υποδιοικητής της Π.Υ κ. Παναγιώτης Φωστηρόπουλος, ο Διευθυντής Ανάπτυξης της Π.Ε. Ημαθίας κ. Γεώργιος Μιχαλιάς, ο Διευθυντής Ανάπτυξης της Π.Ε. Πέλλας κ. Δημόκριτος Μανδάλης, ο κ. Αθανάσιος Λιάμπας από την Πολιτική Προστασία του Δήμου Σκύδρας, η κα. Σαλγκάμη Γλυκερία από τη Διεύθυνση Βιομηχανίας, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Π.Κ.Μ., ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Ε. κ. Κώστας Αποστόλου,  ο Πρόεδρος της βιομηχανίας ΚΡΟΝΟΣ κ. Λευτέρης Σαϊτης, οι κ.κ. Ανδρέας Φαίδωνος-Προϊστάμενος Λογιστηρίου και Νίκος Γεωργόπουλος-Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης από τη βιομηχανία ΔΑΝΑΪΣ, ο Διευθυντής Παραγωγής της ΣΚΟ Α.Ε. κ. Φώτης Μαυροματίδης, η κα. Αριστία Δήμτση από τη βιομηχανία COVITA A.E., ο κ. Νίκος Χριστοδούλου και η κα. Όλγα Παναγοπούλου εκπρόσωποι της CONEX A.E. ενώ παραβρέθηκαν εκπρόσωποι φορέων όπως ο Πρόεδρος του Τοπικού Παραρτήματος Τ.Ε.Ε. κ. Λευτέρης Αβραμίδης, η Διευθύντρια του Α.Σ. Πέλλας κα. Αναστασία Χατζηστρατή, η κα. Ελευθερία Σαλονικίδου από το Δήμο Πέλλας και ο κ. Γιάννης Τρυψιάνης από τον Τ.Ο.Ε.Β. Εδεσσαίου. 

ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΙΛΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΤΡΕΣ;

Όταν πρόκειται για μια συζήτηση ,οι γυναίκες είναι πολύ πιθανό να μιλούν περισσότερο απ' ότι οι άντρες; Ισως. Το σίγουρο πάντως είναι ότι χρησιμοποιούν περισσότερες λέξεις.
Οι γυναίκες χρησιμοποιούν κατά μέσο όρο 20. 000 λέξεις την ημέρα, σε σύγκριση με τους άντρες που χρησιμοποιούν περίπου 7.000. Τουλάχιστον, αυτό υποστηρίζει μια σειρά από διάσημα επιστημονικά βιβλία. Έγκυροι εμπειρογνώμονες ισχυρίζονται ότι το θηλυκό γένος περνάει την ημέρα του κουτσομπολεύοντας ενώ το αρσενικό γένος κάνει κάτι, ότι κι αν είναι αυτό, χωρίς να φλυαρεί. Αλλά είναι πράγματι αλήθεια κάτι τέτοιο;

Η πολυλογία μπορεί να μετρηθεί με διάφορους τρόπους. Μπορείτε να βάλετε ανθρώπους σε ένα εργαστήριο, να τους δώσετε ένα θέμα προς συζήτηση και να ηχογραφήσετε την συνομιλία τους. Ή μπορείτε να τους πείτε να δοκιμάσουν να καταγράψουν τις καθημερινές συζητήσεις που γίνονται στο σπίτι τους. Έτσι μπορείτε να υπολογίσετε τον αριθμό των λέξεων που ειπώθηκαν και το χρόνο που κάθε άτομο ξόδεψε στο να μιλάει.

Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα 73 ερευνών πάνω στο θέμα, Αμερικάνοι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μόνο μια αμελητέα ποσότητα κοριτσιών χρησιμοποιεί περισσότερες λέξεις σε σχέση με αγόρια παρόμοιας ηλικίας. Η μικρή αυτή διαφορά φάνηκε μόνο σε συνομιλίες με τους γονείς τους και όχι σε συνομιλίες με φίλους τους. Ίσως, το πιο σημαντικό ήταν ότι αυτό παρουσιάστηκε σε ηλικίες έως και 2,5 ετών, που σημαίνει ότι τα παιδιά αντανακλούν απλώς τις διάφορες ταχύτητες, οι οποίες τους βοηθούν στην ανάπτυξη των γλωσσικών δεξιοτήτων τους.
Study-Finds-Women-Talk-More-Than-Men

Έτσι, δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των παιδιών, αλλά με τους ενήλικες τι γίνεται; Όταν ο Campbell Leaper, ο ψυχολόγος που βρήκε την μικρή αυτή διαφορά μεταξύ των μικρών παιδιών, από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στην Σάντα Κρούζ, μετά-ανάλυση για το θέμα, βρήκε ότι οι άντρες μιλούν περισσότερο. Αλλά και πάλι η διαφορά ήταν μικρή. Ήταν επίσης εντυπωσιακό το γεγονός ότι εργαστηριακές μελέτες έδειξαν ότι βρέθηκε μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των ομάδων που τους δόθηκαν θέματα προς συζήτηση απ'ότι στις μελέτες που έγιναν με βάση την καθημερινή ζωή. Αυτό ίσως υποδηλώνει ότι οι άντρες αισθάνονται πιο άνετα σε ασυνήθιστες καταστάσεις.

Οι καθημερινές συνομιλίες τις ζωής είναι πιο δύσκολο να μελετηθούν καθώς πρέπει οι συμμετέχοντες να καταγράφουν συνέχεια όλες τις συζητήσεις τους. Ο ψυχολόγος James Pennebaker του πανεπιστημίου τους Τέξας δημιούργησε μία συσκευή που καταγράφει 30 δευτερόλεπτα αποσπάσματα του ήχου κάθε 12,5 λεπτά. Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science το 2007 παρουσιάστηκε ότι οι γυναίκες ,στις ΗΠΑ και το Μεξικό, 17 ώρες από την ώρα που θα ξυπνήσουν προφέρουν κατά μέσο όρο 16,215 λέξεις ενώ οι άντρες 15,669. Και πάλι μία αμελητέα διαφορά.

Φυσικά δεν είναι όλα τα ήδη των συνομιλιών ίδια. Ίσως αυτό που έχει σημασία είναι το ποιος τις ακούει. Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον Janet Holmes του πανεπιστημίου Victoria of Wellington, στην Νέα Ζηλανδία, έδειξε ότι οι άντρες κατά μέσο όρο έκαναν τα τρία τέταρτα των ερωτήσεων αν και αποτελούσαν μόνο τα δύο τρίτα του κοινού. Ακόμα και όταν το κοινό αποτελούνταν από των ίδιων αριθμό ανδρών και γυναικών οι άντρες συνέχισαν να κάνουν τα τρία τέταρτα των ερωτήσεων.

Όμως, παρά τις αποδείξεις για το αντίθετο, εμείς συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι γυναίκες μιλούν περισσότερο. Στην πραγματικότητα είναι μια από τις πολλές πτυχές της ζωής στην οποία αναμένουμε σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο φύλων. Βέβαια, πρέπει να τονιστεί το γεγονός ότι οι άντρες και οι γυναίκες έχουν περισσότερες ομοιότητες απ' ότι πιστεύουμε. 
____
 ~ skai.gr

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

Κάποτε ένας κυνηγός κατάφερε να πιάσει ένα πουλί πολύ έξυπνο. Τόσο έξυπνο που μπορούσε να μιλά 70 διαφορετικές γλώσσες. Έτσι είπε το πουλί στον άνθρωπο: «Άσε με ελεύθερο κι εγώ θα σου διδάξω τρεις κανόνες της ζωής που θα σου φανούν πολύ χρήσιμοι». «Πες μου τους κανόνες και θα σ’ αφήσω ελεύθερο», απάντησε ο θηρευτής.
«Πρώτα θα μου υποσχεθείς» ανταπάντησε το έξυπνο πουλί «ότι θα κρατήσεις την υπόσχεσή σου και όντως θα μ’ ελευθερώσεις». Κι όταν ο άντρας ορκίστηκε να τηρήσει την υπόσχεσή του, το πουλί είπε: «Ο πρώτος κανόνας είναι ποτέ μη μετανιώνεις για όσα συνέβησαν. Ο δεύτερος κανόνας είναι ποτέ μην πιστέψεις κάτι που καταλαβαίνεις πως είναι αδύνατο ή απίθανο να συμβεί. Ο τρίτος κανόνας είναι ποτέ μην προσπαθήσεις να πιάσεις κάτι από τη φύση του άπιαστο».
Έχοντας μιλήσει, το πουλί ζήτησε από το θηρευτή να εκπληρώσει την υπόσχεσή του, αφήνοντάς το ελεύθερο κι έτσι ο άντρας με τη σειρά του άνοιξε τα χέρια του και το άφησε να πετάξει μακρυά.
Το πουλί προσγειώθηκε στην κορυφή του πιο ψηλού δέντρου και λάλησε κοροϊδευτικά στον άνθρωπο που στεκόταν από κάτω: «Ανόητε, μου επέτρεψες να πετάξω μακρυά, δίχως να γνωρίζεις ότι κρύβω ένα πολύτιμο μαργαριτάρι στο σώμα μου, την πηγή της ίδιας της σοφίας μου».
Μόλις ο θηρευτής άκουσε τα λόγια του πουλιού, μετάνιωσε πικρά που το είχε αφήσει να πετάξει και προχώρησε βιαστικά προς το δέντρο, προσπάθησε να το σκαρφαλώσει, αλλά δεν τα κατάφερε και πέφτοντας έσπασε τα πόδια του.
bird-drawingΤο πουλί γέλασε δυνατά και ξαναλάλησε: «Ανόητε! Δεν έχει περάσει ούτε μία ώρα από τη στιγμή που σε δίδαξα τους τρεις κανόνες και ήδη τους έχεις ξεχάσει! Σου είπα ποτέ να μη μετανιώνεις για όσα συνέβησαν στο παρελθόν κι εσύ μετάνιωσες που μ’ άφησες ελεύθερο. Σου είπα ποτέ να μην πιστεύεις ότι είναι εμφανώς αναληθές κι εσύ ήσουν τόσο αφελής που πίστεψες πως πράγματι κουβαλώ ένα πολύτιμο πετράδι στο σώμα μου. Είμαι απλώς ένα φτωχό άγριο πουλί που καταφέρνει να επιβιώνει λεπτό προς λεπτό με σκόρπιους κόκκους τροφής. Και τέλος, σε συμβούλεψα ποτέ να μην παλεύεις μάταια για το ανέφικτο κι εσύ προσπάθησες να πιάσεις ένα πουλί με γυμνά χέρια και τώρα βρίσκεσαι πεσμένος καταγής στο έδαφος με τα δυό σου πόδια σπασμένα.
Για μερικούς σαν εσένα έχουν πει οι φιλόσοφοι πως «πιο πιθανό είναι να συνετίσεις ένα σοφό με μια επίπληξη, παρά έναν ανόητο με εκατό μαστιγώματα». Αλλά αλίμονο, δεν αποτελείς εξαίρεση στον κόσμο αυτό, καθώς άνθρωποι σαν εσένα υπάρχουν πολλοί.
Και αποσώνοντας τα λόγια του, το σοφό πουλί πέταξε μακρυά να βρει την τροφή του.
_____
  Πηγή: Angelo S. Rappoport, The Folklore of the Jews (London: The Soncino Press, 1937), pp. 175-176.
  ~ mythoplasieskiafigiseis.wordpress.com

ΓΚΑΡΙ ΚΑΣΠΑΡΟΦ ΠΡΟΣ ΤΣΙΠΡΑ: Ο ΠΟΥΤΙΝ ΣΕ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Ηρθε στην Αθήνα για να παίξει σκάκι με 15 νέους στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος. Και έστειλε ένα μήνυμα στον Τσίπρα για τη σχέση του με τον Πούτιν και ένα μήνυμα υπέρ της παραμονής της χώρας μας στην Ευρώπη.
Eίναι ο μεγαλύτερος σκακιστής όλων των εποχών. Ενας πολιτικός ακτιβιστής, υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ενα πρόσωπο θρύλος, παγκοσμίως. Ο Γκάρι Κασπάροφ βρίσκεται στην Αθήνα προσκεκλημένος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος προκειμένου να παίξει το απόγευμα της Τρίτης σκάκι σιμουλτανέ με 15 νεαρούς Ελληνες Πρωταθλητές στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, παρουσία χιλιάδων επισκεπτών που θα σπεύσουν να απολαύσουν μια σπάνια εμπειρία.
Ακούγοντας τον Γκάρι Κασπάροφ να μιλά για το σκάκι, για τους μηχανισμούς, τη στρατηγική, αλλά και για την ένταξή του στην εκπαιδευτική διαδικασία αντιλαμβάνεσαι ότι ακόμη και ο τρόπος που βλέπει το σκάκι είναι βαθιά πολιτικός. Μιλά για νικητές και χαμένους, για επιμονή, ευκαιρίες, ρηξικέλευθες στρατηγικές και ικανότητα να υιοθετείς νέες ιδέες. Τι κάνει αυτός ο παγκόσμιος μύθος στην Ελλάδα, πως πείστηκε να έρθει και παίξει σε ένα πάρκο σκάκι με νέους; «Για να δείξω σε όλη την Ευρώπη, σε όλο τον κόσμο που στην Ελλάδα υπάρχουν ακόμα άνθρωποι με όραμα, άνθρωποι που σκέφτονται το μέλλον... Eίμαι ευτυχής επειδή την στιγμή που όλοι βλέπουν την Ελλάδα ως πηγή προβλημάτων είμαι εδώ για να μιλήσουμε για κάτι τόσο θετικό». Ο μεγαλύτερος σκακιστής στον κόσμο είναι ένα άτομο βαθιά πολιτικό.
Το μήνυμα Κασπάροφ στην Τσίπρα
Ο Κασπάροφ ζει στις ΗΠΑ, μετά την πολιτική δίωξη και τον κίνδυνο για τη ζωή του στη Ρωσία. Οταν δολοφονήθηκε ο Νέμτσοφ και τον ρώτησαν αν θα επιστρέψει στη Μόσχα για την κηδεία απάντησε: «Δεν αγοράζω εισιτήρια χωρίς επιστροφή». Καθώς παρουσίαζε σήμερα  τα εκπληκτικά αποτελέσματα της συνεργασίας του Kasparov Chess Foundation Europe με την Ενωση Σκακιστών Θεσσαλονίκης για το πρόγραμμα «Σκάκι στα Σχολεία» (μια ακόμα δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος), δεν μπορούσαμε να μην τον ρωτήσουμε για τις πολιτικές εξελίξεις.

Το iefimerida.gr του ζήτησε να σχολιάσει τη σχέση που έχει αναπτυχθεί μεταξύ της ελληνικής και της ρωσικής κυβέρνησης, τις επαφές του Αλέξη Τσίπρα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα έμεινε σιωπηλός -προς στιγμήν σκέφτηκα ότι ίσως δεν ήθελε να απαντήσει, όχι μέσα στο πλαίσιο αυτής της συνέντευξης Τύπου. Κι όμως... «Κάθε απόφαση -είτε την λαμβάνει ένας άνθρωπος, είτε ένα έθνος- έχει στρατηγικούς και τακτικούς υπολογισμούς. Ειναι προφανές ότι η ελληνική κυβέρνηση βλέπει οφέλη τακτικής χτίζοντας σχέσεις και δεσμούς με το καθεστώς του Πούτιν. Ομως, μια τέτοια σχέση έχει στρατηγικά μειονεκτήματα. Η Ελλάδα έχει στρατηγικό συμφέρον να είναι μέρος της Ευρώπης, σε αντιδιαστολή με όσα πρεσβεύει ο Πούτιν που θέλει να καταστρέψει την ενότητα της Ευρώπης» είπε ο Κασπάροφ.
Και συνέχισε με ένα λόγο ψύχραιμο, αλλά εμφατικό «Ο Πούτιν θέλει να διαιρέσει την Ευρώπη και εκμεταλλεύεται τις δυσκολίες της Ελλάδας. Ο Πούτιν, όπως κάθε δικτάτορας χρειάζεται να διαιρέσει τον εχθρό του, να εκμεταλλευτεί τα τρωτά σημεία του. Αυτό κάνει με τις δυσκολίες της Ελλάδας.» Και κατέληξε ο Γκάρι Κασπάροφ «Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι μια χώρα σαν την Ελλάδα, με δημοκρατία από την αρχαιότητα, έχει κοινό τόπο με τη δικτατορία του Πούτιν».
Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα στήριξε απόλυτα την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. «Αντιλαμβάνομαι τη δυσκολία των διαπραγματεύσεων Ελλάδας και Ε.Ε, όμως αν υπάρξει ρήξη θα είναι επιζήμια όχι μόνο για την Ελλάδα και την Ευρώπη, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο« τόνισε. Παίζει ο Αλέξης Τσίπρας μια παρτίδα σκάκι σιμουλτανέ με τους εταίρους; «Στο σκάκι, είτε κερδίζεις είτε χάνεις. Εδώ ελπίζω να είναι μια περίπτωση που θα είναι στο τέλος όλοι κερδισμένοι» τόνισε μειδιώντας, για πρώτη φορά σε όλη τη συνέντευξη Τύπου.
Ενισχύοντας τις επιδόσεις των παιδιών στο σχολείο
Ο Γκάρι Κασπάροφ, η παρουσία του στην Ελλάδα, μέσα στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος σήμερα από τις 7 ως τις 10 το βράδυ, η συνεργασία με το Ιδρυμα του που έφερε το σκάκι σε περισσότερα από 200 σχολεία της χώρας από το 2013 ως τώρα, δείχνει πως οι ρωγμές μπορούν να κλείσουν. Πως δεν υπάρχουν χάσματα αγεφύρωτα λόγω των συνθηκών. Σε μια χώρα που δοκιμάζεται από την κρίση, που το Grexit κινδυνεύει να εμφανίζεται στο google περισσότερο από το Greece, γίνεται έργο που κεντρίζει την ευφυία, τις γνώσεις, τον τρόπο σκέψης των παιδιών.  Εργο που επενδύει στο μέλλον. Με όχημα το σκάκι. Ο Γιάννης Αντωνιάδης, Πρόεδρος της Ενωσης Σκακιστών Θεσσαλονίκης έδωσε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Τα παιδιά που παίζουν σκάκι διαγωνιστικά, όταν δίνουν πανελλήνιες εξετάσεις είναι απολύτως συγκεντρωμένα, λιγότερο αγχωμένα από τα άλλα και έτσι κατορθώνουν να μεγιστοποιήσουν τα αποτελέσματά και τις επιδόσεις τους!
Η Εύα Πολυζωγοπούλου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (στη φωτογραφία πάνω με τον Γκάρι Κασπάροφ στη συνέντευξη Τύπου) τόνισε ότι τα παιδιά που ασχολούνται με το σκάκι έχουν 1,5 φορές μεγαλύτερες επιδόσεις στην ανάγνωση και στα μαθηματικά. Το πρόγραμμα «Σκάκι στα Σχολεία» που χρηματοδοτεί το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται σε 300 τμήματα σε 190 σχολεία, το παρακολουθούν 6.500 μαθητές αλλά και δάσκαλοι, οι οποίοι επίσης εκπαιδεύονται. Το καλοκαίρι το σκάκι θα ταξιδέψει σε 18 νησιά της άγονης γραμμής με το πρόγραμμα «Αθλητικά μονοπάτια», όπου ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή 450 άτομα.
Παίζοντας με έναν Ελληνα
Το μυστικό επιτυχίας του Γκάρι Κασπάροφ είναι ότι φροντίζει να μην αφήνει τα προβλήματα ή το άγχος να τον καταβάλλουν. Και έτσι «κοιμάμαι παντού. Στο αυτοκίνητο, στο αεροπλάνο, κατά τη διάρκεια μιας παρτίδας σκάκι. Αυτό είναι το μεγαλύτερο μυστικό της επιτυχίας μου» είπε. Ετσι, είναι 52 ετών αλλά απολύτως ακμαίος, ταξιδεύει ανά τον κόσμο, δημιούργησε παραρτήματα του Ιδρύματος του σε Ευρώπη, Ασία, Λατινική Αμερική, Αφρική, αρθρογραφεί στη Wall Street Journal, είναι πρόεδρος του Ιδρύματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Νέα Υόρκη και εργάζεται προκειμένου η συνήθως νωθρή εκπαιδευτική κοινότητα να αρχίσει να υιοθετεί ταχύτερα νέες ιδέες.
Μιλώντας για τη συνεργασία του με την Ελλάδα χρησιμοποίησε δύο φορές τη λέξη «μοναδική» για να περιγράψει τη συνεργασία του με το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος και την Ενωσηα Σκακιστών Θεσσαλονίκης. Τον ρώτησα αν έχει παίξει σκάκι ποτέ με Ελληνα και χαμογελώντας πονηρά απάντησε «Ο πρώτος μου αντίπαλος στους πρώτους μου μεγάλους διεθνείς αγώνες το 1980 ήταν Ελληνας. Παίζαμε ΕΣΣΔ εναντίον Ελλάδας». Ναι, τον κέρδισε. Οσο για την πολιτική έχει μια απλή διαπίστωση: «Είναι όπως στο σκάκι. Αλλοτε κερδίζεις, άλλοτε χάνεις. Το θέμα είναι να συνεχίζεις να αγωνίζεσαι. Νομίζω πως τα έθνη έχουν πολλά μαθήματα να μάθουν από το σκάκι.»
*Ο Γκάρι Κασπάροφ παίζει σκάκι με τη νέα γενιά της Ελλάδας
Ο μεγαλύτερος ίσως σκακιστής όλων των εποχών, πρωταθλητής κόσμου στα 22 του, ο Γκάρι Κασπάροφ, κέρδισε σε μια μονομαχία έξι μηνών τον θρυλικό Ανατόλι Καρπόφ, στέφθηκε νικητής σε οκτώ Ολυμπιάδες σκακιού, τιμήθηκε με το σκακιστικό Όσκαρ, αναμετρήθηκε επί πέντε ώρες με 32 διαφορετικούς υπολογιστές στο Αμβούργο το 1985, επιβλήθηκε στον σκακιστικό υπολογιστή της IBM Deep Blue to 1996, άλλα έχασε από τον Deeper Blue, ένα χρόνο μετά. Ο Κασπάροφ θα δείξει την τέχνη του σε ένα παιχνίδι σιμουλτανέ εναντίον 15 νεαρών πρωταθλητών, ηλικίας 8 έως 14 ετών, οι οποίοι έχουν προεπιλεγεί από την Ένωση Σκακιστών Θεσσαλονίκης. Αμέσως μετά το κοινό θα έχει μια μοναδική ευκαιρία να συζητήσει μαζί του για το σκάκι και να αποκτήσει ένα αυτόγραφο.
Η συμμετοχή διασφαλίζεται με δελτία προτεραιότητας, που διανέμονται μισή ώρα πριν στην είσοδο του χώρου.
Ο Κασπάροφ επί το έργον, Τετάρτη 24 Ιουνίου:

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2015: ΜΕΧΡΙ 3.000 ΜΟΡΙΑ Η ΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΒΑΣΕΩΝ - ΣΦΑΓΗ ΣΤΑ ΡΕΤΙΡΕ

Konstantinos Tsakalidis / SOOC
Δραματική πτώση στις βάσεις, που θα αγγίξουν ιστορικά χαμηλά, αναμένεται φέτος, μετά τα αποτελέσματα των βαθμολογιών των υποψηφίων που δημοσιοποιήθηκαν χθες.
Ολοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι η «διόρθωση» των βάσεων θα είναι τεράστια σε όλα τα επιστημονικά πεδία, ενώ θα επηρεαστούν πολύ σχολές που ήταν οι «ναυαρχίδες» στη βαθμολογία, τα λεγόμενα «ρετιρέ».
Η πτώση αναμένεται να είναι από 1.000 μέχρι και 2.500-3.000 μόρια (!) σε ορισμένες εξ αυτών. Και στα μαθήματα κατεύθυνσης, εκ των οποίων τα δύο είχαν αυξημένη βαρύτητα, υπήρξαν πάρα πολύ χαμηλοί βαθμοί.
Το iefimerida.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστηρίων Ελλάδας (ΟΕΦΕ) Ιωάννη Βαφειαδάκη, ο οποίος εξήγησε γιατί συνέβη αυτό:
Να κοιτάζετε τις βάσεις του 2013
«Κατ' αρχήν, πρέπει οι υποψήφιοι να συγκρίνουν τις βάσεις με εκείνες του 2013 και όχι με τις περσινές, καθώς το 2014 είχαμε τεχνητή άνοδο».
Εκτίμησε ότι η «διόρθωση» των βάσεων οφείλεται αφενός στο γεγονός στα εξαιρετικά δύσκολα θέματα που έπεσαν σε μαθήματα κατεύθυνσης, αφετέρου στο ότι αλλάζει το καθεστώς των μεταγραφών.
«Θα έχουμε μεγάλο άνοιγμα ψαλίδας στις σχολές Αθήνας-Θεσσαλονίκης και περιφέρειας, η πτώση θα αγγίξει και τις σχολές "ρετιρέ"», είπε. Προέβλεψε δε ότι θα έχουμε μεγαλύτερη πτώση στις σχολές με πολύ ψηλές βαθμολογίες και λιγότερη στις μεσαίες.
Ενα ακόμη χαρακτηριστικό στοιχείο είναι πως φέτος έχουμε λιγότερους από τους μισούς αριστούχους – που έγραψαν δηλαδή από 17-18 και πάνω.
Αριστούχοι με το σταγονόμετρο
Τα ποσοστά όσων έγραψαν μεταξύ 18-20 είναι ενδεικτικά:
  • Στη Θετική Κατεύθυνση το 2014 ήταν το 22,34% ενώ φέτος μόλις το 10,61%.
  • Στην Τεχνολογική κατεύθυνση πέρσι το 6,12% ενώ φέτος μόλις το 3,3%.
  • Στην Θεωρητική κατεύθυνση τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 7,77% για το 2014 και 4,59% αριστούχων για το 2015.
  • Φέτος, ένα ποσοστό 35% έγραψε κάτω από τη βάση
  • Το 2013 πάνω από 17 έγραψαν 5.799 υποψήφιοι ενώ φέτος 3.200 μαθητές.
  • Στη Θετική-Τεχνολογική κατεύθυνση το 2013 έγραψαν πάνω από 17, 47.013 μαθητές. Φέτος μόλις 3.252 μαθητές.
Σύμφωνα με τον κ. Βαφειαδάκη «επηρεάζονται έντονα οι πολυτεχνικές σχολές, οι οποίες μπορεί να σημειώσουν πτώση και πάνω από 1.000 μόρια» ενώ περιφερειακές σχολές μπορεί να πέσουν ακόμη και 2.500 και 3.000 μόρια. Ο λόγος είναι ότι το 2014 είχαν ανέβει πολύ, λόγω μεταγραφών. Ενα τέτοιο παράδειγμα είναι οι Μηχανολόγοι Κοζάνης η οποία είναι πολυτεχνειακή σχολή.
Περιζήτητες οι στρατιωτικές σχολές λόγω ανεργίας
Για τις στρατιωτικές σχολές η πτώση αναμένεται πιο ήπια καθώς φέτος υπάρχει μικρότερος αριθμός εισακτέων, ενώ έχουν μεγάλη ζήτηση λόγω ανεργίας. «Κάποιες στρατιωτικές σχολές μπορεί και να γυρίσουν... τούμπα, να ανέβουν» προβλέπει.
«Σφαγή» στα ΤΕΙ επαρχίας
Εκτίμησε επίσης ότι μπορεί να υπάρξουν μεγάλες εκπλήξεις και πως στα ΤΕΙ θα πέσουν πολύ οι βάσεις στην περιφέρεια όχι όμως τόσο σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη καθώς οι γονείς θα προτιμήσουν – λόγω οικονομικής στενότητας – να μην απομακρυνθούν τα παιδιά τους από την πόλη τους.
Οι προβλέψεις για Σχολές
Ενδεικτικά ορισμένες προβλέψεις του προέδρου του ΟΕΦΕ:
  • Νομική Αθήνας: Το 2014 ήταν 18.714, αναμένεται να πέσει στα 18.400
  • Ιατρική Αθηνών: Το 2014 ήταν 19.233 αναμένεται να πάει 18.750
  • Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΕΜΠ: Το 2014 η βάση ήταν 19.072 μόρια αναμένεται να πάει στα 18.350
  • Πολιτικών Μηχανικών Αθήνας: Από 18.106 μόρια το 2014, αναμένεται να πάει στα 17.100 φέτος.
  • Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (Οικονομικό Πανεπιστήμιο): Από 17.518 μόρια το 2014 αναμένεται στα 17.150
  • Οργάνωση και Διοίκηση (Οικονομικό): Από 16.699 το 2014 αναμένεται πτώση στα 16.350
  • Οικονομικών Επιστημών (ΠΑΠΕΙ): Από 15.128 στα 14.850
  • Οδοντιατρικό (ΣΣΑΣ Θεσσαλονίκης): Προβλέπεται ελάχιστη πτώση, από 19.144 στα 19.040 φέτος.
  • Σχολή Αστυφυλάκων: Από 15.910 το 2014 στο 15.800.
  • Ικάρων (ΣΙ) Ιπτάμενοι: Από 17.875 αναμένεται στο 17.350
  • Φιλολογία Αθήνας: Από 17.525 σε 17.350
  • Ιατρική Αλεξανδρούπολης: Από 18.710 μόρια κάτω από 18.000
  • Ιατρική Αθηνών: Από 19.233 μόρια το 2014 κάτω από 19.000.
  • Νομική σχολή (Πανεπιστήμιο Αθηνών): Από 18.714 κάτω από 18.200
Τα τρία «μυστικά» για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού
Ο πρόεδρος του ΟΕΦΕ καλεί τους μαθητές να προσέξουν ιδιαίτερα κατά την συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους εντύπου.
  1. Πρέπει να συμβουλευτούν ειδικούς, να μην το συμπληρώσουν πρόχειρα και βιαστικά.
  2. Επίσης να εξασφαλίσουν «προς τα κάτω» το μηχανογραφικό τους.
  3. Τέλος, τους προτρέπει να βάλουν σχολές που θα έχουν 3.000 με 4.000 περισσότερα μόρια από όσα συγκεντρώνουν, καθώς λόγω της δραματικής πτώσης των βάσεων μπορεί και να εισάγονται.


Πηγή:  http://www.iefimerida.gr

ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΣΠΙΤΙΑ ΣΤΗΝ ΣΙΚΕΛΙΑ ΜΕ ΕΝΑΝ ΟΡΟ

Χαρίζουν σπίτια στη Σικελία -Τα δίνουν δωρεάν, με έναν μόνο όρο
Το τελευταίο διάστημα, μία μικρή πόλη στη Σικελία, έχει αρχίσει να γεμίζει επισκέπτες. Ολοι φτάνουν εκεί, γιατί ο δήμος κάνει μία προσφορά που δύσκολα την απορρίπτει κανείς. Χαρίζει σπίτια.
Πρόκειται για οικίες διαλυμένες βέβαια, εγκαταλελειμμένες εδώ και δεκαετίες κάποιες από αυτές. Ακόμη κι έτσι όμως, το γεγονός ότι κάποιος μπορεί να αποκτήσει σπίτι χωρίς να το πληρώσει, είναι άκρως δελεαστικό.
Ο μόνος όρος που βάζει η πόλη Γκάντζι στους νέους ιδιοκτήτες είναι να έχουν ανακατασκευάσει τα σπίτια μέσα σε τέσσερα χρόνια και να τα έχουν κάνει ξανά κατοικήσιμα. Αυτή η προσφορά ήδη έχει προσελκύσει δεκάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο, τονώνοντας τον τουρισμό σε μία πόλη στα βουνά και μακριά από τη θάλασσα, που δεν θα μπορούσε με διαφορετικό τρόπο να αποτελέσει πόλο έλξης. Και βέβαια όλο αυτό «ανοίγει» τις δουλειές.
Το Γκάντζι είχε περίπου 16.000 κατοίκους τη δεκαετία του '50. Σήμερα ζουν εκεί περίπου 7.000 άτομα. Το κύμα μετανάστευσης ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα, εξαιτίας των οικονομικών δυσκολιών. Οι κάτοικοι της πόλης έφευγαν αρχικά για τις ΗΠΑ και μετά για την Αργεντινή, με αποτέλεσμα πολλά σπίτια να εγκαταλειφθούν.  
Δεν είναι η πρώτη φορά που μία πόλη στη Σικελία επιχειρεί κάτι τέτοιο. Πριν από μερικά χρόνια, το Σαλέμι ανακοίνωσε με μεγαλοπρεπές τρόπο ότι θα έδινε σπίτια- κατεστραμμένα από το σεισμό του 1968- για ένα ευρώ το ένα. Δεν τήρησε όμως τη δέσμευση. Σε άλλη πόλη, το πρόβλημα ήταν η γραφειοκρατία. Μόλις ο δήμος αποκτήσει ένα σπίτι, μπορεί να το πουλήσει μόνο σε τιμές αγοράς.
Για αυτό στο Γκάντζι έκαναν κάτι διαφορετικό. Δεν απόκτησαν την κυριότητα των σπιτιών από τους ιδιοκτήτες. Απλά ο δήμος λειτουργεί ως μεσίτης. Πάνω από 100 οικίες έχουν αλλάξει χέρια έως τώρα, άλλες δωρεάν και άλλες αντί ενός τυπικού ποσού. Εκείνοι που αποφασίζουν είναι οι ιδιοκτήτες.
Αυτό έφερε στην πόλη Ιταλούς από διάφορα μέρη της χώρας, Ευρωπαίους αλλά και έναν ιδιοκτήτη από το Αμπου Ντάμπι. Το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη λίστα αναμονής για τα 200 σπίτια που προσφέρονται ακόμη σημαίνει ότι ο δήμος μπορεί να είναι και εκλεκτικός.
«Δεν τους θέλουμε απλά για τα λεφτά τους. Θέλουμε να ξέρουμε τι θα κάνουν με τα σπίτια», εξηγεί ο δήμαρχος, Τζουζέπε Φεραρέλο, μιλώντας στους New York Times. Ετσι, δίνουν προτεραιότητα σε όσους θέλουν να δημιουργήσουν μία επιχείρηση στην πόλη. Οπως για παράδειγμα σε μία εταιρεία από τη Φλωρεντία, που μετέτρεψε δύο σπίτια τα οποία πήρε δωρεάν σε ξενοδοχείο με 22 σουίτες.
«Το κάναμε γιατί αγαπάμε τον τόπο μας. Και για να μείνουν εδώ τα παιδιά μας, να μην αναγκαστούν να φύγουν», εξηγεί ο Φεραρέλο.


Ο ΕΜΦΙΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 2016

Βόμβα με ΕΝΦΙΑ: Παραμένει και για το 2016
Λαβράκια βγάζουν τα... ψιλά γράμματα του σχεδίου της συμφωνίας με τους δανειστές.
Μετά τις παγίδες για τις συντάξεις, αυτό που βγάζει μάτι είναι η δέσμευση της κυβέρνησης για διασφάλιση εσόδων 2,65 δισ. ευρώ από τη φορολογία των ακινήτων κι αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι ακόμα κι αν ο ΕΝΦΙΑ αντικατασταθεί από έναν νέο φόρο, αυτός θα πρέπει να βγάζει ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα!
Μεγαλύτερες επιβαρύνσεις
Η δέσμευση αυτή προκαλεί σύγκρυο, αφού η ανακατανομή των βαρών χωρίς να αλλάζει το τελικό αποτέλεσμα -η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί ότι ο φόρος ακινήτων θα ελαφρύνει κατά 1,5 με 2 δισ. ευρώ- θα φέρει μεγάλες επιβαρύνσεις σε κάποιες κατηγορίες ιδιοκτητών. Έτσι, αν η κυβέρνηση αποφασίσει να υλοποιήσει τη δέσμευσή της να ελαφρύνει το βάρος των μικροϊδιοκτητών και να απαλλάξει πλήρως τα χωράφια, το κόστος αυτό θα πρέπει να περάσει στους ιδιοκτήτες με μεσαία και μεγάλη ακίνητη περιουσία, έτσι ώστε το αποτέλεσμα να είναι δημοσιονομικά ουδέτερο.
Αναμένονται αυξήσεις συντελεστών
Η εξίσωση για την κυβέρνηση δυσκολεύει αν συνυπολογίσει κανείς ότι αναμένεται η αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης. Η δέσμευση που έχει αναλάβει η Αθήνα έναντι των δανειστών της είναι ότι η όποια αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα φέρει και αλλαγές στα κλιμάκια του ΕΝΦΙΑ, έτσι ώστε να μπουν στα κρατικά ταμεία 2,65 δισ. ευρώ. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι οι μεγάλες μειώσεις τιμών ζώνης αναμένονται στις αποκαλούμενες «ακριβές» περιοχές, όπου οι εμπορικές αξίες πλέον βρίσκονται πολύ χαμηλότερα από τις αντικειμενικές, τα υψηλότερα κλιμάκια του ΕΝΦΙΑ θα πάρουν τρελές αυξήσεις συντελεστών για να μην υπάρξει απώλεια εσόδων, ενώ δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται ότι ο συμπληρωματικός φόρος που σήμερα επιβάλλεται σε περιουσίες άνω των 300.000 ευρώ θα ξεκινάει από πολύ χαμηλότερα, ενδεχομένως κάτω από τις 200.000 ευρώ.
Σε 4 δόσεις η καταβολή του για φέτος
Το... κερασάκι στην τούρτα για τους ιδιοκτήτες είναι ότι το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών και ακολούθως οι νέες τιμές ζώνης δεν αναμένονται νωρίτερα από τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να πληρωθεί σε μόλις 4 δόσεις!


Πηγή:
 http://www.iefimerida.gr

ΛΗΣΤΕΙΑ ΑΠΟ ΕΝΟΠΛΟΥΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΟΥΣ ΣΤΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙ ΑΛΜΩΠΙΑΣ - Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ



Σήμερα (24-04-2015) τα ξημερώματα σε περιοχή της Πέλλας 4 άγνωστοι δράστες οι οποίοι είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους με κουκούλες τύπου Full face εισήρθαν παράνομα σε οικία 1ου ορόφου και με την απειλή πιστολιών και κυνηγετικών όπλων ακινητοποίησαν ζευγάρι ημεδαπών (59χρονος και 58χρονη) που εκείνη την ώρα κοιμόταν. 

Στη συνέχεια αφού τους δέσμευσαν με ταινία (χέρια πόδια) ερεύνησαν τους χώρους και αφαίρεσαν χρυσαφικά αξίας 10.000 ευρώ και το χρηματικό ποσό των 200 ευρώ σύμφωνα με τους παθόντες. 

Κατά την διαφυγή τους οι δράστες αντιλήφθηκαν τον 31χρονο γιο των παθόντων που επέστρεφε στην οικία του, τον οποίο ακινητοποίησαν και κλείδωσαν στην αποθήκη της οικίας.

Οι δράστες διέφυγαν με όχημα που είχαν σταθμεύσει πλησίον της οικίας και αναζητούνται. 

Τις έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών και την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Έδεσσας.

ΟΔΥΝΗΡΕΣ-ΣΩΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΑ - ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΕΚΤΡΩΣΗΣ ΣΕ ΑΝΗΛΙΚΕΣ



Οδυνηρές σωματικές και  ψυχολογικές συνέπειες έχει η έκτρωση  για πολλές ανήλικες και έφηβες κοπέλες, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες!
«Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό καθώς σε αρκετές περιπτώσεις οι κοπέλες στιγματίζονται ( σωματικά και ψυχικά), αφού πολλές από τις συνέπειες τις ακολουθούν για το υπόλοιπο της ζωής τους»αναφέρει ο Διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Αθήνας, τ. Επιμελητής Μαιευτικής Γυναικολογίας του Princess Royal University Hospital London και συνεργάτης των Νοσοκομείων Μητέρα και Υγεία, κ Στέφανος Χανδακάς, με αφορμή πρόσφατη μελέτη πουκατατάσσει την Ελλάδα πρώτη χώρα σε εκτρώσεις στην Ευρώπη. 

Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, που δημοσιοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες, κάθε χρόνο στην Ελλάδα έχουμε 80.000 εκτρώσεις, εκ των οποίων οι 40.000 γίνονται από κοπέλες κάτω των 18χρόνων!
«Η σωστήσεξουαλική ενημέρωση των νέων, συνεχίζει ο Δρ Χανδακάς, τόσο από την Πολιτεία όσο και από την οικογένεια ,για τους τρόπους αντισύλληψης, είναι το μόνο μέτρο που μπορεί να βάλει φρένο στην κατάσταση αυτή».
                       ΟΙ  ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ  ΜΙΑΣ  ΕΚΤΡΩΣΗΣ
Oι συνέπειες μιας έκτρωσης, σύμφωνα με τα συμπεράσματα των επιστημονικών μελετών, είναι σωματικές και ψυχολογικές.
 Οι σωματικέςμπορεί να είναι προσωρινές, μακράς διάρκειας ή μόνιμες
  • Στις προσωρινές υπάγονται οι επιμολύνσεις, τα θρομβοεμβολικά επεισόδια, οι αιμορραγίες, η διάτρηση της μήτρας, ο τραυματισμός του εντέρου, η ρήξη του τραχήλου της μήτρας και ο τραυματισμός του ουρητήρα.
  • Στις μόνιμες παρενέργειες η πιο συχνή είναι η στειρότητα, η οποία ανέρχεται σε ποσοστό 3% μέχρι 5% των γυναικών που έχουν υποβληθεί σε έκτρωση.
Ακόμη τα τελευταία χρόνια, σημαντικές μελέτες Αμερικανών επιστημόνων, ενοχοποιούν τις εκτρώσεις για αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
 
Οι ψυχολογικές υπάρχουνπριν από την έκτρωση, κατά τη διάρκειά της και μετά απ’ αυτή. 
  • Πριν από την επέμβαση είναι συχνό το φαινόμενο γυναικών που βασανίζονται από αμφιβολίες σε σχέση με την ορθότητα ή μη της απόφασης για μια έκτρωση, με συνέπεια να καταλαμβάνονται από φόβο, άγχος, αϋπνίες και ενοχές
  • Tο άγχος, οι φόβοι και οι ενοχές συνοδεύουν συνήθως τις γυναίκες και κατά τη διάρκεια της επέμβασης.  Mερικές μάλιστα απ’ αυτές μου εκμυστηρεύτηκαν αργότερα ότι η εμπειρία της έκτρωσης ήταν πολύ οδυνηρή γι’ αυτές. «Αισθάνθηκα σαν να είμαι ένα σκουπίδι, σαν να επρόκειτο να σφάξουν εμένα την ίδια», μου είπε χαρακτηριστικά μια κυρία.
  • Οι πιοσοβαρές επιπτώσεις εμφανίζονται μετά την έκτρωση καθώς το 44% παρουσιάζουν νευρικές διαταραχέςτο 36% διαταραχές ύπνου, το 30% - 50% προβλήματα στη σεξουαλική ζωή, το 25% επισκέπτονται ψυχίατρο - 60% αναφέρουν ιδεασμό αυτοκτονίας, το 28% από αυτές επιχειρεί αυτοκτονία
Προβλήματα  αντιμετωπίζουν αρκετές κι απ  αυτές που μελλοντικά αποκτούν παιδιά καθώς εμφανίζουν: αυτοκαταστροφική συμπεριφορά, εξασθένηση των μητρικών δεσμών, αυξημένες πιθανότητες κακοποίησης και κατάληξης τού ζευγαριού στο χωρισμό.
 
           ΓΝΩΣΗ  ΚΑΙ  ΕΦΑΡΜΟΓΗ  ΤΗΣ  ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗΣ
Σήμερα σε σχέση με το παρελθόν οι γυναίκες αλλά και οι άνδρες έχουν στη διάθεση τους αρκετά μέσα για να αποφύγουν μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και τις τυχόν συνέπειες της. Συγκεκριμένα έχουν:
  • Χάπι τεσσάρων εποχών(Επιτρέπει την έμμηνο ρύση κάθε τρεις μήνες. Λαμβάνεται συνεχώς επί 94 μέρες και διακόπτεται για μία εβδομάδα)
  • Ενέσιμο(Αντισυλληπτικό σε ένεση, που γίνεται μια φορά το μήνα. Με οιστρογόνα και προγεστογόνα).
  • Τσιρότο(Τοποθετείται στην κοιλιά, στον κορμό ή στους γλουτούς και ελκύει συνεχώς και σε χαμηλές ποσότητες συνδυασμό οιστρογόνων και προγεστογόνων. Αντικαθίσταται μία φορά την εβδομάδα επί τρεις εβδομάδες)
  • Ανδρικό χάπι(Ελκύει τεστοστερόνη και προγεστογόνα ώστε να εμποδίζει την παραγωγή σπέρματος)
 
Οι πλέον δημοφιλείς  και ασφαλείς μέθοδοι  σε Ελλάδα, Ευρώπη και σχεδόν τον υπόλοιπο κόσμο είναι:
  • Το αντισυλληπτικό χάπι ,στην Δυτική  Ευρώπη  το χρησιμοποιεί το 45% των γυναικών, στη χώρα μας το προτιμάει ΜΟΛΙΣ το 3%,  ενώ στην Τουρκία το 9%.Το χάπι προσφέρει σχεδόν πλήρη αντισυλληπτική προστασία και θεωρείται ένα από τα πλέον αυστηρώς επιστημονικά ελεγμένα φάρμακα στον κόσμο.
  • Το  προφυλακτικό, το χρησιμοποιεί το 75% των ζευγαριών στην Ελλάδα(η αποτελεσματικότητα κυμαίνεται από 64-97%).
  • Το χάπι της επόμενης μέρας . Το χρησιμοποιεί  το 27% των Ελληνίδων , πέρσι πουλήθηκαν 2εκατομμύρια δισκία.
  • Κολπικός δακτύλιος
  • Ενδομήτριο σύστημα απελευθέρωσης προγεστερόνης
  • Σπιράλ
  • Γυναικείος σπόγγος
  • Διακεκομμένη συνουσία
  • Περιοδική αποχή
 

 www.drchandakas.gr, τηλ 210 6436258

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ "ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΘΥΡΕΣ 2015" ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΕΔΕΣΣΑΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ


Στα πλαίσια της  εκδήλωσης «Ανοιχτές Θύρες 2015- Γνωριμία με το ΣΔΕ» πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή  19/6 η παρουσίαση των Σχεδίων Δράσης (Projects) και  η έκθεση έργων μοντέρνας τέχνης των εκπαιδευόμενων του ΣΔΕ Γιαννιτσών  –Παράρτηματος Έδεσσας.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους  αρκετοί  συμπολίτες μας,οι διευθυντές των ΚΔΒΜ της περιοχής μας, ο εκπρόσωπος της  Αντιπεριφέρειας κ.Μπιμπίτσος Χρήστος  και οι βουλευτές του νομού μας κ.Σμίας Χρήστος και κ.Σηφάκης  Ιωάννης .Το ΣΔΕ Γιαννιτσών –Παράρτημα Έδεσσας ευχαριστεί  θερμά όλους όσους παραβρέθηκαν και στήριξαν  ενεργά την προσπάθεια των εκπαιδευόμενων του σχολείου μας.
Τα Σχολεία Δεύτερης  Ευκαιρίας απευθύνονται σε ενήλικες που επιθυμούν να αποκτήσουν Απολυτήριο Γυμνασίου, η διάρκεια της φοίτησης  είναι 18 μήνες, με τα μαθήματα να γίνονται απογευματινές  ώρες.Πρόκειται για έναν καινοτόμο θεσμό που περιλαμβάνει στο πρόγραμμά του  συμβουλευτικές  υπηρεσίες απο Σύμβουλο Ψυχολόγο και Σύμβουλο Επαγγελματικής Σταδιοδρομίας.

Για  Πληροφορίες-εγγραφές: απευθυνθείτε στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Γιαννιτσών, Βάρναλη 1, Γιαννιτσά. Τηλ.: 2382081010 - 2381022866

Ο Διευθυντής                Η Υπεύθυνη Παραρτήματος     

Μανδάλτσης Χρήστος       Δουλγερίδου Μαριάννα

Ο ΠΡΟΜΑΧΙΩΤΗΣ ΜΑΘΗΤΗΣ ΤΟΥ ΓΕΛ ΑΡΙΔΑΙΑΣ ΠΟΥ ΣΑΡΩΣΕ

Ο Προμαχιώτης μαθητής του ΓΕΛ Αριδαίας Χρήστος Βαρελάς του Δημητρίου και της Άννας, ξεχώρισε για τις υψηλές βαθμολογίες που επέτυχε στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Με συστηματική, επίπονη και συνεχή μελέτη κατάφερε να καταταχθεί στους μαθητές με τις καλύτερες βαθμολογίες του Λυκείου και πλέον ατενίζει με αισιοδοξία τις επερχόμενες σπουδές.

Όπως μας δήλωσε ο ίδιος, προσανατολίζεται να δηλώσει σε κάποια σχολή με αντικείμενο την νομική επιστήμη, και περιμένει με υπομονή την ανακοίνωση του υπουργείου παιδείας για τις βάσεις.

Άξιος συγχαρητηρίων λοιπόν ο Χρήστος, η οικογένειά του καθώς και το φροντιστήριο "Κορυφή" που τον προετοίμασε, γι αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα.
Καλές σπουδές.



ΟΙ ΝΕΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΗΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ



1ο ΑΡΙΔΑΙΑΣ 
ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
2ο ΑΡΙΔΑΙΑΣ
ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
3ο ΑΡΙΔΑΙΑΣ
ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ ΣΥΜΕΩΝ
4ο ΑΡΙΔΑΙΑΣ
ΚΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ
ΑΨΑΛΟΥ
ΡΑΠΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΞΙΦΙΑΝΗΣ- ΑΛΩΡΟΥ
ΡΑΔΟΓΛΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΒΟΡΕΙΝΟΥ-ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ
ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ
ΠΑΛΛΙΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΓΑΡΕΦΕΙΟΥ
ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΕΞΑΠΛΑΤΑΝΟΣ
ΤΟΠΟΥΖΗΣ ΠΕΤΡΟΣ
ΙΔΑΣ
ΖΕΡΖΗΣ ΠΕΤΡΟΣ
ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ
ΠΡΟΚΟΠΙΔΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ
ΠΟΛΥΚΑΡΠΗΣ
ΠΟΥΛΤΣΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΠΡΟΜΑΧΩΝ
ΠΙΛΑΤΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΣΩΣΑΝΔΡΑΣ
ΙΑΤΡΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ
ΧΡΥΣΑΣ - ΤΣΑΚΩΝ
ΛΙΟΥΓΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΕΙΔΙΚΟ ΑΡΙΔΑΙΑΣ
ΝΑΤΣΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΜΗΛΙΑΣ-ΡΙΖΟΧΩΡΙΟΥ
ΛΑΜΠΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ 

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...