Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

"ΒΡΟΧΗ" ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΩΝ ΣΤΟ ΕΣΡ ΓΙΑ ΚΛΙΜΑ ΤΡΟΜΟΛΑΓΝΕΙΑΣ ΣΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

Δύο φάκελοι με «βροχή» καταγγελιών από πολίτες σχετικά με το κλίμα τρομολαγνείας που δημιουργούν ορισμένα ΜΜΕ έχουν σχηματιστεί από το ΕΣΡ.
Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΕΣΡ Λίνα Αλεξίου ο πρώτος αφορά την ταυτόχρονη μετάδοση δελτίου ειδήσεων από τους τηλεοπτικούς δέκτες και από το ραδιόφωνο συγκεκριμένου σταθμού, ενώ ο δεύτερος φάκελός αφορά παραποιημένο φωτορεπορτάζ του καναλιού MEGA που έδειχνε φωτογραφία ηλικιωμένης έξω από ΑΤΜ με τη φωτογραφία να έχει τραβηχτεί το 2012 στη νότια Αφρική.
Το ΕΣΡ επισημαίνει, επίσης, το άνισο μετάδοσης του χρόνου που αφορά στις συγκεντρώσεις υπέρ του ΝΑΙ και υπέρ του ΟΧΙ, ενώ καταγγελίες υπήρξαν από πολίτες και για την προβολή του σποτ υπέρ του ΝΑΙ που έχει κατακλύσει τον τηλεοπτικό χρόνο των καναλιών.
Το ΕΣΡ δηλώνει ότι θα ασχοληθεί άμεσα με το τεράστιο αυτό θέμα και επισημαίνει ότι έγκαιρα είχε αποστείλει στα Μέσα ενημερωτικό δελτίο για την τήρηση της δεοντολογίας όσον αφορά ένα τόσο ευαίσθητο θέμα όπως τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα.
(φωτο αρχειο eurokinissi)


ΠΗΓΗ...http://www.koutipandoras.gr/

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΗΦΑΚΗ ΣΤΟ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΟΓΑ ΣΕ ΑΛΜΩΠΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ



Παρέμβαση του Γιάννη Σηφάκη, βουλευτή Πέλλας στο Υπουργείο Οικονομικών για τις συντάξεις του ΟΓΑ σε Αλμωπία και χωριά της περιοχής Γιαννιτσών 

Μετά το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην Αλμωπία και χωριά της περιοχής Γιαννιτσών με την καταβολή μέσω ΕΛΤΑ των συντάξεων του ΟΓΑ λόγω μη τροφοδοσίας των ΕΛΤΑ από τα αντίστοιχα υποκαταστήματα της ALPHA (παρά τις αποφάσεις της κυβέρνησης για την άμεση καταβολή τους) ο βουλευτής Πέλλας Γιάννης Σηφάκης επικοινώνησε με το γραφείο του Υπουργού Οικονομικών κ. Βαρουφάκη και μίλησε με τους αρμόδιους.

 Ήδη έχει δοθεί εντολή από τον Υπουργό για την άμεση αποκατάσταση του προβλήματος. Οι συντάξεις του ΟΓΑ έχουν πληρωθεί κανονικά στην Έδεσσα και την Σκύδρα ( στις οποίες τα ΕΛΤΑ συνεργάζονται με άλλη τράπεζα).

 Η καθυστέρηση της καταβολής τους δεν οφείλεται σε καμιά κυβερνητική απόφαση, αντίθετα έχει δοθεί η εντολή καταβολής του συνόλου του ποσού των συντάξεων ΟΓΑ από τους ταχυδρόμους στους αγρότες και έχουν εξασφαλιστεί και οι σχετικές πιστώσεις  

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ



Την Τετάρτη 01 Ιουλίου 2015 το Τμήμα Υποκριτικής Τέχνης του ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ 
παρουσίασε για δεύτερη φορά το
"Ποίημα του Νεκρού Αδελφού" στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της ΠΕ Πέλλας 
(Διοικητήριο).

Μετά την πρώτη επιτυχημένη εμφάνιση στο Ξενιτίδειο Πνευματικό Κέντρο 
Αριδαίας αλλά και τα πολύ θετικά σχόλια που απέσπασαν
οι σπουδαστές μας, το ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ αποφάσισε με τη στήριξη της ΠΕ Πέλλας 
να συνδιοργανώσει τη δεύτερη αυτή παράσταση.

Ήταν μια ακόμη ευκαιρία να επικοινωνηθεί η πρόοδος των σπουδαστών μας 
και να αποδειχθεί περίτρανα ότι το κοινό τόσο της Αλμωπίας όσο και της 
ευρύτερης περιοχής της Έδεσσας διψά για δράσεις που έχουν ως επίκεντρο 
τον πολιτισμό.

Ευχαριστούμε για μια ακόμη φορά τόσο το κοινό που ανταποκρίθηκε όσο και 
τους συντελεστές που συνέβαλαν στην παράσταση.

Μεταξύ αυτών ιδιαίτερη αναφορά θέλουμε να γίνει στην κα. Ταμβίσκου για 
την αμέριστη συμπαράσταση, το Σύλλογο Υπαλλήλων ΠΕ Πέλλας αλλά και τον 
Θεατρικό Σύλλογο "ΕΚΦΡΑΣΗ" (που υποστήριξε με τον φωτισμό) και φυσικά 
τον  Αντιπεριφερειάρχη κ.Θεοδωρίδη που χωρίς δεύτερη σκέψη μας 
παραχώρησε την αίθουσα.

Θεωρούμε ότι τέτοιες δράσεις πολιτισμού τυγχάνουν ευρύτατης αποδοχής.
Το ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ με την ειδικότητα Υποκριτικής Τέχνης θα συνεχίσει να 
υπηρετεί μεταξύ άλλων και το σκοπό αυτό.


Με εκτίμηση
Ο Διευθυντής του ΙΕΚ Έδεσσας και Αριδαίας 

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΕΛΛΑΣ: ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ



Καλούμε όλους τους πολίτες του Ν. Πέλλας στην εκδήλωση

Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ «ΝΑΙ»

στο πάρκο των μικρών καταρρακτών, την Παρασκευή 3/7/2015 στις 7.00 μ.μ.


Με εκτίμηση
Το Ποτάμι Ν. Πέλλας

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΝΤΑΡΣΥΑ "ΟΧΙ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ"



Παρέμβαση έκαναν μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στον πεζόδρομο των Γιαννιτσών μοιράζοντας την προκήρυξη της οργάνωσης για το δημοψήφισμα και καλώντας τον κόσμο να ψηφίσει ΟΧΙ την Κυριακή ώστε να βάλει φρένο στα μνημόνια.

Η παρέμβαση κράτησε για ένα τρίωρο και αρκετοί ήταν οι πολίτες που πήραν το υλικό και συζήτησαν με τα μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ συμφωνώντας με το πλαίσιο αλλά και για την αναγκαιότητα να οργανωθούν αμέσως μετά αγώνες για να σταματήσει η λιτότητα, να μην προκύψει "αριστερό μνημόνιο".

Οι δράσεις της οργάνωσης θα συνεχιστούν σήμερα το βράδυ στη Βέροια με μοίρασμα υλικού στο κέντρο της πόλης και την Παρασκευή στην Έδεσσα συμμετέχοντας στην συγκέντρωση στον πεζόδρομο.


ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ FACEBOOK ΟΛΟΙ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΜΑΖΙ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ;

FACEBOOK-LIKE
Προφανώς αγαπητέ φίλε έχεις διαγνώσει πως αν είσαι υπέρ του «Ναι» ή του «Όχι» ξεκάθαρα, όλο και περισσότερο διαπιστώνεις πως δεν είσαι μόνος. Αντίθετα, σχεδόν όλοι όσοι βλέπεις στον τοίχο σου συμφωνούν μαζί σου.
Συγχαρητήρια μόλις ανακάλυψες τι ακριβώς κάνει ο αλγόριθμος στο Facebook. Προσπαθεί να σου δώσει πράγματα που σε γενικές γραμμές σε βρίσκουν σύμφωνο ώστε να νιώθεις άνετα και να βλέπεις αυτά με τα οποία συμφωνείς.
Αυτό είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του Facebook αλλά είναι μεγάλο πρόβλημα για εσένα σε περίπτωση που θεωρείς πως η αποδοχή ή όχι της άποψης σου στο Facebook είναι κριτήριο για το οτιδήποτε. Οπότε αν θεωρείς πως κερδίζει το «Ναι» ή το «Όχι» με βάση το τι συμβαίνει στο Facebook μάλλον πρέπει να το αναθεωρήσεις.
computer-gets-you-likeΌσο για εσένα που διαβάζεις αυτή τη στιγμή και δεν έχεις αποφασίσει, εσένα το Facebook δεν σε ψυχολογεί από τα likes και τα comments σου σε σχέση με το θέμα. Σε ψυχολογεί σε σχέση με τη στάση που κρατάνε οι άνθρωποι με τους οποίους έχεις τις περισσότερες συναναστροφές στο Facebook ή με βάση τα κείμενα στα οποία περνάς την περισσότερη ώρα να διαβάζεις.
Ξέρω ακούγεται τρομοκακτικό όμως την ίδια ώρα αυτός ο αλγόριθμος είναι και ο λόγος που βλέπεις σκυλάκια αν σου αρέσουν τα σκυλάκια, ή "food porn" ή γενικώς ότι είναι αυτό που σου αρέσει.
Την ίδια ώρα όμως τα παραπάνω είναι και ο λόγος που δεν έχει νόημα να κάνει κάποιος καμπάνια στο Facebook υπέρ του «Ναι» ή του «Όχι». Διότι θα μπορεί πρακτικά να στοχεύσει μόνο τους αποφασισμένους. Οι αναποφάσιστοι δεν έχουν φτιάξει group «Δεν ξέρω τι θέλω» ώστε να προσπαθήσεις να τους στοχεύσεις. Ομοίως δεν υπάρχουν σοβαρά δημογραφικά δεδομένα π.χ. οι 18-25 είναι μαζικά υπέρ του «Όχι» ή του «Ναι» οπότε αξίζει το κόπο να κάνεις μία καμπάνια θέσεων. Όμως τέτοιου είδους αξιόπιστα δημογραφικά δεν υπάρχουν.
Οπότε αγαπητέ φίλε χαλάρωσε. Προσπάθησε να μην βασίζεις τις θέσεις και τις απόψεις σου στα όσα συμβαίνουν στο Facebook και προσπάθησε να δεις την κατάσταση πιο χαλαρά και πιο αντικειμενικά.
Πηγή: huffingtonpost

ΤΑ DVD ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΜΑΧΩΝ



Τα dvd από τις εκδηλώσεις των σχολείων των Προμάχων, είναι έτοιμα και διανέμονται από το κατάστημα "Γεωργία Μητσάνη".

Συγκεκριμένα, διατίθενται τα:

DVD Γιορτή Νηπιαγωγείου Προμάχων
DVD Γιορτή Δημοτικού σχολείου Προμάχων
DVD Λαογραφικό μουσείο Δ' Τάξης Δημοτικού σχολείου  Προμάχων         

"ΚΙ ΑΛΛΑΖΑΝ ΤΗΝ ΚΑΘΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΟΥΣ"

Γιάννης Κουνέλλης, Χωρίς τίτλο, 1993 (λεπτομέρεια). Τέσσερα μαύρα παλτά. 
Σε τέτοια ωμότητα έφθασε ο εμφύλιος σπαραγμός, και φάνηκε ακόμη ωμότερος, διότι ήταν ο πρώτος σε τούτο τον πόλεμο, ενώ βέβαια έπειτα έγιναν συνταρακτικά πράγματα σε όλο, θα λέγαμε, τον ελληνικό κόσμο, γιατί τέτοιες διαφορές υπήρχαν παντού και έδιναν αφορμή στους αρχηγούς των δημοκρατικών να καλούν σε βοήθεια τους Αθηναίους και στους ολιγαρχικούς τους Λακεδαιμονίους.
 Σε καιρό ειρήνης δεν θα είχαν δικαιολογία ούτε διάθεση να ζητήσουν ξένη επέμβαση, αλλά στον πόλεμο, κι όταν βοήθεια απ' έξω μπορούσαν να έχουν και οι μεν και οι δε ώστε να κάνουν κακό στους αντιθέτους και να ενισχυθούν οιίδιοι, όσοι επιδίωκαν βίαιη ανατροπή εύκολα έβρισκαν αφορμές να ζητήσουν από την Αθήνα ή τη Σπάρτη να επέμβουν. Κι έτσι έπεσαν πολλές και μεγάλες συμφορές στις πόλεις εξαιτίας των εμφύλιων σπαραγμών, τέτοιες που γίνονται και θα γίνονται πάντα όσο η φύση του ανθρώπου παραμένει ίδια, άλλοτε περισσότερο κι άλλοτε λιγότερο άγριες και με διαφορές στις εκφάνσεις τους ανάλογα με τις μεταβολές των περιστάσεων κάθε φορά. Διότι στην ειρήνη και σε καιρούς ευτυχίας οι πολιτείες και τα άτομα συλλογίζονται καλύτερα επειδή δεν πιέζονται από αναπότρεπτες ανάγκες. Ο πόλεμος όμως στερώντας σιγά-σιγά από τους ανθρώπους την ευκολία της καθημερινότητας, τους διδάσκει τη βία και εξομοιώνει τις συναισθηματικές διαθέσεις της πλειονότητας των ανθρώπων με τις καταστάσεις της στιγμής.
 Μαίνονταν έτσι οι εμφύλιοι σπαραγμοί στις πόλεις και όπου τύχαινε να ξεσπάσουν κάπως καθυστερημένα, μόλις έφθαναν πληροφορίες για όσα είχαν ήδη γίνει αλλού, συντελούσαν πολύ στο να επινοούνται ακόμη χειρότερα πράγματα ως προς τη δολιότητα των εγχειρημάτων και τον τερατώδη χαρακτήρα των αντεκδικήσεων. Και άλλαζαν την καθιερωμένη σημασία των λέξεων ώστε να ταιριάζει με τις πράξεις τους.
 Έτσι, η ασυλλόγιστη τόλμη λογιζόταν γενναιότητα και αφοσίωση στην παράταξη, η προνοητική αυτοσυγκράτηση εύσχημο πρόσχημα δειλίας, η σωφροσύνη πρόφαση ανανδρίας και η σφαιρικότερη θεώρηση των πραγμάτων καθολική ανικανότητα για δράση. Η παράφορα ασυγκράτητη ορμή θεωρήθηκε ανδρική αρετή και η προσεκτική εξέταση προκειμένου να σιγουρευτεί ένα εγχείρημα εύσχημη πρόφαση υπεκφυγής. Και όποιος κατέκρινε και κακολογούσε λογιζόταν πάντοτε άξιος εμπιστοσύνης, ενώ εκείνος που του έφερε αντιρρήσεις γινόταν ύποπτος. Ένας ραδιούργος που κατάφερε να στήσει μια παγίδα λογιζόταν έξυπνος, κι ακόμη φοβερότερος εκείνος που αντιλαμβανόταν την παγίδα, ενώ αυτόν που προνόησε ώστε να μη χρειαστεί τίποτε από αυτά τον θεωρούσαν διαλυτικό στοιχείο της παράταξης τρομοκρατημένο από τους αντιπάλους. 
Με δυο λόγια ο έπαινος ήταν για όποιον πρόφθασε να κάνει το κακό πρώτος και για όποιον πιεστικά παρακίνησε στο κακό κάποιον που δεν είχε διανοηθεί να το διαπράξει. Ακόμη και ο συγγενικός δεσμός θεωρήθηκε λιγότερο δεσμευτικός από τον κομματικό, επειδή τα κομματικά μέλη ήταν πιο έτοιμα να αποτολμήσουν κάτι χωρίς λόγο και αιτία. Διότι οι σύνδεσμοι αυτού του είδους δεν απέβλεπαν σε ωφελήματα βασισμένα στους κείμενους νόμους αλλά στην απόκτηση δύναμης αντίθετα με τους νόμους.
 Και η εμπιστοσύνη του ενός στον άλλο δεν στηριζόταν σε όρκους στους θεούς όσο στη συνενοχή τους σε άνομες πράξεις. Εύλογες προτάσεις της αντίθετης πλευράς τις αποδέχονταν οι ισχυρότεροι, λαμβάνοντας συγχρόνως προφυλακτικά μέτρα και όχι με πνεύμα γενναιοψυχίας. Προτιμούσαν την αντεκδίκηση για κάτι που έπαθαν παρά να το προλάβουν προτού να το πάθουν. Κι αν καμιά φορά ανταλλάσσονταν όρκοι συνδιαλλαγής, δίνονταν προσωρινά, από αμηχανία μπροστά στο αδιέξοδο, και ίσχυαν όσο οι αντίπαλοι δεν είχαν πού αλλού να στηριχτούν· με την πρώτη όμως ευκαιρία που κάποιος ανακτούσε το θάρρος του, εάν έβλεπε τον αντίπαλο αφύλακτο, χαιρόταν να τον εκδικηθεί με απάτη παρά παλληκαρίσια, διότι εκτός από τη σιγουριά υπολόγιζε και στο βραβείο της πονηριάς που θα έπαιρνε επειδή υπερίσχυε εξαπατώντας.
 Και γενικά οι περισσότεροι άνθρωποι ευκολότερα ανέχονται να χαρακτηρίζονται «ατσίδες», όταν είναι αχρείοι, παρά «αγαθιάρηδες», όταν είναι τίμιοι, και νιώθουν γι' αυτό το τελευταίο ντροπή, ενώ για το άλλο υπερηφάνεια. Αιτία για όλα αυτά ήταν η δίψα της εξουσίας που ριζώνει στην πλεονεξία και τη φιλοδοξία· από εκεί επίσης πήγαζε και το πάθος που εκδηλώθηκε μόλις άρχισε ο πόλεμος. Διότι όσοι γίνονταν αρχηγοί των παρατάξεων στις διάφορες πόλεις προβάλλοντας καθένας τους ένα επιφανειακά ωραίο σύνθημα, οι δημοκρατικοί την πολιτική ισότητα απέναντι στον νόμο, οι ολιγαρχικοί τη συνετή διακυβέρνηση από άξιους ηγέτες, μόνο στα λόγια υπηρετούσαν τα κοινά, ενώ στην πραγματικότητα τα χρησιμοποιούσαν ως έπαθλα των προσπαθειών τους. Και στον αγώνα τους να επιβληθούν με κάθε τρόπο ο ένας επάνω στον άλλο, αποτόλμησαν τις μεγαλύτερες φρικαλεότητες και προχώρησαν σε ακόμη φρικτότερες αντεκδικήσεις, χωρίς να δεσμεύονται από τη δικαιοσύνη και το συμφέρον της πολιτείας, αλλά έχοντας κάθε φορά ως όριο των πράξεών τους τις ορέξεις τους· και είτε με άδικες καταδίκες είτε με τη βίαιη αρπαγή της εξουσίας ήσαν όλοι τους το ίδιο έτοιμοι να ικανοποιήσουν το πάθος εκείνης της στιγμής εναντίον των αντιπάλων τους.
 Έτσι, καμία από τις δύο παρατάξεις δεν έδινε σημασία σε ηθικές αναστολές και όσοι κατάφερναν να διαπράξουν κάτι αχρείο συγκαλύπτοντάς το με ωραία λόγια κέρδιζαν σε εκτίμηση. Οι μετριοπαθείς πολίτες που έμεναν ουδέτεροι εξολοθρεύονταν και από τις δύο παρατάξεις είτε επειδή δεν συντάσσονταν μαζί τους είτε πάλι από φθόνο, επειδή δεν είχαν εκτεθεί σε κινδύνους.
 Έτσι απλώθηκε στον ελληνικό κόσμο εξαιτίας των εμφύλιων συγκρούσεων κάθε μορφή αχρειότητας, κι αυτή η απλότητα του χαρακτήρα, που τόσο πολύ συγγενεύει με την ευγένεια, κατάντησε καταγέλαστη και χάθηκε, και επικράτησε σχεδόν καθολικά η γεμάτη αμοιβαία δυσπιστία κομματική αντιπαράθεση. Διότι δεν υπήρχε τίποτα που θα μπορούσε να διαλύσει τη δυσπιστία: Ούτε υποσχέσεις ισχυρές ούτε όρκοι φοβεροί· κι όταν ήσαν ισχυρότεροι από τους εχθρούς τους, με τη σκέψη ότι η ασφάλεια είναι κάτι ανέλπιστο, κοιτούσαν πρώτα πώς θα φυλαχτούν από το κακό και αδυνατούσαν να εμπιστευθούν άλλον.
 Και ως επί το πλείστον υπερίσχυαν οι πνευματικά κατώτεροι· διότι από τον φόβο τους μήπως με τη δική τους ανεπάρκεια και την εξυπνάδα των αντιπάλων δεν μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα στον διάλογο και πέσουν στις παγίδες που με την πολυμήχανη ευστροφία τους θα προφθάσουν να στήσουν οι άλλοι, αποτολμούσαν να προχωρούν σε κακουργήματα. Απεναντίας, οι άλλοι, επειδή τους υποτιμούσαν και πίστευαν ότι μπορούσαν έγκαιρα να αντιληφθούν τις επιβουλές τους και ότι δεν χρειαζόταν να πάρουν με τη δύναμη όσα μπορούσαν να τα εξασφαλίσουν με την ευφυΐα τους, δεν φυλάγονταν και οι περισσότεροι αφανίζονταν. 

[...] Τέτοιες λοιπόν αγριότητες διέπραξαν οι πολίτες της Κέρκυρας μεταξύ τους, τις πρώτες που γίνονταν στην Ελλάδα [...]. 



  Το απόσπασμα αντλήθηκε από την Ιστορία του Θουκυδίδη σε μετάφραση Ν. Μ. Σκουτερόπουλου.
 Ευχαριστούμε τις εκδόσεις Πόλις για την ευγενική παραχώρηση. 





Πηγή: www.lifo.gr

ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ : NEO MNHMONIO, EITE ME TO "NAI", EITE ME TO "OXI"

Είτε ψηφιστεί το ΝΑΙ, είτε το ΟΧΙ, θα προκύψει μνημόνιο   με την συγκατάθεση του λαού

      Εδώ και 5 χρόνια με τα μνημόνια διαρκείας των ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ και την συμφωνία των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και σήμερα ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την στρατηγική συμφωνία των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ και της Νεοναζιστικής φασιστικής Χρυσής Αυγής, ο λαός μας ματώνει και πληρώνει την κρίση για την οποία δεν ευθύνεται.
Φτάνει πια! Οι τσέπες μας άδειασαν, το εισόδημα μας εξανεμίζεται, μας οδήγησαν στην φτώχεια, μας οδηγούν στον αφανισμό και το ξεκλήρισμα. Δεν θα πληρώσουμε άλλο πια την κρίση και την πολιτική τους.
Μονοπώλια, ΕΕ και κυβέρνηση, οι άνθρωποί τους, οι μηχανισμοί τους, τα κόμματα του ευρωμονόδρομου ξεκίνησαν με ομοβροντία την εκστρατεία φόβου για να γονατίσουν την εργατική τάξη και το λαό, να δεχτεί νέες πρόσθετες βαριές θυσίες.
Μπροστά στο δημοψήφισμα της Κυριακής εξελίσσεται μια τεράστια εκστρατεία φόβου, τρομοκρατίας και ψεύτικων εκβιαστικών διλημμάτων από τα κόμματα που «πίνουν νερό» στο όνομα των μονοπωλίων, της ΕΕ και τα ΜΜΕ των εφοπλιστών και των βιομηχάνων. Στόχος τους είναι όχι μόνο η υποταγή του λαού στο νέο μνημόνιο, το τρίτο κατά σειρά, που βρίσκεται στα σκαριά, αλλά και να μας κάνουν συνένοχους στο «έγκλημα».
Με ωμό εκβιασμό θέλουν το λαό μας να επιλέξει μόνος του το μνημόνιο που θα τον δέσει χειροπόδαρα, θα τον καταδικάσει στη διαρκή φτώχεια και εξαθλίωση για την ανάκαμψη των κερδών των μονοπωλιακών ομίλων.
Ο φόβος που καλλιεργούν οι Ευρωλάγνοι συνεταίροι του ΝΑΙ και του ΟΧΙ για την απώλεια των ήδη κουτσουρεμένων επιδοτήσεων κρύβει την πραγματικότητα ότι αυτές δίνονταν για να πέσει στα «μαλακά» η σταδιακή μετάβαση από τον «εθνικό» προστατευτισμό στην καπιταλιστική ενοποίηση της ΕΕ και τη συγκέντρωση της γης σε λιγότερα χέρια. Ότι από τις επιδοτήσεις πάνω από το 70% του συνολικού ποσού παίρνουν οι μεγαλοαγρότες που αποτελούν το 10% του συνολικού αγροτικού πληθυσμού που παίρνει ενισχύσεις.
Στην ίδια κατεύθυνση η ΠΑΣΕΣΕΣ στρατεύθηκε υπέρ του ΝΑΙ εκπροσωπώντας τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών
Για αυτό μας βάζουν να επιλέξουμε ανάμεσα στον λύκο και την αρκούδα, είτε ψηφιστεί το ΝΑΙ, είτε το ΟΧΙ, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα προκύψει μνημόνιο με την συγκατάθεση του λαού.
Μνημόνιο που θα οδηγήσει στην καταστροφή δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαία αγροτικά και κτηνοτροφικά νοικοκυριά καθώς προετοιμάζεται συντριπτικό πλήγμα ενάντια στους αγρότες και κτηνοτρόφους.
Φτάνει πια η κοροϊδία από την πλευρά της κυβέρνησης προς τους αγρότες.
Αποτελούν προτάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προς τους 3 θεσμούς οι:
·       Φορολογία των αγροτών με 13% από το πρώτο ευρώ και προκαταβολή 27.5% καθώς και η φορολόγηση με το τεκμαρτό εισόδημα (τεκμήρια διαβίωσης).
·       Η κυβέρνηση πρότεινε στους θεσμούς να αποσύρει την διάταξη που ψήφισε πρόσφατα και επέβαλε στις επιδοτήσεις φοροαπαλλαγή μέχρι το ποσό των 12.000 ευρώ. Έτσι πρότεινε τώρα οι επιδοτήσεις και οι αποζημιώσεις να φορολογούνται με 13% από το πρώτο ευρώ.
·       Κατάργηση της επιστροφής του ειδικού φόρου στα καύσιμα.
·       Διατήρηση του ΕΝΦΙΑ τουλάχιστον για το 2015 και 2016
·       Αύξηση του ΦΠΑ στο 23% για μέσα και εφόδια, για μια σειρά βασικά είδη ανάγκης και τρόφιμα.
·       Ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων με μεγάλη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών που ειδικά για τον ΟΓΑ θα τριπλασιαστεί σχεδόν.
·       Αύξηση της εισφοράς των ασφαλισμένων για υγεία, φάρμακα κλπ.
·       Αύξηση σταδιακή των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια για όλους.

Το νέο μνημόνιο που θα ψηφιστεί είτε με το ΝΑΙ είτε με το ΟΧΙ θα φέρει νέα αντιλαϊκά μέτρα, μικρότερο εισόδημα, φτώχεια.
Η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΥ καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες να εκφράσουν την οργή και την αγανάκτηση τους με κάθε πρόσφορο τρόπο στην κάλπη χωρίς να υποτάσσονται στα εκβιαστικά διλήμματα της κυβέρνησης και να μην επιλέξουν ούτε τον λύκο ούτε την αρκούδα ψηφίζοντας ΝΑΙ ή ΟΧΙ.
Η ΠΑΣΥ καλεί τις Ομοσπονδίες, τους Αγροτικούς και Κτηνοτροφικούς Συλλόγους, τις Επιτροπές Αγώνα να πρωτοστατήσουν στην οργάνωση της πάλης της μικρομεσαίας αγροτιάς, συγκροτώντας νέους Αγροτικούς Συλλόγους, δυναμώνοντας όσους υπάρχουν.
Παλεύουμε για την επιβίωση μας απορρίπτοντας τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους. Το δίκιο μας θα κριθεί στους δρόμους του αγώνα σε κοινή συμμαχία με τους εργάτες, τους αυτοαπασχολούμενους, τις γυναίκες και την νεολαία των λαϊκών οικογενειών.
Άμεσα διεκδικούμε:
·       Πληρωμή στο σύνολο τους όλων των συντάξεων και των μισθών των εργατοϋπαλλήλων και των αγροτών.
·       Πάγωμα των δόσεων για φόρους, αγροτικά, στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.
·       Πάγωμα των πληρωμών για φως, νερό, τηλέφωνο. Καμιά διακοπή συνδέσεων.
·       Να διασφαλιστούν πλήρως η παροχή Υγείας και φαρμάκων χωρίς καμία επιβάρυνση για το λαό με ευθύνη της κυβέρνησης! Καμία περικοπή στα δημόσια νοσοκομεία!
·       Επέκταση και γενίκευση για όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς του μέτρου της δωρεάν χρήσης. Κατάργηση των διοδίων.






Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΥ

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...