Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΗΣ ΚΑΙΝΗΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ ΣΤΗΝ ΑΛΜΩΠΙΑ

Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, ως μέλη του ενός και μοναδικού Σώματος του Χριστού, της Εκκλησίας, δεν έχουν ανάγκη τις διάφορες νεοφανείς αιρετικές κινήσεις, ούτε τους διάφορους αυτοχειροτονημένους «κήρυκές» τους από το εσωτερικό ή το εξωτερικό

Την αντίθεσή της προς τη νεοπροτεσταντική οργάνωση «Ελληνική Ιεραποστολική Ένωση» και την προσηλυτιστική δραστηριότητα που εμφανίζει, εκφράζει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος. 

Ειδικότερα, ανακοινώνει ότι η εν λόγω οργάνωση προγραμματίζει για μία ακόμη χρονιά, σε συνέχεια προηγούμενων, σύνολο ενεργειών με την ονομασία «Ιησούς του Ναυή 8», που θα έχουν πεδίο δράσης στους νομούς Κιλκίς, Πέλλας και Ημαθίας, μεταξύ 8 - 16 Ιουλίου 2015. Η Ιερά Σύνοδος επισημαίνει ότι «η εν λόγω κίνηση, με πρόσχημα τη διανομή της Καινής Διαθήκης, διανέμει ποικίλο υλικό προτεσταντικού χαρακτήρα ασυμβίβαστο προς την Ορθόδοξη Πίστη».

Επιπρόσθετα, διευκρινίζει ότι η «Ελληνική Ιεραποστολική Ένωση», αν και ιδρύθηκε το τελευταίο τέταρτο του 20ού αιώνα, θεωρεί την Ορθόδοξη Πίστη ως «πνευματικά δεσμά αιώνων», όπως η ίδια έχει δηλώσει στο παρελθόν και ταυτοχρόνως υποστηρίζει ότι στην πατρίδα μας «επικρατεί πνευματικό σκοτάδι και απιστία». 

Τέλος, τονίζει πως προβαίνει στην υπενθύμιση για μία ακόμη φορά ότι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, ως μέλη του ενός και μοναδικού Σώματος του Χριστού, της Εκκλησίας, δεν έχουν ανάγκη τις διάφορες νεοφανείς αιρετικές κινήσεις, ούτε τους διάφορους αυτοχειροτονημένους «κήρυκές» τους από το εσωτερικό ή το εξωτερικό.

ΠΗΓΗ...http://aridaianews.blogspot.gr

Σ.Σ.  Όπως ενημερωθήκαμε από  ασφαλείς πηγές της Μητρόπολης, οι πιστοί μπορούν να πετάξουν όλο το προπαγανδιστικό υλικό(φυλάδια) και να κρατήσουν το βιβλίο της Καινής Διαθήκης μιας και είναι γνήσιο.

ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΕΣ ΒΑΝ ΜΟΙΡΑΖΕΙ ΤΗΝ ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΜΑΧΟΥΣ



Σήμερα Παρασκευή 10/7/2015 και τις μεσημεριανές ώρες, ομάδα νεαρών κοριτσιών οι οποίες μιλούσαν Ελληνικά, ήρθαν στους Προμάχους με ΒΑΝ που έφερε ξένες πινακίδες και σαρώνοντας όλο το χωριό, κρεμούσαν την εικονιζόμενη σακούλα στις εξώπορτες των σπιτιών.
Η σακούλα περιείχε "Ένα δώρο για σένα" , όπως έγραφε στο λογότυπό της, το οποίο δώρο ήταν ένα βιβλίο που έγραφε "Η ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ".
Στις πρώτες σελίδες του περιέχει σφραγίδες και εγκρίσεις από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδας και ένα συνοδευτικό φυλλάδιο το οποίο παραπέμπει στον διαδικτυακό τόπο της οργάνωσης(?) http://www.kathespiti.gr/
Η Καινή Διαθήκη που μοιράστηκε, περιέχει μόνο την μετάφραση, χωρίς το αρχικό, αυθεντικό κείμενο.
Όπως ενημερωθήκαμε η εν λόγω δράση πραγματοποιήθηκε σε πολλές περιοχές της Αλμωπίας, και επειδή οι καιροί είναι πονηροί, θεωρούμε ότι είναι φρόνιμο να υπάρξει μια τοποθέτηση-ανακοίνωση από την Μητρόπολη, επειδή οι πιστοί είναι καχύποπτοι και επιφυλακτικοί.

Για οποιαδήποτε εξέλιξη θα σας ενημερώσουμε με νέα ανάρτηση.























ΠΕΘΑΝΕ Ο ΟΜΑΡ ΣΑΡΙΦ

Πέθανε ο διάσημος ηθοποιός Ομάρ Σαρίφ σε ηλικία 83 ετών

Πέθανε ο ηθοποιός Ομάρ Σαρίφ, που έγινε γνωστός παγκοσμίως για τους πρωταγωνιστικούς ρόλους του στις θρυλικές ταινίες Δίοκτωρ Ζιβάγκο και Ο Λόρενς της Αραβίας.
   Ο 83χρονος σταρ αιγυπτιακής καταγωγής είχε διαγνωστεί πριν από λίγο καιρό με τη νόσο του Αλτσχάιμερ.
    Ο Ομάρ Σαρίφ γεννήθηκε στις 10 Απριλίου 1932 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Ήταν ένας Αιγύπτιος ηθοποιός, που έχει συμμετάσχει σε πολλές ταινίες του Χόλιγουντ. 
  Έχει παίξει σε αραβικές, γαλλικές και αγγλόφωνες ταινίες, έχει τιμηθεί με Χρυσή Σφαίρα και έχει προταθεί για Όσκαρ. Επίσης έχει λάβει διάκριση από το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας.
   Οι πιο γνωστοί ρόλοι του στο διεθνές κοινό είναι στις ταινίες Δόκτωρ Ζιβάγκο (1965), Αστείο Κορίτσι (1968) και Λόρενς της Αραβίας (1962).

   Ο Σαρίφ αποφοίτησε από το Κολλέγιο Βικτωρία της Αλεξάνδρειας και κατόπιν από το Πανεπιστήμιο του Καΐρου, όπου σπούδασε φυσική και μαθηματικά. Κατόπιν εργάστηκε με τον πατέρα του στην οικογενειακή επιχείρηση ξυλείας.
   Το 1953, ο Σαρίφ ξεκίνησε την καριέρα του σε μία αιγυπτιακή ταινία, με τίτλο Σιρα' Φι αλ-Γουαντι (Ο Φλογερός Ήλιος ή Μάχη στην Κοιλάδα). Ακολούθησαν πολυάριθμες αιγυπτιακές παραγωγές. Πρωταγωνίστησε στο πλάι της πρώην συζύγου του, Φατέν Χαμαμά, σε αρκετές ρομαντικές ταινίες.
   Ανάμεσα στις ταινίες της φιλμογραφίας του περιλαμβάνονται: Οι Καλύτερες μας Μέρες (1955), Δεν Κοιμάμαι (1958), Η Κυρία του Κάστρου (1959) και η διασκευή της Άννα Καρένινα με τίτλο Ο Ποταμός της Αγάπης (1961). 

Με την Τζούλι Κρίσι στην ταινία Δόκτωρ Ζιβάγκο

Η πρώτη αγγλόφωνη ταινία του Σαρίφ ήταν ο Λόρενς της Αραβίας το 1962 όπου υποδύθηκε τον Σαρίφ Άλι. Η ερμηνεία του αυτή του εξασφάλισε μια υποψηφιότητα για Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου, μια βράβευση με Χρυσή Σφαίρα Β' Ανδρικής Ερμηνείας σε Κινηματογραφική Ταινία και Πολλά Υποσχόμενου Άνδρα Ηθοποιού και παγκόσμια φήμη ως ο δημοφιλέστερος Γαλλοάραβας ηθοποιός.
   Ο Σαρίφ επίσης υποδύθηκε τον ομώνυμο ρόλο στην ταινία του 1965, Δόκτωρ Ζιβάγκο, του σκηνοθέτη Ντέιβιντ Λην. Μετά από μια περίοδο κατά τη διάρκεια της οποίας έμπαινε στους τίτλους των εφημερίδων για τις επιδόσεις του στο επαγγελματικό μπριτζ, έκανε την επάνοδό του το 2003 στη διασκευή του μυθιστορήματος Ο Κύριος Ιμπραήμ και τα Λουλούδια του Κορανίου. Για την ερμηνεία του βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας και με Βραβείο Σεζάρ. 
  Το Νοέμβριο του 2005 τιμήθηκε με μετάλλιο από την UNESCO σαν αναγνώριση της αξιοπρόσεκτης προσφοράς του στην ποικιλότητα του παγκόσμιου κινηματογράφου και του πολιτισμού. Το μετάλλιο – το οποίο αποδίδεται πολύ σπάνια – φέρει το όνομα του Ρώσου σκηνοθέτη Σεργκέι Άιζενσταϊν και μπορεί να απονεμηθεί συνολικά 25 φορές από τη Mosfilm της Ρωσίας. 

Mε τον Πίτερ Ο' Τουλ στην ταινία "Ο Λώρενς της Αραβίας"

Ο Σαρίφ προσηλυτίστηκε στο Ισλάμ ώστε να παντρευτεί τη διάσημη Αιγύπτια ηθοποιό Φατέν Χαμαμά το 1955, οπότε και πήρε το όνομα Ομάρ αλ-Σαρίφ. Ο γάμος τους κράτησε περίπου 20 χρόνια και έλαβε τέλος το 1974. Καρπός του ήταν ένα παιδί, ο Ταρέκ Σαρίφ (γεν. 1957), που εμφανίστηκε στο Δόκτωρ Ζιβάγκο σε ηλικία 8 ετών, στο ρόλο του μικρού Γιούρι. Φήμες που ήθελαν το Σαρί να παντρεύεται την ηθοποιό Σοχαΐρ Ραμζί το 1977, αποδείχτηκαν αναληθείς.
   Ο Σαρίφ μιλούσε με ευχέρεια αραβικά, αγγλικά, ελληνικά και γαλλικά. Επίσης λίγα ιταλικά και τούρκικα.
   Υπεβλήθη το 1992 σε εγχείρηση τριπλού μπαϊπάς και υπέφερε από ελαφρύ καρδιακό επεισόδιο το 1994. Μέχρι το μπαϊπάς, ο Σαρίφ κάπνιζε πενήντα τσιγάρα την ημέρα, αλλά έπειτα από την περιπέτειά του το έκοψε εύκολα.
   Στις 5 Αυγούστου 2003, καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός μηνός με αναστολή επειδή χτύπησε αστυνομικό σε ένα καζίνο στα προάστια του Παρισιού τον Ιούλιο. Έλαβε επίσης πρόστιμο $1700 και διατάχθηκε να πληρώσει τον αστυνομικό $340 σαν αποζημίωση. Για την ακρίβεια πρόσβαλε και έριξε κουτουλιά στον αστυνομικό, όταν εκείνος προσπάθησε να επέμβει στη διαμάχη του ιδίου με έναν κρουπιέρη ρουλέτας. Στις 13 Φεβρουαρίου 2007, ο Σαρίφ κρίθηκε ένοχος για επίθεση σε έναν υπάλληλο πάρκινγκ στο Μπέβερλυ Χιλς και σπάσιμο της μύτης του.
   Ο Σαρίφ, κάποτε ανάμεσα στους διασημότερους παίκτες μπριτζ παγκοσμίως, συν-έγραφε μια στήλη αναφορικά με το παιχνίδι αυτό (το οποίο θεωρείται τηρουμένων των αναλογιών άθλημα) για την εφημερίδα Chicago Tribune για αρκετά χρόνια.
   Έχει επίσης γράψει αρκετά βιβλία για το μπριτζ και δώσει το όνομά του σε ένα σχετικό ηλεκτρονικό παιχνίδι. Αρχικά λανσαρισμένο σε έκδοση DOS το 1992, το Omar Sharif Bridge πωλείται ακόμη για Windows και σε εκδόσεις κινητής πλατφόρμας. Για σειρά ετών ο συμπαίκτης του σε διεθνή τουρνουά ήταν ο προπονητής ράγκμπυ Τόμμυ Πρόθρο.
   Το 2006, ο Σαρίφ αποχώρησε από το χώρο και δήλωσε: «Σταμάτησα εντελώς. Αποφάσισα πως δεν ήθελα να ήμουν σκλάβος πια κανενός πάθους εκτός από τη δουλειά μου. Είχα πολλά πάθη, μπριτζ, άλογα, τζόγο. Επιθυμώ να ζήσω ένα άλλο είδος ζωής, να είμαι περισσότερο με την οικογένειά μου γιατί δεν της αφιέρωσα αρκετό χρόνο». 

  [Πηγή βιογραφικού: iShow]




 Πηγή:www.lifo.gr

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ


Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Αλμωπίας
«ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΜΕ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ»

Μετά από επαφές, συζητήσεις, διαβουλεύσεις με την κοινωνία, ο Δήμος Αλμωπίας βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι η λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου έχει μπει στην τελική ευθεία.
Οι εγκαταστάσεις θα στεγαστούν στο χώρο που παλαιότερα στεγαζόταν η ΕΑΣ Αλμωπίας (στον κυκλικό κόμβο Αριδαίας – Τσακώνων – Πιπεριάς), χάρη στην ευγενική παραχώρηση από την πλευρά του εκκαθαριστή σε συνεργασία με τον ΑΦΟΣ Αλμωπίας «Η Ένωση». 
Όπως δήλωσαν ο εκκαθαριστής κ. Στέργιος Κουφογιώτης και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Παντελής Μπερμπέρης κατά τη συνάντηση που πραγματοποίησε με τους εκπροσώπους του Δήμου, «είμαστε πολύ χαρούμενοι που με αυτό τον τρόπο συμβάλουμε κι εμείς σ’ αυτή την πολύ σημαντική προσπάθεια, που θα δώσει μια ανάσα στους συμπολίτες μας που δοκιμάζονται από την κρίση και είμαστε στη διάθεση της Δημοτικής Αρχής για να βοηθήσουμε και με όποιον άλλον τρόπο μπορούμε. Για το καλό του τόπου».
Και κάπως έτσι, η Δημοτική Αρχή είναι έτοιμη να υλοποιήσει μία δέσμευσή της, η οποία έχει ως στόχο να ανακουφίσει τους συμπολίτες μας που έχουν μεγάλη ανάγκη και αντιμετωπίζουν αντικειμενικές δυσκολίες λόγω της άσχημης οικονομικής συγκυρίας που πλήττει τον τόπο μας.
 Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος, «δεν μπορούμε να μείνουμε αμέτοχοι και να παρακολουθούμε ως απλοί θεατές όλα όσα συμβαίνουν γύρο μας, γι’ αυτό αποφασίσαμε χωρίς καθυστέρηση να προχωρήσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα στη δημιουργία κοινωνικών δομών που δεν θα έχουν μόνο συμβολικό αλλά ουσιαστικό χαρακτήρα, μιας και θα βοηθούν πολύ κόσμο».
Ο Αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Τσιμτσιρίδης που έχει αναλάβει τον συντονισμό, κατά την επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις που θα στεγαστούν το Κοινωνικό Παντοπωλείο, αφού ευχαρίστησε θερμά τον κ. Μπερμπέρη και ολόκληρο το Διοικητικό Συμβούλιο που πήρε την σημαντική απόφαση να παραχωρήσει δωρεάν τον χώρο, δήλωσε πως «ως Δημοτική Αρχή θα κάνουμε ότι μπορούμε για να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας. Σε αυτή την κρίση κανείς δεν πρέπει να είναι μόνος του».
Ο Δήμος Αλμωπίας καλεί όλους τους πολίτες να βοηθήσουν και να στηρίξουν αυτή την πρωτοβουλία με όποιον τρόπο μπορεί ο καθένας, είτε με δωρεές, είτε με εθελοντική προσφορά, είτε με προτάσεις
Όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε πολλά.
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6985172004



























ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΛΜΩΠΙΑ



Επίσκεψη εργασίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος ο οποίος συνοδευόταν από τον Αντιδήμαρχο κ. Γιώργο Τσιμτσιρίδη.
Η παραπάνω επίσκεψη έγινε στα πλαίσια της πρόθεσης της Δημοτικής Αρχής για την ανάδειξη θεμάτων τοπικής οικονομίας που αφορούν συγκεκριμένα στο δυναμικό τμήμα της μελισσοκομίας. 
Μέσα από την εποικοδομητική συζήτηση με τον επικεφαλή του ανάλογου τμήματος του ΑΠΘ, προέκυψαν σημαντικά συμπεράσματα αλλά και προτάσεις για ανάπτυξη αυτού του κλάδου στην ευρύτερη περιοχή της Αλμωπίας, που θα επιτευχθεί σε πρώτη φάση με τη διοργάνωση ενημερωτικού σεμιναρίου με θέμα «Δυνατότητες και προοπτικές της μελισσοκομίας στον Δήμο Αλμωπίας» (σύντομα θα υπάρξει σχετική ενημέρωση για τα ακριβή στοιχεία της εκδήλωσης). 
Επιπλέον, όπως προέκυψε από αυτόν τον ουσιαστικό διάλογο, υπάρχουν δυνατότητες συγκρότησης ενός αντιπροσωπευτικού οργάνου, προκειμένου να υπάρξει μια συλλογική προσπάθεια με την πρωτοβουλία και τον αρχικό συντονισμό της Δημοτικής Αρχής, η οποία έχει δείξει από την πρώτη στιγμή ενδιαφέρον γι’ αυτόν τον κλάδο.

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Επειδή όλοι χρειαζόμαστε αυτοεκτίμηση -και είναι κάτι που μαθαίνουμε από πολύ μικρή ηλικία!
Αυτοεκτίμηση είναι η αξία που δίνουμε στον εαυτό μας. Είναι η αίσθηση που έχουμε σχετικά με τα χαρακτηριστικά και τις αξίες που βλέπουμε μέσα μας. Αυτοεκτίμηση είναι η γνώση πως αξίζουμε να μας αγαπήσουν, πως είμαστε ικανά και ξεχωριστά άτομα.
Παιδιά και ενήλικες επωφελούνται από καλές σχέσεις, εμπειρίες και θετική σκέψη. Πολλά από τα αναγκαία βήματα για να χτίσετε την αυτοεκτίμηση του παιδιού σας, θα βοηθήσουν και εσάς τους ίδιους να αναπτύξετε και να διατηρήσετε την δική σας αυτοεκτίμηση και αυτοσεβασμό.
Σαν γονείς, ασκείτε τη μεγαλύτερη επιρροή όταν το παιδί σας διαμορφώνει την αίσθηση της αυτοαξίας του. Είστε οι πρώτοι και οι πιο σημαντικοί δάσκαλοι. Η αυτοεκτίμηση του παιδιού σας επηρεάζεται περαιτέρω καθώς αναπτύσσουν σχέσεις με άλλα μέλη της οικογένειας, δασκάλες, φίλους και άλλους ενήλικες.
Καλή αυτοεκτίμηση σημαίνει:
- Υγιής αντίληψη του εαυτού.
- Ήρεμη αίσθηση αυτοεκτίμησης.
- Θετική σκέψη για τον κόσμο γύρω μας.
- Αίσθημα ικανοποίησης τον περισσότερο καιρό.
- Αίσθημα ικανοποίησης με τον εαυτό μας.
- Θέτουμε ρεαλιστικούς στόχους.
Αγάπη και αποδοχή
Το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα στο χτίσιμο της αυτοεκτίμησης με υγιείς τρόπους είναι να δείχνετε στο παιδί σας πως το αγαπάτε και το αποδέχεστε απλά και μόνο γιατί υπάρχει. Τα παιδιά έχουν ανάγκη να λάβουν το μήνυμα πως είναι άξια αγάπης (ακόμη και αν φέρονται άσχημα μερικές φορές) από τους πιο σημαντικούς ενήλικες στη ζωή τους – τους γονείς τους.
Σαν γονείς, πρέπει να θυμάστε:
- Να δίνετε την αγάπη σας χωρίς όρους και περιορισμούς.
- Να δείχνετε την αγάπη και την αποδοχή σας μέσα από καθημερινές εκδηλώσεις στοργής, φροντίδας και ενδιαφέροντος.
- Να περνάτε χρόνο με το παιδί σας – παιχνίδι, δραστηριότητες και στιγμές χαλάρωσης.
- Να δείχνετε στο παιδί σας πως αισθάνεστε όμορφα όταν το αγκαλιάζετε.
- Να λέτε συχνά στο παιδί σας, «Μου αρέσει αυτό που είπες / έκανες», και «Σ’ αγαπάω».
Αίσθημα του ανήκειν
Τα παιδιά χρειάζονται να ξέρουν πως είναι σημαντικά. Όταν αισθάνονται πως οι πιο σημαντικοί άνθρωποι στη ζωή τους τα αποδέχονται και τα αγαπούν, νοιώθουν άνεση και ασφάλεια και είναι πιο δεκτικά στην επικοινωνία. Αν τα παιδιά αισθάνονται σεβασμό και ασφάλεια στα πλαίσια της οικογενειακής ζωής, φτιάχνουν πιο εύκολα φιλίες έξω από αυτήν. Για να βοηθήσετε το παιδί σας να αναπτύξει το αίσθημα του ανήκειν:
Βοηθήστε το παιδί σας να σχηματίσει πολύτιμες σχέσεις μέσα στην οικογένεια και την κοινότητα.
- Ενθαρρύνετε το παιδί να αισθάνεται περήφανο για την καταγωγή και την εθνική του κληρονομιά.
- Μπορείτε να έχετε μέσα στο σπίτι ενθύμια από γιορτές, συμβάντα και τη γενικότερη ζωή της οικογένειας (άλμπουμ με φωτογραφίες, ερασιτεχνικά βίντεο κτλ.)
self-esteem
Ασφάλεια και σιγουριά
Είναι απαραίτητο να ικανοποιούνται οι βασικές ανάγκες των παιδιών για να νοιώθουν άνετα και ασφαλή. Η αίσθηση σιγουριάς και ασφάλειας επιτρέπει στα παιδιά να δοκιμάζουν νέα πράγματα και να μαθαίνουν για τον ίδιο τους τον εαυτό.
Όταν τα παιδιά αισθάνονται ασφάλεια, φοβούνται λιγότερο την αποτυχία και ρισκάρουν περισσότερο δοκιμάζοντας ξανά και ξανά μετά από κάποια αποτυχία. Στην διάρκεια αυτής της διαδικασίας είναι ικανά να βιώσουν την επιτυχία. Σαν γονείς, μπορείτε να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές:
- Παρέχετε ένα ασφαλές φυσικό περιβάλλον στο παιδί σας.
- Θέστε και ενισχύστε ξεκάθαρους κανόνες και όρια.
- Να είστε ρεαλιστικοί στις προσδοκίες σας.
- Ενθαρρύνετε τα παιδιά να λένε «Όχι» σε αρνητικές πιέσεις.
Εμπιστοσύνη
Ένα περιβάλλον σταθερότητας παρέχει στα παιδιά στήριξη και ασφάλεια. Είναι σημαντικό τα παιδιά να μαθαίνουν πως οι πράξεις τους έχουν συνέπειες. Όταν τα παιδιά γνωρίζουν πως μπορούν να βασιστούν πάνω σας για συνέπεια και βοήθεια όποτε την χρειάζονται, σκέφτονται πως, «Σου έχω εμπιστοσύνη και έχω εμπιστοσύνη στον εαυτό μου. Για να αναπτύξετε αυτήν την εμπιστοσύνη, πρέπει:
Να είστε συνεπείς για να ξέρουν τα παιδιά τι να περιμένουν.
- Να είστε σίγουροι πως τα λεκτικά και τα μη λεκτικά σας μηνύματα λένε το ίδιο.
- Να είστε ειλικρινείς  με τον εαυτό σας και τα παιδιά σας σχετικά με αυτό που αισθάνεστε.
- Να φέρεστε σε κάθε παιδί ίσα και δίκαια.
Σεβασμός
Τα παιδιά αναπτύσσουν σεβασμό για τον εαυτό τους και για τους άλλους αν μάθουν πως αυτό που σκέφτονται, νοιώθουν και κάνουν είναι σημαντικό. Αν τα μειώνετε και τους απευθύνετε το λόγο με υποτιμητικούς όρους, τα παιδιά αισθάνονται πως δεν έχουν αξία. Η σκληρή κριτική και τιμωρία εμποδίζει τα παιδιά να αναπτύξουν αυτοπεποίθηση. Όταν αποδέχεστε το δικαίωμα του παιδιού σας να έχει συναισθήματα, το βοηθάτε να σέβεται και τα συναισθήματα των άλλων. Αν διδάξετε στο παιδί σας υγιείς τρόπους να εκφράζουν αυτό που νοιώθουν, θα μάθουν να αναπτύσσουν θετικές σχέσεις. Έχετε στο νου σας τις ακόλουθες συμβουλές όταν αλληλεπιδράτε με το παιδί σας.
- Να αποδέχεστε τα συναισθήματα που βιώνει το παιδί σας ακόμη και αν διαφέρουν από τα δικά σας.
- Να σέβεστε τα συναισθήματα, τις πεποιθήσεις, τις πράξεις, και την ατομικότητα του παιδιού σας, ακούγοντάς το με αληθινό ενδιαφέρον.
- Να λέτε «Εγώ νοιώθω», ή «Εγώ πιστεύω» στη θέση του «Εσύ είσαι» όταν πρέπει να πείτε στα παιδιά πως αυτό που κάνουν είναι λάθος.
father-kid.
Μοναδικότητα
Όλοι μας είμαστε ξεχωριστοί. Είναι σημαντικό να βοηθήσετε το παιδί σας να ανακαλύψει μόνο του τα ξεχωριστά του ταλέντα και χαρακτηριστικά. Μόλις τα παιδιά αναγνωρίσουν τα στοιχεία που τα κάνουν ξεχωριστά, τότε θα μάθουν και να δίνουν αξία στις δικές τους δυνάμεις. Μην ξεχάσετε να μάθετε στο παιδί σας πως να αισθάνεται ξεχωριστό δε σημαίνει πως είναι καλύτερο από τους άλλους. Αυτό θα βοηθήσει το παιδί να έχει μια θετική αντίληψη και κατανόηση της μοναδικότητάς του. Ενθαρρύνετε το παιδί σας:
- Να δίνει αξία στη μοναδικότητά του.
- Να είναι αισιόδοξο.
- Να έχει μια χαρούμενη και θετική στάση ζωής (εσείς θέτετε πρώτοι το παράδειγμα).
- Να δοκιμάζει πράγματα με τον δικό του τρόπο.
- Να καταλαβαίνει πως το να βάζει τα δυνατά του είναι πιο σημαντικό από το να κερδίζει.
Αυτοπεποίθηση
Είναι εξαιρετικής σημασίας να στηρίζετε και να αποδέχεστε τα παιδιά σας. Τα παιδιά που πιστεύουν στον εαυτό τους και τις ικανότητές τους έχουν περισσότερες πιθανότητες να κάνουν μια ευτυχισμένη και παραγωγή ενήλικη ζωή. Διδάξτε στα παιδιά σας να μαθαίνουν από τα λάθη τους, να δουλεύουν για να πετύχουν κάποιον στόχο, και να νοιώθουν περήφανα για τις επιτυχίες τους.
- Ενθαρρύνετε τα παιδιά να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις και να ρισκάρουν.
- Διδάξτε τα παιδιά να παίρνουν αποφάσεις και να θέτουν στόχους.
- Πείτε τους πως πιστεύετε σε αυτά και τις ικανότητές τους.
- Δώστε ευκαιρίες στα παιδιά να παίρνουν την ευθύνη των πράξεών τους.
- Βοηθήστε τα να αναγνωρίσουν πως υπάρχουν πράγματα που πρέπει να δεχτούν και πράγματα που μπορούν να αλλάξουν.
- Δώστε στα παιδιά την ευκαιρία να πετύχουν
_________
 Πηγή: mamamia.gr

ΑΔΥΝΑΤΩΝΤΑΣ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΜΟΝΟΙ ΜΕ ΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΣ

Είναι πολύ σπάνιο, σε οποιαδήποτε δυτική χώρα, να παρατηρήσει κανείς ανθρώπους να κάθονται ήσυχα μόνοι τους και να στοχάζονται. Οι περισσότεροι θα παίζουν με το κινητό τους τηλέφωνο, θα διαβάζουν, θα βλέπουν μια ταινία στο tablet τους ή θα παρατηρούν τους άλλους ανθρώπους. Γιατί άραγε έχουμε αυτή την ανάγκη να αποσπάμε την προσοχή μας με κάτι άλλο; Υπάρχει κάτι το τόσο απωθητικό στο χρόνο που ξοδεύουμε βυθισμένοι στις δικές μας σκέψεις;
Η ακόλουθη έρευνα διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα προτιμούσαν να κάνουν κάτι - ενδεχομένως ακόμη και να βλάψουν τον εαυτό τους - από το να μην κάνουν τίποτα ή να κάθονται μόνοι με τις σκέψεις τους, σύμφωνα με τους ερευνητές τα πορίσματα των οποίων δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 4 Ιουλίου στο περιοδικό Science.
Σε μια σειρά 11 ερευνών, ο ψυχολόγος Timothy Wilson από το Πανεπιστήμιο της Virginia και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο της Virginia και το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, διαπίστωσαν σε γενικές γραμμές, ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη προερχόμενοι από ένα ευρύ φάσμα ηλικιών, δεν τους άρεσε να περνούν ακόμη και σύντομο χρονικό διάστημα μόνοι τους σε ένα δωμάτιο χωρίς να κάνουν τίποτα,  όπως το να σκέφτονται ή να ονειροπολούν. Οι συμμετέχοντες, σε μεγάλο βαθμό, απολάμβαναν πολύ περισσότερο τις εξωτερικές δραστηριότητες όπως να ακούν μουσική ή να παίζουν με ένα smartphone. Ορισμένοι μάλιστα προτίμησαν να υποβάλλουν τον εαυτό τους σε ήπια ηλεκτροσόκ από το να σκέφτονται.
"Όσοι από εμάς που απολαμβάνουν μία ιδιαίτερη στιγμή, που θα ηρεμήσουν και θα αφιερώσουν χρόνο να σκεφτούν, πιθανώς να αντιμετωπίσουν τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης με μεγάλη έκπληξη αλλά οι συμμετέχοντες αυτής, έδειξαν συστηματικά ότι θα πρέπει μάλλον να κάνουν κάτι άλλο, από το να μείνουν μόνοι με τις σκέψεις τους, ακόμη και για ένα αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα", δήλωσε ο Γουίλσον.
Η χρονική περίοδος που ο Wilson και οι συνεργάτες του ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να είναι μόνοι με τις σκέψεις τους κυμαίνονταν από 6 έως 15 λεπτά. Σε πολλές από τις πρώτες μελέτες συμμετείχαν σπουδαστές πανεπιστημίου, οι περισσότεροι από τους οποίους ανέφεραν ότι αυτή η "περίοδος σκέψης" δεν ήταν πολύ ευχάριστη και ότι ήταν δύσκολο να συγκεντρωθούν. Έτσι, ο Wilson προχώρησε σε μία μελέτη με συμμετέχοντες από μια μεγαλύτερη επιλογή ηλικιακού φάσματος που κυμάνθηκε στο ηλικιακό εύρος 18-77 και βρήκε ουσιαστικά τα ίδια αποτελέσματα.
"Αυτό ήταν έκπληξη! Ότι οι άνθρωποι, ακόμη και μεγαλύτερης ηλικίας δεν έδειξαν κανένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον να βρεθούν μόνοι με τις σκέψεις τους", δήλωσε ο Wilson.
21600-01182005_alone
Ο Wilson δεν αποδίδει απαραίτητα αυτό το γεγονός στο γρήγορο ρυθμό της σύγχρονης κοινωνίας ή στην επικράτηση των άμεσα διαθέσιμων ηλεκτρονικών συσκευών, όπως τα smartphones. Αντί αυτού, ο ίδιος πιστεύει ότι οι συσκευές μπορεί να είναι μια απάντηση στην επιθυμία των ανθρώπων να έχουν πάντα κάτι να κάνουν.
Στη μελέτη του, ο Wilson επισημαίνει ότι ένα μεγάλο εύρος ερευνών έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι γενικά προτιμούν να μην απεμπλακούν από τον κόσμο και, όταν το κάνουν, δεν το απολαμβάνουν ιδιαίτερα. Με βάση αυτές τις έρευνες, διαπιστώνεται ότι ο κόσμος ξοδεύει το χρόνο του μπροστά στην τηλεόραση, την κοινωνικοποίηση ή την ανάγνωση και πολύ λίγο ή καθόλου χρόνο στη "χαλάρωση ή στην σκέψη."
Κατά τη διάρκεια πολλών πειραμάτων του Wilson, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να καθίσουν μόνοι τους σε ένα λιτό δωμάτιο, μέσα σε ένα εργαστήριο, χωρίς κινητό τηλέφωνο, χωρίς βιβλία ή υλικά συγγραφής και να περάσουν 6 έως 15 λεπτά - ανάλογα με τη μελέτη - προσπαθώντας να αφιερώσουν αυτό το χρόνο στο εαυτό τους και στις σκέψεις τους. Στη συνέχεια, απάντησαν σε συγκεκριμένα ερωτήματα μεταξύ άλλων σχετικά με το πόσο απήλαυσαν την εμπειρία και αν είχαν δυσκολία στη συγκέντρωση.
Οι περισσότεροι ανέφεραν ότι τους ήταν δύσκολο να συγκεντρωθούν και ότι το μυαλό τους είχε αφαιρεθεί και περιπλανιόταν, αν και δεν υπήρχε τίποτα για να αποτραβήξει την προσοχή τους. Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι δεν απήλαυσαν την εμπειρία. Ένα παρόμοιο αποτέλεσμα βρέθηκε σε περαιτέρω μελέτες, όταν οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να βρεθούν μόνοι με τις σκέψεις τους στα σπίτια τους.
"Βρήκαμε ότι περίπου το ένα τρίτο παραδέχτηκε ότι είχαν "κλέψει" στην έρευνα όταν ήταν στο σπίτι, συμμετέχοντας σε κάποια δραστηριότητα, όπως η ακρόαση μουσικής ή χρησιμοποιώντας ένα κινητό τηλέφωνο ή απλώς με τον να σηκωθούν από την καρέκλα τους", δήλωσε ο Γουίλσον. "Και δεν απήλαυσαν αυτήν την εμπειρία περισσότερο στο σπίτι από ό, τι στο εργαστήριο".
98435-alone
Ένα επιπλέον πείραμα του Wilson, πρότεινε, με τυχαία επιλογή, στους συμμετέχοντες να περάσουν λίγο χρόνο με τις σκέψεις τους ή το ίδιο χρονικό διάστημα να κάνουν μια εξωτερική δραστηριότητα, όπως να διαβάσουν ή να ακούσουν μουσική, αλλά όχι να επικοινωνήσουν με άλλους ανθρώπους. Αυτοί που έκαναν τις εξωτερικές δραστηριότητες ανέφεραν ότι οι ίδιοι το απήλαυσαν πολύ περισσότερο από ό, τι εκείνοι που κλήθηκαν να σκεφτούν μόνο, ότι ήταν ευκολότερο να συγκεντρωθούν και ότι το μυαλό τους αφαιρέθηκε λιγότερο.
Οι ερευνητές προχώρησαν ακόμα πιο μακριά τη μελέτη τους. Επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν να έχουν κάτι να κάνουν από το να σκέφτονται, στη συνέχεια ρωτήθηκαν: «Θα προτιμούσατε να εκτελέσετε μια δυσάρεστη δραστηριότητα από το να μην κάνετε καμία δραστηριότητα απολύτως;"
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι πολλοί θα το επέλεγαν. Στους συμμετέχοντες δόθηκε η πρόσθετη δυνατότητα, κάτω από τις ίδιες συνθήκες όπως άλλωστε και στις περισσότερες από τις προηγούμενες μελέτες, να διαχειρίζονται την υποβολή ενός ήπιου ηλεκτροσόκ στον εαυτό τους με το πάτημα ενός κουμπιού.
Δώδεκα από τους 18 άνδρες της μελέτης έκαναν οι ίδιοι στον εαυτό τους, τουλάχιστον ένα, ηλεκτρικό σοκ κατά τη διάρκεια της 15λεπτης "περιόδου σκέψης". Συγκριτικά, 6 από τις 24 γυναίκες συμμετέχουσες, έκαναν ηλεκτροσόκ στον εαυτό τους. Όλοι οι συμμετέχοντες έχοντας δεχθεί ένα δείγμα του σοκ, ανέφεραν ότι θα πλήρωναν για να αποφύγουν να δεχθούν ξανά ηλεκτροπληξία.
"Αυτό που είναι εντυπωσιακό," γράφουν οι ερευνητές, "είναι ότι απλά το να είσαι μόνος με τις σκέψεις σου για 15 λεπτά ήταν προφανώς τόσο απωθητικό που οδήγησε πολλούς συμμετέχοντες να υποβάλλουν οι ίδιοι τον εαυτό τους σε ένα ηλεκτρικό σοκ που νωρίτερα είχαν πει ότι θα πλήρωναν για να το αποφύγουν".
Ο Wilson και η ομάδα του σημείωσαν, ότι οι άνδρες τείνουν να αναζητούν «αισθητηριακά ερεθίσματα» περισσότερο από τις γυναίκες, κάτι που μπορεί να εξηγήσει γιατί το 67% των ανδρών υπέβαλλαν τον εαυτό τους σε ηλεκτροσόκ σε σχέση με το 25% των γυναικών που το έκαναν.
Ο Wilson, δήλωσε ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του εξακολουθούν να εργάζονται για τους ακριβείς λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι βρίσκουν δύσκολο το γεγονός να είναι μόνοι με τις σκέψεις τους. "Ο καθένας απολαμβάνει μία περίοδο αφηρημάδας ή να φαντασιώνεται κατά καιρούς", είπε, "αλλά αυτά τα είδη σκέψης μπορεί να είναι πιο ευχάριστα όταν συμβαίνουν αυθόρμητα και είναι πιο δύσκολο να γίνουν κατ' εντολή".
"Το μυαλό έχει σχεδιαστεί για να συνεργάζεται με τον κόσμο", είπε. "Ακόμα και όταν είμαστε μόνοι μας, ο στόχος μας είναι συνήθως στον έξω κόσμο. Και χωρίς εκπαίδευση στο διαλογισμό ή σε τεχνικές σκέψης ελέγχου, οι οποίες είναι πολύπλοκες μέθοδοι και δεν αρμόζουν σε πολλούς ανθρώπους, οι περισσότεροι θα προτιμούσαν να συμμετάσχουν σε εξωτερικές δραστηριότητες".
--------------------------------------
  Bρείτε όλη την έρευνα εδώ , Photo Credit: Matteo Varsi
  Πηγή: psychologynow.gr

ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ



Πάει ένας δημοσιογράφος σε ένα βοσκό και τον ρωτάει:

ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ Ο ΝΤΡΑΜΕΡ ΤΩΝ AC/DC

Καταδικάστηκε ο Αυστραλός ντράμερ των AC/DC -Σε κατ΄οίκον περιορισμό
Ο Φιλ Ραντ, ο Αυστραλός ντράμερ του διάσημου ροκ συγκροτήματος AC/DC, καταδικάστηκε σήμερα σε οκτάμηνο περιορισμό κατ΄ οίκον από δικαστήριο της Νέας Ζηλανδίας.
O Ραντ παραδέχθηκε την ενοχή του στις κατηγορίες για απειλή με σκοπό τη δολοφονία και για κατοχή ναρκωτικών.
Ο 61χρονος ντράμερ είχε αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση μετά τη σύλληψή του τον Νοέμβριο και τον Απρίλιο δήλωσε ένοχος των κατηγοριών, που επισύρουν ανώτατη ποινή επταετούς κάθειρξης.
Η πολιτική αγωγή ζήτησε να του επιβληθεί ελάχιστη ποινή φυλάκισης 18 μηνών μετά την κατηγορία ότι ο Ραντ απείλησε με θάνατο έναν υπάλληλο ο οποίος σχετιζόταν με την κυκλοφορία του σόλο άλμπουμ του.
Στον Ραντ θα επιτρέπεται να πραγματοποιεί επισκέψεις κατόπιν αδείας στη διάρκεια του περιορισμού του κατ΄ οίκον, αλλά θα παρακολουθείται επίσης ηλεκτρονικά.
Ο συνήγορος του Ραντ δήλωσε στο δικαστήριο ότι ο πελάτης του βρισκόταν υπό πίεση την περίοδο της διάπραξης του αδικήματος και υπό την επήρεια ναρκωτικών και περιέγραψε το περιστατικό απλώς ως ένα οργισμένο τηλεφώνημα.
Είπε ότι μία καταδίκη θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα ο Ραντ να χάσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια μελλοντικών εσόδων λόγω του ότι δεν θα μπορεί να κάνει περιοδείες με το συγκρότημά του και ζήτησε την απαλλαγή του.
«Αυτό το σημείο δεν με πείθει πλήρως. Οι Κουίν αντικατέστησαν τον Φρέντι Μέρκιουρι και το συγκρότημα περιοδεύει αυτή τη στιγμή χωρίς εσάς», ανέφερε ο δικαστής Τόμας Ίνγκραμ.
Είπε πως το περιστατικό ήταν κάτι περισσότερο από ένα οργισμένο τηλεφώνημα και πως ο Ραντ βρέθηκε να κατέχει μία σημαντική ποσότητα ναρκωτικών. Ωστόσο δέχθηκε ότι ο Ραντ συμφιλιώθηκε με τον υπάλληλο και κατέβαλε αποζημίωση.
Η αρχική κατηγορία, σύμφωνα με την οποία ο Ραντ προσπάθησε να προκαλέσει τον φόνο, αποσύρθηκε ελλείψει στοιχείων. Ο Ραντ είχε οργιστεί επειδή η έναρξη της κυκλοφορίας του σόλο άλμπουμ του δεν είχε πάει καλά.
Ο Ραντ ζει στην παραλιακή πόλη Ταουράνγκα, περίπου 200 χλμ. νοτιοανατολικά του Όκλαντ, αφότου εγκατέλειψε το συγκρότημα χέβι μέταλ το 1983. Επανεντάχθηκε στους AC/DC το 1994 αλλά εξακολούθησε να διαμένει στη Νέα Ζηλανδία, όπου είναι ιδιοκτήτης ενός εστιατορίου.
Από αριστερά τα μέλη του συγκροτήματος το 2000: Brian Johnson, Phil Rudd, Angus Young, Malcolm Young και Cliff Williams


Πηγή:  http://www.iefimerida.gr

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ - ΛΙΣΤΑ

Φωτογραφία: Menelaos Myrillas/SOOC
Tο πακέτο μέτρων που κατέθεσε η κυβέρνηση προς τους εταίρους ζητάει να κλείσει συμφωνία-μαμούθ.
Η κυβέρνηση ζητά 46 δισ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση των δανείων ως τα μέσα του 2018 αλλά και 7,5 δισ. ευρώ που κατέβαλε για να καλύψει τις υποχρεώσεις των τελευταίων μηνών.
Συγκεκριμένα, η πρόταση της Ελλάδας περιλαμβάνει τα εξής: 
1. Πρωτογενή πλεονάσματα
  • 2015: 1%
  • 2016: 2%
  • 2017: 3%
  • 2018: 3,5%
Επανεξέταση στόχων με βάση τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις
2. ΦΠΑ
Από 1/7/2015
  • Έσοδα: 1% ΑΕΠ
  • 23%: εστίαση
  • 13%: βασικά τρόφιμα, ενέργεια, νερό, ξενοδοχεία
  • 6%: φάρμακα, βιβλία, θέατρα
  • Κατάργηση εξαιρέσεων - αύξηση φόρου στην ασφάλιση
  • Κατάργηση ειδικού καθεστώτος στα πλούσια νησιά εκτός από τα ακριτικά - Ολοκλήρωση στο τέλος 2016 με στοχευμένα μέτρα για τους αδύναμους
  • Νέοι συντελεστές για ξενοδοχεία και νησιά από Οκτώβριο
  • Επανεξέταση συντελεστών στο τέλος 2016 σε συνάρτηση με απόδοση μέτρων για τη φοροδιαφυγή
3. Φορολογία
  • Αυστηρότερος ορισμός για αγρότες - Σταδιακή κατάργηση ειδικής φορολογικής μεταχείρισης ως το 2017
  • Αύξηση έκτακτης εισφοράς - Ενσωμάτωση στη φορολογική κλίμακα το 2016
  • Αλλαγές στη φορολογία κεφαλαίου, ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών
  • Αύξηση φόρου στις επιχειρήσεις στο 28%
  • Αύξηση προκαταβολής φόρου στο 100% για επιχειρήσεις και σταδιακή αύξηση για ελεύθερους επαγγελματίες ως το 2017
  • Κατάργηση επιδότησης στο αγροτικό πετρέλαιο και μείωση κατά 50% της επιδότησης για το πετρέλαιο θέρμανσης
  • Αναπροσαρμογή συντελεστών ΕΝΦΙΑ μαζί με αναπροσαρμογή Τιμών Ζώνης - Αναπροσαρμογή και τεκμηρίου διαβίωσης
  • Κατάργηση ειδικής μεταχείρισης για αγροτικές επιδοτήσεις και αποζημιώσεις
  • Αλλαγές στη νομοθεσία για τη φοροδιαφυγή
  • Αύξηση φόρου στο τονάζ και σταδιακή κατάργηση φορολογικών προνομίων εφοπλιστών
  • Φόρος στις τηλεοπτικές διαφημίσεις - Τηλεοπτικές άδειες
  • Αύξηση φόρου πολυτελείας στο 13% και επέκταση στα σκάφη αναψυχής άνω των 5 μέτρων
  • Φόρος στον ηλεκτρονικό τζόγο
  • Έσοδα από νέες άδειες κινητής τηλεφωνίας
Εάν αποκλίνουν οι δημοσιονομικοί στόχοι:
  •     Αύξηση φόρου στο εισόδημα από ακίνητα: 15% αντί 11% ως 12.000 ευρώ και 35% αντί 33% για πάνω από 12.000 ευρώ (200 εκατ. ευρώ)
  •     Αύξηση φόρου στις επιχειρήσεις στο 29% (130 εκατ. ευρώ)
4. Αμυντικές δαπάνες
  • Μείωση 100 εκατ. ευρώ το 2015 και 200 εκατ. ευρώ το 2016
  • Μείωση προσωπικού και προμηθειών
5. Συντάξεις
  • Πλήρης εφαρμογή νόμου 2010 για κύριες συντάξεις
  • Πλήρης εφαρμογή ή αντικατάσταση/προσαρμογή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά και στα εφάπαξ με μεταρρύθμιση Οκτωβρίου (Αναλογιστικές μελέτες)- Νέα βήματα για βελτίωση συστήματος
Από 1/7 σταδιακά μέτρα για πρόωρες συντάξεις (450- 900 εκατ. ευρώ για το 2015- 1,8 δις ευρώ σε ετήσια βάση):
  •     Όλοι στα 67 ως το 2022- στα 60 με 40 έτη εργασίας
  •     Προστασία σε Βαρέα και μητέρες ανάπηρων ανηλίκων
  •     Ποινή 16% για πρόωρες αποχωρήσεις
  • Ενσωμάτωση στο ΕΤΕΑ όλων των επικουρικών ταμείων- Από 1/1/2015 έσοδα μόνο από εισφορές
  • Αύξηση ελάχιστης σύνταξης ΟΓΑ για ανασφάλιστους
  • Σταδιακή κατάργηση ΕΚΑΣ  ως το τέλος του 2019- Άμεση νομοθέτηση και έναρξη στο 20% των «υψηλών» συνταξιούχων από Μάρτιο 2016- Συμφωνία του ρυθμού κατάργησης με τους δανειστές
  • Μόνο βασική σύνταξη για όσους αποχωρούν μετά από τις 30/6 και υπόλοιπο στα 67 έτη
  • Αύξηση εισφορών υγείας στο 6%- επέκταση και στις επικουρικές
  • Σταδιακή κατάργηση εξαιρέσεων και εναρμόνιση εισφορών με τα ισχύοντα στο ΙΚΑ
Από 1/1/2016:
  •     Στενότερη σύνδεση εισφορών- παροχών
  •     Εισφορές με βάση πραγματικό εισόδημα για αυταπασχολούμενους
  •     Κατάργηση ΦΥΤ και μείωση παροχών ή αύξηση εισφορών
  •     Αύξηση εισφορών ΟΓΑ ή συγχώνευση με άλλο ταμείο
  •     Λειτουργική ενοποίηση όλων των ταμείων ως το τέλος 2016- πλήρης ενοποίηση το 2017
  •     «Τράμπες» μεταξύ φτωχών και πλούσιων ταμείων
  • Νομοθεσία για δημοσιονομική αντιμετώπιση αποφάσεων ΣτΕ
  • Αναθεώρηση συστήματος κοινωνικής πρόνοιας
  • Αντικατάσταση μέτρων με συμφωνία θεσμών
6. Δημόσιο
  • Εφαρμογή νέου Ενιαίου Μισθολογίου με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο (εσωτερικές αλλαγές στα κλιμάκια- σύνδεση αποδοχών με απόδοση και θέση ευθύνης)
  • Εξορθολογισμός ειδικών μισθολογίων ως το τέλος Νοεμβρίου
  • Εναρμόνιση επιδομάτων, οδοιπορικών, εκτός έδρας με ευρωπαϊκές πρακτικές
  • Μείωση μισθολογικού κόστους ως % ΑΕΠ ως το 2019
  • Πρόσληψη managers και αξιολόγηση όλου του προσωπικού
  • Εισαγωγή νέου πλαισίου κινητικότητας το τέταρτο τρίμηνο του 2015 (περιγραφή θέσης- on line βάση δεδομένων για κενά)
  • Σε συνεργασία με ΟΟΣΑ ενίσχυση ελέγχων σε δημόσιες επιχειρήσεις και ΔΕΚΟ
7. Φορολογική Διοίκηση
  • Αυτόνομη ΓΓΔΕ και ενσωμάτωση του ΣΔΟΕ
  • Κατάργηση ορίου 25% για κατασχέσεις μισθών- συντάξεων
  • Μείωση ορίου 1.500 ευρώ για κατασχέσεις μισθών- συντάξεων
Ρύθμιση οφειλών:
  •  «έξοδος» όσων δεν πληρώνουν τρέχουσες υποχρεώσεις
  •  Μείωση δόσεων για όσους έχουν δυνατότητα πληρωμής
  • Εφαρμογή επιτοκίων αγοράς
  • Μέτρα για φοροδιαφυγή- λαθρεμπόριο (έλεγχοι λογαριασμών, αμνηστία, ΦΠΑ κ.λ.π.)
8. Τράπεζες
  • Αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο
  • Διαχωρισμός στρατηγικών κακοπληρωτών
  • Ολιστική στρατηγική για κόκκινα δάνεια
9. Εργασιακό
Νέο πλαίσιο συλλογικών συμβάσεων το τέταρτο τρίμηνο 2015 με βάση βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές σε συνεργασία με ILO
10. Αγορές
  • Εφαρμογή συστάσεων ΟΟΣΑ εκτός από φαρμακευτικά προϊόντα
  • Άνοιγμα επαγγέλματος για μηχανικούς, συμβολαιογράφους, δικηγόρους
  • Εφαρμογή μεταρρύθμισης στην αγορά αερίου
  • Μη αναστρέψιμα βήματα για ιδιωτικοποίηση ΑΔΜΗΕ ή εναλλακτικό σχήμα ως τον Οκτώβριο με ισοδύναμα αποτελέσματα
  • Τιμολόγια ΔΕΗ με βάση το κόστος
11. Αποκρατικοποιήσεις
  • Ολοκλήρωση ενεργειών για περιφερειακά αεροδρόμια, ΤΡΕΝΟΣΕ, Εγνατία, ΟΛΠ, ΟΛΘ, Ελληνικό
  • Μεταβίβαση ποσοστού ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ
Ολόκληρη η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης που εστάλη στους θεσμούς στα αγγλικά.


ΑΝΑΒΟΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΥΔΡΑΙΑΣ



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ .

Ο ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΔΡΑΙΑΣ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΟΤΙ Η ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΙΣ 11 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015 ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ .

ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ


Εκ της γραμματείας του Μορφωτικού Συλλόγου Υδραίας
Χατζηπαναγιωτίδου Κυριακή

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...