Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΑ ΑΡΙΔΑΙΑΣ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ



Μνημόσυνο τελέστηκε την Πέμπτη 9/7 στα Στρατιωτικά Κοιμητήρια της Αριδαίας, ως εκδήλωση μνήμης, παρουσία του Δημάρχου Αλμωπίας κ. Δημήτρη Μπίνου και του Διοικητή της Μεραρχίας Έδεσσας Στρατηγού Χρήστου Καρυώτη.
Στην εκδήλωση μνήμης παρευρέθηκαν επίσης ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Σίμος Σωτηριάδης, ο Πρόεδρος της Δ.Κ. Αριδαίας κ. Γρηγόρης Ταρασίδης, εκπρόσωποι του Στρατού και της Εκκλησίας.
Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στους νεκρούς οι οποίοι αγωνίστηκαν για την πατρίδα μας και τόνισε ότι ιδιαίτερα αυτές τις δύσκολες μέρες που περνάμε ως Έθνος, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τους αγώνες και τις προσπάθειες που έδωσαν οι πρόγονοί μας για την ελευθερία μας.
Αμέσως μετά, ακολούθησε επίσκεψη του Στρατηγού στο Δημαρχείο όπου συζητήθηκαν διάφορα θέματα και επισφραγίστηκε η αγαστή συνεργασία μεταξύ Δήμου και Μεραρχίας.









ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η "ΛΕΣΧΗ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ" (CLUB DE PARIS)

club_de_paris-620x412
Τι είναι η λέσχη των Παρισίων
Το Club de Paris, όπως είναι παγκοσμίως γνωστό, ιδρύθηκε το Μάη του 1956 και στην πρώτη συνάντηση των μελών του εξετάστηκε η αίτηση της κυβέρνησης της Αργεντινής για ρύθμιση του εξωτερικού της χρέους. Από τότε η Λέσχη των Παρισίων έχει καταλήξει σε 422 συμφωνίες με 88 διαφορετικές χώρες για την αναδιάρθρωση εξωτερικού χρέους συνολικής αξίας 553 δισ. δολαρίων ΗΠΑ, με τελευταία σημαντική συμφωνία πάλι με την Αργεντινή για συνολικό χρέος 10 δισ. ευρώ προς τους πιστωτές της, τον Μάιο του 2014.
Αρχικά η λέσχη αποτελούνταν από έντεκα χώρες, ενώ σήμερα συμμετέχουν οι εξής δεκαεννιά: Γερμανία, Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Καναδάς, Δανία, Ισπανία, Ηνωμένες Πολιτείες, Φιλανδία, Γαλλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ιαπωνία, Νορβηγία, Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ρωσία, Σουηδία, Ελβετία.
Η Λέσχη έχει την έδρα της στο Παρίσι, ενώ στις μηνιαίες συνεδριάσεις της, εκτός των δεκαεννιά μελών της, συμμετέχουν και εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου(ΔΝΤ), της Παγκόσμιας Τράπεζας, της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Εμπόριο, και άλλων παγκόσμιων, ή περιφερειακών οργανισμών.

Η διαδικασία «ένταξης» στη Λέσχη
Το συγκεκριμένο club αποτελεί μια άτυπη συνέλευση που πραγματοποιείται σε μηνιαία βάση ή τριμηνιαία στο Παρίσι μεταξύ πιστωτών που έχουν δανείσει χώρες, οι οποίες δυσκολεύονται να εξυπηρετήσουν το χρέος τους, ώστε να βρεθούν λύσεις, όπως αναδιάρθρωση, επιμήκυνση, haircut ή και διαγραφή του προβληματικού χρέους.
Πρόεδρος της Λέσχης, παραδοσιακά ορίζεται κάποιο υψηλόβαθμο διευθυντικό στέλεχος του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών, ενώ η συζήτηση του προβληματικού χρέους μιας χώρας πραγματοποιείται μόνον κατόπιν σχετικής πρόσκλησης της Λέσχης προς τον υπουργό Οικονομικών της χώρας αυτής και, μάλιστα, μόνο αφού έχει οπωσδήποτε προηγηθεί η προσφυγή της στο ΔΝΤ, από την οποία να προκύπτει η αδυναμία της να εξυπηρετήσει το εξωτερικό της χρέος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση, τα μέλη της «Λέσχης» ακούν τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, ο οποίος αναλύει τις μεταρρυθμίσεις που έχει ζητήσει το Ταμείο, ώστε να μπορέσει να εξασφαλίσει κατ’ αρχήν την αποπληρωμή των δικών του δανείων. Τα κριτήρια με τα οποία η «Λέσχη των Παρισίων» αποδέχεται, ή απορρίπτει την αίτηση ρύθμισης του χρέους μιας χώρας δεν είναι σταθερά. Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της «Λέσχης»: «Οι πιστωτές επιδιώκουν την εξόφληση των πιστώσεών τους στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Ετσι, ζητούν την άμεση καταβολή ενός όσο το δυνατόν μεγαλύτερου ποσού. Τα χρέη που δεν μπορούν να εξοφληθούν ρυθμίζονται με τρόπο που να διασφαλίζεται η ισορροπία των μελλοντικών πληρωμών και με στόχο να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα νέας αίτησης της χρεωμένης χώρας ενώπιον της “Λέσχης των Παρισίων”».
Η ξεχωριστή περίπτωση των Ευρωπαϊκών χωρών
Κάθε σκέψη από την Ευρωζώνη για προσφυγή σε ένα τέτοιο άτυπο μηχανισμό όσον αφορά στην Ελλάδα ή σε κάποια άλλη χώρα – μέλος της Ε..Ε μόνο προβληματική θα μπορούσε να είναι. Και αυτό γιατί παραδοσιακά στη συγκεκριμένη Λέσχη προσφεύγουν χώρες από την Αφρική, τη Λατινική Αμερική και πρώην κομμουνιστικές χώρες, ενώ δεν υπάρχει κάποιο αντίστοιχο παράδειγμα χώρας με επίπεδο ευημερίας συγκρίσιμο με αυτό της Ελλάδας, που να έχει λάβει διαγραφή χρέους από το συγκεκριμένο club.
Στην ουσία πρόκειται για μια λύση τύπου «HIPC Heavily Indebted Poor Countries», δηλαδή για υπερχρεωμένες φτωχές χώρες, στις οποίες οι όροι που δίνονται είναι επονείδιστοι, καθώς τίθενται νέα σκληρά προαπαιτούμενα και αν η χώρα τα πληροί, μόνο τότε θα αποφασίζεται μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής. Αυτή έχει εφαρμοστεί ως τώρα σε 39 χώρες από το ΔΝΤ, οι 33 εκ των οποίων βρίσκονται στην Κεντρική Αφρική…
Όμως δεν είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη πρόταση ακούγεται για τη χώρα μας. Το 2011 η Πολωνία και ο τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας, Βάλντεμαρ Πάβλακ, πρότεινε δημόσια τη συγκεκριμένη επιλογή ως λύση για την Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι κατά την έξοδο από το κομμουνιστικό καθεστώς και το οικονομικό του σύστημα, η Πολωνία είχε επωφεληθεί από τη βοήθεια της «Λέσχης των Παρισίων», για να μειώσει το χρέος της κατά 50%. Τα σενάρια εκείνη την περίοδο για μια τέτοια απόφαση είχαν φουντώσει, λόγω και του Ζαν Κλοντ Τρισέ, του πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ, αλλά και προέδρου της Λέσχης για πολλά χρόνια, που σύμφωνα πάντα με τα τότε δημοσιεύματα ενθάρρυνε την κυβέρνηση Παπανδρέου να κάνει αίτημα για παροχή βοήθειας από το Club των Παρισίων.
Επίσης το 2013 ο Σαρλ Βιπλό, καθηγητής Διεθνών Οικονομικών στο Graduate Institute στη Γενεύη, με θητεία ως σύμβουλος σε γαλλική κυβέρνηση, Κομισιόν, ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα και ΟΗΕ, είχε προτείνει ως τολμηρή κίνηση…την προσφυγή της Ελλάδας στη Λέσχη και μάλιστα ως μέσο πίεσης προς τη Γερμανία, ώστε να ανοίξει και επίσημα το ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Το PSI και το Παρίσι
Πάντως τα μέλη της Λέσχης, που είναι μεγάλοι πιστωτές της Ελλάδας, έπαιξαν τον «άτυπο» ρόλο τους στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους το 2012, γνωστού ως PSI, που διακρατούσαν οι ιδιώτες επενδυτές. Τότε ο Τσαρλς Νταλάρα, εκπρόσωπος των ιδιωτών στις διαπραγματεύσεις, είχε επισκεφθεί το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών και ζήτησε τη συνδρομή και τη συνεργασία της «Λέσχης των Παρισίων», ενώ το κατώφλι της πέρασαν και εκπρόσωποι των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες σημείωσαν σημαντικές απώλειες στους ισολογισμούς τους λόγω του «κουρέματος», που έπειτα καλύφθηκαν από την ανακεφαλαιοποίησή τους.
Σε κάθε περίπτωση η όποια λύση για το ελληνικό χρέος πρέπει να δοθεί αυστηρά σε ευρωπαϊκά πλαίσια και στο πνεύμα της απόφασης του Eurοgroup του 2012 για την Ελλάδα. Σε καμία περίπτωση η χώρα δεν πρέπει να δεχθεί τον «εξοστρακισμό» της από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ενώ μια τέτοια λύση θα ήταν ήττα και για την ίδια την Ευρωζώνη και τα όργανά της. Πόσο μάλλον από τη στιγμή που το ελληνικό χρέος πλέον είναι στα χέρια των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και των κεντρικών τραπεζών…

ΠΗΓΗ...http://www.fortunegreece.com

ΜΕ ΠΕΤΡΕΣ ΥΠΟΔΕΧΤΗΚΑΝ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΣΤΗΝ ΣΡΕΜΠΡΕΝΙΤΣΑ



Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δέχθηκε επίθεση στο μνημειακό κέντρο Πότοτσαρι, στη Σρεμπρένιτσα, όπου βρέθηκε για να αποτίσει φόρο τιμής στους χιλιάδες μουσουλμάνους που εκτελέστηκαν από τις σερβικές δυνάμεις το 1995.

   Όπως μεταδίδουν τα σερβικά ΜΜΕ, οι εκατοντάδες παρευρισκόμενοι συγγενείς των θυμάτων αποδοκίμασαν τον Βούτσιτς μόλις εμφανίστηκε στο κοιμητήριο για να καταθέσει λουλούδια μπροστά από τη μαρμάρινη πλάκα με τα ονόματα των θυμάτων.

       Οι συγκεντρωμένοι άρχισαν να εκτοξεύουν πέτρες, πλαστικά μπουκάλια και παπούτσια κατά της σερβικής αντιπροσωπείας, φωνάζοντας την επίκληση «Αλάχ ουέκμπαρ» (ο Θεός είναι μεγάλος).

   Το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων «Τανγιούγκ» μετέδωσε ότι μία πέτρα πέτυχε τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς στο πρόσωπο, με αποτέλεσμα να σπάσουν τα γυαλιά του. Τη στιγμή που οξύνθηκαν τα πνεύματα και το πλήθος κινήθηκε απειλητικά κατά του Βούτσιτς, οι άντρες της ασφάλειας του δημιούργησαν κλοιό γύρω του και τον φυγάδευσαν εκτός του κοιμητηρίου, σε δασώδη περιοχή, όπου μπήκε σε όχημα της αστυνομίας. Όπως ανακοινώθηκε, ο Βούτσιτς διέκοψε την επίσκεψη του στη Σρεμπρένιτσα και κατευθύνθηκε οδικώς για το Βελιγράδι.   Αστυνομικοί συλλαμβάνουν έναν άντρα που πετροβολούσε τον Βούτσιτς 

  Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, σε δήλωση του στο Τανγιούγκ καταδίκασε την επίθεση κατά του πρωθυπουργού της Σερβίας. «Η επίθεση κατά του Βούτσιτς είναι επίθεση κατά της Σερβίας και της πολιτικής ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή που προσπαθεί να εφαρμόσει» αναφέρει στη δήλωση του ο κ. Ντάτσιτς. 

  Δείτε το βίντεο της επίθεσης που καταγράφει τον πανικό που προκάλεσε η εμφάνιση του Βούτσιτς 

ΡΕΝΤΣΙ ΣΕ ΜΕΡΚΕΛ: "ΦΤΑΝΕΙ ΩΣ ΕΔΩ. ΜΗΝ ΕΞΕΥΤΕΛΙΖΟΥΜΕ ΑΛΛΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ"

Ρέντσι σε Μέρκελ: «Φτάνει, ως εδώ - Μην εξευτελίζουμε άλλο την Ελλάδα»
Η Ιταλία ετοιμάζεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στην  Σύνοδο Κορυφής υπέρ της Ελλάδας αφού όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος του Guardian Αλμπέρτο Ναρντέλι, ο Ματέο Ρέντσι αναμένεται να θέσει τελεσίγραφο στην Ανγκελα Μέρκελ να σταματήσει ο εξευτελισμός της Ελλάδας.
«Enough is enough» είναι η έκφραση που χρησιμοποιεί ο Ναρντέλι και αναφέρει ότι ο Ρέντσι θα πει στην Καγκελάριο της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ «Φτάνει, ως εδώ». Ο δημοσιογράφος σημειώνει πως ο πρωθυπουργός της Ιταλίας θα ζητήσει από την Μέρκελ να ολοκληρώσει τη συμφωνία για το καλό ολόκληρης της Ευρωπαϊκης Ένωσης, σταματώντας παράλληλα να εξευτελίζει την Ελλάδα. Οπως σημειώνει μάλιστα ο Guardian, η κρίση στην Ευρώπη ολοένα και μεγαλώνει.


Πηγή:  http://www.iefimerida.gr

Η ΜΟΝΟΣΕΛΙΔΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΟΪΜΠΛΕ ΓΙΑ 5ΕΤΕΣ GREXIT

Αυτή είναι η πρόταση Σόιμπλε για 5ετές Grexit -Μόνο μια σελίδα τού πήρε ! [εικόνα]
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, o κ. Σόιμπλε προτείνει να υπάρξει ένας περιορισμένος χρόνος όπου η Ελλάδα θα εγκαταλείψει το ευρώ. Ωστόσο, αυτός ο «περιορισμένος» χρόνος είναι για τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ τα... πέντε χρόνια.
Διέρευσε στον Τύπο το έγγραφο με την πρόταση που είχε στα χέρια του ο Βόλφανγκ Σόιμπλε και η οποία πρότεινε μεταξύ άλλων στην Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ για πέντε χρόνια.
Μόνο μια σελίδα το Grexit!
Τα σχόλια μάλιστα Γερμανών δημοσιογράφων δεν είναι καθόλου κολακευτικά για την κίνηση αυτή, αναφέροντας πως η πρόταση της Μέρκελ και του Σόιμπλε δεν άξιζε να είναι παραπάνω από μια σελίδα συμπληρώνοντας πόσο ιστορικό λάθος είναι για την ιστορία της ευρωζώνης.
Τι αναφέρει η σελίδα του Σόιμπλε με τίτλο «Σχόλια για τις τελευταίες ελληνικές προτάσεις»:

Ακολουθεί το έγγραφο μεταφρασμένο στα ελληνικά:
«Σχόλια σχετικά με τις τελευταίες ελληνικές προτάσεις»
Στις 9 Ιουλίου η Ελλάδα κατέθεσε μία λίστα προτάσεων, οι οποίες βασίζονται στο τελευταίο προσχέδιο της Τρόικας, που είχε συνταχθεί για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από το EFSF. Αυτές οι προτάσεις έχουν σοβαρές ελλείψεις σημαντικών μεταρρυθμίσεων. Για αυτό αυτές οι προτάσεις δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση για ένα εντελώς καινούριο, τριετές πρόγραμμα του ESM, όπως αιτήθηκε η Ελλάδα. Χρειαζόμαστε μία καλύτερη, βιώσιμη λύση, διατηρώντας το ΔΝΤ εν ενεργεία. Αυτές είναι οι δύο επιλογές:
1. Οι ελληνικές αρχές να βελτιώσουν γρήγορα και σημαντικά τις προτάσεις τους, με την πλήρη στήριξη της Βουλής τους. Οι βελτιώσεις πρέπει να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη, να διαβεβαιώσουν την βιωσιμότητα του χρέους και την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος, ώστε να διασφαλιστεί η πρόσβαση στις αγορές μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Οι βελτιώσεις περιλαμβάνουν: Μεταφορά ελληνικών περιουσιακών στοιχείων ύψους 50 δισ. ευρώ σε ένα εξωτερικό ταμείο (trust fund) όπως ο Θεσμός Ανάπτυξης στο Λουξεμβούργο, ώστε να ιδιωτικοποιηθούν και να μειωθεί το χρέος.
2. Σε περίπτωση που η βιωσιμότητα του χρέους και η αξιόπιστη προοπτική εφαρμογή δεν μπορούν να διασφαλιστούν εκ των προτέρων η Ελλάδα θα πρέπει, μέσω ταχέων διαπραγματεύσεων, να τεθεί σε ένα timeout από την Ευρωζώνη, με ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους. Αυτή η λύση θα συνοδεύεται από στήριξη για την Ελλάδα ως κράτος-μέλος της ΕΕ και για τους Έλληνες πολίτες, με ενίσχυση της ανάπτυξης, ανθρωπιστική και τεχνική βοήθεια στα επόμενα χρόνια. Θα συνοδευόταν επίσης από την ενίσχυση της διακυβέρνησης της νομισματικής ένωσης.
20:57 Ο Γιάνης Βαρουφάκης σχολίασε μέσω twitter το δημοσίευμα της FAZ με την πρόταση Σόιμπλε για πενταετή έξοδο από το ευρώ, αναφερόμενος στο χθεσινό του άρθρο στον Guardian, στο οποίο έγραφε ότι ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ «θέλει η Ελλάδα να εκδιωχθεί ώστε να φοβηθούν οι Γάλλοι και να αποδεχθούν το μοντέλο μιας πειθαρχημένης ευρωζώνης.
20:50  Ο οικονομικός αναλυτής Τζόναθαν Αλγκάρ τουιτάρει ότι αξιωματούχος της ΕΕ ανέφερε ότι «ένα διάλειμμα της Ελλάδας από το ευρώ είναι νομικά ανέφικτο και ότι μια τέτοια ιδέα δεν μπορεί να ληφθεί σοβαρά».
20:26 Eleni Varvitsiotis ‏@Elbarbie  Brussels, Belgium
Δεν ειπώθηκε κατά την διάρκεια του #Eurogroup η πρόταση Σοίμπλε για 5 ετης έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ επιβεβαιώνουν πηγές Eurogroup .
 
20:17  Ο δημοσιογράφος του AFP Ντάνι Κεμπ γράφει στο Twitter ότι πηγή μιλώντας στο AFP ανέφερε ότι το εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού ΥΠΟΙΚ έθετε το θέμα του Grexit αλλά δεν τέθηκε στο Eurogroup. 
20:19 Ο Πάμπλο Ροντρίγκεζ, απεσταλμένος της ισπανικής εφημερίδας «El Mundo» αναφέρει πως δεν έχει συζητηθεί η ιδέα ενός 5ετούς Grexit μέσα στο Eurogroup.
20:07 Οπως μεταδίδει από τις Βρυξέλλες ο Γερμανός δημοσιογράφος του ZDF Στέφαν Λάιφερτ, υπάρχει το χαρτί με την πρόταση του Σόιμπλε αλλά δεν έχει συζητηθεί ακόμα μέσα στο Eurogroup.
19:56 Ο Γερμανός δημοσιογράφος της «Die Zeit» Μαρκ Σίριτζ αναφέρει πως ο επικεφαλής του κόμματος Σοσιαλοδημοκρατών της Γερμανίας SPD διαψεύδει πως αυτό το έγγραφο του Σόιμπλε αποτελεί επίσημη θέση της κυβέρνησης
Σύμφωνα με την FAZ ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απορρίπτει τις προτάσεις που μόλις έγιναν από την ελληνική κυβέρνηση ως ανεπαρκείς. Το υπουργείο του έχει διαβιβάσει μια αρνητική εκτίμηση στις άλλες χώρες της ευρωζώνης. «Από τις προτάσεις (ενν. της ελληνικής κυβέρνησης) λείπουν μεταρρυθμιστικοί τομείς κομβικής σημασίας προκειμένου να εκσυγχρονιστεί η χώρα και για να προωθηθεί μακροπρόθεσμα η οικονομική ανάπτυξη και η βιώσιμη ανάπτυξη» και για αυτό δεν μπορούν (οι προτάσεις) «να αποτελέσουν τη βάση για ένα απολύτως νέο, διάρκειας τριών ετών, πρόγραμμα του ΕΜΣ».
Το γερμανικό υπουργείο πρότεινε, μεταξύ άλλων, η Ελλάδα να βελτιώσει τις υπάρχουσες προτάσεις της έχοντας την πλήρη υποστήριξη του κοινοβουλίου και να μεταβιβάσει περιουσιακά στοιχεία ύψους € 50 δισεκατομμύρια σε ένα ταμείο, το οποίο θα τα πουλήσει και έτσι να απομακρύνει το χρέος.
Η δεύτερη πρόταση είναι η Αθήνα να κάνει ένα «διάλειμμα» από το ευρώ. Συγκεκριμένα, να αφήσει τη νομισματική ένωση για τουλάχιστον πέντε χρόνια και να αναδιαρθρώσει το χρέος της. Σε αυτό το διάστημα θα παραμένει  κράτος μέλος της ΕΕ και θα λαμβάνει περαιτέρω βοήθεια, αναπτυξιακή, ανθρωπιστική και τεχνική. 
Μάλιστα, η FAS τονίζει ότι τα αιτήματα του Γερμανού ΥΠΟΙΚ αποτελούν προτάσεις οι οποίες έχουν καταγραφεί σε επίσημο έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών!
Πάντως, οι αρνητικές διαθέσεις του κ. Σόιμπλε απέναντι στην Ελλάδα φάνηκαν  και στις δηλώσεις που έκανε προσερχόμενος στο νέο, κρίσιμο Eurogroup για την χώρα μας στις Βρυξέλλες αφού έκανε λόγο για «εξαιρετικά δύσκολες διαπραγματεύσεις», για «καταστροφή της Ελλάδας κατά τους τελευταίους μήνες με ταχύτατους ρυθμούς» και για «έλλειψη εμπιστοσύνης προς την ελληνική κυβέρνηση», όσον αφορά στο  κατά πόσο θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που υπόσχεται».

Αυτό είναι το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας το οποίο ανέβηκε Online στις 19:30 ώρα Ελλάδος, Σάββατο.


Πηγή:  http://www.iefimerida.gr

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΚΡΙΣΙΜΟ EUROGROUP ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ


    Η Σύνοδος των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης διεκόπη μετά από 9 ώρες συνεδρίασης
  •  -
  • Ντάισελμπλουμ: Δεν ολοκληρώσαμε ακόμα τις συζητήσεις με την Ελλάδα
  •  
  • «Παραμένουν μεγάλα τα προβλήματα, δεν έχουμε ακόμα λύση», πρόσθεσε
  •  -
  • Μοσκοβισί: Πάντα υπάρχει ελπίδα
  •  -
  • Σλοβάκος ΥΠΟΙΚ: «Ποιος ξέρει αν θα έχουμε λύση»
  •  -
  • Το Eurogroup έθεσε θέμα αξιοπιστίας της ελληνικής κυβέρνησης και ζήτησε και άλλα μέτρα-
  • Κρίσιμες ώρες για την Ελλάδα, όλα θα κριθούν στη Σύνοδο Κορυφής (17:00 ώρα Ελλάδος)
Και ενώ οι τελευταίες πληροφορίες ήθελαν τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να συντάσσουν τις ανακοινώσεις του Eurogroup οι οποίες θα ήταν έτοιμες αργά τα ξημερώματα, στη μία τη νύχτα ώρα Ελλάδος έγινε γνωστό ότι η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης διεκόπη και θα συνεχιστεί στις 12 το μεσημέρι. 
«Είχαμε μια βαθιά συζήτηση για την Ελλάδα,  για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Συζητήσαμε και μελετήσαμε τα οικονομικά ζητήματα δεν ολοκληρώσαμε τη συζήτηση θα συνεχίζουμε ξανά τη συζήτηση την Κυριακή στις 11 (σ.σ. 12 ώρα Ελλάδος).», ήταν η σύντομη δήλωση που έκανε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εξερχόμενος του κτιρίου όπου έγινε η συνεδρίαση. Μάλιστα ανέφερε πως τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, αλλά η δουλειά συνεχίζεται.
Ετσι λοιπόν το πρόγραμμα των συνεδιάσεων της Κυριακής διαμορφώνεται ως εξής: 
  • Eurogroup στις 12 το μεσημέρι 
  • Σύνοδος Κορυφής την ηγετών της Ευρωζώνης στις 5 το απόγευμα 
  • Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις στις 7 το απόγευμα


ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...