Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

ΔΕΚΑ ΜΥΘΟΙ ΤΗΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ




Πεινάμε λιγότερο αυτή την εποχή; Να προτιμάμε τα αλμυρά; Και να πέσουμε με τα μούτρα στα λαδερά; Παχαίνει το καρπούζι; Τις απαντήσεις δίνει η επιστήμη που αποδεικνύει ότι πολλά απ' όσα νομίζουμε ότι γνωρίζουμε είναι λάθος.

Μύθος 1: Τα παγωμένα ροφήματα μας ξεδιψούν

Μπορεί να νιώθουμε ότι δροσιζόμαστε κάθε φορά που πίνουμε ένα παγωμένο ποτήρι νερό, αλλά για τον οργανισμό μας αυτό δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από μία ψευδαίσθηση. Το πεπτικό σύστημα δεν μπορεί να απορροφήσει τα παγωμένα υγρά και έτσι το σώμα μας δεν προστατεύεται από την αφυδάτωση. Αντί λοιπόν να πίνετε τα ροφήματα παγωμένα, προτιμήστε να είναι δροσερά και μάλιστα να έχουν θερμοκρασία από 10 έως 15 βαθμούς Κελσίου, διότι σε αυτήν επιτυγχάνεται η μέγιστη απορρόφηση τους, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε προ ετών στην επιθεώρηση ΅Journal of Athletic Training". Καλό είναι επίσης να μην αδειάζετε μονορούφι το ποτήρι σας, αλλά να πίνετε μεγάλες γουλιές σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Μύθος 2: Να τρώμε περισσότερο αλάτι

Ο μύθος αυτός γεννήθηκε πριν από δεκαετίες, όταν η κατανάλωση αλατιού ήταν περιορισμένη και γι¨αυτό οι γιατροί συνιστούσαν ΅λίγο περισσότερο αλάτι΅ ώστε να γίνεται κατακράτηση υγρών και να αποφεύγεται η αφυδάτωση. Στη σύγχρονη εποχή, όμως, το αλάτι που τρώμε είναι πολλαπλάσιο από αυτό που συνιστάται για καλή υγεία (μελέτες έχουν δείξει ότι τρώμε πάνω από 10γρ. την ημέρα, ενώ οι υγιείς δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 5γρ. και οι υπερτασικοί τα 3γρ.ημερησίως) και έτσι δεν χρειάζεται ελαφρά αύξηση της κατανάλωσης τους το καλοκαίρι. Εξαίρεση υπάρχει για τους πάσχοντες από ορισμένα νοσήματα (π.χ. υπόταση, οι οποίοι μπορεί να χρειαστούν λίγο περισσότερο αλάτι  το καλοκαίρι, αλλά μόνο αν το συστήσει ο θεράπων ιατρός τους. Ας σημειωθεί εδώ ότι δεν έχει καμία διαφορά αν το αλάτι είναι κοινό επιτραπέζιο ή θαλασσινό: η άποψη ότι το θαλασσινό αλάτι περιέχει λιγότερο νάτριο και συνεπώς μπορεί να χρησιμοποιείται άφοβα, αποτελεί επίσης μεγάλο μύθο). Αντί λοιπόν να βάζετε περισσότερο αλάτι στο φαγητό σας, δοκιμάστε αρωματικά, βότανα, και μπαχαρικά.

Μύθος 3: Η ζέστη ΅κόβει΅ την όρεξη

Ούτε την όρεξη κόβει ούτε διευκολύνει το αδυνάτισμα, όπως επίσης πιστεύουν πολλοί. Είναι τεκμηριωμένο ότι το καλοκαίρι οι καύσεις μειώνονται διότι η περιβαλλοντική θερμοκρασία βρίσκεται πιο κοντά στη θερμοκρασία του σώματος και έτσι ο οργανισμός δεν χρειάζεται πολλές καύσεις ώστε να διατηρεί σταθερή την εσωτερική  θερμοκρασία του (έχει βρεθεί ότι οι καύσεις τον χειμώνα είναι έως και 10% υψηλότερες απ΄ ότι το καλοκαίρι). Γιατί τότε δεν τρώμε όταν κάνει ζέστη; Για να μη ζεσταθούμε περισσότερο από τη θερμότητα που θα παραχθεί κατά τη πέψη της τροφής, είναι η απάντηση. Μ εάλλα λόγια, η ζέστη δεν μειώνει την όρεξη, αλλά ο οργανισμός μας προσαρμόζεται αυτόματα στις κλιματικές συνθήκες της εποχής και αναχαιτίζει το αίσθημα της πείνας όταν κάνει πολύ ζέστη, Όσον αφορά το αδυνάτισμα, μάλλον πιο δύσκολο είναι το καλοκαίρι καθώς φθονούν οι ευκαιρίες για μεζεδάκια, ουζάκια, παγωτά και κάθε είδους πολυθερμιδικά, αλκοολούχα κοκτέιλ.

Μύθος 4: Τα λαδερά δεν μας παχαίνουν

Μια χαρά μας παχαίνουν εάν ΅κολυμπούν΅ στο λάδι και συνοδεύονται από μισό κιλό φέτα και μισή φραντζόλα ψωμί. Ο γενικός κανόνας στη διατροφή είναι το μέτρο, ειδάλλως τα πάντα μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση του σωματικού βάρους, ακόμα κι αν είναι ολιγοθερμιδικά όπως τα λαδερά, τα οποία με ένα κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο ανά μερίδα παρέχουν 100 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. Φροντίστε να τρώτε λαδερά τουλάχιστoν δύο φορές την εβδομάδα, μαζί με το πολύ 30γρ. φέτα και μία κανονική φέτα ψωμί.

Μύθος 5: Το σκόρδο απωθεί τα κουνούπια

Τα κουνούπια δεν είναι βρικόλακες για να φοβούνται το σκόρδο. Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ πραγματοποίησαν μελέτη για να ελέγξουν τις αντικουνουπικές ιδιότητες του σκόρδου, αλλά απέτυχαν παταγωδώς. Συνεπώς, πιθανότερο είναι να φύγουν τρέχοντας οι γύρω σας αν τρώτε ωμό σκόρδο μέσα στο κατακαλόκαιρο.

Μύθος 6: Το καρπούζι, αν και είναι ΅νερό΅, παχαίνει

Ούτε το ένα ισχύει, ούτε το άλλο. Εκτός από άφθονο νερό, το καρπούζι ανά φλιτζάνι του τσαγιού, παρέχει το 20% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης βιταμίνης C καθώς και άφθονο λυκοπένιο, την κόκκινη χρωστική ουσία με τις ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες που σχετίζεται με μείωση του κινδύνου εκδήλωσης ορισμένων μορφών καρκίνου. Όσον αφορά τις θερμίδες του, αυτές είναι μόλς 46 ανά φλιτζάνι του τσαγιού.

Μύθος 7: Είναι προτιμότερο να πιω ένα κοκτέιλ από ένα άλλο δυνατό ποτό

Τα κοκτέιλ έχουν συνήθως μεγαλύτερη ποσότητα αλκοόλ από ένα απλό ποτό, όσο δυνατό και εάν είναι αυτό. Επιπλέον, περιέχουν και χυμούς ή γάλα που αυξάνουν τη θερμιδική τους απόδοση. Άρα εάν προτιμούμε το κοκτέιλ για να μειώσουμε το θερμιδικό φορτίο του ποτού μας, αυτό είναι λάθος. Αν από την άλλη το θεωρούμε πιο δροσιστικό, αυτό εξαρτάται από την ποσότητα του αλκοόλ που έχει, εφόσον η μεγάλη ποσότητα αλκοόλ προκαλεί αφυδάτωση. Ενδεικτικά, ένα ουίσκι έχει περίπου 140 θερμίδες από το οινόπνευμα που περιέχει (40% στα 50 ml που είναι μία μερίδα, άρα 20 γρ. οινοπνεύματος, όπου κάθε γραμμάριο οινοπνεύματος αποδίδει 7 θερμίδες), ενώ μία pina colada ξεκινάει από 410 θερμίδες (100 ml ρούμι έχουν 280 θερμίδες και 50 ml λικέρ καρύδας έχουν 56 θερμίδες, λόγω μικρότερης περιεκτικότητας σε αλκοόλ και 150 ml χυμός ανανά έχει 74 θερμίδες). Επιπλέον, σε αυτό το κοκτέιλ περιέχονται συνολικά 68 γρ. αλκοόλ, δηλαδή ξεπερνά τα επίπεδα των 40 γρ. που συστήνονται ως όριο κατανάλωσης.

Μύθος 8: Η μπύρα με ξεδιψάει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο

Η μπύρα, όπως και τα περισσότερα οινοπνευματώδη ποτά δεν αποτελεί καλό ενυδατικό μέσο. Την περίοδο του καλοκαιριού, ο οργανισμός μας για να διατηρήσει σταθερή τη θερμοκρασία του αποβάλλει νερό, μέσω του ιδρώτα, γεγονός που πρέπει να μας κάνει ιδιαίτερα προσεκτικούς με τη διατροφή μας. Περίπου το 80% των ημερήσιων αναγκών του ανθρώπου σε νερό προέρχεται από τη λήψη νερού και άλλων υγρών και το υπόλοιπο 20% από τα τρόφιμα. Συνήθως, το νερό αποτελεί την πρώτη επιλογή, αλλά μια σειρά άλλων υγρών μπορεί να συνεισφέρει στην πρόσληψη νερού, όπως οι χυμοί, το γάλα, η σόδα, το τσάι, ο καφές, τα αναψυκτικά, καθώς και τα φρούτα και τα λαχανικά. Σε αντίθεση, τα οινοπνευματώδη ποτά οδηγούν σε αφυδάτωση, ενώ νομίζουμε ότι μας ξεδιψούν.

Μύθος 9: Το καλοκαίρι πρέπει να τρώμε το βράδυ

Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας που πρέπει να τρώμε και φυσικά το βράδυ είναι μία εξίσου καλή ώρα με το μεσημέρι για να γευματίσουμε. Απλά πρέπει να φροντίσουμε να καταναλώσουμε φαγητό το λιγότερο τρεις ώρες πριν κοιμηθούμε, ενώ το καλοκαίρι προτιμούμε να τρώμε βράδυ, επειδή δεν έχει τόση ζέστη, όση το μεσημέρι. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει να μην τρώμε τίποτε όλη την ημέρα και το βράδυ να τρώμε τρία γεύματα μαζί. Σε αυτήν την περίπτωση το φορτίο στο πεπτικό σύστημα είναι βαρύ και δεν διευκολύνεται η πέψη μας, προκαλώντας έτσι χειρότερη δυσφορία απ΄ ότι το μεσημεριανό γεύμα.

Μύθος 10: Το καλοκαίρι τα φρούτα είναι πιο γλυκά, οπότε παχαίνουν

Τα καλοκαιρινά φρούτα αρέσουν περισσότερο σε όλους και επειδή έχουμε τη λανθασμένη εντύπωση πως ό,τι μας αρέσει παχαίνει, θεωρούμε ότι δεν πρέπει να τα τρώμε. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η θερμιδική απόδοση κάθε φρούτου εξαρτάται καθαρά από την ποσότητα που θα καταναλώσουμε. Βέβαια, επειδή ακριβώς τα καλοκαιρινά φρούτα είναι πιο νόστιμα, και όχι πιο γλυκά, έχουμε την τάση να τρώμε μεγάλες ποσότητες και τότε πράγματι προσλαμβάνουμε πολλές θερμίδες. Αν σκεφτούμε όμως πως μία μερίδα φρούτου αντιστοιχεί σε μία φέτα καρπούζι ή πεπόνι, 2 βερίκοκα, ένα ροδάκινο ή 8-10 κεράσια ή σταφύλια, τότε κατανοούμε πόσα φρούτα πρέπει να τρώμε, ώστε να ακολουθούμε την σύσταση των 3 – 6 φρούτων την ημέρα, ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες του καθενός.
καλοκαιρινά φρούτα
_____
   του Δημήτρης Μπερτζελέτου, αντιπρόεδρος της Ένωσης Διαιτολόγων- Διατροφολόγων Ελλάδας, και Γρηγόρη Ρίσβα, Διαιτολόγος -Διατροφολόγος
   Πηγές: tanea.gr , iatronet.gr

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩ ΕΝΩ ΤΟΥ ΠΕΤΟΥΝ ΣΤΙΛΕΤΑ

Ο Έλληνας σταυρωμένος στο ευρώ, ενώ του πετούν στιλέτα

Eξακολουθούν οι βολές εναντίον της ευρωπαϊκής πολτιτικής στο θέμα της Ελλάδας.
 Σήμερα ο Economist δημοσιεύει αυτό το σκίτσο, με έναν Έλληνα δεμένο στο σταυρό του ευρώ, πάνω στον οποίο ταχυδακτυλουργοί πετάνε στιλέτα.

   "Το ευρώ δείχνει να κάνει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που σχεδιάστηκε για να κάνει" είναι η λεζάντα της  εύγλωττης εικόνας, η οποία συνοδεύει το άρθρο: 
"Τα μαύρα σύνεφα της ειρήνης"


The euro seems to be doing the exact opposite of what it was designed to do http://econ.st/1Or0t6i 

ΔΕΝ ΘΑ ΕΚΔΙΩΧΘΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΕΦΗΒΗΣ ΠΟΥ ΕΚΛΑΨΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΜΕΡΚΕΛ



Ευχάριστη κατάληξη είχε τελικά η αντιπαράθεση της έφηβης από την Παλαιστίνη και της Καγκελαρίου, στη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής, όπου η Άνκελα Μέρκελ απάντησε σε ερωτήσεις παιδιών με αναπηρία. Η νεαρή και η οικογένειά της μετά το βίντεο με τη σκληρή στάση της Καγκελαρίου που αναρτήθηκε στο YouTube, θα παραμείνουν στη Γερμανία. 

  Η Reem, μια έφηβη από την Παλαιστίνη παίρνοντας το μικρόφωνο στην εκπομπή σε άπταιστα γερμανικά, αναφέρει την επιθυμία της να ζήσει με την οικογένειά της και να σπουδάσει στη Γερμανία. Η απάντηση ωστόσο της Καγκελαρίου ήταν ότι αυτό δεν είναι τόσο απλό με τη μεταναστευτική πολιτική που ακολουθεί η χώρα. Και παρά το γεγονός ότι μοιάζει πολύ συμπαθητική, δε μπορεί να κάνει κάτι για να τη βοηθήσει.
 Σημείωσε μάλιστα ότι υπάρχουν "χιλιάδες και χιλιάδες" άνθρωποι σε στρατόπεδα Παλαιστινίων στο Λίβανο, και ότι "αν τους πούμε, μπορείτε όλοι να έρθουν εδώ ... Μπορείτε να έρθετε από παντού, και από την Αφρική, δεν θα είμαστε σε θέση να το αντιμετωπίσουμε αυτό". 

  Το νεαρό κορίτσι προσπαθώντας να εξιστορήσει τις απίστευτες κακουχίες της οικογένειάς της μέχρι να φτάσει στη Γερμανία, ξεσπά σε κλάματα. 
Αν και η κα Μέρκελ πλησίασε το κορίτσι, δεν λύγισε και της απάντησε ότι η πολιτική είναι δύσκολη.

Mόλις το βίντεο κυκλοφόρησε και έγινε viral, κέρδισε αμέσως τη συμπάθεια των Γερμανών χρηστών του internet και την Παρασκευή, ο δήμαρχος της πόλης όπου ζει με την οικογένειά της δήλωσε στην εφημερίδα Tagesspiegel ότι δεν έχει καμία πρόθεση να απελάσει την οικογένεια.


   Το περιστατικό έχει μοιραστεί στη Γερμανία με το hashtag #MerkelStreichelt (Μέρκελ χάιδευει - απ' την κίνηση της Μέρκελ να παρηγορήσει το κορίτσι χαϊδεύοντας το κεφάλι της μικρής). 


Η ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ CD ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ



Πού το θυμήθηκαν το CD; 

Άντε πάλι τα ίδια, εδώ το CD σαν format κοντεύει να καταργηθεί εντελώς, και οι δικαστές στην Αγγλία θυμήθηκαν μετά από 13 χρόνια να κηρύξουν παράνομη την αντιγραφή τους (η τελευταία φορά που το είχαν κάνει ήταν το 2002).

 Όχι ότι θα ιδρώσει το αυτί κανενός ή ότι θα το εφαρμόσει, αλλά για άλλη μια φορά και δια νόμου ΔΕΝ επιτρέπεται η αντιγραφή CD ή DVD ούτε καν για προσωπική χρήση. Θέλεις να κάνεις ένα αντίγραφο από το αγαπημένο σου CD για να μην γεμίσει χαρακιές ή σου στραβώσει από τη ζέστη όταν το ακούς στο αυτοκίνητο;

 Εδώ και μια εβδομάδα αν ζεις στην Αγγλία πρέπει να το ξεχάσεις. Το rip απαγορεύεται αυστηρά και η «εξαίρεση για προσωπική χρήση» πλέον δεν ισχύει. Η αντιγραφή κόστιζε στη μουσική βιομηχανία εκατομμύρια λίρες έτσι τώρα που το CD έχει σχεδόν πεθάνει και τα πιο πολλά laptop δεν το δέχονται καν, θυμήθηκαν να απαιτήσουν από δω και στο εξής να χρεώνεται το κάθε back up με ένα έξτρα ποσό. Αλλιώς να μην γίνεται καθόλου. 

Τον περασμένο μήνα το ανώτατο δικαστήριο αποφάσισε ότι η αντιγραφή για προσωπική χρήση είναι «δυνητικά βλαβερή» για τους κατόχους των μουσικών δικαιωμάτων και την ξανακήρυξε παράνομη. OK. 

Η αντιγραφή των CD για back up (όχι για να το δώσεις σε άλλον) είναι παράνομη σε αρκετές χώρες, με κάποιες από αυτές -όπως την Πορτογαλία- να επιτρέπει το κατέβασμα των torrent μόνο για προσωπική χρήση.

 Στο μεταξύ τα νέα windows κυκλοφορούν σε στικάκι. 

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΘΑ ΘΑΝΑΤΩΣΕΙ 2 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΓΑΤΕΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2020



Η κυβέρνηση της Αυστραλίας ανακοίνωσε τα σχέδια της για να θανατώσει 2 εκατομμύρια άγριες γάτες μέχρι το 2020 σε μια προσπάθεια να διασώζει δεκάδες αυτόχθονα είδη που οι αρχές ισχυρίζονται ότι απειλούνται με εξαφάνιση εξαιτίας της επιθετικής συμπεριφοράς των γατών.

   Σε μια συνέντευξη του ο Gregory Andrews, υπεύθυνος για τα απειλούμενα είδη της χώρα δήλωσε ότι ο υπουργός περιβάλλοντος της Αυστραλίας έχει κηρύξει τον πόλεμο στις αγριόγατες και του ανέθεσε να αναλάβει το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

   Ο Hunt αποκάλυψε το πεντάχρονο σχέδιο σε ένα ζωολογικό κήπο της Μελβούρνης και υποσχέθηκε να προστατέψει τους ντόπιους πληθυσμούς των θηλαστικών και των πουλιών της χώρας.   «Τραβάμε μια λεπτή γραμμή σήμερα που λέει ‘Υπό την εποπτεία μας, στην εποχή μας, όχι άλλη εξαφάνιση των ειδών», είπε ο Hunt.   Όλες οι πόλεις και οι περιοχές της Αυστραλίας έχουν συμφωνήσει να συμπεριλάβουν στην λίστα τις άγριες γάτες ως παράσιτα. Το μεγαλύτερο μέρος της κρατικής χρηματοδότησης για το πρόγραμμα θα πάει στην προσπάθεια θανάτωσης των ζώων και θα περιλαμβάνει δολώματα, κυνήγι με όπλα ή δηλητηρίαση για τις άγριες γάτες.

  Η κυβέρνηση κάνει πολλά βήματα για να αποδείξει ότι αυτές οι πράξεις θα γίνουν με όσο το δυνατό πιο ανθρώπινο και αποτελεσματικό τρόπο.

   «Μέχρι το 2020 θέλω να δω νεκρές μέχρι 2 εκατομμύρια άγριες γάτες, πέντε νέα νησιά και 10 νέα ασφαλή καταφύγια στο εσωτερικό χωρίς να υπάρχει ίχνος από αυτές και τα συγκεκριμένα μέτρα να εφαρμόζονται σε 10 εκατομμύρια εκτάρια», είπε ο Hunt.      "Μέχρι το 2020, θέλω να δω 2.000.000 άγριες γάτες θανατώνονται, πέντε νέα νησιά και 10 νέα ηπειρωτική χωρίς άγριες γάτες, και τα μέτρα ελέγχου που εφαρμόζονται σε 10 εκατομμύρια εκτάρια, τα ασφαλή καταφύγια", δήλωσε ο Hunt.

   Τι συμβαίνει όμως με τις γάτες; 

  Το ζώο ήρθε στην χώρα πριν από 200 χρόνια από Ευρωπαίους αποίκους και εκτράφηκε και εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλη την αυστραλιανή ήπειρο και τη Νέα Ζηλανδία. Σύμφωνα με μια έρευνα, περίπου 20 εκατομμύρια γάτες στην Αυστραλία σκοτώνουν 75 αυτόχθονα ζώα την ημέρα. Τα ζώα εισήχθησαν στα Αντίποδες περίπου 200 χρόνια πριν από Ευρωπαίους αποίκους και εκτράφηκαν και εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλη την αυστραλιανή ήπειρο και τη Νέα Ζηλανδία. Σύμφωνα με μια εκτίμηση, οι περίπου 20 εκατομμύρια γάτες στην Αυστραλία σκοτώσει περίπου 75 εκατομμύρια ντόπια ζώα την ημέρα.

   Σύμφωνα με την Guardian, η Αυστραλία έχει ένα από τα χειρότερα ρεκόρ αφανισμού στον κόσμο. Έχει χάσει περίπου 29 τοπικά θηλαστικά είδη από την άφιξη των Ευρωπαίων ενώ τώρα απειλούνται περίπου 1.800 είδη.

   Δεν είναι η πρώτη φορά που η μάστιγα των άγριων γατιών έγινε πρωτοσέλιδο στον κόσμο. Το 2013 ένα διακεκριμένος οικονομολόγος έγινε  ακτιβιστής του περιβάλλοντος στη Νέα Ζηλανδία και ζήτησε την μαζική εκκαθάριση των γατιών της χώρας και τις χαρακτήρισες σαν «γεννημένους δολοφόνους».   Στην ιστοσελίδα του, ο Gareth Morgan κάνει αυτή την έκκληση του να σωθεί η τοπική πανίδα της Νέας Ζηλανδίας η οποία έχει αναπτυχθεί με είδη που βρίσκονται για αιώνες στην απομόνωση:   «H Νέα Ζηλανδία είναι το τελευταίο καταφύγιο ενός τεράστιου αριθμού από είδη πτηνών, φημιζόμαστε για την απαίτηση μας να παραμείνει καθαρή και πράσινη και μερικοί από εμάς έχουν αναγνωρίσει το τεράστιο οικονομικό όφελος και πόσο μάλλον οικολογικό μέρισμα με το να πετύχουμε μια ελεύθερη Νέα Ζηλανδία από αρπακτικά. Αλλά το όραμα μας έχει λάθη. Σχεδόν τα μισά νοικοκυριά έχουν από μια γάτα ή δύο έτσι καθιστούν τους κατοίκους της χώρας σαν τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες γάτας στον κόσμο.
. Οι γάτες είναι απίστευτα αποτελεσματικοί κυνηγοί και αφανίζουν τα ντόπια πουλιά». Και συνεχίζει, «Η γάτα σας δεν είναι αθώα». Από την άλλη η κυβέρνηση της Αυστραλίας υιοθετούν μια διαφορετική στάση: «Είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί ότι δεν μισούμε της γάτες», προειδοποίησε ο Andrews. «Απλά δεν μπορούμε να ανεχτούμε πια την ζημιά που κάνουν στην άγρια ζωή της χώρας». 




Πηγή: www.lifo.gr

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΙΝΤΕΟΚΛΙΠ ΓΙΑ ΚΩΦΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ



Η πρόβα έχει τελειώσει και στην πόρτα με υποδέχεται ο Έκτορας με τη Μαρία. Στο βάθος η Μαίρη φροντίζει το τσέλο της, ενώ ο Ρενάτο εξηγεί στον Νίκο τις τροποποιήσεις που έκανε στη βιόλα του. Στον χώρο αυτό γεννήθηκαν οι STORM, ένα κουαρτέτο εγχόρδων που επιδιώκει να αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη μουσική. Κάπως έτσι δημιούργησαν και το πρώτο video clip για κωφούς! Η συζήτησή μας ξεκινά. 

«Ο Έκτορας Λάππας (βιολί), η Μαρία Ζαχαριάδου (βιολί), η Μαίρη Χρίστοβα (τσέλο) και ο Ρενάτο Δαμονίτσα (βιόλα), συνθέτουν τους STORM, ένα δυναμικό κουαρτέτο εγχόρδων με μοναδική προσωπικότητα! Το όνομα προέκυψε από την καταιγίδα γιατί ο τρόπος που ερμηνεύουν τη μουσική τους συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά της: ορμή, δύναμη, πάθος, ενέργεια, τρέλα, λάμψη, ένταση! 


Η δημιουργία των STORM οφείλεται στο ανήσυχο πνεύμα και τις καλλιτεχνικές αναζητήσεις του Έκτορα! Η αγάπη του για τη μουσική, το πάθος του για δημιουργία, αλλά και η ανάγκη για κάτι διαφορετικό, τον οδήγησαν στη δημιουργία ενός ξεχωριστού κουαρτέτου εγχόρδων! Από κει και πέρα, οι προσωπικές ανάγκες του καθενός μας και η αγάπη μας για τη μουσική, την ομαδική δημιουργία και εξέλιξη μας ένωσαν και έκαναν το όνειρό του και δικό μας», αναφέρει η Μαρία, ενώ ο Έκτορας νιώθει την ανάγκη να αυτοσυστηθεί στο μουσικό κοινό της πόλης. 


«Οι STORM είναι ένα μοναδικά διαφορετικό κουαρτέτο εγχόρδων που χαρακτηρίζεται από τον τρόπο που ερμηνεύει κάθε είδος μουσικής. Τέσσερις άνθρωποι διαφορετικοί, με κοινά χαρακτηριστικά το πάθος, τη δύναμη, την ενέργεια, τη δεξιοτεχνία, την τρέλα και την αγάπη για τη μουσική και τους ανθρώπους. 


Η μεγαλύτερη δυσκολία, αλλά και το σημαντικότερο κομμάτι στην προσπάθειά μου αυτή, ήταν η εύρεση των κατάλληλων ανθρώπων – συνεργατών. Μια τέτοια ομάδα, με τους υψηλούς στόχους που είχαν τεθεί και τίθενται συνεχώς, χρειαζόταν ανθρώπους με πολλές ικανότητες. Ήθελα να είναι σίγουρα πολύ καλοί μουσικοί, με αγάπη και πάθος γι' αυτό που κάνουν και ταυτόχρονα με άρτια σκηνική παρουσία, υπομονετικοί, με πείσμα και επιμονή, όρεξη για δουλειά - να μιλάμε την ίδια γλώσσα. Πάνω από όλα, όμως, ήθελα να είναι Άνθρωποι. Το λέω και θα το λέω συνέχεια: είμαι περήφανος γι' αυτήν την ομάδα».


«Αυτό που θέλουμε είναι να μεταδώσουμε την ενέργεια, το πάθος και την αγάπη μας για τη μουσική στο κοινό. Κι αυτό που μας εξέπληξε από την πρώτη κιόλας συναυλία μας ήταν η συμμετοχή και η ανταπόκριση διαφόρων ηλικιών στο εγχείρημά μας», τονίζει χαρακτηριστικά η Μαίρη.





«Στην πορεία αυτή έχουν χαραχθεί στο μυαλό μας αρκετές εικόνες. Η πρώτη που μου έρχεται στο νου είναι το πρόσωπο του Χρήστου (πρωταγωνιστής του βιντεοκλιπ) μετά την πρώτη του εμπειρία «συναυλίας». Ήταν πολύ συγκινητικό για όλους μας που γνωρίσαμε έναν εξαιρετικό άνθρωπο και που παρά τα προφανή εμπόδια καταφέραμε να επικοινωνήσουμε μαζί του μέσω της μουσικής. Μία ακόμα εικόνα που κρατάω είναι από τη συναυλία μας στο πρόσφατο Pride της Θεσσαλονίκης, όπου είχαμε την ευκαιρία μαζί με χιλιάδες συμπολίτες μας να συμβάλλουμε στην ανάδειξη του συστημικού ρατσισμού που υπόκειται η ΛΟΑΤ κοινότητα της Ελλάδας», είναι τα λόγια του Ρενάτο, την ώρα που ο σκηνοθέτης του clip, Νίκος Καλαϊτζίδης, μας εξηγεί πως υλοποιήθηκε η ιδέα. 

«Το βίντεο κλιπ είναι τύπου document και καταγράφει τη στιγμή του γεγονότος χωρίς να δίνουμε ιδιαίτερη βάση στην αισθητική. Χρησιμοποιήθηκαν 5 κάμερες από διαφορετικές γωνίες και δεν έγινε καμία πρόβα. Αυτό που βλέπετε είναι και αυτό που έγινε. Τίποτα φτιαχτό και τίποτα ψεύτικο.

 Εμπνευστήκαμε την ιδέα μας από τη φιλία μου με τον Σπύρο και τον Χρήστο κυρίως, αλλά και από το κομμάτι το ίδιο. Ο Χρήστος είναι κωφός από πολύ μικρή ηλικία, είναι, συγκεκριμένα, ο μόνος κωφός φίλος που έχω και αυτό με έβαλε σε σκέψεις. Που είναι οι υπόλοιποι κωφοί; Σαφώς και είναι γύρω μου αλλά δε τους συναντώ σε συναυλίες, θέατρα και εκδηλώσεις οπότε κάποιο λάθος κάνουμε με την πρόσβασή τους σε εκδηλώσεις. Ίσως αυτή η ιδέα να μπορούσε να τους φέρει στους χώρους που συχνάζουμε. 

«Οι κωφοί είναι άνθρωποι για τους οποίους δεν γνωρίζουμε πολλά. Στην Ελλάδα γενικότερα δεν γνωρίζουμε πολλά για τους ανθρώπους με οποιασδήποτε μορφής αναπηρία κάτι που ευτυχώς αρχίζει έστω και με αργούς ρυθμούς να αλλάζει. Αυτή η έλλειψη γνώσης μας κάνει να ζούμε και να νιώθουμε μακριά τους. Να συμπεραίνουμε αυτόματα, βασιζόμενοι στις δικές μας δυνατότητες, ότι δεν μπορούν, ή δε θέλουν να κάνουν κάποια πράγματα λόγω της διαφορετικότητάς τους αυτής. Δεν τους δίνουμε ευκαιρίες να συμμετέχουν σε δικές μας δράσεις και αποφεύγουμε να συμμετέχουμε σε δικές τους.


 Ποιος από μας θα μπορούσε να φανταστεί ότι ένας κωφός μπορεί να επιθυμεί να έρθει σε επαφή με τη μουσική; Ποιος από μας θα μπορούσε να φανταστεί ότι υπάρχουν τρόποι όχι μόνο να αποκτήσει ένας κωφός πρόσβαση στη μουσική, αλλά να μπορεί και να την απολαύσει; Σίγουρα ο δρόμος είναι διαφορετικός από αυτόν που ακολουθούμε εμείς που ακούμε, αλλά υπάρχει και σίγουρα δεν είναι μόνο ένας! Οι κωφοί έχουν μια δική τους ξεχωριστή κουλτούρα, αφού είναι μια ομάδα ανθρώπων που έχει τη δική της γλώσσα, τις δικές της συνήθειες, που αντιλαμβάνεται τον κόσμο και τη ζωή διαφορετικά από μας. Αυτό που όλοι χρειαζόμαστε είναι παιδεία και ενημέρωση, ώστε να βρούμε τρόπους να μοιραζόμαστε όσα περισσότερα πράγματα μπορούμε και θέλουμε με αυτούς, γιατί ζούμε όλοι μαζί» 







ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr/

ΟΙ ΛΥΚΟΙ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΣΤΑ ΔΑΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ



Η Εταιρεία Προστασίας Άγριων Ζώων της Γερμανίας υποστήριζει πως στα δάση της χώρας ζουν σήμερα περίπου 30 αγέλες λύκων. 
Στις περιοχές όπου εντοπίζονται απαγορεύεται το κυνήγι, ενώ την ίδια στιγμή παρατηρείται αύξηση των επιθέσεων σε άλλα άγρια ή οικόσιτα ζώα.
 Η ίδια περίπου κατάσταση παρατηρείται και στη νότια Γαλλία με τους κτηνοτρόφους να διαμαρτύρονται για επιθέσεις λύκων στα κοπάδια τους. 

  Οι αντιδράσεις και τα προβλήματα που παρατηρούνται στη Γαλλία είναι πιθανό να κάνουν την εμφάνιση τους και στη Γερμανία εκτιμά ο Μάρκους Μπάτεν, μέλος της Γερμανικής περιβαλλοντικής οργάνωσης NABU. Στα γερμανικά δάση όπως αυτά της Σαξονίας, του Βρανδεμβούργου, της Ρηνανίας Παλατινάτου και του Σλέσβιχ Χόλσταϊν (στο βορειότερο τμήμα της Γερμανίας) καταγράφεται κάθε χρόνο αύξηση στους πληθυσμούς των λύκων που κυμαίνεται μεταξύ 23% με 36%. 
  Λόγω της αύξησης αυτοί υπάρχουν πολλοί ειδικοί που προωθούν τη λύση μιας πιο ορθολογικής διαχείρισης των πληθυσμών των λύκων. Για παράδειγμα το κρατίδιο του Σλέσβιχ Χόλσταϊν χρηματοδοτεί ήδη το πρόγραμμα «Wolfsmanagement» ύψους 100.000 ευρώ, το οποίο αποβλέπει στην προστασία τόσο των άγριων λύκων όσο και των οικόσιτων ζώων. 
Απώτερος στόχος του προγράμματος είναι η βιώσιμη συνύπαρξη ανθρώπου, οικόσιτων ζώων και λύκων σε πυκνοκατοικημένες περιοχές που βρίσκονται κοντά σε άγρια δάση.
 Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειώσουμε πως η Σύμβαση της Βέρνης για τη διατήρηση της άγριας ζωής στο φυσικό τους περιβάλλον αναγνωρίζει τον ευρωπαϊκό λύκο ως άγριο ζώο υπό εξαφάνιση και ως εκ τούτου απαγορεύει το κυνήγι και το εμπόριο του. 
Στην Σύμβαση αναφέρεται ακόμη πως οι λύκοι στα δάση μιας χώρας δεν επιτρέπεται να είναι λιγότεροι από 300. 



Πηγή: www.lifo.gr

ΣΑΦΑΡΙ ΕΞΩΓΗΙΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΙΒΕΝ ΧΟΚΙΝΓΚ

Ο Στίβεν Χόκινγκ ξεκίνησε «σαφάρι» για εξωγήινους –Ο Ρώσος μεγιστάνας που τον δελέασε με 100 εκατ. δολάρια
Η αναζήτηση άλλων ειδών ζωής, μακριά από τον πλανήτη μας, απασχολεί ένα τεράστιο μερίδιο των ανθρώπων. Πολλοί, επιστήμονες και μη, έχουν αφιερωθεί στην εξερεύνηση του διαστήματος, με στόχο να βρουν έναν πολιτισμό πέραν του ανθρώπινου.
Πλέον ανάμεσα τους θα βρίσκεται και ο Stephen Hawking. Σε συνεργασία με τον Ρώσο μεγιστάνα Yuri Milner, ο οποίος προσφέρει 100 εκατομμύρια από την περιουσία του για να ενισχύσει τις έρευνες, ο πασίγνωστος Βρετανός φυσικός θα προσπαθήσει να ανακαλύψει αυτό που εδώ και πολλά χρόνια, παρά τις πολλές προσπάθειες, δεν έχει βρεθεί.
Μετά από μια τεράστια καριέρα ως θεωρητικός φυσικός, αλλά και ως επιστημονικός συγγραφέας, στα 73 του ο Hawking φαίνεται πως κάνει στροφή 180 μοιρών. Πλέον το ερευνητικό του αντικείμενο δεν θα είναι ούτε η θεωρητική φυσική, ούτε η κοσμολογία. Από την θεωρία, περνάει στην...πράξη και στην αναζήτηση εξωγήινων μορφών ζωής.
«We are alive. We are intelligent. We must know» ήταν το σύνθημα που έδωσε μέσω της ηλεκτρονικής του φωνής κατά την διάρκεια της ανακοίνωσης του νέου προγράμματος Breakthrough Initiative. Ο οργανισμός που ιδρύθηκε στο Λονδίνο και χρηματοδοτήθηκε στο από τον Yuri Milner, είναι με διαφορά η πιο μεγάλη προσπάθεια εύρεσης εξωγήινων πολιτισμών.
«Κάποτε ήταν ένα όνειρο. Τώρα είναι ένα πραγματικό επιστημονικό εγχείρημα. Μέσα στον 21ο αιώνα θα μάθουμε αν υπάρχει ζωή μέσα στον γαλαξία μας» δήλωσε ο Ρώσος τεχνολογικός επενδυτής. «Πιστεύουμε πως η ζωή στον πλανήτη μας προέκυψε αυθόρμητα. Σε ένα άπειρο σύμπαν λοιπόν θα πρέπει να υπάρχουν και άλλες μορφές ζωής. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ερώτημα. Ηρθε η ώρα να δώσουμε απάντηση σε αυτό το ερώτημα» είπε με την σειρά του ο Hawking.
Τα 100 εκατομμύρια του Milner είναι αρκετά για να εξοπλίσουν τους επιστήμονες με τα καταλληλότερα εφόδια. Σε αυτά περιλαμβάνεται ένα σύστημα με την ικανότητα να ανιχνεύει ήχους  και να αναλύει τεράστιες ποσότητες ραδιοκυμάτων που θα μπορούν να αποτελέσουν ένδειξη κάποιας εξωγήινης ύπαρξης.
Το Breakthrough Initiative θα συνεργάζεται επίσης με δύο από τα πιο σύγχρονα τηλεσκόπια. Το Green Bank Telescope των Η.Π.Α και το Parkes Telescope της Αυστραλίας, τα οποία θα ψάχνουν συνεχώς για εξωγήινες ενδείξεις.
Πρόκειται για ένα πολύ καλά οργανωμένο πρόγραμμα εξερεύνησης, το οποίο πέραν από τα απαραίτητα τεχνολογικά εφόδια, έχει για οργανωτή έναν άνθρωπο ικανό να κάνει την διαφορά σε επιστημονικό επίπεδο. Οι επιστήμονες αισιοδοξούν πως μέσα στα επόμενα χρόνια θα υπάρξει επιτέλους απάντηση στο ερώτημα της εξωγήινης ζωής και ο Stephen Hawking είναι ο άνθρωπος που θα ηγηθεί αυτής της προσπάθειας.


Πηγή:  http://www.iefimerida.gr

ΧΩΡΙΣ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΗ ΝΥΧΤΑ - 12 ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ ΤΗ ΖΕΣΤΗ

Χωρίς κλιματιστικό τη νύχτα - 12 μυστικά για να αντιμετωπίσετε τη ζέστη
Με τη θερμοκρασία να αγγίζει το «κόκκινο» ο ύπνος έχει γίνει ανυπόφορος, αν ανήκετε σε αυτούς που είτε δεν αντέχουν το κλιματιστικό είτε δεν θέλουν να δίνουν μια περιουσία στους λογαριασμούς ανοίγοντάς το.
Ο ιδρώτας κυλάει και εσείς στριφογυρίζετε, με αποτέλεσμα το πρωί είστε κουρασμένοι. Για να αποφύγετε όλη αυτή την ταλαιπωρία, αντιμετωπίστε τη ζέστη με 12 μικρά μυστικά και βρείτε και πάλι τον ύπνο σας χωρίς τη βοήθεια του κλιματιστικού.
  • Μην ξεχνάτε κατά τη διάρκεια της ημέρας κι όσο λείπετε από το σπίτι να έχετε κλειστές τις κουρτίνες, για να μην μπαίνει μέσα ο ήλιος και ζεσταίνει τον χώρο.
  • Οταν ο ήλιος αρχίζει και πέφτει, ανοίξτε τα παράθυρα, ώστε να ανανεωθεί ο αέρας με δροσερό αεράκι.
  • Επιλέξτε τα βαμβακερά σεντόνια κι όχι τα συνθετικά.
  • Απομακρύνετε από το κρεβάτι σας οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει ζέστη. Και την ξεχασμένη κουβέρτα!
  • Φορέστε κάτι ανάλαφρο και βαμβακερό κατά τη διάρκεια του ύπνου. Επίσης μπορείτε να κοιμηθείτε και γυμνοί.
  • Μη φοράτε αρώματα και αποσμητικά με άρωμα πριν πέσετε για ύπνο.
  • Τοποθετήστε σήτες στα παράθυρα, ώστε να αφήνετε ανοικτά τη νύχτα χωρίς να σας ενοχλούν τα κουνούπια.
  • Κάντε ντουζ πριν πέσετε για ύπνο.
  • Πιείτε ένα παγωμένο ποτήρι νερό. Εχετε ένα ποτήρι με παγάκια και δίπλα σας, σε περίπτωση που θέλετε να ενυδατωθείτε κατά τη διάρκεια της νύχτας.
  • Αγοράστε ένα δροσιστικό σπρέι νερού για να ψεκάζεστε όποτε το έχετε ανάγκη.
  • Μην τρώτε βαριά και αποφεύγετε το αλκοόλ πριν ξαπλώσετε.
  • Βάλτε σε λειτουργία έναν ανεμιστήρα δαπέδου ή οροφής.


ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ ΓΙΑ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ ΣΕ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΡΟΔΑΚΙΝΑ ΚΑΙ ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ


    ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς  τον  Υπουργό  Παραγωγικής  Ανασυγκρότησης,  Περιβάλλοντος  και  Ενέργειας

Θέμα:  Εξευτελιστικές  τιμές  παραγωγού  στα  επιτραπέζια  ροδάκινα  και  νεκταρίνια. 

Για  μια  ακόμη  χρονιά  οι  ροδακινοπαραγωγοί  της  χώρας  μας  βλέπουν  τον  ιδρώτα  τους  να  μένει  ουσιαστικά  στο  χωράφι  ή  να  ξεπουλιέται  κάτω  και  από  20  λεπτά/κιλό  και  κάτω  από  το  κόστος  παραγωγής.  Την  ίδια  στιγμή  βλέπουν  να  λειτουργεί  η  περίφημη  ψαλίδα  τιμών  μεταξύ  παραγωγού  και  εργαζόμενου  καταναλωτή  με  τιμές  στο  ράφι  7-  8    φορές  πολλαπλάσιες  και  απλησίαστες,  για  το  συνεχώς  μειούμενο  εισόδημα  των  λαϊκών  οικογενειών.
Από  την  άλλη  μεριά  έχουμε  για  δεύτερη  στη  συνέχεια  χρονιά  το  εμπάργκο  με  μεγάλη  μείωση  των  εξαγωγών  προς  τη  Ρωσία  και  τις  υπόλοιπες  πρώην  σοσιαλιστικές  χώρες,  συνέπεια  και  των  αρνητικών  οικονομικών  εξελίξεων  για  τους  εργαζόμενους  καταναλωτές  των  χωρών  αυτών  σε  συνδυασμό  και  με  το  εμπόλεμο  κλίμα  στην  Ουκρανία  μετά  την  παρέμβαση  ΗΠΑ  &  ΕΕ  με  την  συμβολή    και  της  χώρας  μας.  Και  είναι  γνωστό,  ότι  η  Ρωσία  αποτελεί  σημαντικό  αποδέκτη  της  φρουτοπαραγωγής  της  χώρας  μας  μετά  την  απώλεια  των  αγορών  των  χωρών  της  ΕΕ,  συνέπεια  και  των  εφαρμοζόμενων  από  μέρους  της  αντιαγροτικών  πολιτικών. 
Μεγάλες  ποσότητες  επιτραπέζιων  ροδάκινων  έχουν  υποβαθμιστεί  στα  ψυγεία  Αγροτικών  Συνεταιρισμών  και  Ομάδων  Παραγωγών  και  παραδίδονται  στη  μεταποίηση  (κατάψυξη)  και  χυμοποίηση  με  πολύ  χαμηλές  τιμές  για  τον  παραγωγό. 
          Όλες  αυτές  οι  αρνητικές  για  τους  ροδακινοπαραγωγούς  Ημαθίας  και  Πέλλας  εξελίξεις  -  όπως  και  συνολικά  για  τους  αγροτο-κτηνοτρόφους  όλης  της  χώρας  -  έρχονται  να  προστεθούν  στις  τεράστιες  φετινές  ζημιές  στην  αναμενόμενη  παραγωγή,  αλλά  και  στις  για  μια  ακόμη  φορά    αναμενόμενες  κουτσουρεμένες  αποζημιώσεις  του  ΕΛΓΑ  με  τα  δυσβάσταχτα  ασφαλιστικά  χαράτσια.
        Επιπλέον  με  το  3ο  Μνημόνιο,  που  προωθεί  η  συγκυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ  και  με  τη  συνεργασία  ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Ποταμιού,  θα  ενισχυθεί  η  άγρια  φοροληστεία  των  μικρομεσαίων  αγροτοκτηνοτρόφων.  Καλούνται  να  φορολογηθούν  με  αύξηση  της  άμεσης  φορολογίας  από  13%  στο  26%  από  το  πρώτο  ευρώ  και  με  αύξηση  της  προκαταβολή  φόρου  από  27,5%  στο  100%  για  κάθε  επόμενο  έτος.  Φοροληστεία  που  θα  ενταθεί  με  τα  τεκμήρια  διαβίωσης  ακόμη  και  αν  δεν  έχουν  εισοδήματα  οι  αγρότες,  με  κατάργηση  της  φοροαπαλλαγής  των  ενισχύσεων  μέχρι  12.000  ευρώ,  με  κατάργηση  της  επιστροφής  φόρου  κατανάλωσης  πετρελαίου,  με  αύξηση  του  αγροτικού  ρεύματος,  αλλά  και  του  ΦΠΑ  των  αγροτικών  εφοδίων  από  το  13%  στο  23%,  με  μεγάλη  αύξηση  των  ασφαλιστικών  εισφορών  στον  ΟΓΑ,  τη  στιγμή  που  πάνω  από  250.000  αγρότες  δεν  μπορούν  να  κάνουν  ούτε  ρύθμιση  χρεών  προς  τον  ΟΓΑ  παραμένοντας  ανασφάλιστοι,  κλπ.
        Οι  μικρομεσαίοι  ροδακινοπαραγωγοί  Ημαθίας  -  Πέλλας  είναι  εγκαταλελειμμένοι  από  το  κράτος,  δεν  έχουν  καμιά  προστασία  τους  εισοδήματός  τους.  Πρόκειται  για  μεγάλη  απώλεια  στο  φετινό  τους  εισόδημα,  που  δέχεται  απανωτά  πλήγματα  τα  τελευταία  χρόνια  από  τις  απαράδεκτα  χαμηλές  εμπορικές  τιμές,  από  το  συνεχώς  αυξανόμενο  κόστος  παραγωγής  (  αγροτικά  εφόδια,  χαράτσια  ΟΓΑ,  ΕΛΓΑ,  ΟΣΔΕ,  κλπ.),  που  κάνει  την  επιβίωση  των  μικρομεσαίων  καλλιεργητών  ακόμη  δυσκολότερη.   
           
  Μπροστά  σε  αυτή  την  κατάσταση,  ΕΡΩΤΑΤΑΙ  ο  κ.  Υπουργός,  σε  ποιες  άμεσες  ενέργειες  θα  προβεί  η  κυβέρνηση,  ώστε  να  προχωρήσει  η  διάθεση  της  φετινής  σοδειάς  επιτραπέζιων  ροδακίνων  και  νεκταρινιών,  και  σε  ποιες  ενέργειες  θα  προβεί  για  την  κάλυψη  του  χαμένου  εισοδήματος  των  ροδακινοπαραγωγών  της  Κ.Μακεδονίας; 

Οι  Βουλευτές 

Σάκης  Βαρδαλής

Ελένη  Γερασιμίδου

ΠΙΚΕΤΟΦΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΕ ΕΔΕΣΣΑ ΚΑΙ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ


ΠΙΚΕΤΟΦΟΡΙΕΣ του ΠΑΜΕ σε ΕΔΕΣΣΑ &  ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ την ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΙΟΥΛΙΟΥ                 ΕΝΑΝΤΙΑ στην ΨΗΦΙΣΗ του 2ου ΠΑΚΕΤΟΥ ΜΕΤΡΩΝ του ΝΕΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ
     Η Τοπική Γραμματεία Πέλλας του ΠΑΜΕ καλεί σε μαζική, μαχητική απάντηση ενάντια στο 2ο πακέτο μέτρων στο πλαίσιο του 3ου μνημονίου της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ που έχει και την πλήρη στήριξη των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ.
ΠΙΚΕΤΟΦΟΡΙΕΣ του ΠΑΜΕ - ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΙΟΥΛΙΟΥ στις  8 μ.μ.

                          ► ΕΔΕΣΣΑ στους «Μικρούς Καταρράκτες»
                      ► ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ στην Πλατεία ΕΠΟΝ στον πεζόδρομο

Να απαντήσουμε στο νέο σφαγιασμό!
Τα μέτρα αυτά θα προστεθούν πάνω σε αυτά των δύο προηγούμενων μνημονίων και θα ενισχύσουν παραπέρα τη φτωχοποίηση της εργατικής τάξης, των συνταξιούχων, των αυτοαπασχολούμενων, της φτωχής αγροτιάς και των παιδιών τους.
Κανείς δεν μένει εκτός της επίθεσης του κεφαλαίου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των πολιτικών δυνάμεων που τους υπηρετούν. Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, η φτωχή αγροτιά είναι τα θύματα αυτής της πολιτικής που επιδιώκει την καπιταλιστική ανάκαμψη, τη θωράκιση της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων.
Να βάλουμε τέρμα στον εφιάλτη της εξαθλίωσης!
Απέναντί μας έχουμε τον κοινό εχθρό, τα μονοπώλια, την ΕΕ, το βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα και την εξουσία τους. Έχουμε τη δύναμη, με τη μαζικοποίηση των αγώνων, την κατεύθυνσή τους, να φέρουμε τα πάνω - κάτω, να διεκδικήσουμε άμεσα μέτρα ανακούφισης και ανάκτηση απωλειών.
Να μη μείνει η επίθεση αναπάντητη!
Εδώ και τώρα να αποκρούσουμε την επίθεση σε κάθε εργοστάσιο και χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο, σε κάθε εργατική - λαϊκή γειτονιά.
Το ΠΑΜΕ καλεί την εργατική τάξη και τους συμμάχους της να ισχυροποιήσουν την κοινή δράση, τον αγώνα τους, να αντιπαρατεθούμε στη νέα βάρβαρη αντιλαϊκή συμφωνία και στα εξοντωτικά μέτρα».
ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΠΙΚΕΤΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΟ ΠΑΜΕ την ΤΕΤΑΡΤΗ 22/7
ΕΔΕΣΣΑ - «Μικροί Καταρράκτες» στις 8 το απόγευμα

ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ - Πλατεία ΕΠΟΝ ( πεζόδρομος )

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...