Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

ΟΙ ΠΑΡΑΤΟΛΜΟΙ ΥΛΟΤΟΜΟΙ ΤΟΥ 1915 ΚΑΙ Η "ΝΕΚΡΗ ΦΥΣΗ" ΤΗΣ ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ

ylotomia5

Μια σειρά από συγκλονιστικές φωτογραφίες του Σουηδού φωτογράφου Augustus William Ericson, στάθηκαν η αφορμή για να γίνει γνωστή η ιστορία την υλοτομίας από την εποχή του 1915, στο δάσος Redwood, της Καλιφόρνιας. Οι εικόνες αποτυπώνουν με ιδιαίτερο τρόπο τη νεκρή φύση τριγύρω, που δηλώνει ότι κάποτε υπήρχε «ζωή» στο συγκεκριμένο μέρος. Σήμερα, το Εθνικό Πάρκο Redwood είναι γνωστό για τα δέντρα του που είναι τα ψηλότερα και αρχαιότερα σε όλο τον κόσμο. Κάποια από αυτά έχουν ηλικία πέραν των 2.000 χρόνων. Ας δούμε τι πραγματικά συνέβη.... 

Το μήκος και το πλάτος των κορμών είναι τόσο μεγάλο που επισκιάζει και καλύπτει το ύψος των υλοτόμων


Αυτή η σειρά φωτογραφιών εποχής τραβήχτηκε όταν η υλοτομία άκμαζε. Είναι μια σπάνια συλλογή, που βρίσκεται στα αρχεία της βιβλιοθήκης του Humboldt State University. Όλα ξεκίνησαν το 1.800, όταν οι ευρώ-αμερικανοί σάρωναν τη δυτική πλευρά της Καλιφόρνιας για τη συλλογή πρώτων υλών, που ήταν απαραίτητες για την επιβίωση τους.... 

Ο άντρας στο κέντρο της φωτογραφίας "αποδεικνύει" το ύψος των κορμών έχοντας ως μέτρο σύγκρισης τον εαυτό του

Όταν ανακαλύφθηκε χρυσός στη βόρειο – δυτική Καλιφόρνια το 1850, χιλιάδες κόσμου προσέγγισαν την απομακρυσμένη έκταση Redwood, στο πλαίσιο αναζήτησης μιας καλύτερης ζωής. Η αποτυχία ήταν παταγώδης. Κανένας δεν απέκτησε αμύθητα πλούτη. Όμως, κανείς δεν έφυγε και με άδεια χέρια. Οι περισσότεροι στράφηκαν στη συγκομιδή ξυλείας. Οι αμέτρητες εκτάσεις που είχαν καταπατηθεί με τις άκαρπες έρευνες προς ανεύρεση χρυσού έφερε στην επιφάνεια μια άλλη πηγή κερδών. Την υλοτομία.... 

Οι φωτογραφίες του 1915 αποκαλύπτουν το έργο των υλοτόμων στην πυκνή βλάστηση της Καλιφόρνιας

Τα δέντρα που μεγάλωναν στην περιοχή είναι συγκεκριμένα. Έχουν χαρακτηριστεί ως τα ψηλότερα και αρχαιότερα της Γης. Το μέγεθος τους έβγαζε ασύλληπτες ποσότητες ξυλείας κάνοντας το Redwood πολύ περιζήτητο για την «αντοχή» και τη λειτουργικότητα του. Το 1853 η έκταση κάλυπτε 2 εκατομμύρια στρέμματα της ακτής της Καλιφόρνιας.... 

Δραματικές φωτογραφίες που απεικονίζουν το μέτρο ενός ανθρώπου απέναντι στη δύναμη της φύσης.

Οι υλοτόμοι χρησιμοποιούσαν πρώιμες μεθόδους για την ρίψη των τεράστιων κορμών στο έδαφος, όπως πριόνια και ειδικούς άξονες. Πλησιάζοντας όμως στο 20ο αιώνα η τεχνολογική εξέλιξη διευκόλυνε κατά πολύ την υλοτομική εργασία. Με τον καιρό άρχισαν να μεταφέρονται και να συλλέγονται ολόκληροι οι κορμοί δέντρων. Τα βόδια και τα άλογα επίσης αντικαταστάθηκαν από τους σιδηρόδρομους.... 

H πυκνά δασωμένη βόρεια Καρολίνα καλύπτει το 20 τοις εκατό της συνολικής δασικής παραγωγής της πολιτείας

Όπως ήταν φυσικό, μια τόσο επικερδής επιχείρηση θα είχε και τους ανάλογους επιτήδειους, που προσπάθησαν έναντι μεγάλων ποσών να πουλήσουν γη και να εκμεταλλευτούν παράνομα την περιοχή. Μεγάλος αριθμός εκτάσεων έφυγε από την κυριότητα του δημοσίου και μεταβιβάστηκε σε ιδιωτικές βιομηχανίες. Μολονότι ορισμένοι από τους δράστες πιάστηκαν, πολλές χιλιάδες στρέμματα γης χάθηκαν οριστικά.... 

Η πολιτεία Humboldt , έχει 1,5 εκατομμύριο στρέμματα σε δημόσιες και ιδιωτικές εκτάσεις μαζί με το Εθνικό Πάρκο Redwood


Save the Redwoods Μετά από πολλές δεκαετίες ανεμπόδιστων και σαφών καταγραφών, ξεκίνησε μια σοβαρή προσπάθεια διατήρησης και ανάπλασης της περιοχής. Το 1918 ιδρύθηκε η οργάνωση «Save the Redwoods», ώστε να προφυλαχθούν τα εναπομείναντα δέντρα ακέραια, αλλά και για να διασωθούν οι αμέτρητες εκτάσεις μακριά από τους «καλοθελητές». Μέχρι το 1968, που ιδρύθηκε επισήμως το Εθνικό Πάρκο Redwood, είχε ήδη καταγραφεί το 90% των δέντρων που υπήρχαν εκεί. Σήμερα το ανανεωμένο Redwood, δεν θυμίζει σε τίποτα το νεκρό τοπίο του 1915. Αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό εξαιτίας των μεγαλύτερων δέντρων της γης όπου εξακολουθούν να αναπτύσσονται εκεί. Παρακολουθείστε στο βίντεο την σημερινή εικόνα του Redwood με τα αιωνόβια δέντρα που προκαλούν δέος:... 








ΠΗΓΗ...http://www.mixanitouxronou.gr

Ο ΟΜΠΑΜΑ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ ΓΙΑ ΝΑ "ΧΤΥΠΗΣΕΙ" ΤΗΝ ΚΙΝΑ



Ο Μπάρακ Ομπάμα έφτασε μόλις στη γη των προγόνων του, στην Κένυα. Η επιστροφή αυτή είναι ο πρώτος σταθμός στο πλαίσιο της ευρύτερης επίσκεψης του Αμερικανού σε αφρικανικές χώρες.

   Τα αμερικανικά Μέσα επικεντρώνουν στο συναισθηματικό κομμάτι αυτής της επίσκεψης, στην  προγονική γη, στη συνάντηση με τη θεία του και τους άλλους συγγενείς, όμως ο κύριος στόχος του Αμερικανού Προέδρου δεν είναι η επιστροφή στο παρελθόν του. 

  Ο πραγματικός στόχος είναι να διεμβολίσει την κινεζική επιρροή στην αφρικανική ήπειρο, καθώς η Κίνα έχει τριπλάσιες εμπορικές σχέσεις με χώρες της Αφρικής από αυτές με τις ΗΠΑ. 
  "Η Αφρική είναι μια ήπειρος  με απίστευτη δυναμική, και έχει μερικές  από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές στον κόσμο " , υποστήριξε ο πρόεδρος πριν από το ταξίδι του.
 Η Αιθιοπία, όπου ο Ομπάμα θα βρίσκεται τη Δευτέρα, είναι η χώρα που αναμένεται να παρουσιάσει  την ισχυρότερη παγκόσμια ανάπτυξη από το 2017 (9,5% ετησίως κατά μέσο όρο), σύμφωνα με τα στοιχεία της  Παγκόσμιας Τράπεζας.
 Μέσα στις 10 πιο αναπτυσσόμενες χώρες παγκοσμίως είναι επίσης  το Κονγκό, η Ακτή Ελεφαντοστού και η Μοζαμβίκη. 

  "Ο πρόεδρος Ομπάμα δεν είχε δώσει μεγάλη προσοχή στην Αφρική μέχρι τώρα" , δηλώνει ο  Witney Schneidman εμπειρογνώμονας στο Ινστιτούτο Brookings - μια δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσιγκτον.
 «  Μερικοί τον κατηγόρησαν ότι είχε δώσει λιγότερη προσοχή και  από τους προκατόχους του, Τζορτζ Μπους και Μπιλ Κλίντον. Ο αντιπρόεδρος του, Τζο Μπάιντεν, κάνει ωραία  ταξίδια στον κόσμο, αλλά ποτέ στην Αφρική», λέει.


   Το Ναιρόμπι αναπτύσσεται συνεχώς 

Μετά από αρκετές διπλωματικές επιτυχίες – την επαναπροσέγγιση με την Κούβα και την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν - ο πρόεδρος έχει περισσότερους από δεκαοκτώ μήνες για να βελτιώσει τις επιδόσεις των ΗΠΑ στην ήπειρο που ακόμη αγνοεί όμως το  σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: ο Μπαράκ Ομπάμα θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο  της Κένυας  Uhuru Kenyatta, ο οποίος πρόσφατα είχε κατηγορηθεί  για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και για  εθνοτική βία. Όσο για τον πρωθυπουργό της Αιθιοπίας,  μόλις κατέκτησε το  100% των εδρών στο Κοινοβούλιο. 

  Πάντως οι ΗΠΑ δεν απουσιάζουν εντελώς σε εμπορικό επίπεδο στην Αφρική. Η General Electric έχει επενδύσει  περισσότερα από 1 δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
 Πουλάει επίσης φορτηγά ενώ η  Wal-Mart κατέχει δεκάδες καταστήματα. Αλλά η χώρα έχει παραχωρήσει πολύ έδαφος πρόσφατα, ιδιαίτερα στην Κίνα.
 Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των ΗΠΑ και της Αφρικής αντιπροσώπευαν λίγο πάνω από  70 δισεκατομμύρια το περασμένο έτος, ποσοστό που έχει μειωθεί σημαντικά από το 2011, οπότε και έφθασε τα 125 δισεκατομμύρια. Οι εμπορικές συναλλαγές είναι έτσι λιγότερες από τρείς φορές  από ό, τι με την Κίνα (200 δις ευρώ). 

  Η Αμερική δείχνει επίσης λιγότερη γενναιοδωρία στις επενδύσεις κεφαλαίων. Διοχετεύει στην Αφρική λιγότερο από το 1% των επενδύσεών της, ενώ η Κίνα δίνει το 3,4%. 
Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει υποσχεθεί 7 δισεκατομμύρια για τη βελτίωση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας έξι αφρικανικές χώρες.
 Αλλά το έργο, που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, έχει ελάχιστα προχωρήσει από τότε. 




  Πηγή: Lesechos.fr 

ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΤΑ 72 ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ



Την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 72 χρόνια επιδιώκουν οι δανειστές, συνδέοντας το έτος χορήγησης της σύνταξης με το ύψος του προσδόκιμου ζωής των πολιτών της χώρας.

 Σύμφωνα με την εφημερίδα «Αγορά» η Τρόικα πιέζει αυτή η ρύθμιση να μπεί στη συμφωνία για το τρίτο μνημόνιο κάνοντας σύντομα το όριο των 67 ετών για τη συνταξιοδότηση, παρελθόν. Τα νέα δεδομένα θα προβλέπουν την αυτόματη αύξηση του ορίου ηλικίας από το 2021, οπότε το όριο θα διαμορφωθεί στα 67,5 έτη. Το όριο θα διαμορφώνεται πλέον ανά τριετία με τα 72 χρόνια να τίθενται ως στόχος ως το 2060.
 Παράλληλα οι δανειστές ασκούν ασφυκτικές πιέσεις να μειωθεί το ύψος των συντάξεων το οποίο σε βάθος χρόνου μπορεί να φτάσει στα 80 ευρώ.

   Το σενάριο για την αύξηση του ορίου επιβεβαίωσε και ο γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων ο οποίος μιλώντας το πρωί στον Σκάι είπε ότι οι δανειστές τους λένε να μην αναφέρονται στα 67 χρόνια ως νέο όριο αλλά να το αφήνουν ανοιχτό.
 Τόνισε δε ότι αυτό το νέο όριο των 72 ετών δεν αφορά άμεσα ασφαλισμένους αλλά μελλοντικούς ασφαλισμένους αφού αναφέρεται στο 2060. 

SPIEGEL: Ο ΣΟΪΜΠΛΕ ΜΕΛΕΤΑ ΤΗΝ ΘΕΣΠΙΣΗ "ΕΥΡΩΦΟΡΟΥ"



Την θέσπιση ενός ευρωφόρου ο οποίος θα αφορά σε όλα τα κράτη-μέλη μελετούν παράγοντες του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με δημοσίευμα του Spiegel.

 Το περιοδικό αναφέρει ότι ο φόρος αυτός έχει την έγκριση Σόιμπλε καθώς ο Γερμανός υπουργός θεωρεί ότι πρόκειται για ένα αποφασιστικό βήμα προς την ενοποίηση των χωρών του ευρώ.

   Το περιοδικό σημειώνει ότι η κίνηση σχετίζεται με την μελλοντική τοποθέτηση υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης ο οποίος θα έχει την ευθύνη της κατάρτισης όλων των Προϋπολογισμών των χωρών-μελών. Ο φόρος μελετάται να είναι είτε άμεσος και να υπολογίζεται με βάση το εισόδημα, είτε έμμεσος με τη μορφή του ΦΠΑ.

   Κατά το Spiegel με τις προθέσεις Σόιμπλε φαίνεται να συμφωνούν και άλλοι εταίροι και παράγοντες της Κομισιόν  και της ευρωζώνης.

ΤΟ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΩΝ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΑΠΡΟΣΚΟΠΤΑ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ



Το υπουργείο Υγείας διαβεβαιώνει ότι το Ακτινοθεραπευτικό τμήμα του νοσοκομείου Παίδων "Αγλαΐα Κυριακού" θα συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα, ύστερα από δημοσιεύματα ότι το τμήμα απειλείται με λουκέτο, καθώς δεν υπάρχει γιατρός να το αναλάβει. 

  Έγκυρες πηγές του υπουργείου που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρουν ότι σήμερα υπηρετούν στο εν λόγω τμήμα 2 επικουρικοί γιατροί και επίκειται άμεσα η πρόσληψη και τρίτου επικουρικού γιατρού. Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι αναμένεται και η ολοκλήρωση της διαδικασίας (με δημοσίευση τη Δευτέρα στο ΦΕΚ) τοποθέτησης επιμελητή Β στον Ακτινοθεραπευτικό τμήμα του νοσοκομείου, μετά την αποχώρηση του γιατρού που υπηρετούσε μέχρι τώρα στο τμήμα.

   Το ζήτημα είδε το φως της δημοσιότητας μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», το οποίο ανέφερε ότι η μοναδική μόνιμη γιατρός που είχε μείνει στο τμήμα υπέβαλε την παραίτησή της τον περασμένο μήνα, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή η στελέχωση του τμήματος με ακτινοθεραπευτές να γίνεται από έναν επικουρικό και έναν με σύμβαση μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ. Χθες υπήρξε μάλιστα μεγάλη κινητικότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ειδικά στο Twitter, καθώς χρήστες έκαναν αναρτήσεις με το hashtag #Save_Ακτινοθεραπευτικό_Παίδων, ώστε να πιέσουν για την άμεση κάλυψη της θέσης.

   Σημειώνεται ότι στο τμήμα κάνουν θεραπεία περίπου 14 παιδιά, ενώ κάθε παιδί με νεοπλασματική ασθένεια που κρίνεται ότι πρέπει να υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία θα χρειαστεί από 20 έως 40 ακτινοβολίες. 

Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΟΥ ΑΚΟΥΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΠΩΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ Ο ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΣΟΥ


Πολλά χρήματα σπαταλούνται για αλγόριθμους που επιλέγουν το είδος της μουσικής που πιθανόν να θέλεις να ακούσεις, για παράδειγμα στο Spotify ή στο Apple Music. Γνωρίζοντας τον τρόπο σκέψης του κάθε ανθρώπου τέτοιες υπηρεσίες θα μπορούσαν στο μέλλον να βρίσκουν το κατάλληλο τραγούδι που θα προτείνουν στον κάθε χρήστη. Φωτο: Emory Allen/ Flickr 

Το γούστο σου στη μουσική μπορεί να είναι μια ένδειξη για τον τρόπο που δουλεύει ο εγκέφαλός σου, σύμφωνα με ερευνητές του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ.

   Η έρευνά τους που δημοσιεύτηκε στο PLOS One αποκάλυψε ότι τη μελωδική και χαλαρή μουσική όπως το R&B, το soft rock και τη φολκ επέλεγαν συμμετέχοντες που κατάφερναν υψηλά σκορ στην κατανόηση, ενώ εκείνοι που ήταν καλοί στο να καταστρώνουν προγράμματα και να αναλύουν τις δομές προτιμούσαν το πανκ, το heavy metal και πιο σύνθετες μουσικές όπως την avant-garde jazz.   Οι ερευνητές επιστράτευσαν 4000 συμμετέχοντες και τους υπέβαλαν σε μια σειρά από τεστ για καταλήξουν εάν ήταν «της κατανόησης» ή «του προγραμματισμού», ρωτώντας τους για παράδειγμα εάν τους ενδιέφερε ο τρόπος που είναι φτιαγμένες οι μηχανές των αυτοκινήτων ή εάν ήταν καλοί στο να μαντεύουν πώς αισθάνονται οι άνθρωποι.

   Παρόλο που οι επιλογές των ανθρώπων για τη μουσική παρουσιάζουν διακυμάνσεις έχουμε ανακαλύψει ότι τα επίπεδα κατανόησης κάποιου και ο τρόπος που σκέφτεται μπορούν να προβλέψουν το είδος της μουσικής που του αρέσει.

   Έπειτα τους έβαλαν να βαθμολογήσουν 50 σύντομα μουσικά κομμάτια από διαφορετικά στυλ, και ανακάλυψαν ότι οι «της κατανόησης» είχαν την τάση να προτιμούν απαλό R&B ή soft rock και «ανεπιτήδευτη» μουσική όπως η country και η φολκ, με τραγούδια όπως το "Hallelujah" του Jeff Buckley και το "Come Away With Me" της Norah Jones μεταξύ άλλων αγαπημένων. Αυτοί που πέτυχαν υψηλό σκορ στην κατανόηση επίσης προτιμούσαν αρνητικά συναισθήματα ή συναισθηματικό βάθος στους στίχους. 

  Από την άλλη, αυτοί «του προγραμματισμού» είχαν ως αγαπημένη την έντονη μουσική και απεχθάνονταν την απαλή και την ανεπιτήδευτη, με κορυφαίο κομμάτι στις προτιμήσεις τους το "Enter Sandman" των Metallica.

   Ο διδακτορικός φοιτητής David Greenberg που ήταν επικεφαλής της ομάδας λέει: «Παρόλο που οι επιλογές των ανθρώπων για τη μουσική παρουσιάζουν διακυμάνσεις έχουμε ανακαλύψει ότι τα επίπεδα κατανόησης κάποιου και ο τρόπος που σκέφτεται μπορούν να προβλέψουν το είδος της μουσικής που του αρέσει.

   Στην πραγματικότητα, το διανοητικό τους στυλ –εάν είναι δυνατοί στην συμπάθεια ή δυνατοί στη μεθοδολογία- μπορεί να είναι καλύτερο μέσο πρόβλεψης για τη μουσική που τους αρέσει από ό, τι η προσωπικότητά τους».

     Η ιδέα πίσω από το τεστ ήταν να καταλάβουν πώς οι άνθρωποι αποφασίζουν αμέσως ποια τραγούδια αγαπούν και ποια μισούν. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη βιομηχανία παρέχοντας υπηρεσίες που θα βελτιώσουν τις playlist. 

  Ο Greenberg λέει: «Πολλά χρήματα σπαταλούνται για λογάριθμους που επιλέγουν το είδος της μουσικής που πιθανόν να θέλεις να ακούσεις, για παράδειγμα στο Spotify ή στο Apple Music. Γνωρίζοντας τον τρόπο σκέψης του κάθε ανθρώπου τέτοιες υπηρεσίες θα μπορούσαν στο μέλλον να βρίσκουν το κατάλληλο τραγούδι που θα προτείνουν στον κάθε χρήστη.

     Ο Simon Baron-Cohen, καθηγητής ψυχοπαθολογίας στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ πρόσθεσε: «Η έρευνα ίσως μας βοηθήσει να κατανοήσουμε και ανθρώπους με ιδιαιτερότητες όπως ανθρώπους με αυτισμό ή εκείνους που είναι φανατικοί στο να ταξινομούν».



ΠΗΓΗ...http://www.factmag.com

ΕΣΕΙΣ ΚΑΤΟΥΡΑΤΕ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ; ΓΙΑ ΞΑΝΑΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟ...



Στο Σαν Φρανσίσκο τα ούρα αναπηδούν και…επιστρέφουν στον κάτοχο τους 

Χρήση ειδικής μπογιάς για να μην «λερώνουν» τους τοίχους 

Η διεύθυνση έργων του δήμου του Σαν Φρανσίσκο άρχισε ένα πιλοτικό πρόγραμμα χρήσης μιας ειδικής, "υδροφοβικής" μπογιάς, η οποία κάνει τα... ούρα να αναπηδούν, βάφοντας τοίχους σε περιοχές όπου υπάρχει έντονο πρόβλημα. Όποιος προσπαθήσει να ουρήσει στους τοίχους που έχουν βαφτεί με την ειδική μπογιά θα δοκιμάσει μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη: ο πίδακας θα... καταβρέξει τον ίδιο.

   Ο επικεφαλής της διεύθυνσης έργων του δήμου, ο Μοχάμεντ Νούρου, ανακάλυψε την ιδέα διαβάζοντας σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης αναρτήσεις για τη μπογιά και τη χρήση της σε μια συνοικία του Αμβούργου της Γερμανίας όπου βρίσκονται πολλά νάιτ κλαμπ και μεθυσμένοι θαμώνες ανακουφίζονταν στους δρόμους.

   Η βαφή, η Ultra-Ever Dry, διατίθεται από την Ultratech International Inc και απωθεί τα περισσότερα υγρά.

   "Τα ούρα θα αναπηδούν και θα καταβρέχουν το παντελόνι και τα παπούτσια του τύπου. Η ιδέα είναι να το σκέφτεται κανένας δυο φορές πριν ουρήσει σε δημόσιο χώρο", εξήγησε η Ρέιτσελ Γκόρντον, εκπρόσωπος της διεύθυνσης έργων του δήμου του Σαν Φρανσίσκο.

   Στο πλαίσιο ενός πιλοτικού προγράμματος, την περασμένη εβδομάδα βάφτηκαν με την ειδική μπογιά εννιά τοίχοι σε συνοικίες όπου υπάρχουν πολλά μπαρ και σε περιοχές με πολλούς άστεγους. 

  "Κρατήσου! Ανακουφίσου στον κατάλληλο χώρο", αναφέρουν επιγραφές του δήμου που έχουν τοποθετηθεί στους τοίχους αυτούς στα αγγλικά, στα κινεζικά και στα ισπανικά. 

  Ήδη, ο δήμος του Σαν Φρανσίσκο λαμβάνει αιτήσεις για την επέκταση της χρήσης της ειδικής μπογιάς.

   "Λάβαμε πάρα πολλές κλήσεις από ανθρώπους που θέλουν να χρησιμοποιηθεί η βαφή στα σοκάκια τους ή στα κτίριά τους", ανέφερε η Γκόρντον. 

  Η μπογιά μπορεί να είναι ακριβή, αλλά το κόστος της χρήσης της είναι χαμηλότερο από την συνεχή αποστολή συνεργείων της διεύθυνσης καθαριότητας στις περιοχές όπου υπάρχει έντονο πρόβλημα, εξήγησε η ίδια. Ο δήμος εγκαθιστά επίσης περισσότερα δημόσια ουρητήρια για να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος, πρόσθεσε η Γκόρντον. 



  Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ 

ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΜΕΤΡΑΕΙ ΤΑ ΑΣΤΡΑ

Image

Οι τελευταίες διαστημικές ανακαλύψεις πιστοποιούν, μεταξύ άλλων, την ύπαρξη τουλάχιστον μίας «δεύτερης Γης», φέρνοντας ακόμα κοντύτερα το ενδεχόμενο ύπαρξης εξωγήινης ζωής 

Από τον ΘΟΔΩΡΗ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟ 

Η καλύτερη εποχή να χάνεσαι (ή μήπως να βρίσκεσαι;) ρεμβάζοντας τα αστέρια στη διάρκεια των θερινών διακοπών, οπότε είναι πιθανότερο να βρεθείς σε μέρη μακριά από τη βοή και τα φώτα του πολιτισμού που «κρύβουν» τον έναστρο ουρανό τις νύχτες. Σαν παιδάκι έχεις άπειρο χρόνο να το κάνεις, σαν ενήλικος μόνο σε τέτοια διαλείμματα από τα απάλευτα ζόρια της καθημερινότητας μπορείς να απολαμβάνεις αναπόσπαστος την αιώνια ομορφιά, στοχαζόμενος ερωτήματα πανάρχαια που μοιάζουν πολυτέλεια στη βιοπάλη της επιβίωσης, έχουν ωστόσο ζωτική σημασία όχι μόνο για τη συνειδητότητα της ίδιας σου της ύπαρξης αλλά και για τη στάση σου απέναντι στο Άλλο.

 Ενόσω 6.5 δισ. νοματαίοι – οι περισσότεροι που υπήρξαμε ποτέ – στριμωχνόμαστε να χωρέσουμε όπως-όπως στην «τρίτη πέτρα από τον ήλιο», ενόσω ονειρευόμαστε, ερωτευόμαστε, γλεντάμε, αγωνιούμε, δοκιμαζόμαστε, σφαζόμαστε κιόλας χαλαρά άμα λάχει, η εξερεύνηση του διαστήματος συνεχίζεται και τα πρόσφατα αποτελέσματα εντυπωσιάζουν. Δεν ξέρω πόσοι το προσέξαμε μέσα στο οικονομικό στρες των ημερών και τον ορυμαγδό της εγχώριας πολιτικής επικαιρότητας αλλά τον καιρό αυτό συμβαίνουν κοσμογονικές ανακαλύψεις εκεί έξω που ίσως αλλάξουν διαπαντός την αντίληψή μας για το σύμπαν αλλά και την ίδια τη ύπαρξη:
 α) Φτάσαμε στον Πλούτωνα και τον βρήκαμε γεωλογικά ενεργό, πιθανότατα μάλιστα διαθέτει και νερό σε μορφή πάγου ή υπόγειων ωκεανών,
 β) πληθαίνουν οι μαρτυρίες για «μυστηριώδη» ηχητικά σήματα από το διάστημα (η τελευταία σχετική καταγραφή έγινε από ερασιτέχνη ερευνητή πέρσι στις ΗΠΑ κι ακόμα ερευνάται αν η «εκπληκτικά πολύπλοκη» φύση τους είναι γήινης ή εξωγήινης προέλευσης),
 γ) η εξερεύνηση του Άρη συνεχίζεται ακάθεκτη και
 δ) το κυριότερο, φαίνεται πως κάπου στον αστερισμό του Κύκνου εντοπίσαμε μια «ρέπλικα» της Γης! Είναι ο πρώτος μέχρι τώρα πλανήτης που μοιάζει τόσο του δικού μας, πολύ πιθανό μάλιστα να φιλοξενεί ζωή. 

H γη απέναντι στον Κέπλερ

Ενάμιση δισ. χρόνια γηραιότερος, διπλάσιος σε μάζα αλλά με παρόμοιες θερμοκρασίες, όπως υπολογίζεται, ο Κέπλερ 452b απέχει κάπου 1400 έτη φωτός - δεν πετάγεσαι ένα τριήμερο να κόψεις κίνηση, όμως η απόσταση σε συμπαντικά μεγέθη είναι κυριολεκτικά "next door", ίσως τον επόμενο αιώνα ένα τέτοιο ταξίδι να είναι διαπραγματεύσιμο. Ανυπολόγιστος είναι, εξάλλου, ο αριθμός των πλανητών που βρίσκονται σε «κατοικήσιμες ζώνες» ηλιακών συστημάτων και που μόλις τελευταία κατέστη δυνατός ο εντοπισμός τους. Αν η ανακάλυψη εξωγήινης ζωής είναι το «άγιο δισκοπότηρο» της διαστημικής έρευνας, φαίνεται πως είμαστε κοντύτερα από ποτέ σε αυτό το ενδεχόμενο - παίζει δηλαδή να είναι η γενιά μας, που σε πολύ τρυφερή ηλικία παρακολούθησε έκθαμβη σε ασπρόμαυρη TV την πρώτη προσελήνωση και μεγάλωσε με Χαμένοι στο Διάστημα, Star Trek και Πόλεμο των Άστρων (όχι αυτόν του Ρόναλντ Ρίγκαν!), να είναι κιόλας η πρώτη που θα κάνει, αν όχι «στενές επαφές τρίτου τύπου», τουλάχιστον τη διαπίστωση ότι κάπου εκεί έξω υπάρχει κάτι ζωντανό, έστω σε πρωτόγονη μορφή. Φαντάζει άλλωστε τρομερά παράδοξο – ή μήπως τρομερά βαρύ να το αποδεχτούμε; - να βρίθει από ζωή διαθέτοντας, ταυτόχρονα, μια εκπληκτική βιοποικιλότητα ο ασήμαντος τούτος πλανήτης ενόσω το υπόλοιπο σύμπαν είναι μια απέραντη νεκρή ερημιά.

  Ανέκαθεν οι άνθρωποι αντικρίζαμε με δέος αλλά και προσμονή τα άστρα, ίσως επειδή γνωρίζαμε ενστικτωδώς ότι από εκεί προερχόμασταν – καθώς άλλωστε προτείνει μια από τις επικρατέστερες θεωρίες για τη ζωή στη Γη - και για εκεί προοριζόμαστε. Όπως εξάλλου κάθε πλανήτης, έτσι κι ο δικός μας έχει ημερομηνία λήξης, την οποία κιόλας μοχθούμε να συντομεύσουμε παντοιοτρόπως. Η εξερεύνηση του διαστήματος είναι βέβαια μια πολύ καινούργια ιστορία για τη ράτσα μας, μετράει κάπου μισό αιώνα (εκτός πια και πιστέψουμε τις ευφάνταστες θεωρίες του Έριχ Φον Ντένικεν και των επιγόνων του, που μας θέλουν να νταραβεριζόμαστε με το διάστημα από... πιθήκια, εκτρέφοντας μια ολόκληρη UFO παραφιλολογία με έντονο συνομωσιολογικό χαρακτήρα). Δεν έχουμε πατήσει παρά το φεγγάρι, στείλαμε όμως πλήθος μη επανδρωμένες αποστολές στο ηλιακό μας σύστημα αλλά κι έξω από αυτό. Τις αμέσως επόμενες δεκαετίες μπορεί, λέει, να καταφέρουμε να εγκατασταθούμε στον Άρη (ξεπέρασαν ήδη, διαβάζω, τις 200.000 έναντι των μερικών... δεκάδων που αρχικά αναμένονταν οι εθελοντές υποψήφιοι έποικοι, παρότι το πρώτο ταξίδι θα είναι χωρίς επιστροφή!), ενώ τα ολοένα ισχυρότερα τηλεσκόπια που κατασκευάζουμε κρυφοκοιτάζουν πια τις εσχατιές του σύμπαντος. 

Δεν συμμερίζονται βέβαια όλοι τον διαστημικό ενθουσιασμό των επίδοξων επιγόνων του Ziggy Stardust. Η διαστημική έρευνα έχει αναμφίβολα πολλαπλά επιστημονικά οφέλη, ωστόσο για ένα είδος ζωής του οποίου μεγάλοι πληθυσμοί ζουν ακόμα στην ανέχεια φαντάζει μια αμφιλεγόμενη και σίγουρα ακριβή υπόθεση (πάντως η ύφεση έφερε περικοπές κι εκεί, στρέφοντας ταυτόχρονα την έρευνα σε οικονομικότερες διεξόδους όπως οι αποστολές μίνι ρομπότ). Δεν έχει πάντα αγνά κίνητρα (εννοείται πως χρησιμοποιείται και για στρατιωτικούς/κυριαρχικούς σκοπούς), δεν είναι καν σίγουρο ότι μας... συμφέρει:
 O Στίβεν Χόκινγκ π.χ. προειδοποιεί να κάνουμε λιγότερη «φασαρία» εκεί έξω γιατί πιθανόν να μας εντοπίσει κάποια ανεπτυγμένη πλην όχι ακριβώς αγαπησιάρικη εξωγήινη φυλή και τότε να ζήσουμε την ανακάλυψη της Αμερικής από την πλευρά των Ινδιάνων. Αλλά ούτε οι ιστορίες για θεόρατα κύματα, θαλάσσια τέρατα και τόπους κακούς, αφιλόξενους αποθάρρυναν τους παλιότερους εξερευνητές, που εντέλει βρήκαν τους Νέους Κόσμους που αναζητούσαν, με ολέθρια συχνά αποτελέσματα για τους γηγενείς αλλά ανυπολόγιστα οφέλη για εκείνους. Το δικό μας στοίχημα είναι να προλάβουμε να μετακομίσουμε προτού ο δικός μας κόσμος γίνει ή τον κάνουμε αβίωτο. 

Interstellar

Μπαίνουν βέβαια πλήθος άλλα ζητήματα, ποιοι θα είναι οι «εκλεκτοί» που θα κάνουν την αρχή και πώς θα επιλεγούν, πώς θα οργανωθούν κοινωνικά οι εξωγήινες αποικίες, τι θα σημαίνει να διαθέτουμε πια σε αφθονία πρώτες ύλες, ποιοι και πώς θα καρπώνονται τα οφέλη των εξερευνήσεων, πόσο θα διαφέρει το ανθρώπινο είδος που θα εξελιχθεί εκεί, τι είδους φιλοσοφία, ηθική, οικονομία, σεξουαλικότητα ή και μεταφυσική θα αναπτύξει κ.λπ. («μανούλες» σε κάτι τέτοια είναι οι Άρθουρ Κλαρκ, Ισαάκ Ασίμοφ, Φίλιπ Ντικ, Νόρμαν Σπίνραντ, Ούρσουλα Λε Γκεν). Όλα αυτά, φυσικά, εφόσον ο σημερινός πολιτισμός αντέξει το βάρος των αντινομιών του και συνεχίσει να προοδεύει σχετικά ομαλά, κάνοντας έτσι εφικτή τη διαπλανητική μετανάστευση – βάρδα μόνο μη συναντήσει τίποτα «τείχη» σαν αυτά που ορθώνει στη δική του εσωτερική!

 Με αυτά και πολλά άλλα φουτουριστικά... άγχη έχει καταπιαστεί η επιστημονική φαντασία, ένα λογοτεχνικό είδος που ανιχνεύεται ήδη στην αρχαιότητα (τον 1ο αιώνα π.Χ. ο Λουκιανός ο Σαμοσατεύς περιέγραφε ένα υποθετικό ταξίδι στη Σελήνη, από όπου πιθανόν εμπνεύστηκε κι ο Ουγκώ το δικό του ομώνυμο κλασικό έργο) αλλά που γνώρισε πραγματική έκρηξη μετά τη δεκαετία του '50, αποτελώντας ταυτόχρονα δημοφιλέστατο κινηματογραφικό είδος. Όπως ήταν αναμενόμενο, ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για το διάστημα, προετοιμάζοντάς μας για όλα τα πιθανά ενδεχόμενα: οι εξωγήινοι μπορεί να είναι από πολύ φιλικοί (Ε.Τ.) ως απόλυτα κακιασμένοι (Ο Πόλεμος των Κόσμων), να μας μοιάζουν (Γυρίστε τον Γαλαξία με Ωτοστόπ) ή να είναι κάτι εντελώς άλλο (Alien), να είναι εκείνοι προηγμένοι κι εμείς πρωτόγονοι (το πιο σύνηθες σενάριο) ή και το αντίστροφο (Avatar).
 Σε πολλές περιπτώσεις και ειδικά στις πιο «ψαγμένες», όπως στην Οδύσσεια του Διαστήματος, τον Αναρχικό των Δύο Κόσμων, τον Φρουρό, ταινίες ε.φ. όπως τα πρόσφατα Gravity και Interstellar, η διαστημική περιπέτεια είναι το επιφαινόμενο – η δεύτερη και ουσιαστικότερη ανάγνωση αφορά την ίδια την ανθρώπινη αυτοσυνείδηση και τη σχέση της σε ακραίες συνθήκες τόσο με το Όμοιο, όσο και με το Διαφορετικό. Καθώς σημείωνε ο Στάνισλαβ Λεμ, συγγραφέας του επικού Solaris, «ο άνθρωπος πιάνει να εξερευνήσει νέους κόσμους και πολιτισμούς χωρίς να έχει ψάξει τα σκοτεινά περάσματα και τις μυστικές αίθουσες του δικού του λαβύρινθου και χωρίς να έχει βρει τι παραμονεύει πίσω από πόρτες που ο ίδιος έχει σφαλίσει».
 Το να καταφέρει να τα πετύχει αυτά αντιμέτωπος με την αδυσώπητη πραγματικότητα των άστρων νομίζω είναι, σε κάθε περίπτωση, η μεγαλύτερη αξία της όλης διαστημικής περιπέτειας εντέλει. 



Πηγή:www.lifo.gr

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ - ΑΔΕΛΦΟ ΤΗΣ ΓΗΣ KEPLER-452B ;

Υπάρχουν άνθρωποι στον πλανήτη-αδελφό της Γης Kepler - 452b ; [εικόνες]
Για πρώτη φορά οι αστρονόμοι φαίνεται πως ανακάλυψαν αυτό που τόσο καιρό αναζητούσαν: μια δεύτερη Γη, κάπως πιο ηλικιωμένη.
Όπως ανακοίνωσαν, βρήκαν έναν εξωπλανήτη με μέγεθος παρόμοιο με αυτό της Γης και ο οποίος, επιπλέον, βρίσκεται στη λεγόμενη «κατοικήσιμη ζώνη», δηλαδή στην κατάλληλη απόσταση από το μητρικό άστρο του για να έχει νερό σε υγρή μορφή και άρα δυνητικά μπορεί να φιλοξενήσει ζωή- κάτι πάντως που δεν μπορεί ακόμη να επιβεβαιωθεί.
To πρόγραμμα της ΝΑSΑ κοστίζει 100 εκατομμύρια δολάρια αλλά άξιζε τον κόπο.

Με χαρακτηριστικά παρόμοια με της Γης, ο πλανήτης Kepler - 452b στον αστερισμό του Κύκνου που εντόπισαν οι επιστήμονες της NASA, χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο Kepler, είναι ό,τι πιο κοντινό σε «αδελφό-πλανήτη» του δικού μας πλανήτη.
O Kepler - 452b έχει μέγεθος 60% μεγαλύτερο από της Γης και περιστρέφεται γύρω από το μητρικό του άστρο εντός της «φιλόξενης ζώνης», που σημαίνει ότι υπάρχει περίπτωση στον πλανήτη να υπάρχει νερό.
Κινείται γύρω από ένα αστέρι που είναι 1,5 δις έτη φωτός γηραιότερο από τον Ηλιο μας, αλλά εκπέμπει το ίδιο φως. Ο πλανήτης Kepler-452b δεν είναι ο μόνος στο είδος του: η NASA επιβεβαιώνει ότι έχουν μετρηθεί 500 νέοι εξωπλανήτες εκ των οποίων οι 12 βρίσκονται μέσα στην κατοικήσιμη ζώνη.
Η ανακάλυψη ενός πλανήτη που μοιάζει τόσο με τη Γη συγκίνησε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ενώ ακόμη και ο αστροναύτης Chris Hadfield έγραψε στο τουίτερ: «Αυτό που είναι συγκλονιστικό δεν είναι μόνο η ανακάλυψη ενός πλανήτη που μοιάζει στη Γη. Είναι το γεγονός ότι υπάρχουν χιλιάδες άλλοι παρόμοιοι», έγραψε, ενθουσιασμένος.

Οι πιο ενθουσιασμένοι, πάντως, εξέφρασαν την επιθυμία να επιβιβαστούν άμεσα για ένα ταξίδι στον Kepler-452b ώστε να δουν από εκεί την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο δικός μας πλανήτης Γη.
Αλλά δύο στοιχεία δεν επιτρέπουν ούτε τη σκέψη για ένα διαστημικό ταξίδι στον Κέπλερ: πρώτον, γιατί η απόσταση που μας χωρίζει είναι πολύ μεγάλη για τα ανθρώπινα επιστημονικά όρια και δεύτερον, ο Κέπλερ βρίσκεται μάλλον σε φθίνουσα πορεία και όχι στο απόγειό του. Ο Ηλιος του είναι γερασμένος και πρέπει να έχει ξεκινήσει την υπερθέρμανσή του με αποτέλεσμα οι ωκεανοί του πλανήτη, αν υποθέσουμε ότι διαθέτει, θα πρέπει να έχουν εξατμιστεί, εξηγεί ο αστρονόμος Doug Caldwell.
«Ο Κέπλερ μπορεί να μας δώσει συγκλονιστικές πληροφορίες για το ποιο είναι το μέλλον της Γης, αυτό είναι υπέροχο!» αναφέρει ο επιστήμονας, εννοώντας ότι θα μάθουμε την πορεία και τον θάνατο ενός πλανήτη. Συγκλονιστικό ή καταθλιπτικό;



Πηγή:  http://www.iefimerida.gr/

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...