Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

ΠΩΣ ΜΑΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΑΛΛΟΙ

Νομίζουμε ότι ξέρουμε πώς μας βλέπουν οι άλλοι, υποθέτουμε πως έχουν για εμάς την εικόνα που διατηρούμε κι εμείς για τους εαυτούς μας. Από ό,τι φαίνεται όμως, το τι νομίζουμε ότι πιστεύουν οι άλλοι για εμάς και το τι πραγματικά ισχύει, έχουν τεράστια απόκλιση μεταξύ τους.
Υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες παγίδες στις οποίες πέφτουμε οι περισσότεροι από εμάς, όπως περιγράφονται στο βιβλίο της Χάιντι Γκράντ Χάλβορσον «Κανείς δεν σε καταλαβαίνει και τι να κάνεις για αυτό». Η ίδια υποστηρίζει ότι μπορούμε να αλλάξουμε αυτή την εικόνα.
-Κατ΄αρχάς νομίζουμε ότι οι άλλοι είναι σαν κι εμάς, οπότε υπάρχει κατανόηση αντιδράσεων. Στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο δεν ισχύει και απλώς μας οδηγεί σε παρερμηνείες συμπεριφορών και σκέψεων.
-Δεύτερη συχνή παγίδα είναι το ότι απεμπολούμε την μοναδικότητά μας. Νομίζουμε ότι είμαστε ακριβώς όσο έξυπνοι, ικανοί, πολυάσχολοι ή δυστυχείς είναι οι συνομιλητές μας.
-Ακόμη ένας «σύντροφος» των συναναστροφών μας, είναι ότινομίζουμε πως οι αντιδράσεις μας είναι προφανείς. Νομίζουμε ότι οι εκφράσεις μας, ο τρόπος ομιλίας μας και η στάση μας, αποκαλύπτουν ακριβώς αυτό που έχουμε στο μυαλό μας. Δεν θέλουμε να σας απογοητεύσουμε, αλλά αυτό συμβαίνει σπάνια.
mirror2
-Ξεχνάμε πολύ συχνά ότι προχωρούμε σε εικασίες όταν πρόκειται για τις αντιδράσεις των άλλων. Νομίζουμε ότι κατανοούμε αλλά στην πραγματικότητα μάλλον απλώς μαντεύουμε. Και η τύχη δεν είναι απαραίτητα πάντα με το μέρος μας πάντα.
-Παραβλέπουμε το στοιχείο του εγωισμού. Αυτό που έχει σημασία για τον συνομιλητή μας σε σχέση με εμάς, είναι αυτό που επηρεάζει εκείνον και όχι αυτό που επιδρά σε εμάς. Για αυτό και σε συνεντεύξεις για δουλειά, ένας όμορφος συνεντευξιαζόμενος μάλλον δεν θα επιλεγεί από έναν μέτριας εμφάνισης εργοδότη.
mirror1
-Μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο που μας βλέπουν οι άλλοι, αρκεί να επικεντρωθούμε στις δικές τους ανάγκες, να τις ικανοποιήσουμε και να τροποποιήσουμε την άποψη που έχουν για εμάς. Λίγη κολακεία δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Με μέτρο όμως.
-Σαφή εικόνα του πώς μας βλέπουν οι άλλοι αποκτούμε κυρίως όταντους συναντάμε με πολύ κόσμο. Διότι εάν κάποιος μας αποφεύγει όταν έχει την εναλλακτική να μιλήσει σε κάποιον άλλον, σημαίνει ότι δεν «τρελαίνεται» για την παρέα μας. Κάτι το οποίο δεν μπορούμε να διαπιστώσουμε εύκολα όταν βρισκόμαστε μόνοι μαζί του.
__________
 Πηγή: penna.grThe guardian  

ΓΙΑΤΙ Η ΔΥΣΗ ΜΙΣΕΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ - Φ.ΝΙΤΣΕ

"Ο κόσμος μπορεί να είσαι όσο θέλει σκοτεινόςόμως αρκεί να παρεμβάλλουμε ένα κομμάτι ελληνικής ζωής για να φωτιστεί αμέσως άπλετα".
 Φρίντριχ Νίτσε
Σχεδόν όλες οι εποχές και όλα τα στάδια της κουλτούρας προσπάθησαν κάποια στιγμή, με βαθιά δυσθυμία, να απελευθερωθούν από τους Έλληνες, επειδή κάθε προσωπική, εμφανώς πρωτότυπη και αξιοθαύμαστη δημιουργία φαινόταν, σε σύγκριση με εκείνους, να χάνει ξαφνικά τη ζωή και το χρώμα της και να γίνεται αποτυχημένο αντίγραφο, ακόμη και καρικατούρα.
Κι έτσι, κάθε τόσο ξεσπάει μια βαθιά οργή εναντίον αυτού του αλαζονικού μικρού λαού, που είχε την τόλμη να χαρακτηρίζει «βάρβαρο» ό,τι δεν ήταν δικό του γέννημα θρέμμα.
Ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι, αναρωτιέται κανείς, που, παρ’ όλο που έχουν μόνον εφήμερη ιστορική λάμψη, κωμικά περιορισμένους θεσμούς, αμφίβολη ηθική και χαρακτηρίζονται από ειδεχθή ελαττώματα, έχουν την αξίωση ότι διαθέτουν εκείνη την αξιοπρέπεια και την εξέχουσα θέση που διακρίνει τη μεγαλοφυία από τις μάζες;
Φωτό: Cristina Miguel
Φωτό: Cristina Miguel
Δυστυχώς, κανένας δεν ήταν αρκετά τυχερός να βρει το κώνειο με το οποίο θα κατάφερνε να απαλλαχτεί απ’ αυτό το φαινόμενο: όλο το δηλητήριο που δημιούργησαν ο φθόνος, η συκοφαντία και το μίσος δεν ήταν αρκετό για να καταστρέψει αυτό το αύταρκες μεγαλείο.
Κι έτσι νιώθει κανείς ντροπιασμένος και φοβισμένος μπροστά στους Έλληνες, εκτός κι αν εκτιμά την αλήθεια πάνω απ’ όλα και τολμά να αναγνωρίσει ακόμη και τούτη την αλήθεια: ότι οι Έλληνες κρατούν στα χέρια τους, σαν ηνίοχοι, τα χαλινάρια της δικής μας και κάθε άλλης κουλτούρας, αλλά και ότι σχεδόν πάντα τα άρματα και τα άλογα είναι κατώτερης ποιότητας και δόξας από τους οδηγούς τους, που το έχουν παιχνίδι να γκρεμίσουν αυτό το σύνολο σε μια άβυσσο, την οποία εύκολα πηδούν εκείνοι μ’ ένα άλμα όμοιο μ’ εκείνο του Αχιλλέα.
Φρίντριχ ΝίτσεΗ γέννηση της τραγωδίας (μετάφραση Ζήσης Σαρίκας), εκδόσεις Βάνιας, 2008

Η ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΔΥΟ ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΒΙΑΣΜΟ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ

Image

Σάλο και διεθνή κατακραυγή σε ολόκληρο σχεδόν τον πλανήτη έχει προκαλέσει η απόφαση του Συμβουλίου Γερόντων πόλης στην Ινδία να καταδικάσει σε βιασμό δύο κορίτσια, το ένα ανήλικο.

   Οι δύο αδελφές, οι οποίες καταδικάστηκαν σε δημόσιο βιασμό και εξευτελισμό επειδή ο αδελφός τους το έσκασε με μια παντρεμένη γυναίκα από ανώτερη κάστα, ζουν τον τελευταίο καιρό σε συνθήκες τρόμου. 

  Η 23χρονη Meenakshi Kumari, περιέγραψε πως δεν τολμούσε να κοιμηθεί τα βράδια, ούτε να βγει έξω από το σπίτι, αφού φοβόταν ότι κάποιοι θα έκαναν πράξη την τιμωρία, στην ίδια και τη 15χρονη αδελφή της. 

Image

«Δεν μπορώ να κοιμηθώ, είμαι πολύ φοβισμένη», είπε από μια μυστική τοποθεσία στο Δελχί, 30 μίλια από το χωριό Sankrot, στο Uttar Pradesh, της κεντρικής Ινδίας. «Πώς θα μπορούσαμε ποτέ να επιστρέψουμε στο χωριό μας; Εάν γυρίσουμε ποτέ θα μας βλάψουν ή θα μας βιάσουν. Αν όχι σήμερα τότε στο μέλλον».

   Η Meenakshi και η μικρή αδελφή της ήταν με την οικογένειά τους στο Δελχί για ένα γάμο, όταν ένας γείτονας τηλεφώνησε και τους είπε να μην επιστρέψουν στο χωριό τους.

Image

Ο γείτονας προειδοποίησε ότι το μη εκλεγμένο συμβούλιο του χωριού, που αποτελείται από την ανώτερη κάστα των ανδρών Jat, είχε παραγγείλει οι δύο αδελφές να βιαστούν και να παρελάσουν γυμνές με τα πρόσωπά τους μαυρισμένα ως τιμωρία για τις πράξεις του αδελφού τους. 

«Είναι λάθος. Εμείς δεν κάναμε τίποτα κακό, οπότε γιατί θα πρέπει να τιμωρηθεί η αδελφή μου και εγώ; Αγαπούσαν (ο αδελφός και η γυναίκα) ο ένας τον άλλο και είναι αυτοί που αποφάσισαν να φύγουν μαζί. Γιατί θα πρέπει να υποφέρουν;» λέει η νεαρή Ινδή. «Οι άνθρωποι σήμερα ζουν ακόμα στο σύστημα των καστών, είναι η ρίζα των πάντων εδώ. Αυτή τη στιγμή δεν έχω καμία ελπίδα, το μέλλον μας καταστράφηκε» καταλήγει η Meenakshi.

   Η οικογένεια της νεαρής κοπέλας έκανε έκκληση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας, παρακαλώντας για τη σωτηρία των δύο κοριτσιών.




 Πηγή: www.lifo.gr

ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ: ΦΡΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ

Επεξεργασία: Ατελιέ/ LIFO

Καταστροφή του ναού της Βήλου. O OHE επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή του την καταστροφή ενός κτιρίου-κοσμήματος στην αρχαία πόλη της Παλμύρας, στη συριακή έρημο, αφού συνέκρινε δορυφορικές φωτογραφίες που ελήφθησαν πριν και μετά την έκρηξη που πυροδότησαν μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. 

Λίγες μέρες πριν από την καταστροφή του ναού του Βάαλ-Δία, το Ισλαμικό Κράτος είχε αποκεφαλίσει τον πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Αρχαιοτήτων της Παλμύρας, τον 82χρονο αρχαιολόγο Χαλέντ αλ Ασαάντ. Το Ι.Κ. κρέμασε τη σορό του αρχαιολόγου σε φανοστάτη οδικής αρτηρίας. 

  Πριν από λίγες μέρες νέο βίντεο του Ισλαμικού Κράτους δείχνει μέλη της οργάνωσης να καίνε ζωντανά τέσσερα μέλη της σιιτικής πολιτοφυλακής του Ιράκ «Λαϊκή Κινητοποίηση». Το άρτια σκηνοθετημένο βίντεο δείχνει τους άτυχους άνδρες, δεμένους πισθάγκωνα, να κρέμονται ανάποδα από αλυσίδες, ενώ η φωτιά τούς πλησιάζει σιγά-σιγά.

   Τον Αύγουστο είχε διαρρεύσει ένα ακόμη βίντεο από την οργάνωση, που έδειχνε την εκπαίδευση ενός τρίχρονου αγοριού σε αποκεφαλισμούς. Το μικρό αγόρι, ντυμένο στρατιωτικά στα χρώματα της οργάνωσης και με φόντο σημαίες του Ι.Κ., αποκεφαλίζει με μαχαίρι ένα λούτρινο αρκουδάκι.

 Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ισχυρίζεται ότι περισσότερα από 50 παιδιά που είχαν στρατολογηθεί ως μαχητές από το Ισλαμικό Κράτος έχουν χάσει τη ζωή τους. Τα παιδιά είχαν στρατολογηθεί στο πλαίσιο ειδικού προγράμματος του Ι.Κ. με τίτλο «Τα λιονταράκια του χαλιφάτου». 

  Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, θραύσματα από όλμο που εκτόξευσε το Ισλαμικό Κράτος κατά Κούρδων του Βορείου Ιράκ στις 11 Αυγούστου βρέθηκαν θετικά στο αέριο της μουστάρδας. Η ουσία του θειούχου υπερίτη, γνωστού και ως αερίου της μουστάρδας, έχει ελάχιστες άλλες χρήσεις, πέραν του χημικού πολέμου. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι από τις 29 Ιουλίου μέχρι και τις 29 Αυγούστου το Ισλαμικό Κράτος εκτέλεσε 91 ανθρώπους. Από αυτούς οι 31 ήταν άμαχοι που είχαν κατηγορηθεί για εγκλήματα, όπως άσκηση μαγείας, ομοφυλοφιλία, συνεργασία με τις ΗΠΑ κ.λπ. Ακόμα και οι Ταλιμπάν αποκηρύσσουν τις μεθόδους του Ισλαμικού Κράτους. Αυτοί που πριν από την εμφάνιση του Ι.Κ. παρουσιάζονταν ως η προσωποποίηση του κακού στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής –και όχι μόνο– εξέφρασαν με ανακοίνωσή τους την αντίθεσή τους στους τρόπους μεταχείρισης αιχμαλώτων από το Ι.Κ. Τραγικό θάνατο βρήκε τελικά και ο Κροάτης όμηρος του Ισλαμικού Κράτους στην Αίγυπτο. Το παρακλάδι της οργάνωσης στην Αίγυπτο κυκλοφόρησε φωτογραφία ενός αποκεφαλισμένου πτώματος με τη μαύρη σημαία του Ι.Κ. στο φόντο. 

Image

Το Ι.Κ. ανέλαβε με ανακοίνωσή του στο Διαδίκτυο την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση της 13ης Αυγούστου στη Βαγδάτη που στοίχισε τη ζωή σε 76 ανθρώπους, ενώ πάνω από 200 ήταν οι τραυματίες. Φορτηγό-ψυγείο παγιδευμένο με εκρηκτικά ανατινάχτηκε σε κατάμεστη αγορά στο Σαντρ Σίτι, μια σιιτική συνοικία της ιρακινής πρωτεύουσας.

 Είχε προηγηθεί τον Ιούλιο επίθεση με παγιδευμένο όχημα στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά. Το όχημα εξερράγη κοντά σε νοσοκομείο της πόλης που ελέγχουν οι σιίτες αντάρτες Χούτι και στοίχισε τη ζωή σε τρία άτομα.

 Στις αρχές Αυγούστου ο εκπρόσωπος της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν στη Μοσούλη κατήγγειλε ότι άνδρες του Ισλαμικού Κράτους είχαν εκτελέσει περίπου 2.000 κατοίκους της πόλης εκείνες τις ημέρες. Η πλειονότητα των εκτελεσθέντων ήταν μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας.

 Ένας 20χρονος Τούρκος, μέλος της οργάνωσης Ι.Κ., ήταν ο υπεύθυνος για τον θάνατο 32 ανθρώπων στην πόλη Σουρούτς, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Ανατινάχθηκε στον κήπο του πολιτιστικού κέντρου της πόλης, εν μέσω μιας ομάδας υποστηρικτών των Κούρδων.

 Ενενήντα τέσσερις άνθρωποι υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια με την κατηγορία ότι δεν τήρησαν τη νηστεία του Ραμαζανιού. Τα βασανιστήρια που έγιναν στις επαρχίες Ράκα, Χαλέπι και Ντέιρ αλ Ζορ περιελάμβαναν μαστίγωμα, κρέμασμα από τα χέρια και κλείσιμο σε μεταλλικά κλουβιά επί ώρες.

 Η οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση κατά του Ιταλικού Προξενείου στο Κάιρο τον Ιούλιο που μας πέρασε.  «Με την ευλογία του θεού, οι στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους κατόρθωσαν να ανατινάξουν αυτοκίνητο παγιδευμένο με 450 κιλά εκρηκτικών στην έδρα του Ιταλικού Προξενείου, στο κέντρο του Καΐρου» ανακοίνωσε η οργάνωση στο Διαδίκτυο. Κανένας άνθρωπος δεν έχασε τη ζωή του.   Δυστυχώς, δεν συνέβη το ίδιο και σε άλλη επίθεση της οργάνωσης, αυτήν τη φορά στο Κουβέιτ, στις 26 Ιουνίου. Βομβιστής αυτοκτονίας επιτέθηκε σε σιιτικό τέμενος σκοτώνοντας 25 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 202 στον γεμάτο κόσμο ναό για τις προσευχές της Παρασκευής. 

Λίγες μέρες νωρίτερα είχε προηγηθεί ένοπλη επίθεση στην Τυνησία. Δύο μέλη της οργάνωσης επιτέθηκαν σε μέλη της τυνησιακής Εθνικής Φρουράς στην περιοχή Σίντι Μπουζίντ, προκαλώντας τον θάνατο τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων δώδεκα. Οι ύποπτοι εντοπίστηκαν στη συνέχεια, ο ένας σκοτώθηκε και ο άλλος τραυματίστηκε σοβαρά.

 Σαράντα δύο Ιρακινές, μέλη της μειονότητας των Γεζίντι, πούλησε το Ισλαμικό Κράτος σε διάφορους τζιχαντιστές. Οι γυναίκες είχαν απαχθεί πέρσι κατά τη διάρκεια επίθεσης της οργάνωσης στην περιοχή του όρους Σίντζαρ και έκτοτε τις μεταχειρίζονται ως σκλάβες

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ 





. Πηγή:www.lifo.gr

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ: ΤΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΣΦΗΚΑΣ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΤΑ ΚΑΡΚΙΝΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

Σφήκες Polybia paulista

Μπροστά σε μια εκπληκτική ανακάλυψη βρίσκονται ερευνητές, οι οποίοι πιθανότατα ανακάλυψαν ένα ισχυρό όπλο κατά του καρκίνου.

   Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, το δηλητήριο που βγαίνει από το κεντρί μιας βραζιλιάνικης σφήκας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά του καρκίνου, καθώς περιέχει μια τοξίνη που σκοτώνει επιλεκτικά τα καρκινικά κύτταρα, χωρίς να κάνει ζημιά στα γειτονικά υγιή κύτταρα.
 Οι Βραζιλιάνοι και Βρετανοί ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ζοάο Ρουγκιέρο Νέτο του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο της Βραζιλίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιοφυσικής "Biophysical Journal", ανακάλυψαν ότι η επιθετική σφήκα Polybia paulista, η οποία ενδημεί στα νοτιοανατολικά της χώρας, όταν τσιμπάει, απελευθερώνει την τοξίνη ΜΡ1, που βοηθά το έντομο είτε να σκοτώνει τη λεία του, είτε να αμύνεται αποτελεσματικά.
 Οι επιστήμονες έβαλαν την εν λόγω τοξίνη κάτω από το μικροσκόπιο στο εργαστήριό τους και διαπίστωσαν πως μπορεί να εξουδετερώσει τη μεμβράνη των καρκινικών κυττάρων, χωρίς να πειράξει τα υγιή κύτταρα. Οι ερευνητές κατάφεραν να ανακαλύψουν τον εμπλεκόμενο βιολογικό μηχανισμό που επιτρέπει κάτι τέτοιο.
 Τα πειράματα πάντως βρίσκονται σε αρχικό στάδιο και χρειάζεται περισσότερο μελέτη για να διασφαλισθεί ότι η εν λόγω δραστική ουσία είναι ασφαλής για τους ανθρώπους.
 Πάντως οι ερευνητές αισιοδοξούν ότι μελλοντικά μπορεί να καταλήξουν σε μια νέα κατηγορία αντικαρκινικών φαρμάκων, που θα ενταχθούν στο ευρύτερο «οπλοστάσιο» κατά του καρκίνου. 

25 ΧΡΟΝΙΑ "ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ" ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ



Εδώ και 25 χρόνια οι άνθρωποι του Ελληνικού Τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για να σώζουν ζωές εκεί που υπάρχει ανάγκη, παραμερίζοντας τις δικές τους ανάγκες. Σε αυτούς τους ανθρώπους επέλεξε το Ελληνικό Τμήμα της οργάνωσης να αφιερώσει την επέτειο των 25 χρόνων από την ίδρυσή του με μια νέα ραδιοτηλεοπτική καμπάνια.
 Με κεντρικό μήνυμα «25 χρόνια δεν γιορτάζουμε εδώ, γιατί είμαστε εκεί που υπάρχει ανάγκη», οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα θυμούνται και μας θυμίζουν πως όλα αυτά τα χρόνια οι άνθρωποί τους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των ανθρωπιστικών κρίσεων με μοναδικό κριτήριο την ανάγκη και όχι τη φυλή, τη θρησκεία ή τις πολιτικές πεποιθήσεις των ανθρώπων.

   Ο Χρήστος, χειρουργός στο Νότιο Σουδάν, η Λία, νοσηλεύτρια στην Κω, ο Κώστας, τεχνικός στη Σερβία και η Χριστίνα, συντονίστρια αποστολής στην Ινδία, στέλνουν ευχές στους αγαπημένους τους ανθρώπους που βρίσκονται μακριά τους.
 Είναι οι πρωταγωνιστές του νέου τηλεοπτικού σποτ των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, αλλά ταυτόχρονα πρωταγωνιστούν μαζί με χιλιάδες μέλη της οργάνωσης, στις ζωές των ασθενών των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. 




Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ιδρύονται το 1971 στο Παρίσι από μία ομάδα γιατρών και δημοσιογράφων, και σήμερα συγκαταλέγονται στις μεγαλύτερες ιατρικές ανθρωπιστικές οργανώσεις παγκοσμίως με 21 τμήματα σε ισάριθμες χώρες και προγράμματα ιατρικής και ανθρωπιστικής βοήθειας σε περισσότερες από 65 χώρες. Το 1990 Έλληνες γιατροί δημιουργούν το Ελληνικό Τμήμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, το οποίο ήταν ένα από τα πρώτα τμήματα της οργάνωσης στο εξωτερικό. Σήμερα, μετά από 25 χρόνια, περισσότεροι από 500 Έλληνες γιατροί, νοσηλευτές, μηχανικοί, οικονομικοί διαχειριστές έχουν προσφέρει τις υπηρεσίες τους σε περισσότερες από 50 χώρες, χάρη σε περισσότερους από 200.000 συμπολίτες μας που έχουν υποστηρίξει οικονομικά το ελληνικό Τμήμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. 

  Ως μέρος του παγκόσμιου ιατρικού ανθρωπιστικού κινήματος, το Ελληνικό Τμήμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, συμμετέχει τα τελευταία 25 χρόνια σε αποστολές για την αντιμετώπιση των μεγάλων φυσικών καταστροφών του πλανήτη, όπως το τσουνάμι στην Ινδονησία, ο σεισμός στην Αϊτή και ο τυφώνας στις Φιλιππίνες. Συνδράμει σε ανθρωπιστικές κρίσεις με εκατοντάδες χιλιάδες θύματα, όπως ο πόλεμος στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και το Κόσοβο, η γενοκτονία στη Ρουάντα, οι βομβαρδισμοί στη Γάζα, η εμφύλια σύγκρουση που μαίνεται αυτή τη στιγμή στη Συρία και η προσφυγική κρίση στις ευρωπαϊκές ακτές. Παίρνει μέρος στη μάχη κατά μεγάλων επιδημιών με παγκόσμιο αντίκτυπο, όπως το HIV/AIDS, η φυματίωση, η ελονοσία και ο Έμπολα.

   Στην Ελλάδα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μετά την πρώτη τους παρέμβαση στο ψυχιατρείο της Λέρου το 1991, έχουν αναπτύξει, μεταξύ άλλων, δράσεις για τους σεισμόπληκτους στο Αίγιο και την Αττική, προγράμματα παροχής ιατρικής φροντίδας σε πρόσφυγες και μετανάστες σε διάφορα μέρη σε όλη τη χώρα, δράσεις κατά της ελονοσίας στη Λακωνία και ιατρικής φροντίδας σε αστέγους και άλλες ευάλωτες ομάδες στην Αθήνα.

   «Λίγες μέρες πριν ολοκληρώσω την αποστολή μου στη Ζάμπια, ένας ασθενής μου με HIV αρνιόταν να συνεχίσει τη θεραπεία του. Ισχυριζόταν ότι δεν έχει νόημα να παίρνει τα φάρμακά του αφού έμαθε πως θα φύγω. Του εξήγησα πως θα έρθει άλλος γιατρός να με αντικαταστήσει αλλά αρνιόταν να το δεχτεί. "Ξέρεις, θέλω να γυρίσω στην οικογένειά μου, είμαι κι εγώ άνθρωπος και έχω ανάγκες", του είπα. "Δεν είσαι άνθρωπος γιατρέ, είσαι η προσευχή μου και η ελπίδα μου" μου αποκρίθηκε».

 Χρήστος Χρήστου, χειρουργός και Πρόεδρος Δ.Σ. Ελληνικού Τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα 




Πηγή:www.lifo.gr

Ο DAVID BOWIE ΓΡΑΦΕΙ ΜΟΥΣΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΠΟΜΠ ΣΦΟΥΓΓΑΡΑΚΗ



Ο αστέρας της μουσικής  David Bowie πρόκειται να γράψει τη μουσική για την παράσταση «Μπομπ Σφουγγαράκης: Το Μιούζικαλ», που θα παρουσιαστεί από τις 7 Ιουνίου του 2016  στο Σικάγο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του θεατρικού οργανισμού Oriental.

   Ο Βowie θα ηγείται ομάδας μουσικών που θα συνθέσουν για την παράσταση, μεταξύ αυτών οι Flaming Lips, η Σίντι Λόπερ, τα μέλη των Aerosmith Steven Tyler και Joe Perry και ο τραγουδιστής και συνθέτης Τζον Λέτζεντ.

   "Όλοι αυτοί οι καταπληκτικοί συνθέτες είναι οπαδοί του Μπομπ Σφουγγαράκη. Η μουσική ήταν πάντα ένα σημαντικό μέρος της παράστασης και όλοι το είδαν αυτό ως μια πραγματική δημιουργική πρόκληση" δήλωσε ο  πρόεδρος της Nickelodeon Ράσελ Χικς στην Chicago Tribune.

   Αυτή η παράσταση είναι η δεύτερη για την οποία γράφει μουσική ο 68χρονος σταρ. Η άλλη είναι το  «Lazarus», η οποία θα κάνει πρεμιέρα τον Νοέμβριο στη Νέα Υόρκη. Η παράσταση είναι βασισμένη στο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας του 1963 «Ο Άνθρωπος που έπεσε στη Γη» του Ουόλτερ Τέβις. 




Πηγή: www.lifo.gr

ΤΟ "XENIA" ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΚΟΥΤΡΑ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΟΣΚΑΡ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ



Στην κούρσα του Οσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας ως επίσημη υποβολή της Ελλάδας μπαίνει η ταινία του Πάνου Κούτρα XENIA, μετά από απόφαση της αρμόδιας επιτροπής του Υπουργείου Πολιτισμού.

   Όπως αναφέρει το flix.gr, η επιτροπή στέλνει την υποψηφιότητα για τον πρώτο γύρο της επιλογής των ταινιών που θα εκπροσωπήσουν την παγκόσμια παραγωγή και θα διεκδικήσουν μια από τις πέντε θέσεις στην κατηγορία του Οσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας στην 88η Απονομή των βραβείων Οσκαρ.




H κριτική του XENIA για τη LIFO, από τον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο
   Ο Πάνος Κούτρας είναι ο μοναδικός Έλληνας σκηνοθέτης που υφαίνει αξεδιάλυτα το ονειρικό με τον ρεαλισμό, αφηγούμενος πάντα στέρεα δομημένες ιστορίες, σκληρές και στρατευμένες.

   Στο Xenia, μια ειρωνική σύντμηση της διφορούμενης ελληνικής (α)φιλοξενίας που περιλαμβάνει και ένα από τα πολλά ρημαγμένα ξενοδοχεία Xenia του αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη (εκείνο της Κοζάνης, που λειτουργεί ως καθοριστικός σταθμός στην ταινία), πρωταγωνιστούν δυο αδέλφια, ο Ντάνι και ο Όντι, που μετά τον θάνατο της Αλβανής μητέρας τους διασχίζουν την Ελλάδα για να βρουν τον εξαφανισμένο πατέρα τους και, παράλληλα, την ταυτότητα που τους διαφεύγει και τους τυραννά.

   Στη μικρή τους οδύσσεια, οι Λαιστρυγόνες είναι πολλοί και ο στόχος μοιάζει να ξεμακραίνει, όταν συναντούν τον αγαπημένο τους θείο, ενώ τους κυνηγούν Θεοί και Δαίμονες. Ταυτόχρονα, αποχαιρετούν λυπημένα, και ενίοτε επώδυνα, την αθωότητα και την «απαλλαγή» που τους έδινε στα προβλήματα της επαχθούς καταγωγής τους, καθώς και την βίαιη αφέλεια μιας Ελλάδας που περνιέται για έθνος ανεκτικό και καλόκαρδο απέναντι στα ψυχοπαίδια της.

   Για τον Κούτρα, το εξωπραγματικό δεν υπήρξε ποτέ εξωτικό ή ασφυκτικό, γι' αυτό και παρακάμπτει μια νταρντενική δυναμική με τρυφερές αποδράσεις από τη στεγνή λογική και δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει χιούμορ και δράση (με κάποια αμηχανία) όταν οι σκηνές χρειάζονται ανθρώπινες ανάσες.

 Το Xenia είναι ισάξιας έντασης και αλήθειας με τη Στρέλλα και μοιάζει να ανθολογεί τη μέχρι τώρα φιλμογραφία του, δηλαδή τη straight ματιά σε εκείνους που η κοινωνία, σουρεαλιστικά και καταχρηστικά, μεταχειρίζεται ως λούμπεν.



 Πηγή: www.lifo.gr

ΤΟ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΠΟΤ ΤΗΣ "ΕΝΩΣΗΣ ΚΕΝΤΡΩΩΝ"



Δείτε το προεκλογικό σποτάκι της Ένωσης Κεντρώων.


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΔΗΘΕΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΑΘΗΤΩΝ


Άδικη και συκοφαντική η καταγγελία περί μεθοδευμένης παρέμβασης του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας από την Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα για το Διαγωνισμό Μεταφοράς των μαθητών της Π.Ε. Πέλλας  

Δήλωση της Περιφερειακής Συμβούλου
και Μέλους της Οικονομικής Επιτροπής ΠΚΜ
Μαρίας Ζωγράφου-Τσαντάκη  

Τελείως άστοχη, άδικη και συκοφαντική μπορεί να χαρακτηριστεί η καταγγελία της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας που δόθηκε στη δημοσιότητα τις προηγούμενες ημέρες και αφορά υποτιθέμενη ανάμειξη και παρέμβαση του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη στον Ηλεκτρονικό Ανοιχτό Δημόσιο Διεθνή Διαγωνισμό για τη μεταφορά των μαθητών της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας για την προσεχή τριετία.

Για την έγκυρη ενημέρωση των πολιτών και για την αποκατάσταση της αλήθειας παραθέτουμε τα ακριβή στοιχεία τα οποία είναι εξάλλου στη διάθεση του κάθε ενδιαφερόμενου. Ο διεθνής διαγωνισμός διεξάγεται για πρώτη φορά ηλεκτρονικά, σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ.) Μέσω αυτού του Ηλεκτρονικού Συστήματος πραγματοποιείται ηλεκτρονικά κάθε διαγωνιστική διαδικασία (άνω των 60.000 ευρώ) και επιπλέον διενεργείται και η παρακολούθηση κάθε δημόσιας σύμβασης. Επομένως ο διεθνής ανοικτός δημόσιος διαγωνισμός που θα καλύψει τη μεταφορά μαθητών στην ΠΕ Πέλλας, για τρία συνεχή έτη, ακολουθεί ένα αυστηρό νομικό πλαίσιο και διαδικασίες οι οποίες περιλαμβάνουν πολλές ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να διασφαλιστεί η διαφάνεια και η ισότιμη συμμετοχή των ενδιαφερομένων. Μέσα σε αυτές τις δικλείδες ασφαλείας είναι και οι εγκρίσεις από την Οικονομική Επιτροπή της ΠΚΜ των διαφόρων σταδίων του διαγωνισμού.

Η Απόφαση, που λήφθηκε κατά πλειοψηφία στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής ΠΚΜ (1/9/2015), αφορά το αρχικό στάδιο «της εξέτασης των δικαιολογητικών συμμετοχής και των τεχνικών προσφορών των υποψήφιων αναδόχων για την ανάθεση υπηρεσιών μεταφοράς μαθητών, χωρικής αρμοδιότητας Π.Ε. Πέλλας» και βασίστηκε σε εισηγήσεις και  στοιχεία της Επιτροπής Αξιολόγησης του Διαγωνισμού, όπως κατατέθηκαν σε πρακτικά της προαναφερόμενης Επιτροπής. Σημειωτέον ότι η Επιτροπή Αξιολόγησης του Διαγωνισμού αποτελείται από δημόσιους λειτουργούς που, με βάση σχετικές διατάξεις, προκύπτουν με κλήρωση από τους υπαλλήλους της ΠΕ Πέλλας και εκτελούν τα καθήκοντά τους με πλήρη ανεξαρτησία και ευσυνειδησία. Επιπλέον ζητήθηκαν από την Οικονομική Επιτροπή γνωμοδοτήσεις από  δύο νομικές υπηρεσίες, της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και της Περιφέρειας. Ενημερωτικά επίσης αναφέρουμε ότι κάθε Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής δέχεται έλεγχο νομιμότητας από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο και σε ότι αφορά Δημόσιες Συμβάσεις τελεί υπό την επίβλεψη της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, η οποία ελέγχει και εγγυάται το αδιάβλητο των διαδικασιών. Επομένως ουδεμία παρέμβαση μπορεί να γίνει σε κανένα στάδιο της διαδικασίας και ανακοινώσεις όπως αυτή της Αριστερής Ριζοσπαστικής Ενότητας στερούνται τεκμηρίωσης και προκαλούν λανθασμένες και αδικαιολόγητες εντυπώσεις που πλήττουν το κύρος των θεσμών και διαδικασιών που προβλέπονται από την ελληνική πολιτεία.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης είναι εύλογο να ενδιαφέρεται και να αγωνιά για την εξέλιξη του διαγωνισμού, χωρίς φυσικά να παρεμβαίνει στη διαδικασία, καθώς τον ενδιαφέρει να καλυφθούν με αποτελεσματικό τρόπο οι ανάγκες μετακίνησης των μαθητών, να εξυπηρετηθεί το σχολικό πρόγραμμα και να μην ταλαιπωρηθούν οι γονείς και οι οικογένειες των μαθητών. Η μετακίνηση των μαθητών αποτελεί ένα πολύπλοκο και πολυδιάστατο θέμα το οποίο τα τελευταία χρόνια είναι στην ευθύνη της κάθε Περιφερειακής Ενότητας και διενεργείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με υπευθυνότητα και ευαισθησία από τους εμπλεκόμενους και πάντοτε στα πλαίσια της νομιμότητας.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας έχει πλήρη και συνεχή ενημέρωση για τις Αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής, ενώ ενημέρωση για το θέμα έγινε κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, τη Δευτέρα 31/8/2015.

Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι είναι σημαντικό να αποφεύγεται η δημοσίευση ανακριβών ή παραποιημένων στοιχείων για θέματα υψηλού ενδιαφέροντος για την κοινή γνώμη καθώς, με τον τρόπο αυτό, κλονίζεται η εμπιστοσύνη των πολιτών. Τα προσδοκώμενα πολιτικά οφέλη εξανεμίζονται γρήγορα καθώς, αργά ή γρήγορα, η αλήθεια αποκαλύπτεται.

Με εκτίμηση,
Μαρία Ζωγράφου-Τσαντάκη
Περιφερειακή Σύμβουλος Π.Ε. Πέλλας  

Τακτικό Μέλος της Οικονομικής Επιτροπής Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...