Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΤΟΤΕΛΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ Π.Κ.Μ. ΓΙΑ ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ
                                          
 Από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Πρόγνωσης Καιρού που ελήφθη από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (α.α: 25/2015) και ισχύει από την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2015 μέχρι και την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015, προβλέπεται σημαντική μεταβολή του καιρού στη χώρα μας, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στη δυτική και βόρεια Ελλάδα που συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους και χαλαζοπτώσεις και ήδη έχουν αρχίσει να επηρεάζουν και την υπόλοιπη χώρα.
Για τις επόμενες μέρες τα καιρικά φαινόμενα προβλέπονται ως εξής:
1.Σήμερα Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015 σταδιακή επιδείνωση του καιρού σε όλη τη χώρα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, αρχικά στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά και σταδιακά στις Σποράδες, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και πιθανόν τη νύχτα στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου. Στις περιοχές που θα επηρεαστούν περιλαμβάνεται και η Αττική. Αισθητή πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά.
2.Αύριο Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015 στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά και τη Δυτική Πελοπόννησο αναμένεται ύφεση της κακοκαιρίας από τις πρωινές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα όμως οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστούν.
3.Την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015 σταδιακά οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα περιοριστούν στην Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα και είναι πιθανό να συνεχιστούν μέχρι τις μεσημεριανές ώρες της Πέμπτης 24 Σεπτεμβρίου 2015.
Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ www.emy.gr.
Παρακαλούνται οι πολίτες όπως λάβουν υπόψη τους το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού για τον ασφαλή σχεδιασμό των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων τους.
Παράλληλα, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Π.Κ.Μ. συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Ειδικότερα καλούνται οι πολίτες:

  • Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
  • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
  • Αν πρόκειται να μετακινηθούν, να ενημερωθούν για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.

ΠΕΡΙΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΕΛΛΑΙΑ ΓΗ - (NOW WE MOVE)


Περιδιαβαίνοντας την Πελλαία Γη…
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας, προωθώντας την φυσική άσκηση, συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κίνησης (21-27.09.2015), αναπόσπαστο μέρος της εκστρατείας Now We Move.

Η δράση περιλαμβάνει πεζοπορία 1.900μ. από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας μέχρι την παλαιοχριστιανική βασιλική της Νέας Πέλλας. Εκεί ο αρχαιολόγος της Εφορείας Γιώργος Σκιαδαρέσης θα γνωρίσει το μνημείο στους επισκέπτες του. Τη βασιλική με τα περίλαμπρα ψηφιδωτά, τον πλούτο των μαρμάρινων μελών και τις πολυτελείς ορθομαρμαρώσεις που χρονολογείται στο β΄ μισό του 5ου αι.

Κατά την επιστροφή στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας, τους πεζοπόρους θα υποδεχτεί η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής Γιαννιτσών και η Χορωδία του Μορφωτικού και Περιβαλλοντικού Ομίλου Πέλλας «Η Αρχαία Πέλλα» που θα τραγουδήσουν τραγούδια για την Πέλλα.
 Θα ακολουθήσει μικρή δεξίωση.
Εκκίνηση: Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας, ώρα 10.30 π.μ.


--





ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΠΕΛΛΑΣ
Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας
Archaeological Museum of Pella
T.K. 58 005 ,  Πέλλα - Pella - Greece
Tel. +302382031160, +302382032730
Fax. +302382033092

http://www.pella-museum.gr/
https://www.facebook.com/pages/Archaeological-Museum-of-Pella/434922793269007

ΔΕΙΞΕ ΜΟΥ ΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΣΟΥ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΤΟ IQ ΣΟΥ

Υπάρχουν διάφορα στερεότυπα γύρω από την ευφυΐα. Ανάλογα με τη χώρα και την κουλτούρα της κάθε χώρας οι άνθρωποι τείνουν να πιστεύουν πως οι όμορφοι άνθρωποι είναι και πιο έξυπνοι ή το αντίστροφο (βλ. ανέκδοτα με ξανθιές). Στη Δύση επικρατούν και οι δύο τάσεις, με κάποιους λαούς να έχουν μια μάλλον αρνητική προκατάληψη εναντίων των όμορφων ατόμων τα οποία τείνουν να τα θεωρούν λιγότερο έξυπνα, και άλλους να δημιουργούν αυτόματους θετικούς συσχετισμούς μεταξύ ομορφιάς και εξυπνάδας. Υπάρχει κάποια αλήθεια πίσω από αυτά τα στερεότυπα;
Φαίνεται τελικά πως πράγματι υφίσταται μια θετική συσχέτιση μεταξύ φυσικής ομορφιάς και ευφυΐας, τουλάχιστον για τον δυτικό κόσμο και συγκεκριμένα τη Μ. Βρετανία. Εκεί τα πιο όμορφα άτομα φαίνεται πως τείνουν να είναι πιο έξυπνα από τα λιγότερο όμορφα. Σύμφωνα με μια διαχρονική έρευνα στην οποία αναφέρεται το Psychology Today[1] τα παιδιά που σε μικρή ηλικία χαρακτηρίζονται ως πιο “εμφανίσιμα” τείνουν να αναπτύσσουν μεγαλύτερο δείκτη ευφυΐας σε σχέση με τα λιγότερο “εμφανίσιμα”.
Συγκεκριμένα, για 50 χρόνια οι  Βρετανοί επιστήμονες παρακολουθούσαν την εξέλιξη όλων των παιδιών που γεννήθηκαν στην Μ. Βρετανία μεταξύ 1 και 9 Μαρτίου 1958.  Μεταξύ των στοιχείων που συνέλεξαν όλα αυτά τα χρόνια υπήρχαν και οι χαρακτηρισμοί που κλήθηκαν να δώσουν οι δάσκαλοί των παιδιών όταν αυτά ήταν 7 και 11 ετών. Οι δάσκαλοι έπρεπε να απαντήσουν στο ερώτημα εάν πίστευαν ότι το παιδί ήταν αντικειμενικά εμφανίσιμο ή όχι. Αν και τις δύο φορές  το παιδί είχε χαρακτηριστεί ως εμφανίσιμο, τότε οι επιστήμονες της παρούσας έρευνας τους κατέτασσαν στους “εμφανίσιμους”. Αν έστω και στη μία φορά το παιδί δεν είχε χαρακτηριστεί ως εμφανίσιμο τότε το κατέτασσαν στους “μη εμφανίσιμους”. Για την ιστορία, αξίζει να αναφερθεί πως βάσει του πιο πάνω διαχωρισμού το 63% των παιδιών είχαν χαρακτηριστεί ως εμφανίσιμα. Στη συνέχεια οι επιστήμονες έψαξαν και βρήκαν τα ίδια άτομα, τα οποία πλέον είναι μεσήλικες, και αξιολόγησαν τον δείκτη νοημοσύνης τους.
Αυτό που βρήκαν ήταν πως οι “μη εμφανίσιμοι” είχαν κατά μέσο όρο δείκτη νοημοσύνης 91.8, ενώ οι “εμφανίσιμοι” 104.23 (βλ. Εικόνα 1). Υπενθυμίζουμε πως στον δείκτη ευφυΐας το 100 είναι ο μέσος όρος και η τυπική απόκλιση είναι 15, πράγμα που σημαίνει ότι και οι δύο ομάδες ήταν εντός του μέσου όρου. Παρόλα αυτά όμως η διαφορά των 13 περίπου μονάδων φάνηκε πως είναι στατιστικά σημαντική. Το φύλο δεν φάνηκε να παίζει κάποιον ιδιαίτερο λόγο, αν και οι “εμφανίσιμοι” άνδρες είχαν μεγαλύτερη διαφορά από τους “μη εμφανίσιμους”, σε σχέση με τη διαφορά “εμφανίσιμων” και “μη εμφανίσιμων” γυναικών.
Πως μπορούμε να εξηγήσουμε αυτά τα αποτελέσματα; Μήπως κάτι πάει λάθος στην μεθοδολογία μας και καταλήγουμε σε λανθασμένα αποτελέσματα ή μήπως τελικά πράγματι η φυσική ομορφιά συνδέεται με κάποιο τρόπο με την ευφυΐα; Αυτά είναι αρκετά δύσκολα ερωτήματα. Κάποιος θα μπορούσε να πει πως πολύ απλά οι έξυπνοι άνθρωποι μας φαίνονται αυτόματα και πιο όμορφοι. Αλλά αυτό δεν λύνει το πρόβλημα. Ίσα-ίσα το κάνει κυκλικό και ίσως λίγο πιο πολύπλοκο, γιατί αν υποθέσουμε ότι ισχύει αυτή η θεωρία τότε θα πρέπει να εξηγήσουμε το γιατί τείνουμε να βλέπουμε την εξυπνάδα ως χαρακτηριστικό γνώρισμα ή και ακόμη και ως κριτήριο της φυσικής ομορφιάς, σε τέτοιο βαθμό που να γίνεται ένα αυτοεκπληρούμενο στερεότυπο. Μήπως τελικά η ομορφιά δεν είναι κάτι τόσο επιφανειακό και δεν περιορίζεται στο όμορφο δέρμα, το καλοχτισμένο κορμί και στα μπλε μάτια, αλλά σχετίζεται και με λιγότερο επιφανειακά πράγματα όπως η εξυπνάδα;
Από την άλλη, μπορούμε επίσης να υποθέσουμε πως το γεγονός πως κάποιος είναι “άσχημος”, αυτόματα του δημιουργεί ένα επιπλέον εμπόδιο στην ζωή του, το οποίο μεταξύ άλλων έχει αντίκτυπο και στην εκπαίδευσή του και κατΆ επέκταση και στην ευφυΐα του. Για παράδειγμα, κάποιο παιδί που είναι “άσχημο” είναι αναμενόμενο πως δεν θα λαμβάνει τόσα θετικά μηνύματα από το περιβάλλον του όσο ένα “όμορφο”. ΚατΆ επέκταση, μπορεί να αναπτύξει χαμηλή αυτοπεποίθηση, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα να μην θέτει υψηλούς στόχους στην ζωή του, να προσπαθεί λιγότερο να επιτύχει εκπαιδευτικούς στόχους και εν τέλει να αναπτύσσει και χαμηλότερο δείκτη ευφυΐας.
Οι Kanazawa & Kovar σε μια δημοσίευσή τους το 2006[2] βλέπουν τη σχέση ευφυΐας και εξυπνάδας από μία διαφορετική σκοπιά. Εκεί υποστηρίζουν με εμπειρικά στοιχεία μία βασική θεωρία σχετικά με το γιατί οι όμορφοι άνθρωποι τείνουν να είναι και οι πιο έξυπνοι. Η θεωρία προέρχεται από την εξελικτική κοινωνιο-βιολογία και είναι η εξής: Οι πιο έξυπνοι άνδρες μπορούν  να αποκτήσουν πιο εύκολα κάποιο υψηλό κοινωνικό στάτους σε σχέση με τους λιγότερο έξυπνους. Οι γυναίκες έλκονται από άνδρες με υψηλότερο κοινωνικό στάτους, κάτι που δίνει την ευκαιρία στους έξυπνους άνδρες να επιλέξουν όμορφες γυναίκες που έλκονται από αυτούς. Αποτέλεσμα ενός τέτοιου γάμου είναι ένα έξυπνο και όμορφο παιδί το οποίο κληρονόμησε το πρώτο χαρακτηριστικό από τον πατέρα του και το δεύτερο από τη μητέρα του.
Πριν αρχίσετε να μιλάτε για κοινωνικό δαρβινισμό, είναι καλό να υπενθυμίσουμε ορισμένα βασικά πράγματα. Η ομορφιά σαφώς και δεν είναι αντικειμενικά μετρήσιμη με την ευρύτερη έννοια του όρου. Πρόκειται για ένα κοινωνικό δημιούργημα που πολλές φορές επιβάλλεται από την κοινωνία στο άτομο. Δεν είναι τυχαίο πως ένας νεαρός Ταϊλανδός της φυλής  Padaung θεωρεί τον μακρύ, ασθενικό λαιμό ως ένδειξη ομορφιάς, ενώ το ίδιο πράγμα για τους περισσότερους από εμάς θεωρείται παράξενο και αντιαισθητικό. Όπως βεβαίως δεν είναι επίσης τυχαίο ότι τα ψηλά, λιγνά κορμιά των μοντέλων της σύγχρονης Δύσης θα θεωρούνταν άσχημα από κάποιον παρατηρητή που ζούσε στην Ευρώπη του Μεσαίωνα. Τα κοινωνικά πρότυπα αλλάζουν με τον τόπο και τον χρόνο. Επομένως η ομορφιά ως δείκτης δεν έχει καμία απολύτως διαχρονική αξία.
Έπειτα, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τα προβλήματα που έχει ο ορισμός και η μέτρηση του δείκτη ευφυΐας. Παρόλο που τα τεστ IQ όσο πάνε λαμβάνουν υπόψην τους όλο και περισσότερους παράγοντες και γίνονται όλο και λιγότερο προκατειλημμένα για διάφορες κοινωνικές ομάδες, είμαστε πολύ μακριά ακόμη από την συμφωνία για το τι εστί ευφυΐα και πως μετράται αντικειμενικά ανάμεσα σε όλους τους ανθρώπους.
   Πηγές/Περισσότερες Πληροφορίες    Psychology Today: “Beautiful People Really ARE More Intelligent“  Kanazawa &   Kovar (2006). “Why beautiful people are more intelligent“. Intelligence. 32: 227–243
   Πηγή: Ψυχολογείν

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ EMMY ΚΑΙ Ο ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΤΟΥ GAME OF THRONES

Emmy: Ο μεγάλος θρίαμβος του Game of Thrones και η πρωτιά της Ντέιβις [εικόνες]
Ο ηθοποιός Τζον Χαμ κέρδισε χθες βράδυ στη βραδιά απονομής των βραβείων Emmy στο Λος Άντζελες το βραβείο Α΄ανδρικού ρόλου σε δραματική σειρά για την ερμηνεία του ως μυστηριώδης και γοητευτικός Ντον Ντρέιπερ στην τηλεοπτική σειρά "Mad Men"
Είναι η όγδοη φορά που ο 44χρονος Αμερικανός ηθοποιός ήταν υποψήφιος για τον ρόλο αυτό και η τελευταία ευκαιρία του να κερδίσει το βραβείο με το "Mad Men", τη σειρά που τελείωσε φέτος το καλοκαίρι ύστερα από επτά πετυχημένες σεζόν.
Ο 44χρονος Χαμ κέρδισε ένα παρατεταμένο χειροκρότημα, ενώ όταν ανέβηκε να λάβει το βραβείο του από την πρώην φίλη του Jennifer Westfeldt με την οποία είχε σχέση επί 18 ολόκληρα χρόνια, σύρθηκε στην κυριολεξία πάνω στην σκηνή κανοντάς της να ξεσπάσει σε γέλια.
Η Βαϊόλα Ντέιβις κέρδισε το βραβείο Emmy A΄γυναικείου ρόλου σε δραματική σειρά για το "Το Πώς να την Γλυτώσεις με Φόνο (How to Get Away with Murder), η πρώτη μαύρη γυναίκα που τιμάται με αυτή τη διάκριση στην ιστορία της αμερικανικής τηλεόρασης.
"Το μόνο πράγμα που χωρίζει τις έγχρωμες γυναίκες από οποιονδήποτε άλλον είναι οι ευκαιρίες (...) Δεν μπορούν να κερδίσουν ένα βραβείο Emmy για ρόλους που απλά δεν υπάρχουν", δήλωσε η Βαϊόλα Ντέιβις παραλαμβάνοντας το βραβείο της. Η 50χρονη ηθοποιός υποδύεται το ρόλο μιας καθηγήτριας Νομικής και δικηγόρου.
Μεταξύ των νικητών ήταν η Τζούλια Λούις Ντρέιφους, η Έιμι Σούμερ και ο Πίτερ Ντίνκλατζ.
"Game of Thrones" και "Veep" οι μεγάλοι νικητές
Το "Game of Thrones" ή Παιχνίδι του Στέμματος, η αμερικανική δραματική σειρά φαντασίας του δικτύου ΗΒΟ, βραβεύτηκε ως η καλύτερη δραματική σειρά χθες βράδυ στη φαντασμαγορική 67η τελετή απονομής των βραβείων Emmy, των πιο σημαντικών της αμερικανικής τηλεόρασης.
Το "Παιχνίδι του Στέμματος" που δείχνει το μεγαλείο αλλά και τη διαφθορά της εξουσίας, τη μεγάλη σύγκρουση, τον πόλεμο επικράτησης, με την παρουσία πολλών χαρακτήρων, ιπποτών, αρχόντων και ανθρώπων του λαού, ήταν τέσσερις φορές υποψήφιο κατά το παρελθόν σε αυτή την κατηγορία, ωστόσο χθες κέρδισε το πολυπόθητο βραβείο επικρατώντας άλλων σειρών της ίδιας κατηγορίας όπως "Ο Πύργος του Ντάουντον", "House of Cards", "Tο πορτοκαλί είναι το νέο μαύρο", "Mad Men".
Η πολιτική κωμωδία "Veep" βραβεύτηκε ως η καλύτερη κωμική σειρά, το βραβείο δίνεται για πρώτη φορά για την παραγωγή αυτή του δικτύου HBO. Ωστόσο η σειρά είχε ήδη λάβει πολλά βραβεία από το 2012 που άρχισε να προβάλλεται. Η πρωταγωνίστρια Τζούλια Λούις-Ντρέιφους τιμήθηκε χθες για τέταρτη συνεχή φορά για το ρόλο της αντιπροέδρου που ανέρχεται στην προεδρία.
Η σειρά "Transparent", που αναφέρεται σε έναν πατέρα τρανσέξουαλ, κέρδισε δύο βραβεία Emmy: καλύτερης σκηνοθεσίας για τη δημιουργό και παραγωγό του Τζιλ Σόλογουεϊ, η οποία εμπνεύστηκε τη σειρά από τον πατέρα της, και καλύτερου ηθοποιού σε κωμωδία για τον Τζέφρι Τάμπορ.
Ο Τάμπορ αφιέρωσε το βραβείο του στην "κοινότητα των διαφυλικών για την υπομονή της, το θάρρος της".
Με το "Transparent", είναι η πρώτη φορά που η Amazon κερδίζει βραβείο Emmy και μια σειρά που προβάλλεται στο διαδίκτυο κερδίζει ένα από τα σημαντικότερα βραβεία, κάτι που δείχνει τη στροφή όσον αφορά την κατανάλωση της τηλεόρασης τα τελευταία χρόνια.
Η μίνι σειρά "Olive Kitteridge" που αναφέρεται σε ένα ζευγάρι που καταρρέει, ακολουθεί το "Game of Thrones" σε αριθμό βραβείων κατά την 67η τελετή απονομής: οκτώ βραβεία μεταξύ των οποίων ένα για την πρωταγωνίστρια Φράνσις ΜακΝτόρμαντ.


Πηγή: http://www.iefimerida.gr/

ΕΞΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΛΕΞΗ ΠΟΥ ΝΑ ΤΑ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ



Έχεις ποτέ προσπαθήσει να περιγράψεις αυτή την μικρή ανατριχίλα που αισθάνεσαι όταν ένα τραγούδι ή έργο τέχνης σε αγγίξει βαθιά; Υπάρχει μια λέξη για αυτό στα ισπανικά.
 Ή την αίσθηση της ενόχλησης όταν διαφωνείς με κάποιον και δεν βρίσκεις επιχειρήματα τα οποία σου έρχονται όλα μαζί μόλις φύγεις; Υπάρχει και για αυτό μια λέξη στα γαλλικά.   

  Waldeinsamkeit Περιπλανιέσαι μόνος σου στο δάσος και θέλεις να εκφράσεις το μοναδικό συναίσθημα αυτής της μοναχικής περιπλάνησης; Η γερμανική λέξη Waldeinsamkeit σημαίνει «μοναχικότητα στο δάσος».

   L’esprit de l’escalier Κατά λέξη στα γαλλικά σημαίνει «το πνεύμα της σκάλας». Εκφράζει όμως το ενοχλητικό συναίσθημα που σου δημιουργείται όταν αργείς να απαντήσεις σε μια διαφωνία επειδή δεν βρίσκεις τη σωστή λέξη ή το σωστό επιχείρημα, αλλά μόλις απομακρυνθείς σου έρχονται μαζεμένα και λέξεις και επιχειρήματα. Αλλά είναι αργά. Θα μπορούσε απλά να σημαίνει «γαμώ την ατυχία μου». Προέρχεται από την αργοπορημένη ευστροφία που σου προκύπτει την ώρα που κατεβαίνεις την σκάλα του σπιτιού που βρισκόσουν και που μόλις εγκατέλειψες με νεύρα (και προφανώς ισχύει μόνο για σπίτια που έχουν σκάλα). 

  Schlimazel Αυτό που αισθάνεται ένα πρόσωπο που είναι συνεχώς άτυχο και τραβάει σαν μαγνήτης τα ατυχήματα. Το συναίσθημα του loser, το καντέμη. Στα γερμανικά. Δεν μεταφράζεται σε καμία άλλη γλώσσα. 

     Depaysement Γαλλική λέξη για το συναίσθημα του αποπροσανατολισμού που αισθάνεσαι όταν βρίσκεσαι σε άγνωστο μέρος (σε μια ξένη χώρα). 

  Duende Ισπανική λέξη. Σημαίνει καλικάτζαρος, ξωτικό, κάτι μαγικό ή σαγηνευτικό. Είναι και το συναίσθημα που σου προκαλείται όταν ένα μουσικό κομμάτι ή έργο τέχνης σου αγγίξει βαθιά την ψυχή.

   Torschlusspanik Γερνάς; Φοβάσαι να μην μείνεις στο ράφι ή να μην σε ξεπεράσει η εποχή; Σε πιάνει πανικός επειδή έχεις να προλάβεις μια προθεσμία και σου τελειώνει ο χρόνος; Το γερμανικό Torschlusspanik που κατά λέξη σημαίνει «ο πανικός στο άνοιγμα μια πόρτας» εκφράζει αυτό ακριβώς.




Πηγή: www.lifo.gr

"ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΞΥΠΝΟΙ, ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΙΟΙ. ΜΙΑ ΒΡΩΜΟΠΑΡΕΑ ΑΛΗΤΕΣ, ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΕΣ"



Ένα προφητικό και μοιραίο απόσπασμα του Θεοτοκά για τους Έλληνες πολιτικούς 






















Γιώργος Θεοτοκάς, Αργώ (1933).  Μνημονευμένο στο twitter του John Goranits 

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΤΟΥ Δ.Ι.Ε.Κ. ΒΟΗΘΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ

 

Το Δημόσιο Ινστιτουτο Επαγγελματικής Κατάρτισης ΔΙΕΚ του Γενικού Νοσοκομείου Έδεσσας, προκειμένου να προβεί στην εγγραφή 30 (τριάντα) Μαθητών-τριών για το Σχ. Έτος 2015-16,σύμφωνα με το άρθρο 58 του Ν.4316/2014 (ΦΕΚ 270 Α'),την αριθμ.24571/2015 Απόφαση Υπουργείου Υγείας «Ίδρυση Δημόσιων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Δ.Ι.Ε.Κ)» (ΦΕΚ 1553 Β').

ΚΑΛΕΙ
Τους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν αιτήσεις και δικαιολογητικά από την
15η μέχρι και 25η Σεπτεμβρίου τις εργάσιμες ημέρες από τις 8.30π.μ έως και την 1.30 μμ, πληροφορίες στα τηλέφωνα 2381022340


ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ   ΕΓΓΡΑΦΗΣ για την επιλογη των υποψηφιων καταρτιζοΜΕνων Δ. ΙΕΚ
i. Σχετική αίτηση στην οποία θα αναγράφονται τα ονομαστικά στοιχεία, τα στοιχεία ταυτότητας και η διεύθυνση κατοικίας του υποψηφίου –δίνεται στην Σχολή.
ii. Ο εκάστοτε προβλεπόμενος πρωτότυπος τίτλος σπουδών (απολυτήριο ή πτυχίο), του οποίου θα εκδίδεται φωτοαντίγραφο με μέριμνα του Ι.Ε.Κ. για τη χρήση του στην επιλογή, και θα επιστρέφεται ο πρωτότυπος τίτλος στον υποψήφιο. Σε περίπτωση που είναι αδύνατη η προσκόμιση του πρωτότυπου τίτλου, θα προσκομίζεται είτε πρωτότυπο αποδεικτικό τίτλου σπουδών, που θα εκδίδεται από τη Σχολική Μονάδα αποφοίτησης του υποψηφίου και στο οποίο θα αναγράφεται ο τελικός βαθμός αποφοίτησης, είτε οποιοδήποτε άλλο έγγραφο προβλέπεται από την ισχύουσα κατά περίπτωση νομοθεσία. [υποχρεωτικό]
iii. Δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή Διαβατήριο ή άλλο έγγραφο που προβλέπεται από την ισχύουσα κατά περίπτωση νομοθεσία, των οποίων η φωτοτυπία μπορεί να επικυρώνεται και από το Ι.Ε.Κ. Σε περίπτωση έλλειψης Αστυνομικής Ταυτότητας ή Διαβατηρίου θα προσκομίζεται Πιστοποιητικό Δήμου. [υποχρεωτικό]
iv. Βεβαίωση ΙΚΑ ή Δημόσιας Υπηρεσίας, στην οποία θα αναγράφεται η προϋπηρεσία (ημερομίσθια ή έτη) που τυχόν πραγματοποίησε ο υποψήφιος σε συγκεκριμένο επάγγελμα και ειδικότητα, ή βεβαίωση Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (Δ.Ο.Υ.) στην οποία θα αναγράφεται ο χρόνος άσκησης συγκεκριμένης επιτήδευσης από τον υποψήφιο.
v. Η απόδειξη της προϋπηρεσίας είναι στην αποκλειστική ευθύνη του υποψηφίου.
vi. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης προκειμένου για πολύτεκνο ή τρίτεκνο γονέα ή τέκνο πολύτεκνης ή τρίτεκνης οικογένειας ή μονογονεϊκής οικογένειας, με τους περιορισμούς που τίθενται από την ισχύουσα νομοθεσία.

vii. Ειδικά για την εγγραφή αλλοδαπών υπηκόων χωρών εκτός Ε.Ε., εντός Ε.Ε. και ομογενών, αντί του δικαιολογητικού όπως ορίζεται στο σημείο iii, απαιτείται η κατάθεση διαβατηρίου ή ταυτότητας ομογενών καθώς και της άδειας παραμονής για τους υπηκόους χωρών εκτός Ε.Ε.. Σε περίπτωση μη αποφοίτησης από ελληνικό λύκειο ή ΣΕΚ, αντί του δικαιολογητικού όπως ορίζεται στο σημείο ii, απαιτείται η κατάθεση του ισότιμου πρωτότυπου τίτλου σπουδών, επίσημης μετάφρασης αυτού καθώς και της ισοτιμίας του, εκδοθέντων από δημόσια ελληνική υπηρεσία
Δικαίωμα εγγραφής στο Α' εξάμηνο κατάρτισης έχουν οι απόφοιτοι Λυκείου, καθώς και οι απόφοιτοι ΕΠΑ.Σ, ΕΠΑΛ., ΤΕΕ Β' Κύκλου Σπουδών, για την απόκτηση άλλης ειδικότητας ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.
Δικαίωμα εγγραφής στο Γ’ Εξάμηνο Κατάρτισης έχουν οι απόφοιτοι ΕΠΑ.Σ, ΕΠΑΛ καθώς και  ΤΕΕ Β΄ Κύκλου Σπουδών αντίστοιχης ειδικότητας ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.

                                                       Η διευθύντρια του ΔΙΕΚ
                                                       Γιαμαλή Ευαγγελία

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Ν. ΠΕΛΛΑΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΗΣ 20ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΗΣ 20ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015


Καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας δείχνουν τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών για την κρίσιμη "μάχη" της κάλπης της 20ης Σεπτεμβρίου. Στη νέα Βουλή μπαίνουν συνολικά οκτώ κόμματα, με την Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη να μένει εκτός Κοινοβουλίου.
 
Πιο συγκεκριμένα τα ποσοστά και οι έδρες των κομμάτων έχουν ως εξής:
 
TELIKA-AFTA.jpg
 
ΣΥΡΙΖΑ: 35,53%  -  145 Έδρες 
 
ΝΔ: 28,03%  -  75 Έδρες 
Χρυσή Αυγή: 6,95%   - 18 Έδρες 
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ): 6,27% - 17 Έδρες 
ΚΚΕ: 5,59%   - 15 Έδρες 
Το Ποτάμι: 4,12%  -  11 Έδρες 
ΑΝΕΛ: 3,67%  - 10  Έδρες 
Ένωση Κεντρώων: 3,40% - 9 Έδρες 
Λαϊκή Ενότητα: 2,87%

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...