Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

ΟΛΥΜΠΟΣ ΑΨΑΛΟΥ - ΑΣ ΠΡΟΜΑΧΟΙ 3-2 ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΤΗΣ ΕΠΣ ΠΕΛΛΑΣ

Αποτέλεσμα εικόνας για ολυμποσ αψαλου..

Όμορφο παιχνίδι, πλούσιο σε φάσεις και γκολ έγινε στο γήπεδο της Αψάλου, όπου ο τοπικός ΟΛΥΜΠΟΣ  κέρδισε τελικά τον ΑΣ ΠΡΟΜΑΧΟΙ με σκορ 3-2.

Οι γηπεδούχοι έκαναν έναν δυνατό αγώνα και παρόλο που βρέθηκαν πίσω στο σκορ, συντάχθηκαν και παίζοντας με πείσμα, κατάφεραν να κατακτήσουν τη νίκη.
Στο παιχνίδι παρατάχθηκαν με δυναμωμένο το κέντρο τους και εξαπολύοντας αιχμηρές αντεπιθέσεις, δημιούργησαν ρήγματα στην αμυντική διάταξη των Προμάχων και κατάφεραν στο τέλος να πάρουν το παιχνίδι.
Εκείνο που παρατηρήσαμε από το γενικό σύνολο του ΟΛΥΜΠΟΥ, ήταν τα φανερά κενά που παρουσίαζε κατά τη διάρκεια του αγώνα και τα οποία χρήζουν αντιμετώπισης από τον προπονητή.

Οι φιλοξενούμενοι Προμαχιώτες, έχοντας το μυαλό τους στο επερχόμενο ντέρμπυ με τον Αλμωπό, έκαναν οικονομία δυνάμεων και ξεκίνησαν το παιχνίδι χωρίς πολλούς βασικούς παίκτες, τους οποίους ο προπονητής Σαμαράς, προτίμησε να προφυλάξει.
Έγινε ένα ανακάτεμα της τράπουλας, από το οποίο εξήχθηκαν χρήσιμα συμπεράσματα, ενώ πιστεύουμε ότι αν η ομάδα των Προμάχων ήταν πιο τυχερή, θα μπορούσε τουλάχιστον να αποφύγει την ήττα. Να τονίσουμε ότι από το 80' έπαιζε με δέκα παίκτες λόγω αποχώρησης από τον αγώνα λόγω τραυματισμού του Δ. Σέλκου και με τις τρεις αλλαγές να έχουν πραγματοποιηθεί.

Η διακύμανση του σκορ:
0-1 στο 49' ο Δ. Σέλκος
1-1 στο 69' ο Τσολερίδης
2-1 στο 75' ο Τσολερίδης
3-1 στο 80' ο Σ. Κόγιος με πέναλτι
3-2 στο 85' ο Γ. Σέλκος

Από τον ΟΛΥΜΠΟ διακρίθηκαν οι Τσολερίδης και οι αδερφοί Σ. και Γ. Κόγιος.
Από τον ΑΣ ΠΡΟΜΑΧΟΙ ξεχώρισαν οι Δέλλιος, Ι. Μούγιος, Προίκος και Ν. Νάνος.

Η διαιτησία του κυρίου Καρυπίδη ήταν πολύ καλή με άριστους τους δυο βοηθούς του Χ.Δεμερτζή και Αλμαλιώτη.



Ρεπορτάζ:
Άλεξ Αμπάρης

Η ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ ΕΝΗΛΙΚΟΥ

Σ' όλη μου τη ζωή έλεγα ψέματα. Ακόμα και τότε που έλεγα την αλήθεια.
Ποτέ δε μιλούσα για χάρη της αλήθειας. Μιλούσα μόνο για χάρη του εαυτού μου.
Το πιο δύσκολο στη ζωή είναι να ζεις και να μη λες ψέματα...
και να μην πιστεύεις το ψέμα σου.
~ ΦΙΟΝΤΟΡ ΝΤΟΣΤΟΓΙΕΦΣΚΙ 
Ένας καθηγητής μου, κάθε φορά που διαβάζαμε κάποιο κείμενο, συνήθιζε να μας παροτρύνει να εντοπίζουμε "τί, ακριβώς, είναι αυτό που προσπαθεί να μας "πουλήσει" ο συγγραφέας."  Όποιος προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί μας, έλεγε, το κάνει μόνο και μόνο γιατί επιθυμεί να μας "πουλήσει"  κάτι.  Αν δεν εντοπίσουμε τί ακριβώς είναι αυτό, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να το "αγοράσουμε" χωρίς καν να το αντιληφθούμε.
Είχα ένα συνάδελφο, Διευθυντή Πωλήσεων, ο οποίος, όταν απευθυνόταν σε κάποιο ακροατήριο, ξεκινούσε την ομιλία του ως εξής: "Όλοι γνωρίζουμε ποιο είναι το αρχαιότερο επάγγελμα του κόσμου!" Μικρή παύση. "Κι όμως, κάνετε λάθος, το αρχαιότερο επάγγελμα του κόσμου είναι το επάγγελμα του πωλητή!".
Προσωπικά, πιστεύω στη "συσσωρευμένη σοφία" που υπάρχει και στις  δύο ρήσεις. Η "πώληση", η παραπλάνηση είναι στο DNA μας. Οι πρωτόγονοι έπρεπε να παραπλανήσουν τα υποψήφια θηράματά τους. Ο Δίας παραπλανούσε όσες ήθελε να... αποπλανήσει.  Για να παραπλανήσει την Ευρώπη "μεταμορφώθηκε σε ήρεμο, εύσωμο και δυνατό ταύρο... "! Ο Λίνκολν είπε, τότε, το γνωστό "μπορείς να παραπλανείς όλο το λαό για λίγο...". Το στοιχείο της παραπλάνησης είναι βασικό χαρακτηριστικό σε κάθε είδους επικοινωνία, από τη μικρή κι "αθώα παραπλάνηση" (π.χ.: "σε πείθω" ότι, το έργο που θέλω να δούμε στο σινεμά είναι καλύτερο από αυτό που θα προτιμούσες εσύ) μέχρι την μεγάλη και κακόβουλη παραπλάνηση, την εξαπάτηση.  Και προφανώς, η μέθοδος, η διαδικασία παραπλάνησης είναι η "πώληση". Νομίζω πως έγινε προφανές ότι το αρχαιότερο επάγγελμα είναι αυτό του "πωλητή" - άλλωστε, και το άλλο αρχαιότερο επάγγελμα "πώληση" έκανε...!
Το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η παραπλάνηση στη ζωή μας αποδεικνύεται και από τον αριθμό τεχνικών... εξειδικευμένης παραπλάνησης που έχουμε αναπτύξει! Η στόχευση αυξάνει την αποτελεσματικότητα, γι' αυτό και αναπτύξαμε άλλη τεχνική για την "πώληση" μιας μάρκας τσιγάρων κι άλλη για την "πώληση" της πίστης των Τζιχαντστών. Για του λόγου το αληθές, ιδού μερικά ονόματα για αυτές τις τεχνικές: προσηλυτισμός, προπαγάνδα, προσεταιρισμός,  λαϊκισμός, μάρκετινγκ, δημόσιες σχέσεις,  επικοινωνιολογία, κλπ., κλπ. Από την εποχή του Φρόυντ και παράλληλα με την ανάπτυξη και τα συνεχή ευρήματα στην ψυχολογία (γνωστική διαδικασία, συμπεριφορική επιστήμη κλπ.) εξελίσσονται και όλες αυτές οι τεχνικές, με κάποιες να έχουν τελειοποιηθεί, σε επίπεδο επιστήμης!
magoz-illustration-prosperity
"Παραπλανώ" σημαίνει, "ενεργώ έτσι ώστε κάποιος να οδηγηθεί σε εσφαλμένο συμπέρασμα το οποίο με ευνοεί." Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να οδηγηθεί στο να θεωρεί αληθή τα ψευδή ή το αντίστροφο. Όσοι έχουν έστω και υποτυπώδεις γνώσεις ψυχολογίας,  αλλά να έχουν ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΟΣΕΣ, (όπως ο γράφων), μπορούν να κατανοήσουν γιατί είναι τόσο εύκολο να παραπλανηθούμε. Και όσοι των οποίων οι υποτυπώδεις γνώσεις καλύπτουν και τα περί αμυντικών μηχανισμών και "εκλογίκευσης" μπορούν να κατανοήσουν γιατί είναι τόσο δύσκολο να κατανοούμε ότι έχουμε παραπλανηθεί...! Άλλωστε,  βρισκόμαστε σε μία συνεχή "κατάσταση υπό παραπλάνηση", ή σε συνεχή "βομβαρδισμό μηνυμάτων", κάτι που έχει επισημανθεί από πολλούς, ποικιλοτρόπως.  Ιδού ένα πρόσφατο σχετικό που διάβασα,  με τίτλο  Το γαρ πολύ της συγχύσεως..., που καταλήγει ως εξής:
"Δεν μιλάω για συνωμοσίες. Αλλά για αντίπαλα συμφέροντα, κρατικά και ταξικά, για συγκρουόμενες πολιτικές αντιλήψεις και αλληλοεχθρευόμενες ιδεολογίες. Και προφανώς, πολιτικό και ιδεολογικό πλάσμα είναι και κάθε δημοσιογράφος, και κάθε δήθεν ουδέτερος τεχνοκράτης. Όπως και οι οικονομολόγοι. Που θα ήθελαν να πιστέψουμε πως οι απόψεις τους απορρέουν από την καθαρή επιστήμη τους και μόνο, άλλο δηλώνουν όμως οι σφόδρα αντίθετες εξηγήσεις και προτάσεις τους για το ίδιο ακριβώς θέμα. Να παρηγορηθούμε λέγοντας ότι βρίσκονται και αυτοί σε σύγχυση, όπως εμείς; Δεν βοηθάει. Άλλο να τελείς εν συγχύσει διαχειριζόμενος αριθμούς και άλλο να νιώθεις αριθμός."
Σας ακούγεται σαν κραυγή αγωνίας; Κι εμένα. Ίσως να ήταν ένα τέτοιο συναίσθημα, που με οδήγησε στην συγγραφή του παρόντος. Κι αν, τελικά, φτάσουν αυτές οι σκέψεις και σε σας, μόνο μία χρησιμότητα μπορεί να έχουν: Να γίνουν αφορμή, για όσους τυχόν νοιώθουν παρόμοια, να δοκιμάσουν να ξεκαθαρίσουν τις δικές τους "μπερδεμένες" σκέψεις, αλλά να τις ξεκαθαρίσουν μόνοι τους, κατανοώντας πότε και γιατί "αγοράζουν"...!
Όλοι γνωρίζουμε για τις μεθόδους, τεχνικές ή "κόλπα", που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες παραπλανητές, δηλαδή οι ασκούντες κάποιο επάγγελμα "πώλησης". Κατά βάσιν, δεν απευθύνονται στη λογική, αλλά σε κάποιο συναίσθημα,  αφού ο προς παραπλάνηση ΔΕΝ πρέπει να σκέφτεται όσα θα τον ΑΠΕΤΡΕΠΑΝ από το να "οδηγηθεί σε εσφαλμένο συμπέρασμα ...", από το να "αγοράσει". Και θα οδηγηθεί στο εσφαλμένο συμπέρασμα μόνο αν αυτό τον κάνει να "νοιώθει ευχάριστα".
Τα πιο κάτω είναι τελείως τυχαία, αφού το θέμα είναι κυριολεκτικά ανεξάντλητο.
PSYCHOLOGY-EXPERIMENT
Προφανώς, "νοιώθω ευχάριστα", πιο macho, όπως ο cow-boy της διαφήμισης, όταν καπνίζω κι εγώ Marlboro. ΜΗ ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ τον καρκίνο και τα υπόλοιπα.  Προφανώς, "νοιώθει ευχάριστα" η κυρία που, με την αγορά του πιο ακριβού, δείχνει "ποια είναι" στον θρασύ πωλητή, που την προσέβαλε λέγοντας: "έχω και αυτό, που είναι καλύτερο, αλλά δεν είναι για εσένα, είναι πολύ ακριβό!" ΜΗ ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ το κόστος. Προφανώς ένοιωσαν ευχάριστα οι Βερολινέζοι ακούγοντας την αριστουργηματική "προς Βερολινέζους ομιλία Βαρουφάκη":  ""Η Γερμανία πλήρωσε πιο πολλά απ’ όσα έπρεπε", λέει ο Γ. Βαρουφάκης. "Αλλά πλήρωσε για τους λάθος λόγους". Και το χειροκρότημα πέφτει βροχή – γιατί το κοινό, όπως μου λέει ένας Γερμανός δημοσιογράφος που με βλέπει έκπληκτο με τις ζητωκραυγές, δεν είναι οι ψύχραιμοι αριστεροί του Die Linke. Είναι οι φανατικοί σοσιαλδημοκράτες." ΜΗ ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ τι ζητάει ο Βαρουφάκης από τη Γερμανία.
Φυσικά, ο τρόπος που διατυπώνεται μια πρόταση έχει μεγάλη σημασία. Αν ρωτήσετε δέκα άτομα: "να μείνει η Ελλάδα στο Ευρώ, με "ΚΑΘΕ ΚΟΣΤΟΣ;"" κάποιοι θα σας απαντήσουν "ναι" και κάποιοι "όχι". Όμως θα χρειαστεί να ρωτήσετε πολύ περισσότερους από δέκα μέχρι να προκύψει ο ένας που θα αντιληφθεί την παγίδα στη διατύπωση και θα απαντήσει: "Τί ανοησίες ρωτάς; Στη ζωή ΠΟΤΕ δεν έχουμε μία επιλογή με κάποιο κόστος. ΠΑΝΤΟΤΕ έχουμε τουλάχιστον δύο, με διαφορετικό κόστος ή όφελος!".
Συχνά, φίλοι, μη οικονομολόγοι, με ρωτούν σχετικά με κάποιες από τις ατέλειωτες ανοησίες για τα "λάθη" όλων των άλλων, που ακούμε ή διαβάζουμε συνεχώς,  από κάθε είδους "ειδικούς",  σπουδαίους ή δήθεν σπουδαίους, διάσημους ή προσπαθούντες να γίνουν διάσημοι, καλόπιστους ή κακόπιστους. Τελικά, ανέπτυξα το εξής αντεπιχείρημα "γενικής  χρήσεως" που τώρα το χρησιμοποιώ περίπου ως απόφθεγμα: "το αντίθετο του κακού δεν είναι απαραιτήτως καλό, μπορεί να είναι και χειρότερο!"
Μετά από όσα σχετικά έχουμε μάθει, μάλλον πάθει, θα περίμενε κανείς να γίνεται όλο και δυσκολότερη η παραπλάνησή μας. Κι όμως... Τελικά, υπάρχει τρόπος, τεχνική, δεξιότητες, κάτι τέλος πάντων, που να μας θωρακίζει, έστω, να μας προστατεύει από την παραπλάνηση; Η απάντηση είναι ένα σαφές ΟΧΙ! Δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει όσο η ψυχή μας, "η άυλη ουσία  του ανθρώπου, η οποία αποτελεί την έδρα της προσωπικότητάς του" είναι αυτή που είναι! Υπάρχει τρόπος να περιορίσουμε τη συχνότητα, τα θέματα και την έκταση της παραπλάνησής μας; Δύσκολο, αλλά σαφώς ΝΑΙ, αρκεί να το θέλουμε και να το προσπαθούμε αποφασιστικά!  Πρέπει να έχουμε συνεχώς και αδιαλείπτως κατά νουν όλα τα πιο πάνω, αλλά και να συνειδητοποιήσουμε ότι ΟΛΟΙ είμαστε και θα είμαστε ημιμαθείς, εκτός από τον τομέα της εξειδίκευσής μας. Ο "κοινός νους", ο καλύτερος κοινός νους ΔΕΝ αρκεί για την αξιολόγηση ζητημάτων όταν αυτή απαιτεί εξειδικευμένες τεχνικές γνώσεις! Βεβαίως, για να πορευόμαστε σωστά στη ζωή, δεν χρειάζεται να είμαστε ικανοί να αξιολογούμε επιστημονικά ή τεχνολογικά κάθε ζήτημα που προκύπτει. Ο κοινός νους είναι το μόνο που διαθέτουμε, που μπορούμε να διαθέτουμε...
Ίσως, πάλι, αυτά να περιγράφουν τη διαδικασία ωρίμανσής μας, μία διαδικασία που μπορεί να επισπευσθεί, αλλά μόνο μέχρι ένα σημείο...
__________
  ~ του Συμεών Ρωμύλου
   Πηγή: capital.gr

"ΜΟΛΙΣ ΔΙΕΛΥΣΕΣ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΟΥ. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ"!

Μπαμπάδες σταματήστε να διαλύετε τα παιδιά σας!
Αισθάνομαι την ανάγκη να γράψω αυτό το κείμενο μετά από αυτό που είδα στο εμπορικό κέντρο Costco χθες. Συγχωρέστε με που το κείμενο είναι  γραμμένο με απόγνωση και θυμό.
Παρακαλώ όμως να το διαβάσετε ως το τέλος! Ξέρω ότι είναι μεγάλο αλλά είναι κάτι που πρέπει να ειπωθεί να ακουστεί και να μοιραστεί.
Καθώς ο Νώε και εγώ περιμέναμε στην ουρά του ταμείου για να επιστρέψουμε κάτι, είδα ένα μικρό αγόρι όχι άνω των 6 ετών που κοίταξε τον πατέρα του και τον ρώτησε δειλά αν θα μπορούσαν να αγοράσουν ένα παγωτό όταν τελείωναν. Ο πατέρας τον αγριοκοίταξε και μέσα από τα δόντια μουρμούρισε να τον αφήσει ήσυχο και να κάνει ησυχία. Το αγόρι μαζεύτηκε προς τον τοίχο και κάθισε ακίνητο και φανερά πληγωμένο για κάμποση ώρα.
Η ουρά προχωρούσε αργά και το παιδί τον πλησίασε ξανά, σιγοτραγουδώντας μια παιδική μελωδία και έχοντας φαινομενικά ξεχάσει την οργή του πατέρα του. Ο πατέρας και πάλι γύρισε και επέπληξε το αγόρι πως κάνει πάρα πολύ θόρυβο. Το αγόρι και πάλι συρρικνώθηκε πίσω και μαζεύτηκε προς τον τοίχο, μαραμένο.
Ήμουν ταραγμένος. Ήμουν μπερδεμένος. Πως μπορούσε αυτός ο άντρας να μην βλέπει αυτό που βλέπω; Πως μπορούσε αυτός ο άντρας να μην βλέπει αυτό το πανέμορφο πλάσμα να κάθεται στη σκιά του; Πώς μπορούσε αυτός ο άντρας να καταστρέφει τόσο γρήγορα την ευτυχία του δικού του παιδιού; Πώς μπορούσε αυτός ο άντρας να μην απολαμβάνει τη μοναδική στιγμή που θα μπορούσε να είναι τα πάντα γι’ αυτό το αγόρι; Να είναι εκείνος  που έχει την περισσότερη σημασία γι’ αυτό το αγόρι;
Ήμασταν τρίτοι στην ουρά τώρα και το αγόρι άρχισε να έρχεται προς τον πατέρα του για άλλη μια φορά. Ο πατέρας αμέσως βγήκε από την ουρά, έβαλε το χέρι του στο λαιμό του γιου του, μέχρι που το παιδί μόρφασε απ’ τον πόνο, και τον απείλησε. "Αν ξανακάνεις έστω και έναν ήχο ή φύγεις από τον τοίχο, σου το υπόσχομαι ότι θα σε πάρω και θα πάμε σπίτι." Το αγόρι και πάλι μαζεύτηκε προς τον τοίχο. Αυτή τη φορά, δεν κινούνταν. Δεν έκανε κανέναν ήχο. Το όμορφο πρόσωπό του κοιτούσε  προς τα κάτω, κλειδωμένο προς το πάτωμα και ανέκφραστο. Είχε διαλυθεί. Και αυτό ήταν αυτό που ήθελε ο πατέρας του. Δεν ήθελε να ασχοληθεί με τον γιό του και το να τον διαλύσει ήταν ο ευκολότερος τρόπος.
Και αναρωτιόμαστε γιατί τόσα παιδιά μεγαλώνοντας τα πάνε χάλια στη ζωή τους!
Young Child Looking Sad
Θα είμαι ευθύς. Οι άνθρωποι βλέπουν τη σχέση μου με τον Νώε και αρκετά συχνά με επαινούν  που τον αγαπάω περισσότερο από ό, τι οι περισσότεροι μπαμπάδες αγαπούν τα δικά τους παιδιά.
Να πάρει!. Δεν το καταλαβαίνω και ποτέ δε θα το καταλάβω. Το να αγαπάω τον γιό μου, το να «χτίζω» τον γιό μου, το να αγγίζω τον γιό μου, το να παίζω με τον γιό μου, το να Είμαι με τον γιό μου… δεν είναι κάτι που μόνο οι σούπερ μπαμπάδες μπορούν να κάνουν. Όλα αυτά είναι κάτι που κάθε μπαμπάς μπορεί να κάνει. Πάντα. Χωρίς να αποτύχει. Δεν είμαι εγώ κάτι το ιδιαίτερο. Είμαι ένας πατέρας που αγαπάει το γιο του και θα κάνει κυριολεκτικά τα πάντα για την ευημερία του, την ασφάλεια και την υγεία του.
Απέχω πολύ από τον τέλειο μπαμπά και πάντα θα απέχω. Αλλά είμαι πολύ καλός μπαμπάς και ο γιος μου θα έχει πάντα τη δύναμη να αντιμετωπίσει οτιδήποτε  μπορεί να του φέρει η ζωή. Γιατί; Γιατί κατάλαβα. Κατάλαβα την εξουσία που έχει ο μπαμπάς στη ζωή ενός παιδιού και στην αυτοπεποίθηση ενός παιδιού. Κατάλαβα ότι όλα όσα κάνω και όλα όσα λέω στον γιο μου θα τα απορροφήσει, για καλό ή για κακό. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι το πώς μερικοί μπαμπάδες δεν καταλαβαίνουν ...
  • Μπαμπάδες. Να φωτίζετε το πρόσωπό σας όταν βλέπετε το παιδί σας το πρωί ή όταν γυρνάτε στο σπίτι από την δουλειά; Δεν καταλαβαίνετε ότι ολόκληρη η αίσθηση της αξίας ενός παιδιού μπορεί να περιστρέφεται γύρω από αυτό που βλέπουν στο πρόσωπό σας όταν τα κοιτάτε;
  • Μπαμπάδες. Δεν αντιλαμβάνεστε ότι το παιδί είναι ό, τι του λέτε ότι είναι; Ότι οι άνθρωποι σχεδόν πάντα γίνονται ότι τους έλεγαν πως είναι; Ήταν πράγματι αυτό που έκανε το παιδί σας το «πιο χαζό πράγμα που έχετε δει να κάνει κανείς»; Ήταν πράγματι «το πιο γελοίο πράγμα που θα μπορούσε ποτέ να έχει κάνει κάποιος"; Πιστεύετε πραγματικά ότι το παιδί σας είναι ηλίθιο; Γιατί τώρα είναι. Σκεφτείτε το. Γιατί το είπατε, και τώρα το πιστεύει. Μπράβο!
  • Μπαμπάδες. Νομίζετε ειλικρινά ότι υπάρχει κάποιος που πιστεύει ότι δεν μπορείτε να βρείτε 20 λεπτά για να απομακρυνθείτε από τον υπολογιστή σας ή να απενεργοποιήσετε την τηλεόραση για να παίξετε με το παιδί σας; Πρέπει να παίζετε κάθε μέρα. Δεν καταλαβαίνετε ότι ολόκληρη η εμπιστοσύνη των παιδιών θα εξαρτηθεί απ’ το αν ή όχι ο μπαμπάς τους παίζει μαζί τους και πόσο συμμετέχει όταν παίζει μαζί τους; Ξέρετε τι ζημιά κάνετε με το να μην παίζετε με τα παιδιά σας κάθε μέρα;
  • Μπαμπάδες. Υπάρχει περίπτωση κάποιος να πιστέψει σε αυτή την ανόητη ιδέα ότι ο θυμός είναι μερικές φορές ή συχνά αναγκαίος; Δεν καταλαβαίνετε ότι ο θυμός είναι σχεδόν πάντα ένα συναίσθημα για τους ανθρώπους που θέλουν να ελέγχουν τους άλλους, ενώ ταυτόχρονα παραλείπουν να ελέγξουν τον εαυτό τους; Δεν ξέρετε ότι υπάρχουν απίστευτα βιβλία και μαθήματα που μπορεί να σας διδάξουν καλύτερες μεθόδους;
  • Κυρίως όμως, δεν βλέπετε την ταχύτητα με την οποία ένα παιδί πληγώνεται ή γίνεται προκλητικό όταν ο θυμός κυβερνά το σπίτι; Είστε τόσο απευαισθητοποιημένοι στην λαμπρότητα του πνεύματος του παιδιού σας που δεν σας συνθλίβει εντελώς όταν χαμηλώνει το βλέμμα ή τρέμει στην παρουσία σας; Είναι πραγματικά αυτό που θέλετε το παιδί σας να κάνει; Να σας φοβάται;
  • Μπαμπάδες. Δεν αντιλαμβάνεστε ότι το παιδί σας χρειάζεται για να νιώσει το δέρμα σας στο δέρμα του; Έχετε συνειδητοποιήσει  τον απίστευτο και ισχυρό δεσμό που θα σας δώσει με την κόρη σας αυτή η επαφή ; Δεν καταλαβαίνετε τις μόνιμες πνευματικές συνδέσεις που δημιουργούνται όταν αγγίξετε την γυμνή πλάτη του γιου σας ή τρίψτε τα γυμνή κοιλίτσα της κόρης σας, ενώ τους λέτε παραμύθια; Και αν κάποιος ηλίθιος πει πως αυτό δεν είναι σωστό, πρώτος εγώ θα σας χτυπήσω στο πρόσωπο και ύστερα θα ακολουθήσει κάθε καλός μπαμπάς εκεί έξω. Το να αγγίζετε το παιδί σας είναι το καθήκον σας ως πατέρας.
  • Μπαμπάδες. Ξυπνήστε! Αυτές οι πολύτιμες ψυχές που έχουν τεθεί υπό τη φροντίδα σας είναι μοναδικές και πολύ πολύ ευαίσθητες. Ό, τι λέτε ή δεν λέτε θα επηρεάσει την ικανότητά τους, την επιτυχία, την ευτυχία και καθ 'όλη τη ζωή τους.
  • Δεν έχετε συνειδητοποιήσει ότι τα παιδιά σας θα κάνουν λάθη και μάλιστα πολλά; Έχετε συνειδητοποιήσει πόση ζημιά κάνετε όταν πιέζετε τη μύτη του γιου σας σε ατυχίες του ή πόση ζημιά κάνετε όταν κάνετε την κόρη σας αισθάνεται ότι είναι άχρηστη γιατί χτύπησε ή της χύθηκε κάτι; Έχετε ιδέα πόσο εύκολο είναι να κάνετε το παιδί σας να αισθανθεί άθλια; Είναι τόσο απλό όσο το να πείτε τις λέξεις, «γιατί το κάνεις αυτό;" ή "πόσες φορές σου είπα ..."
Επιτρέψτε μου να σας ρωτήσω τα εξής:
  • Έχετε κοιτάξει ποτέ τα πρησμένα μάτια ενός γονέα που μόλις έχασε το παιδί του
Εγώ έχω!
  • Έχετε κλάψει στην κηδεία ενός παιδιού;
Εγώ  έχω!
  • Έχετε ποτέ αγγίξει ένα φέρετρο με ένα παιδί μέσα; Έναν τάφο από τον οποίο κανένα γέλιο δε θα ακουστεί ξανά;
Εγώ έχω!
Αν θέλετε κίνητρο για να γίνετε ο καλύτερος γονιός στη γη, κάντε το μόνο μία φορά. Εύχομαι όμως να μην χρειαστεί ποτέ να το κάνετε.
Μπαμπάδες. Ήρθε η ώρα να λέμε στα παιδιά μας ότι τα αγαπάμε. Συνεχώς. Ήρθε η ώρα να δείχνουμε στα παιδιά μας ότι τα αγαπάμε. Συνεχώς. Ήρθε η ώρα να βρούμε την χαρά σε είκοσι χιλιάδες καθημερινές ερωτήσεις που κάνουν και στην αδυναμία τους να κάνουν τα πράγματα τόσο γρήγορα όσο θα θέλαμε. Ήρθε η ώρα να βρούμε την χαρά στις ιδιορρυθμίες τους και τα τικ τους. Ήρθε η ώρα να βρούμε χαρά σε εκφράσεις του προσώπου τους και στα λάθος ειπωμένα λόγια τους. Ήρθε η ώρα να βρούμε την χαρά σε όλα όσα είναι τα παιδιά μας...
Ήρθε η ώρα να σηκωθούμε και να ρωτήσουμε τι μπορούμε να κάνουμε για να είμαστε καλύτεροι μπαμπάδες. Ήρθε η ώρα βάλουμε προτεραιότητες. Ήρθε η ώρα να γυρίσουμε σπίτι και να είμαστε πραγματικά -ένας μπαμπάς.
Μπαμπάδες. Ήρθε η ώρα να δείξουμε στους γιούς μας πώς να φέρονται σωστά σε μία γυναίκα. Ήρθε η ώρα να δείξουμε τις κόρες μας πώς ένα κορίτσι θα πρέπει να περιμένει να του φέρονται. Ήρθε η ώρα να δείξουμε συγχώρεση και συμπόνια στα παιδιά μας. Ήρθε η ώρα να τους δείξουμε ενσυναίσθηση και συναισθηματική ταύτιση. Ήρθε η ώρα να σπάσουμε τα κοινωνικά πρότυπα και να διδάξουμε έναν πιο υγιή τρόπο ζωής! Ήρθε η ώρα να διδάξουμε τους καλούς ρόλους των δύο φύλων και να ξεφορτωθούμε οτιδήποτε περιττό. Έχει πραγματικά σημασία αν ο γιος σας προτιμάει το ροζ; Πρόκειται να βλάψει κανέναν; Δεν βλέπετε τι ζημιά που προκαλείται αν πεις σε ένα αγόρι ότι κάτι δεν πάει καλά αν του αρέσει το ροζ; Δεν βλέπετε τι ζημιά που κάνουμε στα κορίτσια μας χαρακτηρίζοντάς τα "αγοροκόριτσα" και τα αγόρια μας «γυναικούλες» μόνο και μόνο επειδή έχουν τις δικές τους προτιμήσεις και απόψεις για κάποια πράγματα; Πράγματα που πραγματικά δεν έχουν σημασία!
Μπαμπάδες. Μιλήστε μαλακά στους γιούς σας. Μιλήστε ήρεμα στις κόρες σας. Ποιος θέλετε να γίνει το παιδί σας; Θέλετε να είναι εκείνο το παιδί στο σχολείο που κάθεται μόνο του στο σχολείο χωρίς κανέναν φίλο και καθόλου αυτοεκτίμηση; ή μήπως θέλετε να είναι εκείνο το παιδί που θέλει να γίνει ο Πρόεδρος στην τάξη του και νιώθει ότι το αξίζει να το κερδίσει; Δεν βλέπετε ότι έχουμε τη δύναμη να τα δώσουμε όλα αυτά στα παιδιά μας; Δεν βλέπετε ότι έχουμε τη δύναμη να διδάξουμε στα παιδιά μας τα εργαλεία της κοινωνικής επιβίωσης;
Μπαμπάδες. Δεν βλέπετε την επιρροή που έχουμε όταν λέμε ότι πιστεύουμε σε ένα πράγμα, αλλά τα παιδιά μας, μας έχουν δει να ζούμε αλλιώς; Δεν αντιλαμβανόμαστε πόσο λίγο ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να αποφασίσουν τι πραγματικά πιστεύουν, να δηλώσουν αυτό που πιστεύουν, και στη συνέχεια να ζήσουν με αυτό; Είτε πρόκειται για θρησκεία, την πολιτική, τον αθλητισμό, ή κοινωνικές νόρμες. Δεν είναι δουλειά μας να πουμε στα παιδιά μας τι να σκεφτούν. Είναι δουλειά μας να διδάξουμε τα παιδιά μας να σκέφτονται σωστά. Αν το κάνουμε αυτό, δε θα έχουμε να φοβηθούμε για το τι θα αποφασίσουν για τον εαυτό τους και πόσο έντονα θα το υπερασπιστούν. Ένας άνθρωπος θα ακολουθήσει τις ΔΙΚΕΣ του πεποιθήσεις μέχρι θανάτου, αλλά θα ακολουθήσει τις πεποιθήσεις κάποιου άλλου μόνο μέχρι να πέσει πρωτη φορά σε λάσπες!
Να πάρει, μπαμπάδες. Κάθε παιδί έχει δικαίωμα να ζητήσει παγωτό χωρίς κανείς να το διαλύσει και να το μειώσει. Κάθε παιδί έχει δικαίωμα να το ζητήσει χωρίς να μαζευτεί στη γωνία, επειδή ο άνθρωπος που υποτίθεται ότι είναι ο ήρωας του είναι στην πραγματικότητα ένα εντελώς μικρό, μικρό ανθρωπάκι. Κάθε παιδί έχει δικαίωμα να είναι ευτυχισμένο, και χαρούμενο, και να γελά, και να παίζει. Γιατί δεν μπορείτε να τα αφήσετε; Κάθε παιδί στη γη έχει το δικαίωμα να έχει έναν πατέρα που σκέφτεται πριν μιλήσει! Έναν μπαμπά που καταλαβαίνει τη μεγάλη δύναμη που έχει δοθεί σε αυτόν για να διαμορφώσει τελικά τη ζωή ενός άλλου ανθρώπου! Έναν πατέρα που αγαπάει το παιδί του περισσότερο από ό, τι αγαπά τηλεοπτικές εκπομπές ή αθλητικά παιχνίδια! Έναν πατέρα που αγαπάει το παιδί του περισσότερο από οποιοδήποτε υλικό σκουπίδι! Έναν πατέρα που αγαπάει το παιδί του, περισσότερο από το χρόνο του. Κάθε παιδί αξίζει έναν μπαμπά υπερήρωα.
Ίσως να είναι αλήθεια ότι πολλοί μπαμπάδες δεν αξίζουν τα παιδιά τους.
Ίσως να είναι αλήθεια ότι πολλοί μπαμπάδες δεν είναι πραγματικά μπαμπάδες -καθόλου.
Ζητώ συγγνώμη για την θέρμη του post μου. Πιστεύω ότι ένα μέρος του εαυτού μου αισθάνεται δειλό που δεν είπα κάτι στον άνθρωπο μπροστά μου στο εμπορικό κέντρο. Λάβετε αυτό το post σαν μετάνοια μου. Ίσως ένα μέρος του εαυτού μου πιστεύει πως αν έστω και ένα άτομο που τα διαβάζει όλα αυτά τώρα και αποφασίσει να γίνει ένας καλύτερος μπαμπάς, άξιζε κάθε δευτερόλεπτο που πέρασα πληκτρολογώντας. Αν ένα παιδί έχει μια καλύτερη ζωή, επειδή κάτι στα λόγια μου παρακίνησε τον μπαμπά του να παίξουν περισσότερο μαζί, τότε αξίζει τον κόπο κάθε έκκληση να το μοιραστείτε αυτό με τους άλλους, για τους οποίους είμαι αναπόφευκτα ένοχος.
Μπαμπάδες. Τα παιδιά είναι δώρα. Δεν είναι δικά μας για να τα διαλύουμε. Η κατασκευή είναι δική μας.
Γι’ αυτό σταθείτε όρθιοι μαζί μου και δείξτε στον κόσμο ότι υπάρχουν πολλοί καλοί μπαμπάδες τριγύρω.
____
 ~ Dan Pearce
 Το κείμενο μετέφρασε η Κατερίνα Σωτηροπούλου. Διαβάστε το πρωτότυπο κείμενο εδώ.
 Πηγή: mikroimegaloi

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΤΟΤΕΛΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ Π.Κ.Μ. ΓΙΑ ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ

 Από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Πρόγνωσης Καιρού που ελήφθη από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (α.α: 26/2015) και ισχύει από την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015 μέχρι και το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015, προβλέπεται επιδείνωση του καιρού από απόψε Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015 και από τα βορειοδυτικά της χώρας, με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές, που θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους και χαλαζοπτώσεις.
Για τις επόμενες μέρες τα καιρικά φαινόμενα προβλέπονται ως εξής:
1.Σήμερα Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015 από τις απογευματινές ώρες ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν στο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Δυτική Στερεά.
2.Αύριο Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015, εκτός από τις παραπάνω περιοχές ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και τη Δυτική Πελοπόννησο κι από τις απογευματινές ώρες στην Κεντρική Στερεά και την Ανατολική Πελοπόννησο.
3.Το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015 ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν σε όλα τα ηπειρωτικά (εκτός της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας, το Ιόνιο (εκτός της Κέρκυρας), την Εύβοια, τις Σποράδες και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.
Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ www.emy.gr.
Παρακαλούνται οι πολίτες όπως λάβουν υπόψη τους το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού για τον ασφαλή σχεδιασμό των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων τους.
Παράλληλα, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Π.Κ.Μ. συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Ειδικότερα καλούνται οι πολίτες:

  • Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
  • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
  • Αν πρόκειται να μετακινηθούν, να ενημερωθούν για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.

ΔΥΟ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΥΝΔΕΘΗΚΑΝ ΝΟΗΤΙΚΑ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕΣΩ ΙΝΤΕΡΝΕΤ

Δύο άνθρωποι συνδέθηκαν νοητικά εξ αποστάσεως μέσω... ίντερνετ [εικόνες & βίντεο]

Δύο άνθρωποι που δεν βρίσκονταν στον ίδιο χώρο, έπαιξαν ένα παιγνίδι ερωτήσεων-απαντήσεων χωρίς να μιλάνε μεταξύ τους. Ο ένας έκανε μια ερώτηση και μετά μάντευε την απάντηση που σκεφτόταν ο άλλος.
Αυτό κατέστη εφικτό όχι με τηλεπάθεια, αλλά με τη σύνδεση των δύο εγκεφάλων μέσω του... Ιντερνετ.
Το εντυπωσιακό πείραμα έγινε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, που πέτυχαν την απευθείας σύνδεση των εγκεφάλων των δύο εθελοντών, μεταδίδοντας μέσω διαδικτύου σήματα από τον έναν στον άλλο. Είναι η πρώτη φορά που δύο άνθρωποι συνδέονται νοητικά εξ αποστάσεως και ο ένας μαντεύει με σχετική ακρίβεια τι έχει ο άλλος στο μυαλό του.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή ψυχολογίας Αντρέα Στόκο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "PLoS One", δήλωσαν ότι επρόκειτο «για το πιο πολύπλοκο πείραμα επικοινωνίας ανθρωπίνων εγκεφάλων μέχρι σήμερα».
Πέντε ζεύγη εθελοντών απείχαν μεταξύ τους ενάμισι χιλιόμετρο, καθώς βρίσκονταν σε δύο διαφορετικά εργαστήρια, και έπαιξαν 20 γύρους ενός παιγνιδιού ερωταπαντήσεων. Το ποσοστό επιτυχίας (σωστού μαντέματος) ήταν 72%.
Η ίδια ερευνητική ομάδα ήταν η πρώτη που το 2013 είχε δείξει πειραματικά ότι είναι δυνατή η άμεση επικοινωνία απομακρυσμένων ανθρωπίνων εγκεφάλων μέσω διαδικτύου. Αλλοι επιστήμονες έχουν μέχρι σήμερα συνδέσει εγκεφάλους πειραματόζωων, καθώς επίσης έχουν μεταδώσει σήματα από ανθρώπινο εγκέφαλο σε ζώο μέσω ηλεκτροδίων.
Οι ερευνητές ήδη εξερευνούν τη δυνατότητα πρακτικών εφαρμογών, όπως να μεταφέρουν σήματα από έναν υγιή εγκέφαλο σε έναν που έχει υποστεί βλάβη (π.χ. μετά από εγκεφαλικό ή από τραύμα) ή ακόμη να μεταφέρουν γνώσεις απευθείας από τον εγκέφαλο ενός δασκάλου στον εγκέφαλο ενός παιδιού!

ΕΚΛΕΨΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΑΤΟΝΤΑΠΥΛΙΑΝΗ ΠΑΡΟΥ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ 150.000 ΕΥΡΩ

Εκλεψε από την Εκατονταπυλιανή Πάρου 150.000 ευρώ... αφιερώματα [εικόνα]
Εξιχνιάστηκαν άμεσα, από το Αστυνομικό Τμήμα Πάρου, δυο διαρρήξεις ιερών προσκυνημάτων που διαπράχθηκαν στις 22/23.09.2015 στο νησί της Πάρου.
Συνελήφθη χθες το μεσημέρι ένας 31χρονος ημεδαπός σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για διακεκριμένες κλοπές.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε στο πλαίσιο άμεσης αστυνομικής ανταπόκρισης και εμπεριστατωμένης έρευνας, πρώτες πρωινές ώρες χθες ο κατηγορούμενος διέρρηξε τον Ιερό Ναό Παναγίας Εκατονταπυλιανής και αφαίρεσε αφιερώματα- -τάματα εκτιμώμενης αξίας 150.000 ευρώ. Επίσης, προχθές παραβίασε παγκάρι ιεράς Μονής και αφαίρεσε χρηματικό ποσό.
Ο δράστης εντοπίσθηκε από αστυνομικούς που διερευνούσαν τις παραπάνω υποθέσεις και βρέθηκε στην κατοχή του το σύνολο των κλοπιμαίων, καθώς και το χρηματικό ποσό των 162,80 ευρώ, τα οποία κατασχέθηκαν και αποδόθηκαν στους υπευθύνους των ιερών προσκυνημάτων.
Ο συλληφθείς οδηγείται σήμερα στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Σύρου.


Πηγή:  http://www.iefimerida.gr

Η ΑΛΛΗΘΩΡΗ ΓΕΝΙΑ

Μας κούρδισαν και μετά μας έβγαλαν τις μπαταρίες...

Καταδικασμένες γενιές, αδρανοποιημένες γενιές, γενιές που κουράστηκαν να ζουν, πριν καν να ζήσουν. 

ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΙΑΤΡΙΔΗ 

Η σημερινή νεολαία μοιάζει σαν να έχει παραδώσει σώμα και ψυχή στο έλεος κάποιου συστήματος, πολιτικού, τεχνολογικού, κοινωνικού, τηλεοπτικού… Όποια κίνηση, όποιο δρομολόγιο, όποιο βλέμμα κι αν γίνεται, μοιάζει σαν προκαθορισμένο γεγονός, σαν να έχει μελετηθεί χρόνια τώρα, και απλά να συμβαίνει.
 Καμία έκπληξη, καμία αλλαγή, καμία εναλλαγή, καμία προσπάθεια. Μας κούρδισαν για να μην περιμένουμε τίποτα. Μας κούρδισαν και μετά μας έβγαλαν τις μπαταρίες. Αφοσιωμένοι μόνο στα εγκόσμια καλά και στον υλισμό  προχωράμε με κλειστά μάτια στο γκρεμό.

   Παιδιά χωρίς συναισθήματα, παιδιά χωρίς ενηλικίωση, παιδιά χωμένα μέσα σε LCD και retina οθόνες. Παιδιά που επικοινωνούν με usernames και passwords. Παιδιά που ακόμα και όταν βρίσκονται μεταξύ τους συνδέονται σε κοινωνικά δίκτυα, σε group chat, σε snapchat και σε tinder. Παιδιά που αντικατέστησαν τα βλέμματα με τα emoticons, τα χάδια με τα αυτοκόλλητα και την έκφραση με τα status. Κάπως έτσι γίναμε μέρος ενός παγκόσμιου κώδικα· καλωδιωθήκαμε με αλγορίθμους και τοποθετήσαμε έναν αόρατο ορό να πέφτει και να μας ενημερώνει για τα πιο χαζά πράγματα. 

Ακόμη, παιδιά που μάθανε για έρωτα μέσα από ταινίες πορνό. Με το ένα κλικ του διαδικτύου έτσι κι αλλιώς όλα γίνονται πιο γρήγορα, και αναίμακτα. Παρακολουθήσαμε σεμινάρια τσόντας, μάθαμε το μικρό όνομα του κάθε πορνοστάρ και προσπαθήσαμε να αντιγράψουμε τα νέα πρότυπά μας. Τα μαγιό μας τώρα κοντύναν και πια είναι μικρότερα και από τα εσώρουχα. Τίποτα πια δεν μένει στη φαντασία, όλα έγιναν πριν καν να συμβούν. Εκσπερματώσαμε πριν καν χαϊδευτούμε.

   Ύστερα, για να ανέβουμε κοινωνικό status, φτιάξαμε λογαριασμό στο Instagram. Ανεβάσαμε την πιο γυμνή μας φωτογραφία για να μαζέψουμε καρδούλες, οι καρδούλες έγιναν αριθμοί και οι αριθμοί μετοχές συναισθημάτων. Όσες πιο πολλές, τόσο καλυτέρα. Έτσι κι αλλιώς, τα πάντα πια μετριούνται με αριθμούς like και όχι με αισθήματα. Τέλος, βάλαμε hashtags για να συρρικνώσουμε και άλλο λίγο τη ζωή μας, επίσης ορίσαμε και φυλακίσαμε μέσα σε μια γαμημένη ετικέτα τη σχέση που έχουμε με τον άλλον! #friends #love #sex2night #οnenightstand.

 Πιο μετά ήρθε η Μύκονος, δώσαμε ραντεβού στο νησί των ανέμων για να συνδέσουμε όλες τις άλλες κατηγορίες μαζί, και να κάνουμε και check in επίσης. Εκεί ξεπουλήσαμε την παρθενιά μας στο πρώτο κότερο, και για κοκτέιλ το βράδυ ήπιαμε ρούμι με μια κουταλιά σπέρμα, το νέο υποβρύχιο δηλαδή. Το πρωί ξυπνήσαμε αγκαλιασμένοι, με το μαξιλάρι και με 500€ στη τσέπη. Τραβήξαμε selfie, γράψαμε για περιγραφή «La vita è bella…», και συνεχίσαμε το δρόμο μας προς το συμφέρον.

   Τον Σεπτέμβρη γυρίσαμε στην πόλη μας, πιο άδειοι κι από μπολ με κεράσια τον Δεκέμβρη. Μέχρι να βρούμε κάποιον χορηγό που να μας παρέχει τροφές, στέγες και αμάξια, κάναμε upload τις ξέφρενες διακοπές μας στα social media, πουλώντας την κάθε photo να φαίνεται πως όλα, μα όλα ήταν παραμυθένια! Τέλος, γράψαμε πως το άλλο καλοκαίρι είναι πολύ κοντά, και έπειτα πέσαμε σε χειμερία νάρκη…

   Νομίζω πως η ζωή εκεί έξω, έχει ατέρμονες εμπνεύσεις, μα εμείς κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να κλειστούμε λίγο ακόμα στον εαυτό μας. Λυπάμαι αυτούς που δεν ονειρεύονται, λυπάμαι αυτούς που πραγματοποιούν τα όνειρά τους κάποιοι άλλοι, λυπάμαι για την αλλήθωρη νεολαία, για την αλλήθωρη γενιά μου, λυπάμαι που εθελοτυφλούμε μπροστά στο άδικο και στο όμορφο. 




Πηγή: www.lifo.gr

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΟ "THE WALL" ΤΩΝ PINK FLOYD ΤΟΣΟ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ;


Η σημειολογία του τη σημερινή εποχή, 36 χρόνια μετά την κυκλοφορία του. 

ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΡΑΚΑΣΙΔΗ 

Την επόμενη Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου θα προβληθεί σε ταυτόχρονη μετάδοση σε επιλεγμένες πόλεις όλου του κόσμου (μεταξύ αυτών και η Αθήνα) το κύκνειο άσμα των Pink Floyd "The Wall", ένα διπλό album που γράφτηκε το 1979 κι έκτοτε έχει πουλήσει πάνω από 20 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.
 Να θυμίσουμε ότι τον Ιούλιο του 2013, ο Roger Waters είχε επισκεφτεί τη χώρα μας προκειμένου να παρουσιάσει live το συγκεκριμένο έργο, ενώ το ίδιο εγχείρημα πραγματοποίησε με απόλυτη επιτυχία το καλοκαίρι του 2011, όταν δεκάδες χιλιάδες κόσμου συνέρρευσαν στο κλειστό του Ο.Α.Κ.Α για να παρακολουθήσουν τη μεγάλη αυτή ροκ όπερα. 

  Τι είναι αυτό όμως που κάνει το "Τhe Wall" ύστερα από 36 χρόνια τόσο ξεχωριστό;

   Αν μη τι άλλο, δεν είναι λίγες οι rock κυκλοφορίες που - ενώ γράφτηκαν πολλά χρόνια πριν - ακούγονται το ίδιο φρέσκες και σήμερα. Υπάρχει, ωστόσο, κάτι στο "The Wall" που φαίνεται να μαγνητίζει το κοινό λίγο περισσότερο. Και αυτό δεν είναι μόνο το (εξαιρετικό) μουσικό του μέρος. 

Αν εξετάσει κανείς το concept του album, τότε θα διαπιστώσει ότι έχει να κάνει με την αποξένωση του τραγουδιστή από τα υπόλοιπα μέλη του group του, από τους θαυμαστές του κι εν τέλει από τον κοινωνικό του περίγυρο.

 Τραύματα βαθιά ριζωμένα μέσα του από την παιδική του ηλικία βγαίνουν στην επιφάνεια στο απόγειο της καριέρας του και τον οδηγούν σε ένα συναισθηματικό τέλμα.

 Το ερώτημα, όμως, που γεννάται είναι το εξής:
 μπορεί ένας απλός θεατής να ταυτιστεί μ' έναν πλούσιο star που βρίσκεται σε υπαρξιακή κρίση; Και αν ναι, πόσο "rock" κι επαναστατικό μπορεί να θεωρηθεί αυτό;
   Η απάντηση έρχεται μέσα από την εικόνα της σημερινής κοινωνίας. Πιο συγκεκριμένα από τα τείχη από τα οποία κατακλυζόμαστε ως οντότητες.

   - Τείχη που βάζουμε στις σχέσεις με τους γύρω μας, όταν ο εγωισμός και το συμφέρον πνίγουν κάθε είδους σωματική και ψυχική επαφή με αποτέλεσμα να κλεινόμαστε στον εαυτό μας.

   - Τείχη που βάζουμε στον εργασιακό μας χώρο, όταν - αντί της συνεργασίας και της κοινής προσπάθειας - επικρατεί ο ανταγωνισμός.

   - Τείχη που βάζουμε στα ενδιαφέροντα μας όταν - προκειμένου να χτίσουμε την πολυπόθητη καριέρα - ξεχνάμε τι πραγματικά μας αρέσει και μας γεμίζει.

   - Τείχη που βάζουμε στους γειτονικούς μας λαούς, όταν - όντας δέσμιοι κάποιων κερδοσκόπων - βιώνουμε την προκατάληψη εις βάρος μας, τη ντροπή και τον εξευτελισμό.

 - Τείχη που βάζουμε σε βασανισμένους συνανθρώπους μας με διαφορετικά εμφανισιακά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά που αντί να τους στηρίξουμε και να απαλύνουμε τον πόνο τους, τους συμπεριφερόμαστε με μένος και ρατσισμό.

   Κάποιες στιγμές, βέβαια, το τείχος λειτουργεί ως καταφύγιο μέσα στο οποίο μπορούμε να νιώσουμε προστατευμένοι και να κατανοήσουμε καλύτερα τον εαυτό μας. Ωστόσο, υπάρχει ο κίνδυνος να μείνουμε για πάντα εγκλωβισμένοι σ' αυτό το τείχος. Και τότε αναπόφευκτα θα οδηγηθούμε στον μαρασμό.

   Φαίνεται λοιπόν ότι το "The Wall", έπειτα από τόσα χρόνια ακούγεται πιο επίκαιρο από ποτέ. Το ζήτημα είναι αν θα γκρεμίσουμε το τείχος που μας περιβάλλει.
 Ο Roger Waters τα κατάφερε και νίκησε τους προσωπικούς του δαίμονες.
 Εμείς;

* Ο Γιώργος Καρακασίδης είναι παραγωγός του www.desertradio.gr 

 Πηγή: www.lifo.gr

Ο 33ΧΡΟΝΟΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΣ ΠΟΥ ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ ΓΑΛΑ ΤΟΥ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ



Μια ιστορία από τη Λήμνο προβάλει σήμερα η εφημερίδα Έθνος με τον 33χρονο Λημνιό κτηνοτρόφο Νάσο Καραγιαννάκη από το χωριό Κάσπακας.

   Όπως γράφει η εφημερίδα, ο 33χρονος περνούσε το πρωί της περασμένης Δευτέρας  κοντά από το Ακρωτήριο Μούρτζουφλος, όταν 108 πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, είχαν φτάσει στο νησί. Κατάφερε να συνεννοηθεί με σπαστά Αγγλικά μαζί τους. Τα παιδιά έκλαιγαν. Ο ξένος που μιλούσε Αγγλικά τού είπε πως είχαν δύο μέρες να φάνε. «Εκείνη την ώρα βούρκωσαν τα μάτια μου, συγκινήθηκα», λέει στο «Εθνος».



Θέλοντας να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορούσε, πήγε στο κοπάδι του, άρμεξε, έβρασε το γάλα, επέστρεψε και το μοίρασε στα προσφυγόπουλα. Τα παιδιά θα συνέχιζαν χορτασμένα το δύσκολο ταξίδι.

   Οι Σύροι, υποδέχτηκαν την κίνηση του κ. Καραγιαννάκη με χαμόγελα.

   «Καθημερινά γύρω στις 7 το πρωί περνάω από αυτό το σημείο», περιγράφει στο «Εθνος». «Τη Δευτέρα στον κεντρικό δρόμο εμφανίστηκαν μερικοί μετανάστες, που είχαν καταφέρει να ανέβουν στην άσφαλτο από το ακρωτήρι. Είναι περίπου επτά χιλιόμετρα απόσταση. Τα παιδιά έκλαιγαν. Κάποιος που μιλούσε σπαστά Αγγλικά μάς είπε ότι είχαν να φάνε δύο μέρες και τότε τρελάθηκα. Σκέφτηκα ότι κάτι πρέπει να κάνω. 



Δεν είχα τίποτα να τους δώσω και αποφάσισα αν δεν βρω κάτι να πάω να αγοράσω ψωμί. Πήγα στο μαντρί όπου έχουμε κατσίκες και τις άρμεξα. Καθάρισα το γάλα, το έβρασα και το πήγα πίσω. Τουλάχιστον να φάνε τα παιδιά. Εκανα μιάμιση ώρα να γυρίσω και τους είχαν ήδη πάει από το στρατόπεδο νερό και ψωμί.
 Ξεκίνησα να βάζω στα πλαστικά ποτηράκια γάλα και τα παιδιά βουτούσαν το ψωμάκι και έτρωγαν. Δύο, τρία ήταν μωρά και τους έδιναν το γάλα στο μπιμπερό. Το γάλα ήταν καμιά τριανταριά κιλά και αφού έφαγαν τα παιδιά πήραν σειρά οι γυναίκες και μετά οι άνδρες.
   Δεν μπορούσαμε να συνεννοηθούμε, αυτοί οι άνθρωποι έχουν τη δική τους γλώσσα και εμείς τη δική μας, μα με κοιτούσαν και έλεγαν με τα μάτια τους ευχαριστώ... Εκείνο που ένιωσα αυτές τις στιγμές δεν πρόκειται να το ξεχάσω ποτέ. Ηταν πολύ συγκινητικό», λέει ο κ. Καραγιαννάκης.

   Και προσθέτει: «Εχω ένα παράπονο και θέλω να το πω. Υπάρχουν άνθρωποι εδώ, Ελληνες, που λένε για εκείνους "κακώς έρχονται". Κάποια στιγμή μπορεί να πέρασε και από το δικό μου μυαλό. Αλλά αν έβλεπαν εκείνα τα μάτια θα άλλαζαν γνώμη. Να βοηθάμε ό,τι μπορούμε και όπως μπορούμε ο καθένας. Είναι απαραίτητο...». 

ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΠΙΑ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ



Τα δέντρα φαίνεται να προσαρμόζουν  την ανάπτυξη τους στα νέα δεδομένα που δημιουργούνται αλλά και να αντιδρούν στην αλλαγή αυτή που τα αναγκάζει να βγάζουν όλο και πιο νωρίς τα φύλλα τους.

   Από τη δεκαετία του ’80 παρατηρείται αυτή η προσαρμογή που όμως τώρα φαίνεται πλέον να «φρενάρει».

   Σύμφωνα με έρευνα αυτή του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Nature", μετά από μελέτη για πολλά κοινά δέντρα σε 1.245 τοποθεσίες από τη Δανία ως τη Βοσνία, τα δέντρα δείχνουν μια τάση να σταματήσουν αυτή την ανάπτυξη φύλλων δημιουργώντας  φόβους ότι πλησιάζουν στα όριά τους, σε ό,τι αφορά στην πρόωρη ανάπτυξη των φύλλων τους και στην ικανότητα απορρόφησης διοξειδίου.

     Τα δέντρα, αποτελούν ανάχωμα κατά της κλιματικής αλλαγής απορροφώντας  μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα που είναι το κατεξοχήν αέριο του φαινομένου του θερμοκηπίου. Μετά από αυτή την έρευνα οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι εξασθενεί πλέον η ευαισθησία των δέντρων στην άνοδο της θερμοκρασίας. 

150 ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗ ΜΕΚΚΑ - ΠΟΔΟΠΑΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΙΕΡΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ



Eκατόμβη νεκρών άφησε πίσω του το ιερό προσκύνημα στη Μέκκα όπως μεταδίδεται από τα μέσα της Σαουδικής Αραβίας.   

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο αριθμός των νεκρών είναι πάνω από 150 και οι τραυματίες ξεπερνούν τους 400. Πάνω από 2 εκατ. Μουσουλμάνοι έχουν συρρεύσει για το Hajj, το ετήσιο προσκύνημα των μουσουλμάνων στην ιερή πόλη της Μέκκας.

 Το περιστατικό που σημειώθηκε σήμερα το πρωί έγινε έξω από τη Μέκκα στην πόλη Mina. Στο σημείο βρίσκονται δεκάδες διασώστες και γιατροί ενώ οι προβλέψεις δυστυχώς αναφέρουν πως ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί δραματικά όσο περνά η ώρα. 



Πηγή: www.lifo.gr

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...