Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ ΤΗΣ ΞΥΝΙΑΔΑΣ ΔΟΜΟΚΟΥ


Η ΟΦΘΑΛΜΟΓΗΡΑΝΣΗ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ



ΝΕΑΝΙΚΗ ΟΡΑΣΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
Θέλετε να έχετε νεανική όραση για πάντα; Πώς να νικήσετε τον χρόνο και να διατηρήσετε τα μάτια σας υγιή;
           Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καταρράκτη και Διαθλαστικής Χειρουργικής (ESCRS), συζητήθηκαν αναλυτικά ποιοι είναι οι παράγοντες που προκαλούν γήρανση των ματιών και με ποιο τρόπο μπορούμε όλοι μας να επιβραδύνουμε την εξέλιξη αυτή. Ο διαπρεπής χειρουργός οφθαλμίατρος κος. Ιωάννης Μάλλιας ο οποίος παρακολούθησε το συνέδριο στη Βαρκελώνη στις 5-9 Σεπτεμβρίου 2015 τόνισε τα εξής:

           <<Επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι η συχνότητα εμφάνισης σοβαρών οφθαλμολογικών παθήσεων όπως είναι το γλαύκωμα, ο καταρράκτης και η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, αυξάνει σημαντικά με την αύξηση της ηλικίας. Πρακτικά οι παθήσεις αυτές είναι εξαιρετικά σπάνιες σε άτομα νεότερα των 40 ετών ενώ η συχνότητα εμφάνισης τους αυξάνει σημαντικά με την πρόοδο της ηλικίας>>.
           Πιο συγκεκριμένα ο κρυσταλλοειδής φακός με το πέρασμα του χρόνου γίνεται ολοένα και πιο σκληρός με αποτέλεσμα μετά την ηλικία των 40 ετών να εμφανίζεται κλινικά η δυσκολία στο διάβασμα και τις κοντινές εργασίες που ονομάζεται πρεσβυωπία.
           Μια ακόμα πάθηση που η συχνότητα της αυξάνεται με την πρόοδο της ηλικίας είναι το σύνδρομο του ξηρού οφθαλμού. Το σύνδρομο αυτό εμφανίζεται πιο συχνά σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.
           Ποιοι όμως είναι οι παράγοντες που επιταχύνουν την γήρανση των ματιών και ποια μέτρα πρόληψης μπορούμε να λαμβάνουμε ώστε να καθυστερήσουμε ή και να αποφύγουμε τις παθήσεις των ματιών που εμφανίζονται στην τρίτη ηλικία?
Παράγοντες γήρανσης των ματιών:
           <<Με μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες έχει αποδειχθεί ότι το κάπνισμα είναι καθοριστικός παράγοντας γήρανσης των ματιών.  Η μακροχρόνια βλαβερή για την υγεία  αυτή συνήθεια αυξάνει το οξειδωτικό στρες μέσω της αύξησης των ελεύθερων ριζών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την δημιουργία καταρράκτη σε νεαρότερη ηλικία. Ο καταρράκτης συνήθως εμφανίζεται στο τέλος της 6ης δεκαετίας της ζωής ή και αργότερα. Στους καπνιστές σε στατιστικά σημαντικό ποσοστό ο καταρράκτης εμφανίζεται 10 έως και 15 χρονιά νωρίτερα>>, όπως χαρακτηριστικά συμπλήρωσε ο κος.Μάλλιας.
           Το κάπνισμα εκτός από τον καταρράκτη, φαίνεται ότι αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα να προσβληθεί κανείς από ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (ΗΕΩ). Η νόσος αυτή χωρίζεται σε δυο μεγάλες κατηγορίες: την ξηρού τύπου που είναι συχνότερη και καλύτερης πρόγνωσης και την υγρού τύπου που είναι λιγότερο συχνή αλλά απειλεί τον ασθενή με απώλεια της κεντρικής όρασης.
           Για την αντιμετώπιση της ΗΕΩ υγρού τύπου τα τελευταία χρόνια εφαρμόζονται φαρμακολογικές θεραπείες με τη διενέργεια ενέσεων που γίνονται μέσα στην υαλοειδική κοιλότητα (κοιλότητα στο πίσω μέρος του ματιού). Οι ενέσεις αυτές γίνονται σε μηνιαία βάση αρχικά και σε αρκετούς ασθενείς χρειάζεται να επαναλαμβάνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Η διενέργεια των ενέσεων επιφέρει ταλαιπωρία στους πάσχοντες αλλά και μεγάλη επιβάρυνση στα ασφαλιστικά ταμεία όλων των χωρών. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα φάρμακα χορηγούνται δωρεάν στους πάσχοντες σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. <<Όταν κάποιος ασθενής προσβληθεί από υγρού τύπου ΗΕΩ στον ένα οφθαλμό συνίσταται η άμεση διακοπή του καπνίσματος για προληπτικούς λόγους ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου και στον έτερο υγιή οφθαλμό>>, χαρακτηριστικά τόνισε ο κος.Μάλλιας.
           Το κάπνισμα όμως φαίνεται ότι προκαλεί αλλοιώσεις ακόμα και  στην οφθαλμική επιφάνεια και στους σμηγματογόνους αδένες που υπάρχουν στο βλεφαρικό χείλος δημιουργώντας βλεφαρίτιδα και επιδεινώνοντας προϋπάρχον σύνδρομο ξηρού οφθαλμού. Σύμφωνα δε με τελευταίες μελέτες φαίνεται ότι επιδεινώνει μια πάθηση του κερατοειδούς χιτώνα που ονομάζεται δυστροφία του Fuch’s. Στην πάθηση αυτή ελαττώνονται σημαντικά ο αριθμός των ενδοθηλιακών κυττάρων του κερατοειδούς χιτώνα με αποτέλεσμα σε όψιμα στάδια της νόσου ή μετά από επέμβαση καταρράκτη με φακοθρυψία, ο κερατοειδής χιτώνας να χάνει τη διαύγειά του. Στις περιπτώσεις αυτές η αντιμετώπιση είναι επεμβατική και συνίσταται σε οπίσθια μερική μεταμόσχευση του κερατοειδούς (μεταμόσχευση ενδοθηλίου).
           <<Σε ασθενείς που διαγιγνώσκονται με δυστροφία του Fuch’s συνίσταται η διακοπή του καπνίσματος>>, κατέληξε ο κος.Μάλλιας.

           Η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία είναι ένας ακόμη από τους βασικούς παράγοντες γήρανσης των ματιών αφού ευθύνεται για την πρόκληση καταρράκτη, πτερύγιου (ανάπτυξη ινώδους ιστού στην πρόσθια επιφάνεια του ματιού), ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας καθώς επίσης και νεοπλασιών στην οφθαλμική επιφάνεια.
Τι χρειάζεται να κάνουμε;
           Η προστασία από τον ήλιο είναι ζωτικής σημασίας για την καλή υγεία των ματιών και χρειάζεται να γίνεται με καπέλο, απορροφητικά γυαλιά, και περιορισμό του χρόνου απευθείας έκθεσης. Η έκθεση στον ήλιο φαίνεται ότι επιβαρύνει και τους ασθενείς που πάσχουν από σύνδρομο ξηρού οφθαλμού οι οποίοι είναι ανάγκη να χρησιμοποιούν τεχνητά δάκρυα σύμφωνα με την υπόδειξη του οφθαλμίατρού τους.
           <<Η καλή διατροφή καθώς επίσης και η αερόβιος άσκηση παίζουν καθοριστικό ρόλο στην καλή υγεία των ματιών. Η πρόληψη και η αποφυγή της αρτηριακής υπέρτασης και της εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη βοηθούν στο να παραμείνει ο αμφιβληστροειδής χιτώνας υγιής>>, επισήμανε ο κος.Μάλλιας. Η διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους και η αερόβιος άσκηση φαίνεται ότι παίζουν ρόλο στο να παραμείνει η ενδοφθάλμιος πίεση σε φυσιολογικά όρια και έτσι να αποφευχθεί η εμφάνιση γλαυκώματος. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο το γλαύκωμα όσο και η ΗΕΩ  φαίνεται πως έχουν κληρονομικό υπόστρωμα αλλά επηρεάζονται επίσης σημαντικά από περιβαλλοντικές συνήθειες. <<Η μεσογειακή διατροφή που περιλαμβάνει την κατανάλωση άφθονων λαχανικών και φρούτων φαίνεται ότι ασκεί προστατευτική δράση στην ωχρά κηλίδα, καθώς επίσης καθυστερεί την εμφάνιση καταρράκτη. Συνιστάται επίσης η αποφυγή κατανάλωσης των 3 ''άσπρων διατροφικών δολοφόνων''. Οι 3 ''άσπροι δολοφόνοι'' είναι: η ζάχαρη, το αλάτι και το αλεύρι. Ειδικά για το αλεύρι αξίζει να τονιστεί ότι είναι πιο υγιεινό να καταναλώνει κανείς δημητριακά ολικής αλέσεως και μαύρο ψωμί>>, κατέληξε ο κος.Μάλλιας.
           Η διατήρηση των επιπέδων της χοληστερίνης σε φυσιολογικά επίπεδα στο αίμα φαίνεται ότι προφυλάσσει από την εμφάνιση αγγειακών παθήσεων του αμφιβληστροειδούς και του οπτικού νεύρου.
           Αν λοιπόν θέλετε να διατηρηθούν τα μάτια σας υγιή σε προχωρημένη ηλικία χρειάζεται να ακολουθείτε μεσογειακή διατροφή, να διατηρείτε το σωματικό βάρος σε φυσιολογικά επίπεδα, να αποφεύγετε το κάπνισμα, να γυμνάζεστε τακτικά και να προφυλάσετε τα μάτια σας από τον ήλιο με γυαλιά ήλιου. Στο σημείο αυτό αξίζει να τονισθεί η σημασία της προληπτικής οφθαλμολογικής εξέτασης η οποία καλό είναι να γίνεται σε ετήσια βάση ιδιαίτερα σε άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών.
           Τα παραπάνω βέβαια θα σας βοηθήσουν όχι μόνο να έχετε γερά μάτια σε προχωρημένη ηλικία αλλά να είστε και αισθάνεστε νέοι και ακμαίοι!

Για περισσότερες πληροφορίες:   210-9320215

                                           www.laser4myopia.gr

ΠΩΣ ΠΛΗΓΩΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΜΑΣ

Οι περισσότεροι άνθρωποι αγαπούν, εκτιμούν και σέβονται τους γονείς τους. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η αγάπη, όσο τα χρόνια περνούν, θεωρείται δεδομένη. Οι ενήλικες μπορούν να γίνουν πολύ σκληροί με τους γονείς τους, χωρίς καν να το αντιλαμβάνονται.
Όσο οι γονείς μας μεγαλώνουν, οι φυσικές τους ανάγκες αλλάζουν, αλλά η ανάγκη τους για αγάπη και στοργή μεγαλώνει. Ας μην ξεχνάμε τα γενέθλιά τους. Ας μην βαρυγκομούμε με την ιστορία που για σαρακοστή φορά ακούμε. Ας μην τους μαλώνουμε που δεν προσέχουν και πάλι κρύωσαν. Ας τους δώσουμε κανένα φιλί παραπάνω, κι ας μεγαλώσαμε...

Δεν τους παίρνουμε συχνά τηλέφωνο

Ο χρόνος τρέχει και μας προσπερνά κι εμείς τον κυνηγάμε. Συχνά, συνειδητοποιεί κανείς ότι έχουν περάσει δυο, τρεις εβδομάδες απ’ την τελευταία φορά που πήρε τηλέφωνο τον μπαμπά ή τη μαμά του. Η πιο κοινή σκέψη είναι «Εντάξει. Όποτε θέλουν μπορούν να με πάρουν εκείνοι». Σίγουρα μπορούν, αλλά έχετε σκεφτεί ότι αποτελεί συναισθηματική ανάγκη για τους γονείς μας που γερνούν, να επικοινωνούμε εμείς μαζί τους;
Δεν ξέρουν το πρόγραμμά των παιδιών σας, δεν θέλουν να διακόψουν κάτι σημαντικό, δεν θέλουν να σας φορτώσουν με τα προβλήματά τους, δεν θέλουν να «ζητιανέψουν» το ενδιαφέρον σας. Θέλουν, όμως, να νοιάζεστε γι’ αυτούς. Να νοιάζεστε και να το δείχνετε, με μικρές, καθημερινές κινήσεις αγάπης. Πάρτε τηλέφωνο τους γονείς σας. Μοιραστείτε ένα καλό νέο μαζί τους, ακούστε τις συμβουλές τους (αυτές που είναι πάντα ίδιες και λέγονται με τον ακριβώς ίδιο τρόπο). Είναι ένας πολύ εύκολος τρόπος να τους δώσετε λίγη χαρά.

Ξεχνάμε τα γενέθλιά τους

Ποιος δεν θέλει να τον θυμούνται οι αγαπημένοι του άνθρωποι στα γενέθλιά του; Οι γονείς σας, χρειάζονται την προσοχή σας αυτή την ξεχωριστή για εκείνους ημέρα. Δεν είναι απαραίτητο να οργανώσετε κάποιο αλησμόνητο πάρτι-έκπληξη, ούτε να τους προσφέρετε το ακριβότερο και σπανιότερο δώρο όλων των εποχών. Μια όμορφη κάρτα, δυο ζεστά λόγια και μια τρυφερή αγκαλιά αρκούν για να τους κάνουν χαρούμενους.
Διαβεβαιώστε τους γονείς σας ότι τους θυμάστε και τους σκέφτεστε. Οι άνθρωποι όσο μεγαλώνουν, νιώθουν ότι βρίσκονται στο περιθώριο των γεγονότων και της ζωής των αγαπημένων τους. Μην επιτρέψετε στον εαυτό σας να κάνει τους γονείς του να νιώθουν παραγκωνισμένοι και μόνοι.
elderly_2

Τους ζητάμε λεφτά

Οι άνθρωποι που παίρνουν τηλέφωνο τους γονείς τους μόνο όταν θέλουν να τους ζητήσουν λεφτά, υπάρχουν και ζουν ανάμεσά μας. Οι γονείς δεν πρέπει να γίνονται αποδέκτες των οικονομικών προβλημάτων των ενήλικων παιδιών τους. Μπορεί τα προβλήματα να είναι μεγάλα και άλυτα και μοναδική διέξοδος της νέας οικογένειας να είναι η ενίσχυση από τους γονείς –και, αυτό, είναι μια στο τόσο, φυσικό. Η οικονομική «αφαίμαξη» των ηλικιωμένων ανθρώπων είναι, όμως, στάση ζωής απορριπτέα.
Όσο μεγαλώνουν οι άνθρωποι, μεγαλώνει και η ανάγκη τους για ασφάλεια. Χρειάζονται οικονομικές δικλείδες ασφαλείας, που θα τους εγγυηθούν ομαλά γηρατειά, με γαλήνη και αυτάρκεια. Δεν είναι δίκαιο οι οικονομίες μια ζωής να γίνονται λεφτά «δανεικά κι αγύριστα».

Δεν τους βοηθάμε όταν το χρειάζονται

Ίσως είπατε και ξαναείπατε στη μαμά σας «Πάρε με τηλέφωνο για ό,τι χρειαστείς!». Κι όμως εκείνη δεν σας πήρε ποτέ για να σας ζητήσει κάτι. Πιθανότατα, διστάζει να σας απασχολήσει με τα προβλήματά της ή δεν είναι σίγουρη για τον αυθορμητισμό και την ειλικρίνειά σας.
Πάρτε πρωτοβουλίες και κάντε προτάσεις. Ρίξτε μια ματιά στο σπίτι των γονιών σας, αφιερώστε λίγο χρόνο και σκεφτείτε τη ζωή και τις ανάγκες τους. Σίγουρα θα μπορέσετε να σκεφτείτε κάτι που χρειάζονται ή κάτι που θα διευκόλυνε τη ζωή τους ή, ακόμη, κάτι που θα τους έκανε να χαμογελάσουν.
elderly

Δεν τους καλούμε στις οικογενειακές συγκεντρώσεις

Δεν χρειάζεται να καλείτε τους γονείς σας σε κάθε συνάθροιση που οργανώνετε στο σπίτι σας. Όταν πρόκειται όμως για events σημαντικά, απ’ αυτά που στο σπίτι μας έρχονται όλοι οι φίλοι και οι γείτονες, το να λείπουν οι γονείς μας επειδή η ηλικία τους δεν ταιριάζει στο σκηνικό της γιορτής μας είναι άδικο.
Αφήστε τους γονείς να λάβουν μέρος στα παιδικά πάρτι των παιδιών, στα χριστουγεννιάτικα ρεβεγιόν και στις βραδιές των εκλογικών αναμετρήσεων. Επιτρέψτε τους να έχουν μια θέση στην κοινωνική σας ζωή – δεν το έχουν απλά ανάγκη, το έχουν κερδίσει με τις αμέτρητες ώρες φροντίδας που σας χάρισαν.

Οι ρόλοι, τελικά, αντιστρέφονται (;)

Συνήθως, μεγαλώνοντας, μεγαλώνει κι η απόστασή μας απ' τους γεννήτορές μας. Κάποτε, τρυπώναμε στο κρεβάτι τους τα πρωινά για αγκαλιές, κλαίγαμε στην αγκαλιά τους και μας έφτιαχναν το αγαπημένο μας φαγητό όταν ήμασταν άρρωστοι.
Τώρα, που είναι κάπως γερασμένοι, πιο μόνοι, πιο σκυφτοί και πιο ευσυγκίνητοι, μήπως είναι η δική μας σειρά να τους πούμε: "Να σου δώσω ένα φιλάκι, να περάσει;"
________
   ~ Φοίβη Γλύστρα
  Πηγή: mama365

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...