Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Η NASA ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΟΤΙ ΒΡΕΘΗΚΕ ΝΕΡΟ ΣΤΟΝ ΑΡΗ

Οι αστροφυσικοί υπέθεταν εδώ και καιρό ότι οι γραμμές  που εμφανίζονται κατά τους θερινούς μήνες στον Άρη, μπορεί να σχηματίζονται από τη ροή αλμυρού νερού. Οι γραμμές, που μπορεί να έχουν μήκος εκατοντάδες μέτρα και πλάτος περίπου 5 μέτρα εμφανίζονται κατά τη "θερμή" εποχή του πλανήτη και εξαφανίζονται όταν πέφτει η θερμοκρασία.

Εκατομμύρια άνθρωποι και τα Μέσα όλου του πλανήτη καθηλώθηκαν τη Δευτέρα το απόγευμα για το LIVE που ανακοίνωσε η NASA την περασμένη εβδομάδα. Όλα αυτά τα 24ωρα υπήρξαν σειρά θεωριών και υποθέσεων που κατέκλυσαν το διαδίκτυο οι οποίες έκαναν λόγο ακόμη και για ύπαρξη εξωγήινης ζωής. Το επικρατέστερο σενάριο ωστόσο μέχρι και τις 18:30 όταν και ξεκίνησε η έκτακτη συνέντευξη τύπου, ήταν η ύπαρξη νερού. Λίγο μετά την έναρξη της συνέντευξης το σενάριο επιβεβαιώνεται. Ο πλανήτης Άρης έχει νερό και οι επιστήμονες έδωσαν στη δημοσιότητα το υλικό της μακροχρόνιας μελέτης τους και τις φωτογραφίες.

   Στην ιστορική συνέντευξη Τύπου ένας από τους οικοδεσπότες ήταν ο Jim Green, διευθυντής του τμήματος Πλανητικής Επιστήμης στην έδρα της NASA, τον οποίο πλαισίωσε ο Michael Meyer, επικεφαλής επιστήμονας για το πρόγραμμα Mars Exploration της NASA.

   Οι επιστήμονες που κάνουν τις ανακοινώσεις δήλωσαν αρχικά πως είναι ενθουσιασμένοι με τα ευρήματα και τόνισαν πως αναμένεται να διοργανωθεί άμεσα νέα εξερευνητική επανδρωμένη αποστολή στον πλανήτη. 

Νερό σε υγρή μορφή ρέει σε φαράγγια και κρατήρες στον Ισημερινό του πλανήτη κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών και μόνο όταν η θερμοκρασία στην επιφάνεια του πλανήτη ξεπερνά τους -23 βαθμούς C, σύμφωνα με τους ερευνητές που λένε ότι η ανακάλυψη αυξάνει τις πιθανότητες του πλανήτη να φιλοξενεί κάποια μορφή ζωής. 


Οι ροές του αλμυρού νερού αφήνουν σκούρους λεκέδες και ραβδώσεις στο έδαφος του Άρη που φτάνουν τα εκατοντάδες μέτρα πριν στεγνώσουν το φθινόπωρο με την πτώση θερμοκρασίας επιφάνειας. 


  Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη βέβαιοι για την προέλευση του νερού. Αυτό είναι σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους και όπως μεταδίδει ο Guardian το επόμενο βήμα και η προτεραιότητά τους τώρα. Τα πορώδη πετρώματα κάτω από την επιφάνεια του Άρη θα μπορούσαν να συγκρατούν το παγωμένο νερό που λιώνει κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και διαρρέει στην επιφάνεια. 

Μια άλλη πιθανότητα είναι ότι είναι αυτό να προέρχεται από συγκεντρωμένα αλατούχα υδροφόρα στρώματα ενώ ένα ακόμη πιθανό σενάριο είναι τα άλατα στην επιφάνεια του Άρη να απορροφούν νερό από την ατμόσφαιρα.


   «Χρειάστηκαν πολλαπλές διαστημικές αποστολές κατά τη διάρκεια αρκετών ετών για να λυθεί αυτό το μυστήριο, και τώρα γνωρίζουμε ότι υπάρχει νερό σε υγρή μορφή στην επιφάνεια του κρύου, έρημου, πλανήτη," δήλωσε ο Michael Meyer, επικεφαλής επιστήμονας του Mars Exploration της NASA στην έδρα του οργανισμού στην Ουάσιγκτον. "Φαίνεται ότι όσο περισσότερο μελετάμε τον Άρη, τόσο περισσότερο μαθαίνουμε πώς θα μπορούσε να υποστηρίξει τη ζωή "πρόσθεσε. 

  Οι επιστήμονες αποδέχονται ευρέως την υπόθεση ότι ο Κόκκινος Πλανήτης διέθετε στο παρελθόν άφθονο, τρεχούμενο νερό και ορισμένοι υποστήριζαν ότι υπάρχει ακόμη νερό —μια βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη και τη συντήρηση ζωής— στον Άρη.
 Στις αρχές του έτους η NASA είχε ανακοινώσει ότι σχεδόν το μισό βόρειο ημισφαίριο του Άρη καλυπτόταν κάποτε από έναν ωκεανό, το βάθος του οποίου έφτανε ακόμη και το 1,6 χιλιόμετρο. 



Πηγή: www.lifo.gr

ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΚΑΣΤΑΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΜΑΧΟΥΣ



Ξεκίνησε σήμερα 28/9 και θα συνεχίσει καθημερινά η παραλαβή κάστανων από τους Αδερφούς Σαμαρά.

Η παραλαβή των κάστανων θα γίνεται στο γνωστό σημείο, βιοτεχνία Γ. Ν. Δηράλα και η πληρωμή θα γίνεται άμεσα με τις καλύτερες τιμές της αγοράς.

Παραλήπτης: Σάκης.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 698 297 63 76

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ ΣΤΙΣ 2/10 ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΜΑΧΟΥΣ



Ανακοινώνεται από την τοπική κοινότητα Προμάχων, ότι την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου και από τις 11.00π.μ. μέχρι τις 14.30μ.μ. ο αγροτικός ιατρός θα βρίσκεται στο ιατρείο του χωριού, για εξετάσεις και συνταγογραφήσεις των ασφαλισμένων.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΛΑΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΙΒΛΙΟΦΙΛΩΝ



Απονομή Βραβείων Δ’ Λογοτεχνικού Διαγωνισμού «Βιβλιόφιλων Έδεσσας»

Αντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Θεοδωρίδης: Η επαφή με τη λογοτεχνία μας δίνει ιδέες και αισιοδοξία για να αντιμετωπίσουμε την κρίση 


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Συλλόγου των «Βιβλιόφιλων Έδεσσας» για την απονομή των βραβείων και επαίνων του Δ’ Λογοτεχνικού Διαγωνισμού, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Διοικητηρίου. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Τάκης Γιάννου, καθώς και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων κ. Γιώργος Τάτσιος.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου των «Βιβλιόφιλων Έδεσσας» κ. Δημήτριος Ευαγγελίδης, σε σύντομη εισήγησή του, έδωσε το «στίγμα» του διαγωνισμού και τη σημασία του για τη ενίσχυση της θέσης του βιβλίου στην καθημερινότητα των πολιτών. Μίλησε για την αξία της συγγραφής για την κοινωνία και τον άνθρωπο και τόνισε ότι «ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσει κάποιος τη δημιουργική επαφή με τη συγγραφή».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης χαιρέτησε την εκδήλωση εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την επιτυχία του λογοτεχνικού διαγωνισμού, τόνισε την στήριξη της Περιφέρειας σε δράσεις που προάγουν τις τέχνες και τον πολιτισμό και ευχήθηκε καλή επιτυχία για τον 5ο λογοτεχνικό διαγωνισμό που πρόκειται να προκηρυχθεί τις προσεχείς ημέρες.

Ο Δήμαρχος Έδεσσας αναφέρθηκε στη συμβολή του διαγωνισμού στην προβολή της Έδεσσας και της περιοχής της και τόνισε ότι οι πολιτιστικές δράσεις της πόλης είναι σε υψηλό επίπεδο, αναδεικνύοντας την τοπική ιστορία, φύση και πολιτισμό.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μίλησαν η Σωτηρία Βασιλείου που κέρδισε το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού, ο συντοπίτης μας Τρύφων Ούρδας που έλαβε τον πρώτο έπαινο και ο Ιωάννης Ασλανίδης ο οποίος παρουσίασε τα στατιστικά του διαγωνισμού. Στο διαγωνισμό ανταποκρίθηκαν πολλοί συγγραφείς από την Ελλάδα και την Κύπρο αλλά και Έλληνες του εξωτερικού, ενώ, υπήρξαν αρκετές αξιόλογες συμμετοχές εφήβων.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή της Χορωδίας «Μελωδοί  της Έδεσσας» που τραγούδησε επιλεγμένα ελληνικά τραγούδια.

Ακολουθεί απόσπασμα από τον χαιρετισμό του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη:

«…Τα βιβλία διαδραματίζουν ένα σημαντικό ρόλο στην επικοινωνία των ιδεών, στη διάδοση των επιστημών, στην προώθηση της τέχνης και του πολιτισμού. Μας μορφώνουν, μας εμπνέουν, μας διασκεδάζουν και μας παρακινούν. Μέσα από τη λογοτεχνία, ερχόμαστε σε επαφή με τα ανθρώπινα συναισθήματα και τις διαφορετικές όψεις της ζωής. Συνειδητοποιούμε το νόημα της ζωής και ανακαλύπτουμε «κρυφές» διαστάσεις της.

Με την ανάγνωση, ερχόμενοι αντιμέτωποι με τον ανθρώπινο πόνο, τον πλούτο των συναισθημάτων, τη φαντασία και γενικά τη δίψα του ανθρώπου για ζωή, μπορούμε να νιώσουμε την ελπίδα...

Με την ευκαιρία, θα ήθελα να συγχαρώ τον Πρόεδρο των βιβλιόφιλων κ. Δημήτριο Ευαγγελίδη, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και όλα τα μέλη του Συλλόγου για τη δράση τους. Οι πρωτοβουλίες τους είναι πάντοτε στοχευμένες και, με ένα δημιουργικό τρόπο, κινητοποιούν και προβληματίζουν τους πολίτες.

Οι δράσεις του συλλόγου έχουν πάντοτε υπερ-τοπικό ενδιαφέρον και μ’ αυτόν τον τρόπο συμβάλλουν στην ευρύτερη προβολή της Πέλλας, της περιοχής της και των ανθρώπων της. Μάλιστα, μέσα από τις εκδηλώσεις του Συλλόγου ερχόμαστε σε επαφή με πολλούς αξιόλογους συγγραφείς από την περιοχή μας. Είναι γνωστό ότι η Πέλλα αποτελεί τόπο έμπνευσης, δημιουργίας και καινοτομίας σε πολλούς τομείς...

Δυστυχώς, στην Ελλάδα πολλές αξιόλογες πρωτοβουλίες δεν έχουν συνέχεια. Λίγες μόνο δράσεις της κοινωνίας των πολιτών καταφέρνουν να γίνουν θεσμός με ευρεία κοινωνική αναγνώριση και συμβολή στην περιφερειακή ανάπτυξη. Ο Λογοτεχνικός Διαγωνισμός των βιβλιόφιλων αποτελεί ένα τέτοιο παράδειγμα. Αξίζουν ειλικρινά συγχαρητήρια στους διοργανωτές, όπως και στους συμμετέχοντες, που κατάφεραν να μετουσιώσουν τον διαγωνισμό σ’ έναν επιτυχημένο θεσμό.

Είναι πολύ σημαντικό ότι στο διαγωνισμό συμμετέχουν συγγραφείς απ’ όλη την Ελλάδα, ερχόμενοι σε μία δημιουργική επικοινωνία με την Πέλλα και την κοινωνία της. Με τον τρόπο αυτό προβάλλεται επίσης και η Ελληνική γλώσσα. Δυστυχώς, παρά το γεγονός ότι η γλώσσα μας αποτελεί σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα του ελληνικού πολιτισμού, μέχρι σήμερα δεν έχει αξιοποιηθεί επαρκώς στο πλαίσιο της τοπικής ανάπτυξης. 

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επενδύει στον πολιτισμό. Τα τελευταία χρόνια έχουμε καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια να δημιουργήσουμε σημεία επαφής και όσμωσης μεταξύ των πολιτιστικών οργανισμών και φορέων των Περιφερειακών Ενοτήτων. Μέσω του LEADER μπορέσαμε και χρηματοδοτήσαμε πολλές θεσμοθετημένες δράσεις πολιτιστικών συλλόγων της Πέλλας που προάγουν τον τοπικό πολιτισμό και παραδόσεις. Μέσω του νέου ΕΣΠΑ ευελπιστώ ότι θα έχουμε ακόμη περισσότερες δυνατότητες για στήριξη δράσεων που, μεταξύ άλλων, συμβάλλουν στην τουριστική ανάπτυξη, σε συνδυασμό με τα τοπικά προϊόντα ποιότητας που παράγουμε.


Κλείνοντας θα ήθελα να συγχαρώ τους βραβευθέντες για τη διάκρισή τους, αλλά και όλους τους συμμετέχοντες για τη συμμετοχή τους. Η συγγραφή απαιτεί εκτός από ικανότητα και τόλμη!». 

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΤΟΤΕΛΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ Π.Κ.Μ. ΓΙΑ ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ

 Από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Πρόγνωσης Καιρού που ελήφθη από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (α.α: 28/2015) και ισχύει μέχρι και την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015, πρόσκαιρη επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός σε αρκετές περιοχές της ανατολικής χώρας.
Για τις επόμενες μέρες τα καιρικά φαινόμενα προβλέπονται ως εξής:
1.Σήμερα Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015 ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στην Κεντρική Μακεδονία (κυρίως από τη Χαλκιδική και ανατολικότερα), την Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου, την Κρήτη και πιθανόν πρόσκαιρα στις Κυκλάδες (κυρίως τις ανατολικές), τα Δωδεκάνησα και τις Σποράδες. Αργά τη νύχτα τα φαινόμενα θα εξασθενίσουν.
2.Αύριο Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015 στην Κεντρική Μακεδονία (από τη Χαλκιδική και ανατολικότερα), την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη κατά περιόδους θα σημειώνονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Πιθανόν μέχρι το βράδυ τα φαινόμενα να επηρεάσουν και τις Σποράδες, τα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου και τη Βόρεια Εύβοια.
Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ www.emy.gr.
Παρακαλούνται οι πολίτες όπως λάβουν υπόψη τους το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού για τον ασφαλή σχεδιασμό των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων τους.
Παράλληλα, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Π.Κ.Μ. συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Ειδικότερα καλούνται οι πολίτες:

  • Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
  • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
  • Αν πρόκειται να μετακινηθούν, να ενημερωθούν για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ Μ.ΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕ ΠΕΛΛΑΣ


Εκδηλώσεις Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μ. Ασίας στις 4 Οκτωβρίου
Πρόσκληση του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας σε όλους τους συλλόγους να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις


Μετά από τις δύο συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Διοικητήριο με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη σε συνεργασία με τους Μικρασιατικούς και Προσφυγικούς Συλλόγους καταρτίστηκε το Πρόγραμμα εκδηλώσεων μνήμης της 14ης Σεπτεμβρίου, ημέρας εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος.

Οι εκδηλώσεις, σε συνδιοργάνωση της Π.Ε. Πέλλας, του Δήμου Έδεσσας και των Προσφυγικών Συλλόγων και Σωματείων, θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή  4 Οκτωβρίου 2015, στην Έδεσσα, έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Παρακαλούμε να παραστείτε με το προσωπικό των υπηρεσιών σας ή τα μέλη σας στις εκδηλώσεις που αναφέρονται σ’ αυτό. 


Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

Ώρα 10.00 π.μ.:      Επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Έδεσσας, με την χοροστασία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κκ. Ιωήλ και εκφώνηση ομιλίας για το ιστορικό της ημέρας.


Ώρα 10.45 π.μ.:      Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Προσφυγικού Ελληνισμού (Πλατεία Μεγάλου Αλεξάνδρου) και κατάθεση στεφανιών από τους κκ.:

1.       Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πέλλας
2.       Στρατηγός Διοικητής ΙΙας Μ/Κ Μεραρχίας
3.       Δήμαρχος Έδεσσας
4.       Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Έδεσσας
5.       Αστυνομικός Διευθυντής Πέλλας
6.       Διοικητής Διεύθυνσης Πυροσβεστικής Πέλλας
7.       Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
8.       Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Έδεσσας
9.       Σύνδεσμος Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας
10.   Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών
11.    Εκπρόσωπος Προσφυγικών Συλλόγων Π.Ε. Πέλλας
12.   Σύλλογος Απογόνων Μακεδονομάχων Εδέσσης, Αλμωπίας Π.Ε. Πέλλας
13.   Σύνδεσμος Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου
14.   Σύνδεσμος Τραυματιών Πολεμιστών Οπλιτών Ν. Πέλλας
15.   Εθνική Αντίσταση Ν. Πέλλας (ΠΕΑΕΑ, ΠΟΑΕΑ)
16.   Πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου Νέων
17.   Περιφερειακός Έφορος Προσκόπων Ν. Πέλλας
18.   Ένωση Παλαιών Προσκόπων
19.   Πρόεδροι άλλων Οργανώσεων, Συλλόγων, Σωματείων

Σιγή ενός λεπτού & Εθνικός ύμνος

Τελετάρχες ορίζονται οι κκ. Χρήστος Μπιμπίτσος, Μάρκος Μάρκου και Βασίλειος Αδραμιτιανός, υπάλληλοι της Π.Ε. Πέλλας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.


Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας



  Θεόδωρος Ι. Θεοδωρίδης

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΙΑ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ

ΔΗΜΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ (ΔΗ.Κ.Ε.Α.)

Πρόσκληση Συμμετοχής στην Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία Αιμοδοσίας και στην Εθελοντική Αιμοδοσία


Ο Δήμος Αλμωπίας σε συνεργασία με την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Αλμωπίας (ΔΗ.Κ.Ε.Α.) συμμετέχουν στην 13η Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία Συλλόγων και Φορέων Εθελοντών Αιμοδοτών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ).
Η Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία Συλλόγων & Φορέων Εθελοντών Αιμοδοτών είναι μια εκδήλωση της ΠΟΣΕΑ,  η οποία πραγματοποιείται από το 2002 και θεσμοθετήθηκε από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας. Σκοπός της Ομοσπονδίας είναι μέσα από συνεχείς προσπάθειες και δραστηριότητες  να αναπτύξει  πανανθρώπινες ιδέες, με κυρίαρχη αυτή της Εθελοντικής Αιμοδοσίας, με στόχο να ευαισθητοποιήσει φορείς και πολίτες.
Μέσω αυτής της προσπάθειας, ο θεσμός της Πανελλήνιας Λαμπαδηδρομίας Εθελοντών Αιμοδοτών, δίνει την δική της φλόγα αγάπης και ξεκινάει το ταξίδι της σε όλη την Ελληνική Επικράτεια, κάνοντας στάση και στην Αριδαία.
Εκτός από την τελετή αφής της φλόγας, θα πραγματοποιηθεί το πρωί της 1ης Οκτωβρίου Εθελοντική Αιμοδοσία και ενημέρωση – δειγματοληψία για τον μυελό των οστών στο κτίριο της πρώην λέσχης Αξιωματικών από τις 08.30 έως τις 13.00.
Όσον αφορά στην τελετή Αφής της «Φλόγας Αγάπης», ξεκίνησε το ταξίδι της την 1η Αυγούστου 2015 στην Κοζάνη και συνεχίζει την διαδρομή της σε πόλεις και χωριά φτάνοντας στο Δήμο Αλμωπίας, την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015.

Το πρόγραμμα θα είναι το ακόλουθο:
-Υποδοχή της Φλόγας σε τέσσερις εισόδους της πόλης: Διέλευση της φλόγας από λαμπαδηδρόμους μέσα στην πόλη, και  τερματισμός στην  Κεντρική Πλατεία της Αριδαίας
-Χαιρετισμός του Δημάρχου Αλμωπίας
-Τελετή λήξης: «Άναμμα της Φλόγας» στην Κεντρική Πλατεία Αριδαίας
Στα πλαίσια της πρωτοβουλίας αυτής, καλούμε όλους εσάς να κατανοήσετε την ιδιαιτερότητά της και να συμμετέχετε στην Εθελοντική Αιμοδοσία που θα πραγματοποιηθεί!

Πιθανές  διαδρομές της Φλόγας:
-Άψαλος – Ξιφιανή – Άλωρο – Αριδαία
-Γαρέφι – Πρόμαχοι – Σωσάνδρα – Αριδαία
-Πολυκάρπη – Τσάκωνες – Αριδαία
-Χρυσή – Εξαπλάτανος / Κωνσταντία – Εξαπλάτανος / Ριζοχώρι – Εξαπλάτανος à Αριδαία

Στη λαμπαδηδρομία λαμβάνουν μέρος:
-Σύλλογοι Εθελοντών Αιμοδοτών
-Πολιτιστικοί – Αθλητικοί Σύλλογοι
-Εθελοντικοί Σύλλογοι
-Σύλλογοι και Ομάδες που ενεργοποιούνται μέσω των αιμοδοσιών
-Πολίτες
-Κοινωνικοί φορείς
Την εκδήλωση στηρίζουν το ΕΚΑΒ και η Ελληνική Αστυνομία.


Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: 2384024772.


ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΛΜΩΠΙΑΣ



ΔΗΜΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ 
Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας 
Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού
Ταχ  Δ/νση :Ξενιτίδειο Πνευματικό Κέντρο                    
Αριδαία, 28 Σεπτεμβρίου 2015


Ανακοίνωση

Η Υπηρεσία Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης του Δήμου Αλμωπίας παρέχει στους πολίτες τη δυνατότητα δωρεάν ψυχοθεραπευτικών/υποστηρικτικών συνεδριών σε ατομικό, συζυγικό και οικογενειακό επίπεδο, καθώς και ψυχοπαιδαγωγικής υποστήριξης παιδιών και εφήβων. Λειτουργεί καθημερινά, Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 08:00 έως 14:30, με ραντεβού. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα 2384350207 και 6939421656. 
Υπεύθυνη Υπηρεσίας:
Νανούδη Άννα
Ψυχολόγος 
Οικογενειακή-Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια
Ψυχοπαιδαγωγός 

ΙΣΟΡΡΟΠΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ



Οι τρεις κεντρικοί άξονες:
- Παραδοσιακοί οικισμοί
- Θρησκευτικός και ιστορικός τουρισμός
- Φυσιολατρικός τουρισμός

Η τουριστική ανάπτυξη του Δήμου Αλμωπίας βασίζεται στον ιαματικό τουρισμό με ναυαρχίδα τα Λουτρά και όχι μόνο.
Η ανάδειξη των παραδοσιακών οικισμών (Άνω Γαρέφι, Αετοχώρι, Περίκλεια, Αρχάγγελος) είναι βασικός στόχος της Δημοτικής Αρχής μέσω προγραμμάτων για την ανακαίνιση και ανάπλαση των παραπάνω. Η σύνδεση του χθες με το σήμερα οδηγεί στην ανάδειξη αυτών των τοποθεσιών με στόχο όχι μόνο την προσέλκυση τουριστών αλλά και την παρουσίαση της πολιτιστικής τους ταυτότητας. Είναι μία άλλη μορφή τουριστικής προβολής που μπορεί να γνωρίσει ιδιαίτερη άνθιση και δυναμική.
Σημαντικά θρησκευτικά μνημεία αποτελούν η Μονή Αγίου Ιλαρίωνα Προμάχων και η Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ στον Αρχάγγελο, οι οποίες αποτελούν κέντρα πνευματικής περισυλλογής αλλά και τόπους όπου μπορεί ο επισκέπτης να γνωρίσει μια άλλη μορφή τέχνης. Επίσης, η Αλμωπία έχει διάσπαρτες μεταβυζαντινές εκκλησίες (Άγιος Δημήτριος Αετοχωρίου, Αγία Παρασκευή Περίκλειας, Άγιος Δημήτριος Ξιφιανής, Κοιμήσεως της Θεοτόκου Γαρεφείου, Άγιος Γεώργιος Άνω Λουτρακίου, Άγιος Νικόλαος Ίδας κ.α.), οι οποίες αποτελούν κόσμημα για την περιοχή μας και κάποιες απ’ αυτές χρήζουν σημαντικών παρεμβάσεων στήριξης και αναπαλαίωσης.
Μνημεία ιστορικά και αρχαιολογικά αποτελούν το Κάστρο της Χρυσής και η Γέφυρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο Άλωρο, τα οποία μετά την ανάδειξή τους μπορούν να γίνουν πόλος έλξης για εκατοντάδες τουρίστες. Επίσης, μεγάλη είναι η ιστορική αξία των νεκροταφείων και των άλλων μνημείων που είναι κατάλοιπα του Α’ παγκοσμίου πολέμου και μπορούν να προσελκύσουν επισκέπτες από τη Σερβία και τη Γαλλία.
Η περιοχή μας διαθέτει φυσική ομορφιά, την οποία μπορεί να απολαύσει ο επισκέπτης και με πεζοπορίες στα όμορφα μονοπάτια που διασχίζουν τα πλούσια δάση μας.
Στην τουριστική αναβάθμιση της περιοχής συμβάλουν και οι πολλές τοπικές γιορτές 

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...