Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΙΜΑΤΟΣ ΠΡΟΜΑΧΩΝ ΣΤΗ 13η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΙΑ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ




ΑΙΜΟΔΟΤΗΣ:

Διακατέχεται από διάθεση προσφοράς προς το συνάνθρωπο.

Παρέχει βοήθεια χωρίς να περιμένει υλική ανταμοιβή.

Βάζει τον εαυτό του στη θέση του συνανθρώπου του και ¨λαμβάνει¨ ¨προσφέροντας¨.

Στρατεύεται για την εκπλήρωση κοινών στόχων και την κάλυψη κοινωνικών αναγκών.

Έχει υψηλή αίσθηση κοινωνικής ευθύνης.

Έχει συγκροτημένη πολιτικοκοινωνική συνείδηση κι αντιλαμβάνεται τον εαυτό του ως αναπόσπαστο κομμάτι μιας οργανωμένης κοινωνίας, που έχει ανάγκη από ενεργούς και συνειδητοποιημένους πολίτες, προκειμένου να διατηρήσει τη συνοχή της.

Κάνει την μετάβαση του από το ¨εγώ¨ στο ¨εμείς¨.

Είναι οπαδός της άποψης: Ο άνθρωπος που νοιώθει πόνο είναι ζωντανός, αλλά όταν νοιώθει τον πόνο του άλλου είναι ¨άνθρωπος¨.

Δείτε σκηνές από την συμμετοχή της Τράπεζας Αίματος Προμάχων στην 13η Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία Αιμοδοσίας, που έλαβε χώρα στην Αλμωπία και σε όλη την πατρίδα μας.
Μέλη της τοπικής ομάδας της Τ.Α.Π. με επικεφαλής τον υπεύθυνο Πέτρο Σαλαμάνη, παρέλαβαν τη φλόγα από το Γαρέφι, την έφεραν στους Προμάχους και στη συνέχεια την παρέδωσαν στους λαμπαδηδρόμους της Σωσάνδρας.
Τέλος, ενώθηκαν όλοι μαζί με λαμπαδηδρόμους από τα τέσσερα σημεία της Αλμωπίας, στην πλατεία Αγγελή Γάτσου, όπου και άναψαν με τις δάδες τους τον κεντρικό βωμό, εκπέμποντας το μήνυμα της ανιδιοτελούς προσφοράς ζωής.

































ΤΟ ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟ ΚΙΝΗΤΡΟ ΤΗΣ ΠΛΕΟΝΕΞΙΑΣ

Επιστημονική έρευνα δείχνει ένα βαθιά ριζωμένο ένστικτο να κερδίζουμε περισσότερα από όσα είναι δυνατόν να καταναλώσουμε, ακόμη και όταν αυτή η ανισορροπία μάς κάνει δυστυχισμένους.
Μόνο εργασία χωρίς χαρά μπορεί να είναι το αποτέλεσμα μιας «απερίσκεπτης συσσώρευσης», ισχυρίζονται οι επιστήμονες που βρίσκονται πίσω από μια νέα έρευνα, η οποία δείχνει ένα βαθιά ριζωμένο ένστικτο να κερδίζουμε περισσότερα από όσα είναι δυνατόν να καταναλώσουμε, ακόμα και όταν αυτή η ανισορροπία μάς κάνει δυστυχισμένους.
Αν αναλογιστούμε πόσο πολλοί άνθρωποι αγωνίζονται για να επιβιώσουν, ένα τέτοιο πρόβλημα μπορεί να ακουστεί τουλάχιστον επιπόλαιο. Παρ’ όλα αυτά, μια επιστημονική ομάδα Αμερικανών και Κινέζων ερευνητών ισχυρίζεται πως, δεδομένου ότι ο ρυθμός παραγωγικότητας έχει αυξηθεί, θεωρητικά αυτό επιτρέπει σε πολλούς ανθρώπους να εργάζονται λιγότερο και να απολαμβάνουν μια ζωή εξίσου άνετη με τις προηγούμενες γενιές. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες σε δημοσίευσή τους στο επιστημονικό περιοδικό Psychological Science, επιλέγουν... να μην το κάνουν.
Για να εξερευνήσουν το ισχυρό δέλεαρ της συσσώρευσης υλικών αγαθών, οι ερευνητές σχεδίασαν ένα πείραμα σε δύο στάδια. Στο πρώτο στάδιο, οι εθελοντές κάθισαν για πέντε λεπτά μπροστά από έναν υπολογιστή φορώντας ακουστικά και είχαν την επιλογή να ακούσουν είτε μια ευχάριστη μουσική είτε τον εκνευριστικό ήχο παρασίτων. Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν ότι ακούγοντας τα παράσιτα για αρκετό χρόνο θα κέρδιζαν κομμάτια σοκολάτας. Ορισμένοι από αυτούς έπρεπε να ακούσουν λιγότερες φορές τον συγκεκριμένο ήχο για να κερδίσουν το κάθε κομμάτι σοκολάτας, ενώ κάποιοι άλλοι έπρεπε να τον ακούσουν περισσότερες φορές. Με άλλα λόγια, οι πρώτοι θεωρήθηκαν «υψηλόμισθοι», ενώ οι δεύτεροι «χαμηλόμισθοι».
chocolateΚατά το δεύτερο στάδιο του πειράματος, διάρκειας επίσης πέντε λεπτών, οι συμμετέχοντες γνώριζαν ότι θα έχουν τον χρόνο να καταναλώσουν τη σοκολάτα που κέρδισαν, χωρίς όμως να μπορούν να πάρουν μαζί τους την ποσότητα που δεν κατάφεραν να καταναλώσουν. Στην αρχή λοιπόν του πειράματος, οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να εκτιμήσουν την ποσότητα σοκολάτας που πίστευαν ότι είναι ικανοί να καταναλώσουν.
Οι συμμετέχοντες που ανήκαν στην ομάδα των «υψηλόμισθων» προέβλεψαν ότι θα καταναλώσουν 3,75 σοκολάτες, κατά μέσο όρο. Οταν ήρθε όμως η ώρα να «κερδίσουν» σοκολάτες, συσσώρευσαν πολύ περισσότερες από την αρχική τους εκτίμηση, κερδίζοντας κατά μέσο όρο 10,74 σοκολάτες και από αυτές κατάφεραν να καταναλώσουν λιγότερες από τις μισές. Με άλλα λόγια, υπέβαλαν τον εαυτό τους στον εκνευριστικό θόρυβο με σκοπό να κερδίσουν περισσότερα από όσα μπορούσαν ή προέβλεψαν ότι μπορούσαν να καταναλώσουν...
«Εχουμε εισαγάγει την έννοια της “απερίσκεπτης συσσώρευσης”», λέει ο δρ Κρίστοφερ Σι, καθηγητής Συμπεριφορικής Επιστήμης και Μάρκετινγκ στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου και βασικός ερευνητής της συγκεκριμένης μελέτης. «Είναι σπατάλη ενέργειας. Οταν όμως οι άνθρωποι είναι σε δράση, δεν μπορούν να σταματήσουν», προσθέτει ο ίδιος. Η παρόρμηση αυτή διαφάνηκε λιγότερο έντονα στους συμμετέχοντες που ανήκαν στην ομάδα των «χαμηλόμισθων», οι οποίοι κέρδισαν κατά μέσο όρο μικρότερη ποσότητα σοκολάτας από ό,τι είχαν προβλέψει ότι θα μπορούσαν να καταναλώσουν. Ωστόσο, τόσο οι «υψηλόμισθοι» όσο και οι «χαμηλόμισθοι» άκουσαν περίπου την ίδια διάρκεια ενοχλητικού θορύβου κατά την περίοδο των πέντε λεπτών, κάνοντας τον δρα Σι να υποστηρίξει ότι η συμπεριφορά και των δύο ομάδων διέπεται από την ίδια αρχή: όχι από το πόσα αγαθά έχουν ανάγκη, αλλά από το πόση δουλειά μπορούν να αντέξουν.
Ασαφή όρια
Πόσο εφαρμόσιμο είναι όμως κάτι τέτοιο στον πραγματικό κόσμο, όπου οι άνθρωποι κερδίζουν χρήματα και όχι σοκολάτες, δεν μπορούν να προβλέψουν πόσα χρόνια θα ζήσουν, ενώ επίσης δεν γνωρίζουν αν θα χρειαστεί να έχουν συσσωρεύσει πόρους για την περίπτωση μιας καταστροφής; Δύσκολη απάντηση, αλλά η έρευνα αποδεικνύει ότι ακόμα και όταν οι άνθρωποι γνωρίζουν τα σαφή όρια -όπως ότι δεν μπορούν να πάρουν μαζί τους τα γλυκά όταν φύγουν- εξακολουθούν να κερδίζουν περισσότερα από όσα θα μπορούσαν ποτέ να καταναλώσουν.
Ο Μάικλ Νόρτον, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, ο οποίος εξειδικεύεται σε αυτόν τον τομέα, λέει ότι αυτό που επισημαίνει η έρευνα είναι «τεράστιας σημασίας», επειδή διαφωτίζει τους ανθρώπους σχετικά με την ύπαρξη ενός ασυνείδητου κινήτρου που οδηγεί σε κοντόφθαλμες, ακόμα και δυσάρεστες επιλογές.
Ωστόσο, όπως σημειώνει ο ίδιος, η επιλογή της ευτυχίας ή της ψυχαγωγίας απέναντι στο κέρδος αποτελεί πρόκληση, εν μέρει επειδή η συσσώρευση χρήματος ή γλυκών μπορεί να μετρηθεί πιο εύκολα απ’ ότι, ας πούμε, η ευτυχία. «Μπορείτε να μετρήσετε τις σοκολάτες», λέει ο κ. Νόρτον. Παρ’ όλα αυτά, το να είσαι ένας στοργικός γονιός ή σύντροφος δεν είναι ιδιαίτερα μετρήσιμο. «Τα περισσότερα από αυτά που μας κάνουν πραγματικά ευτυχισμένους στη ζωή είναι δύσκολο να μετρηθούν», καταλήγει.
________

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗ ΣΚΕΨΗ . ΠΩΣ ΜΑΣ ΑΠΟΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΗ ΖΩΗ

anxious-rae-chichilnitsky
Είναι γνωστό πως ο τρόπος με τον οποίο σκεφτόμαστε, ερμηνεύουμε και αναλύουμε τις καταστάσεις γύρω μας, επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα των διαπροσωπικών μας σχέσεων αλλά και της ζωής μας γενικότερα. Στο παρόν άρθρο θα αναλύσουμε την καταστροφολογία ως μοτίβο σκέψης.

Η καταστροφολογία είναι μια από τις γνωστικές διαστρεβλώσεις (οι οποίες μελετήθηκαν εκτενώς από τον ψυχιάτρους και θεμελιωτές της γνωστικής συμπεριφορικής θεραπείας  Aaron T. Beck και David. D Berns). Το χαρακτηριστικό της καταστροφολογικής σκέψης είναι η τάση να προβλέπουμε και να περιμένουμε πάντα την χειρότερη δυνατή εξέλιξη. Τα άτομα, στην σκέψη των οποίων κυριαρχεί αυτό το μοτίβο, θεωρούν περισσότερο πιθανή μια αρνητική έκβαση των καταστάσεων παρά μια θετική, με αποτέλεσμα να κατακλύζονται διαρκώς από αρνητικά συναισθήματα και άγχος.
Οι «καταστροφολόγοι» θεωρούν πως δεν πάσχει ο τρόπος σκέψης τους καθώς αυτό που περιμένουν ως αποτέλεσμα είναι ρεαλιστικά πιθανό να συμβεί. Το λάθος στο οποίο εμπίπτουν όμως είναι πως υποτιμούν ή δεν πιστεύουν πως μια θετική ή και ουδέτερη εξέλιξη είναι εξίσου ή και πιθανότερη. Το χειρότερο είναι πως οποιαδήποτε εξέλιξη και αν συμβεί, την ερμηνεύουν με τέτοιο τρόπο που ενισχύει το αρχικό καταστροφολογικό σκεπτικό τους. Για παράδειγμα, ένας φοιτητής πιστεύει πως θα κοπεί σε ένα μάθημα επειδή είναι δύσκολο και σίγουρα θα του τύχουν και δύσκολα θέματα γιατί είναι άτυχος και σε αυτόν τυχαίνουν τα δύσκολα. Έχοντας αυτήν την πεποίθηση στο μυαλό του, το πιο πιθανόν είναι να μην διαβάσει όσο καλύτερα μπορεί γιατί «τσάμπα θα πάει ο κόπος μου», με αποτέλεσμα να κοπεί και να σκεφτεί ύστερα «το ήξερα εγώ, καλά το είχα φανταστεί». Στην περίπτωση αυτή όμως έχει απλώς δημιουργήσει ο ίδιος το αποτέλεσμα στο οποίο πίστευε, πέφτοντας στην παγίδα της αυτοεκπληρούμενης προφητείας.  Υπάρχει βέβαια και το ενδεχόμενο να περάσει το μάθημα. Σε αυτήν την περίπτωση, αν το μοτίβο της καταστροφολογίας είναι αρκετά δυνατό και παγιωμένο στην σκέψη του, θα υποτιμήσει την αξία αυτής της επιτυχίας, αποδίδοντας την σε εξωγενείς παράγοντες (τύχη) και όχι στον ίδιο του τον εαυτό (απόρριψη ή ακύρωση του θετικού), αδυνατώντας έτσι να ενισχύσει την αυτοεκτίμηση του αλλά και να αμφισβητήσει το σκεπτικό της καταστροφολογίας εξ αρχής.
Επίσης συχνά οι άνθρωποι θεωρούν ότι με το να περιμένουν την χειρότερη δυνατή εξέλιξη είναι ένας τρόπος για να προετοιμάζονται για τα χειρότερα, ούτως ώστε να μην απογοητευτούν όταν αυτά τους χτυπήσουν την πόρτα. Στην πράξη όμως μόνο αυτό δεν συμβαίνει. Το να πιστεύει κάποιος ότι τα πράγματα θα πάνε στραβά, δεν σημαίνει πως έχει προετοιμαστεί και το πώς θα τα αντιμετωπίσει.
anxiety-and-alternate-universes-adam-longΟι «καταστροφολόγοι» συνήθως δεν προετοιμάζουν κανένα πλάνο αντιμετώπισης της καταστροφής απλά ταλαιπωρούνται από προκαταβολικό και συνεχές άγχος μέχρι να έρθει το πλήρωμα του χρόνου.
Επίσης ο φόβος της καταστροφής λειτουργεί ανασταλτικά σε κάθε τομέα της ζωής τους καθώς διστάζουν να πάρουν αποφάσεις, να διεκδικήσουν πράγματα και να λειτουργήσουν δυναμικά σε σοβαρά ζητήματα της ζωής τους. Έτσι, δεν εκφράζουν παράπονα στους φίλους τους γιατί είναι ότι θα τους παρατήσουν, τρέμουν μήπως κάνουν ένα λάθος στη δουλειά γιατί είναι σίγουροι ότι θα τους απολύσουν, αγχώνονται μπροστά σε εξετάσεις γιατί είναι σίγουροι ότι θα αποτύχουν, ταλαιπωρούνται μια μέρα πριν ταξιδέψουν γιατί είναι σίγουροι ότι θα χάσουν το πλοίο (παρόλο που δεν το έχουν χάσει ποτέ).
Το να υιοθετήσουμε ένα πιο λειτουργικό μοτίβο σκέψης, είναι σίγουρα κάτι που θα ανακουφίσει το άγχος μας και θα μας επιτρέψει να λειτουργήσουμε πιο ελεύθερα στη ζωή μας. Χρειάζεται ωστόσο να αντιληφθούμε πως υιοθετήσαμε έναν τέτοιο τρόπο σκέψης, τι τον συντηρεί στο τώρα και τι εξυπηρετεί στη ζωή μας. Η αλλαγή είναι για κάποιους μια δύσκολη διαδικασία, αλλά είναι εφικτή αν το βάλουμε στόχο και αποφασίσουμε να δουλέψουμε προς αυτή.
Βάλια Παυλίδου
Πηγή: valiapavlidou

Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ Ε. ΤΖΙΒΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟ ΙΕΚ ΞΥΝΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής Στέφανος Ευάγγελος Τζιβόπουλος καλωσορισε τους νεους σπουδαστές του Ι.ΙΕΚ ΞΥΝΗ Μακεδονίας

Η πολλή δουλειά, επιμονή, πίστη, προσπάθεια αλλά και η καλή υγεία είναι το κλειδί της επιτυχίας!

Ο υγρός στίβος, η πορεία του ως αθλητής & προπονητής καταδύσεων στο «Team New York Aquatics», ακόμη και η  ζωή του στην Αμερική, ήταν οι άξονες της συζήτησης του Στέφανου – Ευάγγελου Τζιβόπουλου με τους σπουδαστές των Τομέων Προπονητικής, Υγείας και Επικοινωνίας & ΜΜΕ του ΙΕΚ ΞΥΝΗ Μακεδονίας.
Ο κ. Τζιβόπουλος, παρουσίασε στους σπουδαστές το promo video που ετοίμασε η Ιαπωνική Ολυμπιακή επιτροπή και την επιτυχία κατάκτησης των Ολυμπιακών αγώνων του Τόκυο το 2020 στο οποίο εμφανίζεται πρώτος ως επιλαχών αθλητής, καθώς και απάντησε σε ερωτήσεις που δέχθηκε από τους σπουδαστές σχετικά με την προσωπική του πορεία στο χώρο, τη διαδρομή του στα παγκόσμια αθλητικά δρώμενα, αλλά και για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε.
Οι συμβουλές που έδωσε στους σπουδαστές ήταν να είναι πιστοί σε αυτό που κάνουν και να έχουν αυτοπεποίθηση για να κυνηγήσουν τα όνειρα τους. Ήθος συνέστησε για το επάγγελμα της δημοσιογραφίας και ομαδική δουλειά για αυτό του προπονητή.

Πληροφορίες:

ΙΕΚ ΞΥΝΗ Μακεδονίας, Βαλαωρίτου 9, Θεσσαλονίκη Τ: 2310 552406

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ



Συνάντηση εργασίας πραγματοποίησαν ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος και ο Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Αλμωπίας κ. Γιάννης Κετικίδης με την Υφυπουργό Βιομηχανίας κ. Θεοδώρα Τζάκρη.
Η σύσκεψη έγινε σε πολύ καλό κλίμα και έγινε σαφής η διάθεση για ουσιαστική συνεργασία και από τις δύο πλευρές, ενώ συζητήθηκαν σοβαρά θέματα που αφορούν στο Δήμο Αλμωπίας.

Συγκεκριμένα, στο τραπέζι του διαλόγου «έπεσαν» τα παρακάτω θέματα:

ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΡΙΔΑΙΑΣ
Ζητήθηκε από την Υφυπουργό Βιομηχανίας η στήριξή της, ώστε να παραμείνει το έργο στο ΕΠΠΕΡΑΑ και όχι στα ΠΕΠ για να ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή του.

ΥΔΡΕΥΣΗ ΑΡΙΔΑΙΑΣ
Τονίστηκε από τον Δήμαρχο, ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για χρηματοδότηση συμπληρωματικού έργου για την ύδρευση της Αριδαίας από τη Σωσάνδρα για να γίνει το έργο λειτουργικό, μιας και εδώ και αρκετά χρόνια είναι ανενεργό και έχει ζητηθεί η επιστροφή των χρημάτων, ύψους 1.500.000 ευρώ.

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΡΙΔΑΙΑΣ
Σημειώθηκε ότι είναι ανάγκη να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα η εκτέλεση - κατασκευή του Γενικού Λυκείου Αριδαίας. Όπως είναι γνωστό, η Υφυπουργός δείχνει εδώ και αρκετά χρόνια ιδιαίτερο ζήλο για την υλοποίηση του παραπάνω έργου και υπήρξε δέσμευση ότι θα προσπαθήσει με όλες της τις δυνάμεις.

ΛΟΥΤΡΑ ΑΛΜΩΠΙΑΣ
Ο Δήμαρχος και Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης των Λουτρών, ζήτησε να υπάρξει παρέμβαση ώστε να επισπευτεί η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων της Λουτρόπολης του Δήμου Αλμωπίας. Επιπλέον, έγινε αναφορά στην χρηματοδότηση μελέτης που αφορά στην ανάπλαση της εισόδου των Λουτρών από το Υπουργείο Τουρισμού. Τις προσεχείς ημέρες θα κλειστεί ραντεβού με την Υπουργό Τουρισμού για τα παραπάνω ζητήματα και όχι μόνο.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ Μ. ΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ Π.Ε. ΠΕΛΛΑΣ



Σε συγκινησιακή ατμόσφαιρα οι εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας  
Αντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Θεοδωρίδης: Απότιση φόρου τιμής και υπόσχεση για συνέχιση του αγώνα


Με λιτό περιεχόμενο και σε έντονα συγκινησιακή ατμόσφαιρα ολοκληρώθηκαν οι επίσημες εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό κράτος, στην Έδεσσα, έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. Οι εκδηλώσεις συνδιοργανώθηκαν από την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, το Δήμο Έδεσσας και τους Προσφυγικούς Συλλόγους και Σωματεία της Πέλλας.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Τάκης Γιάννου, η Αντιδήμαρχος κα. Μαρία Βλάχου-Κατσάρα, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Έδεσσας Πέτρος Γαλανός, δημοτικοί σύμβουλοι, οι στρατιωτικές και πολιτικές αρχές, οι εφεδροπολεμικές και αντιστασιακές οργανώσεις, εκπρόσωποι όλων των τοπικών κοινωνικών και παραγωγικών φορέων και πολλοί πολίτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για εθνική ομοψυχία και στοχασμό στα τραγικά γεγονότα.  

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την πραγματοποίηση επιμνημόσυνης δέησης στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Έδεσσας όπου πραγματοποιήθηκε και ομιλία με το ιστορικό της ημέρας από την κα. Νανά Διαμαντή, Πρόεδρο του Συλλόγου Μικρασιατών Πέλλας «Η Μπίγα». Η κα. Διαμαντή τόνισε ότι η 14η Σεπτεμβρίου είναι ημέρα μνήμης για αυτούς που χάθηκαν αλλά και γι’ αυτούς που άντεξαν, αναδεικνύοντας το μεγαλείο των Ελλήνων. 

Ακολούθησε η απότιση φόρου τιμής στους πεσόντες και τα θύματα της Γενοκτονίας στο Μνημείο Προσφυγικού Ελληνισμού. Στο χώρο του μνημείου, μετά από την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης, ο ποιητής Κωνσταντίνος Χασαπίδης απήγγειλε ένα ποίημα που έγραψε σχετικό με τα γεγονότα της Μικρασιατικής καταστροφής. Ο λαϊκός ποιητής μίλησε για αλησμόνητες μνήμες, πρόσωπα και γεγονότα και για την ανάγκη για δικαίωση που θα έρθει μέσα από τον προσωπικό αγώνα των Ελλήνων.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την κατάθεση στεφανιών, την τήρηση σιγής ενός λεπτού προς τιμή των πεσόντων και αγωνιστών και ανάκρουση του εθνικού ύμνου από τους στρατιώτες και όλους τους παραβρισκόμενους.

Αξίζει να σημειωθεί η σύσσωμη παρουσία των Προσφυγικών Συλλόγων και Σωματείων, από όλη την Π.Ε. Πέλλας, μαζί με τον ιστορικό Φιλοπρόοδο Πολιτιστικό Σύλλογο της Έδεσσας «Μέγα Αλέξανδρο».  


Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, σε δήλωσή του αναφέρει: «Οι αγώνες και οι θυσίες των προγόνων μας, μας εμπνέουν και μας παρακινούν. Οι Έλληνες έχουν αποδείξει, με το μεγαλείο της ψυχής τους, ότι γνωρίζουν να αγωνίζονται και να δημιουργούν ξανά, με τα χέρια τους και το μυαλό τους, την ελπίδα. Η κρίση των τελευταίων χρόνων έχει αναδείξει την αξία της ομοψυχίας και αλληλεγγύης που, μαζί με τις πατροπαράδοτες αξίες και παραδόσεις, καθιστούν την ελληνική φυλή ακατάβλητη». 



ΑΣΚΗΣΗ ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2015 ΣΤΗΝ ΠΕ ΠΕΛΛΑΣ



Ανακοίνωση – Ενημέρωση Πληθυσμού  


Ανακοινώνεται ότι την Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015, κατά την Άσκηση «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ-2015», θα πραγματοποιηθεί δοκιμαστική ενεργοποίηση του συνόλου των σειρήνων συναγερμού Πολιτικής Άμυνας, σε όλη την επικράτεια, όπως παρακάτω:

Τοπική ώρα 11:00, σήμανση συναγερμού αεροπορικής επίθεσης, με χρονική διάρκεια εξήντα (60) δευτερολέπτων (διακοπτόμενος ήχος διαφορετικής έντασης).

Τοπική ώρα 11:05, σήμανση λήξης συναγερμού, για χρονική διάρκεια εξήντα (60) δευτερολέπτων (συνεχής ήχος σταθερής έντασης).


Επίσης γνωστοποιείται στο κοινό ότι η ενεργοποίηση των σειρήνων συναγερμού Πολιτικής Άμυνας, έχει καθαρά δοκιμαστικό σκοπό και επομένως δεν υπάρχει λόγος σύγχυσης ή ανησυχίας. 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΛΑΣ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ


Συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας με αντιπροσωπεία του Πανεπιστημίου Λευκωσίας
Αντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Θεοδωρίδης: Στενοί οι δεσμοί Ελλάδος και Κύπρου - Μέσω των εκπαιδευτικών συνεργασιών μπορούμε να εργαστούμε από κοινού για τη βιώσιμη ανάπτυξη


Στο περιθώριο του εκπαιδευτικού Σεμιναρίου της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, με θέμα «Σύγχρονες Μορφές Ηγεσίας στην Εκπαίδευση» που πραγματοποιήθηκε στην Έδεσσα (2/10/15), ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης είχε συνάντηση με τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο Διοίκησης και Διευθυντή της έδρας UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Καθηγητή Αιμίλιο Σολωμού και τον Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Αγωγής Καθηγητή Παναγιώτη Αγγελίδη.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης οι Διευθυντές Α’ βάθμιας και Β’ βάθμιας Εκπαίδευσης κκ. Νικόλαος Τσαλικίδης και Κωνσταντίνος Κούγκας αντίστοιχα, καθώς και ο Διευθυντής του ολοήμερου δημοτικού σχολείου Καλής κ. Φώτης Βασιλείου.

Ο κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης συζήτησε με την αντιπροσωπεία την προοπτική και τις δυνατότητες εκπαιδευτικής συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για εξωστρέφεια και καινοτομία που προωθεί η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας.

Ο κ. Θεοδωρίδης τόνισε τους ιδιαίτερους δεσμούς που έχει η Ελλάδα με την Κύπρο και τα πλεονεκτήματα που μπορούν να προκύψουν μέσα από δράσεις συνέργειας, αξιοποιώντας τη φιλία και την ομοψυχία μεταξύ Ελλήνων και Κυπρίων.

Στην κατεύθυνση αυτή πρότεινε μάλιστα και την ανάπτυξη μίας ειδικής συνεργασίας στο πλαίσιο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στον Ελληνικό Πολιτισμό που υλοποιεί με επιτυχία το Πανεπιστήμιο του Darwin (Αυστραλία) το οποίο πρόσφατα ίδρυσε έδρα Ελληνικών σπουδών, με τη συνεργασία και υποστήριξη της Ελληνικής ομογένειας.

Η αντιπροσωπεία χαρακτήρισε πολύ εποικοδομητική τη συνάντηση και συζήτηση με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεοδωρίδη καθώς οι προτάσεις και ιδέες για ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών είναι επίσης ενδιαφέρουσες και σημαντικές.

Ακόμη, η αντιπροσωπεία εξέφρασε την ικανοποίησή της από τη φιλοξενία και διάθεση συνεργασίας των τοπικών αρχών και την πολύ θετική ανταπόκριση των εκπαιδευτικών κι άλλων ενδιαφερόμενων πολιτών στο εκπαιδευτικό σεμινάριο.


Το προσεχές χρονικό διάστημα αναμένονται κι άλλες δράσεις στον τομέα της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, μέσα από τη λειτουργία του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στις Επιστήμες της Αγωγής στο οποίο συμμετέχουν πολλοί Έλληνες φοιτητές. 



ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...