Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΛΑΣ ΜΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΣΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ



Συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας με αντιπροσωπεία Συλλόγων αγροτών Ημαθίας και Πέλλας
Προγραμματισμός ευρείας σύσκεψης για την συζήτηση των θεμάτων που απασχολούν τους αγρότες στην ΠΕ Πέλλας

Με εκπροσώπους αγροτικών συλλόγων από την Ημαθία και την Πέλλα συναντήθηκε σήμερα (19/10) ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, στο γραφείο του στην Έδεσσα, έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας.

Ο κ. Θεοδωρίδης ενημερώθηκε από την αντιπροσωπεία των αγροτικών συλλόγων για τα προβλήματα και θέματα του κλάδου, ενόψει κρίσιμων κυβερνητικών χειρισμών τις προσεχείς ημέρες.

Ειδικότερα, στην ατζέντα της θεματολογίας που ενδιαφέρει άμεσα τους αγρότες βρίσκονται ο ορισμός των «κατά κύριο επάγγελμα» αγροτών, η φορολόγηση, η ασφάλεια, η παραγωγική ανασυγκρότηση και η αγροτική μεταρρύθμιση.

Στόχος των αγροτών είναι η αντιμετώπιση των στρεβλώσεων του συστήματος, η πάταξη της γραφειοκρατίας και η προώθηση της παραγωγικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης, μέσα από συγκεκριμένες ρεαλιστικές και δίκαιες προτάσεις τις οποίες έχουν υποβάλει στα αρμόδια κυβερνητικά όργανα.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης τόνισε ότι η αγροτική ανάπτυξη αποτελεί προϋπόθεση για τη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος στην ελληνική περιφέρεια και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης.


Ευρεία σύσκεψη για την συζήτηση των αγροτικών θεμάτων και προβλημάτων πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015, ώρα 12.30 το μεσημέρι, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου (5ος όροφος) στην Έδεσσα με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων και συνεργαζόμενων φορέων για την αγροτική ανάπτυξη. 

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ 18ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ



Με επισημότητα και σε πανηγυρική ατμόσφαιρα ο εορτασμός της επετείου απελευθέρωσης της Έδεσσας  
Αντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Θεοδωρίδης: Εμπνεόμαστε από τους αγώνες των προγόνων μας και συμμετέχουμε ενεργά στις δράσεις για πρόοδο και ανάπτυξη

Σε εορταστικό κλίμα και με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκαν οι επίσημες εκδηλώσεις συνεορτασμού της 18ης Οκτωβρίου, για την Απελευθέρωση της Έδεσσας από τους Τούρκους και της ημέρας του Μακεδονικού Αγώνα στην πόλη της Έδεσσας.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την πραγματοποίηση δοξολογίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Έδεσσας, με τη χοροστασία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κκ. Ιωήλ. Ο πανηγυρικός της ημέρας εκφωνήθηκε από τον κ. Τάκη Γιώγα, δημοτικό σύμβουλο και Πρόεδρο της «ΕΥΖΗΝ» ο οποίος αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα της απελευθέρωσης της Έδεσσας και τη σημασία τους για τη σύγχρονη πραγματικότητα.

Ακολούθησε κατάθεση στεφανιών στο ηρώο της πόλης, τήρηση σιγής ενός λεπτού στη μνήμη των θυμάτων και εθνικός ύμνος. Στις 12.00 το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε παρέλαση με τη συμμετοχή πολιτιστικών συλλόγων, μαθητών των σχολείων του Δήμου Έδεσσας, προσκόπων-οδηγών και τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων. Επίσης, τις εκδηλώσεις πλαισίωσε και η μουσική μπάντα του Δήμου Αμπελοκήπων - Μενεμένης η οποία παρέλασε τιμητικά από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης και εντυπωσίασε τους παρευρισκόμενους. 

Σε σύντομη δήλωσή του, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης αναφέρει: «Η απελευθέρωση της Έδεσσας, ανήμερα του Αγίου Λουκά, μας θυμίζει το χρέος μας στην πατρίδα και τους προγόνους μας. Η ελευθερία και η κοινωνικο-οικονομική πρόοδος απαιτούν αδιάκοπους αγώνες και θυσίες. Οι πολίτες χρειάζεται να είναι ενεργοί και συμμέτοχοι στη λήψη των αποφάσεων που αφορούν την ανάπτυξη του τόπου και μία καλύτερη προοπτική για τη νέα γενιά».

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε η Υφυπουργός Βιομηχανίας κ. Θεοδώρα Τζάκρη ενώ, επίσης, η αντιπολίτευση εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη. Από τις τοπικές αρχές παραβρέθηκαν οι κ.κ. Βουλευτές Πέλλας Γιώργος Καρασμάνης και Γιάννης Σηφάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ο Δήμαρχος Έδεσσας Δημήτριος Γιάννου, ο Διοικητής της ΙΙας Μ/Κ Μεραρχίας Στρατηγός Χρήστος Καρυώτης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Πέλλας Ταξίαρχος Θεολόγος Τζουμαϊλης, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Έδεσσας Ζώης Γιώτης, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων και άλλων οργανώσεων, συλλόγων και σωματείων.                          


ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΑΓΙΚΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Θέμα: Για τα τραγικά αδιέξοδα στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση.

Ένας μήνας έκλεισε από την επίσημη έναρξη της σχολικής χρονιάς και δυστυχώς η έναρξη αυτή δεν αφορά την ειδική αγωγή και εκπαίδευση. Ήδη φορείς γονέων και εργαζομένων είναι σε απόγνωση και βρίσκονται σε κινητοποιήσεις για την άμεση επίλυση των προβλημάτων της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης.
Πολλά Ειδικά Σχολεία, σε α/θμια και β/θμια εκπαίδευση είναι κλειστά και τα υπόλοιπα που άνοιξαν υπολειτουργούν καθώς είναι υποστελεχωμένα από εκπαιδευτικό, ειδικό εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό.
Με βάση τα στοιχεία οι μαθητές που χρήζουν ειδικής εκπαίδευσης υπολογίζονται περίπου στις 200.000 μόλις 18.000 είναι εγγεγραμμένοι στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και κάποιοι από αυτούς φοιτούν σε ιδιωτικές δομές.
Η πλειοψηφία των δομών (ειδικά σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ειδικά Γυμνάσια, ειδικά Λύκεια, ΕΕΕΕΚ, Τμήματα Ένταξης) λειτουργούν σε απαράδεκτους, εντελώς ακατάλληλους και επικίνδυνους χώρους, που δεν έχουν καν αίθουσες και στεγάζονται σε «πρώην αποθήκες» σε γωνιές από αίθουσες τελετών, διαδρόμους κ.α.
Στα Δημόσια Κέντρα Διάγνωσης – Αξιολόγησης – Υποστήριξης (ΚΕΔΔΥ) υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε επιστημονικό προσωπικό και η αναμονή για μια αξιολόγηση μπορεί να είναι και μέχρι τα τρία χρόνια.
Τα κενά σε εκπαιδευτικό, ειδικό εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό είναι τραγικά. Τα νούμερα είναι αμείλικτα. Πιο συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας, τα οργανικά και λειτουργικά κενά, που φυσικά είναι πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες, είναι περίπου 8.000. Από τις μέχρι τώρα προσλήψεις αναπληρωτών προκύπτει ότι ακόμη κι αυτές οι ελάχιστες – υποβαθμισμένες - λειψές και υποστελεχωμένες δομές, αδυνατούν να λειτουργήσουν στοιχειωδώς.
Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση είναι χρονίζουσα. Οι εργαζόμενοι στις δομές Ειδικής Αγωγής κι Εκπαίδευσης απασχολούνται κατά 70%, με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Οι αναπληρωτές, προσλαμβάνονται οι περισσότεροι στη μέση της σχολικής χρονιάς και πριν προλάβουν να γνωριστούν με το παιδί και τις ιδιαιτέρες ανάγκες του, απολύονται, για να προσληφθούν την επόμενη χρονιά με τον ίδιο τρόπο σε άλλο σχολείο. Σε αυτόν τον τομέα της εκπαίδευσης, τον τόσο ευαίσθητο και απαιτητικό, δεν έχει γίνει, τα τελευταία 15 χρόνια, ούτε ένας μόνιμος διορισμός.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει άμεσα ώστε:
·      Να καλυφτούν τώρα όλα τα κενά και να λειτουργήσουν τώρα όλες οι δομές της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης (ΚΕΔΔΥ, Ειδικά σχολεία, Τμήματα Ένταξης, παράλληλη στήριξη), πλήρως στελεχωμένες με μόνιμο προσωπικό, όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων.
·      Να χρηματοδοτηθεί η ειδική αγωγή και εκπαίδευση από τον κρατικό προϋπολογισμό, με τα απαιτούμενα κονδύλια προκειμένου να καλυφτούν οι ανάγκες σε μόνιμο προσωπικό, μεταφορές, δομές, βιβλία, βελτίωση υποδομών και υλικά.


Ο βουλευτής
Γιάννης Δελής

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ "ΠΟΤΑΜΙ" Ν. ΠΕΛΛΑΣ ΣΕ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΝ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΟΥ



Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια!

Την περασμένη Πέμπτη αποχώρησε ο κ. Ιάκωβος Θεοδώσης από το Ποτάμι. Με τρόπο άκομψο και λαθραίο, επεδίωξε ένα κύκνειο άσμα προσωπικής προβολής, καταφέροντας εναντίον του Ποταμιού με χονδροειδή ψέματα.

Το Ποτάμι από την ίδρυσή του επεδίωξε να είναι ένα σύγχρονο κόμμα, χωρίς προσωπικούς μηχανισμούς και τοπικούς αρχηγίσκους. Η προσπάθεια ήταν δύσκολη και η πορεία επίπονη. Αλλά καταφέραμε να παραμείνουμε πιστοί στο όραμά μας. Αυτό βέβαια δυσαρέστησε μερικούς με διαφορετικές φιλοδοξίες. Όμως ο αγνός ενθουσιασμός και η προσφορά των εθελοντών του Ποταμιού ανά την Ελλάδα δεν γίνεται να σπιλωθεί εξαιτίας τους. Παρά τις όποιες ατέλειες και λάθη, Το Ποτάμι παρουσίασε έναν νέο τρόπο κομματικής δομής, δίνοντας την δυνατότητα έκφρασης σε ανθρώπους που ποτέ πριν δεν είχαν εμπλακεί ενεργά με τα κοινά στα πλαίσια του παλιού πολιτικού συστήματος. Αν και σε αχαρτογράφητα νερά, βουτήξαμε με παιδική περιέργεια. Και πολλοί από μας μάθαμε να κολυμπάμε κατευθείαν στα βαθιά, την ώρα που κάποιοι άλλοι επεδίωκαν να επιπλέουν σαν φελλοί.

Ειδικότερα στην Πέλλα, συγκροτήθηκε μια ομάδα, άγνωστων μεταξύ τους, που όμως έβλεπαν τα προβλήματα της χώρας από κοινή σκοπιά, που ήταν Ποτάμι πριν καν αυτό δημιουργηθεί. Η προσφορά του Ιάκωβου, ειδικά τον πρώτο καιρό, αναγνωρίζεται από όλους μας. Στην πορεία όμως τα πράγματα άλλαξαν. Συγκεντρωτισμός, αυτόνομη δράση και παλαιοκομματικές πρακτικές δημιούργησαν εντάσεις. Ως εθελοντές του Ποταμιού Πέλλας, αντιληφθήκαμε την ανάγκη εσωτερικής αναδιοργάνωσης και μπήκαμε σε μια διαδικασία γόνιμου διαλόγου. Δυστυχώς ο κ. Θεοδώσης απαξίωσε την οργάνωση και τους εθελοντές, καθώς δεν παραβρέθηκε στην εν λόγω συνάντηση. Και τώρα ο Ιάκωβος αποχωρεί, χωρίς καν να έχει την διάθεση να εξηγήσει τους λόγους του σε μας που συνεργαστήκαμε μαζί τόσους μήνες.

Ο κ. Θεοδώσης πέταξε λάσπη κάνοντας λόγο για παραβίαση εθνικών κόκκινων γραμμών. Οι θέσεις του Ποταμιού για όλα τα εθνικά ζητήματα είναι ξεκάθαρες από τους πρώτους μήνες δημιουργίας του. Ειδικά για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, η θέση του Ποταμιού δεν παρεκκλίνει ΟΥΤΕ ΚΕΡΑΙΑ από την εθνική γραμμή. Ο κ. Θεοδώσης όφειλε να το γνωρίζει ως υποψήφιος βουλευτής. Στο κάτω κάτω, μέχρι πριν λίγες μέρες υπηρετούσε αυτές τις θέσεις, χωρίς ποτέ να καταθέσει ενστάσεις ή έστω επιφυλάξεις στα αρμόδια όργανα. Εμείς στο Ποτάμι, και ειδικά ως Ποτάμι Πέλλας, θα συνεχίσουμε να αντιμαχόμαστε τόσο τον λαϊκισμό, όσο και τον χρυσαυγιτισμό στον δημόσιο λόγο.

Όσο αφορά τις κατηγορίες για "έλλειμμα δημοκρατικών διαδικασιών", να θυμίσουμε στον κ. Θεοδώση ότι αυτές οι δημοκρατικές διαδικασίες τον ανέδειξαν στην Πανελλήνια Επιτροπή, την Επιτροπή Δεοντολογίας και στην Οικονομική Επιτροπή. Τι άλλαξε ξαφνικά; Δεν ακούστηκε η φωνή του στα όργανα του κόμματος ή ήθελε η δική του γνώμη να υπερισχύει των άλλων; Ή μήπως ήθελε απλά να είναι μέλος μιας ακόμα επιτροπής; Και ποιος αλήθεια είναι ο απολογισμός του σε όλες αυτές τις θέσεις; Ο κ. Θεοδώσης έριξε τα βέλη του σε όλους τους άλλους, αλλά δεν ανέφερε πουθενά τις δικές τους ευθύνες. Η έλλειψη αυτοκριτικής αποτελεί μια βαθιά αντιδημοκρατική πράξη. Όπως και να έχει, το καταστατικό του κόμματος, η δημοκρατική λειτουργία και η κοινή λογική ορίζουν οι όποιες διαφωνίες του κ. Θεοδώση να κατατίθονταν στον προσυνεδριακό διάλογο και στην κρίση των εθελοντών ενόψει συνεδρίου.

Στο φίλο Ιάκωβο ευχόμαστε καλή τύχη στην ακροδεξιά στροφή που επέλεξε! Όπως όλα δείχνουν οι δρόμοι μας θα ξανασυναντηθούν, αλλά σε αντίθετα στρατόπεδα. Ελπίζουμε ότι οι παλαιοκομματικοί μηχανισμοί, τους οποίους τόσο πολύ αγωνίστηκε να στήσει μέσ' το Ποτάμι αλλά δεν κατάφερε, να του δώσουν ένα αίσθημα ικανοποίηση και ολοκλήρωσης.

Το Ποτάμι οδεύει ολοταχώς προς το συνέδριό του στις αρχές Δεκέμβρη. Ήδη έχει ξεκινήσει ο προσυνεδριακός διάλογος σε όλη τη χώρα, με συναντήσεις εθελοντών και επισκέψεις του επικεφαλής σε όλη την περιφέρεια. Εμείς καλούμε τους φίλους του Ποταμιού να λάβουν μέρος στη διαδικασία αυτή και να ενταχθούν στο Ποτάμι, ώστε να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι την παραγωγή πολιτικής στα πλαίσια ενός σύγχρονου, δημοκρατικού Κινήματος.

Με εκτίμηση

Το Ποτάμι Ν. Πέλλας

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...