Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

ΔΟΞΑ ΕΞΑΠΛΑΤΑΝΟΥ - ΑΣ ΠΡΟΜΑΧΟΙ 3 - 2 ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΤΗΣ ΕΠΣ ΠΕΛΛΑΣ


Όμορφο και ποιοτικό παιχνίδι παρακολούθησαν οι θεατές στο γήπεδο Εξαπλατάνου, όπου η τοπική ΔΟΞΑ κέρδισε τελικά τον ΑΣ ΠΡΟΜΑΧΟΙ με σκορ 3-2 για τον θεσμό του κυπέλλου της ΕΠΣ Πέλλας και προχωρεί στην επόμενη φάση του.

Εκτός του πλούσιου σκορ, το παιχνίδι χαρακτηρίζεται για την συνεχή ροή της μπάλας εκατέρωθεν, την αθλητική άμιλλα και την έλλειψη αντιαθλητικών ενεργειών και από τις δυο πλευρές.
Η τελική έκβαση του παιχνιδιού κρίθηκε στις λεπτομέρειες, μιας και η κατοχή της μπάλας ήταν μοιρασμένη με μια μικρή διαφορά υπέρ των γηπεδούχων που ευτύχησαν στο τέλος να πετύχουν το νικητήριο γκολ της πρόκρισης.

Η διακύμανση του σκορ:
0-1 στο 27’ από πλασέ του Γ. Νάνου.
1-1 στο 44’από σουτ του Λ. Θωμά μέσα από την περιοχή.
2-1 στο 47’ από εκτέλεση πέναλτι του Βακιάνη .
2-2 στο 73’ από τον Δ. Σέλκο μετά από ατομική ενέργεια.
3-2 στο 86’ με ψηλοκρεμαστό μακρινό σουτ του Παρτσανάκη.

Διακρίθηκαν από τη Δόξα οι Ε. Τσόρμπας, Ουζούνης και Β. Τσόρμπας.
Από τον ΑΣ ξεχώρισαν οι Γ. Νάνος, Παπαδόπουλος και Ιλ.Μούγιος.

Η διαιτησία του κυρίου Ατζαμιδάκη (Δεμερτζής, Δέλιος – Καρακελίδης) ήταν καλή χωρίς σοβαρά λάθη που να κρίνουν  την έκβαση του αγώνα.

ΔΟΞΑ ΕΞΑΠΛΑΤΑΝΟΥ

Δημητριάδης, Λ. Θωμάς, Γ. Θωμάς, Γιανούλτσης, Κουντουράς, Ε. Τσόρμπας, Ιωαννίδης(Παρτσανάκης), Ουζούνης, Β. Τσόρμπας, Λεμονάκης, Βακιάνης.
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Τσαμαρδός.

ΑΣ ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χ. Σέλκος, Ιλ. Μούγιος, Παπαδόπουλος, Ιωάννου(Δ. Νάνος), Δ. Σέλκος, Γ. Σέλκος, Ν. Νάνος, Τρίψης(Άτζος), Αμπάρης, Προίκος(Μεσκίνης), Γ. Νάνος.
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Σαμαράς.   


























ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞ ΑΜΠΑΡΗΣ

ΒΡΕΘΗΚΕ ΑΣΥΛΗΤΟΣ ΤΑΦΟΣ ΠΟΛΕΜΙΣΤΗ ΤΟΥ 1500 Π.Χ.



Ο Τζακ Λ. Ντέιβις και η Σάρον Ρ. Στόκερ, από το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι, έφεραν στο φως ένα σπουδαίο εύρημα στην Πελοπόννησο.

   Ασύλητος, πλούσια κτερισμένος, λακκοειδής τάφος ανακαλύφθηκε το καλοκαίρι από τη διεθνή ομάδα αρχαιολόγων, πλησίον του μυκηναϊκού ανακτόρου του Νέστορα, στον Άνω Εγκλιανό, στη Χώρα του Δήμου Πύλου-Νέστορος. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, ο τάφος, ο οποίος ανήκε σε πολεμιστή, χρονολογείται περίπου το 1500 π. Χ. (Υστεροελλαδική ΙΙ περίοδος) και αποτελεί την πιο εντυπωσιακή περίπτωση επίδειξης προϊστορικού πλούτου σε ταφικά μνημεία της ηπειρωτικής Ελλάδας, που έχει έρθει στο φως τα τελευταία 65 χρόνια. 



Δίπλα στον πολεμιστή είχαν εναποτεθεί: χάλκινο σπαθί με επιχρυσωμένη ελεφαντοστέινη λαβή, χρυσά σφραγιστικά δακτυλίδια και κύπελλα, σπάνια χρυσή αλυσίδα, ασημένια κύπελλα -ορισμένα με χρυσά χείλη-, χάλκινα αγγεία και κύπελλα, χάλκινος αμφορέας, χάλκινες πρόχοι, καθώς και χάλκινες λεκανίδες, περισσότεροι από πενήντα σφραγιδόλιθοι τεμάχια ελεφαντοστού με εγχάρακτες παραστάσεις και περισσότερες από χίλιες ψήφοι από πολύτιμους λίθους. Πολλά από αυτά τα αντικείμενα είναι έργα μινωικής τεχνοτροπίας.
 Σύμφωνα με τους ανασκαφείς, οι οποίοι εργάζονται πάνω από 25 χρόνια στην περιοχή, η ανακάλυψη ασύλητου λακκοειδούς τάφου, εντός του οποίου είχε ενταφιασθεί νεαρός άνδρας, ηλικίας 30-35 ετών, που συνοδευόταν από περισσότερα από 1.400 μοναδικά αντικείμενα, είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η υψηλή ποιότητα των αντικειμένων αποδεικνύει ότι η Πύλος, όπως και οι Μυκήνες στη ΒΑ Πελοπόννησο, είχε έντονα επηρεαστεί από τη μινωική τέχνη γύρω στο 1500 π.Χ. Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, το γεγονός ότι δεν βρέθηκε μυκηναϊκή ή μινωική κεραμική στον τάφο. 

Το ανάκτορο του Νέστορα στο λόφο του Άνω Εγκλιανού, το οποίο καταστράφηκε από πυρκαγιά περίπου το 1200 π.Χ., ανακαλύφθηκε το 1939 από τον Κωνσταντίνο Κουρουνιώτη, διευθυντή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, και ανασκάφηκε από τον Καρλ Μπλέγκεν, καθηγητή του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι. Η ανασκαφή του Μπλέγκεν επικεντρώθηκε κυρίως στην ύστερη φάση του Ανακτόρου του Νέστορα και τα στοιχεία που αφορούσαν την πρώιμη φάση του, δηλαδή πριν από το 1300 π.Χ. είναι σχετικά λίγα. Επικεντρωμένοι κυρίως σε αυτή την πρώιμη σχετικά άγνωστη περίοδο, ο Ντέιβις και η Στόκερ ξεκίνησαν εκ νέου την ανασκαφή στον Άνω Εγκλιανό το Μάιο του 2015 και βρήκαν τη μία από τις τέσσερις πλευρές του τάφου την πρώτη μέρα της ανασκαφής. Ο καθαρισμός και η συντήρηση των ευρημάτων έγινε από το συντηρητή Αλέξανδρο Ζώκο.
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, στο δάπεδο του τάφου, που είχε διαστάσεις 2,44 μ. μήκος, 1,52 μ. βάθος και 1,22 μ. πλάτος, βρέθηκε σε στάση εκτάδην ο σκελετός ενός ενήλικου άνδρα, τοποθετημένου σε ξύλινο φέρετρο.   Όπλα βρέθηκαν στην αριστερή πλευρά του και στο ύψος των ποδιών, κοσμήματα στην δεξιά πλευρά, ενώ, κοντά στο λαιμό βρέθηκε μια μοναδική και θαυμάσια διατηρημένη χρυσή αλυσίδα. Επίσης χρυσά κύπελλα είχαν αποτεθεί επάνω στο στήθος και στο στομάχι του νεκρού. Στη δεξιά πλευρά του σκελετού και γύρω από το κεφάλι, βρέθηκαν πάνω από 1.000 ψήφοι από ημιπολύτιμους λίθους --κορναλίνη, αμέθυστο, αχάτη και χρυσό--, περισσότεροι από πενήντα σφραγιδόλιθοι στην επιφάνεια των οποίων απεικονίζονται θεές, ταύροι με ακροβάτες πιασμένους από τα κέρατά τους (ταυροκαθάψια) καθώς και άλλες δυσερμήνευτες σκηνές.
 Επίσης, τέσσερα χρυσά σφραγιστικά δακτυλίδια, προσωπικά αντικείμενα κύρους, με εγχάρακτες μινωικές παραστάσεις. Στα πόδια του νεκρού, βρέθηκε ελεφαντοστέινο πλακίδιο με απεικόνιση φτερωτού γρύπα και δίπλα του χάλκινος καθρέπτης με ελεφαντοστέινη λαβή.



Κτερίσματα που αρχικά είχαν τοποθετηθεί πάνω στο φέρετρο, διασκορπίστηκαν μετά τη διάλυσή του και θρυμματίστηκαν πάνω στο σκελετό, δυσκολεύοντας έτσι την ανασκαφική εργασία. Στα κτερίσματα που είχαν τοποθετηθεί επάνω από το φέρετρο περιλαμβάνονται επίσης: χάλκινες πρόχοι, μεγάλη χάλκινη λεκάνη, λεπτές λωρίδες χαλκού προερχόμενες ενδεχομένως από την πανοπλία του πολεμιστή και διάτρητοι χαύλιοι αγριόχοιρου από το κράνος του πολεμιστή.

 «Ο νεκρός πολεμιστής ήταν προφανώς μια εξέχουσα προσωπικότητα της εποχής του, δηλαδή της πρώιμης μυκηναϊκής περιόδου, περίοδο που οι λακκοειδείς τάφοι των Μυκηνών χρησιμοποιούνταν για τον ενταφιασμό της μυκηναϊκής αριστοκρατίας. Ο πολεμιστής αυτός θα κατοικούσε στην Ακρόπολη του Εγκλιανού, όταν κτίσθηκαν τα πρώτα οικοδομήματα με λαξευμένη τοιχοποιία, σύμφωνα με τα μινωικά πρότυπα, και οι τοίχοι τους διακοσμήθηκαν με νωπογραφίες επηρεασμένες από τη μινωική τεχνοτροπία.   Ως εκ τούτου, δεν πρέπει να μας ξαφνιάζει το γεγονός ότι τα περισσότερα από τα 1.400 αντικείμενα που συνόδευαν το νεκρό πολεμιστή είναι μινωικής τεχνοτροπίας ή κατασκευάσθηκαν στην Κρήτη», αναφέρουν οι ανασκαφείς.
 Συμπληρώνουν, επίσης, ότι η εναπόθεση τόσων πολλών κοσμημάτων σε ανδρική ταφή αμφισβητεί τη μέχρι τώρα ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι τα κοσμήματα συνόδευαν κυρίως γυναικείες ταφές. Σχολιάζοντας τη σπάνια ανακάλυψή τους, ο Τζακ Λ. Ντέιβις και η Σάρον Ρ. Στόκερ σημειώνουν ότι το τελευταίο πράγμα που περίμεναν να βρουν το περασμένο καλοκαίρι στην ανασκαφή της Πύλου ήταν ένας μυκηναϊκός λακκοειδής τάφος. Ήταν πράγματι μεγάλη τύχη η ανακάλυψή του δίπλα στο μεγάλο συλημένο θολωτό τάφο IV του Εγκλιανού, ο οποίος είχε μεγάλη διάρκεια χρήσης και περιείχε πολλές ταφές. Η ανασκαφή στον Άνω Εγκλιανό αποκάλυψε επίσης τα οικοδομικά κατάλοιπα ορισμένων μικρών σπιτιών, μικρό τμήμα από την πρώιμη οχύρωση της ακρόπολης, καθώς και αποθέτη της Μέσης και Ύστερης Εποχής του Χαλκού.
 Το ανασκαφικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου τoυ Σινσινάτι (Οχάιο, ΗΠΑ) διεξήχθη από την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών κατόπιν άδειας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Όλες οι εργασίες διενεργήθηκαν υπό την άμεση εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 45 αρχαιολόγοι, εξειδικευμένοι επιστήμονες και φοιτητές διαφόρων εθνικοτήτων από πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού. Το ερευνητικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι στον Άνω Εγκλιανό της Πύλου υποστηρίχθηκε από το Ινστιτούτο Προϊστορικής Αρχαιολογίας, το Louise Taft Semple Fund του Τμήματος Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι και από ιδιώτες χορηγούς.

 Ο κατάλογος των ευρημάτων
 Χρυσά: Τέσσερα ακέραια χρυσά σφραγιστικά δακτυλίδια, δύο συνθλιμμένα χρυσά κύπελλα, ένα ασημένιο κύπελλο με χρυσό χείλος και μία χρυσή αλυσίδα μήκους 0,76 μ., τα άκρα της οποίας καταλήγουν σε φύλλα κισσού καθώς και αμέτρητες χρυσές ψήφους. Ασημένια: Έξι ασημένια κύπελλα. Χάλκινα: Επίμηκες ξίφος με ελεφαντοστέινη λαβή, επικαλυμμένη με χρυσό -σπάνια τεχνική που μιμείται την κεντητική- ήταν τοποθετημένο στο αριστερό στήθος του πολεμιστή. Ακριβώς από κάτω, βρέθηκε εγχειρίδιο με χρυσή λαβή παρόμοιας τεχνικής. Στα πόδια του νεκρού, βρέθηκαν χάλκινα όπλα, επίσης, χάλκινα αγγεία και κύπελλα, αμφορέας, πρόχοι και μία λεκανίδα. Σφραγιδόλιθοι: Περισσότεροι από πενήντα σφραγιδόλιθοι, πιθανόν κατασκευασμένοι στην Κρήτη, με περίτεχνα εγχάρακτα σχέδια μινωικής τεχνοτροπίας, απεικονίζουν στην επιφάνειά τους θεές, βωμούς, καλάμια, λέοντες, ταύρους, ταυροκαθάψια κ.λπ., μινωικής τεχνοτροπίας. Ελεφαντοστό: Διάφορα κομμάτια ελεφαντοστού, το ένα απεικονίζει γρύπα με μεγάλα φτερά, το άλλο λέοντα που επιτίθεται σε γρύπα, καθώς επίσης και έξι ελεφαντοστέινα κτένια. Ψήφοι από πολύτιμους λίθους: Περισσότερες από 1.000 ψήφοι από κορναλίνη, αχάτη, ίασπι, αμέθυστο. Κάποιες από αυτές φαίνεται ότι διακοσμούσαν το σάβανο του νεκρού.



 Πηγή: www.lifo.gr

Η ΑΠΛΗΣΤΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΣΕ ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ



Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη στο Εθνικό Θαλάσσιο Καταφύγιο Monterey Bay και μοιράστηκε στα social media του National Geogrpahic με τη λεζάντα: "Τι πάει λάθος με αυτήν την εικόνα;"

   Χιλιάδες αντζούγιες είναι νεκρές σε αυτή τη φωτογραφία του Paul Nicklen o oποίος εξηγεί την ιστορία πίσω από την εικόνα: "Την περασμένη εβδομάδα, φωτογραφίζαμε φάλαινες που τρέφονταν στο Monterey Bay." αναφέρει ο Nicklen ο οποίος σημειώνει πως το θέαμα ήταν μοναδικό και πως φωτογράφιζαν το φαινόμενο έως αργά τη νύχτα.
 Στη συνέχεια όμως περιγράφει πως το ίδιο βράδυ, καθώς επέστρεφαν στο λιμάνι, είδαν δεκάδες καΐκια να φεύγουν για ψάρεμα προς το σημείο που είχαν φωτογραφίσει.
 Στην επιστροφή τους οι ψαράδες είχαν εγκλωβίσει τεράστιες ποσότητες ψαριών με γρι γρι και επέστρεφαν σχεδόν μισοβυθισμένες από το φορτίο, στο λιμάνι. Λίγες ώρες αργότερα, ο φωτογράφος και το συνεργείο των ερευνητών ξεκίνησαν να πάνε στο μέρος που την προηγούμενη μέρα είχαν δει τις φάλαινες να τρέφονται και που το βράδυ έγινε η επέλαση των ψαράδων.   " 

Όταν φτάσαμε στην ίδια ακριβώς θέση που ήμασταν το προηγούμενο βράδυ, το μόνο που βρήκαμε ήταν πουλιά που τρέφονταν με τα χιλιάδες νεκρά ψάρια που επέπλεαν. Δεν υπήρχαν καθόλου φάλαινες, δεν υπήρχαν δελφίνια, δεν υπήρχαν φώκιες ή θαλάσσιοι λέοντες. Τα ψάρια αυτά ήταν το τεράστιο περίσσευμα που οι βάρκες αυτές δεν μπορούσαν να μεταφέρουν" περιγράφει ο Nicklen. 

  Ψάχνοντας να βρει τις αιτίες που κανένα άλλο ζώο δεν υπήρχε στο σημείο, ο φωτογράφος ανακάλυψε πως οι ψαράδες είχαν διώξει όλες τις φάλαινες και τις φώκιες από το σημείο προκειμένου να ψαρέψουν ανενόχλητοι.
Το βράδυ, όταν φτάνουν στην περιοχή, το πρώτο πράγμα που κάνουν είναι να ρίχνουν δυναμίτη στο νερό για να τρομάξουν τους θηρευτές και αν έχουν το πεδίο ελεύθερο. Τα ζώα και τα άλλα ψάρια δεν επιστρέφουν ποτέ στο σημείο.
 Οι ψαράδες συνεχίζουν να σαρώνουν τα κοπάδια και ό, τι περισσεύει πετιέται. Ωστόσο εδώ και χρόνια, δεκάδες μωρά φώκιας και φάλαινες δυσκολεύονται όλο και πιο πολύ να τραφούν και αρκετά από αυτά λιμοκτονούν.
 Οι πληθυσμοί των ψαριών μειώνονται δραματικά και οι επιστήμονες εκτιμούν πως πλέον οι αντζούγιες και τα μικρά ψάρια σημειώνουν τη μεγαλύτερη μείωση των πληθυσμών τους που έχει καταγραφεί την τελευταία δεκαετία. 




Πηγή:www.lifo.gr

ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ROAMING ΚΑΙ ΙΣΟΤΙΜΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΨΗΦΙΣΕ Η ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ



Με σημερινό της ψήφισμα η Ευρωβουλή σε μια σειρά νομοθετικών προτάσεων για τις ψηφιακές υπηρεσίες επί ευρωπαϊκού εδάφους, έδωσε οριστικό τέλος στις χρεώσεις περιαγωγής η roaming αρχής γενομένης από τις 15 Ιουνίου του 2017,  αλλά απέρριψε όλες τις τροποποιήσεις που θα εξασφάλιζαν το επονομαζόμενο net neutrality (διαδικτυακή ουδετερότητα), αφήνοντας αρκετά παραθυράκια για την εφαρμογή ενός Internet δύο ταχυτήτων.

   Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της E.E. από τον Απρίλιο του 2016, οι χρεώσεις roaming εντός χωρών της Ε.Ε. ελαχιστοποιούνται στα €0.05 ανά λεπτό για εξερχόμενες κλήσεις,  στα €0.02 για την αποστολή SMS και €0.05 ανά Megabyte δεδομένων στο Mobile Internet. Τιμές οι οποίες θα ισχύουν έως τις 15 Ιουνίου του 2017, οπότε και θα καταργηθούν δια νόμου οι χρεώσεις και θα επιβάλλονται τσουχτερά πρόστιμα στους παρόχους κινητής που θα συνεχίζουν να χρεώνουν τους καταναλωτές.

   Το ανώτατο όριο για τα τέλη των εισερχόμενων φωνητικών κλήσεων θα καθοριστεί αργότερα μέσα στο έτος και αναμένεται να είναι σημαντικά χαμηλότερο από ό, τι για τις εξερχόμενες κλήσεις. Για να προστατευθεί η βιομηχανία από την εφαρμογή καταχρηστικών πρακτικών, όπως η "μόνιμη περιαγωγή", οι πάροχοι θα μπορούν σε ορισμένες περιπτώσεις να χρεώνουν ένα μικρό ποσό, κάτω από τα σημερινά ανώτατα όρια, σύμφωνα με την πολιτική "εύλογης χρήσης".
 Οι ακριβείς λεπτομέρειες για το πώς θα μπορεί να γίνει αυτό θα καθορίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις ρυθμιστικές αρχές τηλεπικοινωνιών. Ο νέος κανονισμός θα υποχρεώνει τις επιχειρήσεις που προσφέρουν πρόσβαση στο διαδίκτυο να προσφέρουν το ίδιο επίπεδο υπηρεσιών σε όλους, δηλαδή να μην εμποδίζουν ή να επιβραδύνουν την παράδοση περιεχομένου, εφαρμογών και υπηρεσιών από επιλεγμένους αποστολείς ή σε επιλεγμένους δέκτες, εκτός εάν αυτό κρίνεται αναγκαίο για την εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων, τη συμμόρφωση με τους νόμους, την πρόληψη της συμφόρησης του δικτύου ή την καταπολέμηση των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο.
 Ένας πάροχος θα μπορεί να προσφέρει εξειδικευμένες υπηρεσίες (όπως η βελτιωμένη ποιότητα στο διαδίκτυο η οποία χρειάζεται για ορισμένες υπηρεσίες), αλλά μόνο με την προϋπόθεση ότι αυτό δεν έχει επιπτώσεις στη γενική ποιότητα του διαδικτύου. Οι ευρωβουλευτές εξασφάλισαν ότι οι πάροχοι θα πρέπει να δίνουν στους χρήστες που είναι έτοιμοι να υπογράψουν συμβόλαιο για σταθερή ή κινητή τηλεφωνία σαφείς πληροφορίες για τις ταχύτητες κατεβάσματος και ανεβάσματος (download/upload) που θα μπορούν να αναμένουν ότι θα έχουν στην πράξη (σε σχέση με την διαφημιζόμενη ταχύτητα). 
Η οποιαδήποτε σημαντική απόκλιση θα δίνει το δικαίωμα στον καταναλωτή να λάβει διορθωτικά μέτρα, όπως τον τερματισμό του συμβολαίου ή τη λήψη αποζημίωσης. Οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές θα είναι υπεύθυνες και θα καθορίζουν εάν η εν λόγω απόκλιση συνιστά παραβίαση του συμβολαίου ή όχι.

   "Το τέλος των χρεώσεων περιαγωγής ήταν κάτι που περίμεναν όλοι εδώ και πολύ καιρό, οι απλοί άνθρωποι, οι νέες επιχειρήσεις και οι μικρομεσαίες και όλοι οι οργανισμοί", δήλωσε η εισηγήτρια, Πιλάρ ντελ Καστίγιο (ΕΛΚ, Ισπανία). "Χάρη στην παρούσα συμφωνία η Ευρώπη θα καταστεί η μόνη περιοχή στον κόσμο που θα διασφαλίζει νομικά την ανοιχτή πρόσβαση στο διαδίκτυο και την ουδετερότητα του δικτύου. Η αρχή της ουδετερότητας του δικτύου θα εφαρμοστεί άμεσα σε όλα τα 28 κράτη μέλη. Θα διασφαλίσει επίσης ότι δεν θα έχουμε διαδίκτυο δύο ταχυτήτων", προσέθεσε η εισηγήτρια. 

Great news that just approved end of surcharges, putting into EU law. Congratulations, excellent news for Europe

Η ανακοίνωση, που χαιρετίστηκε και από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν για θέματα ενοποιημένης ψηφιακής αγοράς, Andrus Asip, αναφέρει ότι η ψήφιση του ανωτέρω νομοσχεδίου, αποτελεί μια κίνηση σταθμό για την εδραιοποίηση και διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης στο Internet στην Ε.Ε..

   Όμως, αρκετοί επιστήμονες, εταιρείες και μη-κυβερνητικοί οργανισμοί, κρατούν επικριτική στάση υποστηρίζοντας ότι οι νέοι νόμοι αφήνουν πολλά 'παραθυράκια' που θα επιτρέπουν σε όσες εταιρείες πληρώνουν τους παρόχους internet, να εξασφαλίζουν μια λωρίδα 'ταχείας κυκλοφορίας' online έναντι του ανταγωνισμού. Γεγονός που θα έχει άμεσο αντίκτυπο στον διαμοιρασμό των ταχυτήτων άρα και στην ίδια τη λειτουργία του διαδικτύου, τις υπηρεσίες του και την ψηφιακή καινοτομία επί ευρωπαϊκού εδάφους, αφού εδραιωμένες εταιρείες θα μπορούν να πληρώνουν τα μεγάλα αντίτιμα που θα απαιτούν οι πάροχοι, για προνομιακή online μεταχείριση των προϊόντων/υπηρεσιών τους.   Αξιοσημείωτο πάντως είναι το γεγονός ότι στην ψηφοφορία παρευρέθησαν 50 ευρωβουλευτές από τους 751. 



Πηγή: www.lifo.gr

Η ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΣΤΟ ΑΚΡΙΤΙΚΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΑΡΚΕΙΩΝ



Μια συγκινητική εικόνα από το ακριτικό νησί των Αρκειών ανέβηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προ ολίγου.

 Ο δάσκαλος και οι δύο μοναδικοί μαθητές του σχολείου του μικρού νησιού παρέλασαν κανονικά και γιόρτασαν την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. 

Θαυμάστε τους! 





Οι φωτογραφίες αντλήθηκαν από τη σελίδα Facebook του δασκάλου του νησιού 




Πηγή: www.lifo.gr

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑΝΝΗ ΣΗΦΑΚΗ ΜΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΟΥΣ



Γιάννης Σηφάκης: Συναντήσεις με αγροτικούς συλλόγους της Πέλλας και με το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Έδεσσας και Αλμωπίας
Ο Γιάννης Σηφάκης συναντήθηκε με τους αγροτικούς συλλόγους της Πέλλας λίγες μέρες πριν τις αγροτικές κινητοποιήσεις που θα γίνουν τις επόμενες μέρες και με το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Έδεσσας- Αλμωπίας. 
Με τους αγρότες  
Στην συνάντηση με τους αγρότες ο βουλευτής συντάχθηκε με τα δίκαια αιτήματα τους αναλύοντας παράλληλα τις θέσεις με τις οποίες προσέρχεται η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για τα αγροτικά θέματα.
Για τον ΟΓΑ : Να διατηρηθεί η αυτονομία του λόγω του ιδιαίτερου και σημαντικού ρόλου του που ενισχύει την κοινωνική συνοχή στην ύπαιθρο. Σταδιακή (μέσα σε 5 χρόνια) προσαρμογή των εισφορών με αυτές του ΙΚΑ. Σύνδεση του ύψους των εισφορών με το εισόδημα.
Εθνική σύνταξη 385€ και για τους αγρότες. Πάνω σε αυτήν να προστίθεται η ανταποδοτική σύνταξη με βάση τις εισφορές που έχει πληρώσει. 
Για την φορολογία: Κλιμακωτή φορολόγηση για τον κατά κύριο επάγγελμα αγρότη (αυτόν που έχει πάνω από 50% προσωπικό αγροτικό εισόδημα).  
Βιβλία εσόδων- εξόδων για πάνω από 5000€ ακαθάριστο εισόδημα. Συμψηφισμός του ΦΠΑ εσόδων και εξόδων. Να περνούν στα έξοδα τα οικογενειακά τεκμαρτά μεροκάματα ( ανά στρέμμα και καλλιέργεια). Να περνούν στα έξοδα όλα τα έξοδα των μετακλητών εργατών γης. Να περνούν οι αποσβέσεις πολυετών καλλιεργειών κλπ. Έτσι θα μειώνεται ( έως μηδενισμού σε πολλές περιπτώσεις) το φορολογητέο εισόδημα. 
Δωρεάν λογιστική παρακολούθηση μέσα από Ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Να απαλειφθεί η παραοικονομία στο αγροτικό κόσμο, καθώς και οι παράνομες «ελληνοποιήσεις» και όλες οι άλλες παθογένειες.  Έλεγχος τιμών καταναλωτή. Χτύπημα των καρτέλ στο γάλα, στα φάρμακα κλπ. 
Η συνέχιση του αφορολόγητου των επιδοτήσεων ως 12.000,00 ευρώ και όλων των αποζημιώσεων.
Κατατέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς και τις ομάδες παραγωγών. Στόχος η νέα αυτοοργάνωση των αγροτών και κτηνοτρόφων, η διεκδίκηση ποιοτικών αγορών και η ουσιαστική συμμετοχή στις διεπαγγελματικές οργανώσεις για τον ουσιαστικό εξορθολογισμό των τιμών παραγωγού. 
Τόνισε την πλήρη υποστήριξη της κυβέρνησης και του ιδίου στα δίκαια αιτήματα των μικρών και μεσαίων αγροτών, στις προσπάθειες που πρέπει να ενταθούν για την αύξηση της παραγωγής και των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, όπως και στην υποστήριξη των νέων αγροτών.


Στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Έδεσσας-Αλμωπίας
Στην συνάντηση παρευρέθηκαν το ΔΣ του κέντρου, εργάτες και υλοτόμοι. Παραδόθηκε στο βουλευτή κατάσταση αιτημάτων του εργατοϋπαλληλικού κόσμου της Έδεσσας και Αλμωπίας. Συζητήθηκαν όλα τα ζητήματα και τέθηκαν προτεραιότητες για την από κοινού διεκδίκηση της λύσης δίκαιων και ώριμων αιτημάτων ( διευκόλυνση των δικαιούχων στις εργατικές κατοικίες, επίλυση του θέματος για εργαζόμενους στους Καταρράκτες, σοβαρά θέματα του Νοσοκομείου και ιατρείων του ΙΚΑ (ιατρικό προσωπικό, αξονικός τομογράφος, μετεγκατάσταση μονάδας τεχνητού νεφρού),  επάνδρωση Επιθεώρησης Εργασίας, ελεγκτικού μηχανισμού ΙΚΑ και ΣΕΠΕ, να επανέλθουν οι εξετάσεις των χειριστών μηχανημάτων στην Έδεσσα, ίδρυση σχολής ΟΑΕΔ, θέματα υλοτόμων κλπ. 
Ο βουλευτής δεσμεύτηκε στην μεταφορά των αιτημάτων στους αρμόδιους και σε ουσιαστική προσπάθεια για την επίλυση τους.  

ΤΟ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ


Η  Ομοσπονδία  Επαγγελματικών   Βιοτεχνικών   και Εμπορικών Σωματείων Ν. Πέλλας σας ενημερώνει  για το νέο χειμερινό ωράριο καταστημάτων και έχει ως εξής:

ΕΜΠΟΡΙΚΑ
ΔΕΥΤΕΡΑ-ΤΕΤΑΡΤΗ-ΣΑΒΒΑΤΟ                         9:00 – 14:30
ΤΡΙΤΗ-ΠΕΜΠΤΗ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ                          9:00 – 14:00 & 17:00 – 20:30  

ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΑ-ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΑ-ΙΧΘΥΟΠΩΛΕΙΑ*- ΟΠΩΡΟΠΩΛΕΙΑ 
ΔΕΥΤΕΡΑ-ΤΕΤΑΡΤΗ-ΣΑΒΒΑΤΟ                         8:00 – 14:30
ΤΡΙΤΗ-ΠΕΜΠΤΗ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ                          8:00 – 14:00 & 17:00 – 20:30  

ΚΟΥΡΕΙΑ-ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΑ
ΔΕΥΤΕΡΑ-ΤΕΤΑΡΤΗ-ΣΑΒΒΑΤΟ                         9:00 – 14:30
ΤΡΙΤΗ-ΠΕΜΠΤΗ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ                          9:00 – 14:00 & 17:00 – 20:30  

ΙΣΧΥΕΙ ΑΠΟ 2/11/2015 ΕΩΣ 31/3/2016

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗΡΕΙΤΕ ΠΙΣΤΑ ΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΩΡΑΡΙΟ

*ΤΑ ΙΧΘΥΟΠΩΛΕΙΑ ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ ΠΕΜΠΤΗ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΑ

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΜΑΧΟΥΣ ΤΟΥ 2015


Με εθνική υπερηφάνεια και μεγαλοπρέπεια γιόρτασαν οι Πρόμαχοι την επέτειο του «ΟΧΙ».
Το πρωί τελέστηκε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου του χωριού και μετά την εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας, ψάλθηκε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο ηρώων του χωριού.
Μετά την σιγή ενός λεπτού, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από σχολεία και φορείς της κοινότητας και του δήμου, ενώ η παρέλαση που επισφράγισε τις εκδηλώσεις, σκόρπισε ελπίδα και αισιοδοξία στους κατοίκους, μιας και οι νεολαίοι που παρέλασαν, εντυπωσίασαν τους εκατοντάδες παρευρισκόμενους με την περηφάνια και τον άψογο βηματισμό τους.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ












































ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...