Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ - ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ 5ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ Α1 ΕΠΣ ΠΕΛΛΑΣ


(5η αγωνιστική)

ΑΣ ΠΡΟΜΑΧΟΙ 3 1 ΕΘΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ
ΗΡΑΚΛΗΣ ΑΣΠΡΟΥ 2 0 ΔΟΞΑ ΡΙΖΟΥ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΓΑΛΑΤΑΔΩΝ 0 3 ΔΟΞΑ ΕΞΑΠΛΑΤΑΝΟΥ
ΑΡΗΣ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ 0 1 ΑΡΗΣ ΑΜΠΕΛΕΙΩΝ
ΟΛΥΜΠΟΣ ΑΨΑΛΟΥ 0 5 ΑΛΜΩΠΟΣ ΑΡΙΔΑΙΑΣ
Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΕΛΛΑΣ 5 1 ΔΟΞΑ ΜΑΝΔΑΛΟΥ
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ 0 0 ΕΔΕΣΣΑΪΚΟΣ


Βαθμολογία


ομάδεςβαθμοίποινέςγκολN/I/Hεντόςεκτός
ΑΛΜΩΠΟΣ ΑΡΙΔΑΙΑΣ 15014-0 5-0-0 5-0 2-0-0 9-0 3-0-0 
ΗΡΑΚΛΗΣ ΑΣΠΡΟΥ 15012-1 5-0-0 8-1 3-0-0 4-0 2-0-0 
ΑΡΗΣ ΑΜΠΕΛΕΙΩΝ 10015-4 3-1-1 8-4 1-1-1 7-0 2-0-0 
ΑΣ ΠΡΟΜΑΧΟΙ 10013-6 3-1-1 6-4 2-0-1 7-2 1-1-0 
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ 10010-5 3-1-1 1-2 1-1-1 9-3 2-0-0 
Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΕΛΛΑΣ 9011-6 3-0-2 8-1 2-0-0 3-5 1-0-2 
ΕΔΕΣΣΑΪΚΟΣ 8010-1 2-2-1 7-0 1-1-0 3-1 1-1-1 
ΔΟΞΑ ΕΞΑΠΛΑΤΑΝΟΥ 705-5 2-1-2 1-0 1-1-0 4-5 1-0-2 
ΔΟΞΑ ΜΑΝΔΑΛΟΥ 6010-17 2-0-3 8-2 2-0-0 2-15 0-0-3 
ΕΘΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ 505-6 1-2-2 4-3 1-0-1 1-3 0-2-1 
ΑΡΗΣ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ 409-11 1-1-3 3-5 0-0-2 6-6 1-1-1 
ΟΛΥΜΠΟΣ ΑΨΑΛΟΥ 102-18 0-1-4 2-9 0-1-2 0-9 0-0-2 
ΔΟΞΑ ΡΙΖΟΥ 001-22 0-0-5 0-16 0-0-3 1-6 0-0-2 
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΓΑΛΑΤΑΔΩΝ -4-40-15 0-0-5 0-9 0-0-3 0-6 0-0-2 

Σημειώσεις:

- Σημαντική σημείωση σχετικά με την βαθμολογία:
Σε περίπτωση ισοβαθμίας δύο ή περισσοτέρων ομάδων καλύτερη θέση στο βαθμολογικό πίνακα καταλαμβάνει η ομάδα που έχει καλύτερο συντελεστή στους μεταξύ τους αγώνες (άρθρο 20 του Κ.Α.Π.). Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να παρουσιαστεί αυτόματα (ηλεκτρονικά) στην άνω βαθμολογία.

- Η ομάδα ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΓΑΛΑΤΑΔΩΝ έχει -4 βαθμούς από ποινές

ΤΟ ΠΟΣΟ ΘΑ ΖΗΣΕΙ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ, ΤΟΝ ΘΗΛΑΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ.



Η εμφάνιση της περιόδου με καθυστέρηση, η γέννηση παιδιών, ο θηλασμός τους, καθώς και η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών μειώνουν τον κίνδυνο και αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής των γυναικών κατέληξε μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα με ελληνική συμμετοχή, που χαρτογραφεί τους παράγοντες που μπορούν να μειώσουν ή να αυξήσουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου μιας γυναίκας.

   Η ανάλυση έδειξε ότι οι γυναίκες που γέννησαν είτε πολύ νωρίς (έως τα 20 τους) ή σχετικά αργά (μετά τα 31 τους), αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σε σχέση με όσες γέννησαν μεταξύ 20-30 ετών.
 Επίσης, όσες θήλασαν τα μωρά τους, έχουν μειωμένο κίνδυνο, σε σχέση με όσες δεν θήλασαν. Ακόμη, οι γυναίκες που είχαν την πρώτη περίοδό τους σε ηλικία 15 ετών και μετά, έχουν μικρότερο κίνδυνο έναντι όσων εμφάνισαν εμμηνόρροια πριν τα 12 τους. Εξάλλου, όσες έπαιρναν αντισυλληπτικά χάπια (και δεν κάπνιζαν), είχαν μειωμένο κίνδυνο.

   Ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο είναι μικρότερος στις γυναίκες που έχουν γεννήσει σε σχέση με όσες δεν έχουν κάνει παιδί. Επιπλέον, όσες έχουν γεννήσει δύο ή περισσότερες φορές, κινδυνεύουν λιγότερο σε σχέση με όσες έχουν γεννήσει μόνο μια φορά.
 Όσον αφορά τους θανάτους από καρδιαγγειακά αίτια, βρέθηκε ότι μειωμένος είναι ο κίνδυνος για όσες έχουν γεννήσει, έχουν θηλάσει και εμφάνισαν περίοδο με καθυστέρηση. 
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ορμονικοί είναι πιθανώς οι μηχανισμοί που εξηγούν τη συσχέτιση των αναπαραγωγικών παραγόντων με τον κίνδυνο θανάτου.
 Όπως είπαν, χρειάζονται πάντως περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιώσουν τα ευρήματα και να φωτίσουν τα αίτιά τους.

 * Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Μελίσα Μέριτ του Imperial College του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "BMC Μedicine", ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 323.000 γυναίκες από δέκα χώρες. Κάθε γυναίκα παρακολουθήθηκε για περίπου 13 χρόνια και σε αυτό το διάστημα υπήρξαν συνολικά σχεδόν 14.400 θάνατοι, από τους οποίους οι 5.938 από καρκίνο και οι 2.404 από καρδιαγγειακά αίτια. Η έρευνα είχε και ελληνικό «χρώμα» χάρη στη συμμετοχή της Αντωνίας Τριχοπούλου και της Παγώνας Λάγιου από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Γραφείο Επιδημιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.



 Πηγή:www.lifo.gr

ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΧΑΡΤΗ ΔΩΡΕΑΣ ΟΡΓΑΝΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ



Στις τελευταίες θέσεις του ευρωπαϊκού χάρτη Δωρεάς Οργάνων και Μεταμοσχεύσεων βρίσκεται η Ελλάδα, ενώ τα τελευταία χρόνια δραματική είναι και η μείωση των αξιοποιούμενων δοτών, κάτι που έχει οδηγήσει σε αντίστοιχη μείωση των μεταμοσχεύσεων.

   Με αφορμή την «Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων», που από το 2007 έχει θεσπιστεί να γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Νοεμβρίου - ημέρα εορτασμού των Αγίων Αναργύρων, Κοσμά και Δαμιανού, Προστατών της Μεταμόσχευσης- ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων κρούει εκ νέου το καμπανάκι για το ζήτημα, υπενθυμίζοντας στο ευρύ κοινό τη σημασία της Δωρεάς Οργάνων. 

  Ο ΕΟΜ ανέλαβε την ευθύνη ανάπτυξης του μεταμοσχευτικού προγράμματος της χώρας μας στις αρχές της δεκαετίας του 2000, με μόλις 40 δότες το έτος (3,6 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού – α.ε.π.) και 97 μεταμοσχεύσεις οργάνων ετησίως. Κατόπιν ετών προσπαθειών, το 2008 οι δότες οργάνων έφτασαν τους 98 (8,9 δότες α.ε.π.) και οι μεταμοσχεύσεις από αποβιώσαντα δότη τις 266. Η καθοδική πορεία έκτοτε οδήγησε εφέτος, για το έτος 2015, οι δότες να αριθμούν τους 30 (2,7 α.ε.π.) και οι μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων να αγγίζουν μόλις τις 69.
 Αντίστοιχα στην Ευρώπη, ο μέσος ευρωπαϊκός είναι στους 20 δότες α.ε.π., ενώ υπάρχουν χώρες που αξιοποιούν 35 δότες α.ε.π. και ως εκ τούτου πραγματοποιούν χιλιάδες μεταμοσχεύσεις. Αναζητώντας τις αιτίες της κάμψης, αυτές εντοπίζονται κυρίως στη δυσλειτουργία του συστήματος υγείας, υποσύστημα του οποίου είναι και αυτό των μεταμοσχεύσεων.
 Η Δωρεά Οργάνων στη συνείδηση του κόσμου παραμένει ως μία πράξη άμεσα συνδεδεμένη με αλτρουιστικά συναισθήματα και εκφράζει την ανάγκη για συνοχή & αλληλοϋποστήριξη των ανθρώπων μέσα στο κοινωνικό γίγνεσθαι, όμως η ανεπάρκεια του συστήματος υγείας να μετουσιώσει τη «διάθεση προσφοράς» των πολιτών σε «πράξη δωρεάς», συχνά ακυρώνει τη διάθεση αυτή. Άμεση προτεραιότητα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.), ως αρμόδιου φορέα, είναι η αύξηση της διαθεσιμότητας οργάνων προς μεταμόσχευση.
 Για την εκπλήρωση όμως αυτού του σκοπού, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η υποστήριξη των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.) από την πολιτεία, για τη διευκόλυνση του σημαντικού έργου τους, και κυρίως η επάρκεια κλινών σε αυτές, πρωτίστως για τους ασθενείς με ελπίδες επιβίωσης, αλλά και για τους δυνητικούς δότες οργάνων.
 Παράλληλα με αυτά απαραίτητη είναι η ανάπτυξη προγραμμάτων ποιοτικού ελέγχου των διαδικασιών δωρεάς και μεταμόσχευσης, η ενίσχυση της αξιοπιστίας του συστήματος μεταμοσχεύσεων στην κοινή γνώμη, η διεύρυνση της «δεξαμενής» των δοτών οργάνων, η ενίσχυση των μονάδων μεταμόσχευσης, η περαιτέρω ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού και η βελτίωση της προσβασιμότητας και της σωστής πληροφόρησης των ασθενών για τη θεραπεία μέσω της μεταμόσχευσης. 



Πηγή: www.lifo.gr

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΕΝΟΡΓΑΝΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ Ο ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΕΤΡΟΥΝΙΑΣ



Ο Λευτέρης Πετρούνιας κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους κρίκους στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ενόργανης Γυμναστικής.

   Ο Έλληνας γυμναστής πραγματοποίησε μια άψογη εκτέλεση του προγράμματός του που του χάρισε την πρωτιά στον τελικό, που που διεξήχθη στη Γλασκόβη, με 15.800 βαθμούς. 

ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΤΟ HALLOWEEN;

Τα φαναράκια, τα οποία λέγονται «jack-o-lanterns», είναι αναπόσπαστο στοιχείο των εορτασμών και χρησιμοποιούνται για να διώχνουν, υποτίθεται, μακριά τα κακά πνεύματα που, όπως είπαμε, πιστεύεται πως τη συγκεκριμένη ημέρα είναι ιδιαίτερα ενεργά...

Η λέξη «Halloween» είναι συντομογραφία του «All Hallows Evening», δηλαδή της βραδιάς πριν από τη γιορτή των Αγίων Πάντων, που είναι 1η Νοεμβρίου. 

Από τον ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΥΡΙΑΖΗ 

  • Οι Άγιοι Πάντες ξεκίνησαν να εορτάζονται το 609 μ.Χ., στις 14 Μαΐου, αλλά ο Πάπας Γρηγόριος 4ος μετακίνησε τον εορτασμό την 1η Νοεμβρίου. Λέγεται ότι αυτό έγινε επειδή η πόλη της Ρώμης δεν μπορούσε να στεγάσει τον μεγάλο αριθμό των πιστών που συνέρρεαν τον Μάιο και επιλέχθηκε μια ημερομηνία τον χειμώνα για λιγότερο κόσμο. Άλλοι λένε ότι ο λόγος που έγινε η μεταφορά είναι ακριβώς για να συμπέσει με τις αρχαίες δοξασίες γύρω από τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

   • Οι ρίζες της γιορτής λέγεται ότι βρίσκονται σε κέλτικες παραδόσεις, και συγκεκριμένα στους εορτασμούς του Samhain, που στα παλιά ιρλανδικά σημαίνει «τέλος του καλοκαιριού». Οι Κέλτες την 31η Οκτωβρίου γιόρταζαν το τέλος της περιόδου της συγκομιδής και την αρχή του χειμώνα.

   • Η παράδοση λέει ότι τη συγκεκριμένη μέρα ερχόμαστε πιο κοντά με τον «άλλο κόσμο», ότι μπορούμε να έρθουμε σε επαφή με πνεύματα και νεκρούς. 

  • Τα χρώματα που συνδέονται με τη γιορτή είναι το πορτοκαλί και το μαύρο. Το πορτοκαλί συμβολίζει τη φθινοπωρινή σοδειά και το μαύρο τον θάνατο και, γενικά, τον «άλλο κόσμο».

   • Οι Σκωτσέζες κρεμούσαν εκείνη τη μέρα βρεγμένα σεντόνια μπροστά σε φωτιά για να δουν υποτίθεται τον μελλοντικό τους σύζυγο. 

  • Ο Χουντίνι, ένας από τους πιο διάσημους μάγους όλων των εποχών, πέθανε το Halloween του 1926. 

  • Η αφετηρία του εθίμου του «trick or treat», που θέλει τα μικρά παιδιά να μεταμφιέζονται και να πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι, μαζεύοντας γλυκά, φθάνει στον 16ο αιώνα. Ιρλανδοί, Σκωτσέζοι και Ουαλοί μασκαρεύονταν και επισκέπτονταν διάφορα σπίτια, απαγγέλλοντας ποιήματα ή και ολόκληρα τραγούδια με αντάλλαγμα φαγητό. Αντιπροσώπευαν τις παλιές θεότητες του χειμώνα που απαιτούσαν ανταλλάγματα για καλή τύχη.

   • Έχει γίνει και μια έρευνα σχετικά με τις προτιμήσεις των μικρών Αμερικανών στα γλυκά που δέχονται αυτήν τη μέρα. Το 50% του δείγματος, λοιπόν, δήλωσε ότι προτιμά κάτι σοκολατοειδές, το 24% θέλει γλυκό χωρίς σοκολάτα και το 10% προτιμά τσίχλες. 

  • Βέβαια, οι σέξι νοσοκόμες, οι σέξι δασκάλες και γενικά τα σέξι κοστούμια που συναντάμε κατά κόρον στο Halloween έχουν έρθει στη μόδα μόνο τα τελευταία χρόνια. 

  • Μια εξήγηση που έχει δοθεί για το έθιμο του μασκαρέματος είναι η εξής: παλιά πίστευαν ότι οι ψυχές των πεθαμένων περιπλανώνται στη Γη ως την Ημέρα των Αγίων Πάντων. Το βράδυ, λοιπόν, πριν από τη γιορτή, πριν από το Halloween δηλαδή, οι ψυχές είχαν την τελευταία τους ευκαιρία να εκδικηθούν όποιον τους έκανε κακό ενώ ζούσαν, οπότε, όσοι θεωρούσαν ότι υπήρχε λόγος να ανησυχούν, μεταμφιέζονταν για να μην τους αναγνωρίσει το πνεύμα που ζητούσε εκδίκηση.

   • Το σκανδαλιάρικο πνεύμα της βραδιάς και η αχαλίνωτη διασκέδαση επίσης πάει πολλά χρόνια πίσω. Από τον 18ο αιώνα στην Ιρλανδία και στα Highlands της Σκωτίας τη συγκεκριμένη μέρα συνήθιζαν να κάνουν φάρσες. 

  • Τα φαναράκια, τα οποία λέγονται «jack-o-lanterns», είναι αναπόσπαστο στοιχείο των εορτασμών και χρησιμοποιούνται για να διώχνουν, υποτίθεται, μακριά τα κακά πνεύματα που, όπως είπαμε, πιστεύεται πως τη συγκεκριμένη ημέρα είναι ιδιαίτερα ενεργά.

   • Η ιστορία που συνδέεται με τα κεριά και τις κολοκύθες είναι αυτή του Τζακ, ενός ανθρώπου που του αρνήθηκαν την είσοδο και στον Παράδεισο και στην Κόλαση. Ο Τζακ κατάφερε να αιχμαλωτίσει τον διάβολο, ο οποίος, για να απελευθερωθεί, του υποσχέθηκε ότι δεν θα τον ενοχλήσει ποτέ. Έπειτα από μια άσωτη ζωή, ο Τζακ πέθανε και, βρίσκοντας τις πόρτες του Παραδείσου κλειστές, οδηγήθηκε αναγκαστικά στην Κόλαση. Ο διάβολος, όμως, πιστός στην υπόσχεσή του, δεν τον δέχθηκε και του πέταξε ένα κάρβουνο από τις φωτιές της Κολάσεως, το οποίο ο Τζακ πήρε και το έβαλε μέσα σε ένα γογγύλι που είχε μαζί του για να τον βοηθά να βλέπει και από τότε τριγυρνά, ψάχνοντας να βρει ένας μέρος να ξεκουραστεί.

   • Οι μετανάστες από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ ήταν αυτοί που πρωτοχρησιμοποίησαν κολοκύθες για τα φαναράκια τους για τον απλούστατο λόγο ότι τις έβρισκαν εύκολα και ήταν φθηνές. Μία από τι μεγαλύτερες κολοκύθες της ιστορίας βρέθηκε το 1993 και ζύγισε 380 κιλά. Ένας Αμερικανός, ο Stephen Clarke, κατέχει το ρεκόρ ταχύτερης μετατροπής κολοκύθας σε κλασικό φαναράκι Halloween. Πρόλαβε και της έδωσε την παραδοσιακή της μορφή, με μάτια, μύτη, στόμα κ.λπ. σε 24 μόλις δευτερόλεπτα. 

  • Υποτίθεται ότι την παραμονή των Αγίων Πάντων νηστεύουμε το κρέας και αυτό εξηγεί την πληθώρα των χορτοφαγικών εδεσμάτων που έχουν συνδεθεί με την ημέρα, όπως οι κολοκύθες, τα μήλα κ.ά. 

  • Η γιορτή του Halloween ξεκίνησε στην Ευρώπη, όμως είναι πλέον γνωστή στον κόσμο μέσα από την αμερικανική κουλτούρα. Αυτό, βέβαια, δεν έγινε αυτόματα, δηλαδή με τους πρώτους έποικους. Χρειάστηκε η αθρόα μετανάστευση Ιρλανδών και Σκωτσέζων τον 19ο αιώνα για να γίνει δημοφιλής η γιορτή. Στις αρχές του περασμένου αιώνα είχε γίνει πια mainstream.

   • Γενικά, στις ΗΠΑ θεωρείται η πιο προσοδοφόρα εμπορικά εποχή του έτους, μετά τα Χριστούγεννα. Οι πωλήσεις από γλυκά, κοστούμια, διακοσμητικά αντικείμενα κ.λπ. για την ημέρα λέγεται ότι φθάνουν τα έξι δισεκατομμύρια δολάρια.

   • Η παρέλαση μεταμφιεσμένων στο Village της Νέας Υόρκης είναι η μεγαλύτερη του είδους της στις ΗΠΑ. Υπολογίζεται ότι παίρνουν μέρος περίπου 50.000 άνθρωποι. Η Βοστώνη όμως κατέχει το ρεκόρ για τα περισσότερα (30.128) αναμμένα φαναράκια ταυτόχρονα.

   • Πανσέληνος στο Halloween, αν και ιδιαίτερα δημοφιλές σκηνικό σε ταινίες τρόμου αλλά και σε σπιτικές διακοσμήσεις (η γνωστή μάγισσα να ίπταται με τη σκούπα της με φόντο την πανσέληνο), δεν είναι κάτι σύνηθες. Η πιο πρόσφατη πανσέληνος ανήμερα της γιορτής συνέβη στις 31 Οκτωβρίου έγινε το 2001, ενώ η επόμενη θα γίνει το 2020. 



Πηγή: www.lifo.gr

ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΡΩΣΙΚΟΥ ΕΠΙΒΑΤΙΚΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΜΕ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΝΕΚΡΟΥΣ



Λυγίζουν στο άκουσμα της είδησης της συντριβής του αεροσκάφους πάνω από την Αίγυπτο, οι συγγενείς των επιβατών της μοιραίας πτήσης, που έχουν συγκεντρωθεί στο διεθνές αεροδρόμιο Pulkovo ΙΙ στην Αγία Πετρούπολη προκειμένου να μάθουν νέα για τους δικούς τους ανθρώπους.

   "Πολλοί νεκροί" (πάνω από 200 -για 224 μιλούν οι Ρώσοι, 217 δίνει το Associated Press, 214 το Reuters.), μεταξύ των οποίων και 17 παιδιά, έχουν εντοπιστεί από τους διασώστες στην περιοχή όπου συνετρίβη, σήμερα το πρωί, το ρωσικό επιβατικό αεροσκάφος που εκτελούσε την πτήση από το Σαρμ ελ Σέιχ στην Αγία Πετρούπολη, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου, Μαχμούντ αλ Ζεϊνάτι.

   Σύμφωνα με το γραφείο του πρωθυπουργού της Αιγύπτου 50 ασθενοφόρα έχουν σταλεί επί τόπου για να μεταφέρουν "τραυματίες ή νεκρούς" στα νοσοκομεία του Καΐρου και του Σουέζ. 

          Σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, οι διασώστες έχουν εντοπίσει επίσης το μαύρο κουτί του αεροσκάφους που περιέχει τα δεδομένα της πτήσης.  

     Την ίδια ώρα, νέες μαρτυρίες κάνουν λόγο για επιβάτες που ενδεχομένως είναι ακόμη ζωντανοί, καθώς αξιωματούχος των αιγυπτιακών αρχών που βρίσκεται στο σημείο της συντριβής, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ανέφερε πως από τα συντρίμμια του ρωσικού επιβατικού αεροσκάφους ακούγονταν φωνές παγιδευμένων επιβατών. 

  Τα μέλη των σωστικών συνεργείων άκουσαν φωνές από ένα σημείο του αεροσκάφους. «Υπάρχει ένα άλλο τμήμα του αεροσκάφους, με επιβάτες μέσα, και οι διασώστες προσπαθούν ακόμη να μπουν σε αυτό. Ελπίζουμε ότι θα βρούμε επιζώντες» είπε ο αξιωματούχος που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του. 

          Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων από τη συντριβή του ρωσικού Airbus, διατάζοντας παράλληλα την αποστολή ομάδων Ρώσων διασωστών στην περιοχή. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κήρυξε την 1η Νοεμβρίου ημέρα εθνικού πένθους, ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου, ενώ ταυτόχρονα δόθηκε εντολή στα υπουργεία Υγείας και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Περιστατικών να παράσχουν άμεση βοήθεια στους συγγενείς των θυμάτων. 

  Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ κάλεσε τον υπουργό Μεταφορών να μεταβεί στο Κάιρο για να οργανώσει την επιχείρηση παροχής βοήθειας στα θύματα και τους οικείους τους.   

    Εξάλλου, η Επιτροπή Ερευνών της Ρωσίας ξεκίνησε προκαταρκτική εξέταση σε βάρος της αεροπορικής εταιρείας Kogalymavia, στην οποία ανήκει το Airbus, με βάση ένα άρθρο που αφορά την "παραβίαση κανόνων πτήσης και προετοιμασίας των πτήσεων". Δεν διευκρινίστηκε αν η Μόσχα θεωρεί υπαίτια την εταιρεία για τη συντριβή, ωστόσο ο υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Χοσάμ Κεμάλ, τόνισε ότι ακόμη είναι "πάρα πολύ νωρίς για να καθοριστούν τα αίτια" της τραγωδίας. 

      Ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου Σερίφ Ισμαήλ Μοχάμεντ κατευθύνεται αυτήν την ώρα στο σημείο της συντριβής, όπως μετέδωσε το αραβικό, ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News Arabia. Οι αιγυπτιακές εισαγγελικές αρχές διέταξαν τη διεξαγωγή έρευνας για τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους. Ο γενικός εισαγγελέας Ναμπίλ Σάντεκ ζήτησε από μια ομάδα εισαγγελέων να μεταβούν επιτόπου και να ερευνήσουν τα συντρίμμια. 



Πηγή: www.lifo.gr

ΑμεΑ: ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑ, ΜΟΝΟ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΔΙΑΒΙΩΣΗ



Η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις όσον αφορά την αξιοπρεπή διαβίωση Ατόμων με Αναπηρία. Με τραγική την κατάσταση στη ρυμοτομία, και την παντελή έλλειψη προσβασιμότητας σε σχολεία, υπηρεσίες και μέσα μεταφοράς, η ζωή των ΑμεΑ γίνεται ακόμη χειρότερη, με τις περικοπές στις κοινωνικές παροχές.

   Στην Ελλάδα της κρίσης, τα Άτομα με Αναπηρία, ζητούν το αυτονόητο: να έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν μια αξιοπρεπή ζωή στην Ελλάδα.

   Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, τον θεσμό της ανεξάρτητης διαβίωσης επιχειρεί να φέρει στο προσκήνιο ένας οργανισμός που απαρτίζεται από ανθρώπους με βαριές αναπηρίες, ο Οργανισμός Ανεξάρτητης Διαβίωσης Ελλάδας «i-Living». Η ανεξάρτητη διαβίωση είναι ο θεσμός εκείνος που επιτρέπει σε ανθρώπους με σοβαρές αναπηρίες να επιλέγουν τον τρόπο ζωής τους και να ασκούν το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, μέσω νομοθεσιών και παροχών. «Ανεξάρτητη διαβίωση είναι η προσβασιμότητα στα λεωφορεία, τα κτίρια, τα πεζοδρόμια, τις υπηρεσίες. Πρόκειται για λεπτομέρειες που αλλάζουν τη ζωή μας. Ανεξάρτητη διαβίωση είναι και ο θεσμός του προσωπικού βοηθού, μια παροχή για τους ανθρώπους με αναπηρία που έχει θεσμοθετηθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες», εξήγησε, κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος του «i-Living» Στέλιος Κυμπουρόπουλος.

   Τα μέλη του «i-Living» ζητούν η χώρα να ξεφύγει από το φιλανθρωπικό μοντέλο και να υιοθετήσει το μοντέλο της ανεξάρτητης διαβίωσης, που ενθαρρύνει την πλήρη και ισότιμη ένταξη των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνία. Θεμελιώδες αίτημα προς την ελληνική Πολιτεία είναι η θεσμοθέτηση της προσωπικής βοήθειας. Σύμφωνα με τον ορισμό του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ανεξάρτητης Διαβίωσης, ο θεσμός του προσωπικού βοηθού έχει ως στόχο την καταβολή χρημάτων στα άτομα με αναπηρία για να μπορούν να προσλάβουν τους ανθρώπους που μπορούν να τους προσφέρουν οποιαδήποτε βοήθεια, εξειδικευμένη ή όχι.

 «Θέλουμε να δείξουμε τι μπορεί να κάνει ένα άτομο με αναπηρία όταν έχει τη λειτουργικότητα να το κάνει μαζί με έναν προσωπικό βοηθό. Ο προσωπικός βοηθός με στηρίζει σε αυτά που δεν μπορώ να κάνω. Μου "δανείζει" αυτά που δεν μπορώ να κάνω. Δεν τα κάνει για μένα, εγώ τα κάνω μέσω του βοηθού», επισήμανε ο κ. Κυμπουρόπουλος. «Δεν ζητάμε να κάνουν κάτι για τον κάθε ένα από εμάς. Δώστε μου τα εργαλεία και εγώ θα τα χρησιμοποιήσω για να αντιμετωπίσω καταλληλότερα την περίπτωσή μου. Πρέπει να κατανοήσουν όλοι γύρω μας ότι η αναπηρία δεν είναι εμπόδιο, αλλά μια κατάσταση που περιγράφει με διαφορετικό τρόπο το τι είναι φυσιολογία. Η αναπηρία είναι κομμάτι της κοινωνίας, αλλά για κάποιο λόγο αποφασίσαμε να το κρύψουμε», συμπλήρωσε.

 Το "παρών" στη συνέντευξη Τύπου έδωσε η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα, η οποία κατέθεσε την προσωπική της εμπειρία ως άτομο με αναπηρία: «Έχω μεγάλη αναπηρία, αλλά με την προσωπική βοήθεια έχω τη δυνατότητα να εργαστώ και να προσφέρω στην κοινωνία. Είναι πολύ σημαντικό να δίνουμε στους ανθρώπους τη δυνατότητα να ξεδιπλώσουν αυτά που έχουν μέσα τους. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι ζωντανοί και έχουν πολλά να δώσουν στην κοινωνία». Η ίδια εξήγησε ότι στόχος της είναι ο θεσμός της προσωπικής βοήθειας να ενταχθεί στην ελληνική νομοθεσία. «Προετοιμαζόμαστε και ετοιμάζουμε προτάσεις για να ζητήσουμε από την ελληνική κυβέρνηση να θεσμοθετήσει την προσωπική βοήθεια. Επίσης, οργανώνουμε ένα σωματείο προσωπικών βοηθών, τα μέλη του οποίου θα μπορούν στη συνέχεια να ζητήσουν σχετική πιστοποίηση».

 Όπως προσέθεσε ο επιστημονικός συνεργάτης της κ. Κούνεβα, Ανέστης Ρουκάι, προτείνεται να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός βασισμένος στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και να δημιουργηθεί Εθνικό Μητρώο Αναπήρων, ώστε να υπάρχει επίσημη καταγραφή τους.

 «Η κρίση και τα μνημόνια έχουν φέρει πολλές περικοπές σε κοινωνικές παροχές. Ακόμα, όμως και πριν από την κρίση, το μοντέλο για την αναπηρία στηρίχτηκε στη φιλανθρωπία και την επιδοματική πολιτική», παρατήρησε ο κ. Ρουκάι. Σε μελέτη του, ο ίδιος διαπίστωσε ότι το βασικότερο πρόβλημα «δεν είναι μόνο η έλλειψη προσβασιμότητας, αλλά και η πολυνομία». «Υπάρχει θεσμικός κατακερματισμός αρμοδιοτήτων: πολλά υπουργεία, πολλά χαρτοφυλάκια. Ένα άτομο με αναπηρία δεν ξέρει πού να απευθυνθεί.

 Επίσης, τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας έχουν έναν παράλογο τρόπο πιστοποίησης. Τα άτομα περνάνε τη διαδικασία της πιστοποίησης και προσπαθούν να αποδείξουν ότι είναι ανάπηροι. Το 2009 το ελληνικό κράτος πλήρωσε για να αποκτήσει το ICF, ένα εργαλείο για την πιστοποίηση της αναπηρίας, που τελικά έμεινε στα συρτάρια». Ο κ. Ρουκάι επέρριψε ευθύνες και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Για τα προβλήματα στην Ελλάδα φέρει ευθύνες και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο πλαίσιο της κρίσης και των μνημονίων έχουμε πολλές περικοπές στα ποσοστά αναπηρίας που έχουν δικαίωμα να λάβουν το επίδομα.

 Το τρίτο μνημόνιο προβλέπει μείωση κατά 900 εκατ. ευρώ για την πρόνοια, και δεν ξέρουμε αν αυτό θα έχει επιπτώσεις για τα άτομα με αναπηρία. Η Κομισιόν δεν έχει κάνει από το πρώτο μνημόνιο μέχρι τώρα καμία μελέτη για το τι επιπτώσεις θα έχουν αυτές οι περικοπές για την πρόνοια». Στο τέλος του περασμένου Σεπτέμβρη 27μελής αποστολή του Οργανισμού Ανεξάρτητης Διαβίωσης Ελλάδας «i-Living» συμμετείχε στο ευρωπαϊκό συνέδριο ανεξάρτητης διαβίωσης «Freedom Drive» στις Βρυξέλλες.

 Η διοργάνωση πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Ανεξάρτητη Διαβίωση, με στόχο την προβολή ενός ριζοσπαστικά διαφορετικού μοντέλου πολιτικής για την αναπηρία. Στο πλαίσιο της διοργάνωσης τα μέλη του Οργανισμού έκαναν συναντήσεις με Έλληνες ευρωβουλευτές (στις οποίες παραβρέθηκαν μόλις έξι από τους 18 που είχαν κληθεί ...), στη διάρκεια των οποίων ενημερώθηκαν για τη σημασία της ανεξάρτητης διαβίωσης. Επίσης, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου εκλέχτηκαν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Δικτύου, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος του ελληνικού Οργανισμού, Στέλιος Κυμπουρόπουλος. 



  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΙΠΑΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΩΝ ΤΟΥΣ



Εκστρατεία ενημέρωσης ξεκίνησε ο Δήμος Αλμωπίας όσον αφορά στην υποχρέωση όλων των πολιτών να τοποθετήσουν τσιπ στα κατοικίδιά τους.
Ο Αντιδήμαρχος κ. Στέφανος Αβραμίκας πραγματοποίησε συνάντηση με εκπροσώπους του Κυνηγετικού Συλλόγου Αλμωπίας και τους ενημέρωσε για όλα όσα προβλέπει ο σχετικός νόμος, ενώ τόνισε ότι ο Δήμος Αλμωπίας είναι υποχρεωμένος να προχωρήσει σε κυρώσεις σε περίπτωση που δεν γίνουν όλα όσα προβλέπονται.
Ο κ. Αβραμίκας συζήτησε για αρκετή ώρα με τους κυνηγούς και άκουσε τους προβληματισμούς τους, σημειώνοντας ότι η νομοθεσία ανήκει στο κεντρικό κράτος και δεσμεύτηκε να παρακολουθεί στενά αυτό το θέμα, με στόχο τον περιορισμό των αδέσποτων ζώων.
Ανάλογες συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν και με εκπροσώπους των κτηνοτρόφων, καθώς επίσης και με τον Φιλοζωικό Σύλλογο.

ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΛΟΥΤΡΩΝ ΠΟΖΑΡ



Την Αθήνα επισκέφτηκε την Τρίτη 27/10 ο Δήμαρχος Αλμωπίας και Πρόεδρος των Λουτρών κ. Δημήτρης Μπίνος, συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων κ. Γιάννη Κετικίδη και τον Διευθύνων Σύμβουλο της Λουτρόπολης κ. Χρήστο Δήμτση και είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει συνάντηση εργασίας με την Αναπληρώτρια Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Έλενα Κουντουρά, στην οποία συμμετείχε και η Υφυπουργός Βιομηχανίας κ. Θεοδώρα Τζάκρη 

Ο κ. Μπίνος αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα των Λουτρών της Αλμωπίας, τονίζοντας ότι η επισκεψιμότητα είναι αυξημένη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και με τουρίστες όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από τη Ρωσία και τα Βαλκάνια, γεγονός που τα καθιστά ένα επίπεδο παραπάνω σε σχέση με άλλες Λουτροπόλεις. Επίσης, σε αυτή την κατεύθυνση συμβάλει όπως είπε και το ότι η πηγή μας είναι πλέον αναγνωρισμένη. Επιπλέον, ο Δήμαρχος κάλεσε την κ. Κουντουρά να βοηθήσει ώστε να βρεθούν εκείνα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα έχουν να κάνουν με την ανάπλαση των Λουτρών καθώς επίσης και με την καλύτερη τουριστική αξιοποίησή τους. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι η αναβάθμιση της Λουτρόπολης, που ανήκει πλέον στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Λουτροπόλεων, μπορεί να δημιουργήσει ένα πραγματικά ολοκληρωμένο τουριστικό προϊόν καθιστώντας την ευρύτερη περιοχή σε σημαντικό πόλο έλξης για τις αγορές όλων των Βαλκανίων αλλά και της Ρωσίας.

Η κ. Τζάκρη από την πλευρά της αφού αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη συμβολή που μπορούν να έχουν τα Λουτρά Πόζαρ στην γενικότερη ανάπτυξη του Νομού Πέλλας και στην αντιμετώπιση της ανεργίας, προέταξε την ανάγκη για άμεση βελτίωση των υφιστάμενων υποδομών προκειμένου τα Λουτρά να μπορέσουν να προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες ιαματικής λουτροθεραπείας, φιλοξενίας και αναψυχής καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους (θερινός και χειμερινός τουρισμός).

Για τον σκοπό αυτό ο Δήμαρχος κατέθεσε μελέτη για την ανάπλαση της εισόδου του χώρου των Λουτρών προς ένταξη στο Σ.Ε.Σ (νέο ΕΣΠΑ) την οποία και παρέλαβαν οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Τουρισμού προς περαιτέρω διαμόρφωση και επεξεργασία, ώστε η ολοκληρωμένη πρόταση να υποβληθεί αμέσως μόλις ανοίξει η σχετική πρόσκληση.

Από την πλευρά της η κ. Κουντουρά διαβεβαίωσε τον Δήμαρχο και την Υφυπουργό Βιομηχανίας ότι το Υπουργείο Τουρισμού θα παράσχει κάθε διαθέσιμη βοήθεια για την ενίσχυση των υποδομών των Λουτρών, εντάσσοντας τον ιαματικό τουρισμό σε μια ευρύτερη στρατηγική τουριστικής ανάπτυξης που θα περιλαμβάνει δράσεις προβολής και προώθησης μέσω του ΕΟΤ, σύναψη προγραμματικών συμφωνιών με ασφαλιστικά ταμεία ευρωπαϊκών χωρών, προσέλκυση ξένων επενδυτών στον τομέα, κ.α.


ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...