Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΧΑΘΗΚΕ ΚΙΝΗΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ

Χάθηκε κινητό τηλέφωνο μάρκας LG, μαύρου χρώματος στην περιοχή των Προμάχων.
Παρακαλείται όποιος το βρήκε, να το παραδόσει στο "Πράσινο περίπτερο".

UPDATE:
Το τηλέφωνο βρέθηκε μετά από 5 λεπτά της ανακοίνωσης και μας παραδόθηκε για να δοθεί στον ιδιοκτήτη του.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ TAKTIKH ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ



             Σας καλούμε να έρθετε στις 02 Νοεμβρίου ημέρα Δευτέρα και ώρα 14:30΄μ.μ στο Δημοτικό Κατάστημα  Αριδαίας  στην Τακτική Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής για να  συζητήσουμε και να πάρουμε αποφάσεις για τα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης:

 ΘΕΜΑ 1ο
Ψήφιση πιστώσεων που φέρονται εγγεγραμμένες στον Προϋπολογισμό οικ. έτους 2015.

ΘΕΜΑ 2ο
Τροποποίηση της υπ.αριθ.273/2015 απόφασης Ο.Ε. που αφορά την «Σύνταξη σχεδίου προϋπολογισμού», μετά τη γνώμη του παρατηρητηρίου.

ΘΕΜΑ 3ο
Εισήγηση για λήψη απόφασης επιβολής Τέλους Κοιμητηρίων Δήμου Αλμωπίας έτους 2016.

ΘΕΜΑ 4ο 
Έγκριση πρακτικού πρόχειρου διαγωνισμού του έργου «Κατασκευή τοιχίου αντιστήριξης στην Τ.Κ. Προμάχων».

ΘΕΜΑ 5ο 
Έγκριση πρακτικού του πρόχειρου διαγωνισμού του έργου  «Διαμόρφωση ομβρίων υδάτων εντός της πόλης της Αριδαίας».

ΘΕΜΑ 6ο 
Έγκριση όρων πρόχειρου διαγωνισμού για το έργο: ¨Συντήρηση ανοιχτού θεάτρου στην περιοχή Δασάκι Αριδαίας¨.

ΘΕΜΑ 7ο 
Έγκριση πρακτικού κλήρωσης επιτροπών διενέργειας διαγωνισμών έργων.

ΘΕΜΑ 8ο 
Απευθείας ανάθεση έργου με τίτλο «ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΔΡΟΜΟΥ ΕΝΤΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ».

ΘΕΜΑ 9ο 
Απευθείας ανάθεση έργου με τίτλο «ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΟΜΒΡΙΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΠΙΠΕΡΙΑΣ,ΟΡΜΑΣ,ΑΡΙΔΑΙΑΣ».

ΘΕΜΑ 10ο 
Απευθείας ανάθεση έργου με τίτλο «ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΑΠΟΣΤΡΑΓΓΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΝΑΛΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ».

ΘΕΜΑ 11ο 
Άσκηση ή μη ενδίκου μέσου κατά της υπ.αριθ. 270/2015 απόφασης του Μον. Πρωτοδικείου Έδεσσας.

ΘΕΜΑ 12ο 
Άσκηση ή μη ενδίκου μέσου κατά της υπ.αριθ. 249/2015 απόφασης του Μον. Πρωτοδικείου Έδεσσας

ΘΕΜΑ 13ο 
Ορισμός πληρεξουσίου δικηγόρου για παράσταση στο Εφετείο Θεσσαλονίκης (Τμήμα πολιτικό) στις 16/11/2015 ημέρα Δευτέρα και ώρα 10.00π.μ στην αίθουσα 360 με αριθ. πινακίου 11.

ΘΕΜΑ 14ο 
Άσκηση ή μη ενδίκου μέσου κατά της υπ.αριθ. 363/2015 απόφασης του Μον. Πρωτοδικείου Έδεσσας

ΘΕΜΑ 15ο 
Έγκριση παράτασης προθεσμίας υλοποίησης του έργου με τίτλο: ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΘΗΡΙΟΠΕΤΡΑΣ, ΦΟΥΣΤΑΝΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

ΘΕΜΑ 16ο 
Έγκριση παράτασης προθεσμίας υλοποίησης του έργου με τίτλο: ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑΣ, ΜΗΛΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

ΘΕΜΑ 17ο 
Έγκριση παράτασης προθεσμίας υλοποίησης του έργου με τίτλο: ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟΔΥΤΙΚΟΥ ΑΞΟΝΑ (ΠΟΛΥΚΑΡΠΗ, ΞΙΦΙΑΝΗ) ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

ΘΕΜΑ 18ο 
Έγκριση παράτασης προθεσμίας υλοποίησης του έργου με τίτλο: ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΟΥ ΑΞΟΝΑ (ΠΡΟΜΑΧΟΙ, ΠΙΠΕΡΙΑ) ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

ΘΕΜΑ 19ο 
Έλεγχος Επικαιροποιημένων Δικαιολογητικών του 2ου Μειοδότη του έργου:  «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΡΙΔΑΙΑΣ»


Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΜΠΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ



ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ Π.Ε. ΠΕΛΛΑΣ



Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Θεόδωρος Θεοδωρίδης εκπέμπει σήμα κινδύνου για την υγεία στην Πέλλα
Ευρεία συνάντηση με την συμμετοχή εκπροσώπων του ιατρικού κόσμου και τοπικών φορέων στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας

Ευρεία συνάντηση, με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη, για την επίλυση των λειτουργικών προβλημάτων των Διασυνδεόμενων Νοσοκομείων Έδεσσας και Γιαννιτσών πραγματοποιήθηκε σήμερα (2/11) στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, στην Έδεσσα.

Στη σύσκεψη, την οποία συντόνισε ο κ. Θεοδωρίδης, συμμετείχαν οι Δήμαρχοι Έδεσσας, Πέλλας και Σκύδρας κκ. Δημήτριος Γιάννου, Γρηγόριος Στάμκος και Αικατερίνη Ιγνατιάδου αντίστοιχα, η Περιφερειακή Σύμβουλος κα. Μαρία Ζωγράφου - Τσαντάκη, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Ιορδάνης Τσώτσος, εκπρόσωποι των βουλευτών, ο Διοικητής των Νοσοκομείων Έδεσσας και Γιαννιτσών κ. Ηλίας Τσιαμήτρος, ο κ. Θωμάς Μουμτζιδέλης, ως εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου Πέλλας, οι Διευθυντές των Ιατρικών Υπηρεσιών κκ. Χ. Κοντοβίτσης και Γ. Κουτσός, οι Πρόεδροι των Επιστημονικών Συμβουλίων Έδεσσας και Γιαννιτσών κκ. Π. Μακρίδης και Α. Καρασακαλίδης αντίστοιχα, ο κ. Ι. Γενναρίδης, Πρόεδρος ΕΝΙΠ, οι Πρόεδροι των σωματείων εργαζομένων κα. Ε. Γκέλου και Α. Καραϊσκάκης, υπηρεσιακοί παράγοντες, δημοσιογράφοι και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Κατά την έναρξη της συνάντησης, ο κ. Θεοδωρίδης έδωσε το «στίγμα» για τη συζήτηση, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση έχει ξεπεράσει πλέον τα όρια ανοχής του προσωπικού και των νοσηλευομένων και απαιτείται η άμεση κινητοποίηση και ανταπόκριση της πολιτείας.

Επιγραμματικά, τα επείγοντα προβλήματα για τα οποία απαιτείται άμεσα λύση είναι η κάλυψη των εφημεριών των ιατρών και νέες προσλήψεις σ’ όλες τις ειδικότητες, η βελτίωση των κτιριακών υποδομών (με κυριότερο τη μεταφορά της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο Νοσοκομείο της Έδεσσας), καθώς και ο ιατρο-τεχνολογικός εξοπλισμός (με πρώτο την προμήθεια αξονικού τομογράφου για το Νοσοκομείο των Γιαννιτσών). 

Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική, αναδεικνύοντας τον κίνδυνο που έχει δημιουργηθεί για τους ασθενείς από τις ελλείψεις, αλλά και την εξάντληση των ορίων αντοχής του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Τονίστηκε ότι απαιτείται η αυτόνομη και ασφαλής λειτουργία των Νοσοκομείων, η ενδυνάμωση των Κέντρων Υγείας, η βελτίωση των συνθηκών περίθαλψης με διοικητικά μέτρα και η εξασφάλιση της χρηματοδότησης για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών οι οποίες, μέχρι ένα κρίσιμο επίπεδο, είναι ανελαστικές.


Κλείνοντας, ο κ. Θεοδωρίδης επανέλαβε ότι στόχος της συνάντησης είναι η ενιαία και κοινή διεκδίκηση της επίλυσης των προβλημάτων τα οποία είναι καταγεγραμμένα και σαφή. Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει επικοινωνία με τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό προκειμένου να υπάρξει δέσμευση της ηγεσίας του Υπουργείου για την αντιμετώπιση των επειγόντων θεμάτων. 



«ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟ Ν. ΠΕΛΛΑΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ»



ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΜΥΝΑΣ ΣΤΟΝ Γ. ΚΑΡΑΣΜΑΝΗ 

Στην Ερώτηση που κατέθεσε ο Γιώργος Καρασμάνης στη Βουλή στις 09/10/2015 σχετικά με το ενδεχόμενο μεταφοράς της στρατιωτικής μονάδας 162 Α/Κ ΜΒΠ που εδρεύει στα Γιαννιτσά με σκοπό να δημιουργηθεί στη θέση της Κέντρο Υποδοχής παράνομων μεταναστών και προσφύγων, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας έδωσε την παρακάτω απάντηση:

«Το στρατόπεδο ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΥ ΚΑΠΕΤΑΝ ΑΓΡΑ στην πόλη των Γιαννιτσών, είναι ενεργό, εντάσσεται στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Στρατιωτικής Υπηρεσίας και δεν είναι στις προθέσεις της, οποιαδήποτε μεταβολή της υφιστάμενης κατάστασης αυτού.
Οι Υπηρεσίες του ΥΠΕΘΑ μέχρι σήμερα, δεν έχουν γίνει αποδέκτες κάποιου σχετικού αιτήματος από το Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Μετανάστευσης, είτε από την Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αναφορικά με τη δημιουργία στο Ν. Πέλλας, Κέντρου Υποδοχής παράτυπα εισερχόμενων προσώπων».



ΔΕΥΤΕΡΑ 02 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  2015      ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

ΑΝΔΡΕΣ ΠΟΥ ΠΑΣΧΟΥΝ ΑΠΟ ΑΖΩΟΣΠΕΡΜΙΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΓΟΝΕΙΣ



Την πατρότητα μπορούν να χαρούν πλέον και οι άνδρες   που πάσχουν από  αζωοσπερμία (απουσία σπερματοζωαρίων στο σπέρμα) χάρη στην εξέλιξη της ιατρικής και της τεχνολογίας!
Οι ουρολόγοι-ανδρολόγοι  με τη  χρήση  μικροσκοπίου και την εφαρμογή της micro TESE,  μπορούν και εντοπίζουν στους όρχεις  ζωντανά και υγιή σπερματοζωάρια με τα οποία οι άνδρες γίνονται γονείς.
«Η ανεύρεση με την χρήση μικροσκοπίου ζωντανών και υγιών σπερματοζωαρίων είναι η πλέον σύγχρονη, αξιόπιστη και αποτελεσματική μέθοδος, που προσφέρει σε πολλούς άνδρες την χαρά της πατρότητας»αναφέρει  ο διαπρεπής χειρουργός ουρολόγος κ Βασίλης Πρωτογέρου  Επικ. Καθηγητής  της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών.

         ΑΖΩΣΠΕΡΜΙΑ-ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟΥΣ  ΟΡΧΕΙΣ
Αζωοσπερμίαονομάζεται η απουσία σπερματοζωαρίων από το σπέρμα και διακρίνεται σε αποφρακτική και μη αποφρακτική. Στην αποφρακτική αζωοσπερμία σπερματοζωάρια παράγονται κανονικά στους όρχεις, αλλά αυτά δεν εμφανίζονται στο σπέρμα μετά την εκσπερμάτιση, λόγω της απόφραξης σε κάποιο σημείο του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος.
 Οι άνδρες που πάσχουν από αποφρακτική αζωοσπερμία εκσπερματώνουν φυσιολογικά, αλλά το λαμβανόμενο σπέρμα περιέχει μόνο σπερματικό υγρό χωρίς σπερματοζωάρια. Η αποφρακτική αιτιολογία, με την ευρεία έννοια, περιλαμβάνει την απόφραξη ή τη συγγενή έλλειψη των εκφορητικών σπερματικών πόρων, την εκτομή ή τη διατομή των σπερματικών πόρων με χειρουργική επέμβαση, την πλήρη απουσία των σωμάτων των επιδιδυμίδων και την πλήρη καταστροφή (scaring) της επιδιδυμίδας λόγω φλεγμονής ή τραυματισμού.
Στη μη αποφρακτική αζωοσπερμία δεν παράγονται καθόλου σπερματοζωάρια από τους όρχεις. Η αδυναμία παραγωγής ή η ελάχιστη παραγωγή σπερματοζωαρίων υποδηλώνει ορχική ανεπάρκεια. Η πάθηση αυτή μπορεί να είναι ιδιοπαθής ή να οφείλεται σε κρυψορχία, τραυματισμούς, φλεγμονές, λοιμώδη νοσήματα (όπως παρωτίτιδα σε μεγάλη ηλικία) ακτινοβολία, χημειοθεραπεία, ή χρωμοσωμικές ανωμαλίες.
«Στην περίπτωση που οφείλεται σε απόφραξη κατά την μεταφορά των σπερματοζωαρίων από τον όρχη στην ουρήθρα τα πράγματα είναι πιο καλά γιατί η παραγωγή σπερματοζωαρίων από τον όρχη είναι συνήθως φυσιολογική κι αν η αντιμετώπιση και αναστροφή της απόφραξης δεν είναι εφικτή, μια απλή βιοψία επιτυγχάνει συνήθως  εύκολα την ανεύρεση σπερματοζωαρίων»εξηγεί ο καθηγητής κ Πρωτογέρου και συνεχίζει.
«Όταν όμως η αζωοσπερμία οφείλεται σε βλάβη του όρχη και μειωμένη παραγωγή σπερματοζωαρίων η κατάσταση είναι πιο δύσκολη. Η αιτία είναι ότι στην περίπτωση αυτή είτε δεν υπάρχουν καθόλου σπερματοζωάρια στον όρχη είτε είναι «κρυμμένα» σε κάποιο σημείο του όρχη που αν δεν τα εντοπίσει κανείς δεν πρόκειται να τα βρει ποτέ. Κι εδώ ακριβώς παίζει καθοριστικό ρόλο η επιλογή του σωστού τρόπου βιοψίας».
                      ΤΡΟΠΟΙ   ΒΙΟΨΙΑΣ  ΟΡΧΕΩΝ
Σύμφωνα με τους ουρολόγους- ανδρολόγους  η  βιοψία  γίνεται είτε με απλή παρακέντηση του δέρματος (PESA-Percutaneous Sperm Extraction)  είτε με απλή τομή και τυχαίες «τυφλές»  λήψεις από τον όρχη (TESE-Testicular Sperm Extraction) ή με χρήση μικροσκοπίου (micro TESE).
«Η χρήση μικροσκοπίου θεωρείται η πιο σύγχρονη και η πιο αποτελεσματική καθώς  προσφέρει αυτήν ακριβώς τη δυνατότητα που καμιά άλλη μέθοδος δεν προσφέρει: την αναγνώριση με το μικροσκόπιο, υπό άμεση όραση, των υγειών περιοχών του όρχη αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες να βρεθεί τελικά ζωντανό και υγιές σπερματοζωάριο»προσθέτει ο κ Πρωτογέρου και καταλήγει.
« Η διαδικασία είναι απλή. Χορηγείται  ήπια αναισθησία και με μικρή τομή ανοίγεται το δέρμα του οσχέου και ο όρχις και  με τη βοήθεια του μικροσκοπίου εξετάζεται το εσωτερικό του.
Οι περιοχές που είναι κατεστραμμένες έχουν άλλη εικόνα από τις υγιείς.  Έτσι λοιπόν κατευθύνουμε την προσοχή μας σε αυτές που έχουν αυξημένη πιθανότητα να μας δώσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ο ειδικός εμβρυολόγος, που βρίσκεται συνεχώς στο χειρουργείο, επιβεβαιώνει την ανεύρεση του κατάλληλου σπερματοζωαρίου και η επέμβαση ολοκληρώνεται. Παραμονή και διανυκτέρευση στο νοσοκομείο συνήθως δεν απαιτείται».
Η μέθοδος αυτή μπορεί να προσφέρει λύση ακόμα και σε περιπτώσεις όπου παλαιοτέρα θεωρούταν αδύνατη η ανεύρεση σπερματοζωαρίων όπως στο σύνδρομο SECOS ή SCOS (Sertoli Only Cell Syndrome) στο οποίο θεωρείται πως στον όρχη έχουν παραμείνει μόνο τα «στηρικτικά» κύτταρα αυτά που απαρτίζουν τον ιστό του όρχη και λείπουν τελείως τα γεννητικά δηλαδή τα σπερματοζωάρια.
Ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις φάνηκε πως ορισμένες νησίδες σπερματοζωαρίων επιζούν αλλά με τυφλές τυχαίες βιοψίες η πιθανότητα ανεύρεσης τους είναι μηδαμινή. Η χρήση του μικροσκοπίου και η εφαρμογή της micro TESE επιτρέπει στον ειδικά εκπαιδευμένο Ουρολόγο-Ανδρολόγο να προσφέρει στο ζευγάρι μια ακόμα πιθανότητα να αποκτήσουν παιδί.
Η τεχνική αυτή εφαρμόζεται σε λίγα ιδιωτικά κέντρα και απαιτεί πέρα από την κατάλληλη υποδομή την ύπαρξη του ειδικά εκπαιδευμένου ιατρού Ουρολόγου-Ανδρολόγου.

 www.uroandrology.gr. Τηλ  210 77 92 949, 6974 442 335

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...