Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

ΜΙΚΤΕΣ ΠΑΙΔΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ: FAIR PLAY ΜΕ ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ



Η Μικτή Ρεθύμνου τέθηκε αντιμέτωπη με αυτή του Λασιθίου, παιχνίδι στο οποίο σημειώθηκε ένα τρομερό fair play. Ένας παίκτης από την ομάδα του Ρεθύμνου χτύπησε, έπεσε στο έδαφος, αλλά οι Λασιθιώτες δεν επέστρεψαν πίσω τη μπάλα και σκόραραν, δίχως προφανώς να έχουν αντιληφθεί τι είχε συμβεί.

Ο προπονητής της ομάδας έδωσε εντολή στην ομάδα του να καθίσει να δεχτεί γκολ. Ο Θανάσης Κώτσιος έφτασε στο... ρελαντί μπροστά σε κενή εστία, καθώς ουδείς αμυνόταν από το Λασίθι, αλλά έστειλε σκοπίμως άουτ τη μπάλα, λέγοντας: "Εγώ έτσι δεν θέλω να βάλω γκολ".






ΠΗΓΗ...http://www.sport24.gr/football/ellada/tromero-fair-play-sthn-krhth.3759766.html

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ- ΟΔΕΥΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ – ΑΚΙΝΗΤΑ «ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ»


Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ- ΟΔΕΥΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ – ΑΚΙΝΗΤΑ «ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ»
Το κτηματολόγιο αποτελεί μία πλήρη καταγραφή όλων των ακινήτων και των εμπράγματων δικαιωμάτων (και ορισμένων ενοχικών) στην επικράτεια της χώρας. Καθώς προχωρούν οι μελέτες και η διαδικασία της Κτηματογράφησης στο σύνολο της επικράτειας οδηγούμαστε στη σύνταξη ενός συστήματος  χωροτεχνικών και νομικών πληροφοριών που θα αφορούν στα ακίνητα και οι οποίες θα ενώνονται σε μία ενιαία, κτηματοκεντρικά οργανωμένη βάση.
Σε αυτό ακριβώς το σημείο εντοπίζεται και η διαφορά του Κτηματολογίου με το Υποθηκοφυλακείο. Η κάθε εγγραφή στο υποθηκοφυλακείο γίνεται με βάση το πρόσωπο του δικαιούχου και όχι με βάση το ακίνητο. Το ισχύον δηλαδή σύστημα μεταγραφών και υποθηκών έχει προσωποκεντρικό και όχι κτηματοκεντρικό χαρακτήρα, κάτι που καθιστά προς το παρόν αδύνατη την έρευνα και τον έλεγχο του συνόλου των πληροφοριών που αφορούν σε ένα συγκεκριμένο ακίνητο. Επίσης, ως προς την τεχνική πληροφορία, η κτηματολογική βάση εξασφαλίζει στον πολίτη πρόσβαση στα γεωμετρικά στοιχεία του ακινήτου (εμβαδόν, όρια, συντεταγμένες κορυφών) που σήμερα δεν είναι καταγεγραμμένα σε καμία βάση.  Ένα πολύ απλό παράδειγμα για να καταλάβουμε όλοι τη σημασία αυτής της διαφοράς είναι το ότι ως τώρα με το ισχύον σύστημα των μεταγραφών πολλά διαφορετικά πρόσωπα μπορούσαν να εγγράψουν το ίδιο ακριβώς δικαίωμα επί του ιδίου ακινήτου με βάση αντικρουόμενες μεταξύ τους δικαστικές αποφάσεις που είχαν ίσως εκδοθεί ή ακόμα και συμβόλαια, χωρίς κανείς από αυτούς να καταλάβει τίποτα και χωρίς καμία τελικά διασφάλιση του δικαιώματός του, για να μην αναφερθούμε στις πολλές περιπτώσεις ιδιοκτησιών στα χωριά χωρίς διανομή, όπου δεν είχε γίνει ποτέ καμία καταγραφή και έλεγχός τους και ο ένας ιδιοκτήτης «έπεφτε» πάνω στον άλλο. Με το κτηματολόγιο αυτό έρχεται να αλλάξει καθώς πλέον η καταχώριση της πληροφορίας και ο έλεγχος θα γίνεται με βάση το ακίνητο το οποίο θα αποκτήσει ταυτότητα, έναν κωδικό αριθμό εθνικού κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) που θα το ακολουθεί και θα είναι μοναδικός για το κάθε γεωτεμάχιο και όχι με βάση το πρόσωπο του δικαιούχου, εξασφαλίζοντας έτσι τη προστασία του δικαιώματος  και την κατοχύρωση της ακίνητης περιουσίας του κάθε δικαιούχου ευθύς εξαρχής.
 Πρέπει εδώ να τονίσουμε και προς αποφυγή παρεξηγήσεων ότι το Κτηματολόγιο ουδεμία σχέση έχει με το Περιουσιολόγιο για το οποίο πολύς λόγος γίνεται τελευταία και, αν και το πρώτο εκτός από την καταγραφή της ιδιωτικής περιούσιας ,στόχο έχει και την καταγραφή και το ξεκαθάρισμα της περιουσίας του Δημοσίου, αυτό δεν έχει να κάνει με την επιβολή επιπρόσθετων φόρων και άλλων βαρών από την Εφορία αφού δεν είναι αυτός ο σκοπός και λειτουργία του, όπως προαναφέρθηκε.
Ένα ειδικότερο θέμα  που χρήζει διευκρίνησης είναι πως για τη δήλωση στο κτηματολόγιο δεν απαιτείται η προσκόμιση οικοδομικής άδειας για τα κτίσματα ούτε και η βεβαίωση περί ανυπαρξίας αυθαιρέτων κτισμάτων τα οποία ούτε ελέγχονται ούτε φορολογούνται  αλλά φυσικά δε νομιμοποιούνται κιόλας με βάση και  μόνο τη δήλωση τους στο κτηματολόγιο. Το  κτηματολόγιο αφορά κυρίως η γη και όχι τα επ’ αυτής κτίσματα, εκτός από περιπτώσεις σύστασης οριζοντίου ή καθέτου ιδιοκτησίας. Επίσης, ακόμα και σ’ αυτές τις περιπτώσεις, ελάχιστη σημασία έχει η τακτοποίηση αυθαιρέτων και ημιυπαίθριων χώρων που έλαβε χώρα κυρίως με το ν. 4173/2013 η οποία μόνο πληροφοριακά λαμβάνεται υπόψιν ιδίως για τις οριζόντιες ιδιοκτησίες στις οποίες έχει μεταβάλλει  τη χρήση ή την έκταση και σε καμία περίπτωση δε μπορεί να δηλωθεί οριζόντια ιδιοκτησία που δημιουργήθηκε με την υπαγωγή στον Ν. 4173/2013 χωρίς να έχει λάβει ποσοστό επί του εδάφους με μεταγεγραμμένη στο υποθηκοφυλακείο τροποποίηση της σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας που την αφορά.
Οι βασικότεροι νόμοι  οι οποίοι διέπουν τη λειτουργία του κτηματολογίου είναι οι  2308/1995 και 2664/1998 με τις επιμέρους τροποποιήσεις τους.  Η περιοχή μας κηρύχθηκε υπό κτηματογράφηση και λαμβάνει χώρα η μελέτη με κωδικό ΚΤ2-07 για την ολοκλήρωση δημιουργίας Εθνικού Κτηματολογίου που αφορά τους καλλικρατικούς δήμους Αλμωπίας και Έδεσσας. Τα Γραφεία Κτηματογράφησης που  λειτουργούν είναι στον Εξαπλάτανο για την Αλμωπία και στην Έδεσσα για τα χωριά του εκεί Δήμου. Η προθεσμία υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας μετά και τη τελευταία παράταση έληξε στις 02/06/2015 με το ποσοστό συμμετοχής σ’ αυτήν να μη κρίνεται ικανοποιητικό. Η συλλογή των εκπρόθεσμων πλέον δηλώσεων συνεχίζεται κανονικά και χωρίς την επιβολή προστίμου σε καμία περιοχή όπου έχει γίνει κτηματογράφηση προς το παρόν, με την πρόβλεψη να οδηγεί στην ανάρτηση των προσωρινών πινάκων και αποτελεσμάτων και τη μετάβαση στην επόμενη φάση της κτηματογράφησης στις αρχές Φθινοπώρου του 2016. Η επόμενη φάση είναι αυτή που ακολουθεί μετά τον έλεγχο των δηλώσεων από δικηγόρους και τοπογράφους και οδηγεί στην ανάρτηση των πρώτων στοιχείων με δίμηνη ή τετράμηνη προθεσμία για τη διόρθωση σφαλμάτων και την υποβολή ενστάσεων όπου αυτό είναι απαραίτητο, οι οποίες θα κριθούν από τις αρμόδιες τοπικές επιτροπές ενστάσεων με τη συμμετοχή σ’ αυτές τεχνικών και νομικών. Οι επιτροπές αυτές είναι διοικητικής φύσεως και οι αποφάσεις  επί των ενστάσεων είναι δεσμευτικές και δεν ανατρέπονται ούτε από την ίδια την Κτηματολόγιο ΑΕ που είναι το Νομικό Πρόσωπο που έχει την ευθύνη για τη δημιουργία και την ολοκλήρωση του έργου του Εθνικού Κτηματολογίου.
Η μετάβαση όμως στην επόμενη φάση έχει κι ένα ακόμη σοβαρό επακόλουθο. Δικαίωμα το οποίο δεν έχει δηλωθεί έως την προθεσμία που θα ορισθεί ως «πάγωμα» της κτηματολογικής βάσης πριν την ανάρτηση δεν θα συμπεριληφθεί σ’ αυτήν και συνεπώς ο δικαιούχος του δε θα μπορεί να προβεί άμεσα σε ορισμένες πράξεις όπως στην έκδοση πιστοποιητικού κτηματογραφούμενου ακινήτου το οποίο θα είναι απαραίτητο για οποιαδήποτε συμβολαιογραφική η δικαστική πράξη που αφορά το ακίνητο (άρθρο 5 του Ν. 2308/1995) χωρίς τον έλεγχο του εννόμου συμφέροντός του. Πέραν αυτού βέβαια θα υπάρχει η δυνατότητα δήλωσης μέχρι και το πέρας της κτηματογράφησης ούτως ώστε να συμπεριληφθεί το δικαίωμα στις πρώτες κτηματολογικές εγγραφές στο λειτουργούν πλέον κτηματολογικό γραφείο που θα πάρει τη θέση του υποθηκοφυλακείου μετά τη κατάργησή του ως θεσμού. Σημαντικό θέμα στο οποίο πρέπει να εστιάσουμε τη προσοχή όλων είναι το εξής: ακίνητο στο οποίο δε θα δηλωθεί δικαίωμα ως το τέλος της κτηματογράφησης και δεν συμπεριληφθεί στις πρώτες κτηματολογικές εγγραφές θα περαστεί ως αγνώστου ιδιοκτήτη πράγμα το οποίο επιφέρει επιπρόσθετη ταλαιπωρία για τους δικαιούχους καθώς μια τέτοια λανθασμένη εγγραφή θα μπορεί να διορθωθεί με συγκεκριμένη διαδικασία  η οποία πέραν από  ελάχιστες  περιπτώσεις που θα αφορά πρόδηλα σφάλματα της κτηματογράφησης και διορθώνεται με αίτηση στον προΪστάμενο του αρμοδίου κτηματολογικού γραφείου (δήλωση από συνιδιοκτήτη με κοινό τίτλο κτήσης κλπ) θα είναι δικαστική, με κατάθεση αγωγής με βάση τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας με ότι αυτό συνεπάγεται κυρίως ως προς το επιπλέον κόστος  για τους κυρίους των ακινήτων που θα αφορά. Αν, τώρα, ο κύριος του δικαιώματος αδιαφορήσει και σ’ αυτό το σημείο, τότε προβλέπεται προθεσμία 5 χρόνων από τις πρώτες εγγραφές για τους κατοίκους εσωτερικού και 7 χρόνων για τους κατοίκους εξωτερικού (ήταν 10 και 12 χρόνια για τις παλαιότερες μελέτες) η οποία όταν παρέλθει, τα αδήλωτα ακίνητα  τότε μόνο περιέρχονται στην απόλυτη κυριότητα του Δημοσίου και ο δικαιούχος θα μπορεί πλέον να εγείρει μόνο ενοχική αξίωση αποζημίωσης και να δικαιωθεί μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις και, σπάνια έως ποτέ, την αυτούσια απόδοση του ακινήτου του, το οποίο είναι αυτονόητο ότι δε θα μπορεί να μεταβιβάσει περαιτέρω. Ήδη καθημερινά γίνεται γνωστό πως στις περιοχές που ολοκληρώνεται η κτηματογράφηση κι έχουν λάβει χώρα οι πρώτες εγγραφές στο κτηματολόγιο, χιλιάδες ακίνητα αναζητούν τον ιδιοκτήτη τους.
Θα ήταν λοιπόν συνετό να προχωρήσουμε σε έναν έλεγχο των τίτλων και των εγγράφων μας γενικότερα και στην τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων που τυχόν υπάρχουν με την έκδοση τίτλων, συμβολαιογραφικών πράξεων ή δικαστικών αποφάσεων όπως θα ήταν το ορθότερο, ώστε να  προβούμε άμεσα στη δήλωση της ιδιοκτησίας μας  σ’ αυτό το στάδιο της κτηματογράφησης ή να ενημερωθούμε από τους αρμόδιους για τις δυνατότητες που έχουμε (δήλωση με προσκόμιση εγγράφων που αποδεικνύουν την νομή και κατοχή της έκτασης επί μακρύ χρονικό διάστημα (20 ετίας) Ε9,ένορκες βεβαιώσεις, δηλώσεις ΟΣΔΕ, λογαριασμοί ΔΕΗ-ΟΤΕ κλπ ιδίως στις περιοχές που δεν έχει γίνει διανομή –Αρχάγγελος, Γαρέφι, Πρόμαχοι, Σαρακηνοί- Κορυφή, Λουτράκι, Αετοχώρι κλπ) αν η άμεση τακτοποίηση όλων των εκκρεμοτήτων δεν είναι δυνατή αυτή τη στιγμή και λόγω της γενικότερης οικονομικής κρίσης που ταλαιπωρεί τη χώρα, ούτως ώστε να έχουμε αργότερα τη δυνατότητα διορθώσεων και τακτοποίησης τυχόν ελλείψεων μέσα στα χρονικά όρια που αυτό είναι δυνατό. Προς αυτή τη κατεύθυνση βοηθάει και το ότι γίνεται δεκτή η κατάθεση της δήλωσης με αιτία τη χρησικτησία και αν ακόμα από τα προσκομιζόμενα έγγραφα δεν προκύπτει η 20ετία, προκειμένου να επεξεργαστεί περαιτέρω η δήλωση ενώ ο δικαιούχος μπορεί να επανέλθει αργότερα καταθέτοντας συμπληρωματικά και άλλα έγγραφα προς ισχυροποίηση του δικαιώματός του. Να σημειώσουμε πως στο χρόνο χρησικτησίας του τωρινού δικαιούχου μπορεί να προσμετρηθεί και ο χρόνος χρησικτησίας του δικαιοπαρόχου του (πατέρα, παππού κλπ) και άρα, μπορούν να γίνουν δεκτά και έγγραφα που αποδεικνύουν τη νομή του προηγούμενου κυρίου πριν τον δηλούντα για να συμπληρωθεί η 20ετία.
Πρέπει να τονιστεί, τέλος,  πως ακόμα και στη περίπτωση επίκλησης χρησικτησίας, το κόστος, που περιλαμβάνει και την επίδοση της δήλωσης με δικαστικό επιμελητή στο ελληνικό Δημόσιο για να λάβει αυτό γνώση και να προστατευτεί η δημόσια περιουσία από επίδοξους καταπατητές, είναι πολύ λιγότερο από αυτό που θα απαιτεί μια δήλωση μετά την Ανάρτηση όταν απαραίτητα θα γίνεται ταυτόχρονα με αυτήν και κατάθεση ενστάσεως  για να είναι παραδεκτή, ή μια δικαστική διαδικασία αναγνώρισης αργότερα. Και η ίδια  η κοινοποίηση της δήλωσης στο Δημόσιο όμως, αποτελεί μια πολύ απλή και εντελώς τυπική διαδικασία χωρίς κανένα ουσιαστικό αντίκτυπο ή κύρωση προς τους φερόμενους ιδιοκτήτες. Σε καμία περίπτωση φυσικά μετά από αυτή τη διαδικασία και μόνο δε δημιουργείται τίτλος ιδιοκτησίας για το συγκεκριμένο ακίνητο καθώς το κτηματολόγιο δε δημιουργεί τίτλους αλλά η εγγραφή σ’ αυτό δημιουργεί τεκμήριο ύπαρξης  και απόδειξης του δικαιώματος (κυριότητας).  
Δεν υπάρχει βέβαια λόγος να τρομοκρατηθεί κανείς σ’ αυτό το στάδιο, πρέπει να υπάρχει όμως σωστή ενημέρωση  και επικοινωνία με το δικηγόρο, το συμβολαιογράφο μας  ή το προσωπικό του γραφείου κτηματογράφησης που θα μας συστήσει τον καλύτερο τρόπο να πραγματοποιήσουμε τη δήλωση ιδιοκτησίας μας  καθώς η συμμετοχή όλων στη διαδικασία αυτή κρίνεται απαραίτητη για τη διασφάλισή της και τη προστασία από πιθανή «απώλεια» των ακινήτων μας.

Μελίνα Γ. Κονάκογλου – Κωνσταντοπούλου

                          Δικηγόρος

ΟΜΑΔΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ ΤΗΣ ΟΓΕ: 12 ΝΟΕΜΒΡΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ!


12 ΝΟΕΜΒΡΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ!

Ούτε ώρα χαμένη!  Με τη δική μας λαϊκή οργάνωση, με ενημέρωση και συζήτηση στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στα σχολεία, δίνουμε τη δική μας αγωνιστική απάντηση για την επιτυχία της απεργίας στις 12 του Νοέμβρη!

Εργαζόμενες, άνεργες,  αυτοαπασχολούμενες, γυναίκες της αγροτιάς, συνταξιούχοι, νέες γυναίκες, νέες μητέρες

Δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια να βλέπουμε τη συνταξιοδότηση να γίνεται άπιαστο όνειρο για τις νέες γυναίκες. Να μας φορτώνουν μέχρι και 17 χρόνια επιπλέον εργασίας. Δε συμβιβαζόμαστε η μητρότητα να "επιβραβεύεται" με ανεργία και κακοπληρωμένη - μισοανασφάλιστη δουλειά. Δε θα δεχθούμε να ματώνουμε με τον ΕΝΦΙΑ, το ΦΠΑ, τη φορολεηλασία, τις αλλεπάλληλες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, δικαιώματα, τις αυξήσεις σε ηλεκτρικό, νερό, τηλέφωνο. Δεν θα δεχθούμε να στερούμαστε  εμείς και τα παιδιά μας τον παιδικό σταθμό, το δάσκαλο, το γιατρό, το νοσοκομείο και το φάρμακο και οι εκμεταλλευτές του λαού να τρίβουν τα χέρια τους. Δεν θα αφήσουμε κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη.

Απαντάμε στους επικοινωνιακούς ελιγμούς και στα τεχνάσματα που μας σερβίρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Έρχεται να ολοκληρώσει τη βρώμικη δουλειά που άφησαν στη μέση οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Καμία γυναίκα να μην υποχωρήσει!!!

Κανέναν να μην τον πάρει από κάτω αυτό που ζει καθημερινά στη δουλειά και στο σπίτι του. Μη μείνουμε στην οργή και στην αγανάκτηση, γενικά και αόριστα, να την κάνουμε οργανωμένο αγώνα. Η ανεργία, η καθημερινή απειλή της απόλυσης, η κατηφόρα στους μισθούς και στις συντάξεις, η συλλογή από απλήρωτους φόρους, τα συνεχόμενα χαράτσια, τα χρέη στις τράπεζες, δεν αντιμετωπίζονται με κατάρες και μιζέρια.  Αυτό θέλουν όσοι έχουν συμφέρον να μας καταδικάσουν μόνιμα στην εξαθλίωση, στην ανεργία, να είμαστε δούλοι στο σύγχρονο σκλαβοπάζαρο που στήνουν.

Δεν πρέπει να μας τσακίσει η απόγνωση, η απογοήτευση, η λογική πως “ότι και να κάνουμε τίποτα δε γίνεται”. Ήρθε η ώρα να δοκιμάσουμε την δική μας δύναμη, να πούμε το δικό μας ΌΧΙ, να βάλουμε μπροστά τα δικά μας αιτήματα, την απαίτηση να μην ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας δούλοι τον 21ο αιώνα.


ΟΛΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ. ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 12 ΝΟΕΜΒΡΗ!

Ομάδα Γυναικών Γιαννιτσών
τηλέφωνα επικοινωνίας: 6978921885 , 6933322565 

ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Τρεις μοναχοι περνούν τεστ πριν χριστούν διάκονοι.

ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΓΕΡΝΟΥΝ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΟΤΑΝ ΤΟΥΣ ΜΙΛΑΜΕ;



Οι επιστήμονες ανακάλυψαν γιατί τα σκυλιά γέρνουν το κεφάλι τους στο πλάι πολλές φορές όταν τους μιλάνε και ο λόγος είναι κάτι παραπάνω από χαριτωμένος.
 Σύμφωνα με το Μental Floss.com, η αντίδραση τους είναι ένδειξη ότι νοιάζονται για εμάς και προσπαθούν να μας το δείξουν.

   Τα σκυλιά είναι πολύ καλά στο να «διαβάζουν» τα συναισθήματα των ανθρώπων και να αποκρυπτογραφούν τα φωνητικά μηνύματα. Το να γέρνουν το κεφάλι τους είναι πιο συχνό όταν εμείς είμαστε δυστυχισμένοι. Η αντίδραση τους αυτή είναι σύμφωνα με τους επιστήμονες, κάτι σαν «ναι, σε ακούω με προσοχή και σε νοιάζομαι». 

  Υπάρχει ωστόσο και άλλος ένας χαριτωμένος λόγος αλλά λιγότερο φορτισμένος συναισθηματικά για την κλίση του κεφαλιού. Αποδίδεται στην κατασκευή του αυτιού και στη μειωμένη ικανότητα των σκυλιών να προσδιορίζουν την πηγή των ήχων.
 Μια απλή αλλαγή της θέσης της κεφαλής, τους παρέχει χρήσιμες αισθητηριακές πληροφορίες και πιο γρήγορο εντοπισμό της πηγής του ήχου. 

ΝΕΑΡΟΣ ΠΑΕΙ ΣΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΜΕ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟ ΚΑΙ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΠΩΣ ΕΧΕΙ 30 ΛΕΠΤΑ ΖΩΗΣ



Το σοκ της ζωής του έζησε νεαρός από την Καλιφόρνια, ο οποίος πήγε στο γιατρό για τους φριχτούς πονοκεφάλους από τους οποίους υπέφερε και του είπαν ότι έχει μόλις 30 λεπτά ζωής. 

  Ο Λουίς Ορτίζ υπεβλήθη στο ιατρικό κέντρο όπου μετέβη, σε αξονική τομογραφία και οι γιατροί του είπαν ότι υπεύθυνο για τους πονοκεφάλους ήταν ένα σκουλήκι-ταινία. 



Ο γιατρός που τον ανέλαβε, είπε ότι όντως στον νεαρό έμεναν μόνο 30 λεπτά ζωής, καθώς το σκουλήκι θα τον σκότωνε σε λίγο. «Ήταν πολύ οριακά τα πράγματα και ευτυχώς που ήρθε στο νοσοκομείο» είπε ο νευροχειρούργος Σόρεν Σίνγκελ.

   Όπως ανακάλυψαν οι γιατροί το σκουλήκι-ταινία είχε δημιουργήσει στον εγκέφαλο του 26χρονου και ένα σάκο με προνύμφες και αυτή η κύστη εμπόδιζε την ενυδάτωση του. 

Ο 26χρονος αναρρώνει τώρα από την επέμβαση και κάνει ασκήσεις για να επαναφέρει τη μνήμη του.
 Πηγή: www.lifo.gr

"Ο ΓΙΟΣ ΣΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΠΟΡΝΗ" - ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΧΟΡΕΥΕΙ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΡΕΣ ΤΗ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΝ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΤΙΚΑ



Ο καθημερινός σεξισμός των σχολίων, μέσα από ένα εξαιρετικό φιλμάκι 

Στο φιλμάκι "Names They Give Me", η Marie Schuller αντιπαραθέτει εικόνες της χορεύτριας Remy Fox, γνωστής για το προκλητικό ύφος του χορού της και την αναπολογητική προσέγγισή της στο θέμα της σεξουαλικής χειραφέτησης των γυναικών , με τις αλογόκριτες φωνές των trolls που την σχολιάζουν  στα social media. 






Πηγή: www.lifo.gr

"ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ" - ΜΠΑΡ, ΣΤΕΚΙΑ ΚΑΙ DJs ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ



Μουσικές στον ρυθμό της αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες θα παίξουν μπαρ και στέκια της Θεσσαλονίκης την προσεχή Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου, συμμετέχοντας στην εκδήλωση «Είμαστε Όλοι Άνθρωποι».

 Πρόκειται για πρωτοβουλία που έχει ως σκοπό να μαζευτούν χρήματα και είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες που φτάνουν στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, στο ταξίδι τους προς τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, θα συλλέγονται στα μπαρ που συμμετέχουν στην εκδήλωση, τρόφιμα, είδη προσωπικής υγιεινής, μπουφάν, γάντια, αδιάβροχα, κάλτσες και αθλητικά παπούτσια.

 Η ανθρωπιστική βοήθεια, με την αρωγή εθελοντών της Refugee Solidarity Movement Thessaloniki, θα μεταφερθεί στη συνέχεια στην Ειδομένη προκειμένου να μοιραστεί στους πρόσφυγες που συγκεντρώνονται στον προσωρινό καταυλισμό.

 Για την εκδήλωση έχει δημιουργηθεί η σελίδα στο fb "Do - Nation Day Thessaloniki" με σύνθημα "Δίνουμε - Μοιραζόμαστε - Ακούμε" 

  Οι Dj's που συμμετέχουν είναι οι:
 Costis Senior Caratzias - Demis Samaras - Angelidou Elena - Andreas Patsis - Grigoris Kordellas - Thomas Papachristou - Jiles John - Chris Exarchopoulos - Leonidas Dedeoglou - Maria Strantza - Manolis Stavroulakis - Yannis Melas - Renos Paraskakis - Nasos Tourasoglou - Nikos Mekkas - Nadja Zaralii - Βασίλης Βασιλειάδης - Μίμης Σουπερ - Papa Lunático - Christos Papanantsidis -Dimitris Tsaros - Lucie Brova - Fotis Tendts - John Karagiannis - Xeno Phon - Jim Captain - Markopoulos Nikos  John Kanakis -Manos Paraschakis - Komisarios Velissaier -Christof Ds (Mincemusic) - Costis Budolas - Dimitrios Tsoukalas - Ariz Zour - Tania Ilo - George Theodoridis - Tony Much - Aza Lazy Jester - Dj Kosmas - Dj Sucks - Nasos Tomaras - Panagiotis TAk Giannako    Stand Up Comedy >> Stand Up For Their Rights

 Παρουσιάζει η 'Ηρα Κατσούδα Παίζουν οι: Θανάσης Cain Σαμαράς, Νίκος Λουκάς, Αλέξανδρος Χαριζάνης, Στέφανος Ζεν, Βαγγέλης Μουλαράς Αλίκη Τσακούμη 

  Όλα τα καταστήματα που συμμετέχουν:
 Vinyl Salvation , Pizza Please, COO Cafe|Bar L'autre Cafe Urban Bar, Καντινα Τροπικανα, La Doze, Rover Bar, Ntili Ntili, Discokafeneio Cocktail Bar, The Bar Toms Flagship Thessaloniki, HAVEN bar, Urania Bar, Art House gallery bar Thessaloniki 



Πηγή:www.lifo.gr

Ο ΠΟΥΤΙΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΡΩΣΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΣΚΟΛΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ;



O πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησε σήμερα με την πρόταση να ανασταλούν οι ρωσικές πτήσεις στην Αίγυπτο, μετέδωσε νωρίτερα το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πεσκόφ.

 "Ο αρχηγός του κράτους αποδέχθηκε τις συστάσεις" του επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας FSB Αλεξάντρ Μπόρτνικοφ και "έδωσε οδηγίες στην κυβέρνηση να επεξεργαστεί μηχανισμούς που θα επιτρέψουν την εφαρμογή αυτών των συστάσεων", δήλωσε ο Πεσκόφ.

   Η είδηση αυτή πυροδότησε νέα σενάρια που θέλουν τον Πούτιν να προετοιμάζει το έδαφος για τη δύσκολη ανακοίνωση που πρέπει να κάνει στους Ρώσους. Η παραδοχή ενός τρομοκρατικού χτυπήματος που οδήγησε στο θάνατο 224 ανθρώπων, θα προκαλέσει ραγδαίες εξελίξεις, αλλά και σφοδρή κριτική στο πρόσωπό του ρώσου προέδρου από πολιτικούς αντιπάλους.
 Η αναστολή των πτήσεων, ήταν άλλωστε η πρώτη κίνηση που υποδηλώνει από την πλευρά της Ρωσίας πως αρχίζει να λαμβάνει σοβαρά υπόψιν το σενάριο της βόμβας, σημειώνουν οι New York Times απόψε. Μέχρι τώρα, Ρωσία και Αίγυπτος απέρριπταν κάθε ενδεχόμενο τρομοκρατίας - ακόμη και όταν ο Ντέιβιντ Κάμερον είπε ότι ήταν πιθανώς μια βόμβα και ενώ ο Πρόεδρος Ομπάμα σημείωνε πως εξετάζουν πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο.

   Στο ίδιο κλίμα ανησυχίας που δείχνει πως οι ΗΠΑ ανησυχούν πλέον σχεδόν ανοιχτά για τρομοκρατικό χτύπημα, η Ουάσιγκτον ζήτησε σήμερα από ορισμένα αεροδρόμια χωρών της Μέσης Ανατολής να ενισχύσουν τα μέτρα ασφαλείας στις πτήσεις με προορισμό τις ΗΠΑ, ως «προληπτικό» μέτρο.

    Δεδομένου ότι η έρευνα συνεχίζεται με στόχο τη διαλεύκανση των αιτίων της αεροπορικής τραγωδίας, «εμείς θα αξιολογούμε συνεχώς» αυτά τα μέτρα και «θα αποφασίσουμε εάν επιπρόσθετες αλλαγές είναι ενδεδειγμένες» δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζε Τζόνσον. 

  Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν σήμερα ότι "συνομιλίες" που υποκλάπηκαν από τις μυστικές υπηρεσίες ενισχύουν τη θεωρία ότι η πτώση του ρωσικού αεροσκάφους στη χερσόνησο του Σινά, το περασμένο Σάββατο, οφείλεται σε έκρηξη βόμβας. Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει πάντως ότι δεν υπάρχουν ακόμη αποδεικτικά στοιχεία ότι το αεροπλάνο έπεσε λόγω βόμβας και επισημαίνουν ότι δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο μηχανικής βλάβης. Μια πηγή είπε ότι υπάρχουν αντικρουόμενες πληροφορίες από τις υπηρεσίες ασφαλείας για το αν είχε τοποθετηθεί ή όχι βόμβα στο ρωσικό αεροπλάνο που συνετρίβη σε ορεινή τοποθεσία του Σινά.

   Ωστόσο ο γαλλικός τύπος ενισχύει το σενάριο της τρομοκρατικής ενέργειας με πληροφορίες να αναφέρουν πως η έρευνα των μαύρων κουτιών του ρωσικού αεροσκάφους ολοκληρώθηκε και πηγή να ισχυρίζεται πως έχει καταγραφεί χαρακτηριστικός ήχος έκρηξης στον αέρα. 



Πηγή: www.lifo.gr

REUTERS: ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΗΜΑΔΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ



Η οικονομική ύφεση στην Ελλάδα είναι εμφανής στα στόματα των παιδιών της χώρας, σημειώνει το Reuters το οποίο δημοσιεύει ένα μεγάλο αφιέρωμα στην οδοντική υγεία της Ελλάδας και το πώς αυτή έχει επηρεαστεί από την κρίση.

   Οι δείκτες υγείας δείχνουν πως η Ελλάδα είναι ένα από τα πιο ανθυγιεινά μέρη της Ευρώπης και σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα από την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία τα οδοντικά προβλήματα είναι πια πολύ συχνά και έντονα στα παιδιά, κάτι που έγινε χειρότερο κυρίως μετά την κρίση.

   Στην έρευνα του Reuters αναφέρεται πως τη δεκαετία μέχρι το 2014, το 60% όλων των οδοντιατρικών προβλημάτων σε παιδιά 15 ετών αφέθηκαν χωρίς θεραπεία για περίπου ένα χρόνο. Την αμέσως προηγούμενη δεκαετία το ποσοστό ήταν 44% ενώ το 86.8% των πεντάχρονων που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν κάποιο πρόβλημα στα δόντια που όμως δεν είχε ελεγχθεί από γιατρό.

   "Τα δόντια, δυστυχώς, θεωρούνται πολυτέλεια", δήλωσε η Νίκη Διαμαντή, οδοντίατρος που εργάζεται στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα, ένα από τα δύο δημόσια νοσοκομεία στην πόλη των Ιωαννίνων. "Αν, πριν από πέντε χρόνια, οι άνθρωποι πήγαιναν στον οδοντίατρο μια φορά το χρόνο, τώρα πηγαίνουν κάθε πέντε χρόνια." 

  Η περίπτωση στην Ελλάδα, είναι αξιοσημείωτη, επειδή τα οδοντιατρικά προβλήματα δεν προκλήθηκαν κυρίως από τις αλλαγές στην καθημερινή στοματική υγιεινή, λένε οι ειδικοί, αλλά συνδέεται με λόγους που σχετίζονται με την εξαετή οικονομική ύφεση της χώρας.

   Τα λιγότερα χρήματα έχουν οδηγήσει σε λιγότερες επισκέψεις στον οδοντίατρο. Το εισόδημα στην Ελλάδα έχει μειωθεί κατά περίπου 30% από το 2009 και περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια Έλληνες είναι άνεργοι. Οι περικοπές στο δημόσιο σύστημα υγείας έρχονται απλά να συμπληρώσουν το παζλ.

   Σαν αποτέλεσμα όλων των παραπάνω παραγόντων, το 2013 το 8% των Ελλήνων δεν είχε επισκεφτεί τον οδοντίατρο χαρακτηρίζοντας την επίσκεψη πολυτέλεια ενώ στην Ευρώπη ο μέσος όρος είναι περίπου στο 5%.

   Η οικονομική κρίση έχει επίσης δημιουργήσει ένα κύμα κατανάλωσης φθηνών, και υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, τροφίμων, τονίζουν οι οδοντίατροι ενώ από το Reuters σημειώνεται πως τα σακχαρώδη, επεξεργασμένα τρόφιμα παρουσιάζουν άνοδο στις πωλήσεις στα σούπερ μάρκετς.

   Τα χαλασμένα δόντια στην Ελλάδα θα προκαλέσουν αρκετά προβλήματα στο μέλλον καθώς μελέτες έχουν συνδέσει την κακή στοματική υγεία με χρόνιες ασθένειες: όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα ή και τον διαβήτη και οι επιστήμονες ήσυχα συζητάμε αν οδοντικά προβλήματα να προκαλέσει άλλα προβλήματα υγείας, ή που συνδέονται με αυτά.

   Γιατροί και επιστήμονες έχουν εδώ και καιρό συνδέσει την οδοντική υγεία με την οικονομική ανάπτυξη, κυρίως επειδή τα υγιή δόντια έχουν άμεση σχέση με την πρόσβαση στην εκπαίδευση. Στις αναπτυγμένες χώρες, ο πόνος από ασθένειες των δοντιών κρατά αρκετά παιδιά μακριά από το σχολείο σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η Paula Vassallo, μέλος μιας ιατρικής ομάδας που προωθεί τη στοματική υγεία, λέει πως τα παιδιά που υποφέρουν από πονόδοντο πολύ συχνά συνοδεύουν άσχημες διατροφικές συνήθειες και συνθήκες ύπνου, κάτι που επηρεάζει τις επιδόσεις τους στο σχολείο. «Τα παιδιά με πονόδοντο συνήθως υποσιτίζονται και έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D» σημειώνει η Vassallo. «Αν πονάς σε σημείο που δεν μπορείς να κοιμηθείς, να φας καλά μέχρι και να μιλήσεις τότε δεν μπορείς να αποδώσεις» υποστηρίζει η ίδια, τονίζοντας πως στην περίπτωση της Ελλάδας ο αντίκτυπος της κρίσης θα είναι τεράστιος «όχι μόνο σε επίπεδο οικονομίας αλλά και όσον αφορά στην υγεία, την ποιότητα ζωής και την απασχόληση».

   Οι κυβερνήσεις προσπαθούν να βρουν τρόπο να «λειάνουν τις γωνίες» επί του θέματος. Πέρυσι, η ελληνική κυβέρνηση, για παράδειγμα έδωσε σε ανασφάλιστους δωρεάν φάρμακα και ιατρική περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένης της οδοντιατρικής φροντίδας, σε δημόσια νοσοκομεία. Και τον Απρίλιο, καταργήθηκε το εισιτήριο των 5 ευρώ στα νοσοκομεία.
 Ωστόσο οι δανειστές της χώρας ζήτησαν στην ελληνική κυβέρνηση να επαναφέρει το εισιτήριο ή να σκεφτεί άλλο ισοδύναμο για να μειώσει τα έσοδα που θα χαθούν από την κατάργηση. Κι επειδή τόσοι πολλοί άνθρωποι δεν έχουν τη δυνατότητα ιδιωτικής ασφάλισης, λέει η κ. Διαμαντή, πλέον αναγκάζεται να βλέπει μέχρι και 20 ασθενείς την ημέρα.
 Στα ιδιωτικά οδοντιατρεία το σφράγισμα κοστίζει περίπου 30-50 ευρώ, 150 ευρώ μια απονεύρωση και 200 ευρώ η τοποθέτηση θήκης.
 Για τους Έλληνες που έχουν δημόσια ασφάλιση, οι αντίστοιχες εργασίες στα νοσοκομεία κοστίζουν πολύ φθηνότερα.
 Αλλά στα Ιωάννινα, για παράδειγμα, μόνο 2 στους 199 οδοντιάτρους δέχονται τέτοιους ασθενείς και για να κλείσει κανείς ραντεβού χρειάζεται συνήθως μήνες. «Πολλοί ασθενείς περιμένουν για ώρες στην ουρά από τα Επείγοντα ή περιμένουν μέχρι το δόντι να σαπίσει και να χρειάζεται εξαγωγή» λέει η κ. Διαμαντή. «Μια από τις αιτίες των χαλασμένων δοντιών είναι η κουλτούρα» σημειώνει και προσθέτει: «Οι άνθρωποι στην Ήπειρο μεγαλώνουν με την ιδέα πως τα γλυκά μας κάνουν να νιώθουμε καλύτερα. Βάζουν μέλι στις πιπίλες των μωρών».
 Σήμερα, πολλοί ασθενείς της δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν φρούτα και λαχανικά με αποτέλεσμα να στρέφονται στις επεξεργασμένες τροφές. «Είναι η ζάχαρη. Η ζάχαρη είναι το φαγητό των φτωχών» λέει η ίδια. 


Πηγή: www.lifo.gr

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...