Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΟΡΜΑΣ



Τελευταία ανάβαση στο βουνό για 54 χρονο από την ‘Ορμα, το μεσημέρι της Παρασκευής.
Πρόκειται για τον Δημήτρη Μπίτσα του Ιωάννη και της Πολυξένης, ο οποίος ξεκίνησε να πάει στο βουνό για ξύλα με το τρακτέρ του.
 Για άγνωστο όμως λόγο ,το τρακτέρ ανατράπηκε και καταπλακώθηκε από αυτό.
 Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές βρέθηκε από τον αδερφό του. 


Με απόφαση της αρμόδιας επιτροπής
της ΕΠΣ Πέλλας, αναβάλλεται ο αγώνας Όρμας –Γαρεφείου λόγω πένθους.  

ΠΗΓΗ...http://aridaia-gegonota.blogspot.gr

ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΟΣ ΑΡΙΔΑΙΑΣ



Βόρας - Μπουρίκα:

https://www.facebook.com/events/874395172668591/


Δασικό χωριό Ερυμάνθου - Καταρράκτης Λειβαδίτη:

https://www.facebook.com/events/1512759049051086/

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΗ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕΣΩ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ



Γιάννης Σηφάκης 
Σημαντική εξέλιξη: Η μελέτη και κατασκευή του προαστιακού σιδηροδρόμου μέσω Γιαννιτσών στον στρατηγικό σχεδιασμό της διοίκησης του ΟΣΕ

Απόλυτη συμφωνία μεταξύ προέδρου ΟΣΕ , Γιάννη Σηφάκη και εκπροσώπων του δικτύου πολιτών για το σιδηρόδρομο όσον αφορά την προαστιακή σύνδεση Άδενδρο- Χαλκηδώνα- Μουσείο Πέλλας- Γιαννιτσά- Σκύδρα- Αριδαία
 Προγραμματίστηκε η ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών του βουλευτή και του προέδρου του ΟΣΕ προς τον Υπουργό για την προώθηση της ανάθεσης της οριστικής μελέτης του έργου
Στην συνάντηση συμμετείχαν ο Γιάννης Σηφάκης, οι Δημήτρης Βάλτσης, Σωκράτης Βόλτσης και Δημήτρης Ασβεστόπουλος από το δίκτυο πολιτών  και από πλευράς ΟΣΕ ο πρόεδρος του ΟΣΕ κ. Θεοφανόπουλος και οι διευθυντές στρατηγικού σχεδιασμού και τεχνικού τομέα του ΟΣΕ. 
Ο βουλευτής αφού παρουσίασε το ομόθυμο αίτημα της κοινωνίας και των φορέων των Νομών Πέλλας και Φλώρινας τόσο για τις ώριμες οδικές παρακάμψεις Χαλκηδώνας και Γιαννιτσών όσο και της ανάθεσης της οριστικής μελέτης του προαστιακού σιδηροδρόμου μέσω Γιαννιτσών προσκομίζοντας τις υπογραφές των δύο αντιπεριφερειαρχών, όλων των δημάρχων των δύο Νομών, των δύο Επιμελητηρίων στο πάνδημο αυτό αίτημα, ανέλυσε τους λόγους που επιβάλλουν την μελέτη και κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής και του προαστιακού σιδηροδρόμου μέσω Γιαννιτσών. Τόσο για την  μεταφορά αγροτικών προϊόντων αφού η γραμμή αυτή αποτελεί τμήμα του άξονα 10 προς την Ευρώπη μέσω Σκοπίων, Σερβίας κλπ) όσο και για την ασφαλή , γρήγορη, περιβαλλοντική , φτηνή μεταφορά ανθρώπων με δεδομένα ότι η σημερινή γραμμή αφήνει εκτός τις περιοχές του Δήμου Πέλλας, της Χαλκηδώνας και της γύρω περιοχής καθώς και την Αλμωπία. Το αίτημα ενισχύεται από την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής ( Μουσείο Πέλλας, Καταρράκτες Έδεσσας, χιονοδρομικό Καϊμακτσαλάν, Λουτρά Πόζαρ) καθώς και από στρατηγικούς σχεδιασμούς σε σχέση με την σιδηροδρομική Εγνατία, την απόφαση εκσυγχρονισμού του σιδηροδρόμου με την χρήση ηλεκτροκίνησης. Η χάραξη μέσω Γιαννιτσών είναι η «ευθεία» οδός που σίγουρα είναι συμφερότερη, γρηγορότερη και αποδοτικότερη. 
Από τον βουλευτή παρουσιάστηκε πέραν της εγκεκριμένης από το παρελθόν εγκριθείσης μελέτης σκοπιμότητας και αρχικός προϋπολογισμός εργασιών με υποδομή διπλής γραμμής ( άμεσα με μονή αμαξοστοιχία). 
Από πλευράς δικτύου πολιτών για τον σιδηρόδρομο παρουσιάστηκαν οι πρωτοβουλίες που επί πολλά χρόνια είχαν ληφθεί για την ωρίμανση του έργου, η συλλογή υπογραφών πολιτών, φορέων  και παραδόθηκε φάκελος με πλήρη στοιχεία των ως τώρα ενεργειών. 
Ο πρόεδρος κ. Θεοφανόπουλος και οι παριστάμενοι διευθυντές είχαν ήδη ασχοληθεί με το έργο και εξέφρασαν την πλήρη συμφωνία τους για την ανάγκη μελέτης και κατασκευής του. 
Αποφασίστηκε συγκεκριμένο πλάνο κοινών ενεργειών βουλευτή και προέδρου του ΟΣΕ για την προώθηση του έργου. 
Από μέρους του βουλευτή και των εκπροσώπων του δικτύου για τον σιδηρόδρομο εκφράστηκε η απόλυτη ικανοποίηση τους και η αποφασιστικότητα τους να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για την υλοποίηση του σημαντικού αυτού έργου υποδομής για την Πέλλα και για όλη την Βόρεια Ελλάδα.   

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΑΚΡΟΧΩΡΙ - ΗΜΑΘΙΑΣ ΜΕ ΟΜΙΛΗΤΗ ΤΟΝ ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΠΟΥΤΑ


       Στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα εκδηλώσεων του παλιού δημαρχείου Μακροχωρίου  πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη, που συγκάλεσε η Γραμματεία Ημαθίας της ΠΑΣΥ, με συμμετοχή αγροτών κύρια από τους Νομούς Ημαθίας και Πέλλας. 
       Στη σύσκεψη μίλησε ο Βαγγέλης Μπούτας από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων & πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπ. Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, που τόνισε ανάμεσα σε άλλα :
      «Τα μέτρα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σαν προαπαιτούμενα του 3ου μνημονίου, που ψήφισε το καλοκαίρι από κοινού και με ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι στοχεύουν στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Πάνε «δέρμα-νύχι» με την κουτσουρεμένη κατά 50% νέα ΚΑΠ 2015-2020 της ΕΕ, που προχωρά στη δημιουργία μεγάλων αγροτικών καπιταλιστικών επιχειρήσεων στην αγροτική παραγωγή με το άρπαγμα γης & παραγωγής από τα μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά. Γι’αυτό και ανεβάζουν το ΦΠΑ στα εφόδια από το 13% στο 23%, αυξάνουν οριζίντια για όλους - μικρούς & μεγάλους - τη φορολογία από το 13% στο 26% από το πρώτο ευρώ στο σύνολο των εισοδημάτων-ενισχύσεων-αποζημιώσεων, υπερτριπλασιάζουν την προκαταβολή φόρου από το 27,5% στο 100%, τριπλασιάζουν τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ και ένα σωρό άλλα μέτρα και χαράτσια. 
      To προηγούμενο διάστημα συντονισμένοι με το πλαίσιο των αιτημάτων, που καταλήξαμε στην πανελλαδική σύσκεψη των Μπλόκων με συμμετοχή πάνω από 250 Φορέων από 37 Νομούς της χώρας στις 18 Οκτώβρη  στη Λάρισα  Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων , συμβάλαμε στην ανάπτυξη μεγάλων αγροτικών κινητοποιήσεων με διάφορες μορφές ( συσκέψεις, παραστάσεις-καταλήψεις ΔΟΥ-ΕΛΓΑ-Περιφερειών, συλλαλητήρια με τρακτέρ, κ.ά. ) σε όλη τη χώρα. Βασισμένοι στο πλαίσιο των δίκαιων αιτημάτων μας θα προχωρήσουμε, όπως είχαμε αποφασίσει σε νέα πανελλαδική σύσκεψη το πιθανότερο στις 6 Δεκέμβρη στην πορεία κλιμάκωσης των αγωνιστικών διεκδικήσεων για την επιβίωση της μικρομεσαίας αγροτιάς.

      Το προηγούμενο διάστημα φάνηκε γιατί δεν είναι όλοι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι «το ίδιο» και εμείς δεν μπορούμε να δεχτούμε την οριζόντια φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, που προέβαλαν σαν αίτημα διάφορες Πρωτοβουλίες. Εμείς ζητάμε αφορολόγητο επιβίωσης τα 30.000 ευρώ συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί και από ‘κεί και πάνω να φορολογηθούν προοδευτικά οι μεγαλαοαγρότες μέχρι και με 45%. Εμείς αντιπαλεύουμε την ΚΑΠ του ξεκληρίσματος, οι διάφορες Πρωτοβουλίες τη θεωρούν «εργαλείο ανασυγκρότησης της αγροτικής μας οικονομία. Οι διάφοροι ηγέτες των Πρωτοβουλιών προσπαθούν να νεκραναστήσουν τις απαξιωμένες στη συνείδηση της αγροτιάς ΠΑΣΕΓΕΣ-ΓΕΣΑΣΕ-ΣΥΔΑΣΕ, που έβαζαν πλάτη τα προηγούμενα χρόνια στις εφαρμοζόμενες αντιαγροτικές πολιτικές και έχουν τεράστιες ευθύνες για την  διάλυση αγροτικού & συνεταιριστικού κινήματος, τη στιγμή που χειροτέρευε η θέση του μικρομεσαίου αγρότη & κτηνοτρόφου.κάθε.
      Στον αγώνα μας αυτό έχουμε φυσικούς συμμάχους και δεν πάμε μόνοι μας. Έχουμε τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες, τους συνταξιούχους, τις γυναίκες, τα παιδιά μας, που σπουδάζουν για ένα καλύτερο αύριο. Με όλους αυτούς αντιπαλεύουμε τις βάρβαρες καπιταλιστικές αντιλαϊκές πολιτικές.
     Προχωράμε στην συνέχιση και κλιμάκωση των αγωνιστικών μας αντιδράσεων στη λαίλαπα αντιαγροτικών μέτρων με οργανωμένο πανελλαδικό συντονισμό κόντρα στη βία των ΜΑΤ και των χημικών της «αριστερής» κυβέρνησης και των συνεχιζόμενης και από αυτήν τακτικής των αγροτοδικείων», κατέληξε στην τοποθέτησή του ο Βαγγέλης Μπούτας.

      Ακολούθησαν ερωτήσεις και ξεκαθαρίστηκαν απορίες, ενώ έγιναν και πολλές παρεμβάσεις από του συμμετέχοντες αγρότες. Δόθηκε ραντεβού με όλους στους αγώνες, που εντείνονται το επόμενο διάστημα ενάντια στο ξεκλήρισμά τους, στην δυναμική αγωνιστική τους απάντηση σ’αυτές τις - πέρα για πέρα - αντιαγροτικές πολιτικές, που φορτώνουν τη δική τους καπιταλιστική οικονομική κρίση στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων, γιατί δεν πρέπει να καταδικαστούμε στην ανέχεια εμείς & τα παιδιά μας για να σωθούν τα κέρδη των λίγων.          

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ "ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ" ΕΔΕΣΣΑΣ



Γιάννης  Σηφάκης:  Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε την αρχιτεκτονική μελέτη του  τζαμιού που αποτελεί έδρα του συλλόγου «Μέγας Αλέξανδρος» στην Έδεσσα

Το Κ.Α.Σ. συνεδρίασε την Τετάρτη 18 Νοέμβρη και ενέκρινε την αρχιτεκτονική μελέτη του τζαμιού στο οποίο βρίσκεται η έδρα και το κινηματοθέατρο του συλλόγου «Μέγας Αλέξανδρος» στην Έδεσσα. 
Ο βουλευτής εξέφρασε την ικανοποίηση του που ,παρά την αργοπορία, το έργο αυτό παίρνει τον δρόμο του. Σε πρόσφατη συνάντηση του με την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Βλαζάκη είχε ζητήσει την επίσπευση της εξέτασης του χρονίζοντος θέματος από το Κ.Α.Σ. 
Η ολοκλήρωση του έργου είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Έδεσσα και όλη την γύρω περιοχή  καθόσον λείπει από την πόλη ένας οργανωμένος  χώρος εκδηλώσεων και ακόμη έχει υποχωρήσει η σημαντική πολιτιστική και επιμορφωτική δουλειά  του ιστορικού συλλόγου «Μέγας Αλέξανδρος» λόγω της μεγάλης καθυστέρησης των εργασιών αποκατάστασης μετά την επιβεβλημένη εμπλοκή της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας  για την προστασία και αποκατάσταση του μνημείου. 
Η προσπάθεια θα συνεχιστεί για την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου.  

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗ.Κ.Ε. ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ


19 Νοεμβρίου
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κακοποίησης των Παιδιών

Η παιδική κακοποίηση αποτελεί συχνό και σοβαρό κοινωνικό φαινόμενο του αιώνα μας και έναν από τους βασικότερους παράγοντες παιδικής θνησιμότητας. Τα παιδιά συνήθως κακοποιούνται μέσα στην ίδια τους την οικογένεια ή από άτομα που γνωρίζουν στο ευρύτερο περιβάλλον τους και σπανιότερα από αγνώστους.
Και ενώ τα στατιστικά και οι αριθμοί σπάνε όλα τα ρεκόρ με περιστατικά εντός και εκτός της οικογένειας σε όλον τον κόσμο και παρά την έκταση της παιδικής κακοποίησης, ελάχιστες περιπτώσεις καταγγέλλονται και ακολουθούν τον δρόμο της δικαιοσύνης. Ενδεικτικό είναι ότι οι περιπτώσεις κακοποίησης ή παραμέλησης ανηλίκων που αναφέρθηκαν στις Αρχές δεν φτάνουν καν το 1%. Αυτό μας οδηγεί αντιμέτωπους με ένα πρόβλημα που κάποιοι γνωρίζουν αλλά δεν μιλάνε.
Η σιωπή δεν βοηθά.
Το μέλλον του κόσμου είναι τα παιδιά και θα πρέπει να εξασφαλίσουμε γαλήνιες και ευτυχισμένες παιδικές ψυχές χωρίς πόνο και φόβο. Μην γίνεστε συνένοχοι μένοντας σιωπηλοί στο πρόβλημα αλλά και μην φοβάστε να μιλήσετε.
Ως ενεργός πολίτης και ως πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Αλμωπίας (ΔΗ.Κ.Ε.Α.) προσπαθώ μαζί με τους συνεργάτες μου να οργανώσουμε και να δημιουργήσουμε σωστά δομημένες υπηρεσίες μέσα από συνεργασίες με φορείς που σχετίζονται άμεσα καθώς και από ένα επιχειρησιακό σχεδιασμό στα πλαίσια και δράσεων της Κοινωφελούς αλλά και της γενικότερης κοινωνικής πολιτικής του Δήμου μας για το επόμενο χρονικό διάστημα, ώστε ο πολίτης και το κάθε παιδί να ξέρει ότι κάποιος είναι δίπλα του, κάποιος θα μπορεί να τον βοηθήσει. Να ξέρει ότι υπάρχουν αυτοί που μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα, που απ’ ότι φαίνεται είναι πρόβλημα όλων μας.
Όποιος δεν μιλά είναι συνένοχος. Όλοι μαζί μπορούμε να βοηθήσουμε για να γίνει καλύτερος αυτός ο κόσμος. Αυτό θα γίνει αν έχουμε μέλλον, ας μην ξεχνάμε όμως ότι το μέλλον μας είναι τα παιδιά.
Η σιωπή δεν βοηθά. Για αυτό λοιπόν ας φωνάξουμε όλοι μαζί. ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ! ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΚΑΚΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ!

Χρήστος Γεωργίου

Πρόεδρος ΔΗ.Κ.Ε. Αλμωπίας

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...