Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Ιός


Μπαμπά, πως ήρθα στον κόσμο?

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ Α΄ΕΛΜΕ ΠΕΛΛΑΣ



ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ 1-8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Καλούνται τα Μέλη της Α΄ΕΛΜΕ ΠΕΛΛΑΣ να συμμετάσχουν στην εθελοντική αιμοδοσία του μηνός Δεκεμβρίου στο Νοσοκομείο της Έδεσσας καθημερινά το πρωί από τις 9.00-13.00 μμ και απόγεμα 18.30-19.30 ,1-8 Δεκεμβρίου 2015.Στην Αριδαία μπορούν να δώσουν την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου στο Κέντρο Υγείας Αριδαίας.
 Κατά την ημέρα της Αιμοδοσίας ,οι συνάδελφοι που θα δώσουν αίμα δικαιούνται άδεια ,και επιπλέον 2 ημέρες άδειας, οποτεδήποτε θελήσουν μέχρι το τέλος του 2015. Θα πρέπει να ζητήσουν και να λάβουν βεβαίωση ότι έδωσαν αίμα για την Α΄ΕΛΜΕ ΠΕΛΛΑΣ, την οποία θα προσκομίσουν στη διεύθυνση του σχολείου τους.
Επειδή η Τράπεζα Αίματος της Α΄ΕΛΜΕ ΠΕΛΛΑΣ αριθμεί μόνο τρείς φιάλες και ταυτόχρονα οι ανάγκες για αίμα από τους συναδέλφους μας για τους ίδιους ή συγγενείς τους είναι μεγάλες,παρακαλούνται οι συνάδελφοι που έχουν τη δυνατότητα, να βοηθήσουν.
Η ανάγκη για αίμα είναι επιτακτική!


 Για το Δ.Σ. της Α΄ΕΛΜΕ ΠΕΛΛΑΣ

                                                                
Η Πρόεδρος                                                                                                     Ο Γραμματέας
Δουλγερίδου Μαριάννα                                                                         Παπαδόπουλος Γιώργος

ΝΕΚΡΟΣ 72ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΠΛΑΚΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΔΕΝΤΡΟ



Ένας 72χρονος άνδρας βρήκε τραγικό θάνατο χθες στην Αριδαία...

Συγκεκριμένα, χθες το μεσημέρι στην περιοχή του Νεοχωρίου, 72χρονος κατά την διάρκεια κοπής δέντρου σε χωράφι ιδιοκτησίας του, καταπλακώθηκε από αυτό, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του. 
Ο άτυχος άνδρας αρχικά μεταφέρθηκε στο Κ.Υ. Αριδαίας και κατόπιν στο νονοκομείο Έδεσσας, όπου δυστυχώς κατέληξε.

Προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Έδεσσας.

Ο "ΜΥΣΤΙΚΟΣ" ΔΕΙΠΝΟΣ ΤΟΥ ΑΣ ΠΡΟΜΑΧΟΙ


Στο πατάρι του ταχυφαγείου "GRECOS" των Προμάχων συγκεντρώθηκαν προχθές οι ποδοσφαιριστές του τοπικού ΑΣ για να δειπνήσουν και συνδυάζοντας το τερπνόν μετά του ωφελίμου, παρακολούθησαν τον αγώνα ΜΠΑΓΕΡΝ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ.

Επιβεβαιώνοντας το ζεστό-φιλικό κλίμα που επικρατεί στις τάξεις του συλλόγου, διασκέδασαν και αντάλλαξαν πειράγματα και απόψεις επί παντός επιστητού.

Την έκπληξη της βραδιάς έκανε ο Τάκης Πουσίνης-Γκαζής, ο οποίος αποκάλυψε την κρούση, που του έχει γίνει, για μεταγραφή στην ομάδα του Μονάχου.

Ο ιστορικός "κάπτεν" της ομάδας Γιώργος Αμπάρης ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αγοράσει καινούριο τρακτέρ, στα χνάρια του Φουρτούνα, με την ελπίδα να τον ακολουθήσει στο "ο παίκτης οργώνει", ενώ ο Δημήτρης Άτζος-Αντράμ, υποχρεώθηκε να φάει μια ολόκληρη πιπεριά Μπαχόβου (τσούσκα), ως τιμωρία για την κόκκινη κάρτα που δέχτηκε στον αγώνα με την Άψαλο.

Από το διπλανό τραπέζι, ο προπονητής της Αναγέννησης Δωροθέας Γιώργος Σέλκος-Μπέϊλη, δεχόταν τις χρήσιμες συμβουλές του κόουτς και μεγαλομάνατζερ Μελέτη, για τα συστήματα που πρέπει να ακολουθήσει στο δύσκολο πρωτάθλημα της Α κατηγορίας.

Ο τερματοφύλακας του ΑΣ Χρήστος Σέλκος, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι ο πολύμηνος τραυματισμός του, πλησιάζει στην αποκατάστασή του, χάρη στις φροντίδες του φυσιοθεραπευτή της Γκενκ Βελγίου, με τον οποίο είναι στενοί φίλοι, ενώ ο Γιάννης Παπαδόπουλος εκμυστηρεύτηκε στον Στέφανο Μεσκίνη ότι σκοπεύει να μετακομίσει μόνιμα στους Προμάχους.

Η βραδιά έκλεισε με το φοβερό ανέκδοτο που είπε ο ιδιοκτήτης του καταστήματος "Έλληνας" κάνοντας όλους να συγκρατούν τις κοιλιές τους από τα γέλια.











ΞΥΠΝΩΝΤΑΣ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΕΦΙΑΛΤΗ



Ήταν μια γυναίκα πολύ ψηλή, πολύ επιβλητική, πολύ δυνατή, πολύ κακιά. Κ ήταν εκείνο το κορίτσι απέναντί της. Αδύνατο, απροστάτευτο.

 Είχε κάνει κάτι που δεν έπρεπε. Δεν θυμόταν τι, είχε κάνει κάτι που ενόχλησε και θύμωσε πολύ αυτήν την γυναίκα. Το κορίτσι κράταγε ένα άσπρο σκυλάκι στα χέρια της. Το κρατούσε γιατί ήταν άρρωστο κ ίσως γέρικο πολύ. Το αγαπούσε. Η γυναίκα ήταν πάνω στην ώρα που θα έπαιρνε την εκδίκηση της, θα τιμωρούσε το κορίτσι. Βρίσκονταν σε μια αποβάθρα τρένων.
 Η γυναίκα κατέβηκε τα σκαλιά αργά και αποφασιστικά. Πλησίασε το κορίτσι κ άρπαξε με βία από τα χέρια του το σκυλάκι. Το κορίτσι φώναζε να μην του κάνει κακό, αλλά μάταια. Τη στιγμή που περνούσε το τρένο και οι πόρτες άνοιξαν το πέταξε μέσα με δύναμη. Το σκυλί κυλούσε στον διάδρομο και χτυπούσε όπου έβρισκε. Το κορίτσι άκουγε το σκυλάκι να κλαψουρίζει, ήθελε να το βοηθήσει. Δεν μπορούσε να κουνηθεί, ήθελε να ουρλιάξει κ δεν μπορούσε, δεν έβγαινε φωνή.
 Η γυναίκα συνέχισε να κάνει το ίδιο στο σκυλάκι ξανά και ξανά όσα τρένα πέρναγαν και άνοιγαν οι πόρτες τους το πέταγε μέσα με δύναμη κ ξανά από την αρχή, με εκείνη να φωνάζει ΄΄ θα το μετανιώσεις αυτό που έκανες ΄΄ και το σκυλάκι να σκούζει από τον πόνο. Στο τέλος το σκυλάκι μόνο κ ανήμπορο ξεψύχησε με τα σωθικά του όχι μόνο να σφαδάζουν από τον πόνο αλλά και να τρέμει ως τα κόκκαλα του από τον φόβο. 

   Τίποτα δεν άλλαξε…   Το πρωί δοκίμασε να ακούσει τα νέα της ημέρας. Εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στην Ειδομένη κάνουν σκληρή διαμαρτυρία ράβοντας τα στόματα τους. Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους. Ο πόνος κ όλη η βασανισμένη κ αδιέξοδη ζωή τους φαίνεται στα μάτια τους .

   Το Συριακό παρατηρητήριο κάνει  λόγο για 42.234 αεροπορικές επιθέσεις και σχεδόν 7000 άμαχοι νεκροί σε ένα χρόνο στη Συρία. Από το SOHR δίνονται 6889 θάνατοι αμάχων, μεταξύ των οποίων 969 είναι γυναίκες και 1436 παιδιά. Χώρια όσοι τραυματίστηκαν.   Η Ευρώπη ζει καινούριες μέρες. Την νιώθεις να φοβάται. Να φοβάται κ άλλο τρομοκρατικό χτύπημα όμως δεν ξέρει από πού θα της έρθει! Γίνεται καχύποπτη, φοβάται τον πλησίον της. Γίνεται ξενοφοβική. Το 79% των Σλοβένων δηλώνει πως φοβάται τους πρόσφυγες.

    Και σταμάτησε να διαβάζει τις ειδήσεις για τον Κόσμο. Δεν έχουν τελειωμό. Τίποτα ευχάριστο.

   Προχώρησε λοιπόν στα εσωτερικά της χώρας. Αντιπολίτευση δεν υπάρχει. Είναι γεγονός. η ΝΔ βαράει διάλυση. Ο Συριζα αλωνίζει μόνος του.  Ο Τσίπρας μυξοκλαίγεται γιατί ψάχνει να βρει πεδίο συνεννόησης και δεν βρίσκει πουθενά! Κ ενώ κοντεύουμε στο τέλος να μείνουμε κ χωρίς κυβέρνηση με τις συνεχείς παραιτήσεις και την μη ανάληψη ευθυνών από τους βουλευτές, στην Ελλάδα συμβαίνουν πράγματα απίστευτα όπως το ότι οι Ελληνικές τράπεζες πουλήθηκαν σε ξένους επενδυτές ¨¨κοψοχρονιά ¨¨  Γίνεται λόγος για χάσιμο πολλών δισεκατομμυρίων του κράτους.  

     Η Ελλάδα παραμένει μετέωρη. Το μέλλον της αβέβαιο. Ο Πρωθυπουργός της θυμίζει καρτούν, θυμίζει τον άμοιρο το Κογιότ  από το ΄΄μπιμπ μπιμπ ΄΄ που μάταια προσπαθεί να πιάσει το πουλί Δρομέα, και σκαρφίζεται διάφορα χαζά ελεεινά κόλπα της τελευταίας στιγμής, σίγουρο κάθε φορά, πως θα πετύχουν και όλο τρώει τα μούτρα του.  Θυμίζει παιδάκι που το βαλαν να παίξει ένα ρόλο στο θέατρο και δεν μπορεί, δεν νιώθει άνετα γιατί το κοστούμι του, του πέφτει πολύ μεγάλο.

   Απογοήτευση. Από ποιον εφιάλτη ξύπνησε; Από  αυτόν με το σκυλάκι δεν ήταν;  Κλείνει τα μάτια και αισθάνεται πόνο. Ανοίγει τα μάτια και σκοτάδι. 

   Ακινησία και σκέψη.    Αν δεν έχεις κάποιον να αγαπάς και να αγαπιέσαι σε αυτή τη ζωή, την έχεις κάτσει ΠΟΛΥ ΑΣΧΗΜΑ.

  Κ έτσι λίγο φτερούγισε η καρδιά και έφυγε για δουλειά όπως κάθε μέρα, γιατί όπως έχει ακούσει ΄΄ η δράση είναι ο εχθρός της σκέψης ΄΄.  

Κωνσταντίνα Καραδήμα 





 Πηγή: www.lifo.gr

ΤΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ-ΚΑΜΙΚΑΖΙ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ;



How God rewards a female suicide bomber. Michelle Tsai,Slate, 29.03, 2010.
   Πώς ανταμείβει ο Θεός τις γυναίκες καμικάζι ; 

  Ξέρουμε ότι οι άντρες-καμικάζι αναμένουν ότι θα βρούν στον Παράδεισο 72 παρθένες. Σε ποιά ανταμοιβή μπορούν να ελπίζουν οι γυναίκες ; 

  Σε ότι τους περιμένουν εκεί οι άντρες τους. Το Κοράνι είναι φειδωλό σε λεπτομέρειες σε ό,τι αφορά τη μετά θάνατον ζωή, ωστόσο αναφέρει ότι οι πιστοί θα συναντήσουν εκεί τις houri, δηλαδή τις παρθένες "με το σεμνό βλέμμα που κανένας άντρας ή πνεύμα δεν θα έχει διακορεύσει πριν απ' αυτούς" (ο Παράδεισος προσφέρεται σε όλους τους πιστούς, αλλά οι μάρτυρες φτάνουν εκεί πιο γρήγορα).
 Ο Al-Tirmidhi, έγκριτος σχολιαστής του Κορανίου, εξηγεί σ' ένα hadith ότι ο κάθε άντρας θα διαθέτει στον Παράδεισο έξι δωδεκάδες houri. Αντιθέτως, πολλοί λίγοι σχολιαστές έχουν αναφερθεί στην ανταμειβή των γυναικών. Ο λόγιος του 9ου αιώνα Al-Tabarani αποφάνθηκε πως οι γυναίκες θα ενωθούν εκ νέου με τους άντρες τους στη μετά θάνατον ζωή, κι όσο γι' αυτές που ήταν παντρεμένες πάνω από μια φορά θα μπορούν να διαλέξουν τον καλύτερο σύζυγο για την αιωνιότητα. ('Αλλοι σχολιαστές διευκρίνισαν πως μια γυναίκα που δεν θα είχε ποτέ παντρευτεί θα μπορούσε να παντρευτεί στον Παράδεισο οποιονδήποτε άντρα της αρεσκείας της). 

  Από τον 9ο ως τον 12ο αιώνα, οι μουσουλμάνοι λόγιοι περιέγραψαν τον Παράδεισο σαν έναν τόπο αισθησιακών απολαύσεων -για τους άντρες. Αναρωτήθηκαν αν οι άντρες θα παρέμεναν στον Παράδεισο παντρεμένοι με τις γυναίκες του, αν θα μπορούσαν να έχουν σεξουαλικές επαφές με τις παρθένες, κι αν αυτές θα διέθεταν έναν πρωκτό (κάποιοι διαβεβαίωναν πως οι λειτουργίες αποβολής του σώματος θα εξαφανίζονταν στον Παράδεισο).
 Υπήρχαν μάλιστα και διαφωνίες για τον αριθμό των παρθένων που θα αντιστοιχούσαν σε κάθε άντρα. Για τον Al-Tirmidhi, αντιστοιχούσαν 72, ενώ ο Mulla Ali Qari, ένας ιμάμης του 11ου αιώνα, υπολόγιζε σε 70, στις οποίες θα έπρεπε να προστεθούν δύο κανονικές σύζυγοι. Ο ιμάμης Al-Bayhaqi ήταν πιο γενναιόδωρος, εφ' όσον παραχωρούσε σε κάθε άντρα το λιγότερο 500 συζύγους, 4.000 παρθένες και 8.000 παντρεμένες γυναίκες.
 Η σημασία της λέξης hour υποδέχεται κι αυτή διαφορετικές ερμηνείες, γιατί μπορεί να σημαίνει και "λευκό σταφύλι" αν τη διαβάζουμε στη συριακή διάλεκτο αντί για την αραβική γλώσσα. 

  Οι γυναίκες μπορεί να μην απολαμβάνουν όλα αυτά τα οφέλη, αλλά σύμφωνα με τις θρησκευτικές ερμηνείες ο Παράδεισος θα τις μεταμορφώσει και θα γίνουν όμορφες, ευτυχισμένες και απαλλαγμένες από τη ζήλεια. Το γεγονός ότι νήστευαν και προσευχόνταν στον Αλλάχ στην επίγεια ζωή τους θα τις καταστήσει ανώτερες από τις παρθένες, οι οποίες δεν υπάρχουν παρά μόνο στον Παράδεισο.
 Κάποιοι σύγχρονοι κληρικοί υπογραμμίζουν πως στον Παράδεισο οι άντρες δεν θα βαριούνται ποτέ τις γυναίκες τους, παρά την πληθώρα των houri. Αυτό ίσως εξηγεί γιατί η κάθε υποψήφια βομβίστρια αυτοκτονίας δηλώνει πως θέλει να γίνει η αρχηγός των 72 παρθένων, η πιο όμορφη μεταξύ των όμορφων". 

Michelle Tsai [ταϊβανο-αμερικανίδα αρθρογράφος] 



(...) Και τώρα, κύριε του Τηλέμαχου, Εκθειάστε μας τη μικρή σας Ιθάκη, Το Salente σας, και τα στενάχωρα τα τείχη σας, 
'Οπου οι Κρήτες σας, θλιβερά ενάρετοι, Φτωχοί σε αγαθά αλλά χορτάτοι σε αποχή,
 Στερούνται τα πάντα για να 'χουν την αφθονία. Θαυμάζω πολύ το κολακευτικό σας ύφος, Και την πρόζα σας, αν και σέρνεται λίγο, Αλλά, φίλε μου, δέχομαι ολόψυχα 
Να μου τις βρέξουν μέσα στα τείχη του δικού σας Salente Αν τυχόν κι αναζητούσα εκεί την ευτυχία μου. Όσο για σας, που είστε ο κήπος εκείνου του πρώτου ανθρωπάκου,
 Ο κήπος που έγινε διάσημος από το διάβολο και το μήλο, Μάταια οι Huet και Calmet, μέσα στην επαρσή τους,

 Αποτολμούν με τη γνώση τους όλη Του παραδείσου να αναζητήσουν τη θέση : Ο επίγειος παράδεισος βρίσκεται εκεί που είμαι. 

  Βολταίρος, Le mondain (Ο κοσμικός), 1736. Μετάφρ. Σ.Σ. [Ο Βολταίρος αναφέρεται εδώ στον Τηλέμαχο του γάλλου συγγραφέα François Fénelon] 





Πηγή: www.lifo.gr

Η ΖΩΗ ΜΕ ΕΧΘΡΟΥΣ: ΟΤΑΝ ΕΦΤΑΣΑΝ ΣΤΑ ΥΨΗ ΟΙ ΦΙΛΟΚΑΤΗΓΟΡΕΣ ΠΟΖΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΧΘΗΡΟΙ ΑΦΟΡΙΣΜΟΙ

Image

Έχουμε ξεμάθει να ζούμε με εχθρούς. Ακόμα και σε αυτά τα χρόνια της κρίσης, που έφτασαν στα ύψη οι φιλοκατήγορες πόζες και οι μοχθηροί αφορισμοί, δεν γίναμε εμπόλεμοι.

Aπό τον ΝΙΚΟΛΑ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗ 

Η συγκυρία μοιάζει να γεννάει πολεμικά μέτωπα κάθε είδους, ενώ οι κοινωνίες μας στηρίζονται στην απώθηση της πολεμικής αναμέτρησης: στον διάλογο, στην αυτοανάλυση, σε κανόνες ελέγχου και τεχνικές εξημέρωσης της βίας.
 Έχουμε ξεμάθει να ζούμε με εχθρούς. Ακόμα και σε αυτά τα χρόνια της κρίσης, που έφτασαν στα ύψη οι φιλοκατήγορες πόζες και οι μοχθηροί αφορισμοί, δεν γίναμε εμπόλεμοι. Το μόνο που συνέβη ήταν να χάσουμε άπειρες φορές την υπομονή μας με τους άλλους, τους εκάστοτε «απέναντι».
 Ευχηθήκαμε να μην ήταν έτσι τα πράγματα και «αυτοί» −όσοι, τέλος πάντων, βρέθηκαν στην αντίπαλη όχθη− να ήταν λιγάκι διαφορετικοί, να ακολουθούσαν τις δικές μας ιδέες. Αλλά ο εχθρός με τη σκληρή και ανυπόφορη έννοια του όρου μάς είναι κάτι άγνωστο.
 Δυσκολευόμαστε να αισθανθούμε το αληθινό ψυχρό μίσος, όσο και αν κινούμαστε σε μια φούσκα όπου περισσεύουν οι επιδεικτικοί καβγάδες και τα χτυπήματα. Δεν είναι καθολικός κανόνας αυτό. Υπάρχουν ακόμα πολλά άτομα και ομάδες γύρω μας που εχθρεύονται, με τη φανατική, δολοφονική σχεδόν, σημασία της λέξης. Μιλούν μια γλώσσα προγραφών και κάθαρσης, φωνάζοντας ότι το εννοούν και ότι δεν παίζουν.
 Εμφανίζονται, με άλλα λόγια, διεκδικώντας την αυθεντική πιστοποίηση του εξτρεμιστή, του ανελέητου εχθρού κάθε γερασμένου συμβιβασμού. Οι υποσχέσεις τους μοιάζουν περισσότερο με θορυβώδεις απειλές προς την άλλη πλευρά: η περιφρόνηση του ακροδεξιού για τα αριστερά ή φιλελεύθερα «σκουπίδια», η αναρχική απέχθεια για κάθε ένστολη ύπαρξη και κρατικό σύμβολο ή το χύμα μένος του αγανακτισμένου προς πάσα κατεύθυνση. 

Όλα αυτά, όμως, τα άνθη της έχθρας δεν μπορούν να κατακτήσουν την πλειονότητα. Παίρνουν δυνάμεις από τη μία ή την άλλη κοινωνική συγκυρία, αλλά δεν είναι τόσο ισχυρά για να πισωγυρίσουν τη χώρα στους εμφυλίους της Ιστορίας της.
 Ο λόγος είναι ένας: βρισκόμαστε, με όλες μας τις ιδιαιτερότητες, στον αστερισμό της δυτικής φιλελεύθερης «μαλθακότητας». Αυτό σημαίνει ότι δεν αντέχουμε το αίμα και είμαστε κατά βάση απρόθυμοι να σκοτώσουμε και να σκοτωθούμε σ' έναν αγώνα μέχρις εσχάτων. Δεκαετίες ειρηνικής ζωής με σχετική ευμάρεια έκαναν τον εχθρό μια αφηρημένη ιδέα.
 Και οι πατροπαράδοτοι εχθροί του έθνους, ο «Τούρκος» και πολύ αργότερα ο «Σκοπιανός», έγιναν απλώς τα αντανακλαστικά ενός μπανάλ εθνικισμού, αλλοιωμένου από τα χρόνια και τη διαρκή επανάληψη των συνθημάτων του. Τα ίδια τα περίφημα εθνικά θέματα, για παράδειγμα, κάνουν πια ένα σύντομο πέρασμα στην πολιτική μας σκηνή, που ασχολείται με άλλα προβλήματα. Οι παλιάς κοπής εχθροί έχουν ξεθυμάνει και μόνο όταν εμφανιστεί ένας Φίλης (ή παλιότερα μια Ρεπούση) ξυπνάμε, μαστιγώνοντας τους «βέβηλους».
 Όταν λέω ότι ξεμάθαμε τον εχθρό, εννοώ τη μεγάλη, κάθετη και τρομερή αντίθεση. Άλλο πράγμα είναι ο εθισμός στους συμβολικούς πολέμους που μεγεθύνονται τερατωδώς στο Διαδίκτυο. Να, όμως, που η συγκεκριμένη ιστορική και πολιτική στιγμή δεν είναι τόσο αμέριμνη όσο η σκέψη που προσπαθεί να την κατανοήσει (και πώς να καταλάβει κανείς τέτοιες δόσεις χάους;). Η συγκυρία μοιάζει να γεννάει πολεμικά μέτωπα κάθε είδους, ενώ οι κοινωνίες μας στηρίζονται στην απώθηση της πολεμικής αναμέτρησης: στον διάλογο, στην αυτοανάλυση, σε κανόνες ελέγχου και τεχνικές εξημέρωσης της βίας.
 Για να το πω διαφορετικά, η τρομοκρατία, η μηδενιστική βία και οι τυφλές απειλές υπενθυμίζουν την ύπαρξη του πολιτικού κακού. Το πολιτικό κακό δεν εξαφανίστηκε, φυσικά, μαζί με τους ολοκληρωτισμούς του εικοστού αιώνα και τις στρατοπεδικές κοινωνίες.
 Πρόκειται, όμως, για κάτι πολύ διαφορετικό από τα κοινωνικά ή οικονομικά προβλήματα της κρίσης. Αυτά αντιμετωπίζονται στη συμβατική αρένα των διεκδικήσεων ή στα παιχνίδια διαπραγμάτευσης ανάμεσα σε συμφέροντα, εξουσίες και κοινωνικούς θεσμούς.
 Ο εχθρός, όμως, με τη βαριά και επίφοβη σημασία του όρου δεν διαπραγματεύεται κάτι. Διότι δεν αναγνωρίζει το γήπεδο του διαλόγου, της διαφωνίας ή της πολιτικής αντιπαράθεσης. Αρκεί να δούμε τις Βρυξέλλες αυτές τις μέρες στην ιδιόμορφη κατάσταση πολιορκίας. Έζησαν μια ανορθόδοξη συνθήκη ομηρίας που πάγωσε την κοινωνική ζωή. Οι Βέλγοι, ωστόσο, έδειξαν ότι έχουν μεγάλα αποθέματα χιούμορ και υπομονής. Έμειναν μέσα στα σπίτια τους ακολουθώντας τις «οδηγίες των Αρχών», αλλά δεν οχυρώθηκαν σε κανένα μπούνκερ μίσους. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί κανείς να έχει συνείδηση της σοβαρότητας των στιγμών, χωρίς να απαρνηθεί τον ηθικό κώδικα της ανοιχτής κοινωνίας.
 Η ζωή με εχθρούς, πέραν των άλλων, φέρνει πάντα πιο κοντά μια αγέλαστη, λογοκριμένη και φιλύποπτη καθημερινότητα. Το αντίδοτο σε αυτό μπορεί και να είναι το σκίτσο με τη σαμπάνια στο «Charlie Hebdo» ή οι γάτες στα τουίτερ των Βέλγων. 
Μαζί, όμως, με τη συνειδητοποίηση ότι δεν ζούμε προστατευμένοι από τις θύελλες της Ιστορίας. 




Πηγή: www.lifo.gr

Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΠΕΡΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΨΥΧΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ



Νέα έρευνα απεικόνισης του εγκεφάλου διαπίστωσε ότι η περιοχή που σχετίζεται με την παρορμητικότητα ενεργοποιείται σε παχύσαρκα παιδιά όταν εισάγονται μυρωδιές από τρόφιμα. Αυτή η ίδια περιοχή του εγκεφάλου συνδέεται επίσης με την ανάπτυξη των ψυχαναγκαστικών-καταναγκαστικών διαταραχών.

   Οι επιστήμονες του νοσοκομείου Infantil de México που βρίσκεται  στην Πόλη του Μεξικού, αναφέρουν ότι μετά από αυτή την ανακάλυψη για τη σχέση παχυσαρκίας και διαταραχών του εγκεφάλου, μπορεί να υπάρξουν νέες προσεγγίσεις για τη θεραπεία της παχυσαρκίας.

   "Για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς της αντίδρασης του εγκεφάλου στα ερεθίσματα των οσμών," δήλωσε ο Pilar Dies-Suarez, επικεφαλής ακτινολόγος στο νοσοκομείο.

   «Αυτή η μελέτη μας έχει δώσει μια καλύτερη κατανόηση ότι η παχυσαρκία έχει μια συνιστώσα νευρολογικής διαταραχής και τα ευρήματα έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν τη θεραπεία των παχύσαρκων ασθενών", είπε επίσης. 

  Η παιδική παχυσαρκία έχει χαρακτηριστεί ως μια αναδυόμενη απειλή  για την υγεία. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, περίπου 12,7 εκατομμύρια παιδιά είναι παχύσαρκα. Τα παιδιά που πάσχουν από παχυσαρκία διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν υψηλή πίεση του αίματος, διαβήτη τύπου ΙΙ, και αναπνευστικά προβλήματα, ανάμεσα σε πολλά άλλα προβλήματα υγείας. 



Πηγή: www.lifo.gr

ΚΑΛΕΣΜΑ ΠΑΣΥ ΠΕΛΛΑΣ ΓΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΚΥΔΡΑΣ


ΟΛΟΙ στην ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ στη ΣΚΥΔΡΑ                                                       τη ΔΕΥΤΕΡΑ  30 ΝΟΕΜΒΡΗ  στις 11 π.μ. ! 
ΕΝΑΝΤΙΑ στα ΑΝΤΙΑΓΡΟΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
& τη ΦΟΡΟΛΗΣΤΕΙΑ ΑΓΡΟΤΟ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ        
     Συνάδελφοι αγροτο-κτηνοτρόφοι της Πέλλας
      Η καταιγίδα των φορολογικών μέτρων της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που πορεύεται στους αντιλαϊκούς μονόδρομους της ΕΕ, σφίγγει σαν θηλιά στο λαιμό της φτωχομεσαίας αγροτιάς με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική 2014 – 2020 των μειωμένων κατά 50% κονδυλίων του προϋπολογισμού της ΕΕ για τη γεωργία μέχρι το 2019, επιταχύνοντας το ξεκλήρισμά μας     
► Στις απλήρωτες για μήνες παραγωγές μας ( Ροδάκινα, Γάλα, κλπ ), στις τιμές κάτω του κόστους των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων μας,  στις ζημιές που δεν αποζημιώνονται δίκαια από τον ΕΛΓΑ, στις ζημιές από το Ρώσικο εμπάργκο στις εξαγωγές μας, στο κάθε μέρα αυξανόμενο κόστος παραγωγής, στα ανελέητα χαράτσια , έρχεται να προστεθεί η άγρια φορολογία μας σύμφωνα με τα προαπαιτούμενα του 3ου μνημονίου, που ψήφισαν μαζί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι.
►  Το νέο πολυνομοσχέδιο προαπαιτουμένων που κατέθεσε η κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο για πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών και αγροτεμαχίων για τα «κόκκινα δάνεια» των αγροτο-κτηνοτρόφων και κλιμακώνει τη φοροεπιδρομή στις λαϊκές και τις αγροτικές οικογένειες.
Υποχρεώνει τα υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά να πληρώνουν με πολύ αυστηρούς όρους τις οφειλές, κάνοντάς τους ομήρους των τραπεζών, στους οποίους η κυβέρνηση εξασφαλίζει και κρατικό κονδύλι για να μην χάσουν τα κέρδη τους.Η κυβερνητική ρύθμιση υπηρετεί τους τραπεζι-κούς ομίλους, αφού τους εξασφαλίζει καλύτερους όρους ώστε να απαλλαγούν από το βραχνά των κόκκινων δανείων και να μπορούν να επιδοθούν σε νέο γύρο κερδοφόρων δανειοδοτήσεων.
  Για μια ακόμη φορά ρίχνονται τα βάρη της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης στις πλάτες και της φτωχομεσαίας αγροτιάς και φυσικά αποφεύγεται η φορολόγηση των μεγαλοαγροτών & των μεγαλοεπιχειρηματιών μέχρι και με 45%.
Όλα μαζί βαράνε στο ντορό  της συγκέντρωσης γης & παραγωγής σε λιγότερα χέρια «ισχυρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων».
Σας καλούμε σε αγωνιστική αντίδραση για όλα αυτά τη Δευτέρα 30 Νοέμβρη                      στις 11 π.μ. στην ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ στη ΣΚΥΔΡΑ
         Σας καλούμε να οργανώσουμε τη δική μας αγωνιστική απάντηση σ’αυτές τις - πέρα για πέρα - αντιαγροτικές πολιτικές, να απαντήσουμε δυναμικά σ’αυτούς που φορτώνουν τη δική τους καπιταλιστική οικονομική κρίση στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων, γιατί δεν πρέπει να καταδικαστούμε στην ανέχεια εμείς & τα παιδιά μας για να σωθούν τα κέρδη των λίγων.                

Αν δεν τους σταματήσουμε, θα μας γονατίσουν !

Η ΔΗ.Κ.Ε. ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΞΑΛΕΙΨΗΣ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ


25η Νοέμβρη
Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Ο Δήμος Αλμωπίας και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αλμωπίας (ΔΗ.Κ.Ε.Α), με αφορμή την σημερινή  Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, θα ήθελε να στείλει το δικό της μήνυμα για την τεράστια διάσταση που έχει αποκτήσει η κακοποίηση των γυναικών στο εργασιακό, οικογενειακό και κοινωνικό τους περιβάλλον.

Στη Ελλάδα της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, σε ένα επιθετικό περιβάλλον εργασίας, αβεβαιότητας και ανεργίας τα όλο και υψηλότερα ποσοστά κακοποίησης των γυναικών προκαλούν τρόμο και αγανάκτηση.

Η κακοποίηση σε κάθε της μορφή, σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική, οικονομική αποτελεί καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και απαξίωσης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Όσο παραμένουμε σιωπηλοί απέναντι σε αυτό το μέγιστο κοινωνικό ζήτημα, το ενσωματώνουμε στα δεδομένα της κοινωνίας μας.

Όλοι μαζί πρέπει να διεκδικήσουμε το σεβασμό της γυναίκας και την προστασία των δικαιωμάτων της.

Ο Δήμος Αλμωπίας και η ΔΗ.Κ.Ε.Α. με τις Κοινωνικές δομές της έχοντας το κατάλληλα εξειδικευμένο προσωπικό καθώς και συνεργαζόμενους φορείς οι οποίοι σχετίζονται με την αντιμετώπιση του προβλήματος, θέλοντας να στηρίξει τη γυναίκα καλεί όποιες έχουν ανάγκη για συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη να απευθυνθούν στην Επιχείρηση και στο τηλέφωνο 2384024772.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗ.Κ.Ε.Α.

ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...