Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Ο ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ


Τα μέτρα για τους βοσκότοπους και γενικότερα για την κτηνοτροφία και τους παραγωγούς


           Στην τοποθέτησή του στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής επί του Νομοσχεδίου για τους βοσκοτόπους, ο Γιώργος Καρασμάνης ξεκαθάρισε εξ αρχής ότι υπερψηφίζει το συγκεκριμένο Ν/Σ, δεδομένου ότι, όπως είπε, είναι μια επαναδιατύπωση του Νομοθετικού Πλαισίου του 2014 (Ν 4264/Μάιος του 2014, Ν 4315/Δεκέμβριος του 2014) σε νέα έκδοση. Τόνισε μάλιστα ότι, αν αυτό χρειαζόταν κάποιες διευκρινίσεις, θα αρκούσε μια απλή υπουργική απόφαση ή μια ερμηνευτική εγκύκλιος διότι, όντως, το Νομοθετικό Πλαίσιο 2014, έχει λύσει οριστικά το ακανθώδες πρόβλημα των βοσκοτόπων. Εάν μάλιστα εφαρμοζόταν, κανένα πρόβλημα ή καθυστέρηση θα υπήρχε και οι δικαιούχοι θα είχαν ήδη πληρωθεί.

          Ο πρώην Υπουργός υπενθύμισε ότι, πέρσι τέτοια εποχή είχαν καταβληθεί περισσότερα από 1,5 δις, παρέχοντας μια σημαντική οικονομική ανάσα στην αγορά, η οποία σήμερα στενάζει από έλλειψη ρευστότητας. Υπογράμμισε δε ότι, μέσα σ’ αυτό το 1,5 δις, περιλαμβάνονταν: η πρώτη δόση της ενιαίας ενίσχυσης, εξισωτικών αποζημιώσεων, προγραμμάτων για νέους αγρότες κλπ.

Κάνοντας λόγο για ¨ανευθυνότητες¨ - όπως τις χαρακτήρισε – που ακούγονται, ο Γιώργος Καρασμάνης αναφέρθηκε και στο θέμα των προστίμων. Είπε κατ’ αρχήν ότι από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την ηγεσία του Υπουργείου, από το Βήμα της Βουλής, χωρίς μισόλογα και υπεκφυγές, έβγαλε στο φως όλη την αλήθεια: ότι, πράγματι μας είχε επιβληθεί πρόστιμο – καταλογισμός ενός δις για τους βοσκοτόπους για την περίοδο 2009-2010-2011, ποσό που επιμερίστηκε σε μια τριετία (2014-2015-2016). Όπως επίσης ότι για την ενιαία ενίσχυση του 2012 και του 2013, μας επιβλήθηκαν πρόστιμα – καταλογισμοί 40 και 37 εκατομμυρίων αντίστοιχα. Ποσά τα οποία θα έπρεπε να παρακρατηθούν από τους ίδιους τους κτηνοτρόφους αλλά, τελικώς, κατέστη δυνατόν να μην τα πληρώσουν οι ίδιοι.

Εξ αιτίας όλων αυτών των προβλημάτων, όπως τόνισε ο πρώην Υπουργός, μας επιβλήθηκε το 2012 από την Κομισιόν ένα Σχέδιο Δράσης, το λεγόμενο ¨ACTION PLAN¨, με στόχο μέχρι τις αρχές του 2013 να έχει ολοκληρωθεί η πλήρης καταγραφή των επιλέξιμων βοσκοτόπων σε ολόκληρη την Ελλάδα. Εντούτοις, είπε, μέσα σ’ αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο, καταβλήθηκαν και η εξισωτική αποζημίωση του 2013 και – για πρώτη φορά – μέσα στο 2014 το 70% της εξισωτικής αποζημίωσης της ίδιας χρονιάς ενώ, το υπόλοιπο, είχε προγραμματιστεί να δοθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2015.

Ο Γιώργος Καρασμάνης είπε ακόμη ότι, με την αλλαγή του ορισμού των βοσκοτόπων που επετεύχθη σε συνεργασία με τα Κράτη – Μέλη του ευρωπαϊκού Νότου, από το 2015 και πέρα συμπεριλήφθηκαν, οι φρυγανώδεις, ποώδεις και ξυλώδεις εκτάσεις, και έτσι λύθηκε οριστικά το πρόβλημα των βοσκοτόπων με σημαντική αύξηση των επιλέξιμων εκτάσεων.



Ο πρώην Υπουργός, αναφέρθηκε επίσης στην στήριξη του κτηνοτροφικού κλάδου μέσα από τη νέα ΚΑΠ, με την εξασφάλιση για τους παραγωγούς μας 450 εκατομμυρίων κάθε χρόνο – επιπλέον 150 εκατομμύρια κάθε χρόνο, από την προηγούμενη Προγραμματική Περίοδο 2007 – 2013. Ακόμη, μέσα από τον Εθνικό Φάκελλο της νέας ΚΑΠ, δίδονται επιπλέον 25% δικαιώματα ενίσχυσης για νέους αγρότες και νέους κτηνοτρόφους. Και να σημειωθεί – είπε – ότι στα προϊόντα όπου παρέχεται συνδεδεμένη ενίσχυση, περιλαμβάνονται και τα κτηνοτροφικά ψυχανθή, για επάρκεια και μείωση κόστους των ζωοτροφών. Τόνισε ακόμη την παροχή συνδεμένης ενίσχυσης, τόσο στα βοοειδή, με στόχο τη βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου κρέατος, όσο και στα αιγοπρόβατα, με στόχο την ενίσχυση παραγωγής ποιοτικού γάλακτος για τη φέτα. Ταυτόχρονα διασφαλίστηκε για πρώτη φορά η εξισωτική αποζημίωση (2015-2020) με κοινοτικούς πόρους (Κοινοτικός Κανονισμός: 1378/Δεκέμβριος 2014), «Πάρθηκαν και άλλα μέτρα για την ουσιαστική στήριξη των κτηνοτρόφων μας, δυστυχώς ο περιορισμένος χρόνος δεν μου δίνει τη δυνατότητα να τα παρουσιάσω», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρώην Υπουργός.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Γιώργος Καρασμάνης, ζήτησε να συμπεριληφθούν στο άρθρο 13 του Νομοσχεδίου που αναφέρεται στον ΕΛΓΑ, οι τροπολογίες τις οποίες είχε παραδώσει ολοκληρωμένες με την αλλαγή ηγεσίας στο Υπουργείο και οι οποίες αφορούν στην βελτίωση του Κανονισμού για:
*προκαταβολή αποζημιώσεων σε πληγέντες.
*συμψηφισμό ασφαλιστικών εισφορών της χρονιάς που παραγωγοί υπέστησαν ζημιές, με αποζημιώσεις του ίδιου έτους Και άλλα σημαντικά.    


ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ 27/11/2015

ΕΝΑΡΞΗ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΣΤΟ Ι.Ε.Κ ΑΡΙΔΑΙΑΣ

announcement aridaia


Σας ενημερώνουμε ότι στο Ι.Ε.Κ Αριδαίας τα μαθήματα για το χειμερινό εξάμηνο 2015 θα ξεκινήσουν την Δευτέρα 30/11/2015 και ώρα 2:30 m.m για όλες τις ειδικότητες.

Παρακαλούνται οι σπουδαστές παλαιότερων εξαμήνων να εγγραφούν στο εξάμηνηνό τους μέχρι την Πέμπτη 26/11/2015.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΛΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ ΣΤΗΝ 3η ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΝΠΕ



Στην 3η Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Περιφερειών συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Θεόδωρος Θεοδωρίδης

Στην Λευκάδα όπου πραγματοποιήθηκε η 3η Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος παραβρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Θεόδωρος Θεοδωρίδης.

Ο κ. Θεοδωρίδης συμμετείχε στις εργασίες της συνέλευσης, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε την ευκαιρία να συναντήσει και να συνομιλήσει με συναδέλφους για τα τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν τον Β’ βαθμό της Αυτοδιοίκησης.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης στο περιθώριο των επαφών του είχε συνομιλία με τον Πρόεδρο της ΕΝ.ΠΕ και Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, τον Γενικό Γραμματέα και Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη με τον οποίο συνδέονται με μακρά φιλία από το θεσμό των Νομαρχιών, τον πρώην Ευρωβουλευτή και νύν Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και πολλά στελέχη που παραβρέθηκαν στη συνέλευση.

Οι παρευρισκόμενοι αντάλλαξαν απόψεις και συζήτησαν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στις Περιφερειακές Ενότητες μετά την εφαρμογή του Προγράμματος «Καλλικράτης». Ακόμη, ανέφεραν σοβαρές δυσλειτουργίες που έχουν παρουσιαστεί από την ύπαρξη των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται το καθημερινό έργο των υπηρεσιών και να εμφανίζονται κωλυσιεργίες στην επίλυση των προβλημάτων που έχουν οι πολίτες.

Ακολουθεί ένα απόσπασμα της τοποθέτησης του Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεοδωρίδη:  «…Η καρδιά της Ελλάδας κτυπά στην ελληνική περιφέρεια. Η πραγματική και μοναδική ίσως ελπίδα που βλέπουν και βιώνουν σήμερα οι έλληνες πολίτες προέρχεται μέσα από τις πρωτοβουλίες και δράσεις που υλοποιούν ο πρώτος και ο δεύτερος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η επίλυση των καθημερινών προβλημάτων των πολιτών και η προώθηση της ανάπτυξης, που αποτελούν τη βασική αποστολή της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, απαιτούν μία μεγαλύτερη ευελιξία. Προϋποθέτουν ότι, το σύνολο των αρμοδιοτήτων θα συνοδεύεται από τους ανάλογους οικονομικούς πόρους ώστε οι υπηρεσίες να μπορούν να ανταποκριθούν στις καθημερινές απαιτήσεις των πολιτών..».

Ακόμη, ο κ. Θεοδωρίδης περιέγραψε συγκεκριμένες προτάσεις – λύσεις για να ξεπεραστούν διαδικαστικά εμπόδια στη διαχείριση των οικονομικών πόρων που καθυστερούν την καθημερινή λειτουργία των υπηρεσιών και την πρόοδο των έργων.

Επιπρόσθετα, ο κ. Θεοδωρίδης, για τον αναπτυξιακό ρόλο των Περιφερειών τόνισε: «…Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχουμε επεξεργαστεί ήδη ένα σχέδιο για την αναδιάταξη και αναθέρμανση της τοπικής, πραγματικής οικονομίας, με έμφαση στην εξωστρέφεια και στην πλήρη αξιοποίηση των τοπικών φυσικών και πολιτισμικών πόρων. Κεντρικό ρόλο σε αυτό το σχέδιο επιτελούν οι υπηρεσίες του δημόσιου τομέα που καλούνται να υποστηρίξουν την τοπική επιχειρηματικότητα και, παράλληλα, να διευκολύνουν την υποδοχή παραγωγικών επενδύσεων.

Από πολύ νωρίς προσπαθήσαμε να στηρίξουμε και να αναπτύξουμε τις σχέσεις συνεργασίας και συναλληλίας που απαιτεί η Μεταρρύθμιση στην Διοίκηση του πρώτου και δευτέρου βαθμού  Αυτοδιοίκησης.

Τόσο η κυβέρνηση, όσο και το Υπουργείο σας έχουν εξαγγείλει την ενίσχυση και ισχυροποίηση της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, αναγνωρίζοντας τον αναπτυξιακό ρόλο της. Αυτό είναι πολύ αποφασιστικό βήμα όμως, η πρόθεση αυτή δεν είναι δυνατό να παραμένει στο επίπεδο των εξαγγελιών και στην πράξη να παρατηρούμε την συνεχή και αδικαιολόγητη αποδυνάμωση του θεσμού.

Καταβάλουμε πολύ μεγάλη προσπάθεια ώστε οι περικοπές να μην αποβούν σε βάρος της ασφάλειας και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Δυστυχώς, η μετάβαση σε μία διοίκηση περισσότερο αποτελεσματική αλλά λιγότερο ακριβή, που αποτελεί προγραμματικό στόχο του Υπουργείου Εσωτερικών, απαιτεί υποδομές οι οποίες δεν υπάρχουν σήμερα στην ελληνική περιφέρεια. Θέλουμε να προχωρήσουμε στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, πως όμως θα γίνει αυτό χωρίς τις αντίστοιχες υποδομές και κατάλληλη εκπαίδευση του προσωπικού;

Εν κατακλείδι, αυτήν την κρίσιμη καμπή για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το θεσμό της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και τη Χώρα απαιτείται ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ – ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ των στρατηγικών επιδιώξεων των εφαρμοστέων πολιτικών και των συνακόλουθων επιχειρησιακών σχεδιασμών προδιαγράφοντας και τα σχέδια δράσης ανά τομέα, ανά κλάδο και ανά περιφερειακή ενότητα.


Μα περισσότερο χρειάζεται να μετουσιωθεί σε έργο η συλλογική αντίληψη των οργάνων και υπηρεσιών  των επτά περιφερειακών ενοτήτων για συλλογικές δράσεις με στόχους, στρατηγική και σχέδιο για την Ανάπτυξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας».

"ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΜΙΑΝ ΑΦΟΡΜΗ" - ΤΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥ ΣΟΦΙΑΣ ΑΣΑΛΕΑ

maxresdefault-4
Κείμενο: Σοφία Ασαλέα
Ψυχολόγος- εκπαιδευόμενη στην συστημική ψυχοθεραπεία

Ίσως ακούγεται πολύ κλισέ κι όμως αν γύριζα το χρόνο πίσω θα το έκανα ξανά. Δεν θα έλεγα «όχι». Πάλι, αφελώς καταφατικά θα αποκρινόμουν.  Όχι τόσο γι’ αυτά που μου χάρισες. Η αγάπη και η ευτυχία είναι δώρα πολύτιμα και γι’ αυτό δεν τα έχουν όλοι στην κατοχή τους. Εξάλλου έχουν βαρύ τίμημα και συ απ’ όσο μπορώ να θυμηθώ δεν ήσουνα για τέτοια. Ούτε γιατί απλόχερα μου χάρισες το χρόνο και το κορμί σου. Αυτά ήταν για σένα κάτι περισσότερο από αυτονόητα. Ο λόγος που επανειλημμένα θα έλεγα το «ναι» είναι γιατί με έβαλες να αναμετρηθώ με τον πιο δύσκολο αντίπαλο, τον εαυτό μου. Ξαφνιάστηκες ε;
Μπορεί να με άφησες στη μέση μιας αρχικά άνισης καταμέτρησης, αλλά ήδη οι πόντοι άρχισαν να βαραίνουν τη δική μου πλευρά. Η κλεψύδρα του χρόνου που ήταν υπέρ σου έχει αρχίσει να μου χαρίζει κάποιους κόκκους άμμου. Ακριβοδίκαια βέβαια. Παρόλο που το κίνητρό σου ήταν κενό ουσιώδους στοιχείου, εγώ σου λέω πως θα το ξαναζούσα. Γιατί μ’ έμαθες να ξεχωρίζω πως το ωραίο δεν είναι πάντα ωραίο. Και πως το παραμύθι πάντα κρύβει λίγη αλήθεια. Και πως η αλήθεια πάντα κρύβει λίγο παραμύθι. Κι ότι βαθιά μέσα σου τα ξέρεις όλα. Κι ότι πάντα περιμένεις μια αφορμή που θα στα επιβεβαιώσει. Και η επιβεβαίωση αυτή θα σημάνει ένα τέλος και μια αρχή. Τέλος για το «εμείς», αρχή για το «εγώ».
Δεν είναι πάντα τόσο κακό το «εγώ». Όταν ειδικά το «εμείς» ασκεί πάνω σου μια βαθιά εσωτερική αποδιοργάνωση, τότε το «εγώ» είναι λυτρωτικό. Δεν λειτουργεί απλά επουλωτικά. Οδηγεί στην αναγέννηση και στην εκ νέου εσωτερικευμένη εξωτερίκευση. Κι αυτό πίστεψέ με είναι πιο δυνατό κι από τον πόνο. Γιατί εκεί συναντιέται το «εγώ» με το «εμένα» και μαζί ξεκινούν την πορεία «για εμένα» δημιουργώντας μια νέα τάξη πραγμάτων τόσο εσωτερική όσο και εξωτερική.
Κάπου εκεί θα βρεις κι εμένα. Μπορεί να μην με γνωρίσεις. Για μένα πλέον θα ‘σαι γνώριμος όπως είναι ένας φίλος από τα παλιά. Απαράλλαχτος θα μείνεις. Το παρόν πάντα περιλαμβάνει σημάδια απ’ το μέλλον, τα οποία προηγουμένως ήταν παρελθόν. Κι εσύ είσαι τόσο ίδιος… Δεν θα με γνωρίσεις. Γι’ αυτό θα με πλησιάσεις. Μόνο που αυτή τη φορά δεν θα συστηθούμε. Απλά κοιτώντας με θα μονολογήσεις ψιθυριστά «Κάτι μου θυμίζει…».

ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗ ΑΝΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ "ΒΙΣΟΓΚΡΑΝΤ" ΤΟΥ ΠΙΝΟΒΟΥ


Φθινόπωρο, η αγαπημένη μου εποχή του χρόνου. Η εποχή που η φύση παίρνει τις ομορφότερες αποχρώσεις της. Το φθινόπωρο είναι ταυτισμένο με τη φθορά, την παρακμή. Είναι, όμως, έτσι τα πράγματα;
Τα γκρίζα σύννεφα στον ουρανό, οι πρώτες σταγόνες της βροχής που ποτίζουν την διψασμένη γη, τα κιτρινιασμένα φύλλα των δέντρων που πέφτουν και γίνονται ένα με το χώμα. Όντως, το φθινόπωρο θυμίζει παρακμή. Τι είναι, όμως, η παρακμή; Δεν είναι, μήπως, το τέλος μιας εποχής και το ξεκίνημα μιας άλλης; Τελικά, το φθινόπωρο δεν είναι τίποτα άλλο παρά η προετοιμασία της φύσης να υποδεχθεί το καινούργιο που γεννιέται.
Όχι, το φθινόπωρο δεν είναι η εποχή της μελαγχολίας και της περισυλλογής. Είναι η εποχή της αισιοδοξίας, της ελπίδας και της προσμονής του νέου. Βγείτε, λοιπόν, έξω στη φύση, ανεβείτε στα αγέρωχα βουνά μας και απολαύστε τις υπέροχες εικόνες και μυρωδιές τους.


Προσωπικά, το φθινόπωρο το έχω ταυτίσει με τα βουνά της Μακεδονίας, το βασίλειο της οξυάς, όπως την αποκαλώ. Εκεί ψηλά, ψηλά στα σύνορά μας, μπορεί κανείς να θαυμάσει τα ωραιότερα φθινοπωρινά τοπία, όπου η ανθρώπινη εφευρετικότητα υποκλίνεται στη μεγαλοπρέπεια της φύσης.
Πάμε, λοιπόν, να κάνουμε μια εικονική φθινοπωρινή ανάβαση στην κορυφή Βίσογκραντ του Πίνοβου (η οποία στην πορεία εξελίχθηκε και λίγο σε χειμερινή), περπατώντας στο υπέροχο καγκελωτό του μονοπάτι που διασχίζει το εκπληκτικό, βαθίσκιωτο δάσος με τις τεράστιες οξυές.

Το Πίνοβο είναι ένας όμορφος ορεινός όγκος στα βόρεια του νομού Πέλλας, πάνω στα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ. Είναι ένα από τα λιγότερο γνωστά βουνά της Ελλάδας που εντυπωσιάζει καθώς ορθώνεται στο τέλος του κάμπου της Αλμωπίας, οριοθετώντας τα βόρεια σύνορα της χώρας. Στα δυτικά του ενώνεται μέσω μιας σειράς ψηλών κορφών με το Καΐμάκτσαλαν και στα ανατολικά του υψώνεται η Τζένα με τέτοιο τρόπο που πολλοί θεωρούν το Πίνοβο και τη Τζένα, ένα ενιαίο βουνό. Στα βόρεια κατεβαίνει ήρεμα σε λόφους και στα νότια σταματά απότομα στην πεδιάδα της Αριδαίας.

Το Πίνοβο έχει μια κατεύθυνση από τα βόρεια προς τα νότια σε ένα σχήμα πετάλου και σε ένα μήκος που φτάνει τα 14 χλμ. Η ψηλότερη κορυφή του είναι η Κορφούλα με υψόμετρο στα 2.156 μ. και ακολουθεί το Βίσογκραντ στα 2.150 μ., η Μύτη (2.066 μ.) και ο Καλόγερος (1.873 μ.). Ένα μικρό τμήμα της κορυφογραμμής κινείται παράλληλα με τη συνοριακή γραμμή, με τα χαλάσματα και τα πυρομαχικά που συναντά κανείς στα μονοπάτια, να υπενθυμίζουν ότι το βουνό αποτέλεσε πεδίο μάχης κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν τα ελληνικά στρατεύματα συγκρούστηκαν με τα βουλγαρικά.
Το βουνό διακρίνεται για τα πυκνά του δάση, αλλά και από μια μεγάλη περιοχή υποαλπικών και αλπικών λιβαδιών. Στα ψηλά ορθώνονται όμορφες πλαγιές με μικρά ρέματα και τεράστιες σάρες, αλλά και βράχους που υψώνονται κωνικά δημιουργώντας την «Κοιλάδα των Βράχων», στην οποία εντυπωσιάζει ο όγκος του «Μαύρου Βράχου». Στους πρόποδες του βουνού βρίσκονται τα χωριά Αετοχώρι και Θηριόπετρα, απ’ όπου ξεκινάνε μεγάλα, όμορφα μονοπάτια προς την κορυφογραμμή. Το Πίνοβο είναι ένα απότομο βουνό στα απομονωμένα σύνορα της χώρας και έτσι το οδικό δίκτυο αποτελείται από ελάχιστους, κακούς χωματόδρομους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να είναι ένα από τα λιγότερο εξερευνημένα βουνά της Ελλάδας.

Τα δάση που περιβάλλουν το βουνό είναι πυκνά και αποτελούνται σχεδόν αποκλειστικά από οξυές, με μικρά διαστήματα από μαύρη πεύκη και τραχεία πεύκη. Στα χαμηλά του βουνού υπάρχουν μεικτά δάση βελανιδιών και διάφορων φυλλοβόλων, ενώ στα αλπικά απλώνονται τεράστιες εκτάσεις με χορτολίβαδα και πολλά σπάνια είδη της χλωρίδας. Άλλα δέντρα του βουνού είναι τα σφενδάμια, οι ψευτοπλάτανοι, οι καστανιές, τα αγριοκυπάρισσα, τα βουνόκεδρα, οι λεύκες, οι σορβιές και οι ιτιές.

Η ορνιθοπανίδα του βουνού είναι πλούσια και περιλαμβάνει πολλά σπάνια είδη. Από αυτά ξεχωρίζει η σχεδόν μόνιμη παρουσία του ασπροπάρη. Στα δυσπρόσιτα σημεία των δασών ζει η σπάνια δασόκοτα. Από τα αρπακτικά εδώ συναντώνται χρυσαετοί, βασιλαετοί, γερακαετοί, φιδαετοί, σφηκιάρηδες, αετογερακίνες, γερακίνες, διπλοσάινα, σαΐνια, πετρίτες, ξεφτέρια, βραχοκιρκίνεζα, δεντρογέρακα, χρυσογέρακα, σπάνια στεπογέρακα, μπούφοι, κουκουβάγιες, κ.ά. Στις πλαγιές του βουνού ζούνε πετροπέρδικες, ενώ στα δάση απαντώνται μαύροι δρυοκολάπτες, πευκοδρυοκολάπτες, γιδοβύζια, φάσσες, τριγώνια, λοφιοπαπαδίτσες, κ.ά.
Τα αμφίβια και τα ερπετά περιλαμβάνουν είδη, όπως λοφιοφόρους τρίτωνες, σαλαμάνδρες, κιτρινομπομπίνες, φρύνους, δεντροβάτραχους, γραικοβάτραχους, σβελτοβάτραχους, μεσογειακές χελώνες, κονάκια, πρασινόσαυρες, αμμόσαυρες, τοιχογουστέρες, σπιτόφιδα, στεφανοφόρους, εφιούς, σαΐτες, σπάνιους αστρίτες και οχιές. Τα πυκνά, παρθένα δάση φιλοξενούν υγιείς πληθυσμούς από λύκους, ενώ στα ψηλά βράχια ζούνε μικροί πληθυσμοί από αγριόγιδα. Από τα υπόλοιπα θηλαστικά εδώ ζούνε αρκούδες, αγριόγατοι, ζαρκάδια, βίδρες, αλεπούδες, κουνάβια, ασβοί, νυφίτσες, σκίουροι, δασομυωξοί, δεντρομυωξοί, λαγοί και αγριόχοιροι. Οι βόρειοι πρόποδες του βουνού περιλαμβάνουν ένα πυκνό, απροσπέλαστο δάσος και δεν αποκλείεται εδώ να ζουν λύγκες.
Η ανάβαση για την κορυφή Βίσογκραντ του Πίνοβου ξεκινάει από την πλατεία του Αετοχωρίου και ακολουθούμε το ίδιο μονοπάτι που οδηγεί στην Κορφούλα, την ψηλότερη κορυφή του Πίνοβου.
Το Αετοχώρι είναι ένα χωριό του Νομού Πέλλας. Διοικητικά υπάγεται στον δήμο Αλμωπίας. Με το πρόγραμμα Καποδίστριας, ανήκε στο Δημοτικό διαμέρισμα Νοτίας του Δήμου Εξαπλατάνου. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 680 μ. στις ΝΑ πλαγιές του Πίνοβου.
Το χωριό ονομαζόταν παλαιότερα Τούσιανη. Σύμφωνα με την παράδοση όταν ο Μητροπολίτης Νότιας εξισλαμίστηκε, ο αδερφός του Δημήτριος ή Τούσης αντιτειθέμενος στην απόφαση του αδερφού του αποχώρησε από τη Νότια και εγκαταστάθηκε με τα κοπάδια του στην τοποθεσία, όπου βρίσκεται σήμερα το Αετοχώρι. Η σημερινή ονομασία του χωριού προήλθε από παλιότερο οικισμό που υπήρχε στην περιοχή. Ο οικισμός αυτός ονομαζόταν Αετός και ερείπια του σώζονται μέχρι σήμερα.
Αξιοθέατο του χωριού είναι η παλιά του εκκλησία, του Αγίου Δημητρίου, με το ψηλό τετραώροφο πυργοειδές καμπαναριό. Χτίστηκε το 1842, όπως τεκμηριώνεται από τη σκαλισμένη σε πέτρα χρονολογία, και είναι τρίκλιτη βασιλική με κλειστό περίστωο.
Το Αετοχώρι προπολεμικά ήταν μεγάλο χωριό. Το 1940 είχε 1300 κατοίκους. Σήμερα έχει 62 κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία και την καλλιέργεια πατάτας.
Πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό από την ανάβαση στην Κορφούλα του Πίνοβου, μπορείτε να δείτε σε μια παλιότερη ανάρτηση του blog με τίτλο:
Μία ταμπέλα του Ορειβατικού Συλλόγου Αριδαίας στην πλατεία του Αετοχωρίου σηματοδοτεί την έναρξη της πορείας μας για το Βίσογκραντ.
Από το χωριό και μέσω ενός σύντομου μονοπατιού βγαίνουμε σε χωματόδρομο στο ύψος ενός γκρεμισμένου οικήματος, πιθανώς παλιό στρατιωτικό φυλάκιο. Ακολουθούμε τον χωματόδρομο για περίπου 2 χλμ. περνώντας πρώτα μια ανυψωμένη σιδερένια μπάρα (κάποτε θα είχε στρατιωτική χρήση), κατόπιν δίπλα από μια χαρακτηριστική σπηλιά με θέα προς τον κάμπο της Αλμωπίας, και στη συνέχεια δίπλα από μια περίφραξη, που αν θυμάμαι καλά πρόκειται για ένα καταφύγιο άγριας ζωής. Τέλος, σε μια στροφή του χωματόδρομου που κόβεται από ένα μικρό ρέμα θα βρούμε τα σημάδια που μονοπατιού που ανηφορίζει μέσα στο πυκνό δάσος με κατεύθυνση Β-ΒΔ.
Το μονοπάτι είναι ευδιάκριτο, έχει πυκνή σήμανση και με διαδοχικά καγκέλια μάς ανεβάζει ομαλά στην αλπική ζώνη. Αν ένα πράγμα είναι επαρκές στο δρόμο μας για τις ψηλές κορφές είναι το νερό, το οποίο ρέει άφθονο μέχρι και τα 1.700 μ.
Μια ανοικτή πλαγιά κατάσπαρτη από μικρούς βράχους και πολλά μικρά ρέματα εμφανίζεται μπροστά μας. Είναι η «Κοιλάδα των Βράχων». Το πρώτο πράγμα που μας εντυπωσιάζει είναι ο «Μαύρος Βράχος» στα αριστερά μας.
Όταν μπήκαμε στην «Κοιλάδα των Βράχων» το σκηνικό άλλαξε δραματικά. Μια πρώιμη χιονόπτωση και η βαριά χαμηλή νέφωση δημιούργησαν συνθήκες άκρως χειμερινές, εξού και η έλλειψη φωτογραφικού υλικού.
Προκειμένου να συμπληρώσω φωτογραφικά το τελευταίο κομμάτι της ανάβασης, δηλαδή από την «Κοιλάδα των Βράχων» μέχρι την κορυφή Βίσογκραντ, θα παραθέσω μερικές εικόνες από μια καλοκαιρινή ανάβαση.
Αρχίζουμε να ανεβαίνουμε την επικλινή πλαγιά. Προσπερνάμε από αριστερά μεγάλο χαρακτηριστικό τριγωνικό βράχο. Στα ριζά αυτού του βράχου υπάρχει πηγή όπου μπορούμε να προμηθευτούμε νερό για τη συνέχεια. Πίσω από αυτόν τον βράχο βρίσκεται η κορυφή Καλόγερος (1.873 μ.) όπου υπάρχει τοποθεσία η οποία προσφέρεται για boulder, δηλαδή αναρρίχηση σε χαμηλού ύψους βράχια.
Ανεβαίνοντας πια την κοιλάδα φτάνουμε στα 1.800 – 1.900 μέτρα όπου διακρίνουμε το «ζωνάρι» του Βίσογκραντ, το οποίο και διασχίζουμε μέχρι τον αυχένα που φαίνεται στο βάθος. Εκεί, σε κείνο το σημείο θα αφήσουμε το κοινό μονοπάτι για την Κορφούλα και θα ανέβουμε δεξιά την απότομη κόψη που φαίνεται καθαρά στην φωτογραφία. Αν συνεχίσουμε ευθεία θα μας πάρει 2 ώρες να φτάσουμε στην Κορφούλα.
Αρκετά επίπονη η ανάβαση της απότομης πλαγιάς του Βίσογκραντ. Θα χρειαστούμε γύρω στη μισή ώρα για να καλύψουμε τα τελευταία 230 μ. υψομετρικής σε μόλις 400 μ. απόσταση.
ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ...ΕΔΩ

ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ



Κάποια φορά κατέβηκε ένας χωριάτης ξυλοκόπος

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ AIDS ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΛΛΑ ΑΦΡΟΔΙΣΙΑ



Προσοχή στο AIDS, αλλά να μην ξεχνάμε τα υπόλοιπα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, συνιστούν οι αφροδισιολόγοι-δερματολόγοι με αφορμή την 1η Δεκεμβρίου  Παγκόσμια Ημέρα κατά του Συνδρόμου Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας.
 Κι αυτό γιατί τα τελευταία χρόνια  καθώς το βάρος της παγκόσμιας ενημέρωσης έχει πέσει στο AIDS,  τείνουν να ξεχαστούν τα μέτρα προφύλαξης για τα άλλα σεξουαλικώς  μεταδιδόμενα νοσήματα.
«Καλό είναι με την ευκαιρία της  1η Δεκεμβρίου  να θυμόμαστε ότι υπάρχουν και τα άλλα σεξουαλικώς  μεταδιδόμενα νοσήματα και θα πρέπει να παίρνουμε μέτρα προφύλαξης»αναφέρει η  αφροδισιολόγος - δερματολόγος  Δρ Αμαλία Τσιατούρα, επιστημονική διευθύντρια του τμήματος δερματολογίας και εφαρμογών Laserστην κλινική  Cosmetic      Derma    Medicine.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία στην πρώτη θέση των πιο συχνά σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων εξακολουθούν να παραμένουν τα κονδυλώματα, παρά τη χρήση του εμβολίου, χάρη στο οποίο τα τελευταία χρόνια υπάρχει  πτωτική τάση στα κρούσματα ασθενών σε κάποιες χώρες.

Σύμφωνα με τα ίδια στατιστικά στοιχεία  πτωτική τάση έχει καταγραφεί  στην Αυστραλία  σε αρκετά υψηλό ποσοστό της τάξης  του  61%  και τη Σουηδία, χώρες πρωτοπόρες στον εμβολιασμό κατά της μετάδοσης του ιού HPVπου προκαλεί κονδυλώματα.
              ΕΙΚΟΝΑ  -  ΠΡΟΦΥΛΑΞΗ  - ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

ØΕικόνα
Τα κονδυλώματα είναι μικρά ογκίδια που εμφανίζονται στα γεννητικά όργανα της γυναίκας αλλά και του άνδρακαι οφείλονται σε ιούς της οικογένειας  των Ανθρώπινων Θηλωμάτων.
Μπορεί να είναι επίπεδα ή να προεξέχουν από το δέρμα, είναι μικρά σαν κεφάλι καρφίτσας ή μεγαλύτερα, μεμονωμένα ή πολλά μαζί. Συνήθως έχουν ανώμαλη επιφάνεια και το χρώμα τους είναι στο χρώμα του δέρματος ή ροζ. Πολλές φορές τα κονδυλώματα δεν φαίνονται με το μάτι αλλά ο ασθενής τα αντιλαμβάνεται με την αφή.
Στη γυναίκα μπορεί να εμφανιστούν στην είσοδο του κόλπου, στα μικρά και τα μεγάλα χείλη, στον πρωκτό, στο εφήβαιο και στο δέρμα μεταξύ του πρωκτού και των κόλπου (περίνεο). Επίσης  μπορεί να αναπτυχθούν στον κόλπο και τον τράχηλο της μήτρας.
Στον άνδρα τα κονδυλώματα εμφανίζονται συνήθως στο πέος, τους όρχεις και τον πρωκτό.

Τα κονδυλώματα μεταδίδονται με την σεξουαλική επαφή, ακόμη και τη μη ολοκληρωμένη. Αν ο ένας ερωτικός σύντροφος έχει κονδυλώματα, είναι πολύ εύκολο να τα μεταδώσει. Ακόμη και αν το χέρι του έρθει σε επαφή με κονδυλώματα, μπορεί με μεγάλη ευκολία να μεταφέρει  τους ιούς σε άλλες περιοχές είτε των γεννητικών οργάνων του είτε στα γεννητικά όργανα του συντρόφου του.
ØΣυμπτώματα
Στις γυναίκες συνήθως δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Η ασθενής τα αντιλαμβάνεται συνήθως με την αφή ή τα βλέπει με μεγεθυντικό καθρεφτάκι.
Στους άνδρες προκαλούν:
   -Κνησμό (φαγούρα) του πέους, του όσχεου, της πρωκτικής χώρας
    -Επιμόλυνση των βλαβών από μικρόβια
    -Αγχώδεις διαταραχές και κατάθλιψη στα άτομα που πάσχουν από   πρωκτογεννητικά κονδυλώματα.

Τα κονδυλώματα είναι κατά κανόνα καλοήθεις βλάβες  αλλά πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα.
ØΠροφύλαξη.
«Στο κομμάτι της πρόληψης εκτός από το τετραδύναμο εμβόλιο που μειώνει τις πιθανότητες μετάδοσης των πιο κοινών τύπων του ιού HPVπου προκαλούν κονδυλώματα, καθοριστικό ρόλο παίζει και η εξέταση HPVDNAtestπου γίνεται για την ανίχνευση και ταυτοποίηση του ιού HPV» τονίζει ηΔρ Αμαλία Τσιατούρα και προσθέτει
 «Η αξία της ταυτοποίησης είναι πολύ μεγάλη και προτείνεται σε όλους όσους  για πρώτη φορά διαγιγνώσκονται με κονδυλώματα αλλά και σε εκείνους που ταλαιπωρούνται αρκετό καιρό».

ØΘεραπεία
Επανάσταση στη θεραπεία των  κονδυλωμάτων έχει φέρει το laserC02, η πιο σύγχρονη τεχνολογία για την καταστροφή τους. Τα πλεονεκτήματα για τον ασθενή είναι ότι η θεραπευτική προσέγγιση είναι αναίμακτη, σύντομη και δεν αφήνει ουλές. Η θεραπεία γίνεται με τοπική αναισθησία και το laserεξαχνώνει τις βλάβες χωρίς να τραυματίζει τους γύρω ιστούς. Το σημαντικότερο είναι ότι το laserσχετίζεται με μικρότερο ποσοστό υποτροπών μετά τη θεραπεία και μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ελεύθερο νόσου σε σχέση με τις εναλλακτικές μεθόδους (κρυοθεραπεία, κρέμες, διαθερμοπηξία).
Την ίδια στιγμή, μεγάλη αύξηση στα περιστατικά σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ) καταγράφτηκε το 2014, τουλάχιστον στις ΗΠΑ. Ενδεικτικά, τα κρούσματα με σύφιλη σε προχωρημένο στάδιο αυξήθηκαν κατά 15,1%. Τα περιστατικά με χλαμύδια, νόσο που συχνά δεν παρουσιάζει συμπτώματα, αυξήθηκαν κατά 2,8% σε σχέση με το 2013. Τα στοιχεία για τον έρπη γεννητικών οργάνων δεν παρουσιάζουν μεγάλες αλλαγές. Για όλα τα παραπάνω η θεραπεία γίνεται με αντιβίωση ή αντιιική αγωγή. 
«Τα βασικά μέτρα πρόληψης και προστασίας που πρέπει λαμβάνουμε όλοι για να προστατευτούμε από τη μετάδοση των Σεξουαλικώς Μεταδιδομένων Νοσημάτων είναι η χρήση προφυλακτικού , η επιλογή σταθερού συντρόφου και  ο εμβολιασμός για τον ιό HPV»καταλήγει η Δρ Τσιατούρα


www.cosmeticdermamedicine.gr   Τηλ.2106980451

ΠΗΡΕ ΕΝΑ ΧΑΠΙ ECSTASY ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΔΕΝ ΤΗΝ ΦΑΝΤΑΖΟΤΑΝ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ



Ο 22χρονος Jody Hurdes πήρε ένα χάπι ecstasy προκειμένου να "κορυφώσει" τη διασκέδαση και το κέφι σε μια βραδιά που είχε βγει με τους φίλους του. Αντί γι' αυτό όμως κατέληξε στο νοσοκομείο.
   Ο Jody μετά από λίγες μέρες πήρε εξιτήριο και μαζί "δώρο" σπασμούς και τραύλισμα, ενδεχομένως για μια ζωή, καθώς όπως αποφάνθηκαν οι γιατροί το νοθευμένο ναρκωτικό του προκάλεσε εγκεφαλική ζημιά στο νευρικό σύστημα.
    Από το κρεβάτι του νοσοκομείου, ανέβασε μια φωτογραφία του στο λογαριασμό του στο Facebook, όπου μιλάει για αυτό που του συνέβη κι εκλιπαρεί γνωστούς κι αγνώστους να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί και να μην παίρνουν ναρκωτικά. Η φωτογραφία του έχει κάνει χιλιάδες share και η ιστορία του εμφανίζεται πλέον σε πάρα πολλά μέσα του κόσμου ως ένα μήνυμα κατά των ναρκωτικών.
    "Όπως πολλοί γνωρίζετε είμαι στο νοσοκομείο. Αυτό δεν είναι ποστ λύπησης, αλλά ενημέρωσης. Καλό είναι να βγαίνεις και να διασκεδάζεις. Και το να παίρνεις ναρκωτικά φαίνεται καλή ιδέα, γιατί ποτέ δεν φαντάζεσαι πως θα μπορούσε να σου αλλάξει όλη τη ζωή. Είμαι τυχερός που είμαι ζωντανός... Υπάρχει η πιθανότητα να έχω μόνιμο τραύλισμα και σπασμούς για όλη μου τη ζωή λόγω βλάβης στον εγκέφαλο ή το νευρικό σύστημα. Παρακαλώ, παρακαλώ, παρακαλώ μην επιλέξετε την "φτηνή βερσιόν" της διασκέδασης, γιατί ποτέ δεν ξέρετε τι μπορεί να σας συμβεί. Αν καταφέρω να το βάλω αυτό στο μυαλό μερικών ανθρώπων τότε θα έχω σώσει έστω τη ζωή ενός" γράφει ο Jody. 




So as some of you may have seen I have been in hospital for the past few days. This isn't a sympathy post, but a post of awareness. Going out and having fun is all good and well. And taking party drugs (pills, pingas, googs) seems like a fun option and you don't think anything life changing could happen to you. I myself am lucky to be alive now, I now have the possibility of a permanent stutter and twitch due to nerve or brain damage. Please please please don't take the "cheaper fun" option, because you never know if it could happened to you. If I can get this into at least a couple of people's heads then I could have saved someone's life.
I would also like to thank my amazing gorgeous friends for all the gifts and support to not only my self but my family, and for coming to visit me today and make the most of it. I love you all.
Feel free to share this post as I want as many people to see how a simple party drug can change someone's life.



Thank you so much for the love and support from everyone. I honestly can not believe how much the post has gone viral. Please share this video. The more that can see this. The more lives can be saved
Δημοσιεύτηκε από Jordy Hurdes στις Κυριακή, 22 Νοεμβρίου 2015

ΤΙ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΕΞΑΓΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ;



Ιταλία, Γερμανία και Τουρκία είναι οι κυριότερες αγορές στις οποίες γίνεται εξαγωγή των ελληνικών προϊόντων σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων για το 9μηνο του 2015.

   Στις πρώτες θέσεις των εξαγώγιμων προϊόντων είναι  τα ορυκτέλαια, τα φάρμακα, το ελαιόλαδο και το αλουμίνιο ενώ εντύπωση προκαλούν οι «μηχανές αυτόματης επεξεργασίας πληροφοριών», δηλαδή smartphones, tablets, gps και  κομπιούτερ που είναι στην ένατη θέση. 

  Δείτε τους πίνακες: 









ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr/now/economy/81970

ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ - ΑΡΙΔΑΙΑ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ!



Εδώ και πολλά χρόνια, ερχόμενη από Θεσσαλονίκη, έξω από τη Χαλκηδόνα παρατηρούσα μία ταμπέλα που αναγράφει τις χιλιομετρικές αποστάσεις προς πόλεις του νομού Πέλλας.

Πάντα όμως αναρωτιόμουν εάν αυτά τα νούμερα είναι σωστά για την Αριδαία έγραφε ότι έχει απόσταση 70 χλμ. και με έκανε να πιστεύω ότι είναι αρκετά μακριά σε σύγκριση με τις άλλες πόλεις, ώσπου μία μέρα μέτρησα τη διαδρομή με το αυτοκίνητο από το σημείο έως το κέντρο της Αριδαίας….
Τότε διαπίστωσα, καθόλου έκπληκτη, πως η ταμπέλα δίνει λάθος πληροφορίες. 

Συγκεκριμένα (και θα το διαπιστώσει κανείς εάν κοιτάξει τις εικόνες που παραθέτω):
Η απόσταση από το σημείο ακριβώς έξω από τη Χαλκηδόνα έως την Αριδαία είναι 63,56 χλμ και όχι 70


Η απόσταση από το σημείο έως την Έδεσσα είναι 56,47 και όχι 51


Η απόσταση από το σημείο έως τη Σκύδρα είναι 42,17 και όχι 37


Η απόσταση από το σημείο έως τα Γιαννιτσά είναι 18,79 και όχι 15.
…και αναρωτιέμαι τι έγινε, ο δρόμος που μέτρησαν την απόσταση έως την Αριδαία ξαφνικά κόντυνε ενώ ο δρόμος από το σημείο έως τις άλλες πόλεις μάκρυνε;

Δώρα Ουζούνη
Ασφαλίστρια

ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΣΕ ΕΔΕΣΣΑ & ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ

3 Δεκέμβρη
ΟΛΟΙ στην ΑΠΕΡΓΙΑ!
Να βουλιάξει κάθε πόλη από τη λαϊκή διαμαρτυρία. Να σταματήσει η παραγωγή στα εργοστάσια, στους χώρους δουλειάς. Κανείς στη δουλειά!

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΣ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

Ø ΕΔΕΣΣΑ,         11 π.μ.  ΜΙΚΡΟΙ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ
Ø ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ,   11 π.μ.  ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΠΟΝ (ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ)

ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ!
ΟΧΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΦΟΡΟΕΠΙΔΡΟΜΗ!
Να μην περάσουν οι νέες θηλιές στο λαιμό μας!
 Εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι και νέες, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες,


Το μεγάλο κεφάλαιο, η κυβέρνηση, η ΕΕ προχωρούν σε ένα καλά σχεδιασμένο και προμελετημένο έγκλημα, στη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης. Όσο περνούν οι μέρες οργιάζει ακόμα περισσότερο η προπαγάνδα τους, προκειμένου να «πείσουν» τους εργαζόμενους για την αναγκαιότητα των νέων βάρβαρων αντιασφαλιστικών μέτρων. Οι εκβιασμοί, τα διλήμματα και οι δηλώσεις που εστιάζουν στη διάσωση δήθεν του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, φέρνουν νέο οδοστρωτήρα μέτρων που στην ουσία διαλύουν και τα τελευταία εναπομείναντα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα!

Η ψήφιση του νέου προϋπολογισμού τις επόμενες μέρες, φέρνει νέες μειώσεις στις συντάξεις και στις παροχές, φέρνει νέα φοροκαταιγίδα, χαράσσει το δρόμο για σαρωτικά χτυπήματα συνολικά στη ζωή της εργατικής-λαϊκής οικογένειας.

ΘΕΛΟΥΝΕ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΠΑΤΟ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΝΤΟΥ ΝΑ ΡΘΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ!
                                          
Ø Δήλωσε οργανωμένα, ταξικά και συλλογικά την ανυπακοή σου!
Ø Να σπάσουμε το κλίμα ανοχής που ισχυρίζεται πως έχει η κυβέρνηση!
Ø Να σπάσουμε το κλίμα της «κοινωνικής συνοχής» και του «εθνικού διαλόγου» που προβάλει η κυβέρνηση, προσπαθώντας να τορπιλίσει τα δικαιώματα μας!

Να δυναμώσουμε την αλληλεγγύη παντού, στους κλάδους, στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές! Να μην αφήσουμε να απλωθεί η εξαθλίωση, να ξεσπιτωθούν εργαζόμενοι. Να αποκρούσουμε τα κοράκια που ακονίζουν τα νύχια τους.
Να μπλοκάρουμε τα νέα αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης!
Διαλύουν συθέμελα ότι έχει απομείνει από τον  κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης καθώς η βασική αρχή του νέου ασφαλιστικού συστήματος θα στηρίζεται στο βασικό νόμο που ισχύει στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, στην ιδιωτική υγεία και στα διαγνωστικά κέντρα. Δηλαδή στο δόγμα «όσα πληρώσεις τόσα θα πάρεις», που σημαίνει μηδενικές παροχές και συντάξεις-ξεροκόμματα για τη συντριπτική πλειοψηφία που σήμερα βρίσκεται στην ανεργία, που ψάχνει ανάσες στα κακοπληρωμένα προγράμματα απασχόλησης, που αμείβεται με τους απαράδεκτους μισθούς των 586 και 511 ευρώ, που εργάζεται χωρίς συλλογικές συμβάσεις με τσακισμένους τους κλαδικούς μισθούς! Στην πραγματικότητα στο νέο σύστημα ασφάλισης που προετοιμάζουν θα είναι καθορισμένα τα ποσά που θα πληρώνουμε αλλά δε θα γνωρίζουμε τι συντάξεις και παροχές θα έχουμε!
ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΣΤΑ ΝΥΧΙΑ ΤΩΝ ΑΡΠΑΧΤΙΚΩΝ!
Ο εργαζόμενος λαός έχει το δίκιο. Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα έχουν πληρώσει και πληρώνουν με τον ιδρώτα και το αίμα τους, το ασφαλιστικό σύστημα. Δεν κάνουμε πίσω από το αίτημα της ανάκτησης των απωλειών μας στα χρόνια της κρίσης, από την επιστροφή των αποθεματικών που λεηλατήθηκαν από το 1950 ως σήμερα!  Έχουμε κάθε συμφέρον να αρνηθούμε το δρόμο που ενισχύει την κερδοφορία των μονοπωλίων, να αποτρέψουμε την εφαρμογή των νέων μέτρων.
Η ασφάλιση δεν είναι εμπόρευμα! Είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ!
Μονόδρομος για το λαό είναι να πληρώσει την κρίση το μεγάλο κεφάλαιο. Για τους επιχειρηματικούς ομίλους, η ασφάλιση θεωρείται δυσβάστακτο βάρος που πρέπει να αποτινάξουν! Μια άλλη ισχυρή μερίδα του κεφαλαίου (έμποροι υγείας, κλινικάρχες, ιδιωτικές ασφαλιστικές) τρίβει τα χέρια της. Τα στοιχεία κερδοφορίας των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών είναι αποκαλυπτικά για την πολιτική κατεύθυνση κυβέρνησης-κεφαλαίου-ΕΕ που διαλύουν κομμάτι-κομμάτι την κοινωνική ασφάλιση προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων. Την ίδια στιγμή που οι συντάξεις και οι παροχές συναντούν συνεχόμενες περικοπές,  μόνο για το πρώτο εξάμηνο του 2015 ο τζίρος των ασφαλιστικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στα 2 δισ. ευρώ περίπου, καταγράφοντας άνοδο 1,8%.
Η κοινωνική ασφάλιση μας αφορά όλους!
 Η επίθεση στην κοινωνική ασφάλιση δεν εξαιρεί κανέναν! Ήρθε η ώρα να σταματήσει το διαίρει και βασίλευε, οι λογικές «το ταμείο μου»,  «η κατηγορία μου», οι διαχωρισμοί «νέοι-παλιοί». Αυτό είναι το δηλητήριο που έσπερναν και σπέρνουν χρόνια τώρα κεφάλαιο, κυβερνήσεις αλλά και φορείς του εργοδοτικού συνδικαλισμού, υψώνοντας τείχη στην ενότητα της εργατικής τάξης απέναντι στους αντιασφαλιστικούς σχεδιασμούς.
Η πραγματική αντίθεση δε βρίσκεται ανάμεσα στους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι παράγουν πλούτο και τον τσεπώνουν οι μονοπωλιακοί και επιχειρηματικοί όμιλοι. Εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενοι - Λαϊκές ανάγκες και κερδοφορία. Αυτές είναι οι πραγματικές αντιθέσεις
Τα μέτρα δεν αφορούν μόνο όσους βγαίνουν στη σύνταξη τα επόμενα χρόνια και βλέπουν καθημερινά αλλαγές στα όρια ηλικίας και στα ποσά, ούτε αφορούν μόνο τους ήδη συνταξιούχους που αντιμετωπίζουν συνεχώς νέες περικοπές στις συντάξεις. Αφορούν κυρίως τους νέους ανθρώπους που μπαίνουν στην παράγωγη με τους πλέον χείριστους όρους, που θα ασφαλιστούν με το νέο σύστημα.
Ενίσχυσε την πάλη σου! Οργανώσου στο σωματείο σου!
Κάθε μέρα που περνά αποδεικνύεται πως κανένας δε μπορεί να αντιμετωπίσει μόνος του την επίθεση, καμιά ατομική στάση δε μπορεί να δώσει διέξοδο. Στον ολομέτωπο και άγριο πόλεμο που μας έχουν κηρύξει, χρειάζεται οργανωμένη, συλλογική αγωνιστική απάντηση. Να αλλάξουμε τους συσχετισμούς παντού. Να δυναμώσει η οργάνωση στους χώρους δουλειάς, στους κλάδους, να συσπειρωθούμε περισσότερα σωματεία, συνδικαλιστές με το ΠΑΜΕ!
Καλούμε τους εργαζόμενους να μην συμβιβαστούν με την κατάργηση των δικαιωμάτων  τους, να μην αρκεστούν στα ελάχιστα!  Να ξεπεράσουμε τις ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού που τα έχουν δώσει όλα στο μεγάλο κεφάλαιο και έχουν βάλει πλάτη στην εφαρμογή αντιλαϊκών μέτρων. Η γραμμή του συμβιβασμού και της υποταγής που ακολουθούν, αποθαρρύνει  την οργάνωση  των εργαζόμενων, οδηγεί στις μειωμένες απαιτήσεις. Οδηγεί στην υλοποίηση των σχεδιασμών του κεφαλαίου χωρίς εμπόδια, υψώνει τείχη στην ανάπτυξη αναγκαίων  αγώνων της εργατικής τάξης, δυσκολεύει την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος.
Δυνάμωσε τη γραμμή του ΠΑΜΕ, την κοινωνική συμμαχία!
Να παλέψουμε μαζί με τους αυτοαπασχολουμένους και τους φτωχούς αγρότες, την ΠΑΣΕΒΕ και την ΠΑΣΥ, μαζί με τις γυναίκες και τους φοιτητές και τις οργανώσεις τους, την ΟΓΕ και το ΜΑΣ, για ένα κίνημα που δε θα παζαρεύει δικαιώματα και κατακτήσεις αλλά θα υψώνει τείχη, θα καθυστερεί αντεργατικά μέτρα, θα οργανώνει τους αγώνες για άμεσα μέτρα ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων, θα μπαίνει επικεφαλής στην πάλη για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, για την ανατροπή της πολιτικής που βάζει φραγμό στη λαϊκή ευημερία, στην αξιοπρεπή ζωή. Παράλληλα θα δίνει προοπτική στην πάλη της καθημερινής δράσης για μια φιλολαϊκή ανάπτυξη με κεντρικό σχεδιασμό, με κοινωνική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, μια ανάπτυξη που θα έχει ως κύριο και αποκλειστικό σκοπό τις ανάγκες μας και όχι των μονοπωλίων.
Υπάρχει διέξοδος! Να βαδίσουμε στο δρόμο της κοινωνικής συμμαχίας. Αυτός είναι ο δρόμος ώστε να αλλάξουμε τον σημερινό αρνητικό συσχετισμό, ώστε να αποτινάξουμε από πάνω μας τις αλυσίδες της εκμετάλλευσης, να έχουμε ανάπτυξη που μοναδικό κίνητρο θα έχει την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Πίστεψε στη δύναμή σου, φέρε τα πάνω-κάτω!

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...