Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

ΦΤΙΑΧΝΩ ΧΩΡΙΑΤΙΚΑ ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ.



Έχω δοκιμάσει δύο συνταγές. Η πρώτη γίνεται με βασικό μυρωδικό το πράσο και είναι Θεσσαλική, ενώ η δεύτερη έρχεται από τη Νότια Εύβοια και μυρίζει θρούμι και πορτοκάλι.
Ας μιλήσουμε στην αρχή γενικά για τη διαδικασία και έπειτα θα μπούμε σε λεπτομέρειες της συνταγής.
Βασικά χρειάζεστε μια συσκευή που να περνάει κιμά μέσα από μια χοάνη, βλέπε εικόνες. Υπάρχουν τέτοιες συσκευές χειροκίνητες, όπως στην εικόνα, και ηλεκτροκίνητες. Όποια και να χρησιμοποιήσετε να έχετε υπ' όψη σας ότι χρειάζεστε κι ένα δεύτερο άτομο για βοηθό.
Το βασικό συστατικό όπως είναι φυσικό είναι το χοιρινό κρέας. Υπάρχει μια αναλογία καθαρού κρέατος και λίπους που αποτελεί τη βάση του λουκάνικου, και μάλιστα μερικοί προμηθεύονται ξεχωριστά το ψαχνό και το λίπος. Η δικαιολογία είναι ότι έτσι υπολογίζουν επακριβώς το πόσο λίπος θα έχει το λουκάνικο. Εγώ σας συστήνω το εξής: Αγοράζετε χοιρινή πανσέτα, είτε ξεκοκαλισμένη, είτε με κόκαλα και τα αφαιρείτε εσείς. Ζήτημα κόστους. Προτιμώ την πρώτη λύση. Αν θέλετε λιγότερο λίπος στο μίγμα αφαιρέστε ή ζητήστε από τον χασάπη να σας αφαιρέσει το εξωτερικό στρώμα λίπους της πανσέτας. Όμως έτσι να περιμένετε πιο σκληρά και στεγνά λουκάνικα. Τέλος ζητήστε να σας κόψουν την πανσέτα σε κιμά, όχι πολύ λεπτό.
Ζητήστε επίσης από τον χασάπη να σας φέρει έντερο για λουκάνικα. Αυτό είναι αρκετά μέτρα και συνήθως βρίσκεται μέσα σε αλάτι, για λόγους συντήρησης. Υπάρχει και συνθετικό έντερο, αλλά προσωπικά δεν το έχω χρησιμοποιήσει ακόμη στο γέμισμα.


Υλικά για 10 κιλά λουκάνικα με πράσο.
9 κιλά κρέας σε κιμά.
2,5 κιλά πράσα.
180-200 γραμ. αλάτι.
10-20 γραμ. μαύρο πιπέρι.
ρίγανη κατά βούληση.
30 γραμ. μπαχαρικό για κρέας (π.χ. APPETITO
υπάρχει στα super markets )

Υλικά για 10 κιλά λουκάνικα με πορτοκάλι.
10 κιλά κρέας σε κιμά.
θρούμι κατά βούληση.
φλούδα από 2-4 πορτοκάλια (περασμένη σε μηχανή του κιμά ή ψιλοκομένη).
180-200 γραμ. αλάτι.
10-20 γραμ. μαύρο πιπέρι.

Αν χρησιμοποιήσετε την πρώτη συνταγή, θα πρέπει αρχικά να καθαρίσετε τα πράσα και να τα ψιλοκόψετε. Μη πετάξετε όλο το πράσινο μέρος των πράσων. Μπορείτε να τσιγαρίσετε ή να βάλετε ωμά τα πράσα στο μίγμα. Στην πρώτη περίπτωση θα χρειαστείτε μια μεγάλη κατσαρόλα γιατί στην αρχή τα πράσα πιάνουν πολύ χώρο, αλλά σιγά-σιγά με το τσιγάρισμα κάθονται. Το τσιγάρισμα θα γίνει σε δόσεις εκτός αν έχετε πολύ μεγάλη κατσαρόλα. Αφού έχετε τα πράσα έτοιμα και όχι καυτά (μην καείτε κιόλας), βάζετε σε μια μεγάλη λεκάνη το κρέας και τα πράσα και ανακατεύετε ζυμώνοντας. Θυμηθείτε, αν το κρέας είναι κρύο απ' το ψυγείο θα παγώσουν τα χέρια σας. Φροντίστε να φορέσετε πλαστικά γάντια έτσι κι αλλιώς. Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά απλώνοντας τα σε δόσεις πάνω στο κρέας και ανακατεύετε συνέχεια. Αν δεν γίνει καλό ζύμωμα, τα λουκάνικα αλλού θα είναι λύσσα, αλλού καυτερά και αλλού ανάλατα.

Και φτάνουμε στο γέμισμαααααα... 
Ας δούμε πως θα χειριστείτε το έντερο. Κατ' αρχήν, είναι σίγουρο ότι δεν θα είναι μονοκόμματο. Αρχίστε να το ξετυλίγετε και να βάζετε τα τμήματα που θα προκύψουν σε μπολάκια με νερό. Δε θυμάμαι πόσα μέτρα λουκάνικα βγαίνει με δέκα κιλά μίγμα, αλλά δεν μπορεί να το πει κανείς με σιγουριά, γιατί κάποιος μπορεί να φτιάξει χοντρά λουκάνικα ενώ άλλος λεπτά. Θα πούμε πως γίνεται κι αυτό σε λίγο.  


Αφού έχουμε έτοιμα 4-5 μπολάκια με έντερο μέσα σε νερό, αρχίζουμε να περνάμε το έντερο πάνω στο πλαστικό (ή μεταλλικό) χωνί/ρύγχος της μηχανής. Πιάνουμε την άκρη του έντερου, την ανοίγουμε λίγο και κάποιος μας ρίχνει λίγο νερό μέσα στο έντερο το οποίο θα σχηματίσει μια νερόμπαλα στο εσωτερικό. Αρχίζουμε να περνάμε το έντερο στο ρύγχος της μηχανής, ενώ το μπολάκι είναι ακριβώς από κάτω. Όσο περνάμε έντερο, η νερόμπαλα συνεχώς προχωρεί και μαλακώνει το εσωτερικό του εντέρου. Το χωνί μπορεί να χωρέσει μερικά μέτρα έντερο!!! Αν έχουμε χειροκίνητη μηχανή τη γεμίζουμε με μίγμα. Αν έχουμε ηλεκτρική αρχίζουμε να την τροφοδοτούμε. Μόλις εμφανιστεί λίγο κρέας στην άκρη σταματάμε, (θα έχει φύγει ο αέρας) και τραβάμε λίγο έντερο ώστε να κλειστεί μέσα του το κρέας. Ξαναπιέζουμε να βγει κι άλλο μίγμα κρατώντας την άκρη του έντερου κλειστή με τα δάκτυλα για τα πρώτα λίγα εκατοστά. Έπειτα δε χρειάζεται. Το λουκάνικο παραμένει κλειστό.

Τώρα θα πούμε τον τρόπο που ρυθμίζουμε το πάχος του λουκάνικου. Αν την ώρα που βγαίνει το μίγμα, κρατάμε το έντερο ώστε να ελευθερώνεται από το ρύγχος με κάποια δυσκολία, το λουκάνικο γεμίζει περισσότερο και γίνεται παχύτερο. Αντίθετα, αν το αφήνουμε ελεύθερο θα έχει πάχος σχεδόν όσο το ρύγχος. Όταν το λουκάνικο φθάσει στο μήκος που θέλουμε, (άλλοι θέλουν κοντά λουκάνικα, άλλοι όχι), σταματάμε την έξοδο του μίγματος και περιστρέφουμε μια στροφή το λουκάνικο που έχει ήδη βγει. Συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσει το έντερο. Λίγο πριν τελειώσει, σταματάμε το μίγμα ώστε η άκρη του έντερου να καλύπτει το κρέας. Αν έχετε χειροκίνητη μηχανή μπορεί να βρεθείτε στη φάση να έχει τελειώσει το κρέας και να έχετε ακόμη έντερο στο ρύγχος. Σ' αυτή την περίπτωση κλείνετε το λουκάνικο με μια στροφή και κόβετε το έντερο για να γεμίσετε τη μηχανή.



 Όταν τελειώσετε, πρέπει να κρεμάσετε τα λουκάνικα για δύο μέρες σε ευάερο μέρος για να στεγνώσουν λίγο. Θα το καταλάβετε γιατί το έντερο απ' έξω θα είναι ξερό. Προσοχή στις μύγες, γάτες κ.λ.π. Προστατέψτε τα με τουλουπάνια, σήτες ή ότι πατέντα σκεφθείτε. Το ιδανικό είναι το κρέμασμα στο εσωτερικό του τζακιού όπου τα λουκάνικα στεγνώνουν και καπνίζονται. Έπειτα κατευθείαν στην κατάψυξη σε συσκευασίες των 2-3 τεμαχίων, ώστε όταν βγάζετε μεζέ να μη χρειάζεται να ξεπαγώσετε μεγάλη ποσότητα. Μου αρέσουν πολύ ψητά και όχι τηγανιτά. Περί ορέξεως βέβαια ουδείς λόγος.

Μιχάλης Σοφός



ΠΗΓΗ...http://msofos.gr

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ Α1 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΣ ΠΕΛΛΑΣ


                                               (10η αγωνιστική)

Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΕΛΛΑΣ 1 1 ΑΣ ΠΡΟΜΑΧΟΙ
ΟΛΥΜΠΟΣ ΑΨΑΛΟΥ 3 1 ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ
ΑΡΗΣ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ 0 3 ΕΔΕΣΣΑΪΚΟΣ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΓΑΛΑΤΑΔΩΝ 0 3 ΔΟΞΑ ΜΑΝΔΑΛΟΥ
ΗΡΑΚΛΗΣ ΑΣΠΡΟΥ 0 1 ΑΛΜΩΠΟΣ ΑΡΙΔΑΙΑΣ
ΕΘΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ 2 0 ΑΡΗΣ ΑΜΠΕΛΕΙΩΝ
ΔΟΞΑ ΡΙΖΟΥ  1 8 ΔΟΞΑ ΕΞΑΠΛΑΤΑΝΟΥ

Βαθμολογία

ομάδεςβαθμοίποινέςγκολN/I/Hεντόςεκτός
ΑΛΜΩΠΟΣ ΑΡΙΔΑΙΑΣ 28030-3 9-1-0 16-0 4-0-0 14-3 5-1-0 
ΕΔΕΣΣΑΪΚΟΣ 23026-2 7-2-1 12-0 3-1-0 14-2 4-1-1 
ΗΡΑΚΛΗΣ ΑΣΠΡΟΥ 22019-6 7-1-2 14-4 5-0-1 5-2 2-1-1 
ΕΘΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ 20018-8 6-2-2 11-3 4-0-1 7-5 2-2-1 
Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΕΛΛΑΣ 19024-12 6-1-3 18-2 4-1-0 6-10 2-0-3 
ΑΣ ΠΡΟΜΑΧΟΙ 18026-11 5-3-2 9-4 3-1-1 17-7 2-2-1 
ΔΟΞΑ ΕΞΑΠΛΑΤΑΝΟΥ 17020-9 5-2-3 8-1 3-2-0 12-8 2-0-3 
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ 16016-11 5-1-4 6-2 3-1-1 10-9 2-0-3 
ΑΡΗΣ ΑΜΠΕΛΕΙΩΝ 11018-15 3-2-5 11-9 1-1-3 7-6 2-1-2 
ΔΟΞΑ ΜΑΝΔΑΛΟΥ 10017-29 3-1-6 11-10 2-1-2 6-19 1-0-4 
ΑΡΗΣ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ 8015-26 2-2-6 6-17 0-1-4 9-9 2-1-2 
ΟΛΥΜΠΟΣ ΑΨΑΛΟΥ 809-24 2-2-6 6-12 1-1-3 3-12 1-1-3 
ΔΟΞΑ ΡΙΖΟΥ 002-54 0-0-10 1-32 0-0-6 1-22 0-0-4 
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΓΑΛΑΤΑΔΩΝ -6-60-30 0-0-10 0-15 0-0-5 0-15 0-0-5

ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ




Ενας κυνηγός πάει σαφάρι στην Αφρική και παίρνει μαζί το σκύλο του

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΡΕΚΟΡ ΜΕ 518.838 ΛΑΜΠΑΚΙΑ ΣΕ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ

Αυστραλός έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ: Στόλισε χριστουγεννιάτικο δέντρο με 518.838 λαμπάκια [εικόνες & βίντεο]

Ακόμη δεν έχουμε μπει στο Δεκέμβριο, αλλά πολλοί ήδη αισθάνονται το χριστουγεννιάτικο κλίμα να τους κατακλύζει. Και ξεκίνησαν οι υπερβολές.
Ενας Αυστραλός κατέρριψε για τρίτη χρονιά ένα παγκόσμιο ρεκόρ σχετικό με τον χριστουγεννιάτικο στολισμό, καθώς άναψε στην Καμπέρα ένα δέντρο με 518.838 λαμπάκια. Το βιβλίο Γκίνες επιβεβαίωσε ότι ο Ντέιβιντ Ρίτσαρντς σημείωσε ρεκόρ για τα περισσότερα λαμπάκια σε τεχνητό χριστουγεννιάτικο δέντρο, το οποίο επί πέντε χρόνια κατείχε το Universal Studios στην Οσάκα.
Για να τα καταφέρει, ο Αυστραλός δικηγόρος επιστράτευσε μία ομάδα εθελοντών, ανάμεσά τους ένας ηλεκτρολόγος μηχανικός, ξυλουργοί, κτίστες και πολιτικοί μηχανικοί, οι οποίοι συνέβαλαν στη δημιουργία του ύψους 22 μέτρων ατσάλινου δέντρου.
Ο Ρίτσαρντς συνηθίζει να κάνει τέτοιους υπερβολικούς χριστουγεννιάτικους στολισμούς, συγκεντρώνοντας χρήματα για φιλανθρωπικό σκοπό, καθώς συγκεντρώνονται μεγάλα πλήθη για να θαυμάσουν τις «δημιουργίες» του και κάνουν δωρεές.
Το πρώτο ρεκόρ που πέτυχε ήταν το 2013, για τα περισσότερα λαμπάκια σε σπίτι, καλύπτοντας την οικία του με 502.165 λαμπάκια. Συνολικά 75.000 άνθρωποι πέρασαν για να το θαυμάσουν, με αποτέλεσμα η οικογένειά του να δυσκολεύεται κάποιες φορές να μπει στο σπίτι, ενώ οι γείτονες δεν έκρυψαν τον εκνευρισμό τους. Κάτι που έκανε τον Ρίτσαρντς να υποσχεθεί ότι δεν θα επιχειρήσει ξανά να καταρρίψει αυτό το ρεκόρ.
Μία χρονιά αργότερα, έβαλε 1.194.380 φωτάκια LED, σε τρία τεράστια τυλιγμένα πακέτα με χριστουγεννιάτικα δώρα, σε ένα εμπορικό κέντρο στην Καμπέρα.





Πηγή:  http://www.iefimerida.gr

ΜΕ ΚΟΜΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΓΟΥΡΟΥΝΙΩΝ ΥΠΟΔΕΧΤΗΚΑΝ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ



Αποκρουστική "υποδοχή" επιφύλαξαν άγνωστοι σε Σύρους πρόσφυγες στην Ολλανδία, αφού σκόρπισαν κομμένα κεφάλια γουρουνιών σε διάφορα σημεία κοντά στον καταυλισμό όπου πρόκειται να μείνουν οι πρόσφυγες.




Το περιστατικό συνέβη σύμφωνα με το Russia Today, στο χωριό Eschmarkerveld, έξω από την πόλη του Enschede, της Ολλανδίας, όπου οι δράστες τοποθέτησαν 14 κεφάλια γουρουνιών στο φράχτη εισόδου και στο έδαφος ενώ πέταξαν και σακούλες με αίμα.   Οι πρόσφυγες αντίκρισαν αυτό το θέαμα κατά την άφιξη τους τα ξημερώματα. 
Εκπρόσωπος της αστυνομίας εξέφρασε την έκπληξη του για αυτή την κίνηση, αφού τις προηγούμενες ημέρες δεν είχε υπάρξει κάποια αποδοκιμασία ενώ σημείωσε ότι η κίνηση αυτή έγινε ως προσβολή προς τους μουσουλμάνους που δεν καταναλώνουν χοιρινό κρέας.

Στο twitter αναρτήθηκε η φωτογραφία από την περιοχή με το ακόλουθο μήνυμα: 
"Όταν η δημοκρατία αποτυγχάνει, ο κόσμος γίνεται άγριος και απελπισμένος. Καλωσήρθατε στην κόλαση του Eschmarkerveld".
Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας



 Πηγή: www.lifo.gr

ΜΕΡΙΔΙΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 4 ΕΚ. ΡΩΣΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ



Μερίδιο από τους 4 εκατομμύρια Ρώσους που ετησίως επισκέπτονται την Τουρκία, διεκδικεί η Ελλάδα σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Η Καθημερινή".

   Το ρεπορτάζ αναφέρει πως μετά την ένταση που έχει δημιουργήσει η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τους Τούρκους οι επιπτώσεις που έρχονται στον τουρκικό τουρισμό φαίνονται ήδη από τη διακοπή των πωλήσεων ταξιδιωτικών πακέτων από τη Ρωσία.
 Η Καθημερινή αναφέρει πως οι Ρώσοι στήριζαν τον τουρισμό της Τουρκίας με ποσά που υπολογίζεται πως άγγιζαν ετησίως τα 4 δισ. ευρώ, αν και η ρωσική πλευρά ανεβάζει αρκετά υψηλότερα το ποσό αυτό, στα 10 δισ. ευρώ.

   Οι τουριστικοί πράκτορες και διοργανωτές ταξιδιών που αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για την επόμενη σεζόν έχουν ήδη περιορισμένες επιλογές καθώς η Αίγυπτος έχει ήδη αποκλειστεί από τις λίστες τους μετά την κατάρριψη του ρωσικού επιβατηγού και η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των πρώτων επιλογών. Το δημοσίευμα αναφέρει μάλιστα πως οι tour operators άρχισαν συζητήσεις για την ενίσχυση των θέσεών τους στην ελληνική ξενοδοχειακή αγορά για το 2016.

   Κρίσιμες θα είναι οι κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης σε αυτή τη διαδικασία διεκδίκησης αναφέρει η Καθημερινή. Οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν ώστε ο μεγάλος αυτός όγκος τουριστών να μην κατευθυνθεί στους ανταγωνιστές όπως η Ισπανία ή η Κύπρος περιλαμβάνουν τη νέα «βιομετρική» βίζα που υποχρεούνται να εξασφαλίζουν οι Ρώσοι.
 Το μεγάλο μέρος της γραφειοκρατικής διαδικασίας αυτής έχει μεταφερθεί στις προξενικές αρχές οι οποίες αν δεν ενισχυθούν με προσωπικό, θα είναι αδύνατο να αντιμετωπίσουν την αυξημένη ζήτηση, με αποτέλεσμα οι Ρώσοι να κατευθυνθούν σε άλλους προορισμούς όπως η Ισπανία, η οποία προσφέρει μέχρι και τη δυνατότητα έκδοσης «βίζας κατ' οίκον». 

  Σημειώνεται πως η Ελλάδα, η Κύπρος και η Ισπανία κατάφεραν φέτος να ενισχύσουν τα τουριστικά τους μεγέθη –παρά τις απώλειες που είχαν από την πτώση του αριθμού των Ρώσων τουριστών– σε αντίθεση με την Τουρκία, όπου η τουριστική κίνηση εμφάνισε έπειτα από πολλά χρόνια πτωτική τροχιά. 

Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΡΜΑΤΙΝΟ ΦΡΑΧΤΗ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ



Και επισήμως τα Σκόπια γνωστοποίησαν το Σάββατο το μεσημέρι πως ξεκίνησαν την ανέγερση ενός συρμάτινου φράχτη στα σύνορα με την Ελλάδα, στο σημείο της ουδέτερης ζώνης μεταξύ Γευγελής και Ειδομένης.

   Η επίσημη ανακοίνωση, που ακολούθησε των πληροφοριών και των πρώτων φωτογραφιών, αναφέρει πως σκοπός είναι η δημιουργία βασικού σημείου από το οποίο θα γίνεται η διέλευση προσφύγων.
 Σύμφωνα με όσα ανέφεραν από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, η ενέργεια αυτή αποτελεί συνέχεια σχετικής απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας (του ανώτατου οργάνου για θέμα εθνικής ασφάλειας της ΠΓΔΜ) πριν από δύο εβδομάδες.
 Σε αυτή αναφερόταν πως σε περίπτωση που ευρωπαϊκές χώρες περιορίσουν τις προσφυγικές ροές, τότε η ΠΓΔΜ θα προβεί στην ανέγερση ενός συρμάτινου φράχτη σε τμήμα των συνόρων της με την Ελλάδα, για την αντιμετώπιση του αυξημένου κύματος διέλευσης προσφύγων.
 Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ σημείωσε ότι η ανέγερση του φράχτη σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει το κλείσιμο των συνόρων με την Ελλάδα, παρά μόνο την αποτελεσματικότερη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.
 «Θέλουμε να τονίσουμε ότι τα σύνορα θα παραμείνουν ανοιχτά και θα επιτρέπεται η διέλευση όλων των προσφύγων που προέρχονται από περιοχές πολεμικών συγκρούσεων, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα. Θα συνεχίσουμε να συντονιζόμαστε με τις άλλες χώρες» ανέφεραν από την κυβέρνηση. 

ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΙΣ ΚΑΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΝΤΙΓΙΑΡΜΠΑΚΙΡ



Ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου του Ντιγιάρμπακιρ, Ταχίρ Ελτσί, δολοφονήθηκε σήμερα στη πόλη της νοτιοανατολικής Τουρκίας όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι Κούρδοι, δήλωσαν νοσοκομειακές πηγές και αυτόπτες μάρτυρες.
 Ο Ταχίρ Ελτσί πυροβολήθηκε θανάσιμα στο κεφάλι ενώ έκανε μία δήλωση στους δημοσιογράφους, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές. 
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ένοπλοι άνδρες άνοιξαν πυρ εναντίον του προέδρου του δικηγορικού συλλόγου και μιας ομάδας δικηγόρων, προκαλώντας την άμεση επέμβαση των δυνάμεων της τάξης. Δημοσιογράφοι και τουλάχιστον τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά την ανταλλαγή πυρών που ακολούθησε, πρόσθεσαν. 

Δικηγόρος γνωστός για τη στράτευσή του στην κουρδική υπόθεση, ο Ελτσί αποτελούσε αντικείμενο διώξεων επειδή είχε δηλώσει στην τηλεόραση στα μέσα Οκτωβρίου πως το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), που ηγείται της κουρδικής εξέγερσης στην Τουρκία από το 1984, "δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση". Συνελήφθη στις 20 Οκτωβρίου στο γραφείο του στο Νιτγιάρμπακιρ και στη συνέχεια του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για "υπεράσπιση της τρομοκρατίας μέσω του τύπου" από δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης, προτού αφεθεί ελεύθερος υπό δικαστική επιτήρηση. 

Σύμφωνα με την εισαγγελία, οι κατηγορίες αυτές επισύρουν ποινή φυλάκισης από ενάμιση μέχρι επτά έτη. Η δολοφονία του δικηγόρου έρχεται σε μία στιγμή κατά την οποία έχουν επαναληφθεί από το καλοκαίρι οι μάχες ανάμεσα στις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείς και στους αντάρτες του PKK, μετά την κατάρρευση μιας εκεχειρίας που κράτησε περισσότερο από δύο χρόνια.
 Οι συγκρούσεις είχαν ως αποτέλεσμα οι αρχές να επιβάλουν απαγόρευση κυκλοφορίας σε πολλές πόλεις στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου η αστυνομία και ο στρατός εμπλέκονται σε βίαιες μάχες με ένοπλους νεαρούς μαχητές που πρόσκεινται στο PKK και οι οποίοι οχυρώνονται σε ορισμένες συνοικίες. 




Πηγή: www.lifo.gr

ΕΝΑ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ



Το Αθέατο Μουσείο παρουσιάζει, είναι η νέα δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που προβάλλει επιλεγμένες αρχαιότητες από τον κόσμο των αποθηκών.
 Κάθε δύο μήνες ένα αντικείμενο παρουσιάζεται στους επισκέπτες για πρώτη φορά. Μετά από το «δαχτυλίδι του Θησέα», την «Αιγύπτια γάτα Μίου», την «Άρτεμη από τη θάλασσα», τον «καθρέφτη της Ευρώπης» και την «Κυρά της Πρόσυμνας», το Αθέατο Μουσείο παρουσιάζει ένα «σκεύος μαρμάρινον παραδόξου χρήσεως». 
Πρόκειται για μία μαρμάρινη πλάκα με μικρογραφική παράσταση αρχαίου ελαιουργείου που χρησίμευε ως κάλυμμα κιβωτίου για τη συγκέντρωση χρηματικών ποσών, τα οποία ίσως να σχετίζονταν με την παραγωγή του ελαιολάδου. «Το μαρμάρινο σκεύος παραδόξου χρήσεως» εκτίθεται από τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου στην «αίθουσα του βωμού» (αιθ.34) για να παραμείνει εκεί ως την Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2016. 



Η περίεργη μαρμάρινη πλάκα καταγράφηκε στο Βιβλίο Εισαγωγής του Μουσείου ως σκεύος παραδόξου χρήσεως, και ερμηνεύθηκε ως παλέττα ζωγράφου, ή ως ανάθημα. Μια πρόσφατη μελέτη της όμως, που περιέλαβε εννέα ακόμη παρόμοια ευρήματα, αναγνώρισε σ ́αυτήν την ανάγλυφη απεικόνιση ενός μικρογραφικού ἐλαιουργείου. Για να αποκρυπτογραφήσει κανείς την αναπαράσταση της επιφάνειας, θα πρέπει να ξεκινήσει από τη μικρή κυκλική βάση συμπίεσης, πάνω στην οποία πιέζονταν τα σακιά με τις ελιές. Από την προχοή της βάσης το λάδι έρρεε στη σκάφη, όπου παρέμενε για την καθίζηση των στερεών συστατικών. Στο τέλος το προϊόν, καθαρό, αποθηκευόταν στο μισοχωμένο στο έδαφος πιθάρι. Τα υπολείμματα στη μια άκρη της πλάκας ανήκουν στα σπασμένα πόδια ενός τραπεζιού, πάνω στο οποίο θα γινόταν η σύνθλιψη των ελιών με έναν κυλινδρικό σπαστήρα.

   Η λύση του αρχαίου γρίφου για τον προορισμό όλων των μαρμάρινων αντικειμένων του είδους αυτού κρύβεται πιθανότατα στη μακρόστενη σχισμή μέσα στο πιθάρι, που ήταν κατάλληλη για τη ρίψη νομισμάτων, όπως στους σημερινούς κουμπαράδες. Στα υπόλοιπα αντικείμενα του ίδιου τύπου, το πιθάρι δεν έχει πυθμένα. Είναι, λοιπόν, πιθανό οι πλάκες αυτές να τοποθετούνταν ως καλύμματα πάνω σε λίθινα κιβώτια, μέσα στα οποία συγκεντρώνονταν χρηματικά ποσά, που ίσως αφορούσαν στην παραγωγή του ελαιόλαδου.

   Στις 18 Δεκεμβρίου, ημέρα Παρασκευή και στις 20 Δεκεμβρίου, ημέρα Κυριακή, ώρα 13.00, αρχαιολόγοι του Μουσείου υποδέχονται τους επισκέπτες στο χώρο της έκθεσης και συνομιλούν μαζί τους για τα ασυνήθιστα ευρήματα της αρχαιότητας και την ερμηνευτική τους προβληματική, καθώς και για τη διαδικασία της παραγωγής και της διάθεσης ελαίου στην αρχαία Αθήνα
. Για την παρακολούθηση της παρουσίασης είναι απαραίτητη η προμήθεια εισιτηρίου και η  δήλωση συμμετοχής κατά την προσέλευση. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
 Τηλ. Επικοινωνίας: 213 214 4891
   Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Πατησίων 44, Αθήνα 10682 www.namuseum.gr 



Πηγή: www.lifo.gr

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...