Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΛΑΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ



Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Θεόδωρος Θεοδωρίδης: Οι πολίτες της Πέλλας αναμένουν με αγωνία λύσεις στα συσσωρευμένα προβλήματα των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας

Σε αυστηρό τόνο επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας προς τον Υπουργό Υγείας


Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, με επείγουσα επιστολή του, σε αυστηρό τόνο, προς τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό ζητά την πραγματοποίηση επείγουσας συνάντησης με τη συμμετοχή αντιπροσωπείας από τον ιατρικό κόσμο και τοπικούς φορείς, για την αντιμετώπιση των λειτουργικών προβλημάτων των δύο Νοσοκομείων Έδεσσας και Γιαννιτσών και των τεσσάρων Κέντρων Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας.

Η επιστολή του κ. Αντιπεριφερειάρχη, είναι σε συνέχεια προηγούμενης επιστολής του προς τον κ. Υπουργό, από 2 Νοεμβρίου 2015, η οποία παρέμεινε αναπάντητη. Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής η οποία κοινοποιήθηκε επίσης στους Βουλευτές, στους Δημάρχους, στον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου και τον Πρόεδρο των δύο Νοσοκομείων.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:

«Με την παρούσα επιστολή, αναγκάζομαι να επανέρθω και να σας ζητήσω εκ νέου και για τελευταία φορά την πραγματοποίηση επείγουσας συνάντησης, στο γραφείο σας, στην Αθήνα. Δυστυχώς, η από 2/11/2015 επιστολή μου προς εσάς παρέμεινε αναπάντητη, όχι μόνο για εμένα αλλά και για τους πολίτες της Πέλλας οι οποίοι περιμένουν εδώ και καιρό αυτήν τη συνάντηση.

Η οργή και η αγανάκτηση στους πολίτες και τον ιατρικό κόσμο της Π.Ε. Πέλλας περισσεύει, καθώς τα σοβαρά λειτουργικά προβλήματα των δύο Νοσοκομείων, Έδεσσας και Γιαννιτσών και των τεσσάρων Κέντρων Υγείας διαιωνίζονται και, δυστυχώς, διογκώνονται. Οι συγκεκριμένες υποδομές ιατρικής φροντίδας και εξειδικευμένες κλινικές που περιλαμβάνονται, εξυπηρετούν περισσότερους από 180.000 πολίτες στους όμορους νομούς Πέλλας, Ημαθίας, Κιλκίς και Θεσσαλονίκης. Οι ζωές όλων αυτών των ανθρώπων απειλούνται ενώ καθημερινά μπαίνουν σε σοβαρό κίνδυνο από την αδυναμία παροχής κατάλληλης ιατρικής περίθαλψης.

Όπως σας ενημέρωσα, σε συνεργασία με τον Διοικητή και εκπροσώπους των ιατρών, νοσηλευτών και διοικητικού προσωπικού των δύο Νοσοκομείων, προχωρήσαμε σε αναλυτική αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης.

Έχουμε καταλήξει σε συγκεκριμένα αιτήματα και δράσεις για τη βελτίωση των συνθηκών περίθαλψης στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας τα οποία χρειάζεται να συζητήσουμε μαζί σας, ώστε να βρούμε τις κατάλληλες λύσεις και να θέσουμε ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα για την υλοποίησή τους. Οι περισσότερες από τις ενδεικνυόμενες λύσεις είναι θεσμικού χαρακτήρα και δεν απαιτούν την εξεύρεση χρηματοδότησης.

Η κρίση έχει επιδεινώσει τις συνθήκες ζωής και βιοπορισμού για μεγάλο αριθμό νοικοκυριών στην Ελληνική Περιφέρεια. Το γεγονός αυτό έχει αυξήσει τις απαιτήσεις για ιατρική φροντίδα από δημόσιους φορείς και η μη ικανοποιητική ανταπόκριση στα συγκεκριμένα αιτήματα αυξάνει το αίσθημα δυσφορίας των πολιτών απέναντι στο κράτος και τις υπηρεσίες του. Είναι σημαντικό να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και, με υπευθυνότητα, συνεργασία και συντονισμένη οργάνωση, να ανταποκριθούμε στις αυξημένες ανάγκες της κοινωνίας.

Στο πλαίσιο αυτό, σας παρακαλώ να εντάξετε άμεσα στο πρόγραμμά σας την πραγματοποίηση συνάντησης με αντιπροσωπεία από την Π.Ε. Πέλλας στο γραφείο σας, προκειμένου να βάλουμε και πάλι τις βάσεις για ποιοτική, ασφαλή και αξιοπρεπή εξυπηρέτηση των πολιτών από τις δημόσιες μονάδες υγείας της περιοχής μας.

Αναμένοντας τη θετική και άμεση ανταπόκρισή σας, εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο σας.

Με εκτίμηση, 
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας

Θεόδωρος Ι. Θεοδωρίδης». 

"ΞΥΠΝΗΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΩΜΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 15 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΑ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΡΕΛΑΘΕΙ"



Ο Μιγκέλ Παρόντο είναι ένας προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών από την Ισπανία που «πέθανε» για 15 χρόνια. Ο Παρόντο είχε ένα τροχαίο δυστύχημα το 1987 και ξύπνησε από το κώμα στο οποίο έπεσε, το 2002, καθώς ο πατέρας του πιστός Καθολικός, δεν επέτρεψε στους γιατρούς που μιλούσαν για τελειωμένη υπόθεση να κλείσουν τα μηχανήματα.

   Ο Παρόντο μιλάει σήμερα στην El Pais, λέγοντας ότι όταν ξύπνησε μετά από τα συνεχή χρόνια σε κώμα, νόμιζε ότι όλοι είχαν τρελαθεί. Προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών ο ίδιος, εργαζόταν με διάτρητες κάρτες πριν το τροχαίο, και όταν συνήλθε, είδε τους πάντες με μικρές φορητές συσκευές. 

  Λάτρης της ταχύτητας, αυτή του η αδυναμία έγινε η αιτία να μείνει διασωληνωμένος για 15 αλλά και να χάσει τη ζωή του ένα από τα άτομα που είχε παρέα. Όλα συνέβησαν όταν έχασε τον έλεγχο του Renault 5 GT Turbo που οδηγούσε και έπεσε πάνω σε έναν τοίχο. Έπεσε σε κώμα στα 32 του και συνήλθε στα 47. 

  Του είπαν ότι η περίπτωση του ήταν μία στο εκατομμύριο και πράγματι, όπως λέει, από τότε δεν γνωρίζει κανέναν που να του έχει συμβεί κάτι παρόμοιο. « Μου είπαν ότι η μητέρα μου περνούσε όλο το χρόνο της μαζί μου στο νοσοκομείο, μέχρι που μια μέρα το 2002, άνοιξα τα μάτια μου», λέει. Θυμάται ότι εκείνη την ώρα ήταν και η κόρη του μπροστά. "Είσαι η Almudena;» ρώτησε. Λογικό, αφού όταν έχασε τις αισθήσεις του εκείνη ήταν 12 ετών και όταν ξύπνησε ήταν πλέον 28 ετών.   



«Το πρόσωπο της κόρης μου είναι η πρώτη μνήμη που έχω από τη νέα μου ζωή. Λίγο μετά ήρθαν και οι πρώτες προσπάθειες προσαρμογής στις νέες αλλαγές.

  « Το πρώτο νόμισμα. Όταν είχα το ατύχημα χρησιμοποιούσαμε πεσέτες, ξύπνησα και ανταλλάσσαμε ευρώ. Ήταν σαν να ξυπνάς σε μια ξένη χώρα με διαφορετικό νόμισμα. Μετά την έξοδο από το νοσοκομείο σκέφτηκα επίσης ότι όλοι είχαν τρελαθεί, επειδή τους έβλεπα να μιλάνε μόνοι τους. Ποτέ δεν είχα δει ένα κινητό τηλέφωνο. Και έπρεπε να καλύψω και κάποια κενά στη Γεωγραφία.

  Η ΕΣΣΔ δεν υπήρχε πλέον, ούτε η Τσεχοσλοβακία ή η Γιουγκοσλαβία. Αλλά μπόρεσα να συνηθίσω τα πάντα χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια», λέει ο Παρόντο.

   Τράβηξε επίσης την προσοχή του η έντονη αστικοποίηση της πόλης όπου ζούσε, της Κορούνια. «Είχε γεμίσει αυτοκίνητα και υπόγεια πάρκινγκ. Οι περιοχές όπου έκανα ποδήλατο είχαν ξαφνικά αστικοποιηθεί. Ένιωσα ξένος στην πόλη μου», δηλώνει.   Είχε ακόμη να συνηθίσει και τη δική του εικόνα. Την πρώτη φορά που κοιτάχτηκε σε καθρέφτη μετά την ανάνηψη από το κώμα, διαπίστωσε ότι τα μαλλιά του είχαν ασπρίσει. Τα ρούχα του ήταν ξαφνικά πολύ ντεμοντέ αλλά είχε και ένα «θετικό». Το ότι δεν έκανε συσπάσεις στο πρόσωπο για 15 ολόκληρα χρόνια, τον γλύτωσε από τις ρυτίδες, που πλέον στα 60 του είναι πολύ λιγότερες από όσες θα είχε κανονικά.

   Όταν συνήλθε, πήρε πιστοποιητικό απόλυτης ανικανότητας για εργασία. Ο ίδιος λέει, ότι έτσι κι αλλιώς, θα του ήταν πολύ δύσκολο να καλύψει το κενό που είχε πάνω στους υπολογιστές, που εξελίχτηκαν  πιο γρήγορα από οτιδήποτε άλλο μέσα σε αυτά τα 15 χρόνια. 

    «Φυσικά, τώρα βαριέμαι πολύ. Διαβάζω νωρίς το σύνολο του Τύπου και πίνω  τέσσερις καφέδες. Εκτός αυτού, δύσκολα μπορώ να κοιμηθώ. Σε αυτά τα 15 χρόνια έχω  εξαντλήσει την ποσόστωση του ύπνου. Οι περισσότεροι από τους φίλους μου εξακολουθούν να εργάζονται, κι εγώ περνάω την ημέρα  παρακολουθώντας βίντεο. Πραγματικά, δεν καταλαβαίνω πώς οι άνθρωποι θέλουν να ζουν χωρίς να εργάζονται. Είναι πολύ βαρετό, πιστέψτε με», λέει.

   Ο Παρόντο τονίζει επίσης ότι αυτό που του έλειψε περισσότερα σε αυτά τα 15 χρόνια «απουσίας» ήταν οι ισπανικοί θρίαμβοι στη μοτοσικλέτα.
  «Αλλά δεν παραπονιέμαι: τώρα κοιτάζω πίσω και νομίζω ότι πέρασα πολύ καλά αυτά τα 32 χρόνια της ζωής μου πριν από το ατύχημα…Και παρά την απώλεια των 15 ετών εξαιτίας του ατυχήματος, μπορώ να πω ότι έχω ζήσει τα χρόνια μου καλά», καταλήγει. 




Πηγή: www.lifo.gr

"ΕΙΚΟΝΙΚΟΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ, ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ"- ΟΙ ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕ ΤΑΜΠΕΛΕΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ

Image

Η εκστρατεία ονομάζεται "Εικονικός ρατσισμός, πραγματικές συνέπειες" και αυτό είναι που υποστηρίζεται από την ομάδα Criola, μια οργάνωση δικαιωμάτων που διοικείται από Αφρο-Βραζιλιάνες γυναίκες.
 Η ομάδα ανιχνεύει και συλλέγει ρατσιστικά και επιθετικά τρολ σχόλια από το Facebook ή το Twitter και χρησιμοποιεί εργαλεία geolocation για να εντοπίσει την περιοχή του κάθε χρήστη ή έστω το κοντινότερο σημείο από όπου λογικά θα περνάει.

   Στη συνέχεια αγοράζουν χώρο στις διαφημιστικές πινακίδες, όσο πιο κοντά στην τοποθεσία που εντόπισαν, και με μεγάλες αφίσες εκθέτουν το ρατσιστικό σχόλιο. Ωστόσο δεν εκθέτουν πλήρως τον χρήστη που έκανε τις ρατσισιτικές επιθέσεις, καθώς πάντα καλύπτουν το όνομά του και τη φωτογραφία του. 

Image

Η Jurema Criola Werneck, ιδρυτικό μέλος του πρότζεκτ, λέει ότι η εκστρατεία έχει ως στόχο να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να μιλήσουν και να αναφέρουν το ρατσισμό.

 "Αυτοί οι άνθρωποι που εξαπολύουν επιθέσεις μίσους νομίζουν ότι μπορούν να βρίσκονται στην άνεση των σπιτιών τους και να κάνουν ό, τι θέλουν στο διαδίκτυο. Δεν θα το επιτρέψουμε" λέει η Werneck στο BBC. Υπάρχουν νόμοι κατά των ρατσιστικών και φυλετικών διακρίσεων στη Βραζιλία, αλλά η Werneck θεωρεί ότι οι αρχές δεν έχουν κάνει αρκετά για την επιβολή τους, και ότι πολλοί άνθρωποι φοβούνται να μιλήσουν για όσα αντιμετωπίζουν.

   Η εκστρατεία αυτή ξεκίνησε στα τέλη καλοκαιριού μετά από από ένα περιστατικό που πήρες μεγάλες διαστάσεις στα social media και αφορούσε μια μαύρη παρουσιάστρια καιρού που στοχοποιήθηκε ομαδικά και δέχτηκε bullying με ρατσιστικές πειθέσεις.
 Το BBC μεταδίδει πως η δράση έχει για την ώρα λάβει καλές κριτικές και θερμή υποδοχή στο διαδίκτυο, αν και οι πολέμιοί της ισχυρίζονται πως  όποιος δεν θέλει να δέχεται επιθέσεις στα social media, το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να μείνει μακριά τους.




 Πηγή: www.lifo.gr

ΑΠΡΟΣΜΕΝΕΣ ΠΗΓΕΣ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΑΡΓΟ ΤΟ WI-FI



Διάφορα πράγματα μπορούν να κάνουν τις ασύρματες συνδέσεις (Wi-Fi) πιο αργές και ένα από αυτά είναι ακόμη και τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια, σύμφωνα με μια νέα βρετανική έρευνα.

    Μία μελέτη της βρετανικής οργάνωσης Ofcom, σύμφωνα με το BBC, προειδοποιεί ότι οι παρεμβολές στις ασύρματες συνδέσεις μπορούν να προέλθουν από απρόσμενες πηγές, όπως τα «μόνιτορ» για το μωρό στο διπλανό δωμάτιο, από τον φούρνο μικροκυμάτων και από τα χριστουγεννιάτικα φωτεινά στολίδια. 

   Η Oftcom κυκλοφόρησε και μια εφαρμογή που «τσεκάρει» την ποιότητα των ευρυζωνικών ασύρματων συνδέσεων στο σπίτι ανάμεσα στο μπόντεμ-ρούτερ και στους φορητούς υπολογιστές, τις ταμπλέτες και τα κινητά τηλέφωνα.

   Οι Βρετανοί ειδικοί επιβεβαίωσαν, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ότι, παρά τις επίσημες ταχύτητες που δίνουν οι πάροχοι διαδικτύου και οι κατασκευαστές των συσκευών, στην πραγματικότητα οι ταχύτητες πολλών εκατομμυρίων ασύρματων συνδέσεων είναι πιο αργές από ό,τι θα μπορούσαν να είναι - και στις γιορτές τείνουν να γίνουν ακόμη πιο αργές, με τόσα ηλεκτρονικά λαμπάκια ολόγυρα.



 Πηγή: www.lifo.gr

Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΤΖΑΖΙΣΤΑΣ SLIM GAILLARD ΤΡΑΓΟΥΔΑ ΤΟ "ΤΙ ΣΕ ΜΕΛΕΙ ΕΣΕΝΑΝΕ" ΠΡΙΝ 70 ΧΡΟΝΙΑ

Σ’ ένα ταξίδι, το 1928, το καράβι θα πιάσει Ηράκλειο. Ο μικρός Gaillard θα κατεβεί για κάποια βόλτα, για κάποια περιήγηση στην πόλη, όμως το καράβι θα φύγει νωρίτερα από το προκαθορισμένο, με αποτέλεσμα ο μικρός να μείνει πίσω! Δεν είναι πως δεν τον αναζήτησε ο πατέρας του – απλώς νόμιζε πως ο γιος του είχε επιβιβαστεί. Δεν είχε όμως… Δεν τον εντόπισε, μάλιστα, ούτε μετά από 6 μήνες, όταν το πλοίο έπιασε και πάλι Κρήτη…

Mια περιπέτεια που ξεκινά από την Κρήτη, περνάει από το πρώτο λεξικό των hipsters, για να καταλήξει στο Λονδίνο της δεκαετίας του ’80…

Ο Slim Gaillard ήταν μόλις 12 ετών πιτσιρίκι, όταν ξέμεινε στην Κρήτη. Αντιλαμβάνεστε το σκηνικό. Ένα μαυράκι, μόνο του, έρημο, στο Ηράκλειο του 1928! Έπρεπε να επιβιώσει. Και επιβίωσε δίπλα στους φιλόξενους Κρητικούς. Η παραμονή του, μάλιστα, στο νησί δεν ήταν σύντομη. Πρέπει να έμεινε κάποια χρόνια. Δύο, τρία, τέσσερα... κανείς δεν ξέρει ακριβώς.

Το "Tee say malee" ήταν βέβαια το «Τι σε μέλει εσένανε», ηχογραφημένο στο Λος Άντζελες το 1945. O Slim Gaillardτραγουδά στη γλώσσα μας, ενώ στο τέλος ακούγεται να λέει κάτι για... Κρήτη κι ένα «ομιλώ ελληνικά»... για όσους δεν καταλάβαιναν!





Δείτε όλο το αφιέρωμα ΕΔΩ

ΚΑΛΕΣΜΑ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ "ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΑΪ-ΒΑΣΙΛΗ" ΣΤΗΝ ΑΡΙΔΑΙΑ



ΚΑΛΕΣΜΑ

Οι προετοιμασίες για το Χωριό του Αϊ-Βασίλη ξεκίνησαν. Ετοιμαζόμαστε να ζήσουμε ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗ ΜΑΓΙΚΗ ΑΛΜΩΠΙΑ. Με ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ και ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ μπορούμε να δώσουμε μια πιο γιορτινή νότα στην περιοχή μας.
Γι’ αυτό το λόγο καλούνται όλοι όσοι ενδιαφέρονται να βοηθήσουνε με οποιονδήποτε τρόπο την όλη προσπάθεια ως εθελοντές, να παρευρεθούν στη σύσκεψη των εθελοντών που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 11:00 το πρωί στο Δημαρχείο της Αριδαίας.
ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΓΑΠΗ!


Συντονιστική Επιτροπή


ΔΗ.Κ.Ε. ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΚΑΙ "ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ


ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΄΄ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ΄΄
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ( ΔΗ.Κ.Ε.Α )
3 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία
Η Παγκόσμια Ημέρα των ΑΜΕΑ καθιερώθηκε στις 3 Δεκεμβρίου από το 1992, καθώς εκείνη την ημέρα η Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε  αναγνώρισε το πρόγραμμα δράσης για τα τα ΑΜΕΑ .
Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς και στις κοινωνίες να εστιάζουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία.  Στοχεύει στην προώθηση της κατανόησης σε θέματα αναπηρίας και στην κινητοποίηση της υποστήριξης της αξιοπρέπειας και της ευημερίας  των ατόμων με αναπηρία.
Το σύνταγμα προβλέπει το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία να απολαμβάνουν μέτρα που εξασφαλίζουν την αυτονομία και τη συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική  ζωή της χώρας.
Η 3η Δεκεμβρίου είναι ημέρα αγώνα , προβληματισμού , συμμετοχής και αλληλεγγύης όχι ημέρα γιορτής, οίκτου και φιλοφρονήσεων.
Η αναπηρία είναι μια κατάσταση που μπορεί να βρεθεί ο καθένας. Τα άτομα με αναπηρία δεν έχουν ειδικές ανάγκες έχουν τις ίδιες ακριβώς ανάγκες με όλους τους υπόλοιπους ανθρώπους. Οφείλουμε σεβασμό και αποδοχή της ιδιαιτερότητας συμβάλλοντας έτσι στην αλλαγή κοινωνικών στάσεων και αντιλήψεων που αντιμετωπίζουν καθημερινά στη ζωή τους.
Η ένταξη των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πτυχή της ζωής μας αφορά όλους.  

ΔΗΜΚΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ
ΤΟΥ ΚΔΑΠ με Α ‘’ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ’’

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗ.Κ.Ε.Α


ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ

"ΜΗΔΕΝ"



Δεκέμβρης μήνας. 2015 χρόνια από τη Γέννησή Του.

Φοβισμένες ψυχές, απομονωμένες, ταμπουρωμένες πίσω από τέσσερις τοίχους.

Σιωπή, βουβαμάρα, μόνος ήχος, τα κλικ των πλήκτρων κάποιων σύγχρονων τηλεβιβλίων.

Συνοφρυωμένα πρόσωπα, απόμακρα, με την καμπύλη των χειλιών προς τα κάτω.

Βλέμματα αγωνίας στο τραπέζι με την στοίβα των ειδοποιητηρίων.

Ουρές απόγνωσης στα σιδερένια κουτιά, καρτούλες μπαινοβγαίνουν, μαγικά χαρτάκια, επιβίωσης.

Τροφοσυλλέκτες, σκαρφαλωμένοι σε ανοξείδωτα κουτιά, ανακυκλώνουν, απορρίμματα.

Στρατιές πτυχίων, μεταναστευτικά σύγχρονα "Orient express", αναζητούν νέες Ιθάκες.

Αποθήκες ψυχών σε συρματόπλεκτα όρια, ξεβρασμένα παιδικά πτώματα σε αφιλόξενες αμμουδιές.

Φανατικά μεταλλικά μπαστούνια, όλεθρο σπέρνουν, υπνωτισμένοι "χάροι" θερίζουν αδιάκριτα.

Πύρινες ομπρέλες, εγκλωβισμένος ο θόλος, κούρνιασμα των πτηνών, απαγόρευση πτήσεων.

Ατσαλάκωτοι ηγέτες, σε κόκκινα χαλιά, βαρύγδουπα λόγια, ανούσιες αποφάσεις ανακοινώνουν.

Παρτίδες επιτραπέζιες, πιόνια αντιπαρατίθενται, Βασίλισσες, Αλογάκια, Αξιωματικοί, Πύργοι, θυσιάζονται.

Η Ελπίδα στην εντατική, η Αισιοδοξία σχιζοφρένεια, το Μέλλον διασωληνωμένο.

Χριστούγεννα 2015, μήνυμα ουτοπικό το

"... καὶ ἐπὶ γῆς εἰρήνη ἐν ἀνθρώποις εὐδοκία." 

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...