Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

ΘΑ.... ΟΤΑΝ ΜΕΓΑΛΩΣΩ



Θα... όταν μεγαλώσω...

 Ιόνη Ονουφριάδου / Συντάκτρια

Όταν είσαι μικρός λοιπόν, είσαι εν δυνάμει τα πάντα. Έτσι μου είχε πει ένα πολύ αγαπημένο μου πρόσωπο.

12/9/2001, 8:15. Πεισματικά αρνούμουν να ανοίξω τα μάτια. Φοβόμουν να δω, δεν ήθελα να ξέρω, αρνιόμουν την αποτυχία. Ήξερα τι ήθελα να ακούσω και με δυσκολία ανεχόμουν οτιδήποτε άλλο.
 11:15. Το τηλέφωνο κτυπάει και με βρίσκει πάλι στο κρεβάτι. «Ξύπνα! Ακόμη κοιμάσαι; Πέρασες!!! Βγήκανε οι βάσεις!» Στην άλλη άκρη της γραμμής ο κολλητός μου. Ήταν τελικά, έτσι να το μάθω. Αντιδραστική ως πάντα, αρνούμουν οποιαδήποτε αλήθεια εκτός από τη δική μου.
 Αλλά αυτή τη φορά είχα σταθεί τυχερή. Όπως και χιλιάδες άλλα παιδιά, που γέμισαν την υπόλοιπη ημέρα τους με κραυγές χαράς και συγχαρητήρια απ’ τους αγαπημένους. Τα επόμενα χρόνια, δε θα τα αλλάξω με τίποτα. Μαζί με κάποια άλλα, θα τα κρατήσω για πάντα, να μου γεμίζουν κάποια ακόμη χαμογελαστά πρωινά.

Έτσι κάθε χρόνο. 18χρονα ή και λίγο μεγαλύτερα παιδιά, εξετάζονται, διαβάζουν, εξαντλούνται, ελπίζουν, ονειρεύονται. Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, ο δρόμος μπροστά μυρίζει ομορφιά. Ακόμη και αν τα τοιχοκολλημένα χαρτιά στα φρεσκοβαμμένα ντουβάρια του λυκείου, σου δίνουν ζοφερά μαντάτα... θυμήσου πως τα ομορφότερα σου χρόνια, ξεκινάνε τώρα. Αν είσαι από τους τυχερούς που με έκπληξη θα δουν το όνομα τους στο πανεπιστημιακό ή τεχνολογικό ίδρυμα που επέλεξαν... απόλαυσέ το. Και αν πάλι το ονοματάκι σου δεν είναι πουθενά... ή είναι κάπου που ούτε καν σε ενδιαφέρει να βρισκόταν... smile! Από εδώ και πέρα ονειρέψου ελεύθερα. Κάθε πράγμα έχει το χρόνο του. Και οι ανησυχίες, δεν είναι για την δική σου ώρα. Θα’ ρθουν λίγο πιο μετά, αλλά προς το παρόν στις γραμμές αυτές, δεν έχουν θέση.

Ανασύνταξε τις δυνάμεις σου, φτιάξε έναν καφέ, έτσι ακριβώς όπως τον πίνεις, πάρε μια καθαρή αναπνοή... και σκέψου. Τι είναι αυτό που πραγματικά θέλεις να κάνεις λοιπόν; Αν οι πυξίδες σου, σηματοδοτούν ξανά τα ίδια... κάνε υπομονή ένα χρόνο. Πέρνα καλά, συντήρησε τις γνώσεις σου, μελέτα και ανάπτυξέ τις, κάνε τις αδυναμίες σου δύναμη, ξαναμπές στα μαθητικά θρανία και το επόμενο Φθινόπωρο, δες τον εαυτό σου εκεί που αρχικά ήθελες να βρίσκεσαι. Να θυμάσαι πάντα, όσο κλισέ και αν σου ακούγεται... πως όταν κάτι είναι το «θέλω» σου, μπορεί την πρώτη να σου αρνηθεί, μα η επίτευξη του στόχου, με την δεύτερη ή τρίτη, είναι αναπόφευκτη.

Αν πάλι καταλήξεις, πως εσύ θέλεις να πετάξεις για αλλού... αν σου το επιτρέπουν τα οικογενειακά οικονομικά και η ψυχή σου ονειρεύεται ημέρες στο εξωτερικό... φτιάξε βαλιτσούλες ή ετοίμασε τις αιτήσεις σου, για ένα ίδρυμα εξωτερικού, ή ένα υπο-παράρτημά του στην Ελλάδα. Και αν πάλι καταλήξεις πως εσένα σε κέρδισαν τα πρακτικά, είμαι σίγουρη πως ήδη ξέρεις, σε ποιο δημόσιο ή ιδιωτικό ΙΕΚ θέλεις να «χαρίσεις» και να επενδύσεις τα επόμενά σου χρόνια.

Στοπ! Forward! Ψάρι εκτός νερού και άγνωστος μεταξύ αγνώστων σε μια σχολή, γνωριμία, παρέες, συγκατοίκηση, πρωινοί βροχεροί καφέδες στο κυλικείο, φιλία σε 4 τοίχους φοιτητικούς, μηχανή στους δρόμους με μια σάκα στον ώμο, εκδρομές, αμφιθέατρα, η μυρωδιά των φρεσκοτυπωμένων σημειώσεων, βιβλιοπωλεία φοιτητικά, μηνιαίο έμβασμα, ίσως και φοιτητική δουλειά, πάρτι… μισό λεπτό – τα κεφάλια μέσα, εξεταστική...αγουροξυπνημένη αγωνία μπροστά στον πίνακα αναρτήσεων, 4αρια και 5αρια, οχτάρια, προφορικές εξετάσεις, κοπάνες, συγκέντρωση των βιβλίων κάθε Οκτώβρη και Φλεβάρη. Χριστούγεννα και Πάσχα οικογενειακά, καλοκαίρια στο Ποσείδι ή σε κάποιο νησί. Αγωνία, τα μαθήματα είναι τρία, ορκωμοσία. Αύριο, θα είσαι αλλιώς.

Play! Από όπου και αν μας ήρθες, ΑΕΙ, ΤΕΙ, ΙΕΚ, ξένο πανεπιστήμιο, καλωσόρισες. Άκου με καλά, αμφισβήτησέ με... και ξαναθυμήσου με όταν με χρειαστείς. Εδώ λοιπόν θα πραγματώσεις το όνειρό σου. Ίσως σταθείς τυχερός/η και ασκήσεις το επάγγελμα του πτυχίου που με τόσο κόπο απέκτησες. Αν όχι, τα χρόνια που θα ακολουθήσουν, σου επιφυλάσσουν μεγαλύτερη «ιστορία».

Ζεις σε μια χώρα, που ακόμη και αν η αδρεναλίνη σου είναι για τα μικρά... θα μάθεις να αντέχεις και στην ελεύθερη πτώση. Θα ακούσεις πολλά, θα δεις περισσότερα, θα αναρωτηθείς γιατί ενδεχομένως τελείωσες με τόσο κόπο την εκάστοτε σχολή και γιατί ο ΟΑΕΔ είναι συνήθως το επόμενο θρανίο μετά τα φοιτητικά έδρανα. Θα απογοητευθείς και θα θελήσεις να την «κάνεις». Θα επιλέξεις δουλειές άσχετες με τα παιδικά σου όνειρα και σε άσχετες θα επιλεγείς. Θα κατανοήσεις πως τελικά και εσύ, δε διαφέρεις σε τίποτα από τους υπόλοιπους.

Όταν είσαι δεκαοχτώ και ακούς παραπλήσιες ιστορίες με αυτές που σου περιγράφω παραπάνω... θεωρείς πως κάποιοι, κάτι κάνουν λάθος. Πως εσύ θέλεις, μπορείς και θα τα καταφέρεις. Και τώρα ίσως με κοιτάζεις υπεροπτικά... και αναρωτιέσαι τι είναι αυτά που σου λέω. Αμφισβήτησε λοιπόν όλες μου τις γραμμές. Έχεις δικαίωμα και πρέπει να το κάνεις.

Θέλω να σου πω όμως και κάτι ακόμα... Ο άνθρωπος αλλάζει, η ζωή τον πηγαίνει εκεί που ο ίδιος ίσως δεν είχε επιλέξει ή ακόμη περισσότερο δεν ήξερε ο ίδιος πως τελικά αυτή, ήταν γι’ αυτόν η κατάλληλη επιλογή. Τα πράγματα είναι έτσι. Η δυσκολία έχει γεμίσει τις ημέρες μας και η Ελλάδα έγινε πιο αφιλόξενη από ποτέ. Όπου όμως και αν καταλήξεις, να ξέρεις πως αυτός ο δρόμος, έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τον προηγούμενο. Θα μάθεις για εσένα αυτά, που ποτέ σου δε φαντάστηκες. Θα γνωρίσεις κόσμο τον οποίο αλλιώς δε θα μάθαινες, θα αποκτήσεις εμπειρίες που αλλιώς δε θα είχες... και τελικά, θα καταλήξεις εκεί που έπρεπε να είσαι. Αργά ή γρήγορα. Γιατί αυτό που πρέπει να γίνει, γίνεται, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Και συνήθως τελικά και ακραία ρεαλιστικά, αυτός ο τρόπος είναι ο καλύτερος.

Εσύ... άνοιξε απλά τα μάτια και αποφάσισε, πως πλέον θέλεις να παίξεις και να δεις πού θέλει αυτή η πίστα να σε πάει. Γιατί το παιχνίδι αυτό, δε θα παιχτεί χωρίς εσένα! Γιατί τα παιχνίδια, είναι για τα παιδιά. Και όλοι μας, πάντα παιδιά... παραμένουμε κατά βάθος




Πηγή/Αναδημοσίευση: http://www.e-charity.gr/article.php?cat=Politismos&subcat=Neolaia&tef=August&y=2012&num=1



"ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΗΤΑΝ ΜΟΝΑ" - ΧΟΡΧΕ ΜΠΟΥΚΑΪ

Θρησκευτικά ... αλλιώς!!!

Η μητέρα τους είχε φύγει από νωρίς το πρωί και τα είχε αφήσει στη Μαρίνα, μια νέα δεκαοχτώ χρόνων, την οποία έπαιρνε κάποιες φορές για λίγες ώρες προκειμένου να τα προσέχει με αντάλλαγμα μερικά νομίσματα.
Από τότε που είχε πεθάνει ο πατέρας, οι καιροί είχαν δυσκολέψει πολύ για να το ρισκάρει να λείψει από τη δουλειά όταν η γιαγιά αρρώσταινε ή έλειπε από την πόλη. Όταν ο φίλος της κοπέλας τηλεφώνησε για να της προτείνει μια βόλτα με το καινούργιο του αυτοκίνητο , η Μαρίνα δεν δίστασε και πολύ. Άλλωστε , τα παιδιά κοιμούνταν όπως κάθε απόγευμα , και δεν θα ξυπνούσαν πριν τις πέντε. Μόλις άκουσε την κόρνα, άρπαξε την τσάντα της κι άφησε ανοιχτό το ακουστικό του τηλεφώνου. Προνόησε να κλειδώσει την πόρτα του δωματίου και φύλαξε το κλειδί στην τσέπη της.
 Δεν ήθελε να διακινδυνέψει να ξυπνούσε ο Πάντσο και να κατέβαινε τη σκάλα για να την ψάξει , γιατί , όπως και να ‘χει , ήταν μόνο έξι χρόνων, και με την παραμικρή απροσεξία μπορούσε να σκοντάψει και να χτυπήσει. 
Επίσης, σκέφτηκε ότι αν συνέβαινε αυτό, δεν θα ήξερε πως να εξηγήσει στην μητέρα το λόγο για τον οποίο το παιδί δεν την είχε βρει.
 Ίσως να ήταν ένα βραχυκύκλωμα στην τηλεόραση ή σε κάποιο από τα φώτα στου σαλονιού , ή μπορεί μια φλόγα στα καυσόξυλα -το θέμα είναι ότι όταν οι κουρτίνες άρχισαν να καίγονται , η φωτιά έφτασε γρήγορα στην ξύλινη σκάλα που οδηγούσε στα υπνοδωμάτια. 
 Τον ξύπνησε ο βήχας του μωρού, εξαιτίας του καπνού που περνούσε κάτω απ’ την πόρτα.
 Χωρίς να σκεφτεί ο Πάντσο πήδηξε από το κρεβάτι και πίεσε με δύναμη το πόμολο για να ανοίξει την πόρτα, αλλά δεν τα κατάφερε.
 Όπως και να ‘χει , ακόμα κι αν το είχε καταφέρει , οι φλόγες θα είχαν καταβροχθίσει τον ίδιο και τον λίγων μηνών αδερφό του σε ελάχιστα λεπτά. 
Ο Πάντσο φώναξε τη Μαρίνα, αλλά κανείς δεν απάντησε στην έκκληση του. Έτσι , έτρεξε στο τηλέφωνο του δωματίου (αυτός ήξερε πώς να παίρνει τηλέφωνο τη μαμά του) αλλά δεν υπήρχε γραμμή.
 Ο Πάντσο συνειδητοποίησε ότι έπρεπε να βγάλει τον αδερφό του από ‘κεί μέσα. 
Προσπάθησε να ανοίξει το παράθυρο που έβγαζε στο περβάζι , αλλά ήταν αδύνατο για τα μικρά του χέρια να λύσει την ασφάλεια και -ακόμα και αν τα κατάφερνε – , θα έπρεπε να ξεμπλέξει το συρμάτινο πλέγμα που οι γονείς του είχαν βάλει για προστασία.
 Όταν οι πυροσβέστες τελείωσαν με το σβήσιμο της φωτιάς , το θέμα συζήτησης όλων ήταν το ίδιο:
 -Πώς μπόρεσε αυτό το τόσο μικρό παιδί να σπάσει με την κρεμάστρα το τζάμι και μετά τη σήτα;
 -Πώς μπόρεσε να φορτώσει το μωρό στο σακίδιο;
 -Πώς μπόρεσε να περπατήσει στο περβάζι κουβαλώντας σημαντικό βάρος και να κατέβει από το δέντρο;
 -Πώς μπόρεσε να σώσει τη ζωή του αδερφού του και τη δική του;
 Ο ηλικιωμένος πυροσβέστης, άνθρωπος σοφός που όλοι σέβονταν , τους έδωσε την απάντηση: 
-“Ο μικρός Πάντσο ήταν μόνος…Δεν είχε κανέναν να του πει ότι δεν θα μπορούσε.”

 Χόρχε Μπουκάι (Ιστορίες να σκεφτείς)


ΠΗΓΗ... http://alliotikathriskeytika.blogspot.com

ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ ΤΗΣ GREENPEACE ΑΝΕΒΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΨΥΞΗΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΗ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ



Σε ακτιβίστικη δράση προχώρησαν μέλη της Greenpeace που ανέβηκαν  σε πύργο ψύξης του λιγνιτικού Ατμοηλεκτρικού Σταθμού (ΑΗΣ) Αγίου Δημητρίου στην Πτολεμαΐδα,.
 Η ενέργεια αυτή έγινε  στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων ανά τον κόσμο για την προστασία του πλανήτη από τις κλιματικές αλλαγές.


"Από τις 4 τα ξημερώματα κρέμονται οι αναρριχητές και θα προσπαθήσουν να βάψουν τον τοίχο ψύξης και να στείλουν ένα μήνυμα. Πιστεύουμε ότι εδώ που φτάσαμε πρέπει να κάνουμε κάτι ειρηνικό και μη βίαιο, αλλά δυναμικό, μήπως και φτάσει ένα μήνυμα στη κυβέρνηση και στη διοίκηση της ΔΕΗ" ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace, ο οποίος βρίσκεται μαζί με άλλους εννέα ακτιβιστές στην κορυφή του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου.

Μέχρι να πετύχουν το στόχο τους, οι ακτιβιστές είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν επάνω στον πύργο ψύξης, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους κάτι τέτοιο αναμένεται να συμβεί αύριο.
 Η Greenpeace καλεί την κυβέρνηση να συμβάλλει διαπραγματευτικά στην υιοθέτηση στόχου στην τελική συμφωνία για συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1,5oC, να προωθήσει στην Ελλάδα 10ετές σχέδιο για την ενεργειακή αναβάθμιση 1 εκατ. κτιρίων που περιλαμβάνει τη δωρεάν παροχή ηλιακής ενέργειας από τη ΔΕΗ σε 300.000 φτωχά νοικοκυριά και να στρέψει τη ΔΕΗ προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την εξοικονόμηση ενέργειας και τις ενεργειακές υπηρεσίες.




(Φωτογραφίες-video kozan.gr)



 Πηγή: www.lifo.gr

ΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ(ΝΟΜΠΕΛ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ)



Μια Ελληνίδα δασκάλα, η Αγγελική Παππά, είναι στη λίστα με τους 50 καλύτερους δασκάλους του κόσμου οι οποίοι είναι υποψήφιοι για το παγκόσμιο βραβείο δασκάλου 2016, του Ιδρύματος Varkey.

   Το βραβείο αυτό θεωρείται το «Νόμπελ της διδασκαλίας» και συνοδεύεται από χρηματικό βραβείο 1 εκατομμυρίου δολαρίων.

   Η Αγγελική Παππά ειδικεύεται στη διδασκαλία της αγγλικής ως ξένης γλώσσας σε μαθητές με δυσλεξία και μαθησιακές ιδιαιτερότητες.

   Η Αγγελική έχει διδάξει περίπου 800 μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και έχει εκπαιδεύσει περίπου 1.500 καθηγητές Αγγλικής Γλώσσας σε σεμινάρια που γίνονται σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας. Η ειδική παιδαγωγός-ερευνήτρια, είναι επίσης ιδρύτρια του «Ι love dyslexia», του πρώτου χώρου στην Ελλάδα για τη διδασκαλία των Aγγλικών σε μαθητές με δυσλεξία και άλλες ειδικές μαθησιακές ανάγκες. 



Οι 50 υποψήφιοι επελέγησαν από 8.000 συμμετοχές και αιτήσεις που υπεβλήθησαν από 148 χώρες από ολόκληρο τον κόσμο.  

 Στόχος του Παγκόσμιου Βραβείου Δασκάλου είναι η αναγνώριση της εξαιρετικής συμβολής ενός δασκάλου στο επάγγελμα του αλλά και η ανάδειξη του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζουν οι εκπαιδευτικοί στην κοινωνία.

   Επίσημα, ο νικητής θα ανακοινωθεί στο Παγκόσμιο Φόρουμ Εκπαίδευσης και Δεξιοτήτων που θα διεξαχθεί τον Μάρτιο του 2016 στο Ντουμπάι. 




Πηγή: www.lifo.gr

"ΕΒΡΙΤΙΚΗ ΖΥΓΙΑ" - ΓΚΑΪΝΤΕΣ, ΛΥΡΕΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΙΩΤΙΚΑ ΝΤΑΟΥΛΙΑ...

Image

Γκάϊντες, λύρες και θρακιώτικα νταούλια στο Tesla - ο παραδοσιακός διονυσιασμός του Έβρου μιξάρεται με την ένταση της πρωτοπορίας 
Μια συζήτηση με τους τέσσερις νεαρού φίλους που σχηματίζουν την Εβρίτικη Ζυγιά 

Από την ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ

Η Εβρίτικη Ζυγιά είναι ένα παραδοσιακό μουσικό συγκρότημα από τον Έβρο που παίζει θρακιώτικους σκοπούς και που σχηματίστηκε το 2007 από τέσσερις νεαρούς φίλους. 
Ζυγιά σημαίνει ζευγάρι και έχει να κάνει με την αντιπροσωπευτική παραδοσιακή ορχήστρα του κάθε τόπου και Εβρίτικη επειδή το συγκρότημα παίζει κυρίως την μουσική του Έβρου και της Θράκης. Η Θράκη έχει μεγάλη ιστορία στην μουσική παράδοση, σύμφωνα με τους αρχαίους μύθους ήταν ο τόπος καταγωγής του Ορφέα και εκπροσωπούσε την  λύρα και το τραγούδι στην Αρχαία Ελλάδα.
 Ο Σπύρος, ο Άγγελος, ο Στρατής και ο Αλέξης προσπαθούν όχι μόνο να μαζέψουν όσα τραγούδια είναι ξεχασμένα αλλά να τα φέρουν μπροστά σε ένα νεότερο κοινό που δεν έχει να κάνει απαραίτητα με τα γλέντια ή τα πανηγύρια. Με αυτό τον σκοπό θα εμφανιστούν στο πλαίσιο του Davadur , μιας εναλλακτικής βραδιάς στο Bios Tesla, το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου.


—Μιλήστε μου λίγο για εσάς και για αυτά που κάνετε. Ποιοι είστε; Πώς αποφασίσατε να κάνετε συγκρότημα; 
Είμαστε τέσσερις νέοι με καταγωγή τον Έβρο και κοινή αγάπη την τοπική παραδοσιακή μουσική συνέστησαν το ομώνυμο μουσικό σχήμα  « Εβρίτικη Ζυγιά». Ο  Σπύρος στην γκάιντα, ο Άγγελος στα κρουστά , ο Στρατής στο καβάλι και τη φωνή και ο Αλέξης στη λύρα είναι τα άτομα που απαρτίζουν το σχήμα.

  Το σχήμα έχει σχεδόν μια δεκαετή συνεχώς ανοδική πορεία στα μουσικά δρώμενα της Θράκης και εξυπηρετεί τις μουσικοχορευτικές ανάγκες των συλλόγων καθώς και τις κοινωνικές εκδηλώσεις της τοπικής κοινωνίας. 
Τα  τελευταία χρόνια γίνεται μια προσπάθεια εξωτερίκευσης της μουσικής έξω από τα στενά όρια της Θράκης, δίνοντας την ευκαιρία στο ευρύτερο μουσικόφιλο κοινό να απολαύσει και να διασκεδάσει με την θρακιώτικη μουσική.


—Τι παίζετε ακριβώς; Είναι ξεχασμένη μουσική; Πώς έχετε ανακαλύψει τα κομμάτια που παίζετε; Ήταν δύσκολο να βρεθούν; 

Το ρεπερτόριο που πραγματευόμαστε  είναι η θρακιώτικη μουσική. Μια ιδιαίτερη μουσική παράδοση, μέσα στην οποία γαλουχηθήκαμε  και υπηρετούμε με σεβασμό και αγάπη. Δεν θα λέγαμε πως είναι ξεχασμένη μουσική, αλλά περιορισμένη ως προς την διάδοση. Είναι ζώσα μουσική, η οποία όμως αυτό-συντηρείται και διασώζεται όπως είναι λογικό, στο φυσικό της περιβάλλον, διασκεδάζοντας τον κόσμο της Θράκης. Αυτό είναι κύριο χαρακτηριστικό  κάθε τοπικής μουσικής παράδοσης.

 Το επόμενο στοίχημά μας είναι μπορέσουμε να κάνουμε την θρακιώτικη μουσική πιο global και world music, καθώς πιστεύουμε πως έχει αξία και την βαρύτητα να το επιτύχει αυτό.   —Μια αστεία ιστορία που έχει συμβεί κατά τη διάρκεια ενός γλεντιού; Σε πανηγύρι στον Έβρο, πάνω στο ξέφρενο γλέντι, πλησιάζουν διάφοροι για να ρίξουν «σάμπα», όπως λέμε, ρίξιμο χαρτούρας για παραγγελία ή ευχαρίστηση. Οπότε πλησιάζει ένας μερακλωμένος μεσήλικας και ενώ έχει ρίξει όλα του τα λεφτά κατά την διάρκεια του γλεντιού, μην έχοντας να ρίξει τίποτα άλλο και εκστασιασμένος από το επόμενο τραγούδι, πλησιάζει, ψάχνεται στις άδειες τσέπες απογοητεύεται και στη συνέχεια φωτίζει το πρόσωπό του, καθώς βρίσκει τη λύση: βγάζει το ρολόι χειρός από τον καρπό του  και  το δένει σε έναν ορθοστάτη μικροφώνου μας, «Βαράτε ρε!!!», φωνάζει και συνεχίζει τον χορό!

—Μπορεί αυτή η μουσική να λειτουργήσει πέρα από τα γλέντια και τις γιορτές; 

Η θρακιώτικη μουσική δεν είναι μόνο γλέντι και χορός. Γενικώς η παραδοσιακή μουσική έχει παρεξηγηθεί στο σύνολο της σε αυτό. Η παραδοσιακή μουσική είναι μουσική, η έκφραση συναισθηματικού κόσμου διαμέσου φωνών και οργάνων. Είναι ένα αποτέλεσμα υπαρξιακής έκφρασης που συντροφεύει την ανθρωπότητα κάθε της στιγμή. Στη χαρά, στη λύπη και σε όλη την καθημερινότητα μας. Ήδη πολλοί καλλιτέχνες πειραματίζονται ταυτόχρονα και με άλλα είδη μουσικής, δίνοντας στην παραδοσιακή μας μουσική  άλλη πνοή και  πεδίο δράσης – μακριά  από τις «παραδοσιακές» χρήσεις της. Από την άλλη βέβαια, στην Θράκη η τοπική της μουσική δεν αναφέρεται μόνο στα γλέντια και τις γιορτές. Χρησιμοποιείται σε όλες καθημερινές εκφάνσεις της. Στις πολύωρες ομαδικές αγροτικές  και κτηνοτροφικές εργασίες, στα βαφτίσια, στις κηδείες, αρραβώνες κτλ.

   —Τι θα δούμε στην Αθήνα; Φυσικά είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα είμαστε στο Davadur στην Αθήνα. 

Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε και τους ανθρώπους του BIOS για την πρόσκληση. Η αλήθεια είναι πως δεν έχουμε την ευκαιρία να ερχόμαστε συχνά στην πρωτεύουσα για να δείξουμε την δουλεία μας.  Όσοι προσέλθουν στο live Σαββάτου θα χουν την τύχει να πάρουν μια γερή γεύση από Θράκη. Θα αφουγκραστείτε «αυτόχθονα» όργανα όπως η γκάιντα, το καβάλ(ι) ,τη λύρα και το νταούλι, τα οποία είναι συνυφασμένα από εκατοντάδες , ίσως και χιλιάδες  χρόνια με την Θράκη.

  Θα ταξιδέψουν μαζί μας με τους  ήχους του Ορφέα και τους ρυθμούς του Διόνυσου. Στο εγχείρημά μας , συνταξιδιώτης μαζί μας θα είναι ο φίλος Γιώργου Μάρκου στο ακορντεόν και  στον ήχο ο Σωκράτης Γουγουλίδης. Δώστε μας την ευκαιρία να μοιραστούμε την μαγεία της Θράκης και εκτός φυσικών συνόρων της Θράκης. Το αξίζει και σίγουρα θα το απολαύσετε!

   Θα εμφανιστούν το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο του Davadur που γίνεται στο Bios Tesla [Πειραιώς 84, Γκάζι] με ελεύθερη είσοδο 






Πηγή: www.lifo.gr

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ 1.2 ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

Ανάρτηση Καταστάσεων Πληρωμής  για την Δράση 1.2 Βιολογική Κτηνοτροφία  του Μέτρου 214 για το έτος εφαρμογής 2012 (1ο έτος)


Ανακοινώνεται ότι σήμερα Τρίτη 08-12-2015 αναρτήθηκε στον χώρο ανακοινώσεων της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πέλλας (2ος όροφος , Διοικητήριο, 'Εδεσσα) και στο Τμήμα Γεωργικής Ανάπτυξης Αριδαίας (Αγροτικό Κτηνιατρείο, 1Ο χλμ. Αριδαίας – Τσακώνων)  Κατάσταση Πληρωμής των δικαιούχων της Δράσης 1.2 Βιολογική Κτηνοτροφία για το έτος εφαρμογής 2012 (1ο έτος), προκειμένου να λάβουν γνώση οι ενδιαφερόμενοι.
Οι καταστάσεις περιλαμβάνουν 6 δικαιούχους με συνολικό ποσό πληρωμής 54.987,18 €.
Για οποιαδήποτε πληροφορία οι δικαιούχοι και ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται   στο Τμήμα Γεωργικής Ανάπτυξης Αριδαίας (Αγροτικό Κτηνιατρείο, 1Ο χλμ. Αριδαίας – Τσακώνων, τηλ. 2384021330).

                                                                                                                        Ο Δ/ΝΤΗΣ

                                               

                                                                                                            ΤΡΥΦΩΝ ΤΣΑΝΤΑΚΗΣ

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΙΤΣΙΩΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΜΑΚΗ ΤΣΙΤΑ ΜΕ ΤΙΤΛΟ "ΤΟ ΞΑΝΑ"


Μάκης Τσίτας
ΤΟ ΞΑΝΑ
Εικονογράφηση: Λίλα Καλογερή
Ένα βιβλίο υπαινικτικό, που αναφέρεται σε αυτό που όλοι έχουμε ανάγκη και που είναι ό,τι μας κάνει να νιώθουμε πλήρεις και ανακουφισμένοι.
Το ΞΑΝΑ είναι ένα εικονογραφημένο βιβλίο που απευθύνεται στους ερωτευμένους, και όχι μόνο... Με την παιγνιώδη διάθεση του Μάκη Τσίτα οι απλές εκφράσεις και τα απλά περιστατικά ανάμεσα στα ζευγάρια αποκτούν σημασία και ουσία που μπορούν να φτάσουν έως το όριο της ποίησης. Ένα μικροσκοπικό πλασματάκι που ονομάζεται ΞΑΝΑ τριγυρνά στον κόσμο των ανθρώπων και παίρνει μέρος στη ζωή τους. Το ΞΑΝΑ ταυτίζεται με το άλλο μισό, το δικό μου, το δικό σου, του καθενός... Χιουμοριστικές εκφράσεις που πηγάζουν από καθημερινές στιγμές γίνονται ο μοχλός για την ανάδειξη της αγάπης και της τρυφερότητας ανάμεσα στα ερωτευμένα ζευγάρια... Στιγμές γεμάτες χαρά και λύπη, γέλιο και εκνευρισμό, με άλλα λόγια όλα εκείνα τα συστατικά που κάνουν τη ζωή δυο ερωτευμένων ενδιαφέρουσα...
Σίγουρα θα βρεις και εσύ ένα κομμάτι του εαυτού σου μέσα σε αυτή τη μικρή ιστορία... Γιατί τρέχεις όλη μέρα, αγχώνεσαι, εκνευρίζεσαι, γίνεσαι πτώμα, αλλά μόλις το δεις, μόλις δεις το ΞΑΝΑ σου, ξεχνάς τα πάντα. Σε αυτό εδώ το βιβλίο θα βρεις στιγμές που ζεις και ΞΑΝΑζείς... Διάβασε μερικά ΞΑΝΑ που γέννησε η φαντασία του συγγραφέα Μάκη Τσίτα και της εικονογράφου Λίλας Καλογερή και μη σταματήσεις ποτέ να αναζητάς το δικό σου ΞΑΝΑ...
Το βιβλίο κυκλοφορεί με τρία διαφορετικά εξώφυλλα για να διαλέξει ο καθένας αυτό που  ταιριάζει στο δικό του ΞΑΝΑ!
Ο Μάκης Τσίτας γεννήθηκε το 1971 στα Γιαννιτσά. Πήρε πτυχίο δημοσιογραφίας και συνεργάστηκε με ραδιοφωνικούς σταθμούς στη Θεσσαλονίκη. Από το 1994 ζει μόνιμα στην Αθήνα και εργάζεται στον χώρο των εκδόσεων. Ήταν αρχισυντάκτης του περιοδικού Περίπλους (1994-2005) και συνεκδότης του περιοδικού Index (2006-2011). Σήμερα διευθύνει το ενημερωτικό  site για το βιβλίο και τον πολιτισμό diastixo.gr.
Λογοτεχνικά κείμενά του (διηγήματα, θεατρικά, ποιήματα) έχουν συμπεριληφθεί σε ανθολογίες και έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και εφημερίδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έργα του παίχτηκαν στο «Θέατρο των Καιρών», σε σκηνοθεσία Έρσης Βασιλικιώτη και στο «Vault», σε σκηνοθεσία Σοφίας Καραγιάννη. Διηγήματά του έχουν μεταφραστεί στα γερμανικά, τα ισπανικά, τα αγγλικά, τα εβραϊκά, τα σουηδικά και τα φινλανδικά.
Έχει εκδώσει δεκαέξι βιβλία για παιδιά (Ο μεγάλος μου αδερφός, Ο αδέσποτος Κώστας, Βρες ποιος είμαι!, Απ’ έξω κι ανακατωτά, Αχ, αυτοί οι γονείς, Μην ταλαιπωρείς τον Αϊ-Βασίλη», Πάρε με κι εμένα μαζί σου!, Γιατί δε μετράς προβατάκια;, Μη φεύγεις, Ο Κοκκινούλης, Οι φίλοι, Δε μου αρέσει το γάλα, Ποιανού είναι αυτή η σούπα;, Χριστούγεννα στο νηπιαγωγείο, Η Δώρα και ο Οδυσσέας, Τ’ όνομά μου είναι Δώρα), τη συλλογή διηγημάτων Πάτυ εκ του Πετρούλα και το μυθιστόρημα Μάρτυς μου ο Θεός, για το οποίο έλαβε το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2014 (European Union Prize for Literature).


ΣΕΙΡΑ: ΒΙΒΛΙΑ-ΔΩΡΑ ISBN: 978-960-16-6508-5  ΣΧΗΜΑ: 21x21 ΣΕΛΙΔΕΣ: 36 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 9,90€ ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2015  


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΚΡΥΑΣ ΒΡΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΡΝΙΣΣΑΣ


Παρατίθεται το πλήρες κείμενο της απάντησης :   

          «Σε απάντηση της ανωτέρω ερώτησης που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Γ. Καρασμάνης, σας γνωρίζουμε ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αναδιοργάνωσης των περιφερειακών Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας και ειδικότερα στην παρούσα φάση, κατόπιν υποβολής αιτιολογημένων προτάσεων των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων και Γενικών Περιφερειακών Αστυνομικών Διευθύνσεων της χώρας, αναφορικά με τις απαιτούμενες οργανωτικές μεταβολές στις Υπηρεσίες δικαιοδοσίας τους, από τη Διεύθυνση Οργάνωσης και Νομικής Υποστήριξης του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας καταρτίστηκε προσχέδιο αναδιάρθρωσης των αστυνομικών Υπηρεσιών στην επικράτεια, το οποίο παρουσιάζεται σταδιακά, κατά Περιφέρεια, στους τοπικούς υπηρεσιακούς και κοινωνικούς παράγοντες προς διαβούλευση, προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την κατάρτιση του τελικού Σχεδίου αναδιάρθρωσης. Για την πληρέστερη ενημέρωσης σας παραπέμπουμε στο από 24-11-2015 Δελτίο Τύπου, που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα www.mopocp.gov.gr του Υπουργείου μας.
Σε κάθε περίπτωση, η υλοποίηση της προαναφερθείσας διαδικασίας θα πραγματοποιηθεί σε ενιαία βάση, με τη σύνεση και την υπευθυνότητα που απαιτείται και σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες και γεωγραφικές ή άλλες ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής της επικράτειας, πάντοτε με γνώμονα αφενός την εύρυθμη λειτουργία των αστυνομικών Υπηρεσιών αφετέρου δε την αναβάθμιση του προσφερόμενου έργου στον τομέα της αστυνόμευσης και τη βελτίωση του επιπέδου προστασίας και εξυπηρέτησης των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών. Συνεπώς, δεδομένου ότι η εν λόγω διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο του αρχικού σχεδιασμού, όπως προαναφέρθηκε, ουδεμία απόφαση, περί κατάργησης ή συγχώνευσης Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πέλλας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας, έχει ληφθεί.
                                               
                                                      Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
                            ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ
                                                                   ΝΙΚΟΣ ΤΟΣΚΑΣ  »



ΤΕΤΑΡΤΗ 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015                     ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

ΩΛΕΝΙΑ ΝΕΥΡΙΤΙΔΑ. Η ΜΙΚΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΔΙΝΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ


Οριστική λύση στην Ωλένια νευρίτιδα του αγκώνα, που πλήττει  χιλιάδες ανθρώπους, δίνει η Μικροχειρουργική σε συνδυασμό με την άμεση μετεγχειρητική  κινητοποίηση του χεριού !
Αυτό τονίστηκε στο  21ο Κοινό Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής και της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Χεριού και Άνω Άκρου, που πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα 19 με 21 Νοεμβρίου.
 «Η Ωλένια νευρίτιδα ή παγίδευση του ωλένιου Νεύρου στον αγκώνα, το δεύτερο σε συχνότητα σύνδρομο παγίδευσης Νεύρου μετά τον Καρπιαίο Σωλήνα , αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί να προκαλέσει παράλυση των δακτύλων» αναφέρει οΔρ Ιωάννης Ιγνατιάδης, Χειρουργός Ορθοπαιδικός, τέως αντιπρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Χεριού, Διευθυντή τμήματος Μικροχειρουργικής Ιατρικού Ψυχικού.

Σύμφωνα με τον Δρ Ιγνατιάδη το ωλένιο νεύρο είναι ένα απ τα τρία κύρια νεύρα του χεριού. Ελέγχει τους αυτόχθονες μύες του χεριού, συμβάλλει στο σφίξιμο της γροθιάς και στην σταθερή σύλληψη αντικειμένων.
Περνάει από την μέσα πλευρά του αγκώνα, στην ωλένια αύλακα όπου πολλοί  κάποιες φορές όταν χτυπούν αισθάνονται ένα μούδιασμα σαν ρεύμα να περνά από τον αγκώνα και να φθάνει στα μικρά μας δύο δάκτυλα(μικρό και παράμεσο).
Το μούδιασμα αυτό  αλλά υπό τη  μορφή της  συνεχούς ενόχλησης , κυρίως όταν λυγίζουμε τους αγκώνες, είναι το  αρχικό σύμπτωμα της νόσου (Αρχικό στάδιο-Οξεία μορφή).
                ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ  ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ
Η συντηρητική θεραπεία (που περιλαμβάνει  ξεκούραση, νάρθηκες ευθειασμού,  διόρθωση στάσης αγκώνα, αντιφλεγμονώδη, φυσικοθεραπείες με ασκήσεις νάρθηκες ) προσφέρει πρόσκαιρη ανακούφιση με υποχώρηση των συμπτωμάτων χωρίς όμως οριστική λύση του προβλήματος .
«Η μονιμοποίηση των συμπτωμάτων, που συνοδεύονται   από υπαισθησία στο μικρό κυρίως δάκτυλο(ίσως και στο παράμεσο-στη μία πλευρά) πρέπει να μας οδηγήσει άμεσα στο χειρουργείο»προσθέτει ο Δρ Ιγνατιάδης και εξηγεί.
«Αν δεν υπάρξει χειρουργική αντιμετώπιση του συνδρόμου τότε θα αρχίζει να εμφανίζεται και μυϊκή ατροφία, δηλαδή να αδυνατίζουν οι μύες μεταξύ των μετακαρπίων και να φαίνονται έντονα τα μετακάρπια οστά απογυμνωμένα από μύες, ενώ μπορεί αργότερα να χαθεί και ο έλεγχος των δυο μικρών (τελευταίων) δακτύλων. Τότε ίσως είναι αργά και η εγχείρηση απλά μπορεί να ανακουφίσει από τα μουδιάσματα και να βελτιώσει την αίσθηση, αλλά η μυϊκή απώλεια ελάχιστα ή καθόλου θα ανακτηθεί».
Η χειρουργική αντιμετώπιση του συνδρόμου της Ωλένιας νευρίτιδας του αγκώνα γίνεται με τρείς τρόπους:
  • Την απλή αποσυμπίεση και νευρόλυση του ωλένιου νεύρου που προσωρινά ανακουφίζει, αλλά η πάθηση μπορεί να επανέλθει σε λίγους μήνες και συνιστάται μόνο σε ελαφρές περιπτώσεις,
  • Την πρόσθια μεταφορά του νεύρου και κάλυψη με μύες, που είναι η πιο συχνή επιλογή.
  • Την επικονδυλεκτομή, με την οποία  αφαιρείτε η οστική απόφυση πάνω στην οποία στριμώχνεται και συμπιέζεται το νεύρο, όταν η αιτία είναι οστική πίεση, πχ από παραμόρφωση σε παλαιό κάταγμα, βλαισό αγκώνα ή εξόστωση.
«Η σωστή επιλογή της μορφής του χειρουργείου ανάλογα με το είδος του συνδρόμου  όταν γίνεται με μικροχειρουργική(ατραυματική) τεχνική σε συνδυασμό με σωστή μετεγχειρητική αγωγή  δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα»καταλήγει ο Δρ Ιγνατιάδης.
Η σωστή μετεγχειρητική αγωγή περιλαμβάνει ολιγοήμερη σχετική ακινητοποίηση  και πρώιμη κινητοποίηση που σύντομα ακολουθείται από πρωτόκολλο ενδυνάμωσης στο φυσικοθεραπευτήριο.
                 ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ  -ΔΙΑΓΝΩΣΗ
 Το σύνδρομο πλήττει κυρίως άτομα  του ενεργού πληθυσμού ηλικίας 30 με 60χρόνων. Κινδυνεύουν κυρίως αυτοί που δουλεύουν σε  χειρωνακτική εργασία ή δακτυλογραφική (πληκτρολόγηση) και η  συχνότητα εμφάνισης του συνδρόμου  φθάνει το 1%,ενώ σε άτομα που δουλεύουν κρατώντας σταθερά εργαλεία με κλειστούς τους αγκώνες φθάνει το 1,4%-12,00%(μ.ο.4,1%), σε παχύσαρκους ασθενείς το 1,3%-16,00%(μ.ο. 4,3%). Επίσης σε άτομα με βλαισούς αγκώνες ή με ιστορικό κατάγματος στον αγκώνα όταν συνυπάρχουν και οι παραπάνω παράγοντες το ποσοστό συχνότητας τριπλασιάζεται.
Άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες είναι όταν κοιμούνται οι ασθενείς με τούς αγκώνες εντελώς κλειστούς, οιδήματα ή αρθρίτιδες αγκώνα, εργασία με τσακισμένους αγκώνες και σπανίως κάποια γάγγλια στη περιοχή του αγκώνα.
Εκτός απ΄ τα προαναφερθέντα μουδιάσματα, υπαισθησία και ατροφίες-αδυναμίες μυών, η διάγνωση επιβεβαιώνεται με το testκάμψης του αγκώνα για 1 λεπτό που επιτείνει τα συμπτώματα. Η επιβεβαίωση της διάγνωσης γίνεται και  με το Ηλεκτρομυογράφημα το οποίο όμως για να βγει θετικό πρέπει συνήθως η νόσος να είναι ήδη βαρειά, στο 50% των ελαφρών περιπτώσεων μπορεί να βγει και αρνητικό. Σπανίως η ακτινογραφία δείχνει κάποιο παλαιό κάταγμα ή παραμόρφωση ή αρθρίτιδα που μπορεί να επηρεάσει.
 

www.ignatiadismicrohand.eu, www.microhand-ortho-spine.gr,τηλ. 210 6974280,  κιν. 6944251529.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗ "ΓΕΝΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ" ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΕΟΤΗΤΑΣ ΠΡΟΜΑΧΩΝ

Νοσηλευτικές υπηρεσίες από επαγγελματίες...και στο σπίτι...

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 17.30μ.μ. σας προσκαλούμε στον χώρο του Κέντρου νεότητας Προμάχων
για να σας ενημερώσουμε για τις υπηρεσίες που σας παρέχουμε.

ΒΕΒΗΛΕΣ-ΠΑΓΑΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΣΤΟ ΕΞΩΚΛΗΣΙ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ ΠΡΟΜΑΧΩΝ


Επιβεβαιώνοντας πλήρως παλιότερη ανάρτηση των «Π.Ν.» που αναφερόταν σε διάφορες βλακώδεις πρωτόγονες "μαγείες" σε διάφορα σημεία των Προμάχων, άγνωστοι προέβησαν χθες Τρίτη 8 Δεκεμβρίου , παραμονή της εορτής της Αγίας Άννης, μητέρας της Παναγίας, σε βέβηλες και ανίερες πράξεις στο εξωκλήσι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης , που βρίσκεται στην περιοχή νοτιοανατολικά της Ιεράς μονής Αγίου Ιλαρίωνα.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Χθες το απόγευμα, ήρθαν σε γνώση μας πληροφορίες, ότι στο εν λόγω εξωκλήσι, πιστοί επισκεπτόμενοι  για να ανάψουν το κεράκι τους στους Αγίους, ανοίγοντας την μικρή πορτούλα του ναίσκου, αντίκρισαν ένα εξωκοσμικό και αποτρόπαιο θέαμα.
Όλος ο χώρος ήταν ανάστατος, με εκατοντάδες φυτιλάκια να είναι σκόρπια στο πάτωμα, το ταβάνι και οι τέσσερις τοίχοι να είναι ραντισμένοι με λάδι και οι ιερές εικόνες των Αγίων να στάζουν ακόμη από το άναρχα εκσφενδονισμένο υγρό.
Οι κρεμαστές καντήλες που υπάρχουν περιμετρικά του δωματίου να είναι σβησμένες και να έχουν κρεμαστεί σε αυτές, διάφορες εσάρπες και εσώρουχα.
Γενικά επικρατούσε ένα σκηνικό που προέτρεπε σε άλλες σκοτεινές «παγανιστικές» εποχές.
Τρομοκρατημένοι  και με μεγάλη ταραχή, οι πιστοί αποχώρησαν μη πιστεύοντας σε αυτά που είδαν.
Να τονίσουμε ότι στο εξωκλήσι πηγαίνουν πολλοί πιστοί κάτοικοι από την ευρύτερη Αλμωπία, αναζητώντας κυρίως ίαση από ασθένειες και τεκνοποιία, γι αυτό και  εικάζουμε, ότι οι δράστες επέλεξαν την ημέρα της εορτής της Αγίας Άννης.
Έχοντας λοιπόν την πληροφορία αυτή και θέλοντας να την διασταυρώσουμε, πήγαμε σήμερα επί τόπου και καταγράψαμε με την κάμερά μας τους μυστηριώδεις και ανεξήγητους βανδαλισμούς.

Ακολουθούν οι εικόνες ντοκουμέντα, οι οποίες αφιερώνονται σε κάποιους, οι οποίοι μας επέκριναν και μας κατηγόρησαν ότι γράφουμε μυθεύματα και ανοησίες.
























"ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΣΑΝ ΝΑ ΑΚΟΥΩ ΤΙΣ ΦΩΝΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΙΝΟΥΝ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ"



Περπατώ στον δρόμο και κάτω είναι σκορπισμένοι χάρτινοι σταυροί, πολύχρωμοι και τσαλακωμένοι.

Βίκυ Κατσαρού 

 Στη γωνία με περιμένει ο Σπίθας και ο Κανέλλος. Ο Σπίθας στέκεται ακίνητος και απλά με αγκαλιάζει με τα παραπονεμένα του μάτια μέχρι να εξαφανιστώ. Ο Κανέλλος μπαίνει μπροστά στα πόδια μου κόβοντας την ορμή μου μέχρι να γονατίσω και να φωλιάσει το κεφάλι του στο ζεστό μου χέρι, ενώ με το άλλο χαϊδεύω τα αδυνατισμένα του πλευρά.

   Τα μάτια μου ακολουθούν τους χάρτινους σταυρούς, τους χάρτινους πολύχρωμους σταυρούς. Έρχονται τα Χριστούγεννα και γνωρίζω ότι σε λίγες μέρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα εκτοξευτούν μύδροι για τα Ηλιούγεννα, τη θλίψη, την καταναλωτική μανία, την επίπλαστη χαρά που θα εξατμιστεί. 

Κουνώ το κεφάλι μου και σκέφτομαι: Κάποτε πέρασες και εσύ τη φάση αυτή. Η διαφορά είναι ότι άρχισες να συνειδητοποιείς. Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι το σκοτάδι είναι δύσκολο και είναι λογικό να το αποζητούν για να διαφέρουν, για να διαφοροποιούνται. Εσύ όμως συνειδητοποίησες πόσο δύσκολο είναι το φως, πόσο δύσκολο είναι κάθε μέρα να προσπαθείς για να μην απλώσει κανένα πλοκάμι το σκοτάδι του και να μένεις στο φως, γιατί μένοντας στο φως μπορείς να φωτίζεις και τους άλλους και πάντα αυτό ήθελες.   Έχω γονατίσει στη γωνία πριν τη δουλειά μου, και με το ένα χέρι χαϊδεύω τον Κανέλλο ενώ τα μάτια μου ακολουθούν τους χάρτινους σταυρούς.
Στη γωνιά αυτή ο ήλιος μοιάζει απόκοσμος, χύνεται σαν ατόφιο ασήμι στον καμβά του ουρανού, περιβάλλοντάς με με ένα απόκοσμο, πολύ απόκοσμο αλλά καθησυχαστικό φως. Έχω γονατίσει στη γωνία πριν τη δουλειά μου, χαϊδεύω τον Κανέλλο και τα μάτια μου περιεργάζονται τους χάρτινους σταυρούς. Πόσο έχουμε συνηθίσει στη δυστυχία.
 «Τι κάνεις;» «Ε, ας τα λέμε καλά». «Έτσι και έτσι». «Τι συνέβη;» «Ε τίποτα μωρέ, τα ίδια και τα ίδια». «Και τι κάνεις για αυτό;» «Ε… έχει ο Θεός».
 Όχι, φίλε μου, δεν έχει ο θεός. Έχεις εσύ, γιατί εσύ είσαι ο θεός σου. Από τη μία ο εθισμός στη μιζέρια, από την άλλη βλέπεις τους πραγματικούς αγωνιστές στα νοσοκομεία, τους άστεγους που ψάχνουν πού θα στρώσουν να τη βγάλουν και απόψε, τον Σπίθα που ψάχνει λακκούβα να πιει νερό μετά τη βροχή. Πόσο δύσκολο είναι το φως και πόσο συνηθισμένοι είμαστε στο σκοτάδι. Τα μάτια μου ακολουθούν τους χάρτινους σταυρούς. Τι κι αν τα Χριστούγεννα κάποτε ήταν Ηλιούγεννα;

 Από κάπου απροσδιόριστα μυρίζουν κουλούρια να ψήνονται και μεταφέρομαι στην κουζίνα της γιαγιάς μου που μοσχοβολούσε ζύμη και τριμμένο πορτοκάλι. Δίπλα βλέπω το βαμβάκι που βάζαμε στο δέντρο, προσπαθώντας να φέρουμε το χιόνι στο ψεύτικο δεντράκι μας, τα κουδούνια να χτυπάνε και να ακούς παιδικές φωνές «να τα πούμε;» τα ψώνια που κάναμε γιατί τότε μόνο προλαβαίναμε, και ας λειτουργούσε η μέρα αυτή συμβολικά, ως υπενθύμιση να εκφράσουμε την αγάπη μας.
 Το στρωμένο τραπέζι το μεσημέρι με το πολύχρωμο τραπεζομάντιλο, η σιωπή στους δρόμους γιατί όλοι τις στιγμές αυτές τις μοιραζόμαστε με τους αγαπημένους μας στην οικογενειακή εστία. Γι’ αυτό η εστία είναι τόσο ιερή: γιατί για κάποιες στιγμές ακουμπούν ταυτόχρονα χέρια ανθρώπων που τόσο αγαπιούνται.

   Και τώρα σαν να ακούω τις φωνές που επικρίνουν τα Χριστούγεννα. Τα μάτια μου ακολουθούν τους πολύχρωμους σταυρούς μέχρι που το βλέμμα μου αναρριχιέται σε ένα παράθυρο. Παιδιά πετούν τους χάρτινους πολύχρωμους σταυρούς και γελάνε όπως οι χειροτεχνίες τους βυθίζονται στον παγωμένο αέρα μέχρι να προσγειωθούν στα πόδια μου.
 Τα μάτια μου μεταφέρονται στην επιγραφή δίπλα από το παράθυρο. Σύλλογος φίλων Αμεα. Παίρνω έναν σταυρό στα χέρια μου. Έχουν ζωγραφίσει ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο.

 Έχω γονατίσει στη γωνία πριν τη δουλειά μου, χαϊδεύω τον Κανέλλο και τα μάτια μου χαμογελούν στα παιδιά που ζωγραφίζουν τις ελπίδες τους και τις αφήνουν περιστέρια ελεύθερα από το παράθυρο να πετάξουνε σε εμένα. 




Πηγή: www.lifo.gr

ΠΩΣ ΝΑ ΞΕΦΥΓΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΚΡΙΣΗΣ



Η κρίση έχει φέρει στην Ελλάδα την ανεργία στα επίπεδα.. στρατόσφαιρας και για να μην ξεφύγουμε σε αυτά τις Ιονόσφαιρας ή ακόμα χειρότερα της Εξώσφαιρας θα πρέπει και οι άνεργοι να ξεκινήσουν να ψάχνουν τις δουλείες με διαφορετικό.. μάτι.

Aπό τον Γρηγόρη Βαρνάβα 

   Οι καιροί έχουν αλλάξει, πριν 10 χρόνια ο κόσμος έψαχνε δουλείες μέσα από τις αγγελίες σε εφημερίδες κυρίως. Για να μην μιλήσουμε εννοείται για τους γνωστούς που όλοι είχαμε που όλο και κάπου θα μας ταχτοποιούσαν. Πλέον ο κόσμος στρέφεται στο διαδίκτυο για να αναζητήσει δουλεία. Επίσης πέρα από τις κλασικές δουλείες που είχαμε πριν 10 χρόνια, πλέον υπάρχουν και αυτές από απόσταση. Όπως ακριβώς δηλαδή υπάρχει και η εκπαίδευση μέσω των e-learning σεμιναρίων-πτυχίων.
 Η τεχνολογία έχει προχωρήσει τόσο πολύ, που όσο μπερδεύει τα πράγματα, άλλο τόσο τα λύνει. Πέρα των αγγελιών στο διαδίκτυο όμως, υπάρχουν και παρά πολλά Tools, εργαλεία αν θέλετε, που μπορούν να βοηθήσουν τον κόσμο να βγει από την ανεργία και παρακάτω θα τα αναλύσουμε. 

Βιογραφικό: 
Το βιογραφικό ίσως είναι από τα πιο δυνατά χαρτιά (κυριολεκτικά και μεταφορικά) που μπορούμε να έχουμε. Στον κόσμο μας πάντα θα πιάνει το «ότι δηλώσεις είσαι», όποτε το θέμα δεν είναι το ΤΙ ακριβώς είσαι, αλλά το ΠΩΣ το δηλώνεις. Μπορεί για παράδειγμα να ήσουν Καθαρίστρια σε ένα γραφείο και στο βιογραφικό σου να το γράψεις «Διευθύντρια στον Τομέα Καθαριότητας», στην τελική το ίδιο πράγμα δεν είναι? Στα αφτιά και στα ματιά του εργοδότη όμως, σίγουρα δεν είναι το ίδιο.

   Το Βιογραφικό πρέπει να είναι maximum μιάμιση σελίδα. Να είναι περιεκτικό και να μην κουράζει τον άνθρωπο που θα το πάρει στα χεριά του. Λένε άλλωστε ότι ο χρόνος από τη στιγμή που το σηκώσει στα χεριά του να το διαβάσει μέχρι να αποφασίσει σε ποια μεριά θα το αφήσει (σε αυτήν που τον ενδιαφέρεις ή σε αυτήν που θα το βάλει στην άκρη) είναι μόλις 20 δευτερόλεπτα. Στην ουσία είναι η παρουσίαση σου μέσα σε 20 δευτερόλεπτα. Ο ενδιαφερόμενος πρέπει να έρθει στα παπούτσια του εργοδότη και να σκεφτεί «Τι θα κοιτούσα εγώ αν ήθελα να προσλάβω κάποιον για αυτή τη θέση;». Μόλις κάνεις την ερώτηση στον εαυτό σου, όλα θα αρχίζουν να έρχονται πιο γρήγορα.

   Ιδιαίτερη προσοχή θέλει στη φωτογραφία, στη προϋπηρεσία και στα hobbies. Η φωτογραφία είναι το πρώτο πράγμα που θα κοιτάξει κάποιος, για αυτό πρέπει να είναι όσο πιο επαγγελματική γίνεται. Όπως είπαμε και παραπάνω το πώς πλασάρεις τον εαυτό σου παίζει μεγάλο ρολό, γιατί όχι μόνο ενθουσιάζεις τον εργοδότη, αλλά του δείχνεις ότι είσαι και αρκετά έξυπνος για αυτή τη δουλεία. Τα hobbies από την άλλη δείχνουν αν είσαι ένα δραστήριο άτομο που πάντα θέλει να εξελίσσεται ή αν είσαι ένας άνθρωπος που άπλα θέλει να πάρει τη δουλεία και τέλος. 

Social Media:
 Μπορεί να νομίζεις ότι το Facebook, το Twitter κλπ είναι προφίλ που χρησιμοποιείται για την παρέα και για να περνάς το χρόνο σου, μεγάλο λάθος. Σχεδόν όλες οι μεγάλες εταιρίες αφότου λάβουν το βιογραφικό σου και δείξουν ενδιαφέρον προς το πρόσωπο σου, πρώτου σε καλέσουν για συνέντευξη (ή αμέσως μετά) θα τσεκάρουν το προσωπικό σου προφίλ. Εννοείται ότι όσο περισσότερο ελευθερία δίνεται στους «Guests» τόσο περισσότερο θα την εκμεταλλευτούν και θα ψάξουν για τη προσωπική σου ζωή όλο και περισσότερο. Θα κοιτάξουν φωτογραφίες και τα posts σου για να κρίνουν από μονοί τους το πώς είσαι στη προσωπική σου ζωή. Θέλει μεγάλη προσοχή στο τι ανεβάζεις, και στο τι γράφεις. Μια ολόκληρη καριέρα μπορεί να πάει στράφι εξαιτίας αυτού. Τώρα αν είναι ηθικό όλο αυτό που γίνεται ή όχι.. είναι άλλη ιστορία.

   LinkedIn: 
Μιλώντας όμως για τα Social Media, υπάρχει και ένα ακόμα που θα σε βοηθήσει να βρεις δουλεία. Πρόκειται για το LinkedIn. Σκέψου το σαν το επαγγελματικό σου προφίλ ή το βιογραφικό σου σε μια πλατφόρμα στο διαδίκτυο που ο κόσμος θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να σε βρει. Προφανώς αυτό το προφίλ πρέπει να είναι άκρως επαγγελματικό, με μια όμορφη-επαγγελματική φωτογραφία που θα προσδίδει κύρος, εξυπνάδα, σπιρτάδα και η φράση «είμαι έτοιμος να δουλέψω για εσένα» να ξεχειλίζει. Το προφίλ αυτό σε καμία περίπτωση δεν το χρησιμοποιούμε όπως το Facebook και το Twitter μιας και αλλαγές σε αυτό κάνουμε μόνο όταν πρόκειται για κάποιο επαγγελματικό ή εκπαιδευτικό επίτευγμα στη ζωή μας. 

  Μηχανές αναζήτησης εργασίας:
 Όπως είπαμε, η τεχνολογία έχει εξελιχτεί τόσο πολύ που πλέον οι εφημερίδες είναι το τελευταίο πράγμα που κάποιος άνθρωπος χρησιμοποιεί για να βρει δουλεία. Έχουν αντικατασταθεί θα λέγαμε, από τις διαφορές μηχανές αναζήτησης που υπάρχουν στο διαδίκτυο. Η αλήθεια είναι ότι είναι τόσες πολλές που στο τέλος αντί να μας βοηθούν, μας μπερδεύουν ακόμα περισσότερο και δεν ξέρουμε ποια να επιλέξουμε. Ο λόγος είναι ότι ψάχνουμε σε μια μηχανή, και έχει για παράδειγμα 3.000 θέσεις και μια άλλη μηχανή αναζήτησης έχει άλλες 4.000 θέσεις και αναρωτιόμαστε πως θα γίνει να ψάξουμε μια και καλη, σε ένα site, όλες αυτές τις 7.000 θέσεις.
 Η λύση είναι το www.neuvoo.gr. Ένας job aggregator, δηλαδή συλλέκτης θέσεων εργασίας. Αυτό που κάνει είναι να μαζεύει όλες τις θέσεις εργασίας από όλα τα διαθέσιμα websites και να τα παρουσιάζει σε ένα μόλις. Πάνω από 12.000 θέσεις εργασίας βρίσκονται εκεί. Ενώ άμα κάποιος θέλει να φύγει στο εξωτερικό, δεν χρειάζεται να ψάχνει αλλού, μιας και έχει ανοίξει την ίδια πλατφόρμα σε αλλά 40 χώρες για να σε βοηθήσει να βρεις αυτό που θες. 

Συνέντευξη:
 Υπάρχουν τόσα πολλά tips που μπορείς να ακούσεις, και όλα είναι σωστά. Όπως το βιογραφικό σου, έτσι και τα πρώτα 20 δευτερόλεπτα θα κρίνουν κατά 80% αν ο εργοδότης ενδιαφέρεται να σε προσλάβει ή αν άπλα δεν θέλει να είναι αγενής μαζί σου. Ο τρόπος που θα μπεις στο γραφείο του, το αν τον κοιτάς στα ματιά όταν μιλάει, το κατά πόσο αυτά που λες τον κάνουν να πιστεύει ότι αυτά που γραφείς στο βιογραφικό σου είναι όντως αντιπροοδευτικά του εαυτού σου, θα κάνουν το άγχος σου να είναι το τελευταίο που θα προσέξει. Όντως το άγχος παίζει ρολό, αλλά σκέψου ότι ο ίδιος θα έχει δει μαζί με σένα άλλους 1.000 που είχαν το ίδιο ή και παραπάνω άγχος από εσένα.
 Ένα σημαντικό tip που κανένας δεν θα στο πει, είναι ότι όταν μπαίνεις στην αίθουσα και θέλεις να κλείσεις την πόρτα από πίσω σου, δεν πρέπει να γυρίσεις την πλάτη στον εργοδότη, μιας και μπορείς κάλλιστα να το κάνεις με την πλάτη.. στην πόρτα. Αυτό δηλώνει σεβασμό προς αυτόν και δρα ασυναίσθητα (προς αυτόν) υπέρ σου.
 Επίσης κάτι ακόμα που πρέπει να προσέξεις, είναι ότι πάντα, μα πάντα, πρέπει να κάνεις ερωτήσεις όταν καταλαβαίνεις ότι δεν έχει να σου πει κάτι άλλο. Οι ερωτήσεις αυτές σίγουρα δεν πρέπει να αφορούν τον μισθό που θα πάρεις ή το πόσες άδειες το χρόνο θα έχεις, αλλά πρέπει να αφορούν το έργο που θέλει η εταιρία από εσένα να προσφέρεις. Πρέπει να δείξεις παραπάνω ενδιαφέρον από όλους τους άλλους ενδιαφερομένους για αυτή τη δουλεία, και όπως σίγουρα θα έχεις ακούσει «κάνοντας ερωτήσεις δείχνεις ενδιαφέρον».

   Κάνεις δεν είπε ότι το να βγεις από την ανεργία είναι εύκολο πράγμα, άλλωστε το 50% στους νέους στην χώρα μας μπορεί να στο επιβεβαιώσει, αλλά θέλω να πιστεύω ότι αυτά τα tips σου έδωσαν έστω μια μικρή ή μεγάλη βοήθεια στο πώς να αντιμετωπίσεις την όλη αυτή κατάσταση. Το να σκέφτεσαι αρνητικά και να μένεις αδρανής, σίγουρα δεν θα βοηθήσει κανέναν, πόσο μάλλον τον ίδιο σου τον εαυτό. Παλιά λέγανε ότι δεν θέλει κόπο, αλλά θέλει τρόπο. Σε αυτή την περίπτωση θέλει και κόπο αλλά και τρόπο.




 Πηγή: www.lifo.gr

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...