Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΤΗΡΙΟΥ



Μια διδακτική ιστορία μιας καθηγήτριας - ψυχολόγου για το πραγματικό βάρος των φορτίων που κουβαλάμε στην ψυχή μας...

Μια καθηγήτρια έκανε μια βόλτα γύρω από την αίθουσα την ώρα που παρέδιδε μια διάλεξη για τη διαχείριση άγχους σε ένα ακροατήριο.

Όταν λοιπόν, έπιασε ένα ποτήρι και το σήκωσε ψηλά, όλοι περίμεναν ότι θα έκανε τη γνωστή ερώτηση: "Είναι μισοάδειο ή μισογεμάτο;". Αντ' αυτού, χαμογελώντας, ρώτησε: "Πόσο βαρύ είναι αυτό το ποτήρι με το νερό";

Οι απαντήσεις που ακούστηκαν κυμάνθηκαν από 250 μέχρι 600 γραμμάρια.

Η καθηγήτρια απάντησε:

"Το απόλυτο βάρος δεν έχει σημασία. Εξαρτάται από το πόση ώρα κρατάω το ποτήρι. Αν το κρατήσω για ένα λεπτό, δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν το κρατήσω για μια ώρα, θα αρχίσει να πονάει το χέρι μου. Αν το κρατήσω για μια μέρα, το χέρι μου θα μουδιάσει και θα παραλύσει. Σε κάθε περίπτωση, το βάρος του ποτηριού δεν αλλάζει, αλλά όσο περισσότερη ώρα το κρατάω τόσο βαρύτερο γίνεται".

Και συνέχισε:

"Το στρες, οι ανησυχίες και τα προβλήματα της ζωής είναι σαν αυτό το ποτήρι με το νερό. Αν τα σκεφτείτε τα για λίγο, δεν πειράζει. Αν τα σκέφτεστε για λίγο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, θα αρχίσουν να σας πληγώνουν. Και αν τα έχετε στο μυαλό σας όλη την ημέρα, στο τέλος θα παραλύσετε και θα νιώθετε ανίκανοι να κάνετε οτιδήποτε.

Είναι σημαντικό να θυμάστε να αποβάλλετε το στρες. Όσο νωρίτερα μπορείτε, απαλλαγείτε από τα φορτία που σας βαραίνουν. Μην κουβαλάτε τα προβλήματα μαζί σας μέχρι το βράδυ.

Και θυμηθείτε να κατεβάσετε κάτω το ποτήρι"!





Πηγή: 
reachout.com

"Ο,ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ, ΓΥΡΙΖΕΙ"


Κάποια μέρα ένας άνδρας είδε μια γριά γυναίκα που καθόταν στην άκρη του δρόμου, αλλά ακόμη και στο λιγοστό φως της ημέρας, μπορούσε να διακρίνει ότι χρειαζόταν βοήθεια...

Έτσι παρκάρισε το παλιό του αυτοκίνητο μπροστά στην Μερσεντές της και βγήκε από το αμάξι. Εδώ και αρκετές ώρες κανείς δεν είχε σταματήσει να την βοηθήσει. Θα της έκανε κακό; Δεν φαινόταν από τους καλούς τύπους, φαινόταν πεινασμένος και φτωχός. Εκείνος διέκρινε ότι ήταν φοβισμένη, καθώς καθόταν εκεί έξω μέσα στο κρύο.

Κατάλαβε αμέσως πως αισθανόταν η γυναίκα. Εκείνος είπε: "Είμαι εδώ για να σε βοηθήσω. Γιατί δεν κάθεσαι να περιμένεις μέσα στο αυτοκίνητο που είναι πιο ζεστά;. Ονομάζομαι Κώστας Ιωάννου."

Το μόνο πρόβλημα είναι ότι είχε ένα σκασμένο λάστιχο, αλλά για την ηλικιωμένη, αυτό ήταν ένα μεγάλο πρόβλημα. Ο Κώστας έσκυψε κάτω από το αμάξι και έβαλε τον γρύλο τραυματίζοντας τους αγκώνες του. Σύντομα άλλαξε το λάστιχο. Αλλά είχε λερωθεί και τραυματιστεί.

Καθώς έσφιγγε τα μπουλόνια, η γυναίκα κατέβασε το παράθυρο και άρχισε να του μιλά.

Του είπε ότι είναι από τον Άγιο Στέφανο και απλά περνούσε από την περιοχή. Δεν ήξερε πώς να τον ευχαριστήσει για την βοήθεια του. Ο Γιάννης απλά χαμογέλασε κλείνοντας το πόρτ μπαγκάζ. Η γυναίκα τον ρώτησε τι του οφείλει. "Δώστε μου ότι θέλετε", απάντησε ο Κώστας. Η γυναίκα είχε σκεφθεί τι θα μπορούσε να της είχε συμβεί αν δεν σταματούσε ο περαστικός. Ο Κώστας το ξανασκέφτηκε για το αν θα έπρεπε να πληρωθεί. Αυτή δεν ήταν η δουλειά του. Αυτή ήταν μια βοήθεια σε κάποιον που είχε ανάγκη και θυμήθηκε πόσοι τον είχαν βοηθήσει κατά το παρελθόν. Είχε περάσει όλα του τα χρόνια έτσι και του φαινόταν παράξενο να κάνει κάτι διαφορετικό.

Της είπε ότι αν ήθελε να τον ξεπληρώσει, την επόμενη φορά που θα έβλεπε κάποιον που χρειαζόταν βοήθεια θα μπορούσε να τον βοηθήσει σε ότι χρειαζόταν συμπληρώνοντας, "Να θυμάστε εμένα."

Περίμενε μέχρι να βάλει μπρος την μηχανή και να φύγει. Ήταν μια κρύα και καταθλιπτική μέρα, αλλά αισθανόταν πολύ καλά καθώς οδηγούσε προς το σπίτι.

Μερικά χιλιόμετρα παρακάτω η γυναίκα είδε μια μικρή καφετέρια. Σταμάτησε για να πάρει κάτι να φάει αλλά και να ξεμουδιάσει τα πόδια της. Ήταν ένα πολύ φιλόξενο στέκι. Εξωτερικά υπήρχαν δύο παλιές αντλίες βενζίνης. Το όλο σκηνικό ήταν πολύ διαφορετικό. Η γκαρσόνα την πλησίασε με μια καθαρή πετσέτα για να σκουπίσει τα βρεγμένα της μαλλιά. Είχε ένα πολύ γλυκό χαμόγελο, παρά την κούραση που είχε από την ολοήμερη εργασία. Η γυναίκα διαπίστωσε ότι η γκαρσόνα ήταν οκτώ μηνών έγκυος αλλά δεν επέτρεπε να φανούν οι δυσκολίες της κατάστασής της. Η γριά γυναίκα αναρωτήθηκε πως κάποιος που έχει τόσο λίγα δίνει τόσο πολλά σε ένα άγνωστο. Τότε θυμήθηκε τον Κώστα.

Μόλις ολοκλήρωσε το γεύμα πλήρωσε με εκατό Ευρώ. Η γκαρσόνα πήγε να φέρει τα ρέστα, αλλά η ηλικιωμένη είχε ήδη βγει από την πόρτα. Είχε απομακρυνθεί αρκετά. Η γκαρσόνα αναρωτήθηκε που μπορεί να έχει πάει. Μετά είδε κάτι γραμμένο επάνω σε μια χαρτοπετσέτα: "Δεν μου οφείλεις τίποτα. Έχω βρεθεί και εγώ σε αυτή την κατάσταση. Κάποιος κάποτε με βοήθησε, με τον τρόπο που σε βοηθώ τώρα και εγώ. Αν πραγματικά θέλεις να μου επιστρέψεις τα ρέστα, να τι θα κάνεις, μην επιτρέψεις την αλυσίδα της αγάπης να κλείσει." Κάτω από την χαρτοπετσέτα βρήκε άλλα 500 Ευρώ.

Δάκρυα κύλισαν από τα μάτια της καθώς το διάβασε.

Υπήρχαν τραπέζια που ήθελαν καθάρισμα, βαζάκια ζάχαρης να γεμίσει και άλλοι πελάτες να εξυπηρετήσει, αλλά η γκαρσόνα τα κατάφερε μια χαρά μέχρι το τέλος της ημέρας. Το βράδυ που έπεσε να ξαπλώσει, σκεφτόταν τα χρήματα που της είχε δώσει η γυναίκα αλλά και αυτά που της είχε γράψει. Πώς να γνώριζε άραγε η ηλικιωμένη γυναίκα πόσο πολύ αυτή και ο άνδρας της χρειαζόταν τόσο πολύ τα χρήματα; Με το μωρό να έρχεται τον επόμενο μήνα, θα ήταν δύσκολα... Ήξερε πόσο προβληματισμένος ήταν ο άντρας της, καθώς κοιμόταν δίπλα της.

Έσκυψε και του έδωσε ένα τρυφερό φιλί και του ψιθύρισε... "Όλα θα πάνε καλά. Σ’αγαπώ Κώστα Ιωάννου"

Υπάρχει μια παλιά φράση που λέει: "Ό,τι κάνεις, γυρίζει."




Μετάφραση – επεξεργασία. Πάνος Τσινόπουλος

Πηγή: 
enallaktikidrasi.com

ΕΠΙΒΑΡΥΜΕΝΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΛΟΓΩ ΑΞΟΝΙΚΩΝ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΩΝ

Επιβαρυμένοι οι Ελληνες από την ακτινοβολία - Λόγω αξονικών τομογραφιών

Αν και γενικά η συνολική επιβάρυνση του ελληνικού πληθυσμού από ιοντίζουσες ακτινοβολίες κινείται στα μέσα ευρωπαϊκά και παγκόσμια επίπεδα, ειδικότερα όσον αφορά τις ιατρικές εξετάσεις, η επιβάρυνση του μέσου Έλληνα είναι υψηλότερη από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, κυρίως λόγω συχνών αξονικών τομογραφιών.

Συγκεκριμένα, η μέση ενεργός δόση ανά άτομο του ελληνικού πληθυσμού από τις εξετάσεις ακτινολογίας είναι 1,7 mSv -με το μεγαλύτερο μέρος να προέρχεται από τις αξονικές τομογραφίες (1,47 mSv)- ενώ η αντίστοιχη τιμή σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι 1,05 mSv. Στις εξετάσεις πυρηνικής ιατρικής στην Ελλάδα η μέση ενεργός δόση είναι 0,1 mSv/άτομο (με το μεγαλύτερο ποσοστό συνεισφοράς να προέρχεται από το σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου), ενώ οι αντίστοιχες τιμές σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο είναι 0,06 mSv/άτομο και 0,12 mSv/άτομο.

Συνολικά η μέση ετήσια ενεργός δόση ανά άτομο του ελληνικού πληθυσμού από το σύνολο των ιατρικών εξετάσεων εκτιμάται σε 1,8 mSv (μιλισίβερτ). Η δόση αυτή εκτιμάται ότι αντιστοιχεί σε πιθανότητα για εμφάνιση νεοπλασιών 0,01% ανά έτος. Άρα, στη διάρκεια 50 ετών, το ποσοστό κινδύνου για καρκίνο εξαιτίας της έκθεσης σε ιατρικές ακτινοβολίες διαμορφώνεται στο 0,5% (συνολικά, το ποσοστό καρκινογένεσης είναι 25% από όλους τους παράγοντες κινδύνου).

Τα σχετικά στοιχεία παρουσιάσθηκαν σε σημερινή εκδήλωση στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), της αρμόδιας αρχής ακτινοπροστασίας στη χώρα. Η ΕΕΑΕ έχει πραγματοποιήσει για πρώτη φορά μια ολιστική εκτίμηση της ακτινικής επιβάρυνσης του ελληνικού πληθυσμού από τις ιοντίζουσες ακτινοβολίες, με κύριο στόχο τη βελτιστοποίηση του συστήματος ακτινοπροστασίας στη χώρα.

Σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα, παγκοσμίως το 20% περίπου της συλλογικής δόσης ακτινοβολίας του πληθυσμού από όλες τις φυσικές και τεχνητές πηγές ακτινοβολιών προέρχεται από τις ιατρικές εφαρμογές, οι οποίες αποτελούν την κύρια πηγή έκθεσης του πληθυσμού σε ανθρωπογενείς (τεχνητά παραγόμενες) ακτινοβολίες. Το ποσοστό αυτό είναι 50% στις προηγμένες χώρες.

Ειδικότερα, στον ιατρικό τομέα, ο άνθρωπος δέχεται ακτινοβολία, όταν υποβάλλεται σε ακτινολογικές διαγνωστικές εξετάσεις (π.χ. αξονικές τομογραφίες, ακτινογραφίες, μαστογραφίες), σε διαγνωστικές εξετάσεις πυρηνικής ιατρικής (π.χ. σπινθηρογραφήματα, καρδιολογικές δυναμικές μελέτες, τομογραφίες εκπομπής ποζιτρονίων PET/CT) και σε επεμβατικές ακτινολογικές διαδικασίες (αγγειοχειρουργικές και καρδιολογικές επεμβάσεις, αγγειοπλαστικές, τοποθέτηση βηματοδοτών). Επιπρόσθετα, κατά τις θεραπευτικές διαδικασίες (ακτινοθεραπεία και θεραπείες πυρηνικής ιατρικής) οι ασθενείς, ιδίως οι καρκινοπαθείς, εκτίθενται σε υψηλές δόσεις ακτινοβολίας

Ο αριθμός των σχετικών εξετάσεων που διενεργήθηκαν το 2014 στην Ελλάδα, ήσαν: Ακτινογραφίες, 4.200.000, Αξονικές τομογραφίες, 1.500.000, Μαστογραφίες 740.000, Πυρηνική ιατρική 218.000, Επεμβατικές πρακτικές 72.000 και Ακτινοσκοπήσεις 17.500. Ειδικότερα, έγιναν:

 Ακτινογραφίες και μαστογραφίες: 447 εξετάσεις ανά 1.000 κατοίκους, λιγότερες από τις αντίστοιχες τιμές στην υπόλοιπη Ευρώπη.
 Ακτινοσκοπήσεις: δύο εξετάσεις ανά 1.000 κατοίκους, σε αντιστοιχία με τις ευρωπαϊκές χώρες.
 Αξονικές τομογραφίες: 135 εξετάσεις ανά 1.000 κατοίκους. Η Ελλάδα έχει την έβδομη θέση μεταξύ 36 χωρών της Ευρώπης.
 Επεμβατικές πρακτικές: Επτά ανά 1.000 κατοίκους, συγκρίσιμες με τις αντίστοιχες τιμές των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
 Σπινθηρογραφήματα: 20 εξετάσεις ανά 1.000 κατοίκους (μειωμένες κατά 15% μεταξύ 2009-2014), λίγο μεγαλύτερες από τις αντίστοιχες τιμές σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
Ενδεικτικά, αναφέρονται οι ενεργές δόσεις (σε mSv) για μερικές από τις συνηθέστερες εξετάσεις και φαίνεται ποιές επιβαρύνουν με μεγαλύτερη ακτινοβολία: Αξονική τομογραφία θώρακος 9, Αξονική τομογραφία άνω - κάτω κοιλίας 18, Αξονική τομογραφία εγκεφάλου 2,4

Ακτινογραφία θώρακος <0,1, Ακτινογραφία οσφυϊκής μοίρας σπονδυλικής στήλης (ΟΜΣΣ) 1, Ακτινογραφία αυχένα (ΑΜΣΣ) 0,06, Ακτινογραφία κρανίου 0,03, Ακτινογραφία άνω ή κάτω άκρων 0,001, Ακτινογραφία λεκάνης-ισχίων 0,29, Κυστεογραφία (ΙVU) 3, Μαστογραφία 0,3, Στεφανιογραφία 14, Αγγειοπλαστική Στεφανιαίων (PTCA) 31, Εμφύτευση βηματοδότη 4 και απινιδωτή 17, Σπινθηρογράφημα οστών με Tc-99m 3,8, Σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου με κόπωση με Tc-99 (ΜΙΒΙ) 2,5, Σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου με κόπωση με Tl-201 15 και PET/CT 6,6.

Όσον αφορά τις φυσικές πηγές ακτινοβολίας, η μέση ετήσια ενεργή δόση για τον ελληνικό πληθυσμό είναι 2,7 mSv, η οποία προέρχεται από το ραδόνιο (1,7), τα οικοδομικά υλικά (0,5), την κοσμική ακτινοβολία (0,3), την εσωτερική ακτινοβόληση (0,2) και τους εξωτερικούς χώρους (0,1).





Πηγή: www.iefimerida.gr

ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ

Ιστορική ημέρα για τις γυναίκες στη Σαουδική Αραβία -Μετέχουν για πρώτη φορά σε εκλογές

Οι κάλπες άνοιξαν στη Σαουδική Αραβία, για τις δημοτικές εκλογές, και η σημερινή ημέρα θα μείνει στην ιστορία για τις γυναίκες στη χώρα.

Είναι η πρώτη φορά που έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε εκλογές, τόσο ως ψηφοφόροι, όσο και ως υποψήφιες. Η Σαουδική Αραβία είναι η τελευταία χώρα στον κόσμο που αρνούνταν στις γυναίκες αυτά τα δικαιώματα.

Βέβαια, δεν λύθηκαν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σε αυτή την υπερσυντηρητική χώρα. Πέρα από πολλούς περιορισμούς που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν, ακόμη και η συμμετοχή τους στις εκλογές έγινε με αρκετά εμπόδια, καθώς μεταξύ άλλων υπήρχε περιορισμένος αριθμός κέντρων καταγραφής για τις γυναίκες. Επίσης, οι υποψήφιες δεν είχαν το δικαίωμα να μιλήσουν σε άνδρες ψηφοφόρους.


Πάντως, στις εκλογές έχουν δηλώσει υποψηφιότητα 979 γυναίκες, ενώ 130.637 δηλώθηκαν για να ψηφίσουν, σύμφωνα με αξιωματούχους της χώρας. Ο αριθμός των ανδρών υποψηφίων φτάνει τους 5.938. Οι μισοί αξιωματούχοι θα αναδειχθούν από τις εκλογές ενώ οι άλλοι μισοί θα επιλεγούν από τον βασιλιά.

Αν και πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για τις γυναίκες, αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι ακόμη στη Σαουδική Αραβία επιβάλλεται να έχουν καλυμμένο το κεφάλι τους, να μην οδηγούν και να συνοδεύονται από άνδρα όταν ταξιδεύουν ή ακόμη και όταν πηγαίνουν στο σχολείο.



ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΔΟΥΜΕ... ΚΟΚΤΕΙΛ ΑΠΟ ΔΑΚΡΥΑ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

Τι άλλο θα δούμε: Κοκτέιλ από... δάκρυα - Στο Λονδίνο φτιάχνουν κάτι διαφορετικό [εικόνα]
Ο Σαμ Μπόμπας και ο Χάρι Παρ είναι οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από τις πιο περίεργες γαστρονομικές ιδέες του Λονδίνου, όπως το εισπνεόμενο αλκοόλ και το πόσιμο ουίσκι... ανεμοστρόβιλος.
Αυτή τη φορά, το δίδυμο είχε μια διαφορετική ιδέα, που αλλάζει τα δεδομένα και βοηθά όσους δεν έχουν βρει δώρο Χριστουγέννων να κάνουν πάρουν κάτι προσωπικό.
Ποιο είναι αυτό; Κοκτέιλ από ανθρώπινα δάκρυα.
Σαμ Μπόμπας & Χάρι Παρ

Η συλλογή δακρύων θα γίνεται σε ένα ειδικό εργαστήριο, όπου θα υπάρχουν κεριά, ενώ θα παίζει κλασσική μουσική. Επιπλέον, θα γίνεται μασάζ βλεφάρων, ενώ θα υπάρχει μυρωδιά μινθόλης.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα τους υπάρχουν τρεις τύποι δακρύων: τα βασικά, τα αντανακλαστικά και τα συναισθηματικά.
Ο καθένας θα μπορεί να τα τοποθετεί σε ένα μπουκάλι και προσθέτει τα βότανα και τα μπαχαρικά που επιθυμεί.
Τα εισιτήρια για το παράξενο αυτό event, που θα γίνει στο Λονδίνο στις 15 Δεκεμβρίου, είναι ήδη sold out.







Πηγή: /www.iefimerida.gr

GREEN PRODUCTS: ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Green Products: Εναλλακτικό δίκτυο εμπορίας αγροτικών προϊόντων με στόχο τις αγορές του εξωτερικού

Να μετατρέψουν την ιδέα τους σε επιχείρηση, με την υποστήριξη του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, είχαν την ευκαιρία 42 νεοφυείς ομάδες μέσα από το έργο της Θερμοκοιτίδας Υποστήριξης Νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας – Θ.Ε.Α. του ΕΒΕΑ. 

Με την έναρξη της λειτουργίας της Θερμοκοιτίδας σε έναν ειδικά διαμορφωμένο και πλήρως εξοπλισμένο χώρο, αναδείχθηκε ένα «φυτώριο» καινοτόμων επιχειρήσεων, στην καρδιά της Αθήνας. Σκοπός του ΕΒΕΑ ήταν και παραμένει να συμβάλει, όχι μόνο στη μείωση του απαιτούμενου αρχικού κεφαλαίου, αλλά κυρίως στην υπέρβαση μιας σειράς εμποδίων και προβλημάτων που οι νεοφυείς επιχειρήσεις καλούνται να αντιμετωπίσουν.
Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η Green Products

H Green Products στοχεύει στη δημιουργία ενός εναλλακτικού δικτύου εμπορίας αγροτικών προϊόντων, πρωτοποριακού σε παγκόσμιο επίπεδο με στόχο κυρίως τις αγορές του εξωτερικού.  Στο δίκτυο αυτό οι αγοραστές και πωλητές θα έρχονται σε επαφή μέσω ενός

Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Υποστήριξης Διαδικασιών Διαμεσολάβησης, το οποίο θα διευκολύνει τη διάχυση της πληροφορίας που αφορά σε αιτήματα προσφοράς – ζήτησης ευπαθών αγροτικών προϊόντων καθώς και τη διεκπεραίωση μιας τέτοιας εμπορικής συναλλαγής στο σύνολο της. 

Η λειτουργία του δικτύου θα υποστηρίζεται από το Πληροφοριακό Σύστημα, το οποίο θα έχει τη μορφή μιας διαδικτυακής ηλεκτρονικής πλατφόρμας συναλλαγών, μέσω της οποίας θα διεκπεραιώνονται με αποτελεσματικό τρόπο διαδικασίες όπως: η δημιουργία προσφοράς και αιτημάτων ζήτησης, η διαπραγμάτευση μεταξύ πωλητή & αγοραστή, η δημιουργία συμβολαίου και η παρακολούθηση υλοποίησής του. 

Βασικός ρόλος στο δίκτυο είναι αυτός του τοπικού διευκολυντή (facilitator), ο οποίος θα οργανώνει αφενός τη διαδικασία συγκέντρωσης των ποσοτήτων των προϊόντων που θα πληρούν τις συγκεκριμένες προδιαγραφές και αφετέρου τη διαπραγμάτευση σε σχέση με τους όρους των συναλλαγών.

Το δίκτυο θα παρέχει επίσης υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, όπως υπηρεσίες διασφάλισης και ελέγχου ποιότητας, logistics, ιχνηλάτησης προϊόντων κ.α προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες εμπιστοσύνης, οι οποίες είναι απαραίτητες στις εμπορικές συναλλαγές των αγροτικών προϊόντων.

Στόχος είναι το υπό ανάπτυξη δίκτυο να καταστεί ένας μόνιμος καινοτομικός μηχανισμός διεκπεραίωσης αγορών μεγάλων ποσοτήτων αγροτικών προϊόντων προς μεγάλες αγορές του εξωτερικού με χρήση τεχνολογιών πληροφορικής και διαδικτύου. Μέσω αυτού του μηχανισμού θα ενισχυθεί η υιοθέτηση καινοτομικών ολοκληρωμένων συστημάτων ποιότητας που θα ξεκινούν από την έντονη χρησιμοποίηση πιστοποιητικών τυποποίησης και ποιότητας και θα φτάνουν μέχρι το σημείο της πλήρους καταγραφής της προέλευσης και της διαδρομής ενός αγροτικού προϊόντος από τη σπορά του μέχρι την κατανάλωσή του (full path tracing). Παράλληλα, θα αναδειχθεί το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που προκύπτει μέσα από την εφαρμογή σύγχρονων διαδικασιών logistics που θα περιλαμβάνουν τον προγραμματισμό παραγωγής, τη διαχείριση των μεταφορών με όρους βελτιστοποίησης, την αδιάλειπτη παρακολούθηση της διαδρομής των προϊόντων από την αρχική φόρτωση μέχρι την τελική παράδοση και τους μηχανισμούς άμεσης ανταπόκρισης σε περιπτώσεις αντιμετώπισης προβλημάτων. 

Φιλοδοξία της Green Products είναι να συμβάλλει σε διεθνές επίπεδο στην αλλαγή του τρόπου με τον οποίο μέχρι σήμερα γίνεται η εμπορία ευπαθών αγροτικών προϊόντων μέσω της διεκπεραίωσης σημαντικού όγκου εξαγωγών ελληνικών αγροτικών προϊόντων.     

Το έργο Θ.Ε.Α. είναι μέλος του Δικτύου Επιχειρηματικότητας του Δήμου Αθηναίων, και εντάχθηκε στο αναπτυξιακό πρόγραμμα “Έργο: Αθήνα" και συγχρηματοδοτείται από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αττική 2007-2013 του ΕΣΠA.



Πηγή: www.iefimerida.gr

Η FRONTEX ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΥΠΕΡ-ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΣΥΝΟΡΩΝ ΜΕ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΕΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ

ΕΕ: Η Frontex μετατρέπεται σε υπερ-Αστυνομία συνόρων με τρομακτικές αρμοδιότητες

Στη ριζική αλλαγή της δομής της Frontex προχωρά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να αντιμετωπίσει το κύμα προσφύγων και μεταναστών που εισέρχονται παράτυπα στο έδαφος της ΕΕ.

Σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν, η Frontex αποκτά υπερ-αρμοδιότητες και μετατρέπεται σε Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή. Τούτο σημαίνει ότι θα μπορεί να παρεμβαίνει στα εξωτερικά σύνορα της κάθε χώρας, κατά το δοκούν: Ακόμη και χωρίς να έχει προηγηθεί αίτημα του ενδιαφερόμενου κράτους-μέλους ακόμη και αν κάποια χώρα αντιδρά. Με άλλα λόγια δεν θα υπάρχει δικαίωμα μονομερούς άσκησης βέτο από το ενδιαφερόμενο κράτος - μέλος.

Η ριζοσπαστική πρόταση θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Τρίτη στο Κολέγιο των Επιτρόπων και στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής και εν συνεχεία στους 28 ηγέτες της ΕΕ, κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής της χρονιάς στις 17 και 18 Δεκεμβρίου, όπως επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.
«Πιστεύουμε πως πρόκειται για μια σημαντική πρόταση. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι μια τολμηρή πρόταση, δεδομένης της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η Ευρώπη, καθώς η αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων είναι αναγκαία προϋπόθεση για τη διαφύλαξη της συμφωνίας Σένγκεν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υπενθυμίζοντας πως προαναγγελία συγκρότησης του εν λόγω σώματος είχε γίνει από τον πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με το Der Spiegel η νέα Frontex θα έχει έως και 2000 αστυνομικούς από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε, οι οποίοι θα βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα για το ενδεχόμενο να τους χρειαστεί η FRONTEX,

Σύμφωνα με το ίδιο σχέδιο, η FRONTEX θα μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να δράσει και χωρίς να προηγηθεί αίτημα κράτους-μέλους.

«Τα κράτη-μέλη μελλοντικά, θα έχουν σε συνεχή ετοιμότητα έως και 2.000 αστυνομικούς για ενδεχόμενες ανάγκες της FRONTEX (…) Οι αστυνομικοί θα πρέπει να είσαι θέση να μετακινηθούν γρήγορα στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ σε περιπτώσεις ανάγκης, όπως αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ακόμη και παρά τη θέληση του ενδιαφερόμενους κράτους-μέλους», σημειώνεται στο περιοδικό που θα κυκλοφορήσει αύριο. «Οι εποχές που πρέπει να ζητιανεύουμε για αστυνομικούς πρέπει να αποτελέσουν παρελθόν. Το θέμα είναι να δημιουργήσουμε από την FRONTEX μια πραγματική υπηρεσία φύλαξης συνόρων», αναφέρει το Spiegel, μεταφέροντας δηλώσεις κύκλων της Κομισιόν.

Οι υπάλληλοι της FRONTEX θα μπορούν ακόμη να επιβλέπουν ότι θα επαναπροωθούνται οι μετανάστες των οποίων οι αιτήσεις ασύλου απορρίπτονται, αναφέρεται στο δημοσίευμα, και επισημαίνεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φαίνεται πως θα στηρίξει το σχέδιο της Επιτροπής.

«Όταν κράτη, όπως τώρα η Ελλάδα, αποτυγχάνουν στην φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, πρέπει η Ευρώπη να μπορεί να αναλαμβάνει το πρόσταγμα για συγκεκριμένα τμήματα των συνόρων», δηλώνει σχετικά ο γερμανός Χριστιανοκοινωνιστής (CSU) επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέρνερ.

Επιπλέον, σε περίπτωση που διαπιστωθούν σοβαρά προβλήματα στη φύλαξη των συνόρων θα μπορεί να παρέμβει άμεσα, χωρίς να είναι αναγκαίο επίσημο αίτημα από το ενδιαφέρομενο κράτος-μέλος, αλλά κάτω από «αυστηρές προϋποθέσεις».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά πως η παρούσα κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα «δικαιολογεί» μια τέτοια πρόταση και πως η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής θα «ενθαρρύνει» την Επιτροπή να προχωρήσει γρήγορα στη διαδικασία έγκρισης και εφαρμογής. 
Ο Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε αισιόδοξος ότι τόσο τα κράτη - μέλη όσο και το Ευρωκοινοβούλιο θα δώσουν το αναγκαίο "πράσινο φως" για να υλοποιηθεί η πρόταση και μάλιστα να τεθεί σε ισχύ άμεσα, κάνοντας λόγο για  «φιλόδοξο» σχεδιασμό.



Πηγή: www.iefimerida.gr/

Ο "ΘΕΙΟΣ" ΕΙΧΕ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙ ΤΟ ΤΖΟΚΕΡ ΓΙΑ ΤΑ 13 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ



Την ώρα που σε όλα τα πρακτορεία της Ελλάδας εκατομμύρια Έλληνες προσπαθούσαν φρενιτιωδώς να βρουν το μαγικό συνδυασμό των 5 + 1 αριθμών που θα τους έδιναν τα 13 εκατομμύρια ευρώ, ο διάσημος "Θείος" από τη διαφήμιση του ΟΠΑΠ ήταν καλεσμένος στην εκπομπή του Γ. Παπαδάκη στον Αντ1.

   Όπως ήταν λογικό του ζητήθηκε να κάνει πρόβλεψη. Και με τα χίλια ζόρια είπε έναν μοναδικό αριθμό: το 9! 

  Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης που έγινε λίγο αργότερα:  11 -13 – 18 – 24 -30 και Τζόκερ το 9! 





Πηγή: www.lifo.gr

ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ ΤΗΣ GREENPEACE ΕΒΑΨΑΝ ΜΕ ΚΙΤΡΙΝΗ ΜΠΟΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΑΡΛ ΝΤΕ ΓΚΟΛ

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

Ακτιβιστές της οργάνωσης Greenpeace κρέμασαν πανό στην Αψίδα του Θριάμβου, στο κέντρο του Παρισιού, και έβαψαν με κίτρινη μπογιά το οδόστρωμα της πλατείας περιμετρικά του μνημείου, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.
 Ωστόσο η δράση διεκόπη με την επέμβαση της αστυνομίας και έγιναν συλλήψεις, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστό ακόμη πόσες. Στην κινητοποίηση, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή της Διεθνή Διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, συμμετείχαν περίπου 80 άνθρωποι, 50 στο έδαφος και 30 στην Αψίδα του Θριάμβου, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Greenpeace. 

   Κατά τη διάρκεια αυτής της επιχείρησης, δύο ακτιβιστές που κρεμάστηκαν με σκοινιά από το μνημείο ξετύλιξαν ένα μικρό κίτρινο πανό στο οποίο αναγραφόταν το σύνθημα: «Κύριε Ολάντ, αυξήστε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας». Κατόπιν μια άλλη ομάδα έβαψε με κίτρινη μπογιά το οδόστρωμα της κυκλικής πλατείας Σαρλ ντε Γκωλ στο κέντρο της οποίας υψώνεται η Αψίδα του Θριάμβου, ενώ η Greenpeace επισημαίνει ότι τα μέλη της χρησιμοποίησαν μια «κατάλληλη» για το περιβάλλον μπογιά «που καθαρίζεται» εύκολα. 

    «Η Γαλλία υποστηρίζει ότι επιδεικνύει παραδειγματική συμπεριφορά σε ό,τι αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όμως σήμερα τις αναπτύσσει τρεις φορές λιγότερο σε σύγκριση με τους Ευρωπαίους της γείτονες.
 Αυτό έχουμε να πούμε στον Φρανσουά Ολάντ: αυξήστε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πρέπει να προωθήσουμε την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αυτή είναι η μοναδική λύση για να πολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή» εξήγησε ο Φρεντερίκ Αμιέλ, επικεφαλής της εκστρατείας της Greenpeace στη Γαλλία.
 «Στην Αψίδα του Θριάμβου, βρίσκεται κρεμασμένος ένας ακτιβιστής. Αυτό συμβολίζει το μέλλον του πλανήτη που κρέμεται σήμερα από μία κλωστή. Βλέπουμε ότι ο Φρανσουά Ολάντ παρουσιάζει τον εαυτό του ως πρωταθλητή της προάσπισης του κλίματος όμως δεν αποφασίζει υπέρ της λήψης συγκεκριμένων μέτρων για να πολεμήσει την κλιματική αλλαγή μέσω της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας» προσέθεσε ο ίδιος. 
Image


Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

Πηγή: www.lifo.gr

Η ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΙΚΗ ΠΟΛΗ ΣΑΜΠΡΑΘΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΩΝ



Άλλο ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, η λιβυκή  πόλη της ελληνορωμαϊκής εποχής Sabratha κινδυνεύει με καταστροφή αφού την κατέλαβαν οι τζιχαντιστές του ISIS.

 "Η Sabratha, πόλη του 3ου αιώνα,  είναι στο top 5% των αρχαιολογικών χώρων του κόσμου. Όπως και η  Παλμύρα, είναι μια Ελληνορωμαϊκή πόλη, για την οποία το  ισλαμικό κράτος έχει μια συγκεκριμένη άποψη: Η αναπαράσταση της ανθρώπινης μορφής στη γλυπτική και τα έργα τέχνης, εκπροσωπούν την ειδωλολατρεία», δήλωσε ο Βρετανός καθηγητής αρχαιολογίας David Mattingly. Όπως είπε, την πόλη την περιμένει τώρα η καταστροφή.

       Οι φανατικοί του ISIS εισέβαλαν με  30 ημιφορτηγά  στην παράκτια πόλη της Sabratha το βράδυ της Τετάρτης μετά τη σύλληψη τριών ανδρών τους από αντίπαλη πολιτοφυλακή. 

      Οι μαυροντυμένοι τζιχαντιστές εξουδετέρωσαν τους κατοίκους και δημιούργησαν σημεία ελέγχου στην πόλη, η οποία απέχει μόλις 50 μίλια από την Τρίπολη.

           Τώρα πλέον είναι έντονες οι ανησυχίες ότι ανεκτίμητα μνημεία  της πόλης, συμπεριλαμβανομένου ενός ρωμαϊκού αμφιθεάτρου του 3ου αιώνα θα καταστραφούν.





Πηγή: www.lifo.gr

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΠ ΣΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ



Το ξεκλήρισμα των αγροτών που συνεπάγεται η Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ και τα νέα μέτρα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που πλήττουν τη φτωχομεσαία αγροτιά κατήγγειλε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η ερώτηση έχει ως εξής :

"Η μελέτη της Eurostat για τον αγροτικό τομέα στην ΕΕ είναι αποκαλυπτική για τους στόχους και τα αποτελέσματα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Στη δεκαετία 2003-2013 στην ΕΕ πάνω από 4 εκατομμύρια αγροτικές εκμεταλλεύσεις (πάνω από μία στις τέσσερις - 27%) εξαφανίστηκαν, ενώ η γεωργική έκταση παρέμεινε σταθερή στα 1,7 δισεκατομμύρια στρέμματα. Για παράδειγμα, στη Σλοβακία, στη Βουλγαρία, στην Ιταλία, τη Τσεχία, την Πολωνία και το Η. Βασίλειο, η μείωση ανήλθε αντίστοιχα σε 67,1%, 61,8%, 48,6%, 42,6%, 34,2% και 34%. Το 55,8% των κατόχων εκμεταλλεύσεων έχει ηλικία άνω των 55 ετών. Στην Ελλάδα το διάστημα αυτό, εξαφανίστηκε το 14% των αγροτικών νοικοκυριών. 

Τα στοιχεία καταδεικνύουν, επίσης, την τάση αύξησης της μέσης έκτασης ανά εκμετάλλευση, την τάση συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης της γεωργικής γης και παραγωγής στα χέρια των καπιταλιστών μεγαλοαγροτών, ως αποτέλεσμα του ανταγωνισμού για την κερδοφορία, την καπιταλιστική ανάπτυξη που επιταχύνεται με εργαλείο την ΚΑΠ της ΕΕ και οδηγεί στο μαζικό ξεκλήρισμα των μικρών και μεσαίων αγροτών. 

Την ίδια στιγμή, οι τιμές των μικροπαραγωγών βρίσκονται σε εξευτελιστικά επίπεδα, η επισιτιστική επάρκεια και ποιότητα επιδεινώνονται, το κόστος παραγωγής ανεβαίνει, ενώ η λαϊκή οικογένεια πληρώνει πανάκριβα τα τρόφιμα. 

Η ΚΑΠ 2014-2020 δίνει τη χαριστική βολή και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην Ελλάδα ολοκληρώνει το έγκλημα σε βάρος της φτωχομεσαίας αγροτιάς, με φοροεπιδρομή στο πενιχρό εισόδημά της, μείωση της επιστροφής του ειδικού φόρου στα καύσιμα, αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ και άλλα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα. Οι μικροί και μεσαίοι αγρότες βρίσκονται το διάστημα αυτό σε κινητοποιήσεις ενάντια στην ΚΑΠ και την πολιτική της κυβέρνησης που τους ξεκληρίζουν.

Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών που συνεπάγεται η ΚΑΠ σε συνδυασμό με τα μέτρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που από κοινού στο πλαίσιο της Τρόικα και του 3ου μνημονίου συνδιαμορφώνουν;".
                        

11-12-2015                                       Η ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...