Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟ: ΟΤΑΝ ΟΙ ΑΝΔΡΕΣ "ΣΥΜΠΑΣΧΟΥΝ"



Οι σύζυγοι ξέρουν να αναγνωρίζουν την κούρασή  και δίνουν λύσεις.

Κουβέντες παντρεμένων ανδρών

1. «Μωρό μου, δεν αντέχω να σε βλέπω να τυραννιέσαι όλη μέρα στην κουζίνα... Κλείσε την πόρτα».

2. «Μα θα βάλεις σκούπα τώρα; Ξεκουράσου και σκουπίζεις όταν θα φύγω».

3. «Οχι, να μη σηκωθείς να μου σιδερώσεις πουκάμισο. Έχει μείνει ένα σιδερωμένο στην ντουλάπα».

4. «Α, τα σκουπίδια πας; Περίμενε να σου δώσω και της ανακύκλωσης. Κρίμα να κατεβαίνεις δυο φορές».

5. «Η γυναίκα μου είναι μανιώδης με τις ηλεκτρικές συσκευές, της έχω αγοράσει τα πάντα, αλλά τώρα μου λέει ότι δεν έχει πού να κάτσει. Έτσι της πήρα μια ηλεκτρική καρέκλα».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ «Απόφαση εμπαιγμός για το επίδομα στους παραμεθόριους και προβληματικούς Νομούς»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ
«Απόφαση εμπαιγμός για το επίδομα στους παραμεθόριους και προβληματικούς Νομούς»

       Μπροστά στην κατακραυγή που ξεσήκωσε η απόφαση για αποχαρακτηρισμό ως προς το επίδομα, Νομών όπως η Πέλλα, που έχει χαρακτηριστεί με Νόμο παραμεθόριος και προβληματικός στο σύνολό του, η Κυβέρνηση αναγκάστηκε την τελευταία στιγμή να αποσύρει το άρθρο 19. Προφανής στόχος ήταν να ξεπεράσει τον σκόπελο της ψηφοφορίας, φοβούμενη αντιδράσεις και των συμπολιτευόμενων Βουλευτών των συγκεκριμένων Νομών.
          Στη θέση του άρθρου 19 έφερε ένα άλλο άρθρο που λέει ότι: Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, η οποία πρέπει να έχει εκδοθεί μέχρι 31/3/2016, θα καθοριστούν εκ νέου οι περιοχές λαμβάνοντας υπόψιν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά νησιωτικότητας και ορεινότητας των περιοχών.
          Μπροστά σ’ αυτή τη μεσοβέζικη ¨λύση¨ - εμπαιγμό, ο Γιώργος Καρασμάνης ζήτησε από το Κόμμα του την τελευταία στιγμή να συμπεριληφθεί στην πρόταση ψηφοφορίας που είχε κατατεθεί από τη Ν. Δ. για καταψήφιση  συγκεκριμένων άρθρων και το άρθρο 19. Διαφορετικά, δήλωσε, θα το καταψήφιζε έστω και μόνος! Όντως, το άρθρο 19 συμπεριλήφθηκε και καταψηφίστηκε από πλευράς αντιπολίτευσης.
          Ο Βουλευτής τονίζει ότι, δεν είναι δυνατόν, αποφάσεις του Κοινοβουλίου και μάλιστα ομόφωνες να πετάγονται στο καλάθι των αχρήστων και τελικά δύο άνθρωποι να αποφασίζουν ποιοι νομοί θα είναι παραμεθόριοι και προβληματικοί. Θυμίζει δε ότι τον Οκτώβρη του 2006, όταν ο ίδιος ήταν Πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, πάρθηκε ομόφωνα η απόφαση να χαρακτηριστεί η Πέλλα ως Νομός παραμεθόριος και προβληματικός στο σύνολό του. Στην απόφαση δε αυτή, συμπεριλήφθηκε και ο όρος: όσοι Νομοί έχουν κοινά σύνορα με άλλο κράτος, να χαρακτηρίζονται αυτόματα παραμεθόριοι στο σύνολό τους. Και ακόμη, όταν είναι απομονωμένοι από την υπόλοιπη χώρα και το εξωτερικό, παρουσιάζουν τα χαρακτηριστικά της αποβιομηχάνισης και του οικονομικού και δημογραφικού μαρασμού, επίσης να χαρακτηρίζονται προβληματικοί. Έτσι άνοιξε στη συνέχεια ο δρόμος να χαρακτηριστούν και οι υπόλοιποι 3 νομοί.
          Ο Γιώργος Καρασμάνης καταγγέλλει ότι, η κυβερνητική απόφαση – εμπαιγμός, θα οδηγήσει σε μια τραγελαφική διαδικασία «μεζούρας»: Δηλαδή, αν ένα χωριό απέχει φερ’ ειπείν από τα σύνορα 19.980 μέτρα θα είναι παραμεθόριο και προβληματικό. Αν ένα άλλο απέχει 20.010 μέτρα δεν θα μπορεί να χαρακτηριστεί και φυσικά θα εξαιρείται, τόσο από το επίδομα όσο και από άλλα κίνητρα.
          Ο Βουλευτής εκφράζει την ευχή να διαψευσθεί σ’ αυτές τις προβλέψεις διότι, ως γνωστόν, ο χαρακτηρισμός του Νομού μας ήρθε μέσα από προσωπικούς σκληρούς αγώνες και αποφάσεις. Και καταλήγει:
          Το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας, δεν λύνεται με περικοπές πόρων που θα έπεφταν στην τοπική αγορά, αλλά μέσα από την ανάπτυξη. Θυμίζει δε ότι πέρσι τέτοιο καιρό, ο ίδιος ως Υπουργός, μέσω αγροτικών ενισχύσεων και προγραμμάτων, είχε ¨ρίξει¨ στην αγορά πάνω από 2,5 δις ευρώ ενώ, σήμερα, η αγορά στενάζει και γονατίζει από έλλειψη ρευστότητας και οι αγρότες μας ακόμη ψάχνουν τις ενισχύσεις τους.

          Ο Γιώργος Καρασμάνης, δεσμεύεται απέναντι σε όλους τους συντοπίτες μας, ότι αυτό το μεγάλο ζήτημα  δεν θα το αφήσει στην τύχη του και στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Θα το παρακολουθεί συνεχώς και στενά και θα παρεμβαίνει αποφασιστικά κάθε φορά που αυτό απαιτείται.  

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑΝΝΗ ΣΗΦΑΚΗ ΜΕ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ ΑΜΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΛΓΑ ΓΙΑ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΖΗΜΙΩΝ ΣΤΟ ΒΑΜΒΑΚΙ


Συνάντηση Γιάννη Σηφάκη με Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ για τις εκτιμήσεις ζημιών στο βαμβάκι 

  Πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του Προέδρου του ΕΛΦΑ Φάνη Κουρεμπέ, του Αντιπροέδρου του ΕΛΓΑ Αθανάσιου Ζανιά και των βουλευτών Πέλλας Γιάννη Σηφάκη και Ημαθίας Χ. Αντωνίου, Φ. Καρασαρλίδου, Γ. Ουρσουζίδη κυρίως για θέματα εκτίμησης ζημιών λόγω βροχοπτώσεων στο βαμβάκι στους Νομούς Πέλλας και Ημαθίας.
Μετά από ουσιαστική συζήτηση αποφασίστηκαν τα παρακάτω: 

1)     Σε ότι αφορά στις ζημίες που προκλήθηκαν στις βαμβακοκαλλιέργειες από τις καταστροφικές καιρικές συνθήκες στους Νομούς Ημαθίας και Πέλλας, η Διοίκηση του ΕΛΓΑ διαβεβαίωσε, ότι θα γίνουν εκτιμήσεις  όπου διαπιστώνεται αξιόπιστο δείγμα («μάρτυρες»), έτσι ώστε να προκύψει ασφαλής και δίκαιη εκτίμηση της ζημίας.

2)       Όσον αφορά στα ασφάλιστρα του 2014 προς τον ΕΛΓΑ,  που  δεν
έχουν αποδοθεί έως τις 31/7/2015, δεν μπορούν να τύχουν αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ οι υπόχρεοι. 
          Εφόσον, όμως στη δήλωση του ΟΣΔΕ εκχωρήθηκαν δικαιώματα είσπραξης των ασφαλίστρων προς  τον ΕΛΓΑ, θα υπάρξει  δυνατότητα αποζημίωσης, εάν η εκχώρηση καλύπτει το ύψος των ασφάλιστρων.

   3)    Τέλος, συζητήθηκε το σοβαρό πρόβλημα - και αυτό  βρήκε σύμφωνους όλους  τους συνομιλητές - του θεσμικού πλαισίου του ΕΛΓΑ, το οποίο θα πρέπει να αλλάξει,  τόσο όσον αφορά στη λειτουργία του, όσο και στην διεύρυνση του είδους των προκαλούμενων ζημιών, μετά από σχετική μελέτη και διαβούλευση με τους παραγωγούς.


ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ



ΤΕΤΑΡΤΗ 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Φιλανθρωπικές δραστηριότητες ομάδας γυναικών Υδραίας

Φιλανθρωπικές δραστηριότητες του ΚΔΑΠμεΑ «Ηλιαχτίδα»

Δραστηριότητες με face panting, γράμματα στον Αη Βασίλη, ξωτικά και άλλες πολλές δράσεις και παιχνίδια

Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης στο σπιτάκι του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Αλμωπίας

11:00 Δραστηριότητες της Ακαδημίας του Αλμωπού Αριδαίας με πολλούς διαγωνισμούς και δώρα και ακόμα περισσότερες εκπλήξεις

18:00 Μουσική βραδιά με τοπικούς καλλιτέχνες

"ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ" ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΠΕΛΛΑΣ



Στο πλαίσιο του πνεύματος των Χριστουγέννων, το Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας θα πραγματοποιήσει τις ακόλουθες εκδηλώσεις:

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015, Ώρα: 11.00

«Ο κόσμος των αρχαίων στο χριστουγεννιάτικο δέντρο»: στολισμός του χριστουγεννιάτικου δένδρου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας από τους μαθητές της Στ΄ Τάξης του Δημοτικού Σχολείου Πέλλας και του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία του Δήμου Πέλλας με αντίγραφα ευρημάτων του Μουσείου, τα οποία θα κατασκευάσουν οι ίδιοι, στέλνοντας τις δικές τους ευχές για τα φετινά Χριστούγεννα. Την εκδήλωση θα πλαισιώσει με μουσική και τραγούδια το Μουσικό Σχολείο Γιαννιτσών.

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015, Ώρα: 17.30

«Οι καλικάντζαροι στον μύλο»: παιδιά και ενήλικες θα βιώσουν το πνεύμα των Χριστουγέννων μέσα από την αφήγηση παραμυθιών του Δωδεκαημέρου, τότε που οι καρκάντζαλοι, τα παγανά, παρατούσαν τα πριόνια και τα τσεκούρια τους, ανέβαιναν πάνω στη γη, πείραζαν τους ανθρώπους και τα καμώματα τους γενήκαν παραμύθια. Πρόγραμμα αφήγησης αμιγώς χριστουγεννιάτικο, αντλημένο από τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα του λαού μας, διανθισμένο με κάλαντα και ευχές από όλη την Ελλάδα. Παιδιά και ενήλικες θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν ένα ταξίδι και να γνωρίσουν τις παραδόσεις από διάφορα μέρη της χώρας μας. Να ακούσουν κάλαντα από τη Θράκη, τη Μακεδονία και την Ικαρία, ευχές από την Αγιάσο της Μυτιλήνης μα και πειράγματα από τα Βράσταμα Χαλκιδικής. Ένα απόγευμα γεμάτο παραμύθια που θα αφηγηθεί με τον δικό της τρόπο η Ανθή Θάνου και θα συνοδέψει με μουσική ο Αλέξης Μακρής.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Δωρεά Χριστουγεννιάτικου Δέντρου
Δασαρχείο Αριδαίας

ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΠΕΛΛΑΣ
Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας
Archaeological Museum of Pella
T.K. 58 005 ,  Πέλλα - Pella - Greece
Tel. +302382031160, +302382032730
Fax. +302382033092

http://www.pella-museum.gr/
https://www.facebook.com/pages/Archaeological-Museum-of-Pella/434922793269007

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΝΕΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΟ CERN. ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΕΣ ΝΕΟ ΒΑΡΥ ΣΩΜΑΤΙΔΙΟ

Μπροστά σε νέα ανακάλυψη το CERN -Ενδείξεις για ένα μυστηριώδες νέο βαρύ σωματίδιο
Οι δύο ανεξάρτητες επιστημονικές ομάδες CMS και ATLAS, που κάνουν πειράματα με τον μεγάλο επιταχυντή αδρονίων (LHC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN), έχουν ταυτόχρονες ενδείξεις ότι πιθανώς ανακάλυψαν ένα νέο θεμελιώδες σωματίδιο, ένα μποζόνιο πολύ βαρύτερο από εκείνο του Χιγκς.
Αν και είναι πρόωρο να μιλήσει κανείς για ανακάλυψη, τα στοιχεία έχουν εξάψει το ενδιαφέρον των επιστημόνων.
Οι δύο ερευνητικές κοινοπραξίες -μεταξύ των οποίων βρίσκονται και έλληνες φυσικοί- έκαναν παράλληλες ανακοινώσεις για το ζήτημα στο κατάμεστο αμφιθέατρο του CERN έξω από τη Γενεύη (αρκετοί κάθονταν και στο πάτωμα!), οι οποίες ήλθαν να επιβεβαιώσουν τις φήμες που κυκλοφορούσαν τις τελευταίες μέρες, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και το "Nature".
Οι επιστήμονες, αναλύοντας τα έως τώρα στοιχεία από τις συγκρούσεις πρωτονίων στον μεγάλο επιταχυντή, εντόπισαν υπεράριθμα -σε σχέση με τα αναμενόμενα- ζεύγη φωτονίων με ενέργεια περίπου 750 GeV (γιγαηλεκτρονιοβόλτ ή δισεκατομμυρίων ηλεκτρονιοβόλτ) το καθένα.
Αυτή ακριβώς είναι πιθανό να είναι η «υπογραφή» ενός μυστηριώδους άγνωστου μέχρι σήμερα σωματιδίου, το οποίο μπορεί να ανήκει στην κατηγορία των μποζονίων, αλλά να μην είναι κατ' ανάγκη παρόμοιο με το σωματίδιο (μποζόνιο) Χιγκς. Ίσως όμως να αποτελεί απλώς μια βαρύτερη εκδοχή του Χιγκς, του σωματιδίου που εξηγεί γιατί τα υπόλοιπα σωματίδια έχουν μάζα.
Το πιθανό σωματίδιο μπορεί να έχει μάζα περίπου 1.500 GeV και να διασπάται σε δύο φωτόνια με μάζα 750 GeV το καθένα. Αν αυτό όντως συμβαίνει, τότε θα είναι πολύ βαρύτερο από το μποζόνιο Χιγκς (που είναι περίπου 125 GeV) και από κάθε άλλο σωματίδιο που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα.
Οι εκπρόσωποι των πειραμάτων CMS και ATLAS ανακοίνωσαν ότι προς το παρόν, με βάση τις έως τώρα στατιστικές αναλύσεις, η βεβαιότητα για μια νέα ανακάλυψη είναι μικρή. Ο ανιχνευτής ATLAS εντόπισε περίπου 40 ζεύγη φωτονίων περισσότερα από αυτά που προβλέπει το Καθιερωμένο Πρότυπο της σωματιδιακής φυσικής, ενώ ο ανιχνευτής CMS παρατήρησε μόνο δέκα πρόσθετα ζεύγη φωτονίων.
Όπως είπαν οι φυσικοί, σε αυτή την πρώιμη φάση, καμία από τις δύο ερευνητικές ομάδες δεν θα είχε αναφέρει το ζήτημα δημοσίως, αν και η άλλη ομάδα δεν είχε συμβεί να κάνει μια σχεδόν παρόμοια ανακάλυψη. Δεν απέκλεισαν πάντως να πρόκειται για σύμπτωση.
Στη σωματιδιακή φυσική οι επιστήμονες πρέπει να είναι προσεκτικοί, γιατί στατιστικές «γκάφες» συμβαίνουν συνεχώς, οι οποίες αποκαλύπτονται τελικά, όταν περισσότερα στοιχεία αναλύονται. Αυτή τη στιγμή, η πιθανότητα λάθους εκτιμάται ότι είναι μία στα 100 περίπου, αλλά θα πρέπει να μειωθεί σε μία στα 3,5 εκατομμύρια.
Αν όμως πράγματι ανακαλυπτόταν ένα νέο πολύ βαρύ σωματίδιο, τότε θα επρόκειτο για σημαντικό επίτευγμα, που θα άνοιγε επιτέλους την πόρτα σε μια νέα φυσική, πέρα από τα ήδη γνωστά. Το σωματίδιο Χιγκς θα ωχριούσε μπροστά σε μια τέτοια ανακάλυψη.
Ο εκπρόσωπος του CMS ιταλός φυσικός Τιζιάνο Καμπορέζι δήλωσε ότι οι απρόσμενες ενδείξεις προέκυψαν, καθώς η ομάδα του έψαχνε για ένα πιθανό σωματίδιο βαρύτητας, το βαρυτόνιο (ή γκραβιτόνιο). Όπως είπε, μέσα στο 2016, μετά από νέες έρευνες, θα ξεκαθαρίσει η εικόνα, κατά πόσο όντως έχει βρεθεί ένα νέο σωματίδιο, καθώς το ζήτημα θα αποτελέσει προτεταιότητα. Έως τότε, δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει την πιθανότητα πως το νέο σωματίδιο έχει να κάνει με τη βαρύτητα.
Η ελληνικής καταγωγής πειραματική φυσικός Μαρία Σπυροπούλου, καθηγήτρια του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Calttech) και μέλος μιας από τις δύο ερευνητικές ομάδες του CERN, δήλωσε ότι, μετά τις παρατηρήσεις των πειραματικών φυσικών, είναι πλέον έργο των θεωρητικών φυσικών να εξηγήσουν τι μπορεί να έχει ανακαλυφθεί.
Προς το παρόν οι ενδείξεις έχουν βασισθεί στην ανάλυση περίπου 400 τρισεκατομμυρίων συγκρούσεων μεταξύ πρωτονίων. Έως το καλοκαίρι του 2016 θα έχει υπάρξει τουλάχιστον δεκαπλάσιος όγκος σωματιδιακών συγκρούσεων, οπότε η «ετυμηγορία» θα είναι ασφαλέστερη. Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε η Σπυροπούλου, μετά την αναβάθμιση του CERN, που επιτρέπει συγκρούσεις σωματιδίων με ενέργεια 13 TeV (τεραηλεκτρονιοβόλτ ή τρισεκατομμυρίων ηλεκτρονιοβόλτ), «εισερχόμαστε πλέον σε μια άγνωστη περιοχή!».


Πηγή: www.iefimerida.gr

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...

Σαν Σήμερα –Και το όνομα αυτού... ευρώ! Αποφασίζεται το όνομα του κοινού νομίσματος [εικόνες]
Ποια τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα, 16 Δεκεμβρίου, στην Ελλάδα και στον κόσμο;
1497 

Ο Πορτογάλος θαλασσοπόρος Βάσκο Ντα Γάμα περιπλέει το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, ανοίγοντας νέους δρόμους στην ναυσιπλοΐα και το εμπόριο.
1770 

Γεννιέται ο Γερμανός συνθέτης Λούντβιχ φαν Μπετόβεν, Γερμανός συνθέτης.
1903

Το Ξενοδοχείο Taj Mahal Palace and Tower ανοίγει τις πόρτες του για το κοινό στην Βομβάη.
1905

Κυκλοφορεί το πρώτο τεύχος του φημισμένου περιοδικού Variety.
1912
Το Ελληνικό Ναυτικό κατατροπώνει στις 3 Δεκεμβρίου με το παλιό ημερολόγιο (16 με το νεο) τον Οθωμανικό στόλο στην ναυμαχία της Έλλης.
1920

Ο σεισμός Haiyuan με 8,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ χτυπά την Κίνα και αφήνει πίσω τουλάχιστον 200.000 ανθρώπους.
1960

Δυο αεροσκάφη συγκρούονται στον αέρα πάνω από την Νέα Υορκη επιφέροντας τον θάνατο σε 128 επιβάτες και 6 διερχόμενους.
1974

Πεθαίνει ο Έλληνας ποιητής και πεζογράφος Κώστας Βάρναλης.
1995
Το όνομα του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος αποφασίστηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, κατά τη Σύνοδο της Μαδρίτης στις 15 και 16 Δεκεμβρίου 1995. Στην ίδια συνεδρίαση αποφασίστηκε ότι η λέξη «ευρώ» θα αναγράφεται στα τραπεζογραμμάτια ευρώ με την λατινική και την ελληνική γραφή (δηλαδή «EURO» και «ΕΥΡΩ»).
1997

Το 38ο επεισόδιο της σειράς Pokemon με τίτλο «ο ηλεκτρονικός στρατιώτης Πόριγκον» προβάλλεται στην Ιαπωνία. Τα ειδικά εφέ που χρησιμοποιεί προκαλούν σοβαρά προβλήματα υγείας σε 685 που καταλήγουν στο νοσοκομείο.


Πηγή: www.iefimerida.gr

Ο ΡΩΣΙΚΟΣ ΠΥΡΑΥΛΟΣ, Ο ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΗΣ, ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΩΝ QUEEN ΚΑΙ Ο ΚΑΜΕΡΟΝ

Εκτοξεύθηκε ο πύραυλος Soyouz -O Βρετανός αστρονάυτης, το τραγούδι των Queen και το μήνυμα του Κάμερον [εικόνες & βίντεο]

Ρωσικός πύραυλος Soyouz που μεταφέρει έναν Ρώσο, έναν Αμερικανό και τον πρώτο βρετανό αστροναύτη που θα διαμείνει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) εκτοξεύθηκε από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν.
Ο πύραυλος Soyouz TMA - 19M εκτοξεύθηκε από το Μπαϊκονούρ στις 11:03 ώρα Γκρίνουιτς (13:03 ώρα Ελλάδας), μεταφέροντας τον Αμερικανό Τιμ Κόπρα, τον ρώσο κυβερνήτη Γιούρι Μαλεντσένκο, που είναι η έκτη πτήση του στο διάστημα, και τον Βρετανό Τίμοθι Πικ, πρώην πιλότο δοκιμαστικών ελικοπτέρων που θα γίνει στα 43 του ο πρώτος Βρετανός που θα διαμείνει στον ISS.
"Όλα πήγαν σύμφωνα με το πρόγραμμα. Η εκτόξευση έγινε με επιτυχία", δήλωσε τηλεφωνικώς στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του ρωσικού Κέντρου Ελέγχου.
Το διαστημικό όχημα απογειώθηκε κανονικά από τον τρίτο όροφο της εξέδρας εκτόξευσης και τέθηκε σε τροχιά στις 11:11 ώρα Γκρίνουιτς.
Οι τρεις άνδρες ξεκίνησαν ένα ταξίδι έξι και πλέον ωρών μέχρι την πρόσδεση του Soyouz στον ISS που προβλέπεται να γίνει στις 17:23 ώρα Γκρίνουιτς. Θα χρειαστούν πολλές μανούβρες μέχρι να ανοίξει η καταπακτή που θα ενώσει το Soyouz TMA - 19M με τον σταθμό, κάτι που έχει προγραμματιστεί για τις 19:25 ώρα Γκρίνουιτς.
Οι τρεις αστροναύτες θα μπορέσουν τότε να αποχαιρετήσουν τους τρεις κατοίκους του ISS, τον Αμερικανό Σκοτ Κέλι και τους ρώσους βετεράνους Μιχαήλ Κορνιένκο και Σεργκέι Βολκόβ.
Ο Τίμοθι Πικ θα είναι ο όγδοος βρετανός αστροναύτης στο διάστημα και ο πρώτος από αυτούς που θα διαμείνει στον ISS.
Το μυθικό τραγούδι των Queen, "Don't Stop Me Now", μεταδιδόταν από τα μεγάφωνα του Soyouz πριν από την εκτόξευση, την οποία παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η Βρετανία, καθώς η χώρα υπολογίζει να τριπλασιάσει τις δαπάνες της για το διάστημα μέχρι το 2030.
"Ήταν θαυμάσιο να βλέπεις τον Τιμ Πικ να απογειώνεται για να συναντήσει τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό", έγραψε, ενθουσιασμένος, στον λογαριασμό του στο Twitter ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.
Ο Γιούρι Μαλεντσένκο και ο Τιμ Κόπρα, o δύο σύντροφοι του Πικ στο διαστημικό ταξίδι, έχουν ήδη περάσει 641 και 58 ημέρες αντίστοιχα στο διάστημα.
Το Soyouz TMA - 19M θα παραμείνει προσδεμένο στον ISS για 173 ημέρες. Στις 5 Ιουνίου 2016 θα μεταφέρει τους τρεις αστροναύτες πίσω στη Γη.


Πηγή: /www.iefimerida.gr

ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΛΗΘΙΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ;


Στις περισσότερες θρησκευτικές εικόνες και αναπαραστάσεις που υπάρχουν στο δυτικό κόσμο, η εικόνα του Ιησού Χριστού παρουσιάζεται σχεδόν η ίδια. Έχει τη μορφή ενός Καυκάσιου άντρα, με καστανά μακριά μαλλιά και γένια, λευκό δέρμα και ανοιχτόχρωμα μάτια.

   Αν και αυτή η εικόνα είναι πολύ οικεία, αφού μας εντυπώνεται στο μυαλό από πολύ μικρή ηλικία, πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν, εδώ και πολλά χρόνια, πως είναι τελείως λανθασμένη. Κι αυτό γιατί τα χαρακτηριστικά και τα χρώματα του προσώπου του Χριστού στις εικόνες είναι τελείως διαφορετικά από των υπόλοιπων ανθρώπων που ζούσαν στην ευρύτερη περιοχή της Γαλιλαίας όπου έζησε, μεγάλωσε και διακύρηξε το λόγο του Θεού.  
  Ο εγκληματολόγος - κοινωνικός ανθρωπολόγος Richard Neave, πρώην καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, με τη βοήθεια μιας ομάδας Ισραηλινών αρχαιολόγων και κάνοντας χρήση τεχνικών παρόμοιων με αυτές που χρησιμοποιούνται στην εγκληματολογία και τη σήμανση για την επίλυση εγκλημάτων, επιχείρησε πριν από μερικούς μήνες να ανασυνθέσει την εικόνα του προσώπου του Χριστού.

   Για να το πετύχει βασίστηκε στην ανατομία και τα χαρακτηριστικά τριών κρανιών που άνηκαν σε ανθρώπους από τη φυλή των Σημιτών και τα οποία βρέθηκαν σε αρχαιολογικούς τόπους εκσκαφής στην περιοχή του βόρειου Ισραήλ. Στη συνέχεια προχώρησε σ' ένα είδος αξονικής τομογραφίας μέσω υπολογιστή για να κάνει τρισδιάστατες τομές στο σχήμα των κρανίων ώστε να εξετάσει το πάχος τους σε συγκεκριμένες περιοχές του κεφαλιού. Έπειτα ανέπλασε τρισδιάστατα το δέρμα, τους μαλακούς ιστούς και τους μύες του προσώπου.
 Για να είναι περισσότερο ακριβής, συμβουλεύτηκε αρχαίες ζωγραφιές της περιοχής προκειμένου να εξακριβώσει το χρώμα των μαλλιών του Χριστού, ενώ μελέτησε τη Βίβλο ώστε να σιγουρευτεί για το σωστό μήκος τους. Αυτή είναι η τρισδιάστατη αναπαράσταση του προσώπου του Ιησού στην οποία κατέληξε έπειτα από χρόνια έρευνας και δουλειάς: 

Μέχρι σήμερα κανένας επιστήμονας δεν έχει καταφέρει να δώσει οριστική απάντηση σχετικά με το πως πραγματικά έμοιαζε ο Ιησού. Νωρίτερα μέσα στη χρονιά, Ιταλοί ερευνητές αποκάλυψαν τη δική τους εκδοχή για το πως ήταν ο Ιησούς σε μικρή ηλικία, χρησιμοποιώντας ως βασικό τους στοιχείο την Ιερά Σινδόνη του Τορίνο.
   Η Σινδόνη με την οποία τυλίχθηκε το σώμα του Χριστού μετά τη Σταύρωση, έχει εμπνεύσει διάφορες παραλλαγές σχετικές με την εικόνα και την εμφάνιση του Χριστού. Όμως η ανασύνθεση της ιταλικής αστυνομίας διαφέρει πολύ από αυτή του Richard Neave. 

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο όπως δημοσιεύτηκε στο Popular Mechanics .ΕΔΩ   




Πηγές: Ιndependent, Daily Mail, Popular Mechanics ,www.lifo.gr

ΤΑ 3D PRINTING ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΤΗΣ ADIDAS


Ένα νέο μοντέλο τρισδιάστατα εκτυπωμένων, οικολογικών αθλητικών παπουτσιών παρουσίασε η γνωστή μάρκα Adidas, τα οποία έχουν ως πρώτη ύλη ανακυκώμένα πλαστικά απόβλητα και δίχτυα παράνομης αλιείας μεγάλου βάθους, που έχουν βρεθεί σε ωκεανούς και θάλασσες του κόσμου.

   Το νέο μοντέλο παπουτσιών, η παρουσίαση του οποίου συνέπεσε με την ολοκλήρωση των εργασιών της παγκόσμιας συνδυάσκεψης για την κλιματική αλλαγή, COP21, προέκυψε από την συνεργασία της γνωστής γερμανικής μάρκας αθλητικών ειδών με τον μη-κερδοσκοπικό οργανισμό προστασίας των θαλασσίων υδάτων Parley for the Oceans, και αποτελείται από δύο μέρη. 

Το επάνω τμήμα έχει δημιουργηθεί από ανακυκλωμένα πλαστικά, ενώ ο πάτος και η σόλα έχει εκτυπωθεί τρισδιάστατα και αποτελείται από ανακυκλωμένη πολυεστέρα αναμεμιγμένη με τα πλαστικά δίχτυα παράνομων ψαράδων που έχουν ανασυρθεί από τους ωκεανούς. 

  Όπως δήλωσε η Adidas, το μοντέλο αθλητικών παπουτσιών που βασίζεται σε ένα προηγούμενο design ονόματι Futurecraft 3D, δεν πρόκειται να κυκλοφορήσει στα καταστήματα αφού αποτελεί μια εκδήλωση προθέσεων της εταιρείας για το "τι μπορεί να επιτευχθεί με την τεχνική του 3D printing και με πρώτη ύλη τα θαλάσσια απόβλητα που μολύνουν τις θάλασσες του πλανήτη". 




 Πηγή: www.lifo.gr

ΝΑΥΑΓΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΕΠΙΒΙΩΣΕ ΤΡΩΓΟΝΤΑΣ ΤΟ ΝΕΚΡΟ ΦΙΛΟ ΤΟΥ


Αρκετούς μήνες μετά τη διάσωση του ένας 36χρονος ναυαγός κατηγορείται ότι για να επιβιώσει το πολύ μεγάλο διάστημα που βρισκόταν στη θάλασσα, έφαγε τον φίλο του.

   Η ιστορία του 36χρονου Salvador Alvarenga είχε γίνει γνωστή τον Ιανουάριο και είχε προκαλέσει πολλά ερωτηματικά, καθώς έπλεε στον Ειρηνικό για 428 ημέρες και βγήκε τελικά στα νησιά Μάρσαλ, όπου τον ξέβρασε η θάλασσα.

   Ο Αλβαρένγκα βρέθηκε μόνος, χωρίς τον 22χρονο φίλο του Ezequiel Cordoba με τον οποίο ταξίδευαν και είχαν χαθεί. Ο 36χρονος είπε ότι δεν άντεξε τις δυσκολίες του ταξιδιού και πέθανε από πείνα. Υποστήριξε επίσης ότι άφησε τη σορό του στη βάρκα για έξι ημέρες για να έχει συντροφιά.
 Ο ίδιος υποστήριξε ότι επέζησε τρώγοντας πουλιά και ψάρια που έπιανε με τα χέρια και ότι έπινε ούρα και αίμα από χελώνες. 


Τώρα,  η οικογένειά του Cordoba, ο οποίος πέθανε κατά την περιπέτειά τους στη θάλασσα, τον κατηγορεί πως έμεινε ζωντανός τρώγοντας τον νεκρό φίλο του. Η οικογένεια του 22χρονου ζητά από τον 36χρονο αποζημίωση ενός εκατομμυρίου δολαρίων.

   Ο Σαλβαδόρ Alvarenga, είχε καταβάλει στον Κόρδοβα 50 δολάρια  για να τον συνοδεύσει σε μια διήμερη εκδρομή για ψάρεμα στα ανοικτά των ακτών του Μεξικού το Νοέμβριο του 2012. όμως μία θύελλα παρέσυρε τη βάρκα στα ανοιχτά. 




Πηγή: www.lifo.gr

ΣΤΡΑΒΩΜΑ ΠΕΟΥΣ ΑΜΕΣΑ ΣΤΟ ΓΙΑΤΡΟ. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΣΧΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΣΟ PEYRONIE



Αυξητική τάση, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, εμφανίζει τα τελευταία χρόνια  η  νόσος  Peyronie, ( στράβωμα  και πόνος πέους),   κυρίως  σε άνδρες της μέσης ηλικίας!
Σύμφωνα με τα επιστημονικά στοιχεία  η νόσοςPeyronie πλήττει το 10% των ανδρών παγκοσμίως  και η συχνότητα εμφάνισης της μεταβάλλεται με την ηλικία. Μέχρι πριν από μερικά χρόνια η νόσος εμφανιζόταν κατά μέσο όρο σε  4,3 άνδρες στους  100.000 ( ηλικιακή ομάδα   20 με 29χρόνων), ενώ σήμερα εμφανίζεται   σε 66 άνδρες ανά 100.000 ,( ηλικιακή ομάδα των 50-59 χρόνων).
«Τα στοιχεία δείχνουν ότι η νόσος έχει αυξητική τάση και πλήττει περισσότερο τους άνδρες άνω των 50χρόνων»  αναφέρει ο  διαπρεπής ουρολόγος -ανδρολόγος κ.Κώστας Ρόκκας διευθυντής του Ιατρείου Ουρολογίας Ανδρολογίας στην  Αθήνα  και προσθέτει.

 «Η μη άμεση αντιμετώπιση της δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στη σεξουαλική επαφή αλλά μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη στυτική δυσλειτουργία!»
 
                        ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ    ΝΟΣΟΥ
Στις περισσότερες περιπτώσεις η νόσος προκαλεί ένα περίεργο στράβωμα(κάμψη) του πέους, το οποίο πολλές φορές  εμποδίζει ακόμα και την σεξουαλική επαφή.
Ακόμη  μπορεί  δε να συνοδεύεται από πόνο  στη στύση, ενώ αρκετές φορές  συνυπάρχει με στυτική δυσλειτουργία.
Τα συμπτώματα της νόσου Peyronie,σύμφωνα με τους ανδρολόγους, μπορούν είτε να εμφανιστούν βαθμιαία, είτε ξαφνικά και παρουσιάζουν:
  • Πόνος στο πέος κατά τη στύση ή/και τον οργασμό
  • Στράβωμα του πέους είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω , είτε πλαγίως,
  • Σχηματισμό πλακών από ινώδη ιστό, οι οποίες ψηλαφιούνται κάτω από το δέρμα του πέους
  •  Εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας στο 29 με 52% των πασχόντων
  • Mείωση του πεϊκού μήκους
  •  Mεγάλη στένωση σε ένα συγκεκριμένο σημείο του πέους
  • Κληρονομική προδιάθεση.
«Αν κάποιος άνδρας εμφανίσει στο πέος του κάποιο από τα συμπτώματα αυτά θα πρέπει άμεσα να συμβουλευτεί τον ανδρολόγο του για την αντιμετώπιση της νόσου», προσθέτει ο κ  Ρόκκας.
 Κιαυτό γιατί μελέτες αναφέρουν ότι στο 42% των ασθενών η νόσος χειροτερεύει σταδιακά με χαρακτηριστική επιδείνωση της κάμψης του πέους , στο 42% παραμένει σταθερή , ενώ μόνο ένα 13% αναφέρει μια μικρή βελτίωση.
 
             ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ
Οι μέχρι σήμερα φαρμακευτικές αγωγές που εφαρμόζονται, σύμφωνα με τους ανδρολόγους, είναι απογοητευτικές και  δεν έχουν πείσει   για τα αποτελέσματα τους.

 «Η  χειρουργική αντιμετώπιση της νόσου είναι  η μόνη αξιόπιστη λύση γιατί έχει σίγουρα αποτελέσματα, ακόμη και στις περιπτώσεις που έχουν περάσει έξι μήνες από την εμφάνιση της νόσου» τονίζει ο κ Ρόκκας .
Η διάρκεια του χειρουργείου είναι περίπου μία ώρα, ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του αυθημερόν, ενώ  δεν χρειάζεται ιδιαίτερη μετεγχειρητική παρακολούθηση. Ενεργό σεξουαλική ζωή  μπορεί να έχει μετά από ένα μήνα.
 
               ΑΙΤΙΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ
Δεν είναι ακόμα πλήρως κατανοητό για τους επιστήμονες ποιες είναι οι αιτίες που προκαλούν τη νόσο Peyronie. Η επικρατούσα θεωρία είναι ότι προκαλείται από μικροτραυματισμούς στο πέος κατά την διάρκεια της σεξουαλικής πράξης, της άθλησης, ή ενός ατυχήματος με αποτέλεσμα την δημιουργία ουλώδους ιστού. Στο σημείο τραυματισμού μπορεί να παγιδευτούν κύτταρα κατά τη διαδικασία επούλωσης, τα οποία ίσως σχηματίσουν τον ινώδη ιστό.
Παράλληλα  είναι πολύ πιθανό να υπάρχει και γενετικός αιτιολογικός παράγοντας για την εμφάνιση της νόσου.

Η νόσος αυτή συνδέεται και με άλλες παθολογικές καταστάσεις όπως η νόσος του Dupuytren ( παρόμοια κατάσταση στην παλάμη ) , η τυμπανοσκλήρυνση , ο σακχαρώδης διαβήτης , η ουρική αρθρίτιδα , η νόσος του Paget καθώς και με ιατρικούς χειρισμούς στην ουρήθρα και την χρήση φαρμάκων ( β-αναστολέων ) .

www.krokkas.gr,  Τηλ. 210 6149386, 6944463321

ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ - ΧΑΡΙΖΕΙ ΤΑ 70 ΕΥΡΩ ΤΗΣ ΚΑΡΤΑΣ ΣΙΤΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΣΤΕΓΟ ΣΤΟ ΔΑΣΑΚΙ


Ραγίζει καρδιές η αναπάντεχη προσφορά νεαρού αναγνώστη των "Π.Ν." ο οποίος διαβάζοντας την σοκαριστική αναδημοσίευση της ιστοσελίδας μας του άρθρου του μπλογκ http://kalmopias.blogspot.gr/  για τον ΑΣΤΕΓΟ ΣΤΟ ΔΑΣΑΚΙ , σε προσωπικό του μήνυμα που μας έστειλε στο facebook , γράφει:

Na sou pw....
ΛΕΓΕ
Aytos o astegos pou akrivws einai???
τον εβλεπα κι εγω στο δασακι στο θεατρο
νομιζα εργατης ειναι
γαμησε τα
με τετοιες θερμοκρασιεσ πως να κοιμηθεις ρε?
Akou exw egkrithei karta sitiseis einai 70...ta pernw pswnia ola kai oti xreiazete...arkei na ton vrw...
Mporeis na md kathodigiseis???
ωωωωωω περιμενε λιγο
εστειλα μηνυμα σε γνωστο που ξερει...μολις μου απαντησει θα σου πω
Okkk tha ta valw ola...apo t tzepi den mporw alla ayta tha ta valw
ΕΙΣΑΙ ΨΥΧΑΡΑ. ΤΕΛΟΣ.

Γνωρίζοντας τον νεαρό, έχουμε να πούμε ότι εργάζεται σε τρίμηνα και πεντάμηνα, σε κάποια υπηρεσία και με δεδομένη την στενότητα που επικρατεί στις μέρες μας, η πράξη του αυτή, είναι μια γροθιά στην κοινωνία και δίνει ελπιδοφόρα μηνύματα για το μέλλον, καθώς επίσης και μια ηχηρή απάντηση σε αυτούς που κατηγορούν τη νεολαία μας ως "άχρηστη" και "υπνωτισμένη".

Εμείς νιώθουμε υπερήφανοι και συγκινημένοι, που έχουμε τέτοιους φίλους, οι οποίοι αναδεικνύουν την ουσία της λέξης ΑΝΘΡΩΠΟΣ.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΨΑΛΟΥ


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Ο Διευθυντής, οι εκπαιδευτικοί του Δημοτικού Σχολείου Αψάλου και το Δ.Σ. του Συλλόγου Ποντίων Αψάλου σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Τσίναλη Κοσμά:
«Ο Θόδωρον και το κοκκύμελον»
Παραμύθι στην ποντιακή διάλεκτο για μικρά και μεγάλα παιδιά.

Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015 στις 6.00 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Σχολείου Αψάλου «Ιωάννης Παρασκευόπουλος».

Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα.


Για το Δημοτικό Σχολείο Αψάλου.
Γ. Ράπτης Εκπαιδευτικός Φ.Α. 

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...