Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

ΜΠΟΝΟ ( U2): Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΜΑΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΝΑ ΚΟΙΤΑΜΕ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΚΙ ΟΧΙ ΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΕΥΣΕΒΕΙΑ


Σε μια πρόσφατη συνέντευξή του στον πρόεδρο της οργάνωσης «προσήλωση στην οικογένεια» (FOTF) Τζιμ Ντάλι (Jim Daly), ο επικεφαλής του συγκροτήματος U2 Μπόνο (Bono) αντήλλαξε σχόλια για τη Βίβλο και αστεϊσμούς για τη μουσική, τη θεολογία και τον ρόλο των ευαγγελικών στον αγώνα κατά του AIDS.
Μεγαλωμένος στην Ιρλανδία από μια προτεστάντισσα μητέρα και έναν ρωμαιοκαθολικό πατέρα, οΜπόνο μιμήθηκε τον Κ. Σ. Λιούις (C. S. Lewis), που στο «Απλά χριστιανισμός», εξέταζε αν ο Ιησούς ήταν παράφρων, ψεύτης ή Θεός. «Ο κόσμος μπορεί να λέει “μεγάλος δάσκαλος”, “προφήτης” ή “καλός άνθρωπος”, αλλά μόνο έτσι δεν έβλεπε ο Ιησούς τον εαυτό του», είπε ο Μπόνο. «Οπότε έχουμε μια επιλογή να κάνουμε εδώ: ή ο Ιησούς ήταν αυτό που είπε ή ήταν εντελώς -και ακραία- παλαβός… Εγώ πιστεύω πως ο Ιησούς ήταν, ξέρετε, ο Υιός του Θεού», δήλωσε ο Μπόνο σύμφωνα με την απομαγνητοφώνηση που δημοσίευσε η «υπηρεσία θρησκευτικών ειδήσεων». «Κατανοώ βέβαια πως για μερικούς ανθρώπους… από την στιγμή που είμαι τόσο ευθύς, οφείλω να σέβομαι απολύτως και όσους θεωρούν εντελώς γελοίο αυτόν τον ισχυρισμό».
Στην συνέντευξη του αυτή ο Μπόνο παραλλήλισε προσωπικότητες της μουσικής και της Βίβλου: «κατ’ αρχήν ο Δαυίδ ήταν μουσικός, πράγμα που με προδιαθέτει θετικά απέναντί του. Αυτό που κάνει τόσο δυνατούς τους “ψαλμούς” του είναι πως εκτός από το να θεολογούν και να υμνούν το Θεό, μοιάζουν επίσης με τα μπλουζ. Είναι πολύ σημαντικό οι χριστιανοί να είναι ειλικρινείς με τον Θεό που, ξέρετε, νοιάζεται πολύ περισσότερο για το ποιος είσαι παρά για το ποιος θα ήθελες να είσαι». Ενώ ο Μπόνο εξυμνούσε την «ειλικρίνεια» του Δαυίδ με τον Θεό, ο Ντάλι σημείωσε πως «καμιά φορά έχεις μπελάδες με πολύ θρήσκους τύπους, που σε θεωρούν εκκεντρικό και αυθάδη -ίσως πολύ αυθάδη μερικές φορές».
Ο Μπόνο φάνηκε συνηθισμένος σε αυτού του είδους την κριτική: «πρέπει να προσέχεις πολύ να μην καταντήσει η ευγένεια μια κοινότυπη συμπεριφορά, όπου απλά είμαστε ευγενικοί, σαν “πεθαμένοι από κεϊκάκια”», δήλωσε ο Μπόνο. «Η ευγένεια, ξέρεις, είναι θαυμάσιο πράγμα. Οι καλοί τρόποι είναι πραγματικά πολύ σπουδαίοι. Αλλά θυμηθείτε πως ο Ιησούς δεν διακρίθηκε ιδιαίτερα για τους καλούς του τρόπους».
Ο Μπόνο στη συνέχεια ανέφερε το απόσπασμα του 9ου κεφαλαίου του κατά Λουκά ευαγγελίου, όπου ο Ιησούς καλεί έναν άνδρα να μην αργοπορεί για να θάψει τον πατέρα του, αλλά να τον ακολουθήσει αμέσως. Ο Ντάλι σχολίασε αυτή την αναφορά του Μπόνο: «φαίνεται τόσο άπονο». «Καθόλου, εμένα μου φαίνεται εντελώς πανκ», ανταπάντησε ο Μπόνο. «Πήγε κατ’ ευθείαν στην καρδιά του τύπου. Ήξερε πως δεν επρόκειτο να τον ακολουθήσει, πως ήταν “δήθεν”, τελείως κίβδηλος. Χρειάζεται να είμαστε πιο οξυδερκείς, να μην μένουμε στα εξωτερικά σημάδια της ευσέβειας. Να κοιτάμε τις πράξεις».
Ο Μπόνο συνέδεσε ευθέως την χριστιανική του πίστη με τη δουλειά του στην «καμπάνια ONE», την ανθρωπιστική οργάνωση που ίδρυσε για να καταπολεμήσει την φτώχεια και τις ασθένειες. «Είναι πολύ ενοχλητικό να ακολουθείς αυτόν τον τύπο, τον Χριστό, είναι τόσο πολύ απαιτητικός από τη ζωή σου» κάγχασε. «Δεν χρειάζεται να πας στο πανεπιστήμιο ή να πάρεις ντοκτορά για να τα καταλάβεις όλα αυτά. Το μόνο που χρειάζεται είναι να απευθυνθείς απ’ ευθείας στο πρόσωπο του Χριστού».
Μετά ο Ντάλι «πέταξε» στον Μπόνο μια ρήση του Κ. Σ. Λιούις: «όσο καλύτερος γίνεται ένας άνθρωπος, τόσο περισσότερο συνειδητοποιεί πόσο κακό απομένει μέσα του. Όσο χειροτερεύει ένας άνθρωπος, τόσο λιγότερο συναισθάνεται την κακία του». Ο Μπόνο αντέδρασε σχολιάζοντας «αυτό θα μπορούσε να μπει στο επόμενο άλμπουμ των U2, αλλά μην περιμένεις να αναφέρω εκείνον -ή εσένα».
Όσον αφορά τη συμμετοχή του στον αγώνα για την καταπολέμηση του AIDS, της ελονοσίας, της φτώχειας και άλλων δεινών, ο Μπόνο αναφέρθηκε στη δυσκολία που έχει η επιλογή της σωστής υπόθεσης στην οποία αξίζει να αφιερώσουμε τη ζωή μας: «είχα έναν πάστορα που μου έλεγε “πάψε Μπόνο να ζητάς από το Θεό να ευλογεί ό,τι κάνεις” -πράγμα εξάλλου που το κάνω όλη την ώρα. “Απλά βρες τι κάνει ο Θεός, που είναι πάντοτε ευλογημένο…”. Όταν στοιχηθείς με τη θέληση του Θεού, όπως αυτή αναφέρεται στις Γραφές, κάτι σπουδαίο συμβαίνει στη ζωή σου. Τότε, είσαι πια εντάξει».
Οι ασθενείς από AIDS που η ζωή τους σώθηκε από φάρμακα που τους παρείχαν οι Ηνωμένες Πολιτείες υπερβαίνουν τα 9 εκατομμύρια, είπε ο Μπόνο: «βρίσκομαι εδώ για να ευχαριστήσω τον αμερικανικό λαό γι’ αυτό. Και θα ήθελα να ευχαριστήσω ειδικά την ευαγγελική κοινότητα. Αυτό το επίτευγμα δεν θα ήταν δυνατό χωρίς την ηγεσία της, χωρίς να πιέζουν κι εκείνοι, σαν κι εμένα, διαρκώς για τον σκοπό αυτό τον Τζορτζ Μπους (George W. Bush) και την κυβέρνησή του, που τελικά δικαίως παίρνουν τα εύσημα πως αυτοί ήταν που ξεκίνησαν αυτήν την προσπάθεια». Συνέκρινε δε το AIDS με την βιβλική λέπρα.
«Ο κόσμος δεν κατανοεί πως είναι εντελώς απροσδόκητο πως τελικά αυτός που σταματάει να βοηθήσει είναι ο καλός Σαμαρείτης, που ιδεολογικά βρίσκεται στους αντίποδες του θύματος. Αυτός είναι ο λόγος που αποκαλούμε την προσπάθειά μας “καμπάνια ΟΝΕ (ένα)“. Εσύ κι εγώ μπορούμε έχουμε ένα σωρό διαφωνίες σε πολλά φιλοσοφικά και θεολογικά ζητήματα. Αλλά ξέρουμε πως σε αυτό συμφωνούμε».
Ο Ντάλι σχολίασε πως περιμένει καταιγισμό διαμαρτυριών από τους ακροατές της εκπομπής του, πολλοί εκ των οποίων θα αντιδράσουν, θεωρώντας ανορθόδοξες τις απόψεις του Μπόνο. «Μήπως πετάει κακές κουβέντες κάθε τόσο; Μάλλον ναι. Μήπως πίνει μπίρες “Γκίνες” όλη την ώρα; Πιθανότατα», σχολίασε ο Ντάλι. «Αλλά όταν σταθεί εμπρός στο θρόνο του Θεού, νομίζω πως Εκείνος θα κοιτάξει κυρίως πόσο πολλά παιδιά έσωσε».
Ο Ντάλι παραδέχτηκε πως ο προκάτοχός του Τζέιμς Ντόμπσον (James Dobson) κατά πάσα πιθανότητα ουδέποτε θα είχε πάρει συνέντευξη από τον Μπόνο, αν και είχε κι αυτός τα προβλήματά του όταν φιλοξένησε την Δρα. Λόρα Σλέσινγκερ (Laura Schlessinger), που είναι εβραία. «Είναι σαφές πως ο Μπόνο αποδέχεται τον Ιησού ως Θεό και σωτήρα. Από την άλλη, δεν ήμουν προετοιμασμένος να εισαγάγει τόσο αστραπιαία βιβλικές αναφορές στην κουβέντα μας» Ο Ντάλι σημείωσε επίσης πως ο Μπόνο είναι νυμφευμένος εδώ και δεκαετίες με την σύζυγό του Άλι Χιούσον (Ali Hewson). «Χαίρομαι που έχουν αποκτήσει μαζί τέσσερα παιδιά και είναι παντρεμένοι επί τριάντα χρόνια. Δεν γνωρίζω πολλούς “ευσεβείς” χριστιανούς που να μπορούν να καμαρώσουν για κάτι ανάλογο».
Πηγή: www.enoriako.info/
Το είδαμε ΕΔΩ

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...