Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016

Ταρακουνήστε τη σιωπηλή μας κοινωνία



Γράφει: Μένια Μαραγκού 

Τελείωσα την πρώτη Δημοτικού… τη Δευτέρα Γυμνασίου… την Τρίτη Λυκείου και κάποια πράγματα παρέμεναν μονότονα ολόιδια, σαν ένας καλοκουρδισμένος μηχανισμός που ακόμα αντηχεί στ’ αυτιά μου.

– Κάλυψε το γραπτό σου… Όποιος πιαστεί να αντιγράφει από τον διπλανό του, θα μηδενιστούν και οι δύο.

Στο σχολείο η συνεργασία τιμωρείται. Στο σχολείο μαθαίνεις να διαγωνίζεσαι και να ανταγωνίζεσαι. Οι θέσεις για τους καλούς και τους άριστους, είναι περιορισμένες και ανταμείβονται πάντα με κάτι αλλόκοτες τιμές, όπως απουσιολόγοι και σημαιοφόροι σε μαθητικές παρελάσεις! Το σχολείο είναι αυτό που σου μαθαίνει από πρώτο χέρι, την έννοια του ανταγωνισμού.

Στο σχολείο η γνώση φαίνεται πως είναι πεπερασμένη κι έτσι οι θέσεις για περισσότερη μόρφωση και ανώτερες σπουδές είναι περιορισμένες και μόνον οι άριστοι και οι ανταγωνιστικοί θα τις κατακτήσουν.

– Ησυχία… Μη μιλάτε με τους διπλανούς σας.

Και με τα χρόνια ήρθε η εξοικείωση, μάθαμε λοιπόν να υπακούμε και να μη μιλάμε με τους διπλανούς μας. Μια κοινωνία ολόκληρη έμαθε να μη μιλά με τους διπλανούς. Μια κοινωνία ανθρώπων σκυμμένων πάνω από κινητά ή άλλες συσκευές, που σκουντουφλούν ο ένας πάνω στον άλλο έχοντας ξεχάσει να συνομιλούν.

Ο άνθρωπος πάντοτε κυνηγούσε τη γνώση. Όμως η γνώση δημιουργεί ανθρώπους προικισμένους, υποψιασμένους και ανυπόταχτους, γι’ αυτό και η διαχείρισή της, γίνονταν πάντα απολύτως ελεγχόμενα. Έτσι το σχολείο αλλού μπορεί να είναι ένας αδιάκοπος αγώνας και είδος «πολυτελείας» κι αλλού καλά ενταγμένο σ’ έναν καλοκουρδισμένο μηχανισμό.

«Κάθε χρόνο το Σεπτέμβρη σαν ανοίγουν τα σχολεία,
Στις συνοικίες οι γυναίκες μπαίνουν στα χαρτοπωλεία.
Και αγοράζουν σχολικά βιβλία και τετράδια για τα παιδιά τους.
Απελπισμένες ψάχνουν στα τριμμένα τσαντάκια τους
και την τελευταία δεκάρα,
όλο παράπονο
που η γνώση είναι τόσο ακριβή.
Κι όμως μήτε που υποπτεύονται
Πόσο κακή είναι η γνώση
Που προορίζεται για τα παιδιά τους»
Μπ. Μπρεχτ

Κυνηγήστε τη γνώση, μέσα κι έξω από το σχολείο. Βρείτε δασκάλους και ανθρώπους ανοιχτούς και ρουφήξτε κάθε σταγόνα γνώσης τους. Ανοίξτε βιβλία και υπολογιστές, ξετρυπώστε τη γνώση και μοιραστείτε την μεταξύ σας.

Συνεργαστείτε και κυρίως μάθετε να μιλάτε με τους διπλανούς σας. Μιλήστε με sms, με λόγια, με στιχάκια, με συνθήματα στους τοίχους, μιλήστε με τη γλώσσα της νιότης σας, μοιραστείτε γνώση και συναισθήματα και μην τα κρατάτε σε μια καλά καλυμμένη κόλλα.

Ταρακουνήστε τη σιωπηλή μας κοινωνία, γίνετε επικίνδυνοι. Γίνετε αυτό που διαχρονικά φοβόντουσαν – μορφωμένοι, ομιλητικοί και συνεργατικοί.

Καλή σχολική χρονιά.





0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...