Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

ΠΩΣ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ;


της Βασιλικής Πλωμαρίτου

Είτε είμαστε γονείς, είτε δάσκαλοι, θέλουμε να έχουμε με το παιδί μία καλή επικοινωνία και μία ανοιχτή σχέση. Η καλή επικοινωνία βασίζεται στις παρακάτω δεξιότητες:

1) Πρέπει να αντιμετωπίζουμε το παιδί με μεγάλο σεβασμό που σημαίνει με μία "άνευ όρων θετική αντιμετώπιση και εκτίμηση". Προσπαθούμε με τον σεβασμό μας να του αποδείξουμε ότι είναι ένα σημαντικό, αξιόλογο και πολύτιμο άτομο. Του αφιερώνουμε όσο χρόνο χρειάζεται, την αμέριστη προσοχή μας, του απευθύνουμε ανοιχτές ερωτήσεις και το κυριότερο: Δεν το ΕΠΙΚΡΙΝΟΥΜΕ.

2) Χρησιμοποιούμε την ικανότητα της ενσυναίσθησης. Δηλαδή προσπαθούμε να δούμε τα πράγματα από την οπτική γωνία του παιδιού. Μόνο έτσι μπορούμε να καταλάβουμε, σε μεγάλο βαθμό, αυτό που νιώθουν εκείνα τη δεδομένη στιγμή. Δηλαδή, εκφράζουμε στο παιδί, τα συναισθήματα που πιστεύουμε ότι βιώνει και νιώθει εκείνο. Π.χ. "Θα πρέπει να ένιωσες πολύ άσχημα. Ή θα πρέπει να νιώθεις πολύ θυμώμενος". Μπορείτε επίσης, να μοιραστείτε και δικές σας εμπειρίες που μοιάζουν με τις δικές του και οι οποίες μπορούν να το ανακουφίσουν.

3) Να είστε αυθεντικοί. Αυτό σημαίνει να είστε γνήσια διαθέσιμοι, τίμιοι με το παιδί που έχετε μπροστά σας και συνεπείς με τις υποσχέσεις που του δίνετε.

   Θεωρώ ότι μπορείτε να καλλιεργήσετε την ικανότητα της ενεργητικής ακρόασης, γιατί είμαι σίγουρη ότι όλοι λατρεύετε τα παιδιά σας και θέλετε τη συναισθηματική ευημερία τους. Γι' αυτό ακολουθήστε σας παρακαλώ τις παρακάτω ικανότητες, έτσι ώστε να έχετε πάντα με το παιδί σας μία καλή και υποστηρικτική σχέση:

1) Να επαναλαμβάνετε αυτά που σας λέει το παιδί και να λαμβάνετε υπόψιν σας τα μη λεκτικά μηνύματα που σας δίνει. Π.χ. "Δηλαδή μου λες ότι...."

2) Ζητάτε διευκρινίσεις με ανοιχτές ερωτήσεις. Π.χ."Θα 'θελες να μου πεις περισσότερα για αυτό;..."

3) Περιγράψτε τα συναισθήματα του παιδιού έτσι ώστε να καταλαβαίνει ότι το ακούτε πραγματικά. Π.χ."Μου φαίνεσαι πολύ χαρούμενος επειδή...."

4) Βοηθήστε το να συνειδητοποιήσει αυτά που του συμβαίνουν και αυτά που νιώθει. Να εξηγήσει τις σκέψεις του και τις ενέργειές του. Καθησυχάστε το λέγοντας μία ευγενική πρόταση: Π.χ. "Σε καταλαβαίνω απόλυτα".

5) Δώστε τη σωστή καθοδήγηση στο παιδί να κάνει αλλαγές στις σκέψεις του ή στη συμπεριφορά του ή βοηθείστε το να βρει την κατάλληλη λύση στο πρόβλημά του.

   Πάνω απ' όλα ας μη ξεχνάμε ότι το χαμόγελο, η βλεμματική επαφή και η αγκαλιά είναι τα καλύτερα δώρα για τα παιδιά μας!







Πηγή: Ευτυχισμένο παιδί

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...