Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΝΕΚΡΩΝ ΖΩΩΝ 2016 ΤΗΣ ΔΑΟΚ ΠΕ ΠΕΛΛΑΣ


ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΗΣ ΔΑΟΚ ΠΕ ΠΕΛΛΑΣ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΝΕΚΡΩΝ ΖΩΩΝ 2016

Αναγνωρίζοντας το τεράστιο πρόβλημα διαχείρισης των νεκρών ζώων, το ΥΠΑΑΤ προχώρησε στην υλοποίηση προγράμματος περισυλλογής και διαχείρισης των νεκρών βοοειδών, αιγών και προβάτων, για τα οποία υπάρχει υποχρέωση διενέργειας εξετάσεων για Μεταδοτικές Σπογγώδεις Εγκεφαλοπάθειες (ΜΣΕ), χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό του ΥΠΑΑΤ (ύψους 1.000.000 ευρώ), για 9 Περιφέρειες της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Ως «φορέας υλοποίησης του προγράμματος» αναδείχθηκε η Ένωση Εταιρειών «KAFSIS - ΒΑΚΡΕΛ - ΚΡΕΚΑ - ΠΕΤΑΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ - ANTIPOLLUTION» που αναλαμβάνει την υλοποίηση του ανωτέρω προγράμματος στις ακόλουθες Περιφέρειες της ηπειρωτικής Ελλάδας :

1)       Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,

2)     Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας,

3)      Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας,

4)     Περιφέρεια Ηπείρου,

5)     Περιφέρεια Θεσσαλίας,

6)     Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας,

7)     Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας,

8)     Περιφέρεια Πελοποννήσου και

9)     Περιφέρεια Αττικής

Το πρόγραμμα ξεκινά : 
από 24/10/2016 για τις Περιφέρειες

§  Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

§  Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

§  Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

§  Περιφέρεια Ηπείρου

§  Περιφέρεια Θεσσαλίας 

και από 1/1/2017 για τις Περιφέρειες

§  Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας,

§  Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας,

§  Περιφέρεια Πελοποννήσου και

§  Περιφέρεια Αττικής

Οι κτηνοτρόφοι βοοειδών, αιγών και προβάτων οφείλουν να ειδοποιούν άμεσα τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες ή/και το φορέα υλοποίησης του προγράμματος, για την ύπαρξη νεκρών ζώων ηλικίας άνω των 18 μηνών για τις αίγες και τα πρόβατα και 24 ή 48 μηνών για τα βοοειδή στην εκμετάλλευσή τους.
Ο κτηνοτρόφος είναι υποχρεωμένος να δίνει τις ακόλουθες πληροφορίες κατά την κλήση :
α) ονοματεπώνυμο κτηνοτρόφου
β) έδρα εκμετάλλευσης
γ) κωδικός εκμετάλλευσης
δ) αριθμός ενωτίων νεκρών ζώων

Η συλλογή των νεκρών ζώων θα γίνεται σε χώρο προσβάσιμο από το εγκεκριμένο όχημα συλλογής του φορέα υλοποίησης του προγράμματος, έξω από την εκμετάλλευση, κατά τρόπο που να μην έχουν πρόσβαση άλλα ζώα και αρπακτικά.
Σε δύσβατες περιοχές, το νεκρό ζώο μεταφέρεται σε κάποιο σημείο όπου μπορεί να το παραλάβει ο ανάδοχος, ενώ ζώα υπό σήψη δεν παραλαμβάνονται, αφού το εγκεφαλικό δείγμα θεωρείται ακατάλληλο.
Το νεκρό βοοειδές, πρόβατο ή αίγα θα πρέπει να φέρει ενώτιο, να είναι ηλικιακά κατάλληλο για δειγματοληψία ΜΣΕ και να συνοδεύεται από το διαβατήριο (βοοειδές) ή το μητρώο εκμετάλλευσης (αίγα ή πρόβατο).
Κατά τη συλλογή των ζώων, τα νεκρά ζώα ζυγίζονται και συντάσσεται το εμπορικό έγγραφο με ευθύνη του κτηνοτρόφου. Το ζυγολόγιο και το εμπορικό έγγραφο υπογράφονται από τον κτηνοτρόφο και τον οδηγό του οχήματος περισυλλογής. Αντίγραφο του εμπορικού εγγράφου φυλάσσεται στο αρχείο της εκτροφής για 3 χρόνια.
Η ορθή διαχείριση γενικά των νεκρών παραγωγικών ζώων, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία, αποτελεί υποχρέωση των κτηνοτρόφων. Όμως, η συλλογή, μεταφορά και διαχείριση των προαναφερόμενων νεκρών ζώων που εντάσσονται στο πρόγραμμα, γίνεται δωρεάν και δεν συνεπάγεται οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση για τους κτηνοτρόφους.
Επιπρόσθετα, οι κτηνοτρόφοι βοοειδών, αιγών και προβάτων που ενημερώνουν τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες, για τα συγκεκριμένα νεκρά ζώα εντός 48 ωρών από το θάνατο του ζώου, ανεξαρτήτως αιτιολογίας θανάτου, αποζημιώνονται με 120 ευρώ για κάθε νεκρό βοοειδές άνω των 24 ή 48 μηνών και 30 ευρώ για κάθε νεκρή αίγα ή νεκρό πρόβατο άνω των 18 μηνών.

Οι κτηνοτρόφοι απευθύνονται άμεσα για την ύπαρξη νεκρών ζώων στην εκτροφή τους, στην τοπική κτηνιατρική υπηρεσία ή στο φορέα υλοποίησης του προγράμματος, στο ακόλουθο τηλεφωνικό κέντρο σε 24ωρη βάση.

ΑΚ Αριδαίας        2384021391
ΑΚ Γιαννιτσών             2382022594
ΑΚ Δροσερού           2381096198
ΑΚ Έδεσσας           2381351331
ΑΚ Κρύας Βρύσης           2382061563
ΑΚ Σκύδρας            2381089339
Ακ Φούστανης              2384062214
Φορέας υλοποίησης προγράμματος 210-8960.100

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...