Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Γιατί έχουμε το τιμόνι αριστερά;

Αλήθεια πόσες είναι οι φορές που αναρωτηθήκατε γιατί σε κάποιες χώρες το τιμόνι βρίσκεται αριστερά και οδηγούν στις δεξιά λωρίδες, ενώ σε κάποιες άλλες, συμβαίνει το αντίθετο; Όλοι μας έχουμε συνηθίσει το τιμόνι από την αριστερά πλευρά του αυτοκινήτου και μας φαίνεται εντελώς παράξενο όταν σε ορισμένες χώρες το έχουνε στα δεξιά. Και όποτε πηγαίνουμε σε αυτές τις χώρες… μας φαίνεται παράξενο και ίσως να γελάσουμε ή ακόμα χειρότερα κινδυνεύουμε να μας πατήσουν…
Γιατί όμως γίνεται αυτό; Πού έχει τις ρίζες του αυτή η…”παραξενιά”;
Σε μερικές χώρες, όπως για παράδειγμα στην Κύπρο και την Αγγλία, οδηγούν στην αριστερή λωρίδα του δρόμου, με το τιμόνι να βρίσκεται στα δεξιά του αυτοκινήτου.
Μαθαίνουν και καλλιεργούν την οδηγική αντίληψη τους με οδηγό αυτήν την κατάσταση. Πώς θα σας φαινόταν όμως αν μαθαίνατε πως το όλο θέμα έχει τις ρίζες του πολύ πριν δημιουργηθεί ακόμα και η ιδέα της μηχανής εσωτερικής καύσεως, η οποία και κρύβεται κάτω από τα καπό των αυτοκινήτων μας;
Και φυσικά μιλάμε για πολλά χρόνια πίσω και συγκεκριμένα στην περίοδο του Μεσαίωνα…
Φοράμε την στολή του Ιππότη λοιπόν και προσπαθούμε να μάθουμε τι άλλο… φυσικά ξιφομαχία. Οι περισσότεροι ιππότες κρατούσαν το σπαθί με το δεξί χέρι, άρα μένει ελεύθερο το αριστερό χέρι για την ασπίδα. Τι σχέση έχει όμως αυτό με το θέμα μας;
Έχει και μάλιστα μεγάλη, καθώς στο μονοπάτι, αργότερα δρόμο, θα κινηθούμε στην δεξιά πλευρά έτσι ώστε να έχουμε καλυμμένα τα νώτα μας από τους απέναντι ιππότες που θα συναντήσουμε και δεν γνωρίζουμε αν είναι εχθροί ή σύμμαχοι.
Όταν μάλιστα τον συναντήσουμε, προφυλάσσοντας τα νώτα μας, και με το χέρι στη λαβή του σπαθιού τον προσπερνάμε από τα δεξιά προτάσσοντας τη ασπίδα μας.
Ωραία με αυτήν την κατάσταση. Αλλά τι γίνεται με την Κύπρο και την Αγγλία; Γιατί οδηγούν όπως λένε στην Ελλάδα, “ανάποδα” (αριστερά αντί για δεξιά); Μέναν ακάλυπτοι οι μαχητές μας; Όχι!
Αν παρατηρήσετε, από την άλλη μεριά του δρόμου (αριστερά) οδηγούν σε νησιωτικές μόνο χώρες και το τιμόνι είναι δεξιά. Κύπρος, Μεγάλη Βρετανία, Αυστραλία, Ιαπωνία… Εδώ μπαίνει στο παιχνίδι η ναυσιπλοΐα!
Μιας και ο μόνος τρόπος επικοινωνίας των εν λόγω χωρών με τον υπόλοιπο κόσμο ήταν η θάλασσα και τα πλεούμενα της.
Όταν λοιπόν δύο καράβια διασταυρώνονταν, φρόντιζαν οι καπετάνιοι να περνάνε από την αριστερή πλευρά τους, από όπου και μπορούσαν και έλεγχαν (ήταν έτσι φτιαγμένα) τις αποστάσεις ανάμεσα στις καρίνες!
Και όμως, δύο διαφορετικές αιτιολογίες για κάτι τόσο κοινό και αυτονόητο!
Έτσι λοιπόν υιοθετήθηκαν αυτές οι νοοτροπίες και στα αυτοκίνητα – τιμόνια, στους δρόμους και στις λωρίδες οδήγησης.
Γι’ αυτούς τους λόγους σε κάποια μέρη του κόσμου το τιμόνι του αυτοκινήτου βρίσκεται δεξιά και οδηγούν στις αριστερές λωρίδες, ενώ σε κάποια άλλα γίνεται το αντίστροφο.
Και τελικά φαίνεται πως όλοι οδηγούμε….ανάποδα.





Πηγή: athleticradio.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...