Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

1ο Συμπόσιο Μακεδονικής Παράδοσης & Ιστορίας – Προσοτσάνη Δράμας


            Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το Συμπόσιο Μακεδονικής Παράδοσης & Ιστορίας που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων και πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Μουσικοχορευτικού Συλλόγου Προσοτσάνης «Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ».
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την εισήγηση του κ. Κωνσταντίνου Μιχόπουλου, μέλους της Εταιρείας Δραμινών Μελετών, με θέμα «ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΕΣ ΚΑΤΟΧΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥΣ». Ακολούθησε η παρουσίαση των παραδοσιακών φορεσιών φορεσιών του Βώλακα από τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Βώλακα κ.Άρμεν Δημήτριο. Τα μοντέλα που φόρεσαν την παραδοσιακή φορεσιά του Βώλακα Ράνια Ζαχαράκη, Μάτα Λάζου και ο Τρύφων Στάϊκος συμμετείχαν σε επαγγελματική φωτογράφιση από νωρίς στο φαράγγι της Πετρούσας, με σκοπό τον εμπλουτισμό του φωτογραφικού αρχείου αυθεντικών παραδοσιακών φορεσιών της ΠΟΠΣΜ, στο πλαίσιο της έρευνας και καταγραφής της Μακεδονικής Παράδοσης.
Το Συμπόσιο έκλεισε με την εισήγηση του Προέδρου της ΠΟΠΣΜ κ.Γεωργίου Τάτσιου, ο οποίος παρουσίασε την Ομοσπονδία των Μακεδόνων, το έργο και τα μελλοντικά της σχέδια. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσίασε η τεκμηριωμένη αναφορά σε προσπάθειες αλλοίωσης της γνήσιας Μακεδονικής Παράδοσης, καθώς και στην πρόσφατη εκδοτική δραστηριότητα που αναπτύχθηκε για το ντόπια χωριά της Δράμας.
 Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε η περίπτωση συγκεκριμένης έκδοσης (Μάιος 2016) που προέκυψε από το ερευνητικό πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία: Καταγραφή, μελέτη και προβολή της μουσικοχορευτικής παράδοσης της Ελλάδας» με φορέα υλοποίησης το Σύλλογο ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (2001-1005). Η εγκυρότητα της καταγραφής επισκιάστηκε από τις αυθαίρετες και υποκειμενικές ερμηνείες που εκφράζει μια συνεργάτης της ομάδας χορού του επιδοτούμενου προγράμματος. Αδιαφορώντας για τις απόψεις των ντόπιων της Δράμας και των Σερρών υποστηρίζει απροκάλυπτα ότι έχουν σλαβική συνείδηση κι ότι καταπιέστηκαν σφόδρα από το Ελληνικό κράτος. Η αντιδράσεις των ντόπιων του Βώλακα Δράμας, του Χαρωπού και του Βαμβακοφύτου Σερρών τους οποίους προσβάλει άμεσα είναι μεγάλες. Η φιλοξενία που παρείχαν οι ντόπιοι στην ερευνητική ομάδα ανταποδόθηκε με τον χειρότερο τρόπο από τη συγγραφέα, η οποία διδάσκει ως εξωτερικός συνεργάτης σε διάφορα πανεπιστήμια. Σύντομα θα υπάρξει συντονισμένη κίνηση για προσβολή του περιεχομένου της συγκεκριμένης έκδοσης.
Πλήθος κόσμου κατέκλυσε την αίθουσα του νεότευκτου Πολιτιστικού Κέντρου του Μουσικοχορευτικού Συλλόγου Προσοτσάνης «Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ». Μεταξύ αυτών παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Προσοτσάνης κ.Άγγελος Λύσελης, ο Αιδεσιμότατος Προσοτσάνης κ.Κωνσταντίνος Ουρούμης και Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Προσοτσάνης και ο πρόεδρος του ΚΕΠΑΑΜ κ.Ιωάννης Παπουτσής. Μεγάλο ενδιαφέρον έδειξαν οι εκπρόσωποι Πολιτιστικών Συλλόγων που ήλθαν από την Καλαμίτσα-Κηπούπολη, Μοναστηράκι, Αλιστράτη, Χωριστή, Κρηνίδες, Σιταγρούς, Προσοτσάνη, Δοξάτο, Δράμα, Νικήσιανη, Καλή Βρύση, Παγωνέρι, Πετρούσα, Παλαιοχώρι, Καλλιθέα, Βώλακα, Ξηροπόταμο, Πύργους.
Την εκδήλωση κάλυψε τηλεοπτικά η τηλεόραση STAR ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ (δημοσιογράφος Δημήτριος Σίδος), ηλεκτρονικά το site www.dramamania.gr(Νάτσης Γεώργιος) και η εφημερίδα «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ» (δημοσιογράφος Πολυμένης Αθανάσιος).














0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...