Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

ΑΥΤΟΨΙΑ ΣΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΠΡΟΜΑΧΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΛΜΩΠΙΑΣ



Τους Προμάχους επισκέφθηκε το πρωί της Δευτέρας ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του ΚΕ.Κ.Π.Α. και Ιατρό κ. Χρήστο Δόντσο και την Πρόεδρο της Τ.Κ. κ. Μαρία Γιουρούκη, με σκοπό να δει από κοντά σε τι κατάσταση βρίσκεται το αγροτικό ιατρείο του χωριού, ενώ νωρίτερα υπήρξε και επικοινωνία με τον αγροτικό ιατρό.

Ο Δήμαρχος το προηγούμενο διάστημα επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας κ. Λάζαρο Κυρίζογλου και με τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, ώστε να υπάρξει οικονομική στήριξη για τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό και την επισκευή του ιατρείου.

Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος κατά την συνάντηση με την Πρόεδρο, η επιλογή των Προμάχων έγινε καταρχήν με πληθυσμιακά κριτήρια και κατά δεύτερον με το σκεπτικό ότι το χωριό απασχολεί πολλούς υλοτόμους εκτεθειμένους στα ατυχήματα, ενώ την πληροφόρησε ότι ήδη υπάρχει θετική ανταπόκριση για βοήθεια και σύντομα αναμένονται νεότερα.








ΕΝΑΡΞΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕ 5ΜΗΝΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ Π.Ε. ΠΕΛΛΑΣ



Αντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Θεοδωρίδης: Η τόνωση της απασχόλησης δημιουργεί κατάλληλες συνθήκες για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών

Έναρξη του προγράμματος πεντάμηνης εργασίας στην Π.Ε. Πέλλας

Με πενήντα (50) συμπολίτες μας οι οποίοι θα εργάζονται για τους επόμενους πέντε μήνες ενισχύονται οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, εποπτεύεται από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και υλοποιήθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Τους προσληφθέντες καλωσόρισε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης ο οποίος ευχαρίστησε όλους όσους επέλεξαν την Π.Ε. Πέλλας για να εργαστούν το επόμενο διάστημα. Ειδικότερα, ο κ. Θεοδωρίδης ανέφερε ότι «είναι πολύ σημαντική η παρουσία σας εδώ, σας ευχαριστώ που επιλέξατε την Π.Ε. Πέλλας για να εργαστείτε και, από εδώ και πέρα είμαστε συνεργάτες. Η συγκυρία που αντιμετωπίζουμε όλοι είναι πολύ δύσκολη και απαιτεί σεβασμό στα προβλήματα του καθένα. Είμαστε εδώ για να δουλέψουμε μεθοδικά και πάντα με γνώμονα την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς τους πολίτες. Σας εύχομαι καλή χρονιά και καλή αρχή».

Στη συνέχεια έγινε η τοποθέτηση των υπαλλήλων στις υπηρεσίες όπου θα εργαστούν για τους επόμενους πέντε μήνες με στόχο την κάλυψη όσο το δυνατόν περισσότερων και αμεσότερων αναγκών.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣ ΡΥΖΙΟΥ



Δηλώσεις αποθεμάτων και συγκομιδής ρυζιού

Το Τμήμα Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής Γιαννιτσών της Δ.Α.Ο.Κ. ΠΕ Πέλλας ενημερώνει τους παραγωγούς ρυζιού ότι έχουν υποχρέωση, σύμφωνα με τον Καν.1709/2003 της Επιτροπής,
1. να δηλώσουν  τα αποθέματα ρυζιού, που είχαν την 31/08/2015. Η δήλωση θα υποβληθεί άμεσα συμπληρώνοντας το παράρτημα Ι του Κανονισμού,
2. να συμπληρώσουν άμεσα το παράρτημα ΙΙΙ του Κανονισμού που αφορά τις συγκομισθείσες ποσότητες ρυζιού 2015.
Η συμπλήρωση και των δυο παραρτημάτων είναι υποχρεωτική, ακόμη και στην περίπτωση που δεν υπάρχουν αποθέματα ή δεν συγκομίστηκε ρύζι από αγροτεμάχιο που δηλώθηκε ως καλλιέργεια ρυζιού.(Πληροφορίες: Π.Γεωργιάδου 2381352314).

ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ 1.1 ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ


Ανάρτηση Καταστάσεων Πληρωμής για την Δράση 1.1 Βιολογική Γεωργία  του Μέτρου 214 για το έτος εφαρμογής 2013


Ανακοινώνεται ότι σήμερα Τρίτη  29-12-2015 αναρτήθηκε στον χώρο ανακοινώσεων της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πέλλας (2ος όροφος , Διοικητήριο , 'Εδεσσα) Κατάσταση Πληρωμής των δικαιούχων της Δράσης 1.1 Βιολογική Γεωργία για το έτος εφαρμογής 2013, καθώς επίσης και Κατάσταση των απορριπτόμενων της Δράσης.

Επισημαίνεται ότι η υποβολή ενστάσεων πραγματοποιείται εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία της πρώτης ανάρτησης, σύμφωνα με την αριθμ. 114610/14-8-2014 εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Για οποιαδήποτε πληροφορία οι δικαιούχοι και ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται   στο Τμήμα Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής Έδεσσας στην Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ( Διοικητήριο, Έδεσσα, 2ος όροφος , γραφείο 211, τηλ. 2381351217)

                                                                                                                        Ο Δ/ΝΤΗΣ

                                               

                                                                                                            ΤΡΥΦΩΝ ΤΣΑΝΤΑΚΗΣ

ΤΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΣ ΠΡΟΜΑΧΟΙ


Σε μια εντυπωσιακή, καλαίσθητη έκδοση κυκλοφόρησαν τα ημερολόγια έτους 2016 από τον ΑΣ Πρόμαχοι.

Το ημερολόγιο χωρίζεται σε τρία ενωτικά επίπεδα, περιλαμβάνοντας την φωτογραφία της ομάδας με τον προπονητή, τους χορηγούς της και το απαραίτητο μηνιαίο ημερολόγιο.
Κυκλοφορούν στην συμβολική τιμή των 5 ευρώ και διατίθενται από τα μέλη του συλλόγου.

Περίοπτη θέση μεταξύ των χορηγών, καταλαμβάνουν και τα "Προμαχιώτικα Νέα" που στηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις τον όμορφο και ρομαντικό αγώνα των φιλότιμων παιδιών, που επάξια εκπροσωπούν το χωριό μας στα γήπεδα του νομού.



ΟΙ ΤΥΧΕΡΟΙ ΛΑΧΝΟΙ ΤΗΣ ΛΑΧΕΙΟΦΟΡΟΥ ΑΓΟΡΑΣ ΤΟΥ Μ.Χ.Σ. "ΟΙ ΠΡΟΜΑΧΟΙ"



Οι τυχεροί λάγνοι και τα ονόματα των νικητών της λαχειοφόρου αγοράς του Μ.Χ.Σ «Οι Πρόμαχοι» κλήρωση ο όποια έγινε κατά την διάρκεια του ετήσιου χορού στις 2 Ιανουαρίου 2016 είναι οι παρακάτω:

1) 1107 Κέρδισε το μηχανάκι – Δήμπαλας Ιωάννης (Λουτράκι)

2) 0512 Κέρδισε τη ντουλάπα – Σταύρος Γιουρούκης (Πρόμαχοι)

3) 0898 Κέρδισε τις μετρήσεις τοπογραφικών – Χρήστος Μητρέντσης (Πρόμαχοι)

4) 0141 Κέρδισε την ετήσια συνδρομή της ακαδημίας Joga Bonito - Μπερμπέρης Παντελής (Αριδαία)

Οποιαδήποτε πληροφορία – διευκρίνιση σχετικά με την κλήρωση μπορεί να γίνει καλώντας τον Αντιπρόεδρο του συλλόγου κ. Τσαμπούρη Γεώργιο στο τηλέφωνο 6976986994.

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ Π.Ε. ΠΕΛΛΑΣ



Αντιπεριφερειάρχης Θ. Θεοδωρίδης: Το 2016 να είναι μια δημιουργική χρονιά με ελπίδα, αισιοδοξία και επίτευξη στόχων

Πρωτοχρονιά στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας


Με αισιοδοξία και την ανταλλαγή ευχών στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη ξεκίνησε η νέα χρονιά στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας.

Όπως κάθε χρόνο και φέτος ο εορτασμός της 1ης του νέου έτους περιλάμβανε την πραγματοποίηση δοξολογίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Έδεσσας, με την χοροστασία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κκ. Ιωήλ. Ακολούθησε επίσκεψη εκπροσώπων των τοπικών αρχών και φορέων και πολλών πολιτών στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας για την καθιερωμένη ανταλλαγή ευχών.

Ο κ. Θεοδωρίδης ευχήθηκε η νέα χρονιά να είναι δημιουργική και να δώσει τη δυνατότητα στην πολιτεία, στην Αυτοδιοίκηση και όλους τους πολίτες να επιτύχουν τους στόχους τους. Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι «το 2016 είναι ένα έτος στο οποίο θα  πρέπει να αναζητήσουμε την αισιοδοξία, την ελπίδα καθώς και να ανταποκριθούμε με επιτυχία στις νέες προκλήσεις για την αντιμετώπιση, πρωτίστως, των προβλημάτων της καθημερινότητας. Να επανακτήσουμε την χαμένη αυτοπεποίθησή μας και να διεκδικήσουμε όσα μας ανήκουν. Σας καλώ λοιπόν να κάνουμε ενωμένοι, την προσπάθεια ώστε, το 2016 να είναι μια δημιουργική χρονιά με ελπίδα και αισιοδοξία για να πάει μπροστά ο Τόπος μας. Καλή Χρονιά με υγεία», δήλωσε ο κ. Θεοδωρίδης.



Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κκ. Ιωήλ, ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτρης  Γιάννου, ο Διοικητής της ΙΙας Μ/Κ Μεραρχίας Στρατηγός Χρήστος Καρυώτης, ο Επιτελάρχης κ. Σταμάτης Λάμπρος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Πέλλας κ. Θεολόγος Τζουμαϊλης, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Έδεσσας κ. Ζώης Γιώτης, ο Διοικητής Α.Τ. Έδεσσας κ. Σεραφείμ Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πέλλας κ. Ιορδάνης Τσώτσος, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας κ. Κωνσταντίνος Κούγκας, η Αντιδήμαρχος Έδεσσας κυρία Μαρία Βλάχου-Κατσάρα, , δημοτικοί σύμβουλοι και πλήθος πολιτών που ευχήθηκαν στον Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεοδωρίδη «Χρόνια Πολλά, υγεία και επιτυχία στο έργο του».  


Η ΠΙΟ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΟΥ




Με ρώτησαν σε μια συνέντευξη, πού είδα την πιο εκπληκτική εικόνα στη ζωή μου. 

Από την Λένα Διβάνη

Τους είπα στο μαιευτήριο Αλεξάνδρα, όταν γεννούσε η αδερφή μου. Ηταν δύσκολος τοκετός, είχαμε μαζευτεί όλη η οικογένεια και βολτάραμε πάνω κάτω σαν παλαβοί μέχρι να αρχίσει η γέννα. Φτάνοντας στην άκρη του ορόφου βλέπαμε το θάλαμο των νεογέννητων, μια γιορτή ολόκληρος. Τα μωρά ροδοκόκκινα έκλαιγαν με όλα τους τα πνευνόνια, οι χαμογελαστές νοσοκομες τα σήκωναν όρθια για να τα δείξουν στους ευτυχείς μπαμπάδες που τα φωτογράφιζαν, οι παππούδες δάκρυζαν, οι φίλοι κουνούσαν γαλάζια και ροζ μπαλόνια.

 Μετά από 5 ώρες βαρέθηκα να ανεβοκατεβαίνω σαν παλαβή τον ίδιο όροφο κι άρχισα να κατεβαίνω προς τα κάτω. Ο θόρυβος όσο κατέβαινες, κατέβαινε κι αυτός. Η χαρά το ίδιο. Ελάχιστες φωνές έσπαγαν τη σιωπή που δεν μύριζε ταλκ αλλά χλωρίνη.
 Στον τελευταίο διάδρομο η σιωπή ήταν τόσο παγερή που βάδιζα διστακτικά σαν να έκανα κάτι απαγορευμένο όταν στην άκρη του διαδρόμου είδα ένα θάλαμο πανομοιότυπο με τον γιορτινό του 4ου ορόφου. ΚΙ αυτός γεμάτος νεογέννητα, μόνο που αυτά σώπαιναν σαν ψαράκια έξω απ΄το νερό. Όλα. Απ΄έξω ούτε μπαμπάδες, ούτε παπούδες, ούτε νονοί.
 Κοίταξα για το προσωπικό. Μόνο δυο νεαρές νοσοκόμες που άλλαζαν κάτι σεντόνια. Πλησίασα και κόλλησα τη μούρη μου στο τζάμι. Τότε άκουσα στο βάθος ένα μωράκι που κλαψούριζε- μια παραφωνία στη σιωπή των βρεφών. 
Η εικόνα με καθήλωσε. Αποφάσισα να καθίσω απ΄εξω μέχρι να βγει μια νοσηλεύτρια να τη ρωτήσω, να μάθω.

Σε δέκα λεπτά το ένα κορίτσι άνοιξε την πόρτα του θαλάμου. Έτρεξα. 
-Δεσποινίς τι είναι εδώ; τη ρώτησα. 
-Κέντρο βρεφών ΜΗΤΕΡΑ για εγκαταλελειμμένα, μου είπε με φωνή που βαριόταν. 
-Και γιατί δεν κλαίνε τα βρέφη αυτά όπως τα άλλα στον 4ο; επέμεινα. 
-Δυο άτομα είμαστε. Δεν κλαινε γιατί ξέρουν ότι δεν υπάρχει κανείς να τα σηκώσει.
Εμεινα βουβή σαν ψάρι για ένα λεπτό. Μετά ξαναρώτησα
-Και το μωράκι στο βάθος γιατί κλαίει;
Το πρόσωπό της φωτίστηκε καθώς έσκασε ένα αθέλητο χαμόγελο.
-Ααααα αυτός; Αυτός είναι ο Γιαννάκης. Είναι κούκλος ο άτιμος. ΄΄Ολες τον σηκώνουμε.

Αυτά είπε και έφυγε αγνοώντας ότι μου έδωσε το μεγαλύτερο μάθημα της ζωής μου.
 Μαθαίνουμε λοιπόν από την ημέρα νούμερο 1 πάνω σ΄αυτή τη γη, τι μας περιμένει και προσαρμοζόμαστε.
 Μερικές φορές μέχρι θανάτου.




Η ΑΝΟΙΞΗ, Ο ΓΕΡΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΖΩΑ



Η ΑΝΟΙΞΗ, Ο ΓΕΡΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΖΩΑ

Μυρουδάτο αγέρι φυσούσε, περνούσε απ’ τον καταφαγωμένο βράχο, τον γυμνό, τον ξερό, που όμως στα πόδια του χλόη ψηλή εφύτρωνε και λουλούδια κουνούσαν την ανθισμένη κορυφή τους.
Ησυχία. Μόνον ο κρότος του λοστού που τρυπούσε το βράχο, ακουγόταν να πέφτει μονότονος και σα νυσταγμένος, και κάποτε κρωγμοί ορνέων.
Ψηλά, όρνια πετούσαν, γύριζαν. Γεράκια κουνώντας ανήσυχα, νευρικά, κεφάλι, λαιμό, και κοράκια πλήθος.
Και ο ήλιος έγερνε στη δύση.
Κάτω καμιά κίνηση. Να όμως δυο τετράποδα φαίνονται να τρέχουν με ορμή τόνα πίσω απ΄ τ΄ άλλο, τσαλαπατώντας την πράσινη χλόη, τα πολύχρωμα λουλούδια.
Αν ο μπάρμπα Κόλιας που χτυπούσε με το λοστό του ένα βραχάκι ξεχωριστό απ΄ το μεγάλο βράχο, ήταν στα καλά του, ίσως θάλεγε για το κυνηγητό εκείνο:
― Μα γιατί το μυρουδάτο αγέρι, η άνοιξη, που είναι τόσο γλυκιά, αγριεύουν τα ζώα;
Αλλά δεν ήταν στα καλά του και δεν τόπε.
Από μέρες κι αυτόνα τον είχε πειράξει η άνοιξη. Και τον είχε πειράξει κακά, γιατί τον έκανε και τη μακαρίτισσα τη γυναίκα του να λησμονήσει. Το μυρουδάτο αγέρι σα νάχε αρπάξει τη μνήμη της, να την διέλυσε...
Χτυπώντας με το λοστό το βράχο, ο μπάρμπα Κόλιας ήταν αυτό το απόγευμα ευτυχισμένος. Λίγα βήματα απ΄ αυτόν μια νέα με μαντήλα τυλιγμένο το κεφάλι, για να μην της καίει ο ήλιος το πρόσωπο, και φουστάνι τσίτινο, μάζευε τα χαλίκια και κάποτε γύριζε και τον κοίταζε. Ήταν το μόνο αρσενικό ο μπάρμπα Κόλιας εκεί κοντά...
Ο μπάρμπα Κόλιας ήθελε να της πει ένα λόγο κι άλλο λόγο δεν έβρισκε μέσα στο ζαλισμένο από το μαγεμένο αεράκι νου του, παρά για μια νέα ένωση, μια νέα παντρειά. Αλλά πώς να το πει;
Όταν είδε όμως τα δυο τετράποδα να περνούν τρέχοντας με ορμή, είδε το πρώτο νέο, νέο με δέρμα καθαρό και το δεύτερο ένα γέρικο μαδημένο, πήρε θάρρος και μίλησε, άνοιξε το στόμα του και είπε:
― Ρήνα, ακούς; Ξέρεις τι αποφάσισα; Το ξέρεις;
― Πού να ξέρω, του έκανε κείνη στρέφοντας το κόκκινο πρόσωπό της σ΄ αυτόν.
― Πού να ξέρεις; Ναι, πού να ξέρεις, έχεις δίκιο: Να στο πω; Ναι, ναι, θα στο πω. Αποφάσισα για καλά τώρα να παντρευτώ!
― Μπα! ώρα καλή τότε.
― Ναι, ναι, ώρα καλή, έχεις δίκιο. Μα δε με ρωτάς ποια λέω να πάρω;
― Ε, σε ρωτώ, ποια λες να πάρεις;
― Ουμ, εδώ σε θέλω· αν μπορείς βρέτηνα!
― Πού ναν τη βρω εγώ! Μη θα πάρεις τη Χουλιάρενα;
― Τι λες, μωρή, τι λες! Για τι με πήρες να πάρω τη Χουλιάρενα; Εγώ να πάρω τη Χουλιάρενα!
― Ε, τότε ποια θα πάρεις;
Ο μπάρμπα Κόλιας γέλασε:
― Εδώ σε θέλω...
― Τι εδώ με θέλεις; Ξύλα, κούτσουρα! Άσε με να κάνω τη δουλειά μου...
― Να κάνεις τη δουλειά σου... Εγώ αν σε πάρω δε θα δουλεύεις...
Αυτή έβαλε τα γέλια.
― Γιατί γελάς;
― Σκουπίσου, μπάρμπα Κόλια!
Κείνη τη στιγμή ακούστηκε ο κύριος του νταμαριού να φωνάζει τη Ρηνιώ....
― Ρηνιώ, άντε γεια σου, έλα να πάρεις λίγο φυτίλι!
Αυτή άφησε τη δουλειά κι έφυγε γρήγορα.
Ο μπάρμπα Κόλιας άφησε το λοστό, έβαλε τα χέρια του πάνω απ΄ τα μάτια του σα να τον εμπόδιζε ο ήλιος και την κοίταζε που έφευγε...
― Ας στο διάολο και συ, είπε άμα την έχασε απ΄ τα μάτια του.
*
* *
Μόνος τώρα δούλευε χωρίς συντροφιά. Και ο ήλιος έδυσε. Πλησίασε η ώρα που θα σχολούσαν.
Ο αέρας πιο μυρισμένος ερχόταν τώρα, κι άκουσε κοντά του το βουητό μυριάδων εντόμων.
Το φαγωμένο απ΄ το λοστό και μπαρούτι βουνό άρχισε να βροντά. Πέτρες κυλούσαν με κρότο...
Ο μπάρμπα Κόλιας, αφού έριξε το φουρνέλο του, πήρε το λοστό του και τον έβαλε σε μια παραγκούλα. Ήταν αμίλητος, σκυθρωπός. Απέφυγε τους συναδέλφους του σαν νάχαν κάποια ασθένεια και τραβήχτηκε γρήγορα κοιτάζοντας εδώ και κει.
Και το αγεράκι ερχόταν γεμάτο μυρουδιές, μυρουδιές.
Ο μπάρμπα Κόλιας κάτι ζητούσε.
Ξαφνικά ταράχτηκε και τα μάτια του στηλωθήκανε σ΄ ένα μέρος.
Σε μια μεριά του λόγου, όχι πολύ ανηφορική και που ακόμα ο λοστός δεν την είχε πειράξει, διάκρινε δυο γυναίκες να μαζεύουν χόρτα.
Γρήγορα ο μπάρμπα Κόλιας μισοτρέχοντας διευθύνθηκε για κει. Είχε κάτι του ζώου του τετράποδου, του γέρικου, που πριν είχε δει να τρέχει πίσω απ΄ το νεαρό, κουρδισμένο φαίνεται απ΄ το μυρουδάτο αγέρι.
Όταν πλησίασε όμως δεν έκανε όπως θα έκανε το τετράποδο, σταμάτησε την ορμή του και βάδισε σιγά, στηριγμένος σ΄ ένα ραβδί, πούχε πάρει απ΄ την παραγκούλα.
Και πήγε κοντά τους. Του ερχόταν να ορμήσει αλλά...
Αυτές γύρισαν, τον κοίταξαν και ξακολούθησαν τη δουλειά τους.
Ο μπάρμπα Κόλιας στάθηκε κάνοντας ότι κοιτάζει το μάζεμα των χόρτων. Πήρε όμως το μάτι του πως άφηναν πολλά.
― Να, να αυτό κόψε, είπε στη μια δείχνοντας ένα χόρτο, είναι καλό...
Αυτή γύρισε, τον κοίταξε και τόκοψε.
Οι γυναίκες προχώρησαν πάρα πέρα. Μαζί κι αυτός να δείχνει χόρτα.
Αυτές όμως μίλησαν σιγά, κάτι είπε η μια της άλλης και τραβήχτηκαν απ΄ αυτόνα μακριά.
Θέλησε ο μπάρμπα Κόλιας πάλι να πάει κοντά τους αλλά τις είδε να παίρνουν δρόμο και να κατεβαίνουν το λόφο τρέχοντας.
Στάθηκε τότε και τις είδε που έφευγαν, που απομακρύνονταν βάζοντας τόνα χέρι πάνω από τα μάτια του. Και όταν επήγαν μακριά, μακριά:
― Ας στο διάβολο και σεις, είπε κατεβάζοντας το χέρι του.
Πήγε, όταν σκοτείνιασε σε μια ταβερνούλα και κάθησε μόνος. Αισθάνονταν νάναι όχι καλά. Ήπιε κρασί. Πάνω που έπινε ήρθε και ένας φίλος του γέρος και κάθησε κοντά του. Αν και θα ήθελε να μείνει μόνος, τον άφησε ή δεν τόλμησε να του πει να πάει αλλού. Δε μιλούσε όμως.
― Μα τι έχεις; τον ρώτησε ο φίλος του.
― Δεν είμαι καλά.
― Βεντούζες...
Δεν του απάντησε. Έμεινε με γυρτό κεφάλι.
Να όμως ξαφνικά μια φωνούλα, φωνούλα γυναικεία.
Μια νέα μπήκε μες στην ταβέρνα.
Ο μπάρμπα Κόλιας είχε ορθώσει το κεφάλι και την κοίταζε με μάτια που λίγο έλειπε να πετάξουν φλόγες.
― Ε, ε, Κόλια, τι κάνεις; άκουσε το φίλο του να του λέει, σε βλέπω το κορίτσι...
― Ε, και τι κάνω; ρώτησε αγριεμένος αυτός, δεν είμαι άντρας; Άντρας δεν είμαι;
― Τι άντρας είσαι, γέρος πες!
― Μπορεί νάμαι γέρος, μα είμαι πιο γερός απ΄ όλους τους νέους!
― Μπορεί, μα τα κορίτσια θέλουνε φρεσκάδα, δεν θέλουνε γέρικα προσώπατα. Έτσι τόκανε ο θεός.
― Ο Θεός; έκανε αγριεμένα ο Κόλιας. Ο Θεός δεν ήξερε τι έκανε για μας! Και γιατί δεν τόκανε και για τα γαϊδούρια και γιατί δεν τόκανε και για τα σκυλιά;.-



ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΒΟΥΤΥΡΑΣ
Από το περιοδικό Λογοτεχνική Επιθεώρηση.

ΓΙΑ CULT ΑΚΡΟΑΣΕΙΣ ΕΠΑΝΕΚΔΙΔΕΤΑΙ ΤΟ "ESSENTIAL" ΤΗΣ CYNDI LAUPER

Για cult ακροάσεις: επανεκδίδεται το «The Essential» της Cyndi Lauper [εικόνες & βίντεο]

Περιέχει όλες τις επιτυχίες της Αμερικανίδας ποπ τραγουδίστριας. Τη θυμάστε; Στα χρυσά 80s ήταν η βασίλισσα των πάρτι! Και μετά ήρθε η Μαντόνα... και σάρωσε τα πάντα.
Το άλμπουμ πρωτοκυκλοφόρησε το 2003 από τη Sony BMG και πούλησε 15.000 στις ΗΠΑ. Πέντε χρόνια μετά κυκλοφόρησε και στην Ιαπωνία, με νέο εξώφυλλο και έξτρα DVD με τέσσερα βιντεοκλίπ. Το νέο άλμπουμ έφτασε στο Νο 8 του Top 40 της Ιαπωνίας. 
Τώρα λοιπόν, το ίδιο άλμπουμ βγαίνει ξανά, με τη γιαπωνέζικη εκδοχή στο εξώφυλλο, και τη  Lauper να τραγουδάει απ΄το υπερπέραν, τα τραγούδια μιας εντελώς άλλης εποχής. 
Δείτε το βιντεοκλίπ του «I drove all night» για να θυμηθείτε τα παλιά





Πηγή: www.iefimerida.gr

"ΔΩΣΤΕ ΤΟ ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ". ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Καμπάνια στο Διαδίκτυο: Δώστε το Νόμπελ Ειρήνης στους Ελληνες για τη βοήθειά τους στους πρόσφυγες
Καμπάνια για να απονεμηθεί το νόμπελ Ειρήνης στους Ελληνες που άνοιξαν την αγκαλιά τους και υποδέχτηκαν χιλιάδες πρόσφυγες, ξεκίνησαν ακτιβιστές στο διαδίκτυο, συγκεντρώνοντας υπογραφές.
«Δώστε την ψήφο σας για να λάβουν οι Ελληνες νησιώτες το Νόμπελ Ειρήνης για τη βοήθειά τους στους πρόσφυγες», αναφέρει ο τίτλος της καμπάνιας ενώ στο συνοδευτικό κείμενο όπου εξηγείται γιατί η ψήφος είναι σημαντική αναφέρεται: «Oι κάτοικοι των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο (και πολλοί άλλοι που φθάνουν εκεί από όλο τον κόσμο, μέλη ΜΚΟ και Ελληνες της διασποράς) κάνουν κάθε τι δυνατό για να  βοηθήσουν τους εκτοπισμένους Σύρους πρόσφυγες και να αισθανθούν πιο άνετα, παρά το γεγονός ότι και οι ίδιοι έχουν ελάχιστα να προσφέρουν λόγω της οικονομικής κρίσης που έχει χτυπήσει τη χώρα εδώ και χρόνια. Δείχνουν και εφαρμόζουν στην πράξη τις χριστιανικές αρχές αλλά και το φιλότιμο, την αγάπη, το σεβασμό και τη φιλοξενία σε αυτούς τους ανθρώπους που τους είναι παντελώς άγνωστοι. Οι πράξεις και οι θυσίες τους δεν περνούν απαρατήρητες καθώς συμβάλλουν σημαντικά στην επίτευξη παγκόσμιας ειρήνης και της επίτευξης σταθερότητας, ενώ αποτελούν παραδείγματα αγάπης για όλο τον υπόλοιπο κόσμο που θα μπορούσαν να μάθουν από αυτές τις πράξεις». 
Μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί περίπου 4.000 υπογραφές. Για όσους θέλουν να ψηφίσουν μπορούν να βρουν την ηλεκτρονική διεύθυνση της ψηφοφορίας ΕΔΩ


Πηγή: www.iefimerida.gr

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΣΕ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ

Συγκινητική υποδοχή: Πρόσφυγες μέσα στο χιονιά φθάνουν στο Σουφλί -Βρίσκουν καταφύγιο σε εκκλησία, τους προσφέρουν αντίδωρο [βίντεο]

Το γύρο του Διαδικτύου κάνει από χθες ένα βίντεο με την άφιξη προσφύγων σε χωριό του Σουφλίου και την υποδοχή τους από τους ντόπιους. 
Μία ζεστή αγκαλιά περίμενε την Κυριακή 40 πρόσφυγες από την Συρία, στα Λαγυνά Σουφλίου.
Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα faros-24.gr, μέσα στην χιονοθύελλα που έπληττε τα Λαγυνά Σουφλίου, κάτοικοι του χωριού και  Αστυνομικοί έδωσαν στους ανθρώπους αυτούς από το περίσσευμα αγάπης που έχουν.
Οι πρόσφυγες, προερχόμενοι από την Τουρκία, περπάτησαν μέσα στο χιόνι επί ώρες για να φτάσουν στην πλατεία των Λαγυνών, ενώ ανάμεσά τους βρίσκονταν και δέκα παιδιά. Όταν τους είδαν οι ντόπιοι, τους οδήγησαν στην εκκλησία, προκειμένου να τους προστατέψουν από το κρύο και το χιόνι που έπεφτε ασταμάτητα.
Λίγο αργότερα έφθασαν οι Αστυνομικοί του Τυχερού και του Σουφλίου και τύλιξαν τα παιδάκια με κουβέρτες, ενώ οι κάτοικοι έδωσαν στους μετανάστες δεκάδες αντίδωρα από την εκκλησία, ενώ στη συνέχεια οι μετανάστες οδηγήθηκαν σε κέντρο φύλαξης της περιοχής.

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΠΟΙΗΣΗ;



Το μετέδωσε ο συγγραφέας Βαγγέλης Ραπτόπουλος, παραθέτοντας φωτογραφία του μαθητικού τετραδίου.

 Μια 9χρονη μαθήτρια Τετάρτης Δημοτικού στο Ηράκλειο Κρήτης, απαντά γραπτώς στο ερώτημα «Πού βρίσκεται η ποίηση;» με τρόπο απόλυτα ποιητικό και ευαίσθητο.

 Συνέβη στα μαθήματα δημιουργικής γραφής που παραδίδει η Μαρία Δασκαλάκη στο Ηράκλειο, και ανάλογα δέιγματα αναρτά συχνά στη σελίδα  της στο Facebook. 


ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΣΕ ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ


Μια κολοσσιαίων διαστάσεων φωτογραφία "στρίμωξε" όλη την απεραντοσύνη του παρατηρήσιμου σύμπαντος σε ένα οπτικό πεδίο 

H ιδέα του να απεικονιστεί το αχανές σύμπαν σε μια φωτογραφία μοιάζει τουλάχιστον εξωφρενική ή και αδύνατη, αλλά ένας μουσικός κατάφερε κάπως να στριμώξει όλη την απεραντοσύνη σε ένα μόλις οπτικό πεδίο.

   Ο Pablo Carlos Budassi πέτυχε να δημιουργήσει την εικόνα αυτή μέσω ενός συνδυασμού λογαριθμικών χαρτών του σύμπαντος από το Πανεπιστήμιο Πρίνστον και φωτογραφίες από τη NASA. Η παρακάτω φωτογραφία δείχνει το παρατηρήσιμο σύμπαν μέσα σε ένα δίσκο και παρουσιάζεται στο Τechinsider. 

Ο ήλιος μας και το ηλιακό σύστημα βρίσκονται στο κέντρο της εικόνας, και ακολουθούν ο εξωτερικός δακτύλιος του Γαλαξία μας, ο βραχίονας του Περσέα, ένα δαχτυλίδι με τους άλλους κοντινούς γαλαξίες, όπως αυτός της Ανδρομέδας, το υπόλοιπο του κοσμικού ιστού, η μικροκυματική κοσμική ακτινοβολία υπόβαθρου - το απομεινάρι του Big Bang - και ένα δαχτυλίδι πλάσματος που έχει επίσης δημιουργηθεί από το Βig Bang.

   Οι λογάριθμοι μας βοηθούν να κατανοήσουμε τους τεράστιους αριθμούς, και σε αυτή εδώ την περίπτωση, τις τεράστιες αποστάσεις.   Αντί να παρουσιάζονται όλα τα μέρη του σύμπαντος σε γραμμική κλίμακα, κάθε κομμάτι του κύκλου στην εικόνα αυτή αντιπροσωπεύει ένα οπτικό πεδίο αρκετές τάξεις μεγέθους μεγαλύτερη από το προηγούμενό του

  Γι 'αυτό όλο το παρατηρήσιμο σύμπαν μπορεί να χωρέσει μέσα σε ένα κύκλο. 


ΠΟΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΘΕΛΩ ΣΟΥ ΠΛΗΣΙΑΣΕΣ;



Σας εύχομαι να γίνετε αυτό που νομίζετε ότι είστε!

Aπό τον Zoetic 

    Σκληρό αλλά μεγαλειώδες! Πόσα από τα θέλω σου πλησίασες; Τι σημαντικό, για τα δικά σου μέτρα, έκανες μέσα στο 2015; Είχαμε πράγματι 2015 ή μια ακόμα επανάληψη του 2014; Έκανες τους γύρω σου λίγο καλύτερους ή δεν παίρνεις τέτοια ρίσκα; 

  Ας μην επιμείνω να σκορπώ δηλητήριο σαν φαφούτα κόμπρα.    Ευτυχώς έρχονται οι ευχές να σου αναπτερώσουν το πεσμένο ηθικό αν και στην περίπτωση που είσαι αυτό που νομίζεις δεν έχεις ανάγκη  καμία ευχή. Αλλά είσαι; 

   Ok. Δεν επιμένω. Όχι μόνο είσαι αλλά  σε μια επίδειξη ανιδιοτελούς μεγαλείου βγαίνεις στην αντεπίθεση και  εύχεσαι και στους άλλους τα πάντα-όλα.

    Ρε που τα πουλάς αυτά;

   Οι ευχές αποκοιμίζουν το δαιμόνιο και τους κάνουν να εγκαταλείπονται στα νήματα του μεταφυσικού. Είναι σαν αυτοσχέδιες προσευχές με αποδέκτη  τα αυτιά τους, και μόνο. Αυτό σίγουρα το ξέρεις! Δεν είναι λίγο τραγικό να αρχίζουμε όλοι τα μαξιμαλιστικά - ΣΥΡΙΖΑικά ευχετήρια διαγγέλματα και τις περφεξιονιστικές προπόσεις, αν και παγιδευμένοι στα ίδια αόρατα, προσωπικά κλουβάκια,  πολλές πρωτοχρονιές τώρα; 

  Eυχόμαστε τα πάντα στους άλλους με την ασφαλή βεβαιότητα ότι δεν θα πραγματοποιηθούν. Θα ευχόμασταν με την ίδια ευκολία  αν ξέραμε ότι οι θετικές κατάρες  ίσως πιάσουν και ο αποδέκτης της ευχής από το επόμενο κιόλας δευτερόλεπτο κινδυνεύει να έχει ό,τι ποθήσει, να πιάσει το τζόκερ και να ζήσει αιώνια; 

  Αν ο θεός  μας ζητούσε φακελάκι 50 ευρώ για να κάνει πραγματικότητα  την κάθε μας ευχή, πόσα 50ευρά θα σπαταλούσαμε υπέρ του υποτιθέμενου αποδέκτη;

    Σε πιάσαν οι τσιγκουνιές βλέπω!   Ψάχνεις τις τσέπες  μετράς τα ψιλά σου και δεν βγαίνεις; Εσύ πριν υποσχόσουν τα πάντα και τώρα τσιγκουνεύεσαι 50 ευρώ; Οξύμωρο!

    Αλλά να μου πεις γιατί  να απαιτώ συνέπεια; Κανείς μας δεν έχει αντικειμενική αντίληψη του εαυτού του, πόσο μάλλον των ευσεβών  του πόθων. 

  Υπάρχει έγκυρο  ψυχολογικό τεστ, από αυτά που  πουλάνε στα περίπτερα, στο οποίο ο κάθε ερωτώμενος καλείται, μεταξύ άλλων, να περιγράψει το πρώτο και κατόπιν το δεύτερο ζώο που του έρχεται στο μυαλό. Άπαντες, αφού πρώτα αναφέρουν το λιοντάρι, την τίγρη, τον αετό ή το άλογο κατόπιν επιλέγουν σκυλάκια, σκιουράκια, κουτσομούρες και πέστροφες.

   Όχι, κοάλα είσαι η πρώτη που απαντάς.   Η επιλογή του πρώτου ζώου θα μπορούσε να ταυτιστεί με την ιδανική εκδοχή του εαυτού μας, με αυτό που αν δεν μας δέσμευαν  οι φυσικοί περιορισμοί και τα πρέπει θα θέλαμε ή νομίζουμε, ατυχώς, ότι είμαστε. Είναι αυτό που  δυνητικά ερωτευόμαστε αλλά που ποτέ το ταίρι μας δεν θα μπορέσει να αποδώσει σαν υπόσχεση, μετά το πέρας του πρώτου εξαμήνου.

   Και αφού βγάλαμε την υποχρέωση επιλέγουμε, κατόπιν,  για δεύτερη φορά κάτι πιο ρεαλιστικό. Αυτό που τελικά είμαστε.    Κακά τα ψέματα, το λες και αναγκαστική προσγείωση στο έδαφος του υποσυνείδητου.

     Μη δυνάμενος, λοιπόν,  να βρω πιο εύστοχη και διδακτική ευχή,  πίνω και
    σας εύχομαι να γίνετε
    αυτό που νομίζετε
    ότι είστε! 

  Και στα δικά μου.

 Χικ! 





Πηγή: www.lifo.gr

"ΤΟ ΔΩΡΟ ΤΩΝ ΜΑΓΩΝ" ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ



Ο καταξιωμένος Αμερικανός συγγραφέας O'Henry συναντά την ελληνική κρίση 110 χρόνια μετά την έκδοση της γνωστής Χριστουγεννιάτικης ιστορίας του "Το Δώρο των Μάγων". 

Από τον ΑΡΗ ΔΗΜΟΚΙΔΗ

Πρόκειται για την κινηματογραφική μεταφορά της ομώνυμης ιστορίας στην εποχή όπου όλα καταρρέουν, εκτός ίσως από τον ρομαντισμό.
 Η ταινία απέσπασε πρόσφατα το πρώτο βραβείο στο Micro μ Film Festival, κερδίζοντας το Βραβείο Κοινού Καλύτερης Μικρού Μήκους Ταινίας 2015 από 9 πόλεις σε όλη την Ελλάδα.
   Το έργο περιγράφει την ιστορία ενός ζευγαριού στην απελπισμένη αναζήτηση του να πάρει ο ένας δώρο στον άλλον καθώς πλησιάζουν οι γιορτές. Η Ντέλλα είναι μία νεαρή γυναίκα περιορισμένου εισοδήματος που είναι αποφασισμένη να πάρει δώρο στον σύντροφο της, την παραμονή των Χριστουγέννων. Για να το καταφέρει αυτό, αποφασίζει να πουλήσει τα μαλλιά της. Στο τέλος όμως η θυσία της μπορεί να αποδειχθεί μάταιη.  

 Πρωταγωνιστούν οι Έλσα Σίσκου, Αλέξανδρος Βοζινίδης, Ελένη Μακίσογλου, Δήμητρα Μπάτζιου και Κωνσταντίνα Τσιάπου. Το έργο είναι μία παραγωγή της Keys of Art, ενώ το σενάριο και την σκηνοθεσία υπογράφει η Ισμήνη Δασκαρόλη.

Λέει η σκηνοθέτιδα Ισμήνη Δασκαρόλη: 

 Με το "Δώρο των Μάγων" ήρθα σε επαφή όταν ήμουν παιδί και από τότε που ήθελα να ασχοληθώ με το σινεμά, ήθελα να το μεταφέρω σε μία μικρού μήκους.   Αρχικά ο στόχος ήταν να γυριστεί στην εποχή που διαδραματίζεται η πρωτότυπη ιστορία του O'Henry, δηλαδή στις αρχές του 1900. Καθώς πλησίαζε όμως η κρίση και οι συνέπειες της για την ελληνική κοινωνία, συνειδητοποίησα ότι η αξία της στο σήμερα είναι ισχυρότερη.

Ξεκινήσαμε τα γυρίσματα τα Χριστούγεννα του 13' και υπήρξα πολύ τυχερή διότι σύντομα συγκροτήθηκε μία εξαιρετικά ικανή και πρόθυμη ομάδα γύρο μου, που στήριξε το εγχείρημα με θέρμη, υπομονή και χαρακτήρα.
   Το έργο εν τέλει ταξίδεψε σε διεθνή φεστιβάλ και μας χάρισε την πρώτη μας διάκριση στο Micro μ Film Festival, με το βραβείο κοινού, που ήταν πολύ συγκινητικό. Ο στόχος του έργου για μένα είναι η υπενθύμιση του ουσιαστικού στοιχείου που επιβιώνει μεταξύ μας σε εποχές λιτότητας αλλά και που αποτελεί την λύση για το πως μπορούμε να τις υπερβούμε.
   Οι κεντρικοί χαρακτήρες βρίσκονται απέναντι από έναν κόσμο που καταρρέει και αποφασίζουν να δράσουν ούτως ώστε να μην συμβιβαστούν.  
     Προσωπικά για μένα το clue της ιστορίας βρίσκεται στην τελευταία παράγραφο του έργου, όπου ο αφηγητής απευθύνεται στους σοφούς της εποχής και οριοθετεί την σημασία του "Μάγου" και του "σοφού". Όλη η ιστορία είναι μία πάλη μεταξύ της σωφροσύνης και της πραγματικής σοφίας, για αυτό και θεωρώ πως το πρωτότυπο έργο παραμένει τόσο διαχρονικό αλλά και επίκαιρο.







Πηγή: www.lifo.gr

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...