Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

ΟΛΥΜΠΟΣ ΑΨΑΛΟΥ - ΑΣ ΠΡΟΜΑΧΟΙ 5 - 1


Αποφασιστικό βήμα για την παραμονή στην Α1 κατηγορία έκανε ο Όλυμπος Αψάλου, κερδίζοντας στην έδρα του την αγνώριστη σήμερα ομάδα του ΑΣ Πρόμαχοι με το ευρύ σκορ 5-1.

Ρεπορτάζ: Άλεξ Αμπάρης "Π.Ν."

Οι γηπεδούχοι ήταν ορμητικοί και δεν άφησαν περιθώριο αντίδρασης στους Προμαχιώτες οι οποίοι αγωνίστηκαν με αμυντικές διαθέσεις παίζοντας την ρώσικη ρουλέτα του τεχνικού οφσάιντ, χωρίς όμως να καταφέρουν να ανασχέσουν τις επιθέσεις των ταχύτατων επιθετικών του Ολύμπου.
Τελικά το 5-1 κρίνεται δίκαιο αποτέλεσμα, με τις δυο ομάδες να καταστρώνουν τα σχέδια για το μέλλον τους, κοιτάζοντας τον επόμενο αγώνα.

Η διακύμανση του σκορ:
1-0 στο 15’ με χτύπημα πέναλτι του Παπαδόπουλου, πέναλτι που κέρδισε ο Τσολερίδης.
2-0 στο 17’ όταν από λάθος της άμυνας των Προμάχων, ο Φαφούτης κλέβει την μπάλα και πλασάρει τον Ξυλουργίδη.
3-0 στο 47’ με πλασέ του Μανελίδη μέσα από την μεγάλη περιοχή.
4-0 στο 71’ όταν ο Γ. Κόγιος γίνεται κάτοχος της μπάλας ύστερα από απόκρουση του Ξυλουργίδη και στην επαναφορά σκοράρει.
4-1 στο 81’ πετυχαίνει το γκολ της τιμής για τους φιλοξενούμενους ο Τρίψης με πλασέ.
5-1 στο 88’ όταν ύστερα από άψογο συνδυασμό των παικτών της Αψάλου, ο Μανελίδης πλασάρει γράφοντας το τελικό σκορ.

Από τον πολύ καλό σήμερα Όλυμπο διακρίθηκαν οι Τσολερίδης, Μανελίδης και Φαφούτης.
Από τον ΑΣ Πρόμαχοι διασώθηκαν οι Σαμαράς, Ιλ. Μούγιος και Ιωαν.Σέλκος.

Η διαιτησία του κυρίου Καρυπίδη (Κουπαράνη, Αλατζάς) ήταν πολύ καλή με ελάχιστα λάθη.

ΟΛΥΜΠΟΣ ΑΨΑΛΟΥ: Σέλκος, Παποδόπουλος, Καραμπατάκης, Σταυρουλάκης, Γρηγοριάδης, Γ. Κόγιος, Τσολερίδης, Μανελίδης, Φανιάδης, Φαφούτης, Μπογόϊτσης. 
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Τσολερίδης.

ΑΣ ΠΡΟΜΑΧΟΙ: Ξυλουργίδης, Σαμαράς, Δίος(Γ. Σέλκος), Ιλ.Μούγιος(Στελής Σατζάκης), Ρατσίτσκας, Ιωαν.Σέλκος, Παπαδόπουλος(Μεσκίνης), Αμπάρης, Προίκος, Τρίψης, Ν. Νάνος.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Σαμαράς.





















ΒΕΛΤΙΩΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΟΔΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΛΜΩΠΙΑΣ


Τον Αρχάγγελο επισκέφθηκε το πρωί της Κυριακής ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Σίμο Σωτηριάδη, τον Αντιδήμαρχο κ. Στέφανο Αβραμίκα και τον Αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑ κ. Γιώργο Γούδη.

Στον ορεινό οικισμό του Αρχαγγέλου υλοποιούνται το τελευταίο διάστημα έργα στην πλατεία του χωριού για λειτουργικούς κυρίως λόγους. Συγκεκριμένα, πραγματοποιείται μεταβολή σε κάποια σημεία του οδοστρώματος από πλακόστρωτο σε άσφαλτο, καθώς παρατηρούνται εδώ και πολλά χρόνια καταστροφές λόγω των οχημάτων μεγάλου βάρους που περνούν συχνά από το σημείο.

Με αυτόν τον τρόπο, διατηρείται ο παραδοσιακός χαρακτήρας του οικισμού και ταυτόχρονα διευκολύνεται η διέλευση των οχημάτων και γίνεται ένα σημαντικό βήμα για την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.






ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΕΤΟΧΩΡΙΟΥ


Η ανάδειξη των παραδοσιακών οικισμών (Άνω Γαρέφι, Αετοχώρι, Περίκλεια, Αρχάγγελος) είναι βασικός στόχος της Δημοτικής Αρχής μέσω προγραμμάτων για την ανακαίνιση και ανάπλαση των παραπάνω. Η σύνδεση του χθες με το σήμερα οδηγεί στην ανάδειξη αυτών των τοποθεσιών με στόχο όχι μόνο την προσέλκυση τουριστών αλλά και την παρουσίαση της πολιτιστικής τους ταυτότητας. Είναι μία άλλη μορφή τουριστικής προβολής που μπορεί να γνωρίσει ιδιαίτερη άνθιση και δυναμική.

Προς αυτή την κατεύθυνση, ολοκληρώθηκε η κατασκευή της παραδοσιακής πλατείας Αετοχωρίου, προϋπολογισμού 186.530 ευρώ, την οποία επισκέφθηκε ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος μαζί με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Σίμο Σωτηριάδη και τον Αντιπρόεδρο της Δ.Ε.Υ.Α. κ. Γιώργο Γούδη.
Το συγκεκριμένο έργο εντάσσεται στα πλαίσια διασυνοριακού προγράμματος και σημαντική ήταν η συμβολή του Αρχιτέκτονα κ. Νίκου Τσίμα στην εξασφάλισή του και στον γενικότερο σχεδιασμό του, καθώς επίσης και της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου μας.

Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος, «Η ανατολική Αλμωπία έχει τεράστιες δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης και εμείς ως Δημοτική Αρχή σκοπεύουμε να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Με τη συνεργασία και των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στο άθλημα της ορειβασίας, μπορούμε να αναδείξουμε και αυτή την δυνατότητα που δίνει ο τόπος μας στους επισκέπτες».

Επιπλέον, ο Δήμαρχος κατά την επίσκεψή του είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με κατοίκους του χωριού, οι οποίοι εξέφρασαν τον προβληματισμό τους κυρίως για το κακό οδικό δίκτυο εντός του οικισμού, ενώ παράλληλα συζήτησε μαζί τους για κάποιες μικρές δυσλειτουργίες που παρουσιάζει το έργο της νέας πλατείας και οι οποίες αναμένεται να διευθετηθούν το επόμενο διάστημα σε συνεργασία με τον εργολάβο και την τεχνική υπηρεσία του Δήμου.







ΕΜΜΟΝΗ ΜΕ ΤΙΣ ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΤΡΟΦΕΣ - ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΟΡΘΟΡΕΞΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΚΟ

Εμμονή με τις υγιεινές τροφές -Τι είναι η ορθορεξία και γιατί μας κάνει κακό [εικόνες]
Αν και υγιεινή διατροφή έχει θετικό αντίκτυπο στην υγεία των ανθρώπων, η εμμονή με αυτή είναι καταστροφική.
Επιστήμονες και δημοσιεύματα παρακινούν καθημερινά τους ανθρώπους να τρώνε σωστά και να γυμνάζονται, δίνοντας τους ώθηση να ξεκινήσουν μια πιο υγιεινή ζωή.
Τι συμβαίνει, όμως, όταν αυτή η τάση για σωστή διατροφή, γίνεται μανία;
Ο Στβ Μπράτμαν, το 1996, έκανε λόγο για μια νέα διατροφική διαταραχή, την ορθορεξία, που ορίζεται ως «μια παθολογική εμμονή με την κατανάλωση υγιεινών τροφών».
Η Λόρνα Γκάρνερ, γενική διευθύντρια του φιλανθρωπικού οργανισμού για τις διατροφικές διαταραχές Beat, εξηγεί τι ακριβώς είναι η ορθορεξία.
«Πρόκειται για μια συγκεκριμένη στάση απέναντι στην τροφή, την προετοιμασία των προϊόντων με έναν ορισμένο τρόπο, θεωρώντας πως κάποια από αυτά είναι επιβλαβή και πρέπει να αποφευχθούν», αναφέρει.
«Ο πάσχων δίνει μεγαλύτερη σημασία στην ποιότητα των τροφίμων, που καταναλώνει, απ' ότι στην καριέρα ή τις σχέσεις του», προσθέτει.
Από την πλευρά του, ο Σαμ Τόμας, ιδρυτής και διευθυντής του Men Get Eating Disorders Too (MGEDT), τονίζει πως όλο και περισσότεροι άνθρωποι έρχονται στο κέντρο τους και μιλούν ανοικτά για τις εμπειρίες του με την ορθορεξία.
«Τις περισσότερες φορές η ορθορεξία ξεκινά αθώα με την επιθυμία να τρώμε υγιεινά, με την παραπληροφόρηση, ωστόσο, σχετικά με τις σωστές τροφές είναι πρόβλημα», εξηγεί.
«Με την πάροδο του χρόνου, η εμμονή για το τι είναι υγιεινό διαστρεβλώνεται και οδηγεί στον περιορισμό τροφών και επηρεάζουν την σωματική υγεία», προσθέτει.
Σε περίπτωση που κάποιος καταλάβει πως πάσχει από ορθορεξία, ο κ. Τόμας συμβουλεύει την άμεση επίσκεψη σε έναν εξειδικευμένο επαγγελματία.
«Είναι σημαντική η βοήθεια ενός ειδικού. Μπορεί να δώσει συμβουλές και να ετοιμάσει ένα συγκεκριμένο διαιτολόγιο», λέει.


Πηγή: www.iefimerida.gr

"FUOCOAMMARE": Η ΧΡΥΣΗ ΑΡΚΤΟΣ ΣΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

 EPA/JENS KALAENE
Την Χρυσή Άρκτο καλύτερης ταινίας του φεστιβάλ κινηματογράφου του Βερολίνου απέσπασε το ντοκιμαντέρ ιταλικής παραγωγής "Fuocoammare" του Τζιανφράνκο Ρόσι, που πραγματεύεται το δράμα των προσφύγων στη Λαμπεντούζα στην Ιταλία.
Το ντοκιμαντέρ περιγράφει την καθημερινότητα των κατοίκων της νήσου και εκείνης των χιλιάδων προσφύγων που φθάνουν διά θαλάσσης σε καταστροφικές συνθήκες, πολλοί εκ των οποίων χάνουν την ζωή τους.
«Ελπίζω ότι αυτή η ταινία θα μπορέσει να συμβάλει προκειμένου να γίνει κατανοητό ότι δεν είναι φυσιολογικό οι άνθρωποι να πεθαίνουν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους προς την πατρίδα μας» δήλωσε ο Ρόσι αφού παρέλαβε το βραβείο του, το οποίο αφιέρωσε στους «ανθρώπους της Λαμπεντούζα».
«Αυτή τη στιγμή όλες μου οι σκέψεις βρίσκονται σε εκείνους τους ανθρώπους που δεν κατάφεραν ποτέ να φθάσουν στη Λαμπεντούζα» προσέθεσε ο σκηνοθέτης, που είχε τιμηθεί με τον Χρυσό Λέοντα στη Βενετία για ένα άλλο του ντοκιμαντέρ, το "Sacro GRA".
Reuters


ΑΝ Ο ΕΡΩΤΑΣ ΕΙΧΕ ΛΟΓΙΚΗ...



Από την αναγνώστρια της Lifoland Ιωάννα Ι. 

Αν ο έρωτας είχε λογική :

 Θα ερωτευόσουν το παιδί που σου φέρνει τυρόπιτες στο γραφείο και σε κοιτάει στα μάτια έτοιμος να ζητήσει την άδεια από τη μαμά σου να σε συνοδέψει σε χορό του Λυκείου. (οκ, βλέπω πολλές αμερικανιές)

   Θα διάλεγες να ερωτευτείς αυτόν που είναι εδώ. (όπου εδώ και χώρος και τρόπος) 

  Θα ήξερες πως να εκφράσεις (ο)τι νιώθεις και δε θα σε πρόδιδαν τα μάτια.

   Θα διάλεγες αυτό που πονάει λιγότερο ή και καθόλου. 

  Θα ήξερες τι σε περιμένει και θ' αγνοούσες την προσμονή. 

  Θα βίωνες την ταχύτητα, αλλά θα έχανες την ένταση.

   Θα (μου) εξηγούσε πως γίνεται να επιβιώσει άνθρωπος χωρίς καληνύχτα. 

  Θα ήξερες γιατί & για τι ερωτεύτηκες. (Κοίτα τον άλλον μπορείς να τον ερωτευτείς και μόνο από τον τρόπο που αναπνέει, μην ψάχνεις λογική.)

   Θα κοιμόσουν με κινητό σε ακτίνα μεγαλύτερη των 10εκ. (κλειστό ή στο αθόρυβο). (Οι ειδικοί λένε να απομακρύνουμε το κινητό από το κρεβάτι κατά τη διάρκεια της νύχτας. Εντάξει, από ακτινοβολία θα πάμε ή από έρωτα. Ας είναι)

   Θα ήθελες να περνάει τέλεια μακριά σου και θα μπορούσες να κάνεις το ίδιο κι εσύ. (μια ωδή στις θεωρίες της Μαλβίνας)

   Θα υπήρχε σπίθα, αλλά δεν θα υπήρχε φωτιά.

   Θα (σε) ακουμπούσε(ς), αλλά δε θα (σε) άγγιζε(ς)

 Θα ήξερα τι να κάνω και δε θα τα έγραφα όλα αυτά. 





Πηγή: www.lifo.gr

ΤΗΣ ΕΚΑΝΕ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΑΜΟΥ ΚΡΑΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ



Δύτες της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης βούτηξαν το πρωί στα νερά του Θερμαϊκού Κόλπου, μπροστά από το ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλλάς", για να ανασύρουν το γλυπτό "Φεγγάρι στην Ακτή", του καλλιτέχνη Παύλου Βασιλειάδη.

 Το γλυπτό το περασμένο Σάββατο έγινε στόχος βανδάλων, καθώς οι δράστες λύγισαν τον κορμό του. Λίγες ώρες αργότερα, οι άγνωστοι "αποτελείωσαν" το έργο τους καθώς φρόντισαν να πετάξουν το "Φεγγάρι" μέσα στη θάλασσα.
 Οι δύτες που βούτηξαν το πρωί στο Θερμαϊκό αρχικά εντόπισαν το "Φεγγάρι", στη συνέχεια το έδεσαν με ιμάντα, και το ανέλκυσαν με τη βοήθεια γερανού.
 Η όλη επιχείρηση κράτησε περίπου μισή ώρα και την επίβλεψη είχε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Εργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς.

 Το γλυπτό μεταφέρθηκε σε χώρο του Δήμου Θεσσαλονίκης προκειμένου να επισκευαστεί.

   Μια ωραία στιγμή που ακολούθησε μετά την επιχείρηση κατεγράφη από το thestival.gr. Ένα από τα μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης που συμμετείχε στην επιχείρηση, μόλις ανέβηκε το "Φεγγάρι" στην παραλία, έκανε πρόταση γάμου στην αγαπημένη του, κρατώντας το στα χέρια.

   Το γεγονός κατέγραψε με τον φακό του ο Themis Doukas (Θέμης Δούκας):  






   Πηγή: www.lifo.gr

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΙ i ΤΩΝ iPHONE;


Οι πολλαπλές έννοιες του εμβληματικού γράμματος της Apple 

Αν και η στρατηγική branding της πολυτιμότερης μάρκας στον κόσμο, της Apple, αρχίζει να το αφήνει πίσω της, το εμβληματικό γράμμα "i" που κοσμεί εδώ και χρόνια -συγκεκριμένα από το 1998 όταν πρωτολανσαρίστηκε με τα iMac-  τα προϊόντα της, δεν είχε γίνει ποτέ σαφές στον κόσμο ποιά λέξη αντιπροσώπευε.

   Όταν, επί ηγεσίας του Steve Jobs, το "i" έκανε την εμφάνισή του στα προϊόντα, ο ηγέτης της Apple το είχε συνδυάσει με το Internet, και την σαρωτική επίδραση που είχε στη ζωή του δυτικού κόσμου επάνω στην αλλαγή της χιλιετίας. Το "i", των iMac, των iBook και των iPods, σηματοδοτούσε την νέα εποχή της Apple, αναφέρει ο δημοσιογράφος Andrew Griffin του Independent.

   Στην ιστορική πια παρουσίαση του iMac, το 1998, ο Steve Jobs είχε πει ότι ο υπολογιστής αυτός στόχευε στην "νούμερο ένα προτεραιότηα όλων των καταναλωτών: το internet". 

   Όμως, τότε, σε ένα από τα slide της παρουσίασής του ο Jobs είχε δείξει και μια σειρά ακόμα λέξεις που αντιπροσώπευε το "i":  



Ιντερνετ,
 μοναδικότητα,
 εκπαίδευση,
 πληροφόρηση,
 έμπνευση.  

 Από εκείνη την χρονολογία-σταθμό  ακολουθούμενη και από το 2007 οπότε και παρουσιάστηκε το πρώτο iPhone, το "i" έμελλε να γίνει ένα γράμμα ταυτόσημο με τα προϊόντα της Apple, τα οποία κοσμεί ακόμα, αλλά σιγά σιγά αρχίζει να χάνει την λάμψη του, όπως αρκετά ευρήματα του marketing.

    Τα νέα προϊόντα της Apple (Apple Watch, Apple TV) δεν συμπεριλαμβάνουν το "i" στην ονομασία τους, αφού πλέον θεωρείται δεδομένο ότι είναι συνδέονται με το Internet, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μεταφέρουν στο DNA τους και τις υπόλοιπες έννοιες με τις οποίες συνέδεσε την Apple, ο Steve Jobs. 




Πηγή: www.lifo.gr

ΤΟ "10ο ΚΑΡΑΤΖΟΒΙΤΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ" ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ



Φέτος το 10ο Καρατζοβίτικο Καρναβάλι Αλμωπίας γιορτάζει,γίνεται 10 ετών!!!!!!
 Μετά από τόσα χρόνια μοναξιάς η αγαπημένη μας πιπεριά πλέον έχει "φίλο" και θα σβήσουν μαζί τα 10 κεράκια και θέλουν να είμαστε ΟΛΟΙ μαζί.
 Τα λέμε..........ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΜΑΡΤΙΟΥ !!!!!!!

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...