Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΚΥΛΑΚΙ - ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ;


Στα νότια των Προμάχων, βρέθηκε το εικονιζόμενο συμπαθέστατο και παιχνιδιάρικο σκυλάκι.
Έχει καφέ κόκκινο λουρί βόλτας και η ουρά του είναι κομμένη.

Αν ενδιαφέρεται αυτός που τον έχασε ή αν κάποιος γνωρίζει τον ιδιοκτήτη του, παρακαλείται να επικοινωνήσει με τα Προμαχιώτικα Νέα.

UPDATED.
Ο ιδιοκτήτης βρέθηκε.



ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΛΑΕΚ 1-25 ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΕΒ Ν. ΠΕΛΛΑΣ


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ       
 & ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ Ν. ΠΕΛΛΑΣ
 ΠΕΛΛΗΣ 11  ΕΔΕΣΣΑ
  T.F. : 2381027367
  e-mail:seebpellas@yahoo.gr
                                   Έδεσσα  24-2-2016


Ολοκληρώθηκε το σεμινάριο ΛΑΕΚ 1-25 που οργάνωσε το Σωματείο Εμπόρων Επαγγελματιών  και  Βιοτεχνιών Ν. Πέλλας με θέμα «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ - ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ / INTERNET - E-MAIL - SOCIAL MEDIA  ». Μέσα από το πρόγραμμα κατάρτισης 32 ωρών οι καταρτιζόμενοι βελτίωσαν τις γνώσεις τους  στην ορολογία διαδικτύου του ιντερνετ , στην ορολογία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ,δημιουργία αποστολή /λήψη μηνύματος στο e-mail  ,και στα social media ,facebook,twitter και linkedin.Το σεμινάριο  παρακολούθησαν  εργαζόμενοι από τις επιχειρήσεις των  μελών του σωματείου μας .Οι καταρτίσεις  συνεχίζονται , για  περισσότερες πληροφορίες στα γραφεία μας   Πέλλης 11 καθημερινά από τις  11.00 – 13.00 μ.μ.  και στο τηλέφωνο 2381027367.


                                                                                 Το Δ.Σ.
                                  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                          ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


                                ΓΑΛΑΝΟΣ ΠΕΤΡΟΣ                                                     ΚΑΡΤΑ ΧΡΥΣΗ

ΕΡΓΑ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΟΜΒΡΙΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΙΔΑΙΑ



Έργα απορροής όμβριων υδάτων βρίσκονται σε εξέλιξη στον Δήμο Αλμωπίας.
Συγκεκριμένα, στα πλαίσια του τεχνικού προγράμματος 2015 κατασκευάζονται φρεάτια σε πολλά σημεία της Αριδαίας.

 Αυτά είναι μπροστά στο κτίριο της Ευξείνου Λέσχης, μπροστά στην εκκλησία των Αγίων Νικάνδρου και Ιωαννίκιου, μπροστά στην τοπική υπηρεσία ΟΑΕΔ, στον κόμβο στην δυτική είσοδο της πόλης, στην Λεωφόρο Ξενιτίδη μπροστά στο ΔΑΚ.
Στα παραπάνω σημεία σημειωνόταν για πολλά χρόνια πλημμύρες κάθε φορά που έβρεχε, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα.

Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος, «άλλη μια παρέμβαση προς όφελος των πολιτών, παίρνει σάρκα και οστά. Η Δημοτική Αρχή συνεχίζει να εργάζεται με στόχο την βελτίωση της καθημερινότητας των Δημοτών. Δουλεύουμε και κάνουμε πράγματα που για πολλά χρόνια λίμναζαν, δεν μένουμε στα λόγια».

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ




ΑΝΤΟΝ ΤΣΕΧΩΦ "ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ" (Απόσπασμα)



        Χτύπησεν η ώρα τρεις. Ο τραπεζίτης έβαλε τ' αφτί του ν' αφουγκραστεί. Στο σπίτι, όλοι κοιμόντουσαν και το μόνο που ακουγόταν ήταν οθόρυβος έξω από τα παράθυρα που κάνανε τα παγωμένα από το κρύο δέντρα, να γέρνουν ακατάπαυστα από 'δω κι από κει. Προσπαθώντας να μη βγάλει μήτε άχνα, πήρε από το χρηματοκιβώτιο το κλειδί της φυλακής, που επί δεκαπέντε χρόνια δεν άνοιξε ποτέ, φόρεσε το παλτό του και βγήκεν από το σπίτι.
        Έξω ήτανε σκοτεινιά κι έκανε κρύο. Έβρεχε. Στο αλσύλλιο φυσούσε με βουή, δυνατός, υγρός αγέρας. Ο τραπεζίτης προσπαθούσε να εντείνει την όρασή του, αλλά δεν έβλεπε μήτε γη, μήτε τα λευκά αγάλματα, μήτε τα δέντρα, μήτε τη πτέρυγα. Πλησιάζοντας προς το μέρος της, φώναξε δυο-τρεις φορές τον φύλακα. Απάντηση καμμιά. Ήτανε φανερό πως είχε πάει να καλυφθεί από τη κακοκαιρία και τώρα θα κοιμότανε κάπου στη κουζίνα ή στο θερμοκήπιο.
        "Αν έχω το κουράγιο να κάμω αυτό που σκοπεύω", σκέφτηκεν ο γέρος, "οι υποψίες θα πέσουνε πρώτα απ' όλα στον φύλακα". Και ψηλαφώντας στο σκοτάδι τα σκαλοπάτια και τη πόρτα, μπήκε στον προθάλαμο της πτέρυγας. Προχώρησε λίγο χωρίς να βλέπει και βρέθηκε σ' ένα μικρό δωμάτιο. Άναψε ένα σπίρτο. Δεν υπήρχε ψυχή. Είδε μόνο το κρεβάτι χωρίς στρώμα, ενώ στη γωνιά μαύριζε μια μαντεμένια σόμπα. Οι σφραγίδες στη πόρτα που οδηγούσε στο δωμάτιο του φυλακισμένου, ήταν άθικτες. Όταν έσβησε το σπίρτο, ο γέρος, τρέμοντας από τη ταραχή, κοίταξε στο παραθυράκι.
        Μες στο δωμάτιο φώτιζεν αμυδρά ένα κερί. Ο ίδιος ο φυλακισμένος καθότανε κοντά στο τραπέζι. Φαινόταν μόνον η ράχη του, τα μαλλιά και τα πόδια. Πάνω στο τραπέζι, στα δυο καθίσματα και στο χαλί κοντά στο τραπέζι, βρίσκονταν ανοιχτά βιβλία. Πέρασαν πέντε λεπτά κι ο φυλακισμένος δε κουνήθηκε διόλου. Τα δεκαπέντε χρόνια στη φυλακή τονε δίδαξαν να κάθεται ακίνητος. Ο τραπεζίτης χτύπησε με το δάχτυλο στο παράθυρο, αλλά ο φυλακισμένος δεν απάντησε στο χτύπο, μήτε με μια κίνηση. Ο τραπεζίτης τότε έβγαλε προσεχτικά τις σφραγίδες από τη πορτάκι έβαλε το κλειδί στη κλειδωνιά. Από τη σκουριασμένη κλειδαριά ακούστηκε ένας βραχνός ήχος κι η πόρτα άνοιξε. Ο τραπεζίτης περίμενε πως θ' ακουστεί αμέσως κραυγή έκπληξης και βήματα, μα περάσανε δυο-τρία λεπτά και μέσα ήταν ησυχία όπως πριν. Αποφάσισε να μπει στο δωμάτιο.
        Στο τραπέζι καθόταν ακίνητος ένας άνθρωπος που δεν έμοιαζε με τους συνηθισμένους. Ήτανε σκελετός τυλιγμένος εφαρμοστά με δέρμα, είχε μακρυά σγουρά μαλλιά όπως οι γυναίκες και τραχύμαλλη γενειάδα. Το χρώμα στο πρόσωπό του ήτανε κίτρινο μ απόχρωση χωματένια, τα μάγουλα βαθουλωτά, η ράχη μακρουλή και στενή και το χέρι που κρατούσε το μαλλιαρό κεφάλι ήτανε τόσο λεπτό κι αδύνατο, που, όταν το κοίταζες ένιωθες φρίκη. Τα μαλλιά του λάμπανε σαν ασήμι και κοιτάζοντας το γεροντικό κι εξαντλημένο πρόσωπο, κανείς δε θα πίστευε πως ήταν μόνο σαράντα ετών. Κοιμόταν... Μπροστά στο γερμένο κεφάλι του, πάνω στο τραπέζι, ήταν ένα φύλλο χαρτιού, που 'χε κάτι γραμμένο με ψιλά γράμματα.
        "Απαίσιος άνθρωπος!" σκέφτηκεν ο τραπεζίτης. "Κοιμάται και στα όνειρά του ίσως βλέπει εκατομμύρια! Αρκεί να πάρω αυτό τον μισοπεθαμένο, να τονε πετάξω στο κρεβάτι και να τονε πνίξω απλά με το μαξιλάρι. Ακόμα κι η πιο ευσυνείηδητη πραγματογνωμοσύνη δε πρόκειται να βρει σημάδια βίαιου θανάτου. Αλλά για να δούμε τι γράφει εδώ..." 'Απλωσε το χέρι, πήρε από το τραπέζι το χαρτί και διάβασε τα εξής:

        "Αύριο στις δώδεκα το μεσημέρι, παίρνω την ελευθερία μου και το δικαίωμα να επικοινωνώ με τους ανθρώπους ξανά. Προτού όμως αφήσω τούτο το δωμάτιο και προτού δω τον ήλιο, θεωρώ αναγκαίο να σας πω λίγα λόγια. Με καθαρή τη συνείδηση μπρος στον Θεό που με βλέπει, σας δηλώνω πως περιφρονώ και την ελευθερία και τη ζωή και την υγεία κι όλα όσα ονομάζονται στα βιβλία σας αγαθά του κόσμου.
        Επί δεκαπέντε χρόνια σπούδασα προσεχτικά τη ζωή. Είναι αλήθεια πως δεν είδα γη κι ανθρώπους, αλλά διαβάζοντας τα βιβλία σας, γεύτηκα το αρωματικό κρασί, τραγούδησα τραγούδια, κυνήγησα ελάφια κι αγριογούρουνα, αγάπησα γυναίκες... Αιθέριες καλλονές, πλασμένες με τη μαγεία που τους εμφύσησε η μεγαλοφυία των ποιητών σας, μ' επισκέπτονταν τα βράδια σα πανάλαφρο νέφος και μου 'λεγαν ψιθυριστά, θαυμάσια παραμύθια, που μεθούσανε το νου μου. Μες από τα βιβλία σας σκαρφάλωνα στις κορφές του Έλμπορους και του Μονμπλάν, απ' όπου τα πρωινά έβλεπα τον ήλιο ν' ανατέλλει και τα δειλινά να πλημμυρίζει τον ουρανό και τις κορφές των βουνών με το πορφυρό του χρυσάφι. Από κει ψηλά, έβλεπα πως λάμπαν οι αστραπές, όταν πάνω από το κεφάλι μου χαράκωναν εκτυφλωτικά τα νέφη. Έβλεπα πράσινα δάση, λιβάδια, ποτάμια, λίμνες, πόλεις, άκουγα τις Σειρήνες να τραγουδάνε και τους βοσκούς να παίζουνε τις φλογέρες τους, ψηλάφιζα τα φτερά εξαίσιων διαβόλων που 'ρχονταν πετώντας να μιλήσουμε για τον Θεό... Ριχνόμουν μες στην απύθμενην άβυσσο των βιβλίων σας, έκανα θαύματα, σκότωνα, έκαιγα πόλεις, έκανα κηρύγματα νέων θρησκειών, κατακτούσα ολάκερα βασίλεια...
        Τα βιβλία σας μου δώσανε σοφία. Όλα τούτα που για αιώνες δημιουργούσεν η ακούραστη ανθρώπινη σκέψη, στριμωχτήκαν μες στο νου μου, σ' ένα μικρό σβώλο. Ξέρω πως είμαι πιο γνωστικός απ' όλους σας. Περιφρονώ τα βιβλία σας κι όλα τα καλά του κόσμου, περιφρονώ τη σύνεση και τη σοφία. Είν' όλα εφήμερα, ασήμαντα, πλασματικά κι απατηλά. Είναι αρρωστημένη φαντασία. Είστε σοφοί και περήφανοι, αλλά ο θάνατος θα σας εξαφανίσει από προσώπου γης, ακριβώς όπως θα κάνει και με τα ποντίκια, που 'ναι κάτω από το πάτωμα. Όσο για τους απογόνους σας, την ιστορία, την αθανασία των μεγαλοφυών ανθρώπων σας, θα παγώσουν όλα ή θα καούν κι αυτά μαζί με τη γήινη σφαίρα.
Έχετε χάσει τα λογικά σας και δε βαδίζετε στο σωστό δρόμο. Το ψέμμα το δέχεστε σαν αλήθεια και την ασχήμια για ομορφιά. Θα σας έκανεν έκπληξη αν σαν αποτέλεσμα κάποιων συνθηκών, στις μηλιές και στις πορτοκαλιές μεγαλώνανε ξαφνικά αντί καρποί, βατράχια και σαύρες ή αν τα τριαντάφυλλα αρχίζανε ν' αναδίδουν μυρωδιά ιδρωμένων αλόγων. Εκπλήσσομαι λοιπόν, με σας που ανταλλάξατε τον ουρανό με τη γη. Δε θέλω να σας καταλάβω.
        Για να σας αποδείξω στη πράξη τη περιφρόνησή μου σε κάτι με τ' οποίο εσείς ζείτε, αρνούμαι να πάρω τα δυο εκατομμύρια που κάποτε ονειρευόμουνα σα να 'ταν ο παράδεισος και που τώρα καταφρονώ. Για ν' αφαιρέσω από τον εαυτό μου το δικαίωμα αυτό, θα φύγω από δω πέντε ώρες πριν από τον προσυμφωνημένο χρόνο και με τον τρόπον αυτό, θα καταπατήσω τη συμφωνία".

         Αφού τα διάβασεν αυτά ο τραπεζίτης, άφησε το χαρτί στο τραπέζι, φίλησε τον παράξενον αυτόν άνθρωπο στο κεφάλι, άρχισε να κλαίει και βγήκε από τη πτέρυγα. Ποτέ άλλη φορά, ακόμα κι ύστερα από μεγάλες χασούρες στο χρηματιστήριο, δεν αισθανόταν τέτοια καταφρόνεση για τον εαυτό του, όπως τώρα δα. Όταν έφτασε στο σπίτι, ξάπλωσε στο κρεβάτι, αλλά η συγκίνηση και τα κλάματα δε τον αφήναν να κοιμηθεί για πολλήν ώρα.
        Την άλλη μέρα το πρωί, τρέξανε χλωμοί οι φύλακες και του ανακοινώσανε πως ο άνθρωπος που 'μενε στη πτέρυγα, βγήκεν από το παράθυρο στον κήπο, πήγε στην εξώπορτα κι ύστερα κάπου εξαφανίστηκε. Ο τραπεζίτης μαζί με τους υπηρέτες πήγεν αμέσως στη πτέρυγα και διαπίστωσε την απόδραση του φυλακισμένου του. Για να μη προκληθούνε περιττές διαδόσεις, πήρε από το τραπέζι το χαρτί με την απάρνηση κι επιστρέφοντας στο σπίτι του, το κλείδωσε μες στο χρηματοκιβώτιο.

[πηγή: Άντον Τσέχωφ, «Το στοίχημα», Διηγήματα και Μονόπρακτα. Μια επιλογή, μετάφραση Βασίλης Ντινόπουλος, Γιώργος Τσακνιάς, εκδ. Πατάκη, Αθήνα 2004, σ. 48-53]

http://ebooks.edu.gr

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ Π.Ε. ΠΕΛΛΑΣ ΣΤΗΝ DETROP BOUTIQUE 2016


Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Θεόδωρος Θεοδωρίδης: Καλή επιτυχία στις επιχειρήσεις που θα προβάλλουν τα εκλεκτά προϊόντα της Πέλλας


Συμμετοχή της Π.Ε. Πέλλας στην Detrop Boutique 2016


Στην 25η Διεθνή Έκθεση Τροφίμων, Ποτών, Μηχανημάτων, Εξοπλισμού και Συσκευασίας «Detrop Boutique», θα συμμετέχει η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, στο ενιαίο περίπτερο (περίπτερο 12) της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η έκθεση διοργανώνεται από τη HELEXPO, από τις 26 έως τις 29 Φεβρουαρίου 2016, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης ανέφερε τη σημασία της προβολής των προϊόντων που παράγονται στην Π.Ε. Πέλλας από τις τοπικές επιχειρήσεις. Επίσης, ο κ. Θεοδωρίδης τόνισε, ότι η στήριξη και ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από χρηματοδοτικά προγράμματα που έχει στη διάθεσή της η Περιφέρεια αλλά και η Αναπτυξιακή Πέλλας, ώστε, να επενδύσουν με τη σειρά τους στην εξωστρέφεια αποτελεί αναπτυξιακή προτεραιότητα. Η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας συμμετέχει σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις, πραγματοποιεί παράλληλες δράσεις και έρχεται σε επαφή με αναπτυξιακούς και παραγωγικούς φορείς του εσωτερικού και εξωτερικού για την προώθηση των ποιοτικών προϊόντων, σε συνεργασία με τους τοπικούς επιχειρηματίες.

Οι δεκατέσσερις (14) επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Π.Ε. Πέλλας και θα συμμετέχουν στη διοργάνωση είναι: 

Κ. ΓΙΑΓΚΟΥΛΑΣ & ΣΙΑ ΟΕ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΑΛΛΑΝΤΟΠΟΙΙΑ (ΜΑΚΑΛ)
ΒΙΟΑΓΡΟΣ Α.Ε
ΚΤΗΜΑ “ΣΚΥΔΡΑΙΑ ΓΗ” Θ. ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ & ΥΙΟΙ Ο.Ε 
“ΤΑ ΓΛΥΚΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ”
“HELLENIC NATURE IKΕ” 
“GREEN BLUE SAVOURS” 
“ΌΠΩΣ ΠΑΛΙΑ” 
“ΡΟΔΙ ΕΛΛΑΣ ΑΒΕΕΕ”
“LAMDA FOODS S.A” 
“ΤΣΙΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ” 
“Θ. ΛΙΓΑΣ Ε.Π.Ε” 
“Δ. ΜΑΡΤΑΒΑΛΤΖΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΥΙΟΙ ΟΕ” 
“HELANI ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ” και
 “E F E L   IKE”.

ΕΙΔΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Κ.Υ.Ε. ΑΠΟ ΠΑΣΚΕΔΙ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ & ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ

Χειμάρρας 30, 546 43 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τηλ: 2310 932420, 932473, 932481 – Fax: 2310 932431 – Κιν.: 6983161473
www.paskedi.gr – e-mail: paskedi@paskedi.gr


Ο ΠΑΣΚΕΔΙ και το Νομικό τμήμα του, με μεγάλη ικανοποίηση, ανακοινώνουμε πως εξασφαλίσαμε για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και όχι μόνο, σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο, ΕΙΔΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ για ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ. Αυτή την έγγραφη παροχή, ΠΡΩΤΟΣ ο ΠΑΣΚΕΔΙ την προσφέρει σε επιχειρήσεις,  σε όλη την Ελλάδα.

Έτσι λοιπόν όσοι επιχειρηματίες Κ.Υ.Ε., την τηλεόραση την χρησιμοποιείτε αποκλειστικά και μόνο για μεταδόσεις ποδοσφαιρικών αγώνων, ειδήσεων, πάσης φύσεως ενημερωτικών και αθλητικών εκπομπών και γενικά οποιουδήποτε επίκαιρου γεγονότος, ας αιτηθούν από τον ΠΑΣΚΕΔΙ της ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ.
Η ειδική αυτή άδεια με τίτλο ''ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ & ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ'', παρέχεται σε όσους είναι μέλη (εάν δεν είστε κάντε ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ τώρα) και έχουν προμηθευτεί το ''Βόλτες σε λεύτερες νότες'' το ιντερνετικό μουσικό στέκι, απελευθερωμένο΄μουσικής που υπόκειται σε Πνευματικά και Συγγενικά δικαιώματα.


Για ότι αφορά την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΟΥΣΙΚΗ χωρίς να πληρώνετε ΑΕΠΙ, ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ και GEA ενημερωθείτε κάνοντας κλικ εδώ

ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 80'!!!



ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 80'!!!

Ένα απολαυστικό, αναδρομικό βίντεο για την όμορφη δεκαετία, του χρήστη ilias kolios στο youtube.

ΕΝΑ ΠΡΟΒΑΤΑΚΙ, ΔΥΟ ΠΡΟΒΑΤΑΚΙΑ, ΤΡΙΑ ΠΡΟΒΑΤΑΚΙΑ......



Ένα drone καταγράφει κοπάδια προβάτων να μετακινούνται στα καταπράσινα λιβάδια της Νέας Ζηλανδίας σε ένα αριστουργηματικό βίντεο που υπνωτίζει.


"ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΟΥΣΕΣ ΚΙ ΑΣ ΜΕ ΛΕΓΑΝΕ ΤΡΕΛΗ..."



Για αυτούς που ακόμα κι αν λείπουν είναι κοντά μας

   Όταν εγώ σου μιλάω, το ξέρω, με ακούς. Το νιώθω. Βουρκώνουν αμέσως τα μάτια από την ένταση των συναισθημάτων στην ατμόσφαιρα. Η καρδιά φτερουγάει σαν να την κρατάς στα χέρια σου και το κεφάλι μουδιάζει, όπως κάθε φορά που μου χάϊδευες τα μαλλιά. Αλλά εσύ δεν ακούγεσαι. Που είσαι ρε γιαγιά; Γιατί δεν μου μιλάς; Δεν μου απαντάς ε; Μακάρι να μου απαντούσες κι ας με λέγανε τρελή...

   Ένας χρόνος κοντεύει. Ορίστε! Έφυγες! Πάντα ξεροκέφαλη, να γίνεται μόνο το δικό σου. Και τι κατάλαβες; Δεν σου λείπουμε; Δεν σου την "σπάει" να μας βλέπεις από ψηλά να κάνουμε χαζομάρες και να μην μπορείς να επέμβεις; Αφού σε ξέρω, άμα δεν πεις τη γνώμη σου, θα σκάσεις. Ίδιες είμαστε. Και σου έλεγα, " Πιες λίγο γάλα. Φάε λίγη σούπα. Έλαα ρε γιαγιά, πάρε τα χάπια!". Τίποτα εσύ! Εκεί, με όλο το πείσμα ενεργοποιημένο, ήθελες να πεθάνεις. Να ησυχάσεις...

    Εμας μας λείπεις πάντως. Θα το έχεις καταλάβει. Δεν νομίζω να περνάει μέρα χωρίς να σε σκεφτούμε. Εντάξει για τους άλλους δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά, αλλά εγώ κάθε μέρα σε μελετάω. Κάθε μέρα αναρωτιέμαι που να είσαι, τί να κάνεις. Κοιτάζω τις φωτογραφίες που έχω στον τοίχο πάνω από το κρεβάτι μου. Ναι, ναι, αυτές που δεν σου άρεσαν, επειδή και καλά πετούσαν τα μαλλιά σου. Αηδίες! Εγώ το χαμόγελο σου κοιτάω. Και μετά αρχίζω να σου λέω τα δικά μου. Θα ἠθελα τη γνώμη σου σε πολλά θέματα. Δεν ξέρω γιατί, αλλά έχω την αίσθηση ότι μόνο εσύ θα μπορούσες να καταλάβεις πως νιώθω. Μόνο εσύ θα συμμερίζοσουν τις ανησυχίες μου.

    Από τότε που έφυγες, να ξέρεις ότι μου άφησες πολύ βαρύ φορτίο. Πέρα από το όνομα σου, κουβαλάω και μια κληρονομιά ξεχωριστή, τις χάρες και τα προτερήματα σου. Προσπαθώ τουλάχιστον. Νοικοκυρά σαν και εσένα δεν είμαι, αλλά τα ντολμαδάκια μου (όπως μου έμαθες εσύ να τα φτιάχνω,φυσικά) δεν παίζονται. Το κυριότερο όμως είναι ότι έχω αφήσει πίσω συμπεριφορές που ξέρω πως θα κατέκρινες και προσπαθώ να είμαι δίκαιη, όπως εσύ. Λέω τις αλήθειες, όσο και να τσούζουν, προσπαθώ να βάζω την καλοσύνη πάνω από όλα και βοηθάω με όποιο τρόπο μπορώ τους ανθρώπους γύρω μου. Λοιπόν, πως με βλέπεις; Τα καταφέρνω;

   Πάλι δεν απαντάς. Δεν μου αρέσει αυτό. Αφού με ακούς και με βλέπεις, γιατί δεν λες κουβέντα; Έλα βρε γιαγιάκα.. Μίλα μου και δεν θα το πω σε κανένα. Αλλά και να το έλεγα, σιγά που θα με πίστευαν. Τρελή θα με ανέβαζαν, τρελή θα με κατέβαζαν. Όμως ούτε που με νοιάζει. Αρκεί να σε ένιωθα κοντά μου.  Έλα άσε τις συγκινήσεις. Δεν σε βλέπω αλλά ξέρω πως βούρκωσες και τώρα έβγαλες τα χαρτομάντηλα από τη μαύρη φούστα σου.

  Μη στεναχωριέσαι, ρε γιαγιά. Όλοι καλά είμαστε. Ο ένας προσέχει τον άλλο. Και εγώ καλά είμαι. Τα περνάω τα μαθήματα γιαγιά. Δεν θα αγχωθώ στην εξεταστική, στο υπόσχομαι. Του χρόνου θα το πάρω το πτυχίο. Ναι, ναι, δεν θα απελπίζομαι γιαγιά, θα γίνουν καλύτερα τα πράγματα, θα βρω δουλειά. Όλα θα φτιάξουν, γιαγιά. Το ξέρω. Όπως λες και εσύ, για όλα έχει ο Θεός.   Νύσταξα, γιαγιά. Πέφτω για ύπνο. Πάλι λέξη δε σου πήρα. Δεν πειράζει. Αρκεί που με άκουσες. Θα τα πούμε αύριο.  Καληνύχτα, γιαγιάκα μου... 

Aπό την αναγνώστρια της Lifoland Κατερίνα Κουφοπούλου 





Πηγή: www.lifo.gr

ΣΚΛΗΡΗ ΚΑΙ ΣΠΑΝΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΚΑΝΙΒΑΛΙΣΜΟΥ ΠΟΛΙΚΩΝ ΑΡΚΟΥΔΩΝ ΑΠΟ ΤΟ NATIONAL GEOGRAPHIC



Ένα νέο βίντεο του Νational Geographic κατέγραψε μια εξαιρετικά σπάνια, αλλά και σκληρή πτυχή της φύσης. O κανιβαλισμός στις πολικές αρκούδες έχει στο παρελθόν καταγραφεί σε φωτογραφίες, αλλά αυτή είναι ίσως η πρώτη καταγραφή σε βίντεο.
 Το φαινόμενο, γνωστό από καιρό στην ντόπιους της Αρκτικής, έχει μελετηθεί από το 1980. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι πολικές αρκούδες τρώνε τα μικρά στα τέλη του καλοκαιριού και του φθινοπώρου, όταν οι φώκιες που είναι η συνηθισμένη λεία τους είναι λιγοστές καθώς βρίσκονται στη θάλασσα.

  "Ένα από τα λίγα πράγματα που τους έχει απομείνει για να φάνε είναι, στην πραγματικότητα, τα μικρά διαφόρων ηλικιών, του είδους τους" λέει ο Ian Stirling, βιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα. "Το υλικό είναι αρκετά σπάνιο, αλλά το συμβάν πιθανόν να μην είναι" προσθέτει για το βίντεο που δημοσιεύτηκε σήμερα, αλλά κατεγράφη το περασμένο καλοκαίρι.

   Το μικρό είναι βραδυκίνητο και η μητέρα αδύναμη. Το αρσενικό τους εντοπίζει και αρχίζει να τους καταδιώκει. Η τύχη τους είναι προδιαγεγραμμένη και μετά από λίγα λεπτά η μητέρα παρακολουθεί την αρσενική αρκούδα να την προσπερνά και να ορμά στο μικρό της το οποίο είναι ευκολότερος στόχος. Η μητέρα κάνει κάποιες προσπάθειες να αποτρέψει τον θηρευτή, αλλά δεν μπορεί να τα βάλει μαζί του. Μετά από λίγο υποχωρεί βιαστικά, προκειμένου να μη γίνει το επόμενο γεύμα του αρσενικού.

   Το National Geographic προειδοποιεί πως οι εικόνες είναι αρκετά σκληρές:

Ο κανιβαλισμός είναι κοινή πρακτική στη φύση και έχει παρατηρηθεί σε ιπποπόταμους, σαλαμάνδρες, τίγρεις, αρκούδες, και διάφορα άλλα είδη. Στα αρσενικά ενεργοποιείται όταν πεινάνε ενώ τα θηλυκά είναι πολύ αδύναμα για να μονομαχήσουν μαζί τους και συνήθως υποχωρούν.

 "Ωστόσο η κλιματική αλλαγή μπορεί να κάνει η συμπεριφορά πιο διαδεδομένη" λέει ο Stirling. "Kαθώς οι πάγοι συνεχώς συρρικνώνονται με την πάροδο του χρόνου, λιγοστεύουν και οι περιοχές  που πολικές αρκούδες χρησιμοποιούν για να κυνηγήσουν φώκιες" προσθέτει.
 "Χωρίς την ικανότητα να κυνηγούν φώκιες, οι πολικές αρκούδες μπορεί να οδηγηθεί σε ακόμη πιο ακραίο κανιβαλισμό, αν δεν το έχουν κάνει ήδη" καταλήγει.







Πηγή: www.lifo.gr

ΟΙ ΞΕΝΟΦΕΡΤΕΣ "ΜΕΤΣΚΕΣ" ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ



Οι ξενόφερτες "Μέτσκες" (αρκούδες) 
στην Θεσσαλονίκη!

Είχαμε καταγγείλει εδώ και τρία χρόνια την στοχευμένη προσπάθεια αλλοίωσης των τοπικών εθίμων της Έδεσσας που επιχειρείται με όχημα κάποιον περίεργο σύλλογο με την ονομασία"Μέτσκες-Αρκούδες" σε μια σειρά άρθρων (http://ethnologic.blogspot.gr/2012/09/blog-post_14.html και  εδώ: 
 Όπως ήταν αναμενόμενο οι φιλοσκοπιανοί έσπευσαν να τους υπερασπιστούν και το ανέφερα σε επόμενο άρθρο μου (http://ethnologic.blogspot.gr/2013/01/blog-post_21.html):
"Φαίνεται ότι το άρθρο για τις εισαγόμενες «μέτσκες» στεναχώρησε τους ψευτο-μακεδόνες της περιοχής μας και προσπάθησαν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα μέσω του γνωστού ιστολογίου των σκοπιανολάγνων belomorskamacedonia.blogspot.gr με σχετική ανάρτηση διανθισμένη με ύβρεις και τις σχετικές ασυναρτησίες, όπου επιχειρούν και πάλι να εξαπατήσουν όσους εξακολουθούν να καταναλώνουν κουτόχορτο. Στην προσπάθειά τους αυτή, όχι μόνον δεν πείθουν, αλλά απεναντίας ξεσκεπάζονται!...".

Μετά τα παραπάνω με μεγάλη μου έκπληξη διάβασα το παρακάτω Δελτίο Τύπου:

Δείτε τη συνέχεια του άρθρου κάνοντας κλικ ΕΔΩ

ΜΠΟΝΟ ( U2): Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΜΑΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΝΑ ΚΟΙΤΑΜΕ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΚΙ ΟΧΙ ΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΕΥΣΕΒΕΙΑ


Σε μια πρόσφατη συνέντευξή του στον πρόεδρο της οργάνωσης «προσήλωση στην οικογένεια» (FOTF) Τζιμ Ντάλι (Jim Daly), ο επικεφαλής του συγκροτήματος U2 Μπόνο (Bono) αντήλλαξε σχόλια για τη Βίβλο και αστεϊσμούς για τη μουσική, τη θεολογία και τον ρόλο των ευαγγελικών στον αγώνα κατά του AIDS.
Μεγαλωμένος στην Ιρλανδία από μια προτεστάντισσα μητέρα και έναν ρωμαιοκαθολικό πατέρα, οΜπόνο μιμήθηκε τον Κ. Σ. Λιούις (C. S. Lewis), που στο «Απλά χριστιανισμός», εξέταζε αν ο Ιησούς ήταν παράφρων, ψεύτης ή Θεός. «Ο κόσμος μπορεί να λέει “μεγάλος δάσκαλος”, “προφήτης” ή “καλός άνθρωπος”, αλλά μόνο έτσι δεν έβλεπε ο Ιησούς τον εαυτό του», είπε ο Μπόνο. «Οπότε έχουμε μια επιλογή να κάνουμε εδώ: ή ο Ιησούς ήταν αυτό που είπε ή ήταν εντελώς -και ακραία- παλαβός… Εγώ πιστεύω πως ο Ιησούς ήταν, ξέρετε, ο Υιός του Θεού», δήλωσε ο Μπόνο σύμφωνα με την απομαγνητοφώνηση που δημοσίευσε η «υπηρεσία θρησκευτικών ειδήσεων». «Κατανοώ βέβαια πως για μερικούς ανθρώπους… από την στιγμή που είμαι τόσο ευθύς, οφείλω να σέβομαι απολύτως και όσους θεωρούν εντελώς γελοίο αυτόν τον ισχυρισμό».
Στην συνέντευξη του αυτή ο Μπόνο παραλλήλισε προσωπικότητες της μουσικής και της Βίβλου: «κατ’ αρχήν ο Δαυίδ ήταν μουσικός, πράγμα που με προδιαθέτει θετικά απέναντί του. Αυτό που κάνει τόσο δυνατούς τους “ψαλμούς” του είναι πως εκτός από το να θεολογούν και να υμνούν το Θεό, μοιάζουν επίσης με τα μπλουζ. Είναι πολύ σημαντικό οι χριστιανοί να είναι ειλικρινείς με τον Θεό που, ξέρετε, νοιάζεται πολύ περισσότερο για το ποιος είσαι παρά για το ποιος θα ήθελες να είσαι». Ενώ ο Μπόνο εξυμνούσε την «ειλικρίνεια» του Δαυίδ με τον Θεό, ο Ντάλι σημείωσε πως «καμιά φορά έχεις μπελάδες με πολύ θρήσκους τύπους, που σε θεωρούν εκκεντρικό και αυθάδη -ίσως πολύ αυθάδη μερικές φορές».
Ο Μπόνο φάνηκε συνηθισμένος σε αυτού του είδους την κριτική: «πρέπει να προσέχεις πολύ να μην καταντήσει η ευγένεια μια κοινότυπη συμπεριφορά, όπου απλά είμαστε ευγενικοί, σαν “πεθαμένοι από κεϊκάκια”», δήλωσε ο Μπόνο. «Η ευγένεια, ξέρεις, είναι θαυμάσιο πράγμα. Οι καλοί τρόποι είναι πραγματικά πολύ σπουδαίοι. Αλλά θυμηθείτε πως ο Ιησούς δεν διακρίθηκε ιδιαίτερα για τους καλούς του τρόπους».
Ο Μπόνο στη συνέχεια ανέφερε το απόσπασμα του 9ου κεφαλαίου του κατά Λουκά ευαγγελίου, όπου ο Ιησούς καλεί έναν άνδρα να μην αργοπορεί για να θάψει τον πατέρα του, αλλά να τον ακολουθήσει αμέσως. Ο Ντάλι σχολίασε αυτή την αναφορά του Μπόνο: «φαίνεται τόσο άπονο». «Καθόλου, εμένα μου φαίνεται εντελώς πανκ», ανταπάντησε ο Μπόνο. «Πήγε κατ’ ευθείαν στην καρδιά του τύπου. Ήξερε πως δεν επρόκειτο να τον ακολουθήσει, πως ήταν “δήθεν”, τελείως κίβδηλος. Χρειάζεται να είμαστε πιο οξυδερκείς, να μην μένουμε στα εξωτερικά σημάδια της ευσέβειας. Να κοιτάμε τις πράξεις».
Ο Μπόνο συνέδεσε ευθέως την χριστιανική του πίστη με τη δουλειά του στην «καμπάνια ONE», την ανθρωπιστική οργάνωση που ίδρυσε για να καταπολεμήσει την φτώχεια και τις ασθένειες. «Είναι πολύ ενοχλητικό να ακολουθείς αυτόν τον τύπο, τον Χριστό, είναι τόσο πολύ απαιτητικός από τη ζωή σου» κάγχασε. «Δεν χρειάζεται να πας στο πανεπιστήμιο ή να πάρεις ντοκτορά για να τα καταλάβεις όλα αυτά. Το μόνο που χρειάζεται είναι να απευθυνθείς απ’ ευθείας στο πρόσωπο του Χριστού».
Μετά ο Ντάλι «πέταξε» στον Μπόνο μια ρήση του Κ. Σ. Λιούις: «όσο καλύτερος γίνεται ένας άνθρωπος, τόσο περισσότερο συνειδητοποιεί πόσο κακό απομένει μέσα του. Όσο χειροτερεύει ένας άνθρωπος, τόσο λιγότερο συναισθάνεται την κακία του». Ο Μπόνο αντέδρασε σχολιάζοντας «αυτό θα μπορούσε να μπει στο επόμενο άλμπουμ των U2, αλλά μην περιμένεις να αναφέρω εκείνον -ή εσένα».
Όσον αφορά τη συμμετοχή του στον αγώνα για την καταπολέμηση του AIDS, της ελονοσίας, της φτώχειας και άλλων δεινών, ο Μπόνο αναφέρθηκε στη δυσκολία που έχει η επιλογή της σωστής υπόθεσης στην οποία αξίζει να αφιερώσουμε τη ζωή μας: «είχα έναν πάστορα που μου έλεγε “πάψε Μπόνο να ζητάς από το Θεό να ευλογεί ό,τι κάνεις” -πράγμα εξάλλου που το κάνω όλη την ώρα. “Απλά βρες τι κάνει ο Θεός, που είναι πάντοτε ευλογημένο…”. Όταν στοιχηθείς με τη θέληση του Θεού, όπως αυτή αναφέρεται στις Γραφές, κάτι σπουδαίο συμβαίνει στη ζωή σου. Τότε, είσαι πια εντάξει».
Οι ασθενείς από AIDS που η ζωή τους σώθηκε από φάρμακα που τους παρείχαν οι Ηνωμένες Πολιτείες υπερβαίνουν τα 9 εκατομμύρια, είπε ο Μπόνο: «βρίσκομαι εδώ για να ευχαριστήσω τον αμερικανικό λαό γι’ αυτό. Και θα ήθελα να ευχαριστήσω ειδικά την ευαγγελική κοινότητα. Αυτό το επίτευγμα δεν θα ήταν δυνατό χωρίς την ηγεσία της, χωρίς να πιέζουν κι εκείνοι, σαν κι εμένα, διαρκώς για τον σκοπό αυτό τον Τζορτζ Μπους (George W. Bush) και την κυβέρνησή του, που τελικά δικαίως παίρνουν τα εύσημα πως αυτοί ήταν που ξεκίνησαν αυτήν την προσπάθεια». Συνέκρινε δε το AIDS με την βιβλική λέπρα.
«Ο κόσμος δεν κατανοεί πως είναι εντελώς απροσδόκητο πως τελικά αυτός που σταματάει να βοηθήσει είναι ο καλός Σαμαρείτης, που ιδεολογικά βρίσκεται στους αντίποδες του θύματος. Αυτός είναι ο λόγος που αποκαλούμε την προσπάθειά μας “καμπάνια ΟΝΕ (ένα)“. Εσύ κι εγώ μπορούμε έχουμε ένα σωρό διαφωνίες σε πολλά φιλοσοφικά και θεολογικά ζητήματα. Αλλά ξέρουμε πως σε αυτό συμφωνούμε».
Ο Ντάλι σχολίασε πως περιμένει καταιγισμό διαμαρτυριών από τους ακροατές της εκπομπής του, πολλοί εκ των οποίων θα αντιδράσουν, θεωρώντας ανορθόδοξες τις απόψεις του Μπόνο. «Μήπως πετάει κακές κουβέντες κάθε τόσο; Μάλλον ναι. Μήπως πίνει μπίρες “Γκίνες” όλη την ώρα; Πιθανότατα», σχολίασε ο Ντάλι. «Αλλά όταν σταθεί εμπρός στο θρόνο του Θεού, νομίζω πως Εκείνος θα κοιτάξει κυρίως πόσο πολλά παιδιά έσωσε».
Ο Ντάλι παραδέχτηκε πως ο προκάτοχός του Τζέιμς Ντόμπσον (James Dobson) κατά πάσα πιθανότητα ουδέποτε θα είχε πάρει συνέντευξη από τον Μπόνο, αν και είχε κι αυτός τα προβλήματά του όταν φιλοξένησε την Δρα. Λόρα Σλέσινγκερ (Laura Schlessinger), που είναι εβραία. «Είναι σαφές πως ο Μπόνο αποδέχεται τον Ιησού ως Θεό και σωτήρα. Από την άλλη, δεν ήμουν προετοιμασμένος να εισαγάγει τόσο αστραπιαία βιβλικές αναφορές στην κουβέντα μας» Ο Ντάλι σημείωσε επίσης πως ο Μπόνο είναι νυμφευμένος εδώ και δεκαετίες με την σύζυγό του Άλι Χιούσον (Ali Hewson). «Χαίρομαι που έχουν αποκτήσει μαζί τέσσερα παιδιά και είναι παντρεμένοι επί τριάντα χρόνια. Δεν γνωρίζω πολλούς “ευσεβείς” χριστιανούς που να μπορούν να καμαρώσουν για κάτι ανάλογο».
Πηγή: www.enoriako.info/
Το είδαμε ΕΔΩ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ - Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

 Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ στα ΜΕΤΡΑ της ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

       Μέτρα που δεν δίνουν καμία διέξοδο στους μικρομεσαίους αγρότες οι οποίοι παλεύουμε για την επιβίωσή μας, είναι αυτά που ανακοινώθηκαν στη συνάντηση που είχαν, τη Δευτέρα 22 Φλεβάρη, εκπρόσωποι κάποιων μπλόκων, με τον πρωθυπουργό και υπουργούς του.
       Η κυβερνητική εκπρόσωπος έκανε λόγο για “μέτρα για την στήριξη του αγροτικού κόσμου”, αλλά κάθε άλλο πάρα αυτό είναι, καθώς όλα κινούνται στον “ντορό” της εφαρμοζόμενης πολιτικής που μας ξεκληρίζει.
       Η επί τούτου “δημιουργική ασάφεια” που χαρακτηρίζει τις κυβερνητικές εξαγγελίες, δεν μπορεί να κρύψει ότι πρόκειται για μέτρα που διευκολύνουν αυτό το ξεκλήρισμα.
       Η κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι στη συνάντηση πήρε μέρος η πλειοψηφία των μπλόκων που εκπροσωπούν την πλειοψηφία των αγωνιζόμενων αγροτών. Λέει, εν γνώσει της, ψέματα, με στόχο να παραπλανήσει τους αγρότες και την κοινή γνώμη. Η αλήθεια είναι ότι τα μπλόκα που παραβρέθηκαν ήταν πολύ λιγότερα από όσα ανακοινώθηκαν. Στον κατάλογο με τις συμμετοχές που δόθηκε στη δημοσιότητα περιλαμβάνονται πολλά μπλόκα που είναι ανύπαρκτα, άλλα που δεν συμμετείχαν - υπάρχουν και οι σχετικές δημόσιες διαψεύσεις και καταγγελίες - και μερικά διπλογραμμένα, με διαφορετικά ονόματα.
       Oι «πρόθυμοι» που …αλληλοπιδηκλώνονταν στα σκαλιά του Μεγάρου Μαξίμου ποιός θα μπει πρώτος μέσα, καθόλου δεν εκπροσωπούσαν  τους δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες που βρίσκονται πάνω από ένα μήνα στα μπλόκα. Τα συμφέροντα μιας χούφτας μεγαλοαγροτών εκπροσωπούσαν, όπως φαίνεται και από το πλαίσιο των αιτημάτων που υπέβαλλαν.
    Τα αιτήματα που κατέθεσαν στη συνάντηση έδωσαν την ευκαιρία και τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να δώσει 25 θολές απαντήσεις και, ταυτόχρονα, να προσπαθήσει να περάσει στην κοινή γνώμη την εντύπωση ότι οι αγωνιζόμενοι αγρότες βγήκαν στα μπλόκα για να ζητήσουν μέτρα που συμφωνούν, επί της ουσίας, με την πολιτική της. Και όταν βγήκαν από τη συνάντηση και, πλέον, ήταν προφανής ο κυβερνητικός εμπαιγμός σε βάρος των αγωνιζόμενων αγροτών, αλλά και των ίδιων των «προθύμων», που «πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι», δεν βρήκαν ούτε μια κουβέντα να πουν για να καταγγείλουν - έστω για τα προσχήματα - την κυβέρνηση. Και μόνο όταν οι αγρότες στα μπλόκα «τους πήραν στο κοντό και κατά πόδας» κάτι ψέλλισαν για κυβερνητική αδιαλλαξία και κοροϊδία.   
        Μέσα από τις θολές κυβερνητικές απαντήσεις γίνεται φανερό ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων κι έβαλε μπροστά να τελειώσει τη «βρώμικη δουλειά», δηλαδή το ολοκληρωτικό ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών, ώστε να προχωρήσει παραπέρα η συγκέντρωση της γης, της παραγωγής και της εμπορίας των αγροτικών προϊόντων σε λιγότερα χέρια. Στο πρόσωπό της  η ΕΕ, οι εμποροβιομήχανοι, τα μονοπώλια, οι τραπεζίτες που επιδιώκουν αυτή τη συγκέντρωση «βρήκαν παπά για να θάψουν και τους ζωντανούς».
        Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων εκφράζει τα συμφέροντα και τα πραγματικά αιτήματα των μικρομεσαίων αγροτών κι αυτά θα διεκδικήσει μέχρι τέλους.
     Εμείς, βεβαίως,  στα μπλόκα βγήκαμε ενάντια στα  μέτρα που πάρθηκαν το καλοκαίρι, ως προαπαιτούμενα του τρίτου μνημονίου, με την ψήφο των 222 βουλευτών στη Βουλή και προστέθηκαν στα προηγούμενα μνημονιακά μέτρα, καθώς και τα σχέδια για το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό που παρέδωσε η κυβέρνηση για έγκριση στους εταίρους της ΕΕ και του ΔΝΤ.
         Μέχρι σήμερα αγωνιζόμενοι μαζί με τους εργατοϋπάλληλους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, καταφέραμε να μην έχουν έρθουν για ψήφιση στη βουλή τα αντιλαϊκά μέτρα.
        
       Ζητήσαμε τη συνάντηση, ώστε να μας δώσει η κυβέρνηση συγκεκριμένες απαντήσεις για καθένα από τα συγκεκριμένα αιτήματά μας που είναι:

1.   Ν' αποσυρθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό.
2.  Να καταργηθεί η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ που αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση και υλοποιεί η σημερινή. Να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης. Αφορολόγητο ατομικό αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να αποσυρθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση της φορολογίας κ.λπ.
3.  Αφορολόγητο πετρέλαιο. Μείωση του αγροτικού ρεύματος. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.
4.   Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και «κούρεμα» του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.
5.  Κατάργηση του φόρου στο κρασί. Ν' αποσυρθούν τα νέα μέτρα για φορολογία στο τσίπουρο.
         Η κυβέρνηση καλείται ν’ απαντήσει σ’ αυτά τα  αιτήματα που εκφράζουν τα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών.
         Εμείς κλιμακώνουμε τον αγώνα με πολλές μορφές πάλης και θα συνεχίσουμε το διάλογο με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα που πλήττονται από την κυβερνητική πολιτική για κοινό λαϊκό αγωνιστικό μέτωπο, που θα δώσει περισσότερη  δύναμη, αποτελεσματικότητα και προοπτική στον αγώνα.
      Αύριο Τετάρτη, αγωνιστές από το μπλόκο της Νίκαιας και άλλα μπλόκα θα μεταβούν, με λεωφορεία, στον Προμαχώνα, όπου οι συνάδελφοί μας δίνουν σκληρές μάχες και δέχονται μεγάλες πιέσεις.
  Νίκαια,  23 Φλεβάρη 2016 

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...