Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗ ΜΕ ΠΑΝΟ ΚΑΜΕΝΟ



Συνάντηση του Γιώργου Καρασμάνη με στην ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την απόφαση εγκατάστασης προσφύγων στα Γιαννιτσά.

Σε συνέχεια της Ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή για την απόφαση της ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να εγκαταστήσει πρόσφυγες στο στρατόπεδο Φιλιππάκου ο Γιώργος Καρασμάνης ζήτησε και είχε το μεσημέρι συνάντηση με τον Υπουργό Πάνο Καμένο και τον  Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα. Τους τόνισε και δια ζώσης ότι η απόφαση ήταν αψυχολόγητη και άστοχη, γι’ αυτό και έχει δημιουργήσει σοβαρότατες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία οι οποίες, όπως προειδοποίησε ο Βουλευτής, θα κλιμακώνονται όσο η ηγεσία του Υπουργείου θα εμμένει στον αρχικό σχεδιασμό. Επισήμανε δε ότι, οι κάτοικοι είναι περισσότερο εξαγριωμένοι, θεωρώντας ότι εμπαίζονται, δεδομένου ότι από το συγκεκριμένο στρατόπεδο προ πενταετίας είχε απομακρυνθεί η 34η  Ταξιαρχία και άλλες μονάδες, διότι εκρίθη ακατάλληλο. Διερωτώνται δηλαδή, πώς γίνεται να ήταν τότε ακατάλληλο και σήμερα, ως δια μαγείας να μεταλλάσσεται σε… κατάλληλο. Υπενθύμισε μάλιστα ότι η απομάκρυνση της Ταξιαρχίας είχε καταφέρει βαρύ οικονομικό πλήγμα στην πόλη των Γιαννιτσών και την γύρω περιοχή, καθώς ¨χάθηκαν¨ 500 οικογένειες αξιωματικών, υπαξιωματικών, οπλιτών και επισκεπτών τους που έδιναν ζωή στην ντόπια αγορά. 
          Ο Γιώργος Καρασμάνης επανέλαβε στους Υπουργούς τα επιχειρήματα που έχει αναπτύξει με την Ερώτησή του στη Βουλή – κατοικημένη περιοχή, δίπλα σε σχολεία, δημοτικό Ωδείο και με δημοτικές υπηρεσίες και βέβαια, ανυπαρξία υποδομών και των απαιτούμενων υποδομών υγιεινής και ασφάλειας για την διαβίωση ανθρώπων αλλά και για την ηρεμία και ασφάλεια των κατοίκων – και τους μετέφερε το καθολικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας να ανακληθεί αυτή η πρόχειρη και αψυχολόγητη απόφαση. 
          Ο Υπουργός Πάνος Καμένος δήλωσε στον Γιώργο Καρασμάνη ότι, αν ο Δήμος Πέλλας του υποδείξει έναν επίπεδο επαρκή χώρο για να εγκατασταθούν σκηνές, εστιατόρια, τουαλέτες κλπ, δεν θα έχει ουδεμία αντίρρηση να δημιουργήσει εκεί το χώρο φιλοξενίας των προσφύγων και να μη χρησιμοποιηθεί το στρατόπεδο. 

Η ΖΩΗ "ΜΕΤΑ" ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ

Αφότου μπήκε το '16, έχει πέσει τόσο μαζεμένο θανατικό, ώστε για τους προληπτικούς επάξια δικαιολογεί την ιδιότητά του ως δίσεκτο – κι ακόμα δεν βγήκε ο Φλεβάρης!... Εικονογράφηση: Dreyk the Pirate/ LIFO
Θάνατοι επώνυμοι, θάνατοι ανώνυμοι και η «πρόκληση» της ψηφιακής αθανασίας 

Από τον Θοδωρή Αντωνόπουλο 
Ο Ουμπέρτο Έκο. Ο Ντέιβιντ Μπόουι. Ο Πιερ Μπουλέζ. Ο Αντρέι Ζουλάφσκι. Ο Τζέιμς Λαστ. Αλλά κι ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Γιάννης Κυριακίδης, ο Γιάννης Καλαϊτζής, ο Παντελής Παντελίδης... 
Αφότου μπήκε το '16, έχει πέσει τόσο μαζεμένο θανατικό, ώστε για τους προληπτικούς επάξια δικαιολογεί την ιδιότητά του ως δίσεκτο – κι ακόμα δεν βγήκε ο Φλεβάρης! Ο λόγος, βέβαια, καταρχάς για τους «επώνυμους» θανάτους – οι «ανώνυμοι» δεν πολυσυγκινούν ΜΜΕ και κοινή γνώμη, παρεκτός σε επιδημίες, πολέμους ή θεομηνίες, κι αυτό ανάλογα με τη ράτσα, τη φυλή, τη γεωγραφική περιοχή, την κοινωνική/οικονομική επιφάνεια τού ή των αποδημούντων αλλά και τις πολιτισμικές προσλαμβάνουσες του αποδέκτη.
 Βουλιάζει ένα γιοτ στη Μύκονο, π.χ., γίνεται πρώτη είδηση, πνίγονται μερικές ντουζίνες νοματαίοι σε κάποιο τριτοκοσμικό σαπιοκάραβο, στα «ψιλά», με τη φυσικότητα αφήγησης καιρικού φαινομένου, όπως έφτασαν πια να θεωρούνται τα ναυάγια προσφύγων στο Αιγαίο. Σκοτώνεται ένα λαϊκό ίνδαλμα, αποθεώνεται κι ας «πήγαινε γυρεύοντας», που λένε, πεθαίνει ένας άστεγος στην Ομόνοια, δεν τον κλαίνε ούτε οι δικοί του. Αναμενόμενο, δυστυχώς – «Ο θάνατος είναι ένας σταρ», τραγουδούσαν οι Clash.
 Δεν έχουν, βέβαια, όλοι οι διάσημοι την ίδια απήχηση. Το κοινό του ενός ελάχιστη υπόληψη μπορεί να τρέφει για τον Μεγαλοπρεπή Νεκρό του άλλου, δίχως αυτό να «ακυρώνει» κανέναν τους. Δεν κάνουνε οι πεθαμένοι την «αξιολόγηση» αλλά οι έτι ζωντανοί, με τις δικές του ο καθείς ευαισθησίες, ανάγκες και κριτήρια. Ως γνωστό, το μοιραίο είναι η μόνη μέχρι στιγμής πιστοποιημένη βεβαιότητα του ξιπασμένου μας είδους, η επίμονη εκείνη σκιά στο βάθος του ουρανού ακόμα και της λαμπρότερης μέρας. «Έχουμε ένα όριο, ένα πολύ αποθαρρυντικό, εξευτελιστικό όριο: τον θάνατο. Γι' αυτό μας αρέσουν όλα όσα υποθέτουμε πως δεν έχουν όριο ή τέλος» σημείωνε ο «παντογράφος» Ουμβέρτος. Χιλιετίες τώρα προσπαθούμε να το διασκεδάσουμε ή να το ξεγελάσουμε με τις θρησκείες, τις φιλοσοφίες, τις επιστήμες, τις τέχνες, τα μνημεία, τις τεχνολογίες, τις λογής δηθενιές μας, αλλά «δεν». Απρόβλεπτος, ψυχρός, κυνικός, αλλά ταυτόχρονα ειλικρινής, αμερόληπτος κι αμεσοδημοκρατικός, ο κυρ-Χάρος δεν κάνει εμφανισιακές, ταξικές, ιδεολογικές, ηθικές ή άλλες διακρίσεις, όπως μας θυμίζουν τα ξεκαρδιστικά (γιατί και τον Θάνατο ένα γέλιο τόνε θάβει, έστω προσωρινά) «Μαύρα» του Αρκά. 

Οι παλιότερες κοινωνίες είχαν αναπτύξει μια αμεσότερη σχέση με το αναπόφευκτο. Υπήρξαν διανοητές και ασκητές που σύστηναν κιόλας τη διαρκή του μελέτη ως «παιδεία ζωής». Αφότου η νεωτερικότητα υιοθέτησε το ιδανικό της αέναης νεότητας, πένθος και θάνατος έγιναν πιο ιδιωτική υπόθεση κι εξορίστηκαν από τη δημόσια σφαίρα.
 Ήταν η έλευση του Ίντερνετ και των κοινωνικών δικτύων που τα επανέφερε εκεί χάρη στη δημοτικότητα και στη δυνατότητα απεριόριστης αναπαραγωγής και σχολιασμού ενός προσώπου ή γεγονότος. Μας συμφιλίωσαν έτσι ξανά, τρόπον τινά, με το ανείπωτο, προσφέροντάς μας ταυτόχρονα τη μόνη πιστοποιημένη εκδοχή της αθανασίας: την ψηφιακή. Ό,τι υπήρξαμε μπορεί, θεωρητικά, να παραμείνει αποθηκευμένο για πάντα στο κυβερνοδιάστημα «ένθα ουκ έστι πόνος, ου λύπη, ου στεναγμός». Γι' αυτό ίσως ελάχιστοι τολμάμε να διαγράψουμε ιστοσελίδες ή προφίλ εκλιπόντων φίλων ή συγγενών, που όσο περνούν τα χρόνια αυξάνονται, πολλοί μάλιστα ποστάρουμε στους τοίχους τους, «μιλάμε» μαζί τους – και είχα γελάσει πολύ με γνωστό ηθοποιό που απειλούσε ότι, αν κάνουν το ίδιο και σ' εκείνον, θα τους απαντήσει στ' αλήθεια!
 Πολλοί δυσανασχέτησαν με τον αντίκτυπο που είχε (και που έλαβε ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις στο Ίντερνετ) ο απροσδόκητος χαμός του Παντελή Παντελίδη και το «πάνδημο» προσκύνημα στη σορό του. Γιατί τόσος θρήνος και κοπετός για έναν «μη σοβαρό» καλλιτέχνη της καψούρας που οδηγούσε ανεύθυνα ένα πανάκριβο αμάξι με τα γκάζια τέρμα και πιθανόν πιωμένος (υποθέσεις, βέβαια, τα τελευταία, καθώς τα αίτια δεν έχουν ακόμα εξακριβωθεί), που παραλίγο να πάρει μαζί τις δύο συνοδούς του, που χαρακτηρίστηκε μέχρι «Έλληνας Τζέιμς Ντιν». Θα ήταν, άραγε, το ίδιο απαξιωτικοί αν επρόκειτο για μια ροκ διασημότητα;
 Ο Παντελίδης ήταν ένας ορίτζιναλ λαϊκός γόης, αυτοδίδακτος, αυτοδημιούργητος, που έζησε γρήγορα και πέθανε νέος. Δεν τραγούδησε παρά για αγάπες κι έρωτες, αλλά υπάρχει κάτι σημαντικότερο τελικά, ειδικά όταν όλα τα άλλα γύρω σου απογυμνώνονται; «Τίποτα. Μήτε αρκετή σοφία, εμπειρία – τίποτα. Μήτε Άγιο Δισκοπότηρο, μήτε Ύστατο Σατόρι, καμία τελική λύση. Μονάχα σύγκρουση.

 Το μόνο που μπορεί ν' ανακουφίσει τη σύγκρουση είναι η Αγάπη. Τι να 'ναι η αγάπη; Το πιο φυσικό παυσίπονο. Αυτό είναι. Η ΑΓΑΠΗ» ήταν τα τελευταία λόγια που έγραψε ο Ουίλιαμ Μπάροουζ στο ημερολόγιό του. Δεν ξέρω πόσοι fan του Παντελίδη έχουν διαβάσει το Γυμνό Γεύμα και πόσοι λάτρεις του Γουλιέλμου «τα σπάνε» με το «Αλεξίσφαιρο Γιλέκο», αλλά στο ίδιο συμπέρασμα, νομίζω, θα κατέληγαν, έστω και από φαινομενικά εντελώς διαφορετικούς δρόμους.



 Πηγή: www.lifo.gr

ΕΣΥ ΠΟΣΟ ΣΠΑΝΙΟΣ ΕΙΣΑΙ;


Η 28η Φεβρουαρίου είναι ημέρα σπανίων παθήσεων.

Από τον ΑΡΗ ΔΗΜΟΚΙΔΗ 

   Ο Δημήτρης Κοντοπίδης (Πρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης) γράφει στο LIFO.gr: 

   Αλήθεια πόσοι γνωρίζουμε ότι ένας στους δέκα Έλληνες πάσχει από μία σπάνια ασθένεια; Ότι υπάρχουν περίπου 8000 σπάνιες ασθένειες;
   Ένα νόσημα ορίζεται ως σπάνιο όταν πλήττει λιγότερα από 5 στα 10.000 άτομα. Οι ασθένειες αυτές μπορεί να οφείλονται σε γενετικές ανωμαλίες, σε γενετική προδιάθεση, αλλά και σε επίκτητες μεταλλάξεις, αλλαγές δηλαδή που αποκτούνται κατά την διάρκεια της ζωής κάποιου, από διάφορες αιτίες. Σε κάθε ιατρική ειδικότητα μπορεί να αναλογούν 100 με 200 σπάνια νοσήματα, συνεπώς είναι δύσκολο να ενημερωθούν επαρκώς οι ιατροί για νοσήματα που αφορούν παθήσεις άλλων ειδικοτήτων. Επιπλέον, τα φάρμακα είναι πανάκριβα, για αυτό εξάλλου και ονομάζονται «ορφανά», επειδή στερούνται ερευνητικού και εμπορικού ενδιαφέροντος.

   Έτσι, λοιπόν, σε πολλές σπάνιες ασθένειες δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία. Οι ασθένειες αυτές, όμως μπορεί να είναι χρόνιες, συχνά εκφυλιστικές, μπορεί να είναι από σοβαρές έως και επικίνδυνες για τη ζωή, να προκαλούν πόνους, μέχρι και αναπηρίες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ερευνητικής Κοινοπραξίας για Σπάνιες Ασθένειες (IRDiRC), ηγείται διεθνών προσπαθειών που έχουν ως στόχο μέχρι και το 2020 να έχουν αναπτυχθεί νέες θεραπείες και τα κατάλληλα μέσα για τη διάγνωση των περισσοτέρων σπάνιων ασθενειών. 

  Ίσως κάποιοι από εμάς έχουν ακούσει από την κατηγορία των αιματολογικών την Δρεπανοκυτταρική Αναιμία και την Αιμορροφιλία, οι περισσότερες όμως μας είναι άγνωστες. Ποιος ξέρει από τις νευρολογικές την Οζώδη σκλήρυνση, την Μυασθένεια Gravis ή το Σύνδρομο Rett; Από τις γαστρεντερικές τη νόσο του Crohn; Από τις αναπνευστικές την Πνευμονική Υπέρταση; Από τις ενδοκρινικές το Σύνδρομο Prader Willi ή ποιος έχει γνωρίσει κάποιον με Αμφιβληστροειδοπάθεια; Έστω και αν κάποιος ξέρει κάτι από τα παραπάνω, είμαι σχεδόν σίγουρος ότι ουδείς γνωρίζει κάποιον με Οκαμότο! Μόλις 4 παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν διαγνωστεί με το συγκεκριμένο Σύνδρομο, κι όμως για τα ίδια η κατάστασή τους είναι το 100% και είναι δύσκολο να επιβιώσουν. Ακούγεται κάπως βαρύ. Είναι όμως έτσι;   Είμαι τυχερός που γνωρίζω τις παραπάνω σπάνιες ασθένειες, για δύο λόγους. Δεν τις διάβασα σε κάποιο άρθρο ή περιοδικό, ή τουλάχιστον όχι τώρα! Έχω γνωρίσει αυτούς τους σπάνιους ανθρώπους μέσα από τις δράσεις τους, μέσα σε μια πραγματικότητα την οποία προσπερνάμε!

 Είμαι τυχερός που γνώρισα τέτοιους ανθρώπους και σας πληροφορώ ότι είναι υπέροχοι. Βέβαια, για να γνωρίσεις την ομορφιά τους, θα πρέπει να κοντοσταθείς, να αφουγκραστείς και να γνωρίσεις την προσωπικότητα τους στην ολότητά της, συνυφασμένη με τη σπανιότητα που φέρει ο καθένας. Εκεί να δεις δύναμη και ομορφιά ατίθαση. Όμως για να λέω την αλήθεια πρέπει να υπάρχει το κατάλληλο ερέθισμα και εγώ το είχα. 

  Είχα τους συνασθενείς μου, τους ασθενείς με Κυστική Ίνωση. Πριν από λίγα χρόνια η νόσος μας ήταν άγνωστη στο ευρύ κοινό, ακόμα κι αν υπήρχαν 500.000 φορείς στη χώρα μας! Το αποτέλεσμα ήταν να γεννιέται ένα παιδί την εβδομάδα με μία κληρονομική, απειλητική για την ζωή νόσο . Έπρεπε κάπως να ενημερώσουμε τα νεαρά ζευγάρια, αφού με μια συγκεκριμένη αιματολογική εξέταση μπορούσες, απλούστατα, να γνωρίζεις αν είσαι φορέας. 

Η κάθε μας ανάσα ένα βήμα πιο κοντά στα όνειρά μας ήταν το σύνθημα με το οποίο «βγήκαμε» μπροστά, ένα ελπιδοφόρο μήνυμα που μας εξέφραζε απόλυτα! Κυριολεκτικά, καθώς το πρώτο που εξασθενεί είναι η ανάσα μας και μεταφορικά καθώς στον χρόνο που έχουμε προσπαθούμε να κάνουμε τα όνειρά μας πραγματικότητα. Το ομορφότερο στοιχείο ήταν ότι οι ίδιοι οι ασθενείς πρωταγωνίστησαν στην ενημέρωση του κοινού. Μεταξύ άλλων, κατάφεραν να αποδομήσουν το στίγμα το οποίο ενίοτε ακολουθούσε τους ασθενείς που ζούσαν σε κλειστές κοινωνίες, και το οποίο τους προκαλούσε ντροπή και ολέθριες συνέπειες στη θεραπεία τους. Έτσι μια άγνωστη, σπάνια ασθένεια έγινε γνωστή στον κόσμο! Η ενημέρωση δεν σταμάτησε εκεί.

   Το 2012 η πρώτη παρέα παιδιών, μιλώντας στους «Πρωταγωνιστές» απέδειξε ότι μπορεί να δίνει αξία στην κάθε μέρα που περνάει. Την επόμενη χρονιά η Μαρία στο «Όλα στην Υγεία μου» και το 2014 η Μάρα στο «Μια» απέδειξαν πως παρά τις δυσκολίες τόλμησαν και έγιναν μαμάδες με μια υπέροχη κόρη και ένα ζωηρότατο γιο αντίστοιχα. Το 2014 η Βίβιαν στις «360ο» λίγους μήνες πριν ‘’φύγει’’ στα 23 της, μας έμαθε να είμαστε θαρραλέοι μέχρι τελευταία στιγμή και κάτι που είχαμε ξεχάσει: να ‘’βλέπουμε’’ και τι βοήθεια χρειάζεται ο συν ασθενής μας στον διπλανό θάλαμο. μας Τη χρονιά που μας πέρασε, είχαμε την συγκλονιστική μαρτυρία της Στέλλας στην εκπομπή της Τατιάνα Στεφανίδου: Έπειτα από την 2η μεταμόσχευση πνευμόνων μας έδωσε δύναμη αναδεικνύοντας ότι όταν θέλεις και παλεύεις, υπάρχει και 3η ευκαιρία στην ζωή! Στην ταινία μικρού μήκους «EACH BREATH – LIVING WITH CF» πρωταγωνιστούν αποκλειστικά ασθενείς και μας εξηγούν πως είναι η ζωή με Κυστική Ίνωση στην χώρα μας. Θελήσαμε και καταφέραμε μια άγνωστη, σοβαρή και σπάνια πάθηση, να γίνει ευρέως γνωστή. Θέλουμε όλοι να βλέπουν τη ζωή ως δώρο!

    Ο κόσμος λοιπόν των Σπανίων Παθήσεων έχει πολλά να μας μάθει! Φτάνει να ξέρουμε τον τρόπο. Η κατάλληλη μέρα να μας γνωρίσεις, είναι η 27η Φεβρουαρίου στην πλατεία Συντάγματος, όπου θα προσφέρουμε, σε συνεργασία με την Ένωση Σπανίων Παθήσεων, ενημέρωση για το κοινό. Φυσικά θα υπάρχουν και άλλες εκδηλώσεις, η παγκόσμια ημέρα σπανίων παθήσεων στις 28 Φεβρουαρίου είναι μόνο η αφορμή. Οι ασθενείς με σπάνιες παθήσεις υπάρχουν κάθε μέρα, κάπου ανάμεσα μας και έχουν πολλά να μας πουν! 

   Σε περιμένουμε!

   Περισσότερες πληροφορίες:
 Ο κόσμος των σπανίων παθήσεωνhttp://www.spanios.net/
 Ένωση Σπανίων παθήσεων ΠΕΣΠΑ http://pespa.gr/
 Κυστική Ίνωση – cysticfibrosis.gr   http://www.cysticfibrosis.gr/el/ 



Πηγή: www.lifo.gr

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΗΦΑΚΗΣ: H Πέλλα, αν χρειαστεί, θα δείξει για άλλη μια φορά αλληλεγγύη και ανθρωπιά στους πρόσφυγες και τους μετανάστες



Γιάννης Σηφάκης :   H Πέλλα, αν χρειαστεί, θα δείξει για άλλη μια φορά αλληλεγγύη και  ανθρωπιά στους πρόσφυγες και τους μετανάστες 
Σε συνεργασία Υπουργείων και Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα λυθούν τα πραγματικά προβλήματα σε ότι αφορά το στρατόπεδο Φιλιππάκου και θα ακουστούν όλες οι απόψεις σχετικά με το θέμα αυτό προκειμένου να παρθούν τελικές αποφάσεις. 
Με δεδομένη την δύσκολη συγκυρία με τις προσφυγικές ροές η κυβέρνηση απαιτεί από την Ευρώπη την αλληλεγγύη και την εξασφάλιση των ανοικτών συνόρων στον Βαλκανικό Διάδρομο. Ο πρωθυπουργός στη Βουλή επέδειξε αποφασιστικότητα μιλώντας ακόμη και για μπλοκάρισμα σημαντικών αποφάσεων της ΕΕ αν δεν αναλάβουν όλοι τις ευθύνες που τους αναλογούν. Οι ενέργειες προς την Αυστριακή πλευρά αποδεικνύουν την αποφασιστικότητα αυτή. 
Πρέπει όμως να είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα. Η ανακοίνωση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας για διάθεση 5 στρατοπέδων για κέντρα φιλοξενίας κοντά στην Ειδομένη ( 4 στο Κιλκίς και 1 στα Γιαννιτσά) κινείται προς την κατεύθυνση αυτή. Η ίδια η ανακοίνωση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας αναφέρει ρητά για συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. 
Προσωπικά τίθεμαι στην διάθεση του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου Πέλλας για τον ορισμό συνάντησης με τους αρμόδιους Υπουργούς κ. Μουζάλα και κ. Καμμένο για διευκρινίσεις και από κοινού αντιμετώπιση των υπαρχόντων θεμάτων ( υποδομές, λειτουργία Ωδείου στον χώρο του στρατοπέδου, άλλες απόψεις που μπορεί να έχουν  κλπ). 
Ο λαός της Πέλλας με τον ίδιο τρόπο που επέδειξε αλληλεγγύη και ανθρωπιά συλλέγοντας και μεταφέροντας τρόφιμα, ρούχα και άλλα απαραίτητα στους ταλαιπωρημένους πρόσφυγες και μετανάστες στην Ειδομένη με τον ίδιο τρόπο θα αντιμετωπίσει την πιθανή, αν χρειαστεί, φιλοξενία των προσφύγων και μεταναστών και στα Γιαννιτσά. 
Θα απομονώσει τις ακραίες ρατσιστικές η ξενοφοβικές φωνές απανθρωπιάς και αναλγησίας. 
Δεν χρειάζεται η δημιουργία αναστάτωσης με υποθετικά και ανύπαρκτα σενάρια περί εγκατάστασης προσφύγων και στο στρατόπεδο στην Σκύδρα ή στην Έδεσσα. Η δημιουργία ανησυχίας στους πολίτες μόνο την ρεαλιστική και ψύχραιμη αντιμετώπιση του μεγάλου αυτού προβλήματος δεν βοηθά. Ακόμη πολύ κακές υπηρεσίες προσφέρουν οι κινδυνολογούντες ότι στο στρατόπεδο στα Γιαννιτσά θα εγκατασταθούν 10000 ( !!!) πρόσφυγες και μετανάστες όταν και στα 5 κέντρα που ανακοινώθηκαν προβλέπεται η εγκατάσταση ( αν γίνει) 4000 ανθρώπων συνολικά και στα πέντε.   

ΤΣΙΚΝΟΠΑΡΑΚΑΘ΄ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΟΝΤΙΩΝ ΧΡΥΣΑΣ-ΤΣΑΚΩΝΩΝ-Κ. ΡΟΔΩΝΙΑΣ



Ο Σύλλογος ποντίων Χρύσας Τσακώνων Κ.Ροδωνιάς

σας προσκαλεί για το μεγάλο ΤΣΙΚΝΙΣΜΑ - ΠΑΡΑΚΑΘ'

που θα κάνει την

ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ 03-03-2016

και ώρα 20:00

στην αίθουσα του συλλόγου

με πλούσιο ποντιακό πρόγραμμα και πολύ τσίκνισμα!!!!!!



ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ.



Με τιμή το Δ.Σ.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΠΕΛΛΑΣ




Σύσκεψη για την αξιολόγηση της κατάστασης του μεταναστευτικού προβλήματος 

Παρακολουθώντας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και εξαιρετική αγωνία τα τεκταινόμενα στο προσφυγικό ζήτημα και την εμπλοκή, πλέον και της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας με τον ορισμό ως HOT SPOT στην πόλη των Γιαννιτσών και τη διαρροή πληροφοριών για μελλοντικό ορισμό υποδομών και της Έδεσσας και της Σκύδρας, σας προσκαλώ σε σύσκεψη στο Δημαρχείο (γραφείο Δημάρχου), τη Δευτέρα 29/2/2016 και ώρα 19:00 με θέμα: 

«Αξιολόγηση της κατάστασης – Προετοιμασία ενδεχόμενης μεταφοράς μεταναστών στο Δήμο μας».

Θεωρώντας ότι θα αποδεχτείτε την πρόσκλησή μου, σας ευχαριστώ εκ των προτέρων. 

Δημήτρης Μπίνος
Δήμαρχος Αλμωπίας

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ


Αθήνα, 25 Φεβρουαρίου 2016
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας

ΘΕΜΑ: « Ανακαλέστε εδώ και τώρα την παράλογη απόφαση για εγκατάσταση προσφύγων στα Γιαννιτσά»

           Σοβαρότατες ανησυχίες και σφοδρές αντιδράσεις, έχει προκαλέσει η χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, ότι το ένα από τα πέντε νέα κέντρα φιλοξενίας  προσφύγων που πρόκειται να λειτουργήσουν, θα στεγαστεί στα Γιαννιτσά, στο παλαιό στρατόπεδο Φιλιππάκου όπου μέχρι το 2011 στεγαζόταν η 34η Ταξιαρχία Στρατού, ο Λόχος Στρατηγείου, ο 2ος Λόχος Διαβιβάσεων, το 507 Τάγμα ΠΖ και ο Λόχος Αντιαρματικών. 

Οι αντιδράσεις είναι εύλογες και απόλυτα δικαιολογημένες διότι. 
•        Ο συγκεκριμένος χώρος βρίσκεται μέσα στην πόλη, δηλαδή σε κατοικημένη περιοχή και πολύ κοντά σε σχολεία – Νηπιαγωγεία, δημοτικό και λύκειο - σε χώρους γενικότερα όπου κυκλοφορούν μικρά παιδιά. Σημειωτέον δε ότι, μετά την απομάκρυνση της Ταξιαρχίας και των άλλων μονάδων, ένα τμήμα του παραχωρήθηκε για τη στέγαση του Ωδείου της πόλης στο οποίο φοιτούν  πεντακόσια παιδιά, καθώς και υπηρεσιών ύδρευσης του Δήμου. 

•        Οι ¨απαρχαιωμένες¨ εγκαταστάσεις του, δεν πληρούν ούτε τους στοιχειωδέστερους κανόνες ασφάλειας και υγιεινής, καθώς αποτελούνται από παμπάλαια  κτήρια, με υποτυπώδη περίφραξη και χωρίς ίχνος υποδομών για την διαβίωση ανθρώπων. 
Να ληφθεί υπόψη ότι: Η απομάκρυνση της 34ης Ταξιαρχίας και των άλλων μονάδων αποφασίστηκε (όπως ισχυρίστηκε η τότε Κυβέρνηση), ακριβώς για τους λόγους που προαναφέρθηκαν: εγκατεστημένο μέσα στην πόλη,  γειτνίαση με σχολεία, ανεπαρκέστατες συνθήκες ασφάλειας, παντελής έλλειψη υποδομών για διαβίωση λόγω απαρχαιωμένων κτιριακών εγκαταστάσεων που χρονολογούνται από τους Βαλκανικούς Πολέμους  και, πολύ περισσότερο, υποδομών για διασφάλιση υγιεινής ή στοιχειώδους έστω περίθαλψης. Μάλιστα, η μεταφορά της Ταξιαρχίας και των άλλων μονάδων, αποτέλεσε βαρύτατο πλήγμα για την τοπική οικονομία, καθώς εγκατέλειψαν την πόλη και την ευρύτερη περιοχή 500 οικογένειες των εκεί υπηρετούντων αξιωματικών, υπαξιωματικών και οπλιτών και, ταυτόχρονα, ¨χάθηκαν¨  οι πολλοί επίσης επισκέπτες – δηλαδή ένας ολόκληρος κόσμος που έδινε ζωή στην ντόπια αγορά. 

ΕΠΕΙΔΗ λοιπόν, είναι ανεπίτρεπτο, ένα ΕΘΝΙΚΟ πρόβλημα, όπως αυτό της ροής των προσφύγων που εξελίσσεται σε σοβαρή απειλή για τη χώρα μας, να επιχειρείται να αντιμετωπιστεί με βεβιασμένες αποφάσεις ¨στο πόδι¨

ΕΠΕΙΔΗ, σε τέτοια τεράστιας σημασίας θέματα, είναι αδιανόητο να ¨παίζουμε εν ου παικτοίς¨ δηλαδή να υπεισέρχονται μικροπολιτικοί ¨τακτικισμοί¨, ή να γινόμαστε αποδέκτες πιέσεων για εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων ή για ικανοποίηση τοπικιστικών συμφερόντων, αλλά οι αποφάσεις να λαμβάνονται μετά από λεπτομερή πληροφόρηση, σωστό σχεδιασμό και δίκαιη εφαρμογή

ΕΠΕΙΔΗ, οι ανησυχίες, όπως και οι ήδη σφοδρές αντιδράσεις των κατοίκων των Γιαννιτσών, όχι μόνον δεν πρόκειται να ατονήσουν, αλλά θα εντείνονται μέρα με τη μέρα, όσο η ηγεσία του Υπουργείου θα εμμένει στην παράλογη απόφασή της

ΕΠΕΙΔΗ, ο εγκλεισμός – διότι περί αυτού θα πρόκειται – αυτών των δύστυχων περιπλανώμενων ψυχών ακόμη και παιδιών σε αυτόν το χώρο, πέραν των προβλημάτων που θα δημιουργήσει στην περιοχή (μέσα στην πόλη, δίπλα σε σχολεία) θα ισοδυναμεί με βάρβαρη, απάνθρωπη μεταχείρισή τους, συμπεριφορά εντελώς ξένη προς τον ελληνικό πολιτισμό και την κουλτούρα μας. 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας

1.     Πριν την ανακοινωθείσα απόφασή του, είχε ενημερωθεί από υπεύθυνους συνεργάτες του πού, σε ποια κατάσταση βρίσκεται ο συγκεκριμένος χώρος και αν διαθέτει τις στοιχειώδεις συνθήκες ασφάλειας, υγιεινής και υποφερτής διαβίωσης; Και ότι έχει παραχωρηθεί στο Δήμο Πέλλας και λειτουργούν εκεί το Ωδείο της Πόλης και οι υπηρεσίες του Δήμου;

2.     Αν γνώριζε την απομάκρυνση της 34ης Ταξιαρχίας και των άλλων μονάδων το 2011 και τους λόγους που η τότε Κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι την επέβαλαν; Τότε- το 2011 - ήταν ακατάλληλο και τώρα…  κατάλληλό; Ο βασικός λόγος για την απομάκρυνση της ταξιαρχίας, ήταν  τελικά  εμπαιγμός για τους κατοίκους, των οποίων  υποτιμά τη νοημοσύνη και τους εξαγριώνει;……. Εάν ναι, πληροφορήθηκε ότι από τότε δε έχει επέλθει ουδεμία μεταβολή/βελτίωση στις εγκαταστάσεις, στις χωροταξικές ιδιομορφίες, στις συνθήκες διαβίωσης, υγιεινής και ασφάλειας. Τι άλλαξε λοιπόν και ο ίδιος χώρος από ακατάλληλος ¨μεταλλάχτηκε¨ ως δια μαγείας…  σε ¨κατάλληλο¨ ενώ, αντίθετα, η κατάσταση και οι συνθήκες έχουν χειροτερέψει;

3.     Εάν θα φροντίσει ΑΜΕΣΑ να ενημερωθεί ΥΠΕΥΘΥΝΑ και, συνεπώς, να ΑΝΑΚΑΛΕΣΕΙ ΠΑΡΑΥΤΑ την απόφαση  (που να σημειωθεί ακόμη μια φορά  είναι παρμένη στο πόδι και υποτιμά τη νοημοσύνη των κατοίκων της πόλης μας ) για εγκατάσταση προσφύγων στο ημιεγκαταλελειμμένο και παντελώς ακατάλληλο στρατόπεδο των Γιαννιτσών  (μέσα στην πόλη, δίπλα σε σχολεία, μέσα σε χώρους  όπου λειτουργούν υπηρεσίες ) απόφαση που, όχι μόνον δεν θα συντελέσει στη λύση του τεράστιου προβλήματος που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας, αλλά αντίθετα, θα δημιουργήσει άλλα σοβαρά προβλήματα στην τοπική κοινωνία όπως και στους ίδιους τους δυστυχείς πρόσφυγες;      

          Ο Ερωτών Βουλευτής  
    Γιώργος Καρασμάνης
    Βουλευτής Πέλλας

ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΣΕΣ 2014 - 2020


Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Θεόδωρος Θεοδωρίδης: Το δίπολο τουρισμός – πολιτισμός αποτελεί θεμέλιο λίθο του αναπτυξιακού προγραμματισμού της Π.Ε. Πέλλας

Ανακοίνωση της Π.Ε. Πέλλας για την προκήρυξη του προγράμματος ενίσχυσης μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων από το ΣΕΣ 2014 - 2020


Πρόγραμμα του ΣΕΣ 2014 - 2020 που αφορά την "Ενίσχυση τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών" και περιλαμβάνεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Επανεκκίνηση» ανακοινώθηκε τις προηγούμενες ημέρες από το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

Η χρηματοδότηση αφορά 131 δραστηριότητες του τουριστικού κλάδου με σκοπό τη βελτίωση των υποδομών τους για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς τους επισκέπτες.

Στο περιθώριο της δημοσιοποίησης των ενισχύσεων του ΣΕΣ 2014 – 2020, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας και Προγραμματικού Σχεδιασμού της Π.Κ.Μ. κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης τόνισε ότι «οι ευκαιρίες επιδότησης που παρουσιάζονται για τις τουριστικές επιχειρήσεις της Πέλλας και της Κεντρικής Μακεδονίας για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών είναι μοναδικές. Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο μπορούν να συμμετέχουν ανάλογα με τα επενδυτικά τους σχέδια και σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που ορίζει το πρόγραμμα. Ο τουρισμός μαζί με τον πολιτισμό αποτελούν θεμέλιο λίθο του αναπτυξιακού προγραμματισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Έτσι, καλούμε λοιπόν όλους τους επιχειρηματίες να διεκδικήσουν χρηματοδοτικούς πόρους από το ΣΕΣ για την στήριξη της βιωσιμότητας της επιχείρησής τους και την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς τους επισκέπτες της περιοχής μας».


Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για τις λεπτομέρειες του προγράμματος στον παρακάτω σύνδεσμο https://www.espa.gr/el/Pages/ProclamationsFS.aspx?item=2784

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...