Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ "ΜΑΪΝΑΒΙΤΣ-ΚΑΛΙΝΤΣΑ" ΤΩΝ ΠΡΟΜΑΧΩΝ



                                                    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Στην περιοχή "Μάϊναβιτς-Καλίνκα" των Προμάχων πρόκειται να γίνει επέκταση του αρδευτικού δικτύου.
Το δίκτυο θα είναι ιδιόκτητο και δεν δοθεί βάνα σε όσους δεν συμμετέχουν οικονομικά.

Η νέα αρδευτική γραμμή θα περάσει από τα κτήματα των παρακάτω ιδιοκτητών:

Νάνου Σωτήρη
Ανδρούτσου Δημήτρη
Χατζή Γρηγόρη
Καλέση Μαρίας
Γούδη Πέτρου
Γούδη Γεωργίου
Καλέση Δημήτρη
Γούδη Δημήτρη (Πάρκερ)
Τασιώλα Νίκου
Μυλωνά Βαγγέλη
Τσαλμπούρη Άννας
Ρατσίτσκα Ζαχαρία
Καλέση Ευσταθίου
Τανούρη Τραϊανού
Βαρελά Ιωάννη
Σαλαμάνη Πέτρου
Νάνου Χρήστου
Κωνσταντινίδη Γεωργίου
Τσαμπούρη Πέτρου
Προίκου Τάκη

Παρακαλούνται όσοι επιθυμούν να συνδεθούν με το νέο δίκτυο, να επικοινωνήσουν μέχρι το Σάββατο 5-3-2016 με τον Γούδη Γεώργιο(Αμερικάνο) ή τον Σαλαμάνη Πέτρο.

"WAS WIRST DU TUN, GOTT" - ΡΑΪΝΕΡ ΜΑΡΙΑ ΡΙΛΚΕ από το «ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΩΡΩΝ»




Όταν πεθάνω, Θε μου, τι θα κάνεις;
Εγώ ’μαι  το κανάτι σου (κι αν σπάσω;)
Εγώ ’μαι το πιοτό σου (κι αν χαλάσω;)
Κι είμαι το φόρεμά σου κι η δουλειά σου,
κι όταν χαθώ, χάνεις κι εσύ την έννοιά σου.

Αν λείψω, σπίτι πια κι εσύ δε θάχεις,
όπου θερμά και κοντινά λόγια να σε
καλωσορίζουν.
Κι από τα κουρασμένα πόδια σου χαμαί θα πέσουν
τα βελουδένια σάνταλα, αυτά που εγώ είμαι.

Ο μέγας σου μανδύας θα σ’ αφήσει.
Το ανάβλεμμά σου, που θερμά
σα μαξιλάρι τόπαιρνε το μάγουλό μου,
θάρθει και θα με ψάχνει για πολύ –
κι όταν ο ήλιος πια θα βασιλέψει
στην αγκαλιά θα γείρει που θ’ απλώνουν
κρύα λιθάρια.

Ω Θε μου, τι θα κάνεις; Πώς φοβάμαι.




ΡΑΪΝΕΡ ΜΑΡΙΑ ΡΙΛΚΕ από το «ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΩΡΩΝ» μετάφραση Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
περιοδικό ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ, τ. 807, 15/2/1961

ΧΡΟΝΗΣ ΜΙΣΣΙΟΣ “…ΚΑΛΑ, ΕΣΥ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕΣ ΝΩΡΙΣ”. (Απόσπασμα)



...Αλλά σου έλεγα για τις λαχτάρες που έκανα στη μάνα μου. Όταν, που λες, είσαι για εκτέλεση, έχεις κάθε μέρα επισκεπτήριο. Ε, ήρθε η κακομοίρα η μάνα μου την πρώτη μέρα να με δει. Για να πάω στο στρατοδικείο, μου είχαν φέρει ένα κοστούμι του αδερφού μου, γιατί εγώ δεν είχα καλά ρούχα. Αφού είδα τη μάνα μου, την αγκάλιασα, της λέω, κοίτα να δεις, αύριο που θα ‘ρθεις, να μου φέρεις τα παλιά μου τα ρούχα να φορέσω, γιατί, ε, αφού μεθαύριο θα μας σκοτώσουν, να μην πάει τζάμπα και το κουστούμι. Μπαμ η μάνα μου, κάτω, ξερή.
 Κάναμε επισκεπτήριο μαζί με τον Μαύρο, οπότε μου σφυρίζει μια σφαλιάρα, και μου λέει, τι λες, ρε τσόγλανε, στη μάνα σου, είναι κουβέντες αυτές; Όχι, δεν το ‘κανα επίτηδες, τα είχα χαμένα και γω ο φουκαράς, δεν ήξερα τι να της πω όπως σπάραζε στην αγκαλιά μου… Τέλος, χέσ’ τα.
 Το κακό είναι πως ποτέ δεν μπόρεσα να της εξηγήσω μερικά πράγματα, όπως να πούμε πόσο πολύ την αγαπούσα και τι καταφύγιο ήταν για μένα στα μεγάλα μου ζορίσματα…
 Αλλά έτσι είναι πάντα, ποτέ δεν προλαβαίνουμε να πούμε τα πιο ουσιαστικά πράγματα, και το καταλαβαίνουμε μόνο σα χαθούμε.

ΧΡΟΝΗΣ ΜΙΣΣΙΟΣ “…ΚΑΛΑ, ΕΣΥ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕΣ ΝΩΡΙΣ”
Εκδόσεις ΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ "ΨΗΦΙΑΚΟ ΠΟΡΤΟΦΟΛΙ" - ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ

Ερχεται και στην Ελλάδα το ψηφιακό πορτοφόλι -Τι είναι, πώς λειτουργεί
Αυξάνεται με αμείωτο ρυθμό ο αριθμός των τερματικών αποδοχής χρεωστικών και πιστωτικών καρτών στην χώρα μας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών περισσότερα από 80.000 μηχανάκια αποδοχής καρτών, χρεωστικών και πιστωτικών, έχουν προστεθεί στην ελληνική αγορά, στη διάρκεια των τελευταίων οκτώ μηνών, μετά την επιβολή των capital controls, έτσι ο αριθμός τους προσεγγίζει πλέον τις 240.000.
Μέχρι το τέλος του έτους εκτιμάται από τραπεζικά στελέχη ότι θα προστεθούν ακόμη 80.000 επιπλέον μηχανάκια Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις, στη χώρα μας σήμερα κυκλοφορούν περισσότερες από 11,5 εκατ. χρεωστικές κάρτες και 3 εκατ. πιστωτικές.
Εξάλλου, σύντομα αναμένεται και η εμφάνιση του ψηφιακού πορτοφολιού για συναλλαγές. Έτσι το έξυπνο κινητό, όπως αναφέρει ο επικεφαλής της Visa για την Ελλάδα, την Κύπρο και την Βουλγαρία Νίκος Καμπανόπουλος, θα χρησιμοποιείται ως επιπλέον εργαλείο πληρωμών μαζί με τις κάρτες για την πραγματοποίηση όλων των συναλλαγών, όπως ακριβώς κάνει σήμερα με την κάρτα του.
Με την ανάπτυξη του περιβάλλοντος αποδοχής καρτών θα δούμε για παράδειγμα πολλά περισσότερα ταξί σε όλη την Ελλάδα που θα δέχονται πληρωμές με κάρτες ή με το ψηφιακό πορτοφόλι, όταν έρθει, ενώ τα μηχανάκια αποδοχής καρτών θα αυξηθούν και στα fast food εστιατόρια, εταιρίες ταχυμεταφορών, εταιρίες διανομής κατ΄οίκον.
Γενικότερα η αποδοχή ηλεκτρονικών πληρωμών και για καθημερινές αγορές μικρότερης αξίας θα μεγαλώσει, ενώ αναμένονται με ενδιαφέρον οι εξελίξεις και για τις συναλλαγές στα δημόσια μέσα μεταφοράς.
Εξάλλου με ενδιαφέρον αναμένεται και το εμπορικό λανσάρισμα νέων αλλαγών στις πληρωμές που επιφέρουν οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες, σε συνδυασμό με το διαδίκτυο των πραγμάτων (Internet of things) που δικτυώνει συσκευές τόσο μεταξύ τους, όσο και με το ίντερνετ φέρνουν επαναστατικές αλλαγές στον τρόπο και γενικότερα στην φιλοσοφία πληρωμών. Για παράδειγμα, όπως παρουσιάστηκε από την Visa στο συνέδριο Mobile World Congress με μια κίνηση της παλάμης του χεριού που θα περνάει ο καταναλωτής σε δευτερόλεπτα από ένα τερματικό θα πραγματοποιεί τις καθημερινές του συναλλαγές, χρεώνοντας αυτόματα τον λογαριασμό του. Εναλλακτικά, θα έχει τη δυνατότητα βιομετρικής πιστοποίησης με την ίριδα του ματιού του και μάλιστα από απόσταση.
Επίσης, παρουσιάστηκε το διασυνδεδεμένο αυτοκίνητο. H Visa σε συνεργασία με την Honda δημιούργησαν το «συνδεδεμένο» αυτοκίνητο όπου υπάρχουν και εφαρμογές πληρωμής καυσίμων και στάθμευσης. Στον κεντρικό πίνακα ελέγχου στη μεγάλη οθόνη αφής υπάρχει ενσωματωμένο το πρωτότυπο σύστημα ασύρματων πληρωμών της. Καθώς έχει καταχωρηθεί η πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, το σύστημα ενημερώνει για τα συνεργαζόμενα πρατήρια βενζίνης που υπάρχουν κοντά. Αφού φτάσουμε, το GPS μας κατευθύνει στην αντλία που είναι κατάλληλα εξοπλισμένη με ασύρματους φάρους αυτόματων πληρωμών. Μόλις ολοκληρωθεί το γέμισμα η πληρωμή γίνεται μέσα από το αυτοκίνητο με ένα απλό πάτημα στην οθόνη αφής. Το ιδιο σύστημα υπάρχει και για το παρκάρισμα ενώ η πληρωμή είναι ασφαλής με την χρήση του Visa tokenisation, μιας υπηρεσίας που «κρυπτογραφεί» τα στοιχεία της συναλλαγής.


Πηγή: www.iefimerida.gr

ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ - ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΕΠΙΛΕΓΕΙ

Αντιδρούν στα Γιαννιτσά για το κέντρο προσφύγων -Φωτιά χθες στο στρατόπεδο που έχει επιλεγεί
Ενάντια στη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στα Γιαννιτσά είναι το δημοτικό συμβούλιο, αλλά και κάτοικοι της περιοχής.
Και σήμερα έχει προγραμματιστεί κινητοποίηση κατοίκων ενάντια στη δημιουργία του κέντρου, εν την Παρασκευή το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Πέλλας αποφάσισε να στείλει άμεσα αντιπροσωπεία στους αρμόδιους υπουργούς «προκειμένου να εξηγήσει ότι είναι εντελώς λανθασμένη η απόφαση να στηθεί μέσα στην πόλη των Γιαννιτσών ένα χωριό τεσσάρων και πέντε χιλιάδων μεταναστών», όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση.
Παράλληλα, αποφάσισε την περιφρούρηση του στρατοπέδου Φιλιππάκου, μέρος του οποίου χρησιμοποιεί και ο Δήμος Πέλλας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αργά το βράδυ του Σαββάτου ξέσπασε πυρκαγιά στα μαγειρεία του εν λόγω στρατοπέδου, η οποία δεν πήρε έκταση.
«Δυστυχώς η κατάσταση δεν ελέγχθηκε απόλυτα με αποτέλεσμα να καταστραφεί από φωτιά η στέγη ενός κτιρίου του στρατοπέδου, το οποίο είναι μεγάλο κομμάτι της ιστορίας της πόλης. Καταδικάζουμε οποιαδήποτε ενέργεια έχει στόχο να αμαυρώσει την εικόνα του Δήμου και να ακυρώσει την ειρηνική διαμαρτυρία των δημοτών. Κάποιοι επιχειρούν να προσβάλουν την ιστορία, τον πολιτισμό, την ευαισθησία και το αίσθημα αλληλεγγύης μιας ολόκληρης κοινωνίας. Δεν θα τους αφήσουμε», ανέφερε σε ανακοίνωση ο δήμος Πέλλας.
Φωτογραφία: nantiareport.wordpress.com


Πηγή: /www.iefimerida.gr

Ο OBSERVER ΣΤΗΝ ΠΛ. ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ: Οι άνδρες που δίνουν 10 ευρώ για σεξ με πρόσφυγες, εκείνοι που φέρνουν φαγητό και άλλοι που ρίχνουν χλωρίνη στο ψωμί

(EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)
Ενας μεγαλόσωμος, μεσήλικας άνδρας, περνά από την πλατεία Βικτωρίας, βγάζοντας βόλτα τον σκύλο του. Ενα αγόρι από το Αφγανιστάν τον δείχνει στο νέο του φίλο, τον Αμπντούλ Γουαρίς. «Είναι από αυτούς που έρχονται τη νύχτα», του λέει.
Τα μάτια του Αμντούλ ανοίγουν διάπλατα. «Είναι ΟΚ. Δεν θέλουν ανήλικους. Παίρνουν νεαρούς άνδρες που είναι πρόθυμοι να πάνε στο σπίτι τους, να κάνουν ένα ντους και με 10-15 ευρώ να κάνουν σεξ μαζί τους. Κάποιοι πηγαίνουν, εκείνοι που έχουν ξεμείνει από χρήματα», του εξηγεί. Είναι η ύποπτη νυχτερινή οικονομία που έχει αναπτυχθεί, σε μία πλατεία που γίνεται το «σπίτι» ολοένα και περισσότερων προσφύγων, σχολιάζει ο Observer, που βρέθηκε εκεί.
Ο Αμπντούλ έφτασε μόνος του στην πλατεία Βικτωρίας περίπου στις 7 το πρωί, τη στιγμή που 200-300 άνθρωποι που κοιμούνταν εκεί είχαν αρχίσει να ξυπνάνε, για μία ακόμη ημέρα αναμονής. Αφησε το Αφγανιστάν πριν από δύο μήνες και μιλά στη βρετανική εφημερίδα για την προσπάθειά του να συναντήσει την αδερφή του, Μίνα, η οποία ζει στη Γερμανία τα τελευταία έξι χρόνια. Η μητέρα τους έχει πεθάνει, ο πατέρας τους είναι πίσω στην Καμπούλ.
«Είμαι 13 χρονών και οχτώ μηνών», λέει. «Είμαι μόνος», συμπληρώνει. Οι άλλοι νεαροί Αφγανοί του δείχνουν τα «κατατόπια». Το πράσινο κουτί είναι αυτό που χρησιμοποιούν για να φορτίζουν τα κινητά τηλέφωνα. Του δείχνουν το καφέ στο οποίο ο ιδιοκτήτης δεν τους επιτρέπει να πλησιάσουν και ένα φιλικότερο, στο οποίο επιτρέπεται η χρήση του μπάνιου, με προϋπόθεση την αγορά ενός καφέ. Κανείς δεν του δείχνει το δέντρο στο οποίο δύο άνδρες κρεμάστηκαν αυτή την εβδομάδα, επιχειρώντας να αυτοκτονήσουν.
«Ηταν σοκαριστικό, ξαφνικό. Δεν είπαν ότι θα το κάνουν. Ο ένας, από ότι μαθαίνουμε, πέθανε. Ο άλλος είναι ακόμη στο νοσοκομείο», λέει ο Σακίμπ Σαρζάι, επίσης Αφγανός.
Μέχρι το μεσημέρι, οι κουβέρτες με τις οποίες τυλίγονται τα βράδια έχουν διπλωθεί. Υπάρχουν πολλές νέες αφίξεις στην περιοχή. Κάποιοι συζητούν μεταξύ τους, τα παιδιά κάθονται στα πόδια των γονιών τους, 1-2 από αυτά κλωτσάνε μία μπάλα. Υπάρχει μία περίεργη ησυχία, για ένα τόσο μεγάλο πλήθος ανθρώπων, σχολιάζει ο Observer. «Είναι απλά αναμονή. Για δύο ώρες, δύο ημέρες, τρεις μήνες», λέει ο Σαρζάι. «Ακουσες τίποτα για τα σύνορα;», ρωτά όλο ελπίδα.
Στην πλατεία φτάνουν αρκετοί άνθρωποι, με σακούλες με φαγητό, πορτοκάλια και ψωμί. Στις 8 το βράδυ του Σαββάτου ο Θανάσης, ιδιοκτήτης εστιατορίου στην Καισαριανή, έφτασε με μερίδες ψαρόσουπας. Λίγο αργότερα, ένας 76χρονος έρχεται με τέσσερα σάντουιτς που έφτιαξε. «Φέρνει σάντουιτς όταν το αντέχει η τσέπη του, όχι ότι πραγματικά το αντέχει», λέει η Ευαγγελία Παπαγιαννίδου, δασκάλα, πρώην σκηνοθέτης. Παλιότερα, πήγαινε στην πλατεία με ψωμί για να ταΐσει περιστέρια και γάτες. Τώρα, ταΐζει ανθρώπους.
«Οι περισσότεροι φούρνοι μου δίνουν αυτά που θα πετούσαν. Σε κάποιους πρέπει να λέω ότι είναι για την οικογένειά μου. Ενας μπ@@@δος εδώ κοντά ρίχνει χλωρίνη στο ψωμί που πετάει», λέει.
Την ώρα που μιλά, ένας ηλικιωμένος Κούρδος την πλησιάζει και της δείχνει το αφτί του και εκείνη του δίνει μία κρέμα. Τον δάγκωσε κάποιο τρωκτικό ενώ κοιμόταν. Από την πλατεία έχουν απομακρυνθεί οι τουαλέτες, για να αποθαρρύνονται οι πρόσφυγες. Ομως, δεν έχουν πού αλλού να πάνε, σχολιάζει ο Observer.
«Δεν έχω δει ποτέ ξανά τόσο άσχημη την κατάσταση στην Αθήνα, όσο τις τελευταίες ημέρες», σχολιάζει η Δήμητρα Κουτσαύλη, που δουλεύει με τους Γιατρούς του Κόσμου. «Η κατάσταση εδώ επιδεινώνεται. Πρόσφυγες είναι σε όλη την πόλη, σε πλατείες, στο λιμάνι. Σύμφωνα με την αποστολή μας στον Πειραιά, εκεί υπάρχουν χιλιάδες άτομα, ανάμεσά τους πολλά παιδιά», συμπληρώνει.
«Δεν θέλουμε να καθόμαστε εδώ. Απλά ζητάμε να ανοίξουν τα σύνορα», λέει από την πλευρά του ο Σαρζάι. Στη χώρα μου υπάρχει το Ισλαμικό Κράτος, οι Ταλιμπάν, βόμβες κάθε ημέρα και καμία δουλειά», εξηγεί. «Οπότε το έσκασα. Τι μπορούσα να κάνω;», ρωτάει.
Η Ανεέσα έφτασε κοντά στα σύνορα. Ομως, η Αφγανή ήταν σε λεωφορείο που επέστρεψε από την Ειδομένη στην Αθήνα, μετά από 3 εβδομάδες αναμονής και ελπίδας. «Είναι σκληρό να πρέπει να γυρίσεις τη στιγμή που το μόνο που θέλεις να κάνεις είναι να συνεχίσεις», λέει.


Πηγή: /www.iefimerida.gr

ΤΑ "ΧΡΥΣΑ ΒΑΤΟΜΟΥΡΑ" 2016



Λίγο πριν τη μεγάλη και λαμπρή απονομή των Όσκαρ, τα χρυσά Βατόμουρα ανακοίνωσαν τους δικούς τους νικητές, μια διάκριση καθόλου τιμητική, αλλά αρκετά διασκεδαστική, που κάθε χρόνο επιλέγει τους χειρότερους.

   Ο θεσμός ξεχωρίζει και βραβεύει εδώ και δεκαετίες τις χειρότερες ερμηνείες, τις σκηνοθετικές αποτυχίες και τις κακές επιδόσεις της βιομηχανίας.

    Τα φετινά, αντιβραβεία, που δίνονται για 36η συνεχόμενη χρονιά, ανακοινώθηκαν λίγο πριν οι μεγάλοι αστέρες του Χόλιγουντ πατήσουν στο κόκκινο χαλί και ίσως φύγουν με το πολυπόθητο αγαλματίδιο.

   Οι νικητές φέτος ήταν μάλλον αναμενόμενοι καθώς "θριάμβευσαν" τα φαβορί με τις πιο πολλές υποψηφιότητες που είχαν ανακοινωθεί πριν από μερικές εβδομάδες.

   Η έκπληξη στη λίστα φέτος είναι πως το Βατόμουρο για την χειρότερη ταινία της χρονιάς, μοιράζονται δύο φιλμ, το Fantastic Four και το Fifty Shades of Grey - το οποίο γενικά σάρωσε!

    Η λίστα με όλα τα βραβεία:
   Worst Picture 2015 Fantastic Four Fifty Shades of Grey 

  Worst Actor 2015 Jamie Dornan/ Fifty Shades of Grey

   Worst Actress 2015 Dakota Johnson/ Fifty Shades of Grey  

Worst Director 2015 Josh Trank (& Alan Smithee)/Fantastic Four   

Worst Screenplay 2015 Fifty Shades of Grey

 Worst Supporting Actor 2015 Eddie Redmayne/ Jupiter Ascending

   Worst Supporting Actress 2015 Kayley Cuoco-Sweeting Alvin & The Chipmunks: Road Chip [Voice Only] & The Wedding Ringer 

  Worst Remake, Rip-Off Fantastic Four

   Worst Screen Combo 2015 Jamie Dornan & Dakota Johnson/ Fifty Shades of Grey 

  Razzie Redeemer Award 2015 Sylvester Stallone 

ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ



Νέα μελέτη των Ηνωμένων Εθνών για τους επικονιαστές σημάνει συναγερμό για τα αποθέματα τροφής 

Πολλά είδη άγριων μελισσών, πεταλούδες και άλλα πλάσματα που γονιμοποιούν τα φυτά συρρικνώνονται προς εξαφάνιση, και αν αυτό δεν σταματήσει, θα υπάρχει σύντομα τεράστιο πρόβλημα με την επάρκεια τροφίμων, σημειώνει και προειδοποιεί μια νέα, παγκόσμια επιστημονική έκθεση των Ηνωμένων Εθνών.

   Τα περίπου 20.000 είδη επικονιαστών είναι το κλειδί για εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε καλλιέργειες κάθε χρόνο - από τα φρούτα και τα λαχανικά μέχρι τον καφέ και τη σοκολάτα. Ωστόσο, 2 από τα 5 είδη ασπόνδυλων επικονιαστών, όπως οι μέλισσες και οι πεταλούδες, καταγράφουν φρενήρη πορεία προς την εξαφάνιση. Επικονιαστές όπως τα πουλιά κολίμπρι και οι νυχτερίδες, είναι σε ελαφρώς καλύτερη θέση, αλλά επίσης απειλούνται.

   Ωστόσο το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι μέλισσες, αλλά και οι βομβίνοι (bumblebee) οι οποίοι σημειώνουν τεράστιες μειώσεις στον πληθυσμό τους. Αυτό που προβληματίζει πλέον τους επιστήμονες είναι πως δεν μπορεί να στοχοποιηθεί μόνο ένας ένοχος. Ο τρόπος καλλιέργειας έχει αλλάξει με αποτέλεσμα να μην υπάρχει αρκετή ποικιλομορφία και άγρια λουλούδια για να τραφούν οι επικονιαστές. Τα φυτοφάρμακα, κυρίως τα αμφιλεγόμενα νεονικοτινοειδή που προσβάλλουν το νευρικό σύστημα, είναι σίγουρα μέσα στη λίστα των εχθρών, μαζί με την υπερθέρμανση του πλανήτη και το γεγονός πως οι πόλεις συνεχώς μεγαλώνουν και γίνονται όλο και πιο αφιλόξενες για τα είδη αυτά. Τα μέτωπα είναι πολλά και οι επιστήμονες ανήσυχοι.

   Η έκθεση είναι το αποτέλεσμα διετών μελετών από επιστήμονες σε όλο τον κόσμο που κατέληξαν σε μια αξιολόγηση της βιοποικιλότητας της Γης, ξεκινώντας με τους επικονιαστές. Είναι μια προσπάθεια παρόμοια με αυτή που είχε γίνει για να μελετηθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη και εγκρίθηκε από το Κογκρέσο των 124 εθνών στην Κουάλα Λουμπούρ, την Παρασκευή.

   Σε αντίθεση με την υπερθέρμανση του πλανήτη, οι λύσεις για το ζήτημα δεν απαιτούν από χώρες να συμφωνήσουν σε παγκόσμια δράση - αλλά να δράσουν τοπικά, δήλωσε ο Robert Watson, ένας κορυφαίος Βρετανός επιστήμονας και αντιπρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής. Οι λύσεις που προσφέρονται ως επί το πλείστον αφορούν την αλλαγή διαχείρισης της γης και της γεωργίας. Ένα παράδειγμα αποτελεί η Βρετανία η οποία ενέκρινε δράση που χρηματοδοτεί τους αγρότες για να φυτεύουν αγριολούλουδα στα κτήματά τους. Η μελέτη εξηγεί διάφορες δράσεις και σημεία που θέλουν προσοχή άμεσα για να αποφευχθεί η καταστροφή της αλυσίδας.

   "Τα πάντα καταρρεύσουν εάν οι επικονιαστές μείνουν εκτός», είπε ο vanEngelsdorp από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ "Αν θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι το 2050 θα θρέφουμε τον κόσμο  θρέψει τον κόσμο το 2050, τότε οι επικονιαστές πρέπει να παραμείνουν μέρος της αλυσίδας". 




Πηγή: www.lifo.gr

ΠΡΟΣΟΧΗ - ΒΡΕΘΗΚΕ ΧΡΥΣΗ ΑΛΥΣΙΔΑ



Στην πλατεία των Προμάχων βρέθηκε η εικονιζόμενη αλυσίδα-βραχιόλι από λευκόχρυσο.
Όποιος την έχασε, ή όποιος γνωρίζει τον ιδιοκτήτη της, μπορεί να επικοινωνήσει με τα Προμαχιώτικα Νέα.


ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Έχει κατέβει ο Μήτσος από το χωριό για δουλειές στην Αθήνα.

"ΝΤΡΑΠΗΚΑ..."


Δεν έχω λόγια γι αυτό που έζησα πριν μια ώρα στην έξοδο της Λαμίας προς Στυλίδα…
 Πάνω από 100 πρόσφυγες στο δρόμο με τα πόδια για τα σύνορα και ο κόσμος από τα σπίτια να βγαίνει και να τους δίνει ότι ζητάνε για το δρόμο…

Ηλικιωμένοι με δάκρυα στα μάτια να θέλουν να βοηθήσουν αλλά να μην ξέρουν πως… Περνούν απ την συνοικία Νέα Μαγνησία... Οι κάτοικοι απόγονοι προσφύγων βλέπουν εικόνα από την δική τους ιστορία και δεν μπορούν να κρατήσουν τα δάκρυα!

Μαθητές μαζί με την δασκάλα δίνουν το κολατσιό τους ... Γιατροί της πόλης με δική τους πρωτοβουλία κάνουν ό,τι μπορούν. Την πολιτεία εκτός από την τροχαία, συγνώμη αλλά δεν την είδα! Ο απλός λαός από μόνος του ήταν «παρών»!
 Η ανθρωπιά κέρδισε την ξενοφοβία τον ρατσισμό και τον φασισμό!! Τα τέρατα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ δεν θα μας βάλουν ποτέ στο χέρι! 
Δεν θα μας κάνουν ποτέ σαν τα μούτρα τους !

Είπα να βγάλω μια φωτογραφία να αναρτήσω αυτό που είδα!

Δεν μπόρεσα να σηκώσω το κινητό !

Ντράπηκα!

Κωνσταντίνος Μπούρχας





ΠΗΓΗ...http://tvxs.gr

Επιμέλεια αναδημοσίευσης: Μαρία Βαρελά

Η ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΛΛΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΕΝΤΡΟΥ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΕΛΛΑΣ

      Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προχωρά με γοργούς ρυθμούς στην εφαρμογή των αντιδραστικών μέτρων που έχει υπογράψει με την ΕΕ. Τα μέτρα αυτά στρέφονται ενάντια σε μετανάστες και πρόσφυγες.
      Η συγκυβέρνηση αναλαμβάνει την επιτάχυνση έργων για τη δημιουργία και τη λειτουργία κέντρων υποδοχής προσφύγων και μεταναστών (hot spots), καθώς και κέντρων μετεγκατάστασης (relocation camp).
      Μέσα σ’ αυτούς τους σχεδιασμούς εντάσσεται τώρα η δημιουργία 5 νέων κέντρων "φιλοξενίας" στην Κεντρική Μακεδονία. Ένα στα Γιαννιτσά στην ΠΕ Πέλλας και τέσσερα σε χωριά της ΠΕ Κιλκίς (Ν. Καβάλα, Χέρσο, Δροσάτο, Κεντρικό), πέρα από τους χώρους - καταυλισμούς που ήδη λειτουργούν στην ΠΕ Κιλκίς [σε Ειδομένη (σύνορα με ΠΓΔΜ) και στο Πολύκαστρο (βενζινάδικο στην ΠΑΘΕ)].
      Αυτή η εξέλιξη αποτέλεσε την αφορμή να ξανανοίξει πιο έντονα η συζήτηση, αλλά και η διαμάχη, σχετικά με τη διαχείριση του προβλήματος των κέντρων υποδοχής και μετεγκατάστασης των προσφύγων και μεταναστών. Διαμάχη που ουσιαστικά επικεντρώνεται στο ποιος θα έχει την ευθύνη και το πάνω χέρι σε αυτή τη διαχείριση.
      Την ίδια στιγμή συγκαλύπτονται, όχι μόνο από την κυβέρνηση, αλλά και από τοπικούς παράγοντες και βουλευτές, οι αιτίες του προβλήματος, δηλαδή οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και η λεηλασία των πλουτοπαραγωγικών πηγών των χωρών καταγωγής των προσφύγων και μεταναστών.
      Έχουμε ξεκάθαρο ότι στην ευρύτερη περιοχή παίζονται σοβαρά γεωπολιτικά παιχνίδια σε βάρος των λαών. Ήδη με αφορμή το Προσφυγικό έχει τεθεί ξανά θέμα αμφισβήτησης της κυριαρχίας της Ελλάδας στα σύνορά της από την ίδια την ΕΕ. Ενώ και η ανάμειξη του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο (την οποία χαιρέτισαν τα υπόλοιπα κόμματα από την πρώτη στιγμή), με πρόσχημα το Προσφυγικό, θα αξιοποιηθεί από την Τουρκία για να προβάλλει τις γνωστές της αξιώσεις για γκρίζες ζώνες και παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας. Η ελληνική κυβέρνηση, σε συνέχεια όλων των προηγούμενων, εμπλέκει τη χώρα σε αυτά τα τυχοδιωκτικά παιχνίδια , γεγονός που δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους.
       Την ίδια ώρα, η διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού ρεύματος, των ξεριζωμένων από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και την καπιταλιστική βαρβαρότητα, δημιουργεί τριβές ανάμεσα στους θύτες, τις αστικές τάξεις των χωρών - μελών της ΕΕ.
       Στο επίκεντρο της ιμπεριαλιστικής διαμάχης, που οξύνεται, βρίσκεται η υπόθεση του κλεισίματος των συνόρων των κρατών - μελών και η αυστηρή εφαρμογή της Συνθήκης Σένγκεν.
       Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργούνται αντιδράσεις, ειδικά από τη Γερμανία που υποτίθεται επιδιώκει μια «πανευρωπαϊκή λύση», ενώ στην πραγματικότητα θέλει μια ελεγχόμενη ροή και μια διαλογή προσφύγων και μεταναστών ώστε να αξιοποιηθούν ως φτηνή εργατική δύναμη από τα δικά της μονοπώλια, ώστε να αυξήσουν ακόμα περισσότερο την κερδοφορία τους.
       Η κλιμάκωση όμως των επεμβάσεων και η όξυνση των αντιθέσεων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο μεγαλώνει τους κινδύνους και αυξάνει τις ροές των προσφύγων - μεταναστών. Την ίδια στιγμή υπάρχουν ξεριζωμένοι από εμπόλεμες χώρες, όπως το Αφγανιστάν, που η ΕΕ παράνομα δεν τους αναγνωρίζει το καθεστώς του "πρόσφυγα", με αποτέλεσμα τον τελικό εγκλωβισμό τους στη χώρα μας
       Ο λαός μας δεν πρέπει να έχει αυταπάτες. Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ δεν είναι παράγοντες ειρήνης και ασφάλειας για τη χώρα μας. Αντίθετα είναι παράγοντες εμπλοκής της σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους, που απειλούν συνολικά τα συμφέροντα των λαών της περιοχής της Αν. Μεσογείου, παράγοντες αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, που ανοίγουν πληγές συγκρούσεων με θύματα τους λαούς.
    Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία κέντρου μετεγκατάστασης στα Γιαννιτσά της ΠΕ Πέλλας:
    Υπάρχει κίνδυνος εξαιτίας της πολιτικής της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης (τείχη και φράχτες στα σύνορα, κατασταλτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, Συνθήκη του Δουβλίνου και της Σένγκεν) να εγκλωβιστούν χιλιάδες άνθρωποι στη χώρα μας, οι οποίοι δεν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα, δεν θέλουν να μείνουν σε κανένα στρατόπεδο.
    Ως ΚΚΕ έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος.
    Συγκεκριμένα:
■ Να εξασφαλιστεί η ασφαλής και απευθείας μεταφορά των προσφύγων από τις χώρες πρώτης υποδοχής στις χώρες τελικού προορισμού τους.
■ Να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα σε όσους θέλουν να πάνε σε άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ, με ανυπακοή στη Σένγκεν και τον Κανονισμό του Δουβλίνου.
■ Όχι στα hot spots γιατί αποτελούν κέντρα διαλογής για μετεγκατάσταση ενός μηδαμινού αριθμού προσφύγων, όσων κριθούν χρήσιμοι για τα μονοπώλια κρατών - μελών της ΕΕ που θα τους επιλέξουν.
■ Να δημιουργηθούν ανθρώπινοι και αξιοπρεπείς ανοιχτοί και δημόσιοι προσωρινοί χώροι υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών - προσφύγων, που θα λειτουργούν με ευθύνη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Σε αυτά θα παρέχεται ιατροφαρμακευτική φροντίδα, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία και νομική αρωγή. Να υπάρξει ειδική μέριμνα από κρατικούς φορείς για ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες, μητέρες και παιδιά, θύματα κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων.
■ Καμία συμμετοχή ΜΚΟ στη διάσωση - υποδοχή - περίθαλψη - φιλοξενία - μεταφορά προσφύγων και μεταναστών. Καμία παρουσία στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας.
■ Να δοθεί άσυλο ή προσωρινό ανθρωπιστικό καθεστώς στους πρόσφυγες και όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικού πολέμου, κατοχής ή εμφυλίων.
■ Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο. Έξω ο Frontex και οι άλλοι μηχανισμοί της ΕΕ από τη φύλαξη των συνόρων.
       Στο βαθμό που υλοποιούνται αυτές οι προϋποθέσεις, μπορεί να βρεθούν χώροι προσωρινής φιλοξενίας, ώστε να μην περιφέρονται άστεγοι οι πρόσφυγες και μετανάστες, οικογένειες με παιδιά. Να μη γίνονται έρμαια των διαφόρων κυκλωμάτων που τους εκμεταλλεύονται.
      Να στοχεύσουμε τον πραγματικό ένοχο. Να μην περάσει το ρατσιστικό δηλητήριο.


      Καλούμε το λαό της Πέλλας και ειδικότερα των Γιαννιτσών σε επαγρύπνηση και ένταση της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και μετανάστες. Να μην αποπροσανατολιστεί από φωνές ρατσιστικές και εθνικιστικές, που βάζουν στο στόχαστρο κυνηγημένους ανθρώπους αθωώνοντας τον ένοχο και για το φαινόμενο της προσφυγιάς και της μετανάστευσης, αλλά και για τη ζωή μας σήμερα. Και ο ένοχος είναι κοινός, είναι το σάπιο εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα, που το κυνήγι του κέρδους ξεθεμελιώνει δικαιώματα, κάνει τη νεολαία και τους λαούς κρέας για τα κανόνια των ιμπεριαλιστών, ξεριζώνει λαούς

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...