Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ ΣΤΟ ¨ΔΑΣΑΚΙ ΑΡΙΔΑΙΑΣ"



Την Τσικνοπέμπτη σας περιμένουμε στο "Δασάκι Αριδαίας" με ζωντανή μουσική, εξαιρετικό φαγητό και αστείρευτο κέφι, να διασκεδάσουμε στον ζεστό και φιλόξενο χώρο μας.

Ο Χρήστος,  η Παντελίτσα καθώς και το πρόθυμο προσωπικό μας, σας υποσχόμαστε μια αξέχαστη βραδυά.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2384024952 6945561699




ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ



ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΟΣ σε απόγνωση, γιατί δεν βρίσκει κόκκορα να ζευγαρώσει με τις κότες του πάει στον ειδικό έμπορο κοκοροπώλη.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΗΦΑΚΗΣ: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΧΩΡΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΓΙΑΝΝΙΤΣΏΝ


Γιάννης Σηφάκης :  
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΧΩΡΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΓΙΑΝΝΙΤΣΏΝ
Είναι στιγμές ευθύνης για όλους

Ο βουλευτής Πέλλας Γιάννης Σηφάκης πρότεινε σήμερα Τρίτη 01.03.2016 στους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας κ. Καμμένο και Αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής πολιτικής κ. Μουζάλα καθώς και στον Δήμο Πέλλας τους παρακάτω χώρους για την ίδρυση κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή των Γιαννιτσών.
 Θεωρεί ότι απαιτείται άμεση απόφαση, με συναίνεση της τοπικής κοινωνίας, για να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και έγκαιρα η ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή της Ειδομένης και να γίνουν ελέγξιμες και διαχειρίσιμες οι προσφυγικές ροές. Ο λαός των Γιαννιτσών ετοιμάζεται να δείξει την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά του με όλους τους δυνατούς τρόπους. Οι χώροι που υποδείχτηκαν από τον βουλευτή είναι οι ακόλουθοι:   

1. Πρώην Σφαγεία Γιαννιτσών

Πρόκειται για έκταση 25.000 τμ. ιδιοκτησίας του Δήμου. Η απόσταση του από το κέντρο τον Γιαννιτσών περί τα 5 Κm. Βρίσκεται πάνω στην Εθνική Γιαννιτσών-Θεσσαλονίκης.  Υπάρχει φωτισμός και είναι περιφραγμένο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα. Χρειάζεται συνεννόηση με τον Δήμαρχο.
    

2. Συνεταιρισμός Μπέρλεϋ 

16000 m2 στεγασμένος χώρος πάνω στην επαρχιακή οδό Γιαννιτσών-Αλεξανδρειας σε απόσταση 3km από τα Γιαννιτσά.  Έχει ηλεκτρικό ρεύμα,νερό και είναι περιφραγμένο. Περιβάλλων χώρος επιπλέον 16.000 μ2.  Ανήκει στην ΑΤΕ bad. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα
    

3. Παλαιό στρατόπεδο ΤΑΛΑΜΠΑΣ
3 km από τα Γιαννιτσά  

4. Το πρώην στρατόπεδο του ΝΑΤΟ έξω από τα Γιαννιτσά

5. Μια έκταση 400 στρέμματα ανάμεσα στην περιοχή Αθύρων και Άγιο Πέτρο χωρίς υποδομές

ΑΥΤΗ Η ΑΣΚΗΣΗ "ΚΑΙΕΙ" ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΟΣΟ 1.000 ΚΟΙΛΙΑΚΟΙ

ΑΥΤΗ η άσκηση «καίει» περισσότερες θερμίδες απ” ότι 1000 κοιλιακοί!
Έχει κερδίσει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, καθώς συνδυάζει τα οφέλη της γυμναστικής με… την ακινησία!

Το μόνο που χρειάζεται είναι να αφιερώσετε 5 λεπτά κάθε μέρα και θα δείτε τα αποτελέσματα άμεσα καθώς γυμνάζει τους μυς όλου του σώματος! Και τους κοιλιακούς!

Μπορεί να μοιάζει παιχνιδάκι, όμως το δοκιμάσαμε και πιστέψτε μας: δεν είναι τόσο εύκολο να μείνετε στην ίδια θέση, στηριζόμενοι στους αγκώνες και τα πόδια σας, για πολλή ώρα. Γι” αυτό μόλις 5 λεπτά, τουλάχιστον μια φορά την ημέρα, αρκούν.

Το πιο σημαντικό είναι η σωστή τοποθέτηση του σώματος. Πρέπει να σχηματίζετε τη λεγόμενη «σανίδα». Στηριχτείτε στους αγκώνες και τα δάχτυλα των ποδιών σας. Οι αγκώνες θα πρέπει να βρίσκονται στο άνοιγμα των ώμων σας, ευθυγραμμίστε τη σπονδυλική σας στήλη με το πάτωμα και μη ζορίζετε τον αυχένα σας.

Εάν θέλετε να αυξήσετε τη δυσκολία, μπορείτε να σηκώσετε ελαφρά το ένα χέρι ή πόδι σας. Στην αρχή μπορεί να μην αντέξετε 5 λεπτά, οπότε κάντε ένα μικρό διάλειμμα, πάρτε μια ανάσα και συνεχίστε. Κάντε τουλάχιστον 5 επαναλήψεις. Επίσης, καλό θα ήταν να γυμνάζεστε την ίδια ώρα κάθε μέρα.




ΠΗΓΗ...http://www.viralcity.gr

ΝΑ ΑΓΑΠΑΣ Η ΝΑ ΑΓΑΠΙΕΣΑΙ; ΝΑ ΑΓΑΠΑΣ!


Να αγαπάς τη γυναίκα που σε έφερε στο κόσμο, που κατάφερε να σε γαλουχήσει και να σε κάνει σπουδαίο άνθρωπο, τον άντρα εκείνο που σαν παιδί σε έπαιρνε στους ώμους του και ύστερα σε έσφιγγε στην αγκαλιά του.Και έπειτα, εκείνο το κορίτσι που μέσα από τα μάτια του βλέπεις εσένα, που μέσα από κείνο, ωριμάζεις και γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος.Τους ανθρώπους που μαζί τους περνούσες τα καλοκαίρια σου, που μαζί τους έκανες τα πρώτα σου βήματα και που μίλησες για πρώτη φορά.
 
Να αγαπάς ακόμη,τον περαστικό που θα σου πει καλημέρα, τον πλανόδιο πωλητή, το παιδί με το μπαγλαμαδάκι στο θησείο που θα σου παίξει Παπάζογλου και έπειτα θα σου απλώσει το χέρι του για πέντε δεκάρες. Να, είναι και εκείνα τα παιδιά που σου ζητάνε σιωπηρά βοήθεια, αλλά και εκείνοι οι θλιμμένοι άνθρωποι που δε σου μιλάνε, απλά σε κοιτούν.

Να αγαπάς την Μώβ Ομπρέλα και το Καπλάνι της βιτρίνας που σου χάρισε η μάνα σου.Εκείνο το παιδί που μετράει τα άστρα και που ακόμη και σήμερα θα το συναντήσεις κάπου τυχαία. Τον Τάσο Λειβαδίτη και το "Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος", τον Γιάννη Ρίτσο και τα Ανθολόγια του, τον Pablo Nerouda και τις ποιητικές συλλογές του που πραγματεύονται τον έρωτα.
 
Αγάπα ακόμη και την ματαιοδοξία του Κώστα Καρυωτάκη καθώς και τον αμφιλεγόμενο Έντγκαρ Άλαν πόε. Να αγαπάς την Τέχνη.Είναι όμορφη η τέχνη, σε σεργιανά σε άλλους κόσμους, σε ταξιδεύει και συνάμα σε βοηθά να εξελίσσεσαι και να αναδύεις άγνωστες και ανεξερεύνητες πτυχές του εαυτού σου. Σε βοηθά να δημιουργείς και να οραματίζεσαι το αύριο. Αγάπα, το πρωινό τσιγάρο του Νότη Μαυρουδή που σου κρατάει συντροφιά ακόμη και τώρα, τη συννεφούλα του Νιόνου, εκείνο τον παλιάτσο της χορωδίας τυπάλδου  και το χοντρό μπιζέλι που έβαζε η μάνα σου στη διαπασών και εσύ χόρευες σαν να μην υπάρχει αύριο.
Ακόμη, να αγαπάς τον τόπο που μεγάλωσες, τον ήλιο, τον ουρανό,τα μέρη που περπάτησες, τις μυρωδιές, τα αρώματα, τη φύση, τις αισθήσεις και τις γεύσεις. Να αγαπάς τον εαυτό σου όχι για αυτό που θα ήθελες να γίνεις αλλά για αυτό που έχεις καταφέρει εως τώρα να είσαι. Να αγαπάς την ευθύνη, να λές μονάχος μου θα σώσω τον κόσμο, είχε πει ο Νίκος Καζαντζάκης.Πέρα από εκείνη την ευθύνη, να αγαπάς και τον επαναστατημένο άνθρωπο που έχεις θάψει εδώ και καιρό μέσα σου και διστάζεις να τον βγάλεις προς τα έξω.
Ναι να αγαπάς...Αν με ρωτούσε κανείς, ποιά η ανάγκη μου να γράψω ένα κείμενο για την αγάπη η αλήθεια είναι πως δε γνωρίζω την απάντηση. Ίσως έγραψα γιατί η αγάπη έχει θαφτεί μέσα μας, ίσως γιατί την έχουμε ξεχάσει, ίσως γιατί τη θεωρούμε δεδομένη.Ή μήπως τελικά, έχουμε πάψει να αγαπάμε;
 
Μπά, δε νομίζω, η αγάπη άλλωστε βρίσκεται μέσα μας εκ φύσεως. Απλά να, ίσως χρειάζεται πάντα κάποιος να μας υπενθυμίζει πως υπάρχει και πως μπορεί να εκφραστεί με οποιονδήποτε τρόπο. Άλλωστε ο Νίκος Εγγονόπουλος στην ερώτηση να αγαπάς ή να αγαπιέσαι είχε απαντήσει: Να αγαπάς...
 

Της 'Εφης Θάνου, 13/3/2014







ΠΗΓΗ...all4fun.gr

"ΜΑΡΤΗΣ": ΤΟ ΒΡΑΧΙΟΛΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΣΠΡΕΣ ΚΑΙ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΚΛΩΣΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΣΕ ΚΑΨΕΙ Ο ΗΛΙΟΣ. (ΒΙΝΤΕΟ)

Μάρτης, το βραχιόλι με τις άσπρες και κόκκινες κλωστές, για να μην σε κάψει ο ήλιος -Ενα έθιμο με μεγάλη ιστορία [εικόνες]

Δύο στριμμένες κλωστές κόκκινη και άσπρη για την πρώτη μέρα του μήνα. Έτσι θα έχουμε γούρι και δεν θα μας κάψει ο ήλιος του Μάρτη.
Όταν ο μήνας τελειώσει θα τον αφήσουμε σε ένα κλαδί να τον τσιμπίσουν τα χελιδόνια ή θα τον δέσουμε να καεί πάνω στη λαμπάδα του Πάσχα.
Ο «Μάρτης» έχει τις ρίζες του στα Ελευσίνια μυστήρια.
Σήμερα που τα χρόνια έχουν περάσει το βραχιολάκι, χωρίς να εχει αλλάξει, έχει αναβαθμιστεί.
Πέρα από τις ταπεινές κλωστούλες, πωλείται πλέον σε μαγαζιά σε παραλλαγές, φοριέται ως δαχτυλίδι, στολίζεται με πέτρες και χάντρες και πάντα διατηρεί το κόκκινο και άσπρο χρώμα του, που συμβολίζει τη μάχη του καλού με το κακό.
Και τα Βαλκάνια φοράνε Μάρτη. Είτε βραχιολάκι με την ίδια μορφή, είτε πολλές κλωστούλες μαζί αλλά ως καρφίτσα στο πέτο. 
Σύμφωνα με το sansimera.gr το έθιμο του Μάρτη γιορτάζεται ίδιο και απαράλλαχτο στα Σκόπια με την ονομασία Μάρτινκα και στην Αλβανία ως Βερόρε. Οι κάτοικοι των δυο γειτονικών μας χωρών φορούν βραχιόλια από κόκκινη και άσπρη κλωστή για να μην τους «πιάσει» ο ήλιος, τα οποία και βγάζουν στα τέλη του μήνα ή όταν δουν το πρώτο χελιδόνι.
Άλλοι πάλι, δένουν τον Μάρτη σε κάποιο καρποφόρο δέντρο, ώστε να του χαρίσουν ανθοφορία, ενώ μερικοί τον τοποθετούν κάτω από μια πέτρα κι αν την επόμενη ημέρα βρουν δίπλα της ένα σκουλήκι, σημαίνει ότι η υπόλοιπη χρονιά θα είναι πολύ καλή.
Τηρώντας παραδόσεις και έθιμα αιώνων, οι Βούλγαροι, την πρώτη ημέρα του Μάρτη, φορούν στο πέτο τους στολίδια φτιαγμένα από άσπρες και κόκκινες κλωστές που αποκαλούνται Μαρτενίτσα. Σε ορισμένες περιοχές της Βουλγαρίας, οι κάτοικοι τοποθετούν έξω από τα σπίτια τους ένα κομμάτι κόκκινου υφάσματος για να μην τους «κάψει η γιαγιά Μάρτα» (Μπάμπα Μάρτα, στα βουλγαρικά), που είναι η θηλυκή προσωποποίηση του μήνα Μάρτη. Η Μαρτενίτσα λειτουργεί στη συνείδηση του βουλγαρικού λαού ως φυλαχτό, το οποίο μάλιστα είθισται να προσφέρεται ως δώρο μεταξύ των μελών της οικογένειας, συνοδευόμενο από ευχές για υγεία και ευημερία.

Το ασπροκόκκινο στολίδι της 1ης του Μάρτη φέρει στα ρουμανικά την ονομασία Μαρτιζόρ και κυρίως είναι καρφίσα. Η κόκκινη κλωστή συμβολίζει την αγάπη για το ωραίο και η άσπρη την αγνότητα του φυτού χιονόφιλος, που ανθίζει τον Μάρτιο και είναι στενά συνδεδεμένο με αρκετά έθιμα και παραδόσεις της Ρουμανίας. Σύμφωνα με την μυθολογία, ο Θεός - Ήλιος μεταμορφώθηκε σε νεαρό άνδρα και κατέβηκε στη Γη για να πάρει μέρος σε μια γιορτή. Τον απήγαγε, όμως, ένας δράκος, με αποτέλεσμα να χαθεί και να βυθιστεί ο κόσμος στο σκοτάδι.









Πηγή: /www.iefimerida.gr

EDITORS, JAMES, MUSE ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Editors, James και Muse – Τα 3 πρώτα σούπερ ονόματα που θα έρθουν στην Ελλάδα το καλοκαίρι [εικόνες, πρόγραμμα]
Θα δώσουν συναυλίες στο πλαίσιο του Eject Festival στις 08/07 και στις 23/07 στην Πλατεία Νερού στο Φάληρο. Η προπώληση άρχισε. 
1. EDITORS 
To EJEKT Festival 2016, το μεγάλο open-air φεστιβάλ του ελληνικού καλοκαιριού,που κλείνει φέτος 12 χρόνια, υποδέχεται ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα της ροκ μουσικής της εποχής μας. 
Οι Editors επιστρέφουν στη σκηνή του EJEKT Festival 2016, στις 8 Ιουλίου. Η σαγηνευτική φωνή του Τom Smith θα γεμίσει ξανά την Πλατεία Νερού, τον πιο όμορφο καλοκαιρινό συναυλιακό χώρο της Αθήνας, ακριβώς δίπλα στη θάλασσα. 
2. JAMES
Οι James είναι το δεύτερο μεγάλο όνομα που θα εμφανιστεί την πρώτη ημέρα του EJEKT Festival 2016, την Παρασκευή 8 Ιουλίου, μαζί με τους Editors. Τέσσερα χρόνια μετά τη θριαμβευτική εμφάνισή τους σε ένα από τα πιο επιτυχημένα line-ups της ιστορίας του EJEKT Festival, οι James επιστρέφουν στην Πλατεία Νερού για να προσφέρουν στο ελληνικό κοινό άλλη μια αξέχαστη εμφάνιση. 
Οι James θα έρθουν στην Αθήνα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής περιοδείας με αφορμή τον νέο τους δίσκο Girl At The End Of The World, ο οποίος θα κυκλοφορήσει στις 18 Μαρτίου. Πέρα από κομμάτια του νέου δίσκου, το setlist της εμφάνισής τους στο EJEKT Festival 2016 θα περιλαμβάνει τις μεγάλες επιτυχίες της καριέρας τους. Η εμφάνισή των James EJEKT Festival 2016 θα είναι η μοναδική στη χώρα μας για τη φετινή χρονιά.
3. MUSE 
To EJEKT Festival 2016 υποδέχεται το κορυφαίο ροκ συγκρότημα. Οι Muse θα είναι οι headliners της δεύτερης ημέρας του φεστιβάλ, το Σάββατο 23 Ιουλίου, στην Πλατεία Νερού. Στο απόγειο της καριέρας τους κι έχοντας μόλις κερδίσει το βραβείο Grammy για το καλύτερο rock album της χρονιάς (Drones), οι Muse έρχονται ξανά στην Ελλάδα. 
Ο Matt Bellamy, o Chris Wolstenholme και ο Dominic Howard θα βρεθούν στη σκηνή του EJEKT Festival 2016 στο πλαίσιο της Drones World Tour για να μας παρουσιάσουν το καθηλωτικό live show τους που έχει αποθεωθεί στα μεγαλύτερα φεστιβάλ του πλανήτη. Το εντυπωσιακό setlist της Drones World Tour ξεπερνάει τις δύο ώρες και περιλαμβάνει όλες τις μεγάλες επιτυχίες της εξαιρετικά επιτυχημένης καριέρας τους, στη διάρκεια της οποίας έχουν πουλήσει πάνω από 20.000.000 δίσκους, έχουν φτάσει με 5 διαφορετικούς δίσκους στο Νο1 των charts της Μεγάλης Βρετανίας, έχουν δει πολλά άλμπουμ και σινγκλ τους να γίνονται πλατινένια και χρυσά σε πολλές χώρες και έχουν κερδίσει τα σημαντικότερα βραβεία της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας (Grammy, Brit, MTV, Kerrang!, NME, Q, Ivor Novello, κλπ). 
Eject Festival
Εισιτήρια Πρώτη Μέρα: early bird (30 ευρώ), VIP early bird (45 ευρώ)
Εισιτήρια Δεύτερη Μέρα: early bird (40 ευρώ), VIP early bird (70 ευρώ).
Τα εισιτήρια για την κάθε μέρα του φεστιβάλ είναι ξεχωριστά και αφορούν μόνο την ημέρα που αναγράφεται πάνω στο εισιτήριο.
Προπώληση: www.viva.gr, Public, SevenSpots, Ιανός
Πληροφορίες: www.ejekt.gr, τηλ. 210 9636489


Πηγή: www.iefimerida.gr

ΒΡΕΘΗΚΕ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟ ΑΠΟΛΙΘΩΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΉΜΑΤΟΣ ΗΛΙΚΙΑΣ 520 ΕΚ. ΕΤΩΝ

Hλικίας 520 εκατομμυρίων ετών, το αρχαιότερο απολίθωμα κεντρικού νευρικού συστήματος  [εικόνες]
Ερευνητές από τη Βρετανία, τη Γερμανία και την Κίνα ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν ένα απολίθωμα ενός περίεργου πλάσματος, που ζούσε πριν από περίπου 520 εκατομμύρια χρόνια και διέθετε το αρχαιότερο κεντρικό νευρικό σύστημα που έχει ποτέ εντοπισθεί.
Το απολίθωμα βρέθηκε στη νότια Κίνα και είναι τόσο καλοδιατηρημένο, που είναι ορατά τα επιμέρους μικροσκοπικά νεύρα. Η σχετική δημοσίευση, με επικεφαλής τον δρα Χαβιέ Ορτέγκα-Χερνάντεθ του Τμήματος Ζωολογίας του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, έγινε στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS). Το ζώο, που έμοιαζε με μαλακόστρακο (αστακό) και φέρει το περίπλοκο επιστημονικό όνομα Chengjiangocaris kunmingensis, έζησε στη διάρκεια της λεγόμενης «Κάμβριας έκρηξης», μίας περιόδου ταχείας εξέλιξης και μαζικής εμφάνισης νέων ειδών ζώων πριν περίπου μισό δισεκατομμύριο χρόνια. Ήταν ένας πρόγονος των σύγχρονων αρθρόποδων, μιας ομάδας που περιλαμβάνει τα μαλακόστρακα, τα έντομα και τις αράχνες.
Κατά την τελευταία πενταετία έχουν έλθει στο φως μερικώς απολιθωμένα νευρικά συστήματα διαφόρων ειδών, κυρίως εγκεφάλων, ποτέ όμως ενός τόσο καλά διατηρημένου κεντρικού νευρικού συστήματος. Η συντριπτική πλειονότητα των απολιθωμάτων που έχουν βρει οι παλαιοντολόγοι, αφορά οστά και άλλα σκληρά μέρη του σώματος, όπως δόντια ή εξωσκελετούς. Είναι υπερβολικά σπάνιο να βρεθούν απολιθώματα νευρικού συστήματος και άλλων μαλακών ιστών.
Το κεντρικό νευρικό σύστημα συντονίζει όλες τις νευρικές και κινητικές λειτουργίες ενός οργανισμού. Στα σπονδυλτωτά συνίσταται από τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Στα αρθρόποδα, αντί μυελού, υπάρχει μια σειρά από συνδεδεμένα σφαιρικά γάγγλια, που θυμίζουν αλυσίδα.
Το Chengjiangocaris kunmingensis είχε μια τέτοια νευρική χορδή που διέτρεχε το σώμα του, με κάθε «κρίκο» της αλυσίδας να ελέγχει και ένα ξεχωριστό ζεύγος ποδιών.


Πηγή: www.iefimerida.gr

ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΡΥΒΕΙ ΕΝΑ WTF ΜΥΣΤΙΚΟ



Η συγκεκριμένη φωτογραφία που απεικονίζει το κέντρο της Σανγκάης και μία πανοραμική άποψη του ποταμού Huangpu είναι μία από τις μεγαλύτερες του κόσμου.

   Αποτελείται από 24,9 δισεκατομμύρια pixels και σύμφωνα με την εταιρεία που βρίσκεται πίσω από τη λήψη της (σ.σ. Big Pixel Studio) πρόκειται για την «πρώτη πανοραμική φωτογραφία 10 δισεκατομμυρίων pixels της Κίνας που έχει πάνω από 30 εκατομμύρια views».

   Πέρα όμως από την εντυπωσιακή ευκρίνεια, η φωτογραφία κρύβει στο φόντο της ένα wtf μυστικό.
 Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι ένα μικρό ζουμ στο backround και να εστιάσετε σε ένα παράθυρο του ξενοδοχείου «Pudong Shangri-La».

   Κάντε ζουμ.

 Λίγο ακόμα...  



   Ιδού. 







Πηγή: www.lifo.gr

ΣΚΛΗΡΗ ΕΙΚΟΝΑ: Η ΕΛ.ΑΣ ΔΙΝΕΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΝΕΚΡΟΥ ΑΝΔΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΛΕΥΚΑΝΘΕΙ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ



Η Ελληνική Αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τη φωτογραφία άγνωστου νεκρού άνδρα, κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, προκειμένου να γίνει δυνατή η διαλεύκανση της δολοφονίας του.
 Σύμφωνα με την ανακοίνωση μέλη του άνδρα βρέθηκαν κατά τη διάρκεια διαλογής απορριμμάτων σε εταιρεία ανακύκλωσης στερεών αποβλήτων στην περιοχή του Ασπροπύργου, πρωινές ώρες της 10-2-2016.

   Από την έρευνα που διενήργησε το Τμήμα Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, προς εξακρίβωση των συνθηκών τέλεσης του εγκλήματος καθώς και των στοιχείων ταυτότητας του δράστη, δεν κατέστη μέχρι στιγμής δυνατή η διαλεύκανση του. 

  Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην παροχή πληροφοριών σχετικά με το θύμα, τον υπαίτιο και τις λοιπές τοπικές-χρονικές-ιστορικές περιστάσεις τέλεσης της πράξης της ανθρωποκτονίας με πρόθεση.

   Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 210-6476228, 210-6476229, 210-6476232 του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας και 210-6411111 της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας.
 Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.

   H φωτογραφία:






 Πηγή: www.lifo.gr

ΕΝΑΣ ΣΥΡΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΕΞΗΓΕΙ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΠΕΡΝΟΥΝ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ ΚΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ Η ΑΛΒΑΝΙΑ

 Mετανάστες και πρόσφυγες στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, στην Αθήνα, στις 27 Φεβρουαρίου, 2016...
Credit: Nikos Libertas / SOOC

Ένας Σύρος γιατρός ο Αλί Καντίρ που βρίσκεται στην Καβάλα ευχαριστεί τους Έλληνες για τη φιλοξενία και εξηγεί γιατί οι πρόσφυγες επιλέγουν να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας και όχι μέσω Βουλγαρίας, Ουγγαρίας ή Αλβανίας.

   "Εργάζομαι ως γιατρός", λέει ο Καντίρ και αφηγείται την ιστορία του στο ΑΠΕ.ΜΠΕ: "Δεν έχω οικογένεια, οπότε για μένα δεν είναι πρόβλημα, όπου και να πάω. Στο παρελθόν, εργαζόμουν στη Μεγάλη Βρετανία. Πάντως, οι περισσότεροι από τους 800 ανθρώπους που είμαστε εδώ, σχεδιάζουν να φτάσουν στη Γερμανία. Ξέρουμε ότι η Κροατία, τα Σκόπια έχουν κλείσει τα σύνορά τους, όμως δεν μπορούμε να μείνουμε άλλο στην Καβάλα, παρόλο που είναι εξαιρετική η φιλοξενία.
 Δεν αντέχει άλλο το μπάτζετ των περισσότερων ανθρώπων, που είναι ζήτημα να έχουν απομείνει 100 - 200 δολάρια ή ευρώ σε μια οικογένεια. Είναι λεφτά, τα οποία έχουν φυλάξει για να πληρώσουν τα εισιτήρια του λεωφορείου που θα τους πάει στα σύνορα. Πάντως, αν μπορέσουμε να φτάσουμε, ξέρουμε ότι θα περάσουμε. Υπάρχουν εκεί άνθρωποι, που αν τους πληρώσουμε, θα μας περάσουν, ώστε ο καθένας να ακολουθήσει τη μοίρα του".

   Ερωτηθείς για τους λόγους που επιλέγεται η Ελλάδα ώστε να φτάσουν στα σύνορα με τα Σκόπια κι όχι κάποια εναλλακτική διαδρομή από τα σύνορα της Τουρκίας με τη Βουλγαρία, ο Αλί Καντίρ επισημαίνει: "είναι ο μόνος δρόμος, που δεν θεωρείται έγκλημα να περάσεις τα σύνορα.
 Για παράδειγμα σας λέω ότι όποιος πρόσφυγας προσπαθήσει να περάσει για παράδειγμα τα σύνορα της Ουγγαρίας, κινδυνεύει με τέσσερα χρόνια φυλάκιση. Αν τώρα πάμε από τα σύνορα Τουρκίας - Βουλγαρίας, υπάρχουν αστυνομικοί που θα μας κλέψουν, ώστε να μας αποτρέψουν να περάσουμε. Θα μας πάρουν τα χρήματα, τα τηλέφωνά μας κι ότι βρουν επάνω μας.
 Την έχουν πατήσει άλλοι συμπατριώτες μας πιο πριν και τώρα ξέρουμε. Και πάλι δεν είναι σίγουρο ότι θα μας αφήσουν να περάσουμε. Μπορεί να μας στείλουν πίσω στην Τουρκία. Όσο για την Αλβανία, υπάρχει μια κανονική μαφία στα σύνορα". 

 Mετανάστες και πρόσφυγες στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, στην Αθήνα, στις 27 Φεβρουαρίου, 2016...
Credit: Nikos Libertas / SOOC
Αναφορικά με το κόστος του ταξιδιού, ο Αλί Καντίρ είπε ότι οι Τούρκοι δουλέμποροι ζητούν 700 ευρώ ανά άτομο κι όπως λέει χαρακτηριστικά: "τώρα είναι φτηνά τα ναύλα. Παλιότερα, ζητούσαν περισσότερα και μας είχαν σε βάρκες - σκουπίδια. Φανταστείτε, ότι εγώ ταξίδεψα με ένα φουσκωτό και στοιβαχτήκαμε εκεί 70 άτομα. Ο κάθε λαθρέμπορος επιδιώκει να βγάλει κατά μέσο 50.000 € σε κάθε ταξίδι".   Καταλήγοντας, ο Σύρος γιατρός ευχαριστει τους κατοίκους και τους υπαλλήλους του Δήμου Καβάλας για την παροχή βοήθειας στον ίδιο και τους συμπατριώτες του:   "Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Καβάλα. Είστε εξαιρετικοί άνθρωποι. Ήρθαμε ξαφνικά εδώ και χωρίς να υπάρχει σχέδιο για να μείνουμε, κάνατε ότι περνούσε από το χέρι σας και μας παρείχατε τα πάντα. Ήρθαν 15 γιατροί εθελοντικά, έδωσαν φάρμακα σε όποιους το είχαν ανάγκη, ενώ βοήθησαν κι εμένα, ώστε να βοηθήσω κι εγώ από την πλευρά μου τους συμπατριώτες μου, αφού είμαι γιατρός. Ευχαριστώ, Ελλάδα".



 Πηγή: www.lifo.gr

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΡΑΝΩΝ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΣ ΠΕ ΠΕΛΛΑΣ



Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Θεόδωρος Θεοδωρίδης: Συγκεκριμένες παρεμβάσεις προϋπολογισμού 75.000,00 € για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων


Υπογράφηκε η σύμβαση για την προστασία πρανών και αποκατάσταση τεχνικών στο Εθνικό και Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο αρμοδιότητας Π.Ε. Πέλλας


Υπογράφηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη και τον ανάδοχο η σύμβαση για την προστασία πρανών και αποκατάσταση τεχνικών στο Εθνικό και Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο αρμοδιότητας Π.Ε. Πέλλας.

Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 75.000,00 € και υλοποιείται από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. Περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε συγκεκριμένα σημεία του Εθνικού και Επαρχιακού Οδικού Δικτύου Π.Ε. Πέλλας, σε όλους τους Δήμους.

Ιδιαίτερα αφορά, αποκατάσταση αναχωμάτων, εργασίες προστασίας από κατολισθήσεις που έχουν εντοπιστεί στο οδικό δίκτυο, καθαρισμό και εκβάθυνση ρεμάτων για την αποφυγή υπερχείλισης που προκαλούν προβλήματα σε αγρούς.


Στο περιθώριο της υπογραφής της σύμβασης ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης υπογράμμισε τη σημασία που έχουν οι τεχνικές παρεμβάσεις οι οποίες γίνονται σε συγκεκριμένα σημεία του Εθνικού και Επαρχιακού Δικτύου αρμοδιότητας Π.Ε. Πέλλας. «Διευκολύνουμε την πρόσβαση, ενισχύουμε την οδική ασφάλεια και τη διέλευση των οχημάτων προστατεύοντας, παράλληλα, καλλιέργειες και περιουσίες συμπολιτών μας. Η βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας αποτελεί προϋπόθεση για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη. Άλλωστε, τις επόμενες ημέρες θα προχωρήσουμε στη συμβασιοποίηση κι άλλων έργων στον τομέα της οδικής ασφάλειας, της πολιτικής προστασίας και της κοινωνικής αλληλεγγύης αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρίδης.

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Δ.ΣΚΥΔΡΑΣ ΓΙΑ ΧΩΡΟΥΣ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ-ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ



Ούτε έκπληξη μας προκαλεί, ούτε «κεραυνό εν αιθρία» αποτελεί, το ενδεχόμενο λειτουργίας χώρου μετεγκατάστασης προσφύγων και στον Δήμο Σκύδρας. Η Λαϊκή Συσπείρωση και το ΚΚΕ έχουν προειδοποιήσει, εδώ και πολύ καιρό, ότι η εφαρμογή των αντιδραστικών αποφάσεων και συνθηκών της ΕΕ, που συνυπέγραψε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και αποδέχονται τα υπόλοιπα κόμματα, λειτουργούν σε βάρος, τόσο των λαϊκών στρωμάτων στη χώρα μας, όσο και σε βάρος των μεταναστών και των προσφύγων.  Είναι ξεκάθαρο, ότι οι αποφάσεις αυτές στόχο έχουν να μετατρέψουν την χώρα, σε ζώνη εγκλωβισμού και συγκέντρωσης των προσφύγων, από όπου οι πιο ισχυρές χώρες της ΕΕ θα επιλέγουν να απορροφήσουν ελάχιστους πρόσφυγες, μόνο όσους χρειάζονται ως φτηνό εργατικό δυναμικό, προκειμένου να ενισχύσουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών τους ομίλων.
Η απόφαση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ για τη δημιουργία κέντρων μετεγκατάστασης, σε διάφορα σημεία στη χώρα, ενδεχομένως και στην Σκύδρα, χωρίς την ύπαρξη των απαραίτητων υποδομών και προϋποθέσεων για φιλοξενία των χιλιάδων προσφύγων, θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα.
Τόσο η ανυπαρξία των απαραίτητων υποδομών, όσο και η πολιτική και πρακτική της ΕΕ, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στη μετατροπή των χώρων αυτών σε στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων.
Οι κάτοικοι της Σκύδρας, προσφυγικής καταγωγής οι ίδιοι, σε μεγάλο ποσοστό, πρέπει να ανοίξουν μέτωπο, τόσο, με τις πολιτικές της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, που είναι οι πραγματικοί υπαίτιοι αυτής της κατάστασης, όσο και με τις ρατσιστικές και ξενοφοβικές φωνές, που φαντασιώνονται νέα Νταχάου και Άουσβιτς, προσπαθώντας να αξιοποιήσουν το προσφυγικό πρόβλημα για να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους.
Οι ροές των προσφύγων και των μεταναστών οφείλονται στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους ανταγωνισμούς. Είναι οι ίδιοι (ΕΕ, ΝΑΤΟ), που σήμερα προσπαθούν με τις “λύσεις” που επιβάλλουν, να εκμεταλλευτούν ακόμα περισσότερο τους πρόσφυγες και τους μετανάστες για τα δικά τους συμφέροντα. Ήδη, με αφορμή το Προσφυγικό, έχει τεθεί ξανά θέμα αμφισβήτησης της κυριαρχίας της Ελλάδας στα σύνορά της από την ίδια την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση Σκύδρας» καλεί τα λαϊκά στρώματα του Δήμου Σκύδρας να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και με  αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες και μετανάστες και να διεκδικήσουν: 
Να εξασφαλιστεί η ασφαλής και απευθείας μεταφορά των προσφύγων από τις χώρες πρώτης υποδοχής στις χώρες τελικού προορισμού τους.
Να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα σε όσους θέλουν να πάνε σε άλλο κράτος - μέλος της ΕΕ, με ανυπακοή στη Σένγκεν και τον Κανονισμό του Δουβλίνου.
Όχι στα hot-spots γιατί αποτελούν κέντρα διαλογής για μετεγκατάσταση ενός μηδαμινού αριθμού προσφύγων, όσων κριθούν χρήσιμοι για τα μονοπώλια κρατών-μελών της ΕΕ που θα τους επιλέξουν. 
Να δημιουργηθούν κατάλληλοι, ανθρώπινοι, αξιοπρεπείς, ανοιχτοί και δημόσιοι προσωρινοί χώροι υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών – προσφύγων,που να λειτουργούν με ευθύνη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Σε αυτά να παρέχεται ιατροφαρμακευτική φροντίδα, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία και νομική αρωγή. Να υπάρξει ειδική μέριμνα από κρατικούς φορείς για ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες, μητέρες και παιδιά, θύματα κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων.
Καμία συμμετοχή ΜΚΟ στη διάσωση-υποδοχή-περίθαλψη-φιλοξενία-μεταφορά προσφύγων και μεταναστών. Καμία παρουσία τους στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας.
Να δοθεί άσυλο ή προσωρινό ανθρωπιστικό καθεστώς στους πρόσφυγες και όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικού πολέμου, κατοχής ή εμφυλίων.
Έξω η Frontex το ΝΑΤΟ και οι άλλοι  μηχανισμοί της ΕΕ από τη φύλαξη των συνόρων.
27.2.2016
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΣΚΥΔΡΑΣ»

"ΠΑΙΔΙΑ ΕΝΟΣ ΚΑΤΩΤΕΡΟΥ ΘΕΟΥ" ΤΟΥ ΜΑΡΚ ΜΕΝΤΟΦ


ΜΑΡΚ ΜΕΝΤΟΦ
Παιδιά ενός κατώτερου Θεού
Μετάφραση-απόδοση: Γιάννης Βούρος

Η προσπάθεια του δασκάλου Τζέιμς Λιντς να εντάξει την κωφάλαλη μαθήτριά του Σάρα στα άδυτα ενός εντελώς ξένου και επικίνδυνου, για εκείνη, γλωσσικού τοπίου, αποπειρώμενος και ο ίδιος να καταλάβει τους όρους και τις αγωνίες που συνθέτουν τον δικό της κόσμο, είναι τιτάνια.  Η Σάρα σχεδόν αρνείται να εισέλθει, να «χωνευτεί» στη νέα ζωή των ομιλούντων και ακουόντων ατόμων, τρέμει στην ιδέα μιας νέας φάσης με… ήχους σε αυτή τη παντοτινή σιωπή της.

Η σχέση της με τον Τζέιμς είναι ζεστή, τρυφερή, ουσιαστική, πρωτόγνωρη για κείνη (της μοιάζει αδιανόητο, αλλά και δελεαστικό συνάμα, να σχετίζεται με άτομα «άλλα», με πρόσωπα ομιλούντα, με χαρακτήρες «πλεονεκτικούς»). Εντούτοις, η είσοδός της στον κόσμο του νιώθει πως θα γίνει με τρόπο επιβαρυντικό για κείνη, νιώθει πως πρέπει να εισχωρήσει και να ενταχθεί ως άτομο «μειονεκτικό», ως περίπτωση «καθυστερημένου» – είναι, άλλωστε, μια στάση ζωής που η ίδια της η μητέρα θέλησε κάποτε να της επιβάλει, για να της δείξει, ίσως, τη διαφορετικότητά της, τη… φυσική απομόνωσή της από τους γύρω της, από την κοινωνία, από την ανθρώπινη κοινότητα. Ακόμα και η πιο στενή επαφή τους, ακόμα και ο γάμος τους, δεν φαίνεται να βοηθούν ιδιαιτέρως την κατάσταση. Θα αντιδικήσει συχνά μαζί του, θα τον απογοητεύσει και θα απογοητευθεί, αλλά θα αφήνεται σιγά-σιγά στα έμπειρα χέρια του.

O πείσμων Τζέιμς θα παλέψει γερά για να καταφέρει και να επιτύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα των χρόνιων προσπαθειών του. Θέλει η Σάρα –και κάθε άλλη Σάρα της κωφάλαλης κοινότητας– να αλλάξουν τρόπο ζωής, σχέσεων, συνηθειών, να «ακούσουν» άλλους ήχους, παρά αυτούς της μόνιμης σιωπής· υπάρχουν ήχοι γι’ αυτούς, τους «άλλους», που είναι αόρατοι για τους «φυσιολογικούς» ανθρώπους (όπως, όντως, συμβαίνει και το αντίθετο)· είναι, άλλωστε, τούτο που προσπαθεί να καταφέρει ο Λιντς, να ενώσει δύο κόσμους, δυσπρόσιτους τον έναν για τον άλλο, να τους φέρει όσο το δυνατόν κοντύτερα.

Η  μετάφραση-απόδοση έγινε για την παράσταση Τα παιδιά ενός κατώτερου Θεού που ανέβηκε το 2000 στην Αθήνα σε σκηνοθεσία Γιάννη Βούρου. Το κείμενο συμπληρώθηκε για την παράσταση Παιδιά ενός κατώτερου Θεού που παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία και πάλι του Γιάννη Βούρου στο Θέατρο Βεάκη έως τις 24 Απριλίου.

Κάπα Εκδοτική  • Παπαρηγοπούλου  6,  Περιστέρι  • Τηλ: 210 6859273
info@kapaekdotiki.grwww.kapaekdotiki.grfb/ Κάπα Εκδοτική

t @KapaEkdotiki

ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΠΑΡΤΙ-«READY’S» ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΕΔΕΣΣΑΪΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ



ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΠΑΡΤΙ-«READY’S» ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ


Στο κλίμα της Αποκριάς το Εδεσσαϊκό Θέατρο αυτή την εβδομάδα. Μικροί και μεγάλοι, φοράμε την καλύτερη διάθεσή μας και με οδηγό το κέφι, διασκεδάζουμε σε δύο παράλληλες εκδηλώσεις. 
Η πρώτη αφορά το πάρτι που διοργανώνει η Τεχνική Ομάδα με θέμα «η Ρεμπέτικη Ελλάς», το Σάββατο 5 Μαρτίου 2016 και ώρα 8 το βράδυ στην αποθήκη του συλλόγου (έναντι Lidl).Ζωντανή μουσική, θεατρικά δρώμενα και πολλές εκπλήξεις, σας περιμένουν στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο μας. Ευπρόσδεκτα ποτά και εδέσματα για τον μπουφέ.



Νωρίτερα την ίδια μέρα, το Θεατρικό Εργαστήρι, μπαίνει  στους ρυθμούς της Αποκριάς, με πάρτι που θα γίνει στο εντευκτήριο του συλλόγου από τις 5 το απόγευμα. Ντυμένοι μασκαράδες, με επικεφαλής τη Θεατροπαιδαγωγό μας κα Χρύσα Αλεξάκη, τα παιδιά θα διασκεδάσουν, με τραγούδια, χορό και εορταστικά δρώμενα.
 Σας ενημερώσουμε, πως το νέο ωράριο λειτουργίας του, έχει ως εξής: κάθε Σάββατο 3μμ-5μμ Πειραματική ομάδα Εφήβων (12+ ετών) ,  5μμ-7μμ το θεατρικό παιχνίδι για παιδιά 4-12 ετών και 7μμ-8μμ Πειραματική Σκηνή Ενηλίκων. 
Το μάθημα του επόμενου Σαββάτου (12 Μάρτη), λόγω της αποκριάτικης παρέλασης, μεταφέρεται στην Κυριακή 13 του μηνός τις ίδιες ώρες.
 Επίσης για τις δύο επόμενες Κυριακές (6 και 13 Μαρτίου) αναβάλλονται λόγω των αποκριάτικων εκδηλώσεων, οι προβολές  της «Θεατρικής βραδιάς».

Δηλώσεις συμμετοχής στο αποκριάτικο άρμα του Εδεσσαϊκού Θεάτρου, μπορείτε να υποβάλλετε ως την επόμενη Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016. Το θέμα είναι «Κωμωδία και Δράμα:οι δύο όψεις του Θεάτρου» και το κόστος της στολής είναι 12€  (συμπεριλαμβανομένου του μακιγιάζ).Πληροφορίες στο τηλ 6938363911

ΜΑΡΤΗΣ, ΜΑΡΤΙΑ, ΜΑΡΤΙΝΚΑ.



Καλό μήνα σε όλες και όλους!

Από τη 1η ως τις 31 του Μάρτη, συνηθίζεται να φοριέται στον καρπό του χεριού ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή, τον «Μάρτη» ή «Μαρτιά». Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο «Μάρτης» φοριέται κυρίως από τα παιδιά για να προστατεύει τα πρόσωπά του από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, για να μην καούν.
Ο "Μάρτης" φτιάχνεται την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου και φοριέται είτε σαν δαχτυλίδι στα δάχτυλα, είτε στον καρπό του χεριού σαν βραχιόλι. Καμιά φορά φοριέται ακόμα και στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού, ώστε να μην σκοντάφτει ο κάτοχός του.

"Μάρτη" δεν φορούσαν μόνο οι άνθρωποι. Σε κάποιες περιοχές της χώρας κρεμούσαν την κλωστή όλη τη νύχτα στα κλαδιά μιας τριανταφυλλιάς για να χαρίσουν ανθοφορία, ενώ σε άλλες περιοχές την έβαζαν γύρω από τις στάμνες για να προστατέψουν το νερό από τον ήλιο και να το διατηρήσουν κρύο. Σε άλλες περιοχές το φορούσαν μέχρι να φανούν τα πρώτα χελιδόνια, οπότε και το άφηναν πάνω σε τριανταφυλλιές, ώστε να τον πάρουν τα πουλιά για να χτίσουν τη φωλιά τους. Αλλού πάλι το φορούν ως την Ανάσταση, οπότε και το δένουν στις λαμπάδες της Λαμπρής για να καεί μαζί του.

Ο «Μάρτης» ή «Μαρτιά» είναι ένα παμπάλαιο έθιμο εξαπλωμένο σε όλα τα Βαλκάνια, λόγω της υιοθέτησής του από τους Βυζαντινούς, οι οποίοι και το διατήρησαν. Πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα, και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια, επειδή οι μύστες των Ελευσίνιων Μυστηρίων συνήθιζαν να δένουν μια κλωστή, την «Κρόκη», στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι.



ΠΗΓΗ...http://omospondiamakedonon.blogspot.gr/

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...