Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ




Από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που ελήφθη από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (α.α: 07/2016) και ισχύει από σήμερα Πέμπτη 03 Μαρτίου 2016, μέχρι και το Σάββατο 05 Μαρτίου 2016 αναμένεται σταδιακή μεταβολή του καιρού από σήμερα το απόγευμα μέχρι και τις πρωινές ώρες του Σαββάτου.

Αναλυτικά τα καιρικά φαινόμενα προβλέπονται ως εξής:
1.Ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται τοπικά από χαλαζοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους, θα εκδηλωθούν:
-Από σήμερα το απόγευμα και μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής 04 Μαρτίου 2016 κατά τόπους στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δυτική Μακεδονία, τη Δυτική και Κεντρική Στερεά και την Πελοπόννησο.
-Από απόψε τη νύχτα και κατά περιόδους στην Ανατολική και Νότια νησιωτική χώρα. Από αύριο Παρασκευή 04 Μαρτίου 2016 και μέχρι τις πρωινές ώρες του Σαββάτου 05 Μαρτίου 2016 τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
-Κατά τη διάρκεια της νύχτας σήμερα προς Παρασκευή 04 Μαρτίου 2016 πρόσκαιρα στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και πιθανόν στη Θεσσαλία και την Ανατολική Στερεά.
2.Χιόνια θα πέσουν από απόψε το βράδυ στα ορεινά της Ηπείρου, της Δυτικής Μακεδονίας και της Δυτικής και Κεντρικής Στερεάς και βαθμιαία στα ορεινά της Πελοποννήσου, καθώς και στα ημιορεινά των ως άνω περιοχών (από τα 700 μέτρα).

Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ www.emy.gr.
Παρακαλούνται οι πολίτες όπως λάβουν υπόψη τους το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού για τον ασφαλή σχεδιασμό των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων τους.
Παράλληλα, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Π.Κ.Μ. συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Ειδικότερα καλούνται οι πολίτες:

  • Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
  • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
  • Αν πρόκειται να μετακινηθούν, να ενημερωθούν για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.

Η ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΜΑΧΩΝ


Το έθιμο της Τσικνοπέμπτης τηρήθηκε και φέτος από τα σχολεία των Προμάχων, Δημοτικό και Γυμνάσιο, στην καθιερωμένη γιορτή που ετοίμασαν οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, το διδακτικό προσωπικό και φυσικά οι μαθητές.

Τα παιδιά κι οι μεγάλοι από τα δυο σχολεία, αφού γεύτηκαν τις λαχταριστές λιχουδιές και κρέατα, κατέληξαν στο τέλος, στην μεγάλη αίθουσα δεξιώσεων, όπου με χορούς και τραγούδια, διασκέδασαν με την ψυχή τους.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ. 



































ΣΧΕΔΙΟ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ, ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΩΝ ΛΙΜΝΩΝ ΖΑΖΑΡΗΣ, ΧΕΙΜΑΔΙΤΙΔΑΣ, ΠΕΤΡΩΝ ΚΑΙ ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑΣ



Συνάντηση εργασίας στο πλαίσιο εκπόνησης Επιχειρησιακού Σχεδίου Εξυγίανσης, Προστασίας και Ανάδειξης του συμπλέγματος των λιμνών Ζάζαρης, Χειμαδίτιδας, Πετρών και Βεγορίτιδας

Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Θεόδωρος Θεοδωρίδης: Ένταξη έργων και δράσεων που συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη και στην αντιμετώπιση της κρίσης

Συνάντηση εργασίας με τη συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη, υπηρεσιακών στελεχών της Π.Ε. Πέλλας και στελεχών της Αναπτυξιακής Εταιρίας Κοζάνης πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. Η σύσκεψη είχε ως αντικείμενο τη συζήτηση κρίσιμων ζητημάτων και τον προσδιορισμό έργων και δράσεων που θα διερευνηθούν περεταίρω στο πλαίσιο εκπόνησης Επιχειρησιακού Σχεδίου Εξυγίανσης, Προστασίας και Ανάδειξης του συμπλέγματος των λιμνών Ζάζαρης, Χειμαδίτιδας, Πετρών και Βεγορίτιδας που εκπονείται από την Αναπτυξιακή Κοζάνης. Ανάλογο Σχέδιο εκπονήθηκε τα προηγούμενα χρόνια για τη λίμνη Ορεστιάδα της Καστοριάς και σήμερα, μέσω ποικίλων χρηματοδοτικών μέσων, υλοποιούνται σημαντικές δράσεις που συμβάλλουν στην ισόρροπη ανάπτυξη, περιβαλλοντική προστασία και ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής της λίμνης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης αναφέρθηκε στην ανάγκη προσεκτικής αξιολόγησης των υφιστάμενων μελετών και νομικού-θεσμικού πλαισίου και τόνισε ότι τα έργα και οι δράσεις που θα προταθούν και υλοποιηθούν είναι σημαντικό να συμβάλλουν σε μία αναπτυξιακή προοπτική για την περιοχή και τους κατοίκους. «Έχουμε τη δυνατότητα να προωθήσουμε νέα αγροτικά προϊόντα και επιχειρηματικές δράσεις τα οποία όμως προϋποθέτουν τη διατήρηση και προστασίας της υψηλής ποιότητας του τοπικού περιβάλλοντος. Μας ενδιαφέρει η προστασία του υδατικού πλούτου της περιοχής μας και αυτό μπορεί να συνδυαστεί με τη δημιουργία εισοδήματος για τους κατοίκους, καθώς η προστασία του περιβάλλοντος δεν αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη αλλά συγκριτικό πλεονέκτημα. Μπορούμε να διαχειριστούμε με επιστημονικούς, περιβαλλοντικούς, οικολογικούς και κοινωνικούς όρους τα νερά και τους φυσικούς πόρους της περιοχής μας, παράγοντας προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας και αποτρέποντας το κύμα φυγής των νέων προς το εξωτερικό», τόνισε χαρακτηριστικά. 

Τις προσεχείς ημέρες θα υπάρξει συνέχεια της συνεργασίας και οι υπηρεσίες θα υποβάλλουν συγκεκριμένες προτάσεις για έργα και δράσεις που χρειάζεται να γίνουν στην περιοχή, στο πλαίσιο της ορθολογικής και βιώσιμης ανάπτυξης.   


Στην συνάντηση παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, τα στελέχη της Αναπτυξιακής Κοζάνης κ.κ. Κώστας Νικολαϊδης, Ελένη Τσικαρδάνη και Γιάννης Τσαταλμπασίδης, ο Ειδικός Σύμβουλος του Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας κ. Λάζαρος Γεωργιάδης, τα στελέχη του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας Π.Ε. Πέλλας κ.κ. Γιάννης Σόντρας, Στέλλα Λαμπάδα και Πολυξένη Μόσχου, τα στελέχη του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Πέλλας κ.κ. Χρήστος Μπιμπίτσος και Ιωσήφ Παπαδόπουλος και οι συνεργάτες του κ. Θεοδωρίδη, Ιάκωβος Τσελίδης και Γιάννης Τσίκος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ 3 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016 (7.15π.μ.)


Πρόμαχοι 3 Μαρτίου 2016 7.15π.μ.

Ὁ Ἥλιος καὶ ὁ Ἀέρας

Ὁ Ἀέρας θύμωσε,
μὲ τὸν Ἥλιο μάλωσε.
Ὁ Ἀέρας ἔλεγε:
– Εἶμαι δυνατότερος!

Καὶ ὁ Ἥλιος ἔλεγε:
– Σὲ περνῶ στὴ δύναμη!
Ἕνας γέρος γεωργὸς
μὲ τὴ μαύρη κάπα του
στὸ χωράφι πήγαινε.

Ὁ Ἀέρας λάλησε:
– Ὅποιος ἔχει δύναμη
παίρνει ἀπὸ τὸν γέροντα
τὴ χονδρὴ τὴν κάπα του!

Φύσησε, ξεφύσησεν,
ἔσκασε στὸ φύσημα,
ἄδικος ὁ κόπος του.
Κρύωσεν ὁ γέροντας
καὶ διπλὰ τυλίχθηκε
στὴ χονδρὴ τὴν κάπα του.

Μὰ κι ὁ Ἥλιος λάλησε:
– Ὅποιος ἔχει δύναμη
παίρνει ἀπὸ τὸ γέροντα
τὴ χονδρὴ τὴν κάπα του!

Ἔφεξεν ὁλόλαμπρος,
καλοσύνη σκόρπισε,
κι ἔβγαλεν ὁ γέροντας
τὴ χονδρὴ τὴν κάπα του.

Πάλι ξαναλάλησε:
– Ἄκουσε καὶ μάθε το,
σὲ περνῶ στὴ δύναμη,
γιατὶ πᾶς μὲ τὸ κακὸ
κι ἐγὼ πάω μὲ τὸ καλό!

Γεώργιος Δροσίνης.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...