Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΣΤΗ ΜΗΛΙΑ


Την Μηλιά επισκέφθηκε το πρωί της Κυριακής ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο κ. Γιάννη Κετικίδη. Εκεί τους υποδέχτηκε ο Πρόεδρος κ. Γιάννης Καρφιτσόπουλος.
Νωρίς το πρωί ο Δήμαρχος και οι συνεργάτες του εκκλησιάστηκαν στον Ιερό Ναό της Μηλιάς με την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Μηλιώτισσας, στην οποία εκκλησιάζονται άνθρωποι από κάθε γωνιά της Ελλάδας όπως τον ενημέρωσε ο Ιερέας του χωριού Πάτερ Αθανάσιος αλλά και όπως διαπίστωσε ο ίδιος. Ο Πάτερ Αθανάσιος καλωσόρισε τον Δήμαρχο στη Μηλιά και του ευχήθηκε να έχει δύναμη και φώτιση ώστε να ανταποκριθεί στο δύσκολο έργο που έχει αναλάβει.
Αργότερα, ο Δήμαρχος είχε την ευκαιρία να δει από κοντά την κακή κατάσταση του οδικού δικτύου εντός του οικισμού, το οποίο λόγω της φθοράς του χρόνου έχει υποστεί σε αρκετά σημεία ανεπανόρθωτες ζημιές, παρότι υπήρξε μέριμνα για τις λακκούβες την προηγούμενη χρονιά και θα υπάρξει και στο άμεσο μέλλον.
Ταυτόχρονα, είδε τους κατεστραμμένους εδώ και χρόνια τσιμενταύλακες σε κάποια σημεία του χωριού, για τους οποίους υπάρχει ήδη προγραμματισμός και θα ανακατασκευαστούν το αμέσως επόμενο διάστημα, ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκε το Δημοτικό Σχολείο για να δει το αποτέλεσμα της κατασκευής της στέγης.
Παράλληλα, συζήτησε με τον Πρόεδρο για την γέφυρα της Μηλιάς η οποία έχει υποστεί σοβαρές ζημιές και αποτελεί ένα πολύ σημαντικό ζήτημα. Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος ενημέρωσε ότι έχει υπάρξει ήδη επικοινωνία με την Περιφέρεια η οποία είναι αρμόδια για να δώσει λύση και σημείωσε ότι θα υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη πίεση ώστε να λυθεί αυτό το πρόβλημα που ταλανίζει τους κατοίκους.
Κατά την επίσκεψή του, ενημέρωσε τον Πρόεδρο ότι μέσα στην επόμενη βδομάδα θα τοποθετηθούν κάποια επιπλέον φωτιστικά στο κέντρο του χωριού, όπου υπάρχουν ήδη εγκατεστημένες γραμμές ρεύματος και θα φωτίσουν κάποια σημεία στα οποία υπάρχει ανάγκη.
Επίσης, συζήτησε και για το έργο της αγροτικής οδοποιίας με χρήματα που ενέκρινε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επί υπουργίας Καρασμάνη και το οποίο θα περιλαμβάνει δύο χιλιόμετρα στο χωριό.
«Οι συμπολίτες μας καταλαβαίνουν τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το κράτος και κατ’ επέκταση η τοπική αυτοδιοίκηση. Αντιλαμβάνεται τις μεγάλες προσπάθειες που κάνουμε ως Δημοτική Αρχή για να λύσουμε χρονίζονται προβλήματα με τα πενιχρά μέσα που διαθέτουμε. Το καταλαβαίνω από την καθημερινή μας επαφή», δήλωσε ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος κατά την επίσκεψή του στη Μηλιά, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με αρκετό κόσμο.






ΑΣ ΠΡΟΜΑΧΟΙ - Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΕΛΛΑΣ 3 - 2




Όμορφο και ποιοτικό ποδόσφαιρο παίχτηκε σήμερα στο γήπεδο ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΖΙΒΑΝΗΣ όπου ο τοπικός ΑΣ κέρδισε τον Μ. Αλέξανδρο Πέλλας με σκορ 3-2.

Ρεπορτάζ: Άλεξ Αμπάρης"Π.Ν."

Ο αγώνας φάνηκε εύκολος στην αρχή, όταν η τοπική ομάδα προηγήθηκε με 3-0 και είχε τον πλήρη έλεγχο και την κατοχή της μπάλας. Όταν όμως επαναπαύθηκε, οι φιλοξενούμενοι πήραν πρωτοβουλίες, μείωσαν σε 3-2 και πίεσαν για την ισοφάριση που παραλίγο να επιτύχουν και να λαχταρήσουν τους γηπεδούχους.
Το σφύριγμα της λήξης ήρθε σαν λύτρωση για τους Προμαχιώτες ,που έκαναν ένα ουσιαστικό βήμα για την παραμονή στην κατηγορία και αποφεύγουν έτσι δυσάρεστες περιπέτειες.

Η διακύμανση του σκορ:
1-0 στο 3' από τον Τρίψη με έξοχο σουτ από πλάγια θέση.
2-0 στο 29' από τον Ιλ. Μούγιο μέσα από τη μικρή περιοχή μετά από μεταβίβαση ακριβείας του Σαμαρά.
3-0 στο 36' όταν ο  εξαιρετικός σήμερα Τρίψης σημάδεψε το κεφάλι του Ν. Νάνου ο οποίος σκόραρε με ευκολία.
3-1 στο 52' όταν μετά από σύγχυση στην άμυνα των Προμάχων, πήρε τη μπάλα ο Γάκης και πλάσαρε τον Τερματοφύλακα Ξυλουργίδη.
3-2 στο 65' με δυνατό σουτ του Σαλίκα.

Από τον ΑΣ διακρίθηκαν οι Σαμαράς, Μούγιος, Άτζος και Τρίψης.
Από την Πέλλα ξεχώρισαν οι Σιαματάς, Καραγιάννης, Σαλίκας και Γάκης.

Η διαιτησία του κυρίου  Ταγκαλίδη ήταν καλή με σωστούς τους δυο βοηθούς του Ν. Δεμερτζή και Σ. Κουκούλη.

  
ΑΣ ΠΡΟΜΑΧΟΙ: Ξυλουργίδης, Σαμσούρης, Δίος(Τανούρης), Σαμαράς, Μούγιος, Άτζος, Προίκος, Αμπάρης(Γ. Σέλκος), Παπαδόπουλος, Τρίψης(Γ. Ρατσίτσκας), Ν. Νάνος. 
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Σαμαράς.

Μ. Αλέξανδρος Πέλλας: Γιαβάσης, Ίμπας, Σιαματάς, Σταυρακάκης, Καραγιάννης, Καμπούρης, Μπουράκης, Σαλίκας, Γάκης, Παπαδόπουλος, Καρασμάνης.
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Νιατσούδης.







































ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΜΑΧΟΥΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 9 ΜΑΡΤΙΟΥ



"Η τράπεζα αίματος Προμάχων καλεί τα μέλη της σε εθελοντική αιμοδοσία την Τετάρτη 9-3-2016

Επίσης κάνει γνωστό σε όσους έχουν κάνει χρήση της τράπεζας χωρίς να υπάρχει αιμοδότης στην οικογένεια τους παρακαλούνται να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους. 

Ώρα αιμοδοσίας 9.00π.μ. έως 12.45μ.μ.

  Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων."


Με αυτή την Λακωνική και σεμνή ανακοίνωση, η Τράπεζα Αίματος Προμάχων, απευθύνει μια πρόσκληση σε όλους τους κατοίκους, που μπορούν, να συνδράμουν με το πολυτιμότερο δώρο ζωής και να εμπλουτίσουν το ικανοποιητικό απόθεμά της, καθιστώντας την, όσο το δυνατόν πιο αυτάρκη.

Η Τράπεζα, μέσα στα λίγα χρόνια που δραστηριοποιείται, έχει βοηθήσει δεκάδες συνανθρώπους μας, όταν χρειάστηκε, χαρίζοντας απλόχερα το πολύτιμο αγαθό και είναι πάντοτε αρωγός και συμπαραστάτης σε όποιον δοκιμάζεται από τις διάφορες περιπέτειες υγείας.

Ευχής έργον λοιπόν, να στηριχτεί από όλους τους φορείς του χωριού, καθώς και από μεμονωμένα άτομα, γιατί το έργο και η προσφορά της είναι θεόπνευστη και κυρίως αποτελεσματική.

Με μια απλή διαδικασία 5-10 λεπτών, μπορούμε όλοι μας να νιώσουμε την περηφάνια, την ευλογία και κυρίως την μεγάλη ψυχική προσωπική ικανοποίηση, ότι με το ανεκτίμητης αξίας αίμα μας, συμβάλλουμε στην βελτίωση της υγείας ή και το σώσιμο μιας ζωής.

Τετάρτη 9-3-2016 
Ώρα αιμοδοσίας 9.00π.μ. έως 12.45μ.μ.
Στο κέντρο Νεότητας Προμάχων

ΝΟΥΜΕΡΟ 1 ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΤΗΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ Ο "ΚΑΤΩ ΜΥΛΟΣ" ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ TRIP ADVISOR



"Νούμερο 1" εστιατόριο της Αλμωπίας αναδεικνύει το έγκυρο tripadvisor , το φημισμένο στέκι των Προμάχων "Ο ΚΑΤΩ ΜΥΛΟΣ"

Παίρνοντας διθυραμβικές κριτικές από τα μέλη της γνωστής ιστοσελίδας, ο "ΚΑΤΩ ΜΥΛΟΣ" δεσπόζει στην βαθμολογία ως ο αδιαφιλονίκητος γευστικός προορισμός της περιοχής, ανταμοίβοντας έτσι τον μόχθο και τα όνειρα ζωής των ιδιοκτητών Χρήστου (Charly) και Μαρίας, που τελικά κέρδισαν το στοίχημα του ρίσκου της επένδυσης.

Παρακάτω παραθέτουμε κάποια από τα σχόλια-κριτικές πελατών που έγραψαν για τον ΚΑΤΩ ΜΥΛΟ στο tripadvisor:


Μοναδικό από την αρχή ως το τέλος

Πραγματικά παραδοσιακό με υπέροχες γεύσεις και μοναδικό περιβάλλον. Πρέπει να εμπιστευθείτε τον Charlie να σας προτείνει το τι θα φάτε... Τότε πραγματικά θα το απολαύσετε !!! Το κρασί, το τσίπουρο το κρέας και τα μαγειρευτά γίνονται εμπειρία αξέχαστη! ΞΕΧΑΣΤΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΤΡΩΤΕ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΙΜΗΣΤΕ ΤΑ ΥΠΕΡΟΧΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΤΑ ΤΟΥ !!!
George P
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

Αξίζει να πάτε

Πήγαμε στον Κάτω μύλο μετά από παρότρυνση φίλων που μένουν στην περιοχή και μείναμε πολύ ευχαριστημένοι. Ο χώρος είναι ιδιαίτερος με ξύλο και πέτρα, διακοσμημένος με παραδοσιακά στοιχεία, ενώ ο ιδιοκτήτης πολύ φιλικός και περιποιητικός. Δοκιμάσαμε τα μαγειρευτά πιάτα του και ήταν πεντανόστιμα, ζουμερά και καλομαγειρεμένα, σερβιρισμένα σε παραδοσιακά σερβίτσια. Μας κέρασαν και γλυκά στο τέλος, δικής τους παραγωγής, ειδικά το καζάν ντιπί ήταν μαγικό! Πολύ καλές τιμές, το μόνο αρνητικό ότι δυσκολευτήκαμε να βρούμε την είσοδο, χρειάζεται μεγαλύτερη πινακίδα, βρίσκεται ακριβώς πίσω από την εκκλησία.
smaragda1983
Αθήνα, Ελλάδα

Καταπληκτικό μαγαζί....Πρέπει να πάτε!!!!
5 από 5 αστέρια
Από τα ωραιότερα μαγαζιά της περιοχής! Πολύ παραδοσιακός χώρος και διακόσμηση. Τα φαγητά είναι εξαιρετικά! Σερβίρονται σε παραδοσιακά πιάτα και σερβίτσια. Οι γεύσεις μοναδικές και τα κρεατικά πολύ μαλακά και καλοψημένα.
Manos P


Εξαιρετικά ιδιαίτερο
5 από 5 αστέρια
Βρέθηκα στην συγκεκριμένη ταβέρνα τον Μάιο του 2015. θυμίζει κάτι από καταφύγιο, το ξύλο κυριαρχεί παντού καθώς και η πέτρα. Ο χώρος είναι πολύ ιδιαίτερος και έμενα μου θύμισε κάτι ταβέρνες στις οποίες μαζεύονται οι κυνηγοί μετά το κυνήγι για φαγητό. Ο ιδιοκτήτης εξαιρεικά φιλόξενος με τρομερό χιούμορ. Το φαγητό επίσης πάρα πολύ καλό και με πολύ ιδιαίτερα πιάτα της περιοχής. Για όσους αντέχουν θα τους πρότεινα το πιάτο με την τηγανητή μπριζόλα και τα κρεμμύδια. Είναι αρκετά λαδερό αλλά εκεί τα φαγητά είναι τέτοια. Σίγουρα θα το πρότεινα και σίγουρα το χειμώνα με αναμμένο το τζάκι θα είναι εξαιρετικό.
Τιμές εξαιρετικές επίσης
nikos_sam
ΑΘΗΝΑ

Εξαιρετικό!
5 από 5 αστέρια
Μεγάλη εντύπωση μου έκανε η τοποθεσία που στεγάζεται το εστιατόριο.Είναι σαν να βρίσκεσαι στη σπηλιά του λήσταρχου Νταβέλη μέσα στο βουνό!Η πέτρα και το ξύλο δεσπόζουν στη διακόσμηση.Εξαιρετικά παραδοσιακά (και όχι μόνο) εδέσματα,φρέσκα και ζεστά (όχι κονσερβοποιημένα) να μην ξέρεις πιο να πρωτοδιαλέξεις.Όσα γευτήκαμε (και ήταν πολλά) ήταν λουκούμια!Υπέροχη παρουσίαση πιάτων σε συνδυασμό με τις πολύ καλές τιμές και την άψογη φιλοξενία που πάντα προσθέτει,θα με κάνουν να το ξαναεπισκευτώ πολύ σύντομα.
Miranta K
Περιοχή Θεσσαλονίκης, Ελλάδα

“Από τις Καλύτερες Ταβέρνες που Έχουμε Επισκεφθεί”

Κάθε φορά που βρισκόμαστε στη περιοχή, δεν χάνουμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε την εν λόγω ταβέρνα. Το κτήριο είναι πέτρινο με παραδοσιακά ξύλινα τραπέζια, πήλινα σκεύη και τζάκι. Το φαγητό είναι εκπληκτικό, με κάποιες ιδιαίτερες συνταγές της περιοχή. Έχοντας δοκιμάσει τα περισσότερα εδέσματα του μαγαζιού μπορώ να πω, πως είναι από τις καλύτερες ταβέρνες που έχω επισκεφθεί. Όλα τα κρεατικά είναι πάντα καλοψημένα και ζουμερά. Από ορεκτικά προτείνω ανεπιφύλακτα να δοκιμάσετε τις πατάτες με κόκκινο και μαύρο πιπέρι και τις γεμιστές πιπεριές με φέτα.
Nomnomer
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

ΚΟΥΜΠΑΡΑΔΕΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΜΑΧΟΥΣ



Σε κεντρικά σημεία των Προμάχων και σε πολλά καταστήματα του χωριού, έχουν τοποθετηθεί κουμπαράδες αλληλεγγύης, για την ενίσχυση οικογένειας συγχωριανού μας.

Όσοι επιθυμούν μπορούν να συνδράμουν την δράση, προσφέροντας την Αγάπη τους.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...