Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

"ΚΑΛΗ ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ" ΑΠΟ ΤΗΝ Δ' ΤΑΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΡΟΜΑΧΩΝ



 Η Δ’ Τάξη του Δημοτικού Σχολείου Προμάχων σας εύχεται  Καλή Καθαρή Δευτέρα και καλή Σαρακοστή.
Η Καθαρή Δευτέρα είναι μέρα πετάγματος του χαρταετού γι αυτό σας ενημερώνουμε :
Συμβουλές για ασφαλές πέταγμα των χαρταετών την Καθαρά Δευτέρα: 
οι χαρταετοί θα πρέπει να παραμένουν μακριά από τα  ηλεκτρικά σύρματα, καθώς εάν πλησιάσουν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ηλεκτροπληξίας αλλά και διακοπής της παροχής ρεύματος στη γύρω περιοχή.
Αν ο χαρταετός σας μπλεχτεί στα καλώδια, τότε για την ασφάλειά σας:
1. μην επιχειρήσετε να τον απελευθερώσετε τραβώντας τον σπάγκο ή χρησιμοποιώντας άλλα αντικείμενα, ακόμη και ξύλινα
2. μην προσπαθήσετε να αναρριχηθείτε πάνω σε ικριώματα ή στύλους διανομής ηλεκτρικού ρεύματος ή ηλεκτροφωτισμού, ούτε και σε σημεία που βρίσκονται κοντά σε ηλεκτροφόρα καλώδια.
3. Σε περίπτωση ατυχήματος ειδοποιήστε άμεσα τη ΔΕΗ. 



ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΗΜΕΡΑΣ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΛΑΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΑΨΑΛΟΥ



Η λειτουργία της λαϊκής αγοράς Αψάλου, της Δευτέρας 14 Μαρτίου 2016, να διενεργηθεί την Τρίτη 15 Μαρτίου 2016, λόγω της αργίας της Καθαράς Δευτέρας. Η μεταφορά της ημέρας λειτουργίας της λαϊκής ισχύει μόνο για τη συγκεκριμένη ημερομηνία. 

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ 

                ΜΠΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ  

ΙΣΧΥΣ ΚΑΙ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ



Από τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Πέλλας (πρώην Γραφείο Εγγείων Βελτιώσεων) ανακοινώνεται ότι, με βάση την 435/13104/26-1-2016 Κ.Υ.Α. των Υπουργείων Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΦΕΚ 378/Β΄/18-2-2016), η άδεια οδήγησης και χειρισμού αγροτικού μηχανήματος έχει διοικητική ισχύ 15 έτη από την ημέρα της επιτυχούς πρακτικής εξέτασης.
Για την ανανέωση διπλώματος αγροτικού μηχανήματος που έχει λήξει, δεν απαιτείται πλέον ιατρική γνωμάτευση, αλλά δίπλωμα αυτοκινήτου σε ισχύ. Εφόσον δεν υπάρχει ισχύον δίπλωμα αυτοκινήτου, τότε υποβάλλεται ιατρική γνωμάτευση από συμβεβλημένους με την Υπηρεσία γιατρούς (Παθολόγους ή Γενικούς Γιατρούς).    
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στα αρμόδια γραφεία σε Έδεσσα και Γιαννιτσά. 
Έδεσσα: Σεραφείμ Δ. / Τότλης Χρ. (γραφ.221), τηλ. 23813-51267
Γιαννιτσά: Σταυρακάκη Δ. / Χωροπανίτου Φ.  τηλ. 23813-52329. 

Αποχαιρετιστήρια επίσκεψη του Διοικητή της ΙΙας Μ/Κ Μεραρχίας Χρήστου Καρυώτη στον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας



Αποχαιρετιστήρια επίσκεψη του Διοικητή της ΙΙας Μ/Κ Μεραρχίας Χρήστου Καρυώτη στον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Θεόδωρο Θεοδωρίδη

Αποχωρεί με τις καλύτερες εντυπώσεις από την θητεία του στη Μεραρχία και στην Πέλλα

Ο Διοικητής της ΙΙας Μ/Κ Μεραρχίας κ. Χρήστος Καρυώτης αποστρατεύεται, μετά τις τελευταίες κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις. Σήμερα (11/3), επισκέφτηκε τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ.Θεόδωρο Θεοδωρίδη με τον οποίο συνεργάστηκε αποτελεσματικά, σε μεγάλο αριθμό δράσεων, στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς των Ενόπλων Δυνάμεων, κατά τη διάρκεια της θητείας του στην περιοχή.

Ο Διοικητής Χρήστος Καρυώτης ευχαρίστησε τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεοδωρίδη για τη αγαστή συνεργασία τους και τόνισε τις άριστες εντυπώσεις τις οποίες αποκόμισε κατά τη διάρκεια της θητείας του.
Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης εξήρε το έργο του Διοικητή στο πλαίσιο των στρατιωτικών του καθηκόντων, αλλά και στις δράσεις συνεργασίας με την τοπική κοινωνία. Τον συνεχάρη για τη θετική συμβολή του στην επιχειρησιακή ετοιμότητα της Μεραρχίας και του ευχήθηκε υγεία και δύναμη, αναμένοντας συνέχεια στο έργο του μέσα από νέους ρόλους στην Ελληνική κοινωνία.   

Ο Υποστράτηγος Χρήστος Καρυώτης υπηρέτησε στις Ειδικές Δυνάμεις επί 21 έτη ως Διμοιρίτης, Διοικητής Λόχου και Επιτελής σε Μοίρες Καταδρομών, Αλεξιπτωτιστών και Αμφιβίων Καταδρομών. Ακόμη, υπηρέτησε ως Επιτελής στο ΓΕΣ, το Α΄ ΣΣ και στην ΤΔ 21 Μ/Κ ΣΠ. Διετέλεσε Διοικητής του 618 Μ/Κ ΤΠ, της Σχολής Αλεξιπτωτιστών, του Συντάγματος Ευελπίδων, της ΤΔ 21 Μ/Κ ΣΠ, της 3ης Μ/Κ ΤΑΞ «ΡΙΜΙΝΙ» και της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων. Είναι απόφοιτος όλων των προβλεπόμενων Σχολείων του Πεζικού, της Ανώτατης Σχολής Πολέμου, της Σχολής Εθνικής Άμυνας. Επιπλέον έχει αποφοιτήσει από όλα τα Σχολεία της Σχολής Αλεξιπτωτιστών, το Σχολείο Καταδρομών, την Σχολή Υποβρυχίων Καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού και το Σχολείο Προκεχωρημένης Εκπαίδευσης Αξιωματικών Ειδικών Δυνάμεων. Του έχουν απονεμηθεί όλες οι διαμνημονεύσεις και τα μετάλλια που προβλέπονται για τον βαθμό του. Είναι παντρεμένος και πατέρας δύο θυγατέρων.

Σημαντικός σταθμός στην πορεία του ήταν η συμμετοχή του στην Επιχείρηση «Χρυσόμαλλο Δέρας», το 1993, που ως επικεφαλής Τμήματος Καταδρομών συνέβαλλε στην απελευθέρωση χιλίων και πλέον εγκλωβισμένων Ελλήνων από την εμπόλεμο ζώνη της Σοχούμι της Αμπχαζίας στη Γεωργία.


Αξίζει να αναφέρουμε ότι η ΙΙ Μ/Κ Μεραρχία Πεζικού είναι από τις αρχαιότερες της Ελλάδας, με σημαντική δράση στην ιστορία της και καίριο επιχειρησιακό ρόλο σήμερα. Πέτυχε την πρώτη νίκη στους Βαλκανικούς Πολέμους, απελευθερώνοντας την Ελασσόνα και συμβάλλοντας στην επιτυχή εξέλιξη των μετέπειτα μαχών.   

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕ ΠΕΛΛΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ



Ημερίδα διαβούλευσης για την εξειδίκευση του θεσμικού πλαισίου δόμησης μικρών οικισμών της Π.Ε. Πέλλας

Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Θεόδωρος Θεοδωρίδης: Δημιουργούνται ευκαιρίες για τη διαφύλαξη, ανάδειξη και αξιοποίηση της αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς των 133 μικρών οικισμών της Πέλλας

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Ημερίδας Διαβούλευσης μίας ειδικής Μελέτης για τους «Μορφολογικούς Κανόνες Δόμησης εντός και εκτός των οικισμών με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων της Π.Ε. Πέλλας της ΠΚΜ», με τη συμμετοχή στελεχών του πρώτου και δεύτερου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς επίσης και άλλων συναρμόδιων υπηρεσιών και φορέων που οργάνωσε η Π.Ε. Πέλλας. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών και Χωροταξικού Σχεδιασμού της Π.Κ.Μ. κ. Μωϋσιάδης

Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας, χαιρετισμό απεύθυνε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης ο οποίος αναφέρθηκε στα αναμενόμενα οφέλη και προοπτικές που δημιουργούνται με τη θεσμοθέτηση των μορφολογικών κανόνων δόμησης και αρχιτεκτονικής για τους μικρούς οικισμούς που φτάνουν τους 133 στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας. Ο κ. Θεοδωρίδης τόνισε χαρακτηριστικά: «Είναι πολύ θετικό που η πολιτεία ανέλαβε και χρηματοδότησε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία μέσω της οποίας ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση των ορεινών και πεδινών οικισμών. Τα τελευταία χρόνια μειώνεται συνεχώς ο πληθυσμός τους και η θεσμοθέτηση κανόνων πολεοδομίας και ρυμοτομίας θα συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και τη διάσωση της αρχιτεκτονικής και πολιτισμικής κληρονομιάς. Στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας οι συγκεκριμένοι οικισμοί παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον από αρχιτεκτονική άποψη, ενσωματώνουν σημαντικά στοιχεία της τοπικής ιστορίας και πολιτισμού και διαθέτουν εξαιρετική προοπτική αξιοποίησης στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης».


Μερικά ενδεικτικά αποτελέσματα της μελέτης είναι ότι το οικιστικό δίκτυο είναι πυκνό στις πεδινές περιοχές και αραιό στις ορεινές, στην περιφέρεια των οικισμών υπάρχουν εδάφη με υψηλή γεωικανότητα (άρα μπορούν να αξιοποιηθούν για την παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων) και, σε όλες τις περιπτώσεις, οι μικροί οικισμοί μπορούν να υποδεχθούν δραστηριότητες σχετικές με τον τουρισμό ή άλλης μορφής σύγχρονη επιχειρηματικότητα. Οι τελικές προτάσεις της Μελέτης, βασίζονται σε διάγνωση της υφιστάμενης κατάστασης και προβλημάτων και υιοθετούν πλήρως τις αρχές και κατευθύνσεις του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Με την ευκαιρία οργανώθηκε μία πολύτιμη βάση γεωγραφικών δεδομένων και χρήσεων γης με τους συγκεκριμένους οικισμούς, σε σχέση με τους τέσσερις Δήμους της Πέλλας. 

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...