Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΗΦΑΚΗΣ: ΕΠΕΛΕΓΗ Ο ΧΩΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ



Γιάννης Σηφάκης : 
Επελέγη τελικά ο χώρος για το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στα Γιαννιτσά 
Κρίθηκε καταλληλότερη η πρώτη από τις προτάσεις που κατέθεσε ο Γιάννης Σηφάκης 
Συνεχής συνεργασία του βουλευτή με τους Υπουργούς Δ. Βίτσα και Γ. Μουζάλα και τον Δήμαρχο Πέλλας 
Η «άλλη» Πέλλα αναλαμβάνει δράση!! Θα ακουστεί στο πανελλήνιο για την αλληλεγγύη της απομονώνοντας αυτούς που με  πράξεις και  δηλώσεις τους «προσπάθησαν» να αμαυρώσουν την εικόνα της 

   Η πολιτεία σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αποφάσισε τελικά να ιδρύσει κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο 4ο χιλ. Γιαννιτσών – Θεσσαλονίκης σε έναν δημοτικό χώρο 29 στρεμμάτων ( τέως Δημοτικά σφαγεία) στον οποίο  πλέον των 25 ετών δεν έχει κάποια άλλη χρήση πλην, τα τελευταία χρόνια, της μεταφόρτωσης της ανακύκλωσης που μετά από απόφαση του Δημάρχου θα μεταφερθεί αλλού. 
Ο χώρος αυτός ( που προτάθηκε ως πρώτη επιλογή από τον βουλευτή Γιάννη Σηφάκη) κρίθηκε τελικά ο καταλληλότερος για την προσωρινή φιλοξενία  οικογενειών Σύρων προσφύγων και κάποιων Ιρακινών που καιρό τώρα ταλαιπωρούνται στην Ειδομένη σε πραγματικά απάνθρωπες συνθήκες. 
Η απόφαση ελήφθη μετά από στενή συνεργασία  του Γιάννη Σηφάκη με τον Αναπληρωτή Υπουργό Άμυνας Δημήτρη Βίτσα, τον Αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννη Μουζάλα , τον Δήμαρχο Πέλλας Γρηγόρη Στάμκο και τον Αντιπεριφερειάρχη Θ. Θεοδωρίδη.   Ο πρώτος στόχος αυτή την ώρα είναι η αποσυμφόρηση της Ειδομένης.  Η Πέλλα καλείται να αναλάβει την ευθύνη της, όπως και πολλές πλέον περιοχές της χώρας, βάζει πλάτη στο τεράστιο εθνικό θέμα με τους πρόσφυγες που έχουν έλθει στην χώρα μας αφού έχουν θαλασσοπνιχτεί με βάρκες από τα Τουρκικά παράλια, έχουν πέσει θύματα διακινητών στην Τουρκία και γλύτωσαν από τον πνιγμό που κάποιοι συμπατριώτες τους δεν απέφυγαν.  
Στον χώρο αυτό ο στρατός έχει αναλάβει  να δημιουργήσει σε ελάχιστο χρόνο κατάλληλες συνθήκες για ανθρώπινη φιλοξενία, μαγειρεία, τουαλέτες και χώρους για τα παιδιά. Και βέβαια ο χώρος αυτός διαμορφωμένος θα μείνει στον Δήμο Πέλλας μετά την ολοκλήρωση των περιπέτειας αυτών των ανθρώπων, ελπίζουμε σύντομα. 
Η πολιτεία θα φροντίσει  για την ενίσχυση του δήμου και σε προσωπικό για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες κυρίως καθαριότητας, αποκομιδής σκουπιδιών κλπ. 
Ζήσαμε δυστυχώς τις προηγούμενες δύο βδομάδες στην Πέλλα σκηνές που δεν παρατηρούνται πλέον σε πολλές περιοχές της χώρας. Ένα σκηνικό ξενοφοβίας και ακραίων ενεργειών.  Φωτιές σε στρατόπεδα, γουρουνοκεφαλές, δηλώσεις νυν και τέως βουλευτών για ανυπαρξία χώρων ( αν είναι δυνατόν σε έναν Νομό με τεράστιο κάμπο και τόσα αστικά και ημιαστικά κέντρα) και αρκετά άλλα ακόμη. Δόθηκε η εικόνα ενός αφιλόξενου Νομού με ανθρώπους σκληρούς και ανάλγητους. Που δεν καταλαβαίνουν που βρισκόμαστε σαν χώρα και ότι όλοι πρέπει να βάλουμε πλάτη σε αυτό το εθνικό θέμα. Και σε πλήρη αντίθεση με το μεγαλείο ψυχής των νησιωτών μας και της συντριπτικής πλειοψηφίας των συμπολιτών μας σε όλη την χώρα. 
Ευτυχώς όμως από την άλλη  όλο αυτό το διάστημα ζούμε και την «άλλη» Πέλλα. Τις γυναίκες των Γιαννιτσών και της Έδεσσας, τα κινήματα αλληλεγγύης στα Γιαννιτσά , τον σύλλογο του Ριζού, τους δασεργάτες των Προμάχων  , τους κατοίκους του Αρχαγγέλου, τον συνταξιούχο που κόβει από την μικρή του σύνταξη για να βοηθήσει όσο μπορεί, την μάνα με το παιδί με ειδικές ανάγκες που έχει νοιώσει τον πόνο και θέλει να απαλύνει λίγο τον πόνο κάποιου άλλου , τις γιαγιάδες που θυμούνται ότι μικρές ήρθαν με τις οικογένειες τους κυνηγημένες σε αυτόν εδώ τον τόπο. Τους αστυνομικούς που δίνουν το φαγητό τους στα μικρά παιδιά. Τον ανώνυμο αξιωματικό και φαντάρο να δίνει τον καλύτερο εαυτό του για να απαλύνει το ανθρώπινο δράμα στην Ειδομένη. 
Αυτή είναι η «δικιά» μας Πέλλα, αυτή είναι η δικιά μας Ελλάδα, η Πέλλα και η Ελλάδα της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης. Και θα δείξει ακόμη μεγαλύτερη  αλληλεγγύη στις οικογένειες , στα μικρά παιδιά που θα φιλοξενηθούν στην περιοχή μας. 
Η κοινωνία της Πέλλας  οργανώσει την αλληλεγγύη της για την ανακούφιση των ταλαίπωρων αυτών ανθρώπων. Η Πέλλα να ακουστεί επιτέλους σε αυτό το ζήτημα θετικά στο πανελλήνιο, μπορούμε και θα το κάνουμε.  

ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 8η ΜΑΡΤΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ - Ο.Γ.Ε.



      Η Ομάδα Γυναικών Γιαννιτσών τίμησε την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, εξορμώντας σε χώρους δουλειάς, όπου εργάζονται γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων, τις ενημέρωσε για τον συμβολισμό της 8ης Μάρτη και άκουσε τις δικές τους αγωνίες. 
     Μέλη της Ομάδας  μοίρασαν ανακοινώσεις για την 8η Μάρτη το πρωί της Τετάρτης στο Γενικό Νοσοκομείο Γιαννιτσών και στο ΙΚΑ, ενώ το απόγευμα μαζί με μέλη της Τοπικής Γραμματείας ΠΑΜΕ Πέλλας έκαναν το ίδιο στην αγορά των Γιαννιτσών, στα εμπορικά καταστήματα και στα σούπερ μάρκετ. 
     Καλέσαμε τις γυναίκες εργαζόμενες, τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων, η φετινή 8η Μάρτη να γίνει σταθμός στην κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στα αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης. Να γίνει ένα ακόμα βήμα για την ενίσχυση της πάλης ενάντια στην πολιτική που στοχεύει τα δικαιώματα στην κοινωνική ασφάλιση, στη μητρότητα, στην εργασία, στον ελεύθερο χρόνο. Να δυναμώσει η πάλη για τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. 
      Στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών συναντήσαμε εργαζόμενες, αλλά και πολλές νέες μητέρες, που όλες αποτύπωσαν την αγωνία τους για το μέλλον το δικό τους και των παιδιών τους και συμφώνησαν μπροστά στα προβλήματα και στις ελλείψεις της δημόσιας Υγείας – Πρόνοιας. Άνδρες και γυναίκες στα εξωτερικά ιατρεία, συνομίλησαν μαζί μας και θέλησαν να μας γνωρίσουν καλύτερα. Οι συναγωνίστριες, μέλη της Ομάδας μας συζήτησαν, θέλοντας να δείξουν σε όλους πώς οι δικές μας απώλειες σε δικαιώματα και κατακτήσεις έγιναν κέρδη για τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Πόσο άμεσα μπορεί ο καθένας να το διακρίνει αυτό και στο χώρο της Υγείας. Στο βωμό των δικών τους συμφερόντων θυσιάζονται οι δικές μας ανάγκες, θυσιάζονται ακόμα και ανθρώπινες ζωές. Οι δικές μας ζωές! 
    Στο χώρο του εμπορίου, εργαζόμενες και αυτοαπασχολούμενες γυναίκες του μόχθου υποδέχτηκαν τις θέσεις μας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συζήτησαν μαζί μας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν επιπλέον οι γυναίκες σήμερα, αλλά και για τις καθημερινές εξελίξεις και τις προτάσεις μας. Για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που μαζί με τους εταίρους της και με τη στήριξη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, μας καλούν να ξεχάσουμε την 5ετή διαφορά στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης αντρών και γυναικών, τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των γυναικών. Να διαγράψουμε από τη μνήμη μας εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα. Να δουλεύουμε ήλιο με ήλιο, χωρίς καμία προστασία των δικαιωμάτων μας στην εργασία, την κοινωνική ασφάλιση, τον ελεύθερο χρόνο, την μητρότητα.

      Καλέσαμε τις γυναίκες να μπούνε παντού μπροστά, να δυναμώσουμε την αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες, που καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με θάλασσες, με φράχτες, με κυκλώματα δουλεμπόρων, με την κάθε λογής καταστολή. Δείξαμε στις γυναίκες τον πραγματικό ένοχο και τονίσαμε την ανάγκη να απαιτήσουμε την απεμπλοκή της χώρας μας από κάθε είδους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Παράλληλα, να μην αφήσουμε χώρο σε όσους θέλουν να απλώσουν μέσα στον εργαζόμενο λαό το ρατσιστικό δηλητήριο. 
      Σε αυτές τις συνθήκες, καμιά γυναίκα του καθημερινού μόχθου δεν περισσεύει. Από τη δική μας συμμετοχή στην οργάνωση και πάλη κόντρα στους εκμεταλλευτές μας εξαρτάται το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας. Από εμάς εξαρτάται αν θα συμβιβαστούμε με τις συνεχιζόμενες απώλειες σε μισθούς, συντάξεις, στο λαϊκό εισόδημα, διαλέγοντας τον τρόπο που θα μας σφάξουν. Καμιά μας να μη μείνει με σταυρωμένα χέρια, απλώς παρακολουθώντας το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και την κυβέρνηση να εμπλέκουν το λαό μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, που γεννούν κινδύνους για νέα γενικευμένη πολεμική αναμέτρηση και στην περιοχή μας. 
     Με τη δική μας κοινωνική συμμαχία, να επιβάλουμε τη θέληση και το δίκιο μας, την απαίτηση για κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Το μήνυμα της 8 του Μάρτη του 1857, είναι επίκαιρο και σήμερα. Ό,τι κατακτήθηκε δεν είναι αυτονόητο. Αλλά κι ό,τι χάθηκε δεν χάθηκε για πάντα. Με οργανωμένο αγώνα και πίστη στη δύναμή μας αντιστεκόμαστε στην βαρβαρότητα του εκμεταλλευτικού συστήματος, που δίνει κέρδη σε λίγους και γεννά ανεργία, φτώχεια, πολέμους, προσφυγιά για τους λαούς. 



ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΟΓΕ)
ΟΜΑΔΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ.
ΤΗΛ.ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6978921885, 6933322565

ΑΓΩΝΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΠΡΟΜΑΧΟΙ ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΜΑΡΤΙΟΥ



ΑΓΩΝΑΣ
ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ
ΠΡΟΜΑΧΟΙ
ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΜΑΡΤΙΟΥ
Αφετηρία:
Εκκλησάκι Αγίας Παρασκευής
(στην βορειότερη θέση των Προμάχων)  
Εκκίνηση:
11:00 με 13:00 το μεσημέρι 
(ο καθένας ξεκινάει όποτε θέλει)

Κόστος συμμετοχής ανά αγώνα:
Με δήλωση συμμετοχής  
Ανήλικοι 3 Ευρώ
Ενήλικοι 10 Ευρώ

 Χωρίς δήλωση συμμετοχής
5 Ευρώ
20 Ευρώ

ΕΓΚΑΙΡΗ
ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
ΜΕΧΡΙ
ΠΕΜΠΤΗ 17 ΜΑΡΤΙΟΥ

Πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής:
Καραδημητρίου Δημήτρης 
6974-778828, 23840-23865

Διοργάνωση:

-Πανελλήνιος Επιστημονικός και Αθλητικός Σύλλογος Εκπαιδευτικών για την Ανάπτυξη του Αγωνίσματος του Προσανατολισμού -  Orienteering

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ:
Asprhpetra.blogspot.com

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...