Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 2016 "Φέρνουμε την Πέλλα κι όλη τη Μακεδονία στο Μόναχο"

Φέρνουμε την Πέλλα κι όλη τη Μακεδονία στο Μόναχο

Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Μακεδόνων Μοναχού και Περιχώρων και της Προέδρου Θεοδώρας Τζιτζιλάκη θα λάβουν χώρα οι

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 2016

«Στα βήματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου»
Το Σάββατο, 2 Απριλίου 2016, από ώρα 5.00 μ.μ.
στο Bürgerhaus Unterföhring, Münchner Straße 65, 85774 Unterföhring
(δίπλα από το Restaurant POLITIA)
Αναλυτικό πρόγραμμα:
Από ώρα 5 μ.μ. σε περίπτερα – στην μεγάλη είσοδο του Πολιτιστικού Κέντρου – θα προβληθούν προϊόντα του παραγωγικού και πολιτιστικού τομέα του Ν. Πέλλας καθώς και ο τουρισμός από ολόκληρη την Μακεδονία.
Ώρα 6 μ.μ.: Επίσημα εγκαίνια της έκθεσης από την Γενική Πρόξενο της Ελλάδας στο Μόναχο, κ. Παναγιώτα Κωνσταντινοπούλου, παρουσία του Αντιπεριφεριάρχη Πέλλας, κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη και του Δημάρχου Αλμωπίας, κ. Δημήτριο Μπίνο.
Ώρα 7 μ.μ.: Έναρξη της μουσικοχορευτικής εκδήλωσης με παρουσίαση χορευτικών συγκροτημάτων του Πολιτιστικού Συλλόγου Λουτρακίου το «Ποζάρ» καθώς και του Συλλόγου μας. Το πρόγραμμα θα καλύψει η ορχήστρα «Χάλκινα Ηχοχρώματα» από την Ελλάδα.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης(Μακεδονίας-Θράκης) και του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Μόναχο, καθώς και σε συνεργασία με την Αντιπεριφέρεια Ν. Πέλλας και του Δήμου Αλμωπίας, αλλά και την στήριξη του Ε.Ο.Τ. Γερμανίας.



ΠΗΓΗ...http://jopa-news.com

ΤΑ ΛΟΥΤΡΑ ΠΟΖΑΡ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ



Αριδαία, 26/3/2016

ΤΑ ΛΟΥΤΡΑ ΠΟΖΑΡ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ

Την ανάδειξη της δυναμικής του θερμαλισμού στον τουρισμό αλλά και τις ευεργετικές επιδράσεις της υδροθεραπείας στους πολίτες ανέδειξε η πρωτοβουλία του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδος να προβάλλει τις Ιαματικές Πηγές σε ειδικό περίπτερο στην Πλατεία Συντάγματος στις 22 Μαρτίου. Η εκδήλωση του Συνδέσμου πραγματοποιήθηκε με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού.
Στην παραπάνω δράση συμμετείχε με μεγάλη επιτυχία και η Δημοτική Επιχείρηση των Λουτρών Πόζαρ Αλμωπίας, όπου προβλήθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η περιοχή μας. Συγκεκριμένα, πολύς κόσμος είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τις ομορφιές του τόπου μας και για τις δυνατότητες που μπορεί να έχει ο κάθε επισκέπτης. Τα Λουτρά εκπροσώπησαν ο Διευθυντής της Δημοτικής Επιχείρησης κ. Χρήστος Δήμτσης και τα μέλη του Δ.Σ. κ. Σάνια Πέγιου και κ. Μελπωμένη Μπουρνάζη.
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας επισκεπτόμενος το περίπτερο του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδος, σημείωσε ότι με τις ιαματικές πηγές δύναται να εξευρεθούν σημαντικά έσοδα για την ελληνική οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες.
Παράλληλα, το περίπτερο του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδος μεταξύ άλλων επισκέφθηκαν, ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο Βουλευτής Πέλλας ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιάννης Σηφάκης, ο Τομεάρχης Τουρισμού και Βουλευτής Δωδεκανήσου ΣΥΡΙΖΑ κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, η Τομεάρχης Τουρισμού και Βουλευτής Σερρων της Νέας Δημοκρατίας κ. Φωτεινή Αραμπατζή, ο Βουλευτής Εύβοιας ΣΥΡΙΖΑ κ. Αναστάσιος Πρατσόλης, ο Βουλευτής Σερρών ΝΔ κ. Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Βουλευτής Β’ Αθηνών του Ποταμιού κ. Γιώργος Αμυράς και εκπρόσωποι της Περιφέρειας Αττικής.






ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ


Με επισημότητα ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στην Έδεσσα, έδρα της Π.Ε. Πέλλας

Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Θεόδωρος Θεοδωρίδης: Τιμούμε τη μνήμη των ηρώων της 25ης Μαρτίου 1821 – Εμπνεόμαστε από τα υψηλά ιδανικά των προγόνων μας

Με εορταστικό παλμό και σύσσωμη εκπροσώπηση της πολιτείας και των τοπικών αρχών και φορέων πραγματοποιήθηκαν οι επίσημες εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου 1821 στην Έδεσσα, έδρα της Π.Ε. Πέλλας. 

Ο εορτασμός ξεκίνησε με την τέλεση θείας λειτουργίας και δοξολογίας στην Αγία Σκέπη, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κκ. Ιωήλ. Η κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Γεώργιο Πιτσιλή. Παρόντες στις εκδηλώσεις ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, η Περιφερειακή Σύμβουλος κα. Μαρία Ζωγράφου-Τσαντάκη, ο νέος στρατηγός Διοικητής της ΙΙας Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού Υποστράτηγος Δημήτριος Γλυμής, ο νέος Αστυνομικός Διευθυντής Ιωάννης Βακουφτσής, ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτριος Γιάννου, η Αντιδήμαρχος κα. Μαρία Κατσάρα-Βλάχου, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Έδεσσας κ. Πέτρος Γαλανός, ο Πρόεδρος ΕΥΖΗΝ κ. Δημήτριος Γιώγας, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας και πλήθος κόσμου.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η Περιφερειακή Σύμβουλος κα. Μαρία Ζωγράφου-Τσαντάκη η οποία αναφέρθηκε επιγραμματικά στα σημαντικά ιστορικά γεγονότα της Εθνικής Παλιγγενεσίας που οδήγησαν στην απελευθέρωση της Ελλάδας και τη δημιουργία του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους. Ιδιαίτερα τόνισε το διπλό μήνυμα του εορτασμού της επανάστασης του 1821 και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφανιών στο ηρώο της πόλης ενώ στις 12.00 το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε η παρέλαση με τη συμμετοχή τμημάτων μαθητών, ειδικών τάξεων ΑμεΑ, πολιτιστικών συλλόγων, προσκόπων και του στρατού.


Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης προέβη στην επόμενη δήλωση: «Τιμούμε τους ήρωες της επανάστασης του ’21. Η Ελλάδα, η Ευρώπη και ο κόσμος όλος ζουν δύσκολες στιγμές για τις οποίες χρειάζεται να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας, την εθνική μας ομοψυχία και κοινωνική αλληλεγγύη. Οι Έλληνες έχουν την ικανότητα να ξεπερνούν τα εμπόδια, εμπνεόμενοι και παρακινούμενοι από τα υψηλά ιδανικά τα οποία καλλιέργησαν οι πρόγονοί μας».




5 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ ΚΥΡΙΩΣ ΟΙ ΠΟΛΥ ΕΞΥΠΝΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ

Έχοντας «εκπαιδευτεί» σε όλη τους τη ζωή να λύνουν προβλήματα, να δίνουν τις πιο σωστές εξηγήσεις για τις πιο δύσκολες καταστάσεις, οι ευφυείς αδυνατούν να βρουν χαρά στα μικροπράγματα... Εικονογράφηση: Athenean Sailor/ LIFO

Κάποιες στενοχώριες αυτής της ζωής φαίνεται ότι φτιάχτηκαν κυρίως για τους ευφυείς. Τα παιδιά με τα γυαλάκια του διπλανού θρανίου, μπορεί να πέτυχαν στη δουλειά και να σας τους έφερνε πάντα ως παράδειγμα η μαμά σας, αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι ως ενήλικες δεν έχουν τις δικές τους κατάμαυρες στιγμές απελπισίας. Τα χρονικά διαστήματα όπου τίποτα δεν πάει καλά στη ζωή τους. 

Κυρίως, εξαιτίας των παρακάτω 5 σοβαρών λόγων:

   Τους έχουν συνδέσει με την επιτυχία
  Οπότε κάθε λάθος τους μετράει, βαραίνει και «χρεώνεται» επί 2. Από παιδιά ήταν οι καλύτεροι στο σχολείο, οι πιο διαβασμένοι, αυτοί με την πιο έξυπνη απάντηση, οι τύποι που δεν περίμενες ποτέ ότι θα απογοητεύσουν σε οτιδήποτε με το οποίο καταπιάνονταν. Ποιός είπε ότι αυτό αλλάζει στην ενήλικη ζωή; Το να κυκλοφορεί κάποιος με την ταμπέλα του έξυπνου, σημαίνει ότι κάθε στραβοπάτημα του μετριέται διαφορετικά, χωρίς ίχνος επιείκειας, κάνοντας τον κόσμο ένα αφόρητο μέρος για να ζήσει αυτός ο άνθρωπος.

   Είναι πολύ πιο δύσκολο να κάνουν φίλους 
Για το συγκεκριμένο πρόβλημα, βέβαια, δεν ευθύνονται μόνο οι άλλοι. Οι ιδιοφυείς άνθρωποι υποφέρουν από μοναξιά για δύο λόγους: είτε αδυνατούν να ευχαριστηθούν την παρέα ανθρώπων με σαφώς λιγότερες διανοητικές δυνατότητες από τους ίδιους ή συχνά πέφτουν «θύματα» εκμετάλλευσης ή χλεύης. Πώς περνά την εφηβεία του ένας πολύ έξυπνος μαθητής με υψηλές βαθμολογίες; Το... «φυτό» της τάξης δεν σταματά να αντιμετωπίζεται με ειρωνεία στη διάρκεια της υπόλοιπης ζωής του. Μέχρι να φτάσει να απαντήσει ότι όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια, βρίσκεται ήδη στην πιο παραγωγική – και μοναχική – ηλικία της ζωής του.

   Δυσκολεύονται να πάρουν γρήγορες αποφάσεις
 Ακριβώς, επειδή θα αναλύσουν μέχρι... αηδίας τα «υπέρ» και τα «κατά» μίας απόφασης, θα διερευνήσουν όλες τις παραμέτρους και όλες τις πιθανές συνέπειες, το να αποφασίσουν κάτι – και μάλιστα – στα γρήγορα αποδεικνύεται πραγματικός βραχνάς. Οι ευφυείς, συνήθως είναι και άνθρωποι των συνεπειών. Ποτέ δεν θα προχωρήσουν σε μία επιπόλαιη ενέργεια, ποτέ δεν θα κάνουν κάτι χωρίς να εξετάσουν όλες τις πλευρές. Και κάπως έτσι, μπορούν να βγάλουν την ψυχή στους πάντες, για την πιο απλή έως την πιο δύσκολη απόφαση.

   Παγιδεύονται στην ίδια τους την ευφυία...
 Τι σημαίνει αυτό; Απλώς, βάλτε έναν πολύ έξυπνο άνθρωπο να εξηγήσει κάτι που να έχει μέτρια δυσκολία κατανόησης σε κάποιον που θα χρειαστεί τον διπλάσιο χρόνο για να το καταλάβει. Μπίνγκο. Ο ευφυής, αν δεν εκνευριστεί, τουλάχιστον θα ζοριστεί και θα μορφάει με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο άλλος. Είναι το σημείο που «μιλάει» - συνήθως πολύ – το σύνδρομο ανωτερότητας και η ενσυναίσθηση κάνει φτερά. Συνήθως, εκεί χάνουν πόντους οι έξυπνοι και όχι άδικα.

   Το βρίσκουν πολύ δύσκολο να ευτυχήσουν
 Έχοντας «εκπαιδευτεί» σε όλη τους τη ζωή να λύνουν προβλήματα, να δίνουν τις πιο σωστές εξηγήσεις για τις πιο δύσκολες καταστάσεις, οι ευφυείς αδυνατούν να βρουν χαρά στα μικροπράγματα. Το «λογισμικό» τους αποκρίνεται σε άλλα ερεθίσματα και όχι τόσο στην απόλαυση ενός παγωτού ή στο να δουν το ηλιοβασίλεμα. Η ευτυχία είναι κάτι που έρχεται και το νιώθει κανείς, όταν αποδέχεται τους άλλους γι’ αυτό που πραγματικά είναι και ξέρει ότι δεν μπορεί να ελέγξει τα πάντα. Και για τον ευφυή, αυτό είναι αληθινό εμπόδιο που θέτει στον εαυτό του κάθε μέρα, χωρίς να μπορεί πάντα να το ξεπεράσει.  




Πηγή: www.lifo.gr

ΟΙ ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΕΙΣ ΚΡΑΤΗΡΕΣ ΤΗΣ ΣΙΒΗΡΙΑΣ ΙΣΩΣ ΚΡΥΒΟΥΝ ΜΙΑ ΩΡΟΛΟΓΙΑΚΗ ΒΟΜΒΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ



Όταν ένας πιλότος ελικοπτέρου εντόπισε τον πρώτο κρατήρα, το καλοκαίρι του 2014, όλοι ήταν αμήχανοι. H τρύπα με διάμετρο περίπου 30 μέτρα εμφανίστηκε στην χερσόνησο Γιαμάλ φαινομενικά από το πουθενά, κατά τη διάρκεια μιας τεταμένης περιόδου όπου ρωσικής στρατιωτικής δράσης στην Ουκρανία. Μετά από λίγο καιρό εμφανίστηκαν και άλλες τρύπες στην περιοχή και επειδή δεν υπήρχε καμία λογική εξήγηση οι πρώτες θεωρίες συνωμοσίας γεννήθηκαν και άρχισαν να κάνουν το γύρο του διαδικτύου .

    Υπήρξαν δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για μυστικές επιχειρήσεις και πειράματα Ρώσων, αλλά και οι γνωστές μεταφυσικές θεωρίες για μυστηριώδεις δυνάμεις και εξωγήινες αποβάσεις.   Η αλήθεια όμως είναι μάλλον άλλη, και όπως όλα δείχνουν η ιστορία αυτή δεν θα μπορούσε να γίνει ένα ακόμη επεισόδιο στα X- Files. Aντιθέτως, ίσως προστεθεί στη μακρά λίστα με τα ανησυχητικά σημάδια της κλιματικής αλλαγής που καταγράφονται σε όλο τον πλανήτη.

   Το Scientific American αναφέρει ότι οι αρκτικές ζώνες του πλανήτη θερμαίνονται με ρυθμό ιλιγγιώδη, και πως το καλοκαίρι του 2014 ήταν αρκετά θερμότερο από το μέσο όρο, με αύξηση της θερμοκρασίας κατά 9 βαθμούς Κελσίου, κάτι που έχει καταγραφεί και μεταδοθεί και στο περιοδικό Nature. Ως αποτέλεσμα, οι επιστήμονες στο NOAA πιστεύουν ότι στο μόνιμα παγωμένο έδαφος που καλύπτει την τούνδρα, έχει αρχίσει η απόψυξη.



Το παγωμένο μεθάνιο ανοίγει τρύπες;   Οι αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες και η υψηλή πίεση, συμβάλλουν ώστε το μεθάνιο και το νερό να παγώνουν μαζί, δημιουργώντας αυτό που ονομάζεται "ένυδρο μεθάνιο".

   Το μόνιμα παγωμένο υπέδαφος συγκρατεί τα πάντα αλλά όταν η θερμοκρασία αυξάνεται και αυτό αρχίσει να λιώνει, το ίδιο συμβαίνει και με το ένυδρο και το μεθάνιο απελευθερώνεται ως αέριο, δημιουργώντας πίεση και κάνοντας το έδαφος να "εκραγεί". Οι επιστήμονες έχουν πλέον περισσότερες αποδείξεις για τη θεωρία αυτή μετά από μια αποστολή στον πυθμένα του κρατήρα. Εκεί ανακάλυψαν πως ο αέρας είχε εξαιρετικά υψηλή συγκέντρωση μεθανίου. 

  Αλλά αυτό δεν είναι το μόνο στοιχείο που θα έπρεπε να μας ανησυχεί για το φαινόμενο αυτό. Το μεθάνιο είναι ένα αέριο που θα μπορούσε να έχει 25 φορές μεγαλύτερη επίδραση στο φαινόμενο του θερμοκηπίου από εκείνη του διοξειδίου του άνθρακα κατά τον επόμενο αιώνα.

   Μια τόσο σημαντική προσθήκη στις εκπομπές μεθανίου θα ήταν πιθανό να έχει καταστροφικές συνέπειες στην ήδη ανησυχητική υπερθέρμανση της ατμόσφαιρας, δεδομένου ότι το μεθάνιο είναι 21 φορές ικανότερο στην παγίδευση θερμότητας, σύμφωνα με το LiveScience. Κάποιοι ερευνητές κάνουν λόγο για μια καινούργια «ωρολογιακή βόμβα» στο κλίμα.



Και η κατάσταση χειροτερεύει: Ένας από τους κρατήρες είναι μόλις 6 μίλια μακριά από κοίτασμα φυσικού αερίου. Οι Siberian Times αναφέρουν πως ο συνδυασμός των δύο εύφλεκτων υλικών σε τόσο κοντινή απόσταση προκαλεί τεράστια ανησυχία για την ασφάλεια της περιοχής (Τουλάχιστον δύο από τους κρατήρες έχουν έκτοτε μετατραπεί σε λίμνες.). 

  Μπορεί να υπάρχει μια εναλλακτική εξήγηση, όμως. Η γη μπορεί να καταρρεύσει χωρίς την έκρηξη μεθανίου σε κάτι που κατονομάζεται ως Pingo (Όταν ο πάγος έχει παγιδευτεί μεταξύ των στρωμάτων της γης  στρεβλώνει το ανώτερο στρώμα σε ένα είδος αναχώματος.). Η αιφνίδια απόψυξη μπορεί να προκαλέσει την ξαφνική κατάρρευσή τους. Το Slate δημοσιεύει εκθέσεις που αναφέρουν πως το ίδιο πράγμα θα μπορούσε να συμβεί και στην Αλάσκα.

   Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αλάσκα το Σεπτέμβριο του 2015, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επανέλαβε την κοινή άποψη ότι η Αρκτική είναι το "σημείο μηδέν" για την κλιματική αλλαγή. Είναι σαφές ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την Αρκτική πιο γρήγορα από οποιοδήποτε άλλο μέρος στη Γη, αλλά οι ερευνητές μόλις τώρα αρχίζουν να κατανοούν πώς η πρωτοφανή αύξηση της θερμοκρασίας θα επηρεάσει τα βόρεια οικοσυστήματα και αυτά με τη σειρά τους τον υπόλοιπο πλανήτη. 

  Αυτά τα μυστηριώδη φαινόμενα στη γη της Σιβηρίας φαίνεται πως είναι ακόμα ένα προειδοποιητικό σημάδι πως ο άνθρωπος συμβάλλει δραματικά στην αλλαγή του κλίματος η οποία γίνεται γρήγορα και εκτός ελέγχου, προκαλώντας νέες και απρόβλεπτες αλλαγές. 




Πηγή: www.lifo.gr

ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΝΟΡΓΑΝΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ Ο ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΕΤΡΟΥΝΙΑΣ



Το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ενόργανης Γυμναστικής που διεξάγεται στη Ντόχα κατέκτησε ο Λευτέρης Πετρούνιας.

   Ο Έλληνας πρωταθλητής ξεκίνησε την χρονιά ιδανικά, παρουσίασε το ίδιο πρόγραμμα που του χάρισε το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο της Γλασκόβης (συντελεστής δυσκολίας 6,80) και με 15.875 βαθμούς, ανέβηκε στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου.

   Ο Έλληνας πρωταθλητής άφησε πίσω του τους Αρμένιους Βαχάγκν Νταβτιάν (15,800 β.) και Αρτούρ Τοβμασιάν (15,775 β.)


ΝΥΧΤΑ ΤΟΥ ΑΓΡΥΠΝΟΥ ΕΡΩΤΑ - Φεντερίκο Γκαρσία Λόρκα



Νύχτα πάνω από τους δυο με πανσέληνο,
εγώ βάλθηκα να κλαίω κι εσύ γελούσες.
Η καταφρόνια σου ήταν ένας Θεός, τα δικά μου παράπονα
στιγμές και περιστέρια αλυσοδεμένα.

Νύχτα κάτω από τους δυο. Κρύσταλλο οδύνης,
έκλαιγες εσύ από βάθη απόμακρα.
Ο πόνος μου ήταν ένας σωρός από αγωνίες
πάνω στην αδύναμη καρδιά σου από άμμο.

Η αυγή μας έσμιξε πάνω στο κρεβάτι,
τα στόματα βαλμένα πάνω στο παγωμένο σιντριβάνι
του αίματος τ αστείρευτου που χύνεται.

Κι ο ήλιος μπήκε απ το κλειστό μπαλκόνι
και το κοράλλι της ζωής άπλωσε το κλαδί του
πάνω στην καρδιά μου τη σαβανωμένη.

ΠΕΡΑΣΑ - Κική Δημουλά



Περπατῶ καὶ νυχτώνει.
Ἀποφασίζω καὶ νυχτώνει.
Ὄχι, δὲν εἶμαι λυπημένη.

Ὑπῆρξα περίεργη καὶ μελετηρή.
Ξέρω ἀπ᾿ ὅλα. Λίγο ἀπ᾿ ὅλα.
Τὰ ὀνόματα τῶν λουλουδιῶν ὅταν μαραίνονται,
πότε πρασινίζουν οἱ λέξεις καὶ πότε κρυώνουμε.
Πόσο εὔκολα γυρίζει ἡ κλειδαριὰ τῶν αἰσθημάτων
μ᾿ ἕνα ὁποιοδήποτε κλειδὶ τῆς λησμονιᾶς.
Ὄχι δὲν εἶμαι λυπημένη.

Πέρασα μέρες μὲ βροχή,
ἐντάθηκα πίσω ἀπ᾿ αὐτὸ
τὸ συρματόπλεγμα τὸ ὑδάτινο
ὑπομονετικὰ κι ἀπαρατήρητα,
ὅπως ὁ πόνος τῶν δέντρων
ὅταν τὸ ὕστατο φύλλο τοὺς φεύγει
κι ὅπως ὁ φόβος τῶν γενναίων.
Ὄχι, δὲν εἶμαι λυπημένη.

Πέρασα ἀπὸ κήπους, στάθηκα σὲ συντριβάνια 
καὶ εἶδα πολλὰ ἀγαλματίδια νὰ γελοῦν
σὲ ἀθέατα αἴτια χαρᾶς.
Καὶ μικροὺς ἐρωτιδεῖς, καυχησιάρηδες.
Τὰ τεντωμένα τόξα τους
βγήκανε μισοφέγγαρο σὲ νύχτες μου καὶ ρέμβασα.
Εἶδα πολλὰ καὶ ὡραῖα ὄνειρα
καὶ εἶδα νὰ ξεχνιέμαι.
Ὄχι, δὲν εἶμαι λυπημένη.

Περπάτησα πολὺ στὰ αἰσθήματα,
τὰ δικά μου καὶ τῶν ἄλλων,
κι ἔμενε πάντα χῶρος ἀνάμεσά τους
νὰ περάσει ὁ πλατὺς χρόνος.
Πέρασα ἀπὸ ταχυδρομεῖα καὶ ξαναπέρασα.
Ἔγραψα γράμματα καὶ ξαναέγραψα
καὶ στὸ θεὸ τῆς ἀπαντήσεως προσευχήθηκα ἄκοπα.
Ἔλαβα κάρτες σύντομες:
ἐγκάρδιο ἀποχαιρετιστήριο ἀπὸ τὴν Πάτρα
καὶ κάτι χαιρετίσματα
ἀπὸ τὸν Πύργο τῆς Πίζας ποὺ γέρνει.
Ὄχι, δὲν εἶμαι λυπημένη ποὺ γέρνει ἡ μέρα.

Μίλησα πολύ. Στοὺς ἀνθρώπους,
στοὺς φανοστάτες, στὶς φωτογραφίες.
Καὶ πολὺ στὶς ἁλυσίδες.
Ἔμαθα νὰ διαβάζω χέρια
καὶ νὰ χάνω χέρια.
Ὄχι, δὲν εἶμαι λυπημένη.

Ταξίδεψα μάλιστα.
Πῆγα κι ἀπὸ ἐδῶ, πῆγα καὶ ἀπὸ ἐκεῖ...
Παντοῦ ἕτοιμος νὰ γεράσει ὁ κόσμος.
Ἔχασα κι ἀπὸ ἐδῶ, ἔχασα κι ἀπὸ κεῖ.
Κι ἀπὸ τὴν προσοχή μου μέσα ἔχασα
κι ἀπὸ τὴν ἀπροσεξία μου.
Πῆγα καὶ στὴ θάλασσα.
Μοῦ ὀφειλόταν ἕνα πλάτος. Πὲς πῶς τὸ πῆρα.
Φοβήθηκα τὴ μοναξιὰ
καὶ φαντάστηκα ἀνθρώπους.
Τοὺς εἶδα νὰ πέφτουν
ἀπὸ τὸ χέρι μιᾶς ἥσυχης σκόνης,
ποὺ διέτρεχε μιὰν ἡλιαχτίδα
κι ἄλλους ἀπὸ τὸν ἦχο μιᾶς καμπάνας ἐλάχιστης.
Καὶ ἠχήθηκα σὲ κωδωνοκρουσίες
ὀρθόδοξης ἐρημιᾶς.
Ὄχι, δὲν εἶμαι λυπημένη.

Ἔπιασα καὶ φωτιὰ καὶ σιγοκάηκα.
Καὶ δὲν μοῦ ἔλειψε οὔτε τῶν φεγγαριῶν ἡ πεῖρα.
Ἡ χάση τοὺς πάνω ἀπὸ θάλασσες κι ἀπὸ μάτια,
σκοτεινή, μὲ ἀκόνισε.
Ὄχι, δὲν εἶμαι λυπημένη.

Ὅσο μπόρεσα ἔφερ᾿ ἀντίσταση σ᾿ αὐτὸ τὸ ποτάμι
ὅταν εἶχε νερὸ πολύ, νὰ μὴ μὲ πάρει,
κι ὅσο ἦταν δυνατὸν φαντάστηκα νερὸ
στὰ ξεροπόταμα
καὶ παρασύρθηκα.

Ὄχι, δὲν εἶμαι λυπημένη.
Σὲ σωστὴ ὥρα νυχτώνει.

ΑΛΕΦ - Paulo Coelho (απόσπασμα)



Όπως συμβαίνει σε όλους, τα πράγματα αρχίζουν να μπαίνουν στη θέση τους όταν επικεντρωνόμαστε σε αυτό που θέλουμε.
“Ποτέ δεν μπορούμε να πληγώσουμε την ψυχή , γιατί ποτέ δεν μπορούμε να πληγώσουμε το Θεό. Ωστόσο, μένουμε αιχμάλωτοι της μνήμης, κι αυτό γεμίζει με δυστυχία τη ζωή μας, παρόλο που έχουμε όλα όσα χρειάζονται για να είμαστε ευτυχισμένοι. Το μίσος κουράζει…”
“Απελεθερώνομαι από το μίσος μέσω της συγχώρεσης και της αγάπης. Κατανοώ ότι ο πόνος, όταν δεν μπορεί να αποφευχθεί, υπάρχει για να με κάνει να προχωρήσω προς τη δόξα. Καταλαβαίνω ότι όλα είναι πλεγμένα μεταξύ τους, όλοι οι δρόμοι συναντιούνται, όλα τα ποτάμια κατευθύνονται προς την ίδια θάλασσα. Γι’ αυτό είμαι κι εγώ τώρα το όργανο της συγχώρεσης. Συγχώρεσης για αδικήματα που διαπράχθηκαν, ένα που γνωρίζω και ένα που δεν γνωρίζω.”

Η Χιλάλ μιλάει χαμηλόφωνα , όμως η ακουστική μέσα στο ναό είναι τόσο τέλεια, ώστε όλα όσα λέει μοιάζουν να αντηχούν παντού.
“Συγχωρώ για τα δάκρυα που με έκαναν να χύσω.
Συγχωρώ για τους πόνους και τις απογοητεύσεις.
Συγχωρώ για την προδοσία και το ψέμα.
Συγχωρώ για τη συκοφαντία και τη δολοπλοκία
Συγχωρώγια το μίσος και το διωγμό.
Συγχωρώ για τα χτυπήματα που με τραυμάτισαν.
Συγχωρώ για τα κατεστραμμένα μου όνειρα.
Συγχωρώ για τις πεθαμένες ελπίδες.
Συγχωρώ για την έλλειψη αγάπης και το φθόνο.
Συγχωρώ για την αδιαφορία και τη μνησικακία.
Συγχωρώ για την αδικία στο όνομα της δικαιοσύνης.
Συγχωρώ για την οργή και την κακομεταχείρηση.
Συγχωρώ για την παραμέληση και τη λησμονιά.
Συγχωρώ τον κόσμο με όλο του το κακό.”

Κλείνει ξανά τα μάτια και κοιτάζει προς τα πάνω.

“Συγχωρώ και τον εαυτό μου. Μακάρι οι κακοτυχίες του παρελθόντος να μη βαραίνουν πια την καρδιά μου. Στη θέση της στεναχώριας και της πικρίας βάζω την κατανόηση και τη συναίσθηση. Στη θέση της αντιδραστικότητας βάζω τη μουσική που βγαίνει από το βιολί μου. Στη θέση του πόνου βάζω τη λησμονιά. Στη θέση της εκδίκησης βάζω τη νίκη.
“Θα έχω από τη φύση μου την ικανότητα :
Να αγαπάω πέρα απο κάθε αδιαφορία. 
Να πονάω ακόμα κι όταν έχω χάσει τα πάντα.
Να δουλεύω χαρούμενη ακόμα και μέσα σε πάσης φύσεως εμπόδια.
Να τείνω το χέρι ακόμα κι όταν βρίσκομαι στην απόλυτη μοναξιά και εγκατάλειψη.
Να στεγνώσω τα δάκρυά μου ακόμα κι όταν κλαίω με λυγμούς.
Να πιστεύω ακόμα κι όταν δεν με πιστεύουν“.
“Ας γίνει έτσι. Θα γίνει έτσι”.

ΤΟ ΔΙΠΛΟ ΒΙΒΛΙΟ - Δημήτρης Χατζής (απόσπασμα)

Γι’ αυτή την αίσθηση του άφθαστου

Δυο ώρες πικρές περάσαμε σ’ αυτό το καταραμένο παγκάκι, χωρίς να μπορούμε να σπάσουμε τη σιωπή που μας κρατάει απ’ το σβέρκο.
― Έρικα, αγάπη μου, λέω σε μια στιγμή κ’ είναι σα μια πνιγμένη κραυγή.
Δε λέει τίποτα, δεν ρίχνεται στην αγκαλιά μου να κλάψουμε, σε λίγο σηκώνεται.
― Είσαι εντάξει, Κώστας, λέει. Την έκανες για μένα την αγγαρεία. Εσύ δεν ήθελες να ’ρθεις.
― Και πειράζει, που την έκανα για σένα; ρωτάω.
― Πειράζει. Άλλο θα ’ταν να το θέλαμε κ’ οι δυο, λέει πεισματωμένη και ξεκινάει να φύγουμε.
Δεν μιλήσαμε σ’ όλο το δρόμο – ξέρουμε κ’ οι δυο μας. Είναι το τέλος.

Πόσο το πήγαμε αυτό το τέλος; Δυο μήνες, τρεις μήνες; Μήτε να ’μαστε σαν πρώτα μήτε να χωρίζουμε. Σερνόμασταν. Εμείς που αγαπηθήκαμε τόσο… Την έκανα εγώ την αρχή. Δεν πέρασα ένα βράδι στο κατάστημα να την πάρω. Εκείνη δεν ήρθε το Σάββατο σπίτι – είμουνα μέσα και την περίμενα. Εγώ δεν πήγα την Κυριακή στο δικό της σπίτι – εκείνη θα ’τανε μέσα και θα περίμενε.

Πέντε μήνες όλο κι όλο βάσταξε ο δικός μας έρωτας. Τόσο, λέω, να ’ναι η νόρμα του και για τους άλλους; Ή μήπως ο έρωτας δεν είναι για τους φτωχούς – τα μπερδεύουν όλα και πεινασμένοι γι’ αυτό που λέγαμε, την αληθινή ζωή – τα περιμένουν όλα μονάχα απ’ τον έρωτα; Ή μήπως ακόμα, έτσι είναι ο κόσμος αυτός ο σημερινός μας – ξεμάθαμε ν’ αγαπούμε, δεν ξέρουμε τι μας φταίει – και διαολιζόμαστε με τον έρωτα, όσο να τον χαλάσουμε, να δούμε τι έχει από μέσα;

Έτσι τον έμαθα και τον έρωτα. Έμαθα, πως είναι μεγαλύτερος απ’ τον άνθρωπο, είναι λοιπόν, ακατόρθωτος. Μια φαντασία για κάποιον καιρό και καταλαγιάζει, σκορπίζεται. Και πρέπει, λέω, να ’ναι πολύ σπάνιο πράμα – της τύχης ολότελα – τα δυο πλάσματα να μπορούν να μείνουν ενωμένα, έτσι που τα θέλαμε εμείς. Ο συμβιβασμός που μπορούν να κάνουν – ορίστε, τον έκανα εγώ – δεν είναι για να σώσουν τον έρωτα, είναι για να τον ξεφύγουν, να παραιτηθούν απ’ αυτόν. Και πάλι δεν σώζεται τίποτα. Άλλοι μένουνε παραιτημένοι, μαζί και χωρίς τον έρωτα. Οι άλλοι χωρίζουν – να μην τον προδώσουν. Κ’ έτσι κι αλλιώς η πίκρα πάντα μένει. Για πάντα. Δεν είναι που λείπει τ’ αγαπημένο πρόσωπο, αυτό που φάνηκε πως είταν ο έρωτας. Είναι για την γνωριμιά του ακατόρθωτου. Γι’ αυτή την αίσθηση του άφθαστου που έχω και εγώ. Η Έρικα και κείνα τα τραίνα τα μισητά μου που δεν πάνε πουθενά, γίναν ένα πράμα. Είναι ο μεγάλος, ο άπιαστος κόσμος – που δεν υπάρχει. Η φαντασία μας τον άγγιξε μια στιγμή με τον έρωτα. Μια στιγμή μονάχα – και χάθηκε.

Η Έρικα που ’ταν ο έρωτας έφυγε. Η άλλη η Έρικα είναι μια κοπέλα που δουλεύει χαμάλισσα σ’ ένα κατάστημα λίγο πιο κάτω απ’ το Ντομ. Γλυκιά, φτωχή, βολικιά. Είναι μια τίμια κοπέλα – τίμια στο φίφτυ-φίφτυ, τίμια στον έρωτα, τίμια στο χωρισμό. Από μας τους φτωχούς – και γω πολύ την αγάπησα. Άμα θέλω, μπορώ να πάω, στέκομαι και περιμένω την ώρα που θα σκολάσουν, την παίρνω στο σπίτι, ξαναπηγαίνουμε στο δικό της. Για το φίφτυ-φίφτυ, χωρίς τον έρωτα. Και πάω την Κυριακή το πρωί και στα μανιτάρια της – για τον αέρα τον καθαρό, για να σκοτώνουμε τον καιρό – αφού δεν έχουμε και τι να τον κάνουμε. Και παντρευόμαστε κιόλας – για το γάμο, χωρίς τον έρωτα. Κ’ έχουμε και δύο μιστούς. Και κάνουμε και δύο παιδιά, από τα δώδεκα που ’θελε. Έτσι δεν είναι; Έτσι δε γίνεται μ’ όλους;

Ε, λοιπόν, όχι του κερατά… Μένω με την άλλη – που δεν θα ξανάρθει. Εκείνη την Έρικα που ’χε τον τρόμο στα μάτια. Να πικραίνομαι, να μετανιώνω, ν’ αποδιώχνω το βράδι την αγαπημένη της θύμηση, να την ονειρεύομαι μέσα στον άπιαστο κόσμο – ναι, ναι, εγώ το τίποτα των ανθρώπων, ο Κώστας εκείνος ο ανύπαρκτος…

ΕΔΕΣΣΑ - 22 ΜΑΡΤΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ



Τo νερό δημιουργεί πολιτισμούς / Οι άνθρωποι χτίζουν γέφυρες για να τους ενώσουν...
Έδεσσα, 22 Μάρτη Παγκόσμια Ημέρα Νερού.

Με το σύνθημα αυτό η Έδεσσα γιόρτασε «διατυμπανίζοντας» το νερό, την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, 22 Μάρτη στο διήμερο εκδηλώσεων που οργανώθηκε στο Βαρόσι στο Παλιό Παρθεναγωγείο. Με τους τυμπανιστές του νερού κάτω από τον μεγαλύτερο από τους 12 Καταρράκτες της Έδεσσας, τον καταρράκτη Κάρανο έκλεισαν οι εκδηλώσεις που οργάνωσε ο δήμος Έδεσσας με την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση την Παγκόσμια Ημέρα νερού στα πλαίσια διασυνοριακού προγράμματος με το Δήμο Οχρίδας, το Πανεπιστήμιο Οχρίδας και το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Εξάλλου Έδεσσα σημαίνει η πόλη των νερών.

Οι τυμπανιστές του νερού, η ομάδα Κάρανος ξεκίνησε από το Βαρόσι την παλιά πόλη της Έδεσσας από τον συνεδριακό χώρο του Παρθεναγωγείου όπου όλοι οι εθελοντές συμφώνησαν ότι Καθαρό νερό, σημαίνει καθαρά προϊόντα και καθαρή σκέψη. Στην συνέχεια και υπό τους ήχους των τυμπάνων με την καθοδήγηση του Ιάσωνα Γερεμτζέ πέρασαν από το Πολιτιστικό Κέντρο Έδεσσας, το πάρκο Καταρρακτών, τα αιωνόβια πλατάνια, τις γέφυρες και μετά από ένα πέρασμα στην Πλατεία Καταρρακτών μπήκαν στο γεωπάρκο Καταρρακτών ακολουθώντας την πορεία του νερού. Στο επίπεδο όπου βρίσκεται το σπήλαιο Καταρρακτών Έδεσσας η ομάδα αφιέρωσε ένα κομμάτι στον μεγάλο Καταρράκτη και συγκεκριμένα στην δύναμη του νερού.  Το μήνυμα του δημάρχου Έδεσσας κ.Δημήτρη Γιάννου ήταν απόλυτα σαφές και περιεκτικό. Προστατεύουμε το νερό, προστατεύουμε τον εαυτό μας. Αμέσως μετά η ομάδα Μαγείρων του ΙΕΚ Έδεσσας παρουσίασε τις δημιουργίες γεύσεων που ετοιμάστηκαν ειδικά για την εκδήλωση υπό την καθοδήγηση του Σεφ & Εκπαιδευτή Θοδωρή Κουρατζόγλου.

Λίγο νωρίτερα οι τυχεροί που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις είχαν απολαύσει την πρότυπη παρουσίαση μοριακής γαστρονομίας από την ομάδα ειδικών γαστρονομίας του Σεφ Γιώργου Παλισίδη στο Παλιό Παρθεναγωγείο. Εκεί εξειδικευμένοι επιστήμονες παρουσίασαν άγνωστες πτυχές και διαστάσεις του νερού σε μια πολύ υψηλού επιπέδου ημερίδα που κράτησε το ενδιαφέρον του κοινού το οποίο ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα που έγινε από τα ΜΜΕ.  Στόχος ήταν η ευαισθητοποίηση όλων μας στην κατανόηση ότι η συζήτηση και την ποιότητα του νερού στην διασυνοριακή ζώνη είναι περισσότερο επίκαιρη παρά ποτέ μαζί με την ανάγκη προστασίας του υδάτινου περιβάλλοντος. 

Παράλληλα ξεκίνησε ο φωτογραφικός διαγωνισμός με τους φωτογράφους : Anastasia Kouzi, Dimche Korunvski, Dimitris Efthimiadis, Filis Ajrus, Fotis Kilipiris, Kiriaki Chambeou, Maria Simeonidou, Michaela Kovaceska, Pece Nastevski, Djoko Simijanoski, Trifon Kitsos και συνεχίζουν να αποστέλλουν φωτογραφίες τους και άλλοι. Ο διαγωνσιμός ολοκληρω΄νεται τον Ιούνη και οι καλύτερες φωτογραφίες θα εκτεθούν σε Εδεσσα, Οχρίδα, Θεσσαλονίκη ενώ τα βραβεία θα δοθούν σε ειδική εκδήλωση που θα ανακοινωθεί. Επίσης έγιναν τα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης για το νερό των Ηνωμένων Εθνών η οποία θα διαρκέσει ως τις 27 Μαρτίου στο Παλιό Παρθεναγωγείο. Δεκαέξι φωτογράφοι κλήθηκαν από τα ΗΕ να κοιτάξουν το νερό, όλοι την ίδια στιγμή, αλλά σε διαφορετικά μέρη. Στις 7 π.μ τοπική ώρα αντίστοιχα στις 15 Ιουνίου 2002, εστίασαν τις φωτογραφικές τους μηχανές στα μεγαλύτερα ποτάμια του κόσμου. Αναμεσά τους ο 1. Τάμεσης / Ηνωμένο Βασίλειο, 2. Σηκουάνας / Γαλλία, 3. Ρήνος / Γερμανία, 4. Δούναβης / Αυστρία,  5. Ευφράτης / Τουρκία, 6. Νείλος / Αίγυπτος,  7. Ζαμβέζης / Ζιμπάμπουε8. Βόλγας / Ρωσία9. Γάγγης / Ινδία 10. Γιανγκτσέ / Κίνα 11. Μεκόνγκ / Καμπότζη12. Μάρρευ- Ντάρλινγκ / Αυστραλία 13. Χάντσον / ΗΠΑ 14. Μισισίπη / ΗΠΑ15. Ρίο Γκράντε / ΗΠΑ16. Αμαζόνιος / Βραζιλία. Η έκθεση αυτή έχει παραχωρηθεί στο Δήμο Έδεσσας ως τιμή για τις προσπάθειες στην ανάδειξη του υγρού στοιχείου, ως συστατικό στοιχείο της πόλης.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα WATERNET στο www.edessacity.gr και στο FB: Waternet

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΗΦΑΚΗΣ: ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ



Τα χρονίζοντα ζητήματα στην αδειοδότηση των χιονοδρομικών κέντρων και των ιαματικών εγκαταστάσεων επιλύουν οι σχετικές νομοθετικές διατάξεις, που κατέθεσε το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού. 
Πρόκειται για αναγκαίες ρυθμίσεις που προώθησε η αρμόδια Αν. Υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά και διευθετούν άμεσα τις εκκρεμότητες για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων και υποδομών χειμερινού και ιαματικού τουρισμού σε όλη τη Χώρα. 
Με τη ρύθμιση, παρατείνεται η λειτουργία των ιαματικών εγκαταστάσεων με το ήδη ισχύον Ειδικό Σήμα Λειτουργίας. 
Στα χιονοδρομικά κέντρα δίδεται προθεσμία 2 ετών από τη χορήγηση του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας για την έκδοση της σχετικής Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων. Μέχρι τότε, αυτά μπορούν να λειτουργούν με το Ειδικό Σήμα, εφόσον προσκομίσουν Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και διαθέτουν όλα τα υπόλοιπα δικαιολογητικά για την ασφαλή λειτουργία των εγκαταστάσεων. 
Οι σχετικές ρυθμίσεις περιλαμβάνονται σε άρθρα του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών, που αφορά στην προσαρμογή της Ελληνικής νομοθεσίας στις Κοινοτικές διατάξεις και ψηφίστηκε την  Τρίτη 22 Μαρτίου, στη Βουλή.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...