Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Κυριακή 3 Απριλίου 2016

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΚΔΑΠ ΚΑΙ ΚΔΑΠ-ΜΕΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης


Θέμα: Χρηματοδότηση των Δομών Κ.Δ.Α.Π. & Κ.Δ.Α.Π. Μ.Ε.Α.

Στα 67 δημοτικά ΚΔΑΠ & ΑμεΑ απασχολούνται 1.259 παιδιά, έφηβοι και ενήλικες με νοητική υστέρηση, κινητικά προβλήματα, αυτισμό, αισθητηριακές και πολλαπλές αναπηρίες με ποσοστό αναπηρίας 35% και άνω, για ορισμένο χρονικό διάστημα της ημέρας. Σκοπό έχουν τη δημιουργική απασχόληση, τη κοινωνική ένταξη, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και τη στήριξη των οικογενειών ΑμεΑ, ώστε να αντιμετωπιστούν καταστάσεις κοινωνικού αποκλεισμού και να αποφευχθεί η χρήση ιδρυματικής φροντίδας. Τα στελέχη των Δομών αποτελούνται από πτυχιούχους και καταρτισμένους στην ειδική αγωγή επιστήμονες των παρακάτω ειδικοτήτων: γυμναστές, φυσιοθεραπευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, κοινωνικοί φροντιστές και βοηθητικό προσωπικό.
 Το προσωπικό των Δομών προσλαμβάνεται κυρίως με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (πλήρους ή μερικής απασχόλησης, ωρομίσθιοι και μπλοκάκι), με δωδεκάμηνη ισχύ και δυνατότητα ανανέωσης, εφόσον συνεχίζεται η ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση και αποφασίσει ο Δήμος. Αυτό το καθεστώς δημιουργεί τα παρακάτω προβλήματα:
1.    Οι εργαζόμενοι κάθε χρόνο τελούν υπό ένα ατέρμονο καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας, γνωρίζοντας πως η συνέχιση της εργασίας τους εξαρτάται από τα επισφαλή ευρωπαϊκά προγράμματα που έχουν ημερομηνία λήξης .
2.    Το νομικό πλαίσιο που διέπει τις ανανεώσεις των συμβάσεων, συναρτάται με την βούληση της εκάστοτε δημοτικής αρχής ή δημοτικής επιχείρησης, που για λόγους αυθαίρετους μπορεί να μην προβεί στην ανανέωση τους
3.    Η καταβολή της μηνιαίας μισθοδοσίας του προσωπικού συνδέεται με την αποπληρωμή των δόσεων του προγράμματος από την ΕΕΤΑΑ προς τους φορείς υλοποίησης (ΝΠΙΔ, ΝΠΔΔ, Δήμοι). Η ροή των δόσεων, άλλοτε καθυστερεί με ευθύνη των αρμόδιων Υπουργείων, άλλοτε με ευθύνη των φορέων (έλλειψη ασφαλιστικής ή φορολογικής ενημερότητας κλπ.) και έχει ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι των δομών να παραμένουν για μήνες απλήρωτοι, γεγονός που προκαλεί οικονομική εξαθλίωση στις οικογένειες τους.
4.    Το καθεστώς της εργασιακής ανασφάλειας, ειδικά σε αυτές τις δομές που βασίζονται σχεδόν αποκλειστικά στην ποιότητα και την επάρκεια του εξειδικευμένου προσωπικού, θέτει υπό μόνιμη αναίρεση το αναγκαία σταθερό περιβάλλον και τα πρόσωπα που αποτελούν κρίσιμους παράγοντες ώστε τα παιδιά αυτά να μην παλινδρομούν ως προς την εξέλιξη τους και η οικογένεια τους να νοιώθει την στοιχειώδη σιγουριά όσο αφορά την φροντίδα και την ασφάλεια τους
Τα προβλήματα αυτά είναι άρρηκτα δεμένα με το θέμα της χρηματοδότησης των δομών. Ζήτημα που ταλαιπωρεί κάθε χρόνο γονείς, παιδιά, εργαζόμενους και Δήμους από τη στιγμή που είναι αβέβαια η διασφάλιση των αναγκαίων πόρων εκθέτοντας χιλιάδες παιδιά στο κίνδυνο του αποκλεισμού, τους εργαζόμενους στην απειλή της απόλυσης και τις ίδιες τις δομές στο οριστικό κλείσιμό τους.

Ερωτώνται οι κ. υπουργοί, τι μέτρα θα λάβουν:
-       Για να διασφαλιστεί η μόνιμη και σταθερή χρηματοδότηση των Δομών Κ.Δ.Α.Π. & Κ.Δ.Α.Π. Μ.Ε.Α. .
-       Για τη διασφάλιση του μόνιμου και σταθερού χαρακτήρα των αναγκαίων και κρίσιμων αυτών δομών με την ένταξή τους στις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων, και τη στελέχωσή τους με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό.
-       Για να μονιμοποιηθεί το προσωπικό που για χρόνια τελεί σε ανασφάλεια και ομηρία και μέχρι την ολοκλήρωση αυτής της αναγκαίας πορείας, τι μέτρα θα ληφθούν για να διασφαλιστεί τουλάχιστον ως αυτοδίκαιη η ανανέωση των συμβάσεων τους.

Οι Βουλευτές του ΚΚΕ

Χρήστος Κατσώτης
Γιάννης Δελής
Νίκος Καραθανασόπουλος
Γιώργος Λαμπρούλης
Διαμάντω Μανωλάκου
Νίκος Μωραΐτης
Σταύρος Τάσσος

Μανώλης Συντυχάκης

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΜΑΧΟΥΣ



Η ομάδα εθελοντών, ξεκινάει και φέτος την δράση της με σκοπό την συγκέντρωση πόρων για την αγορά των απαραίτητων υλικών για τον εορτασμό της Ανάστασης στο αγαπημένο μας χωριό.

Μετά τις επιτυχημένες εκδηλώσεις των περασμένων ετών, φιλοδοξούμε φέτος να γίνει κάτι, που παρόμοιό του δεν έχει ξαναγίνει πουθενά.

Για το σκοπό αυτό θα τοποθετηθούν κουτιά-κουμπαράδες σε κεντρικά σημεία του χωριού και όποιος θέλει να βοηθήσει, μπορεί να το κάνει με όποιο ποσό επιθυμεί.
 Όπως λέμε πάντα, δεν χρειάζονται μεγάλα ποσά.
 Αρκεί η συμμετοχή και η αγάπη, για να δώσουμε το χρώμα που αρμόζει σε κείνη την "μαγική" βραδιά και να φωτίσουμε με το Αναστάσιμο φως τον ουρανό των Προμάχων.

FACEBOOK: https://www.facebook.com/groups/260656147357796/

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΩΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΜΑΧΟΥΣ



Η τρίτη Κυριακή των Νηστειών ονομάζεται <<Κυριακή της Σταυροπροσκύνησης>>.

 Μετά από τη μεγάλη Δοξολογία στον όρθρο, ο Σταυρός μεταφέρεται σε μια σεμνή πομπή στο κέντρο του ναού και παραμένει εκεί όλη την υπόλοιπη εβδομάδα, οπότε στο τέλος κάθε ακολουθίας γίνεται προσκύνηση του Σταυρού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα του Σταυρού, που κυριαρχεί στην υμνολογία αυτής της Κυριακής, παρουσιάζεται όχι μέσα στα πλαίσια του πόνου, αλλά της νίκης και της χαράς.

Βρισκόμαστε στη μέση της Μεγάλης Σαρακοστής. Από τη μια πλευρά η φυσική και πνευματική προσπάθεια, αν είναι συστηματική και συνεχής, αρχίζει να μας γίνεται αισθητή, το φόρτωμα να γίνεται πιο βαρύ, η κόπωση πιο φανερή. Έχουμε ανάγκη από βοήθεια και ενθάρρυνση. Από την άλλη πλευρά, αφού αντέξουμε αυτή τη κόπωση και έχουμε αναρριχηθεί στο βουνό μεχρι αυτό το σημείο, αρχίζουμε να βλέπουμε το τέλος της πορείας μας και η ακτινοβολία του Πάσχα γίνεται πιο έντονη.
Η Σαρακοστή είναι η σταύρωση του εαυτού μας, είναι η εμπειρία - περιορισμένη βέβαια - που αποκομίζουμε από την εντολή του Χριστού που ακούγεται στο ευαγγελικό ανάγνωσμα αυτής της Κυριακής: <<όποιος θέλει να με ακολουθεί, ας απαρνηθεί τον εαυτό του ας σηκώσει το σταυρό του, και έτσι ας με ακολουθεί>> (Μαρκ.8,34).
Αλλά δεν μπορούμε να σηκώσουμε το σταυρό μας και ν' ακολουθήσουμε το Χριστό αν δεν ατενίζουμε το Σταυρό που Εκείνος σήκωσε για να μας σώσει. Ο δικός Του Σταυρός είναι εκείνος που δίνει νόημα αλλά και δύναμη στους άλλους.
 Αυτό μας εξηγεί το συναξάρι της Κυριακής:

Στη διάρκεια της νηστείας των σαράντα ημερών, κατά κάποιο τρόπο, και μείς σταυρωνόμαστε, νεκρωνόμαστε από τα πάθη, έχουμε την πίκρα της ακηδίας και της πτώσης, γι' αυτό υψώνεται ο τίμιος και ζωοποιός Σταυρός, για αναψυχή και υποστήριξή μας. Μας θυμίζει τα πάθη του Κυρίου και μας παρηγορεί.. Είμαστε σαν τους οδοιπόρους σε δύσκολο και μακρινό δρόμο που, κατάκοποι, κάθονται για λίγο να αναπαυθούν. Με το ζωοποιό Σταυρό γλυκαίνει την πίκρα που νοιώθουμε από τη νηστεία, μας ενισχύει στη πορεία μας στην έρημο έως ότου φθάσουμε στην πνευματική Ιερουσαλήμ με την ανάστασή Του.. Επειδή ο Σταυρός λέγεται Ξύλο Ζωής και είναι εκείνο το ξύλο που φυτεύθηκε στον Παράδεισο, γι' αυτό και οι θείοι Πατέρες τοποθέτησαν τούτο στο μέσο της Σαρακοστής, για να μας θυμίζει του Αδάμ την ευδαιμονία και την πτώση του από αυτή, να μας θυμίζει ακόμα ότι με τη συμμετοχή μας στο παρόν Ξύλο δεν πεθαίνουμε πια αλλά ζωογονούμαστε>>.






ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...