Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Ο Γιάννης Σηφάκης συμμετείχε στην συνάντηση Αντιπεριφερειαρχών Πέλλας και Ημαθίας με τους αγρότες της Πέλλας



Ο Γιάννης Σηφάκης συμμετείχε στην συνάντηση στην Νομαρχία των Αντιπεριφερειαρχών Πέλλας και Ημαθίας με τους αγρότες της Πέλλας
Ανέλαβε να οργανώσει τις συναντήσεις στην Αθήνα για τις μεγάλες ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες σε Πέλλα και Ημαθία
Στην συνάντηση δεν συμμετείχε προσωπικά άλλος βουλευτής από τους βουλευτές της Πέλλας
Σε συνέχεια της συνάντηση του με τους αγροτικούς συλλόγους Πέλλας και Ημαθίας στο γραφείο του στην Αριδαία ο βουλευτής Πέλλας Γιάννης Σηφάκης συμμετείχε και στην συνάντηση που διοργάνωσαν οι Αντιπεριφερειάρχες Πέλλας Θόδωρος Θεοδωρίδης και Ημαθίας Κωνσταντίνος Καλαϊτζίδης με τους αγροτικούς φορείς της Πέλλας για τις μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες της Πέλλας. Ήταν ο μόνος από τους βουλευτές της Πέλλας που μετείχε προσωπικά στην συνάντηση.
Ο βουλευτής ανέλαβε να οργανώσει τις συναντήσεις Αντιπεριφερειαρχών,  Δημάρχων και αγροτικών φορέων Πέλλας και Ημαθίας με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ και υπηρεσιακούς παράγοντες για να βρεθεί λύση όσον αφορά τι αποζημιώσεις των ζημιών της φετινής παραγωγής σε όλα σχεδόν τα αγροτικά προϊόντα της Πέλλας.   
Στην συνάντηση συμμετείχαν και υπηρεσιακοί παράγοντες από την Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Αντιπεριφέρειας.
Με την ευκαιρία αυτή ο βουλευτής ανέλυσε στους αγρότες τις σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις που θα προκύψουν από το 2017 για τους αγρότες  από το φορολογικό και ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε ( στην ουσία κανένας αγρότης της Πέλλας δεν θα πληρώσει φόρο με βάση το αφορολόγητο, τα εργόσημα οικογένειας και τα εργόσημα των αλλοδαπών εργατών γης χωρίς χαρτιά)  καθώς και την μείωση του συνόλου  φόρου + ασφαλιστική εισφορά για όλους τους αγρότες της Πέλλας από ότι είναι σήμερα.
Ακόμη στηλίτευσε την ΝΔ, Ποτάμι και Χρυσή Αυγή που καταψήφισαν στη Βουλή την διάταξη για την καθιέρωση εργοσήμου στους αλλοδαπούς εργάτες χωρίς χαρτιά λέγοντας ότι κινούνται ενάντια στα συμφέροντα του αγροτικού κόσμου και αναρωτήθηκε αν θα καταψηφίσουν και το αφορολόγητο.

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΧΡΥΣΗ



Αριδαία, 25/4/2016

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΧΡΥΣΗ

Σε μία ακόμα παρέμβαση ουσίας προχώρησε ο Δήμος Αλμωπίας, αξιοποιώντας χρήματα από το τεχνικό πρόγραμμα του 2015 και προχωρώντας στην ανάπλαση της πλατείας της Χρυσής.
Συγκεκριμένα, κατασκευάστηκε πεζοδρόμιο ακριβώς μπροστά από τον Ιερό Ναό Αγίας Χρυσής ο οποίος προσελκύει κόσμο από όλη την Ελλάδα, δίνοντας έτσι μια άλλη εικόνα πιο όμορφη και κυρίως πιο λειτουργική. Παράλληλα, επισκευάστηκαν τα πεζοδρόμια που βρίσκονταν στην περιοχή της πλατείας και παρουσίαζαν φθορές.
Επιπλέον, τοποθετήθηκαν παγκάκια στο πάρκο του χωριού, ώστε να αποκτήσει ξανά ζωή και να μπορούν οι συμπολίτες μας να το απολαμβάνουν.
Οι παραπάνω παρεμβάσεις κόστισαν 7.000 ευρώ.





ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΟΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΕΠΛΗΓΗΣΑΝ



Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Θ. Θεοδωρίδης: Άμεση εφαρμογή του άρθρου 71 για την αποζημίωση αγροτικών παραγωγών που επηρεάστηκαν από δυσμενείς συνθήκες


Νέα συνάντηση στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας για τις αποζημιώσεις των αγροτών που οι παραγωγές τους επλήγησαν από θεομηνίες


Νέα συνάντηση με θέμα την αποζημίωση αγροτών των οποίων οι παραγωγές επλήγησαν από ακραίες καιρικές και άλλες δυσμενείς συνθήκες πραγματοποιήθηκε σήμερα (25/4) στην αίθουσα συνεδριάσεων της Π.Ε. Πέλλας. Την συζήτηση συντόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ενώ παραβρέθηκαν επίσης ο Βουλευτής Πέλλας κ. Γιάννης Σηφάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ. Κωνσταντίνος Καλαϊτζίδης, ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Γρηγόριος Στάμκος, ο Αντιδήμαρχος Αλμωπίας κ. Στέφανος Αβραμίκας, ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Τρύφων Τσαντάκης, εκπρόσωπος του βουλευτή κ. Γεώργιου Καρασμάνη, υπηρεσιακά στελέχη, εκπρόσωποι των αγροτών κ.ά.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι από κοινού ενέργειες που χρειάζεται να συντονιστούν από όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς ώστε να προχωρήσει η διαδικασία των αποζημιώσεων των αγροτικών παραγωγών που επλήγησαν και που, σε κάποιες περιοχές και καλλιέργειες, αγγίζει το 80%.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης ευχαρίστησε τους παριστάμενους για τη συμμετοχή τους και τόνισε ότι αποτελεί απόδειξη του ενδιαφέροντος για τους αγρότες και ένα βιώσιμο μέλλον των αγροτικών παραγωγών που συμβάλλουν στην περιφερειακή και, μέσω των εξαγωγών, εθνική οικονομία. Τόνισε επίσης ότι αυτό που χρειάζεται είναι η εφαρμογή του άρθρου 71 (Ν.4235/2014) το οποίο ψηφίστηκε ομόφωνα από τη βουλή και προβλέπει την αποζημίωση αγροτικών παραγωγών που έχουν πληγεί από δυσμενείς συνθήκες. Για την εφαρμογή του συγκριμένου άρθρου τονίστηκε ότι χρειάζεται να συγκροτηθεί μία ειδική Επιτροπή ενώ οι υπηρεσίες Αγροτικής Οικονομίας των Περιφερειακών Ενοτήτων Πέλλας και Ημαθίας πρόκειται να συντάξουν εμπεριστατωμένες εκθέσεις στις οποίες θα καταγράφονται και θα τεκμηριώνονται οι ζημιές.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ. Καλαϊτζίδης τόνισε ότι Ημαθία και Πέλλα αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα, ενώ η συνεργασία και αμοιβαιότητα είναι σημαντικές προκειμένου να υπάρξει επίλυση προβλημάτων πέρα από κομματικά ή άλλου είδους στεγανά.

Στην ίδια κατεύθυνση ο Bουλευτής Πέλλας κ. Γιάννης Σηφάκης αναγνώρισε την ανάγκη για τροποποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να υπάρξει μεγαλύτερος ορθολογισμός στις αποζημιώσεις καταστροφών στις αγροτικές παραγωγές. Επίσης, ανέλαβε τη δρομολόγηση συναντήσεων εκπροσώπων από την Πέλλα και Ημαθία με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ και τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν αμέσως μετά το Πάσχα.

Ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Γρηγόρης Στάμκος αναφέρθηκε σε επιμέρους τεχνικές και πολιτικές διαστάσεις του ζητήματος των αποζημιώσεων, ενώ οι εκπρόσωποι των αγροτών αναφέρθηκαν στην μεγάλη έκταση του προβλήματος και στο οικονομικό αδιέξοδο που έχουν περιέλθει πολλοί από τους πληγέντες.

Ένα ακόμη ζήτημα που συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ήταν η εγκατάσταση περισσότερων έγκυρων και πιστοποιημένων μετεωρολογικών σταθμών ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη αντικειμενικότητα στην αξιολόγηση των καιρικών συνθηκών που μπορεί να επηρεάσουν δυσμενώς τις παραγωγές.


Κλείνοντας την συνάντηση, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης υπενθύμισε τη διοργάνωση ειδικής Ημερίδας για τη διαμόρφωση τεκμηριωμένων προτάσεων για τη βελτίωση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ που μπορεί να συμπληρωθεί και με σχετική έρευνα από Επιτροπή εμπειρογνωμόνων.    



Pastry Designs: ΓΛΥΚΑ ΝΙΑΤΑ-ΕΥΩΔΙΑΣΤΕΣ ΕΛΠΙΔΕΣ


"Είμαστε δυο φίλοι, που αγαπάμε να φτιάχνουμε δημιουργίες ζαχαροπλαστικής"...

Έτσι μας συστήνονται στη σελίδα τους στο facebook τα δυο ταλαντούχα παιδιά, που έχουν "ταράξει" τον τελευταίο καιρό τα λιμνάζοντα ύδατα της δημιουργικής ζαχαροπλαστικής.
Πρόκειται για δυο προικισμένους νεαρούς, που έλκουν την καταγωγή τους από τους Προμάχους, τον Δημήτρη Μιχαηλίδη και τον Γιώργο Καλογιάννη.
Ο Δημήτρης που σπουδάζει Παιδαγωγικό και ο Γιώργος Ζαχαροπλαστική, ένωσαν την κοινή τους αγάπη για την γευστική και γλυκιά δημιουργία στον τομέα της ζαχαροπλαστικής και με τα δροσερά τους βίντεο, που ανεβάζουν στο κανάλι τους στο Youtube, μας παρουσιάζουν εξαιρετικές συνταγές για απολαυστικές παρασκευές, που απογειώνουν τα γαστριμαργικά αισθητήρια.
Έχοντας πολύ μεράκι και όρεξη για δουλειά, δοκιμάζουν προϊόντα, παρασκευάζουν εξαίσια γλυκίσματα και προτείνουν σε όλους μας να εισχωρήσουμε στον μαγικό κόσμο της ζαχαροπλαστικής, βοηθώντας με τις έξυπνες και πρακτικές τους συνταγές, ακόμη και τον πιο άσχετο να δημιουργήσει γευστικά καλλιτεχνήματα.

Αξιόλογοι νέοι, με εναλλακτικές προτάσεις και συνεργασίες στους δύσκολους καιρούς της κρίσης που διανύει η πατρίδα μας, που επενδύουν το χρόνο τους δημιουργικά, βοηθώντας πολλές φορές αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας και δίνοντας το φωτεινό παράδειγμα στους υπόλοιπους και αποδεικνύουν στην πράξη, ότι η νεολαία ΔΕΝ είναι μόνο "τσιγάρα-μπαράκια-τεμπελιά".

Δείτε την τελευταία τους πρόταση για μπισκότα βουτύρου με ζαχαρόπαστα στο βίντεο που ακολουθεί.




Pastry Designs






ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΕΒΕΣ Ν. ΠΕΛΛΑΣ ΠΑΣΧΑ 2016


ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ ΤΗΣ Μ. ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΡΟΜΑΧΩΝ


ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Μεγάλη Δευτέρα :
Ακολουθίαι  Νυμφίου 7.30 μ.μ.

Μεγάλη Τρίτη :
Θείαι Λειτουργίαι Προηγιασμένων 7.30 π.μ.

Μεγάλη Τετάρτη :
Μέγα Ευχέλαιον 5.00 μ.μ.

Μεγάλη Πέμπτη :
Εσπερινός, Θεία Λειτουργία 7.30 π.μ.
Ορθρος (12 Ευαγγέλια)  7.00 μ.μ.

Μεγάλη Παρασκευή :
Μεγ. Ώραι - Εσπερινός 8.00 π.μ.
Ακολουθία Επιταφίου 7.30 μ.μ.
 Έξοδος Επιταφίου 9.30 μ.μ.

Μεγάλο Σάββατο :
Εσπερινός, Θεία Λειτουργία 7.30 π.μ.
                               
Μεγάλο Σάββατο - Κυριακή του Πάσχα:
11.00 μ.μ. Κωδωνοκρουσία και Έναρξις Ακολουθίας Αναστάσεως
12.00 π.μ. Η Λαμπροφόρος Ανάστασις του Κυρίου
11.00 π.μ. Ο Εσπερινός της Αγάπης (κατά τα τοπικά έθιμα)

Συνάντηση Γιάννη Σηφάκη με τους αγροτικούς συλλόγους της Πέλλας και τον πρόεδρο της Πρωτοβουλίας αγροτών



Συνάντηση Γιάννη Σηφάκη με τους αγροτικούς συλλόγους της Πέλλας και  τον πανελλαδικό πρόεδρο της Πρωτοβουλίας Αγροτών για φετινές ζημιές στην αγροτική παραγωγή, τροποποίηση κανονισμού ΕΛΓΑ και προετοιμασία ενόψει την νέας παραγωγικής περιόδου
Το Σάββατο 23 Απριλίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Γιάννη Σηφάκη με τους αγροτικούς συλλόγους της Πέλλας στο γραφείο του στην Αριδαία. Στην συνάντηση συμμετείχαν οι πρόεδροι και μέλη των ΔΣ των αγροτικών συλλόγων Αλμωπίας, Σκύδρας και Γιαννιτσών καθώς και ο Θόδωρος Παπακωνσταντίνου πρόεδρος της Πρωτοβουλίας αγροτών.
Φορολογικό - ασφαλιστικό
Αρχικά συζητήθηκαν οι ρυθμίσεις για τους αγρότες που περιλαμβάνονται στο φορολογικό και ασφαλιστικό νομοσχέδιο και εκτιμήθηκε από όλους ότι οι ρυθμίσεις φέρνουν σημαντικές μειώσεις φόρου για τους μικρούς και μεσαίους αγρότες ( πρακτικά σε όλους τους αγρότες της Πέλλας) με το αφορολόγητο, τα εργόσημα της οικογένειας και των αλλοδαπών εργατών παρατύπως διαμενόντων. Ακόμη στο ασφαλιστικό υπάρχουν θετικές εξελίξεις καθόσον θα είναι σταδιακή η κλίμακα τα επόμενα επτά έτη και θα υπολογίζεται στο φορολογητέο ( άρα μετά την αφαίρεση του αφορολογήτου).
Ο βουλευτής ενημέρωσε τους εκπροσώπους των αγροτών ότι την ρύθμιση για τους αλλοδαπούς εργάτες γης παράτυπα διαμενόντων ( εργόσημα, σημαντικότατη μείωση φορολογίας) καταψήφισαν στη Βουλή η ΝΔ, το Ποτάμι και η Χρυσή Αυγή.
Ζημιές στην φετινή παραγωγή
Εκτιμήθηκε από όλες τις πλευρές ότι οι ζημιές στις δενδρώδεις καλλιέργειες είναι πολύ μεγάλες. Είναι ο τρίτη συνεχόμενη χρονιά με πολύ μεγάλα προβλήματα με ζημιές στην παραγωγή επιτραπέζιων και συμπύρηνων ροδακίνων, κερασιών, βερίκοκων,  δαμάσκηνων, κορόμηλων και άλλες καλλιέργειες. 
Εξασφαλίστηκε μικρή παράταση για τις δηλώσεις ζημιών που μόλις έληξε. Ο ΕΛΓΑ έχει δεχτεί την ύπαρξη μεμονωμένων θυλάκων παγωνιάς που σημαίνει ( για τον ΕΛΓΑ) ότι η συντριπτική πλειοψηφία των παραγωγών δεν μπορούν να αποζημιωθούν από παγετό.   
Μετά από αναλυτική συζήτηση αποφασίστηκε ο βουλευτής και οι αγρότες να κινηθούν ως εξής:
1. Θα επιδιωχθεί επιστημονική τεκμηρίωση όσον αφορά την ύπαρξη περισσότερων θυλάκων παγετού σε όλη την Πέλλα και διεκδίκηση από τον ΕΛΓΑ της μεγαλύτερης δυνατής αποζημίωσης από παγετό. 
2. Επειδή η φετινή ζημιά σε συνδυασμό και με τις ζημιές των δύο προηγουμένων ετών έχει φέρει σε τρομερά δυσχερή θέση τους παραγωγούς και τίθεται σε αμφιβολία και η δυνατότητα τους να επιβιώσουν οι οικογένειες τους αλλά και να καλλιεργήσουν να επιδιωχθεί για τις ζημιές που τελικά αποδειχτεί ότι προέρχονται από άλλα αίτια ( πλήν παγετού) να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση να ενταχθούν στο de minimis ή στα ΠΣΕΑ. 
3. Να ξεκινήσει συντεταγμένα από τώρα η συζήτηση για την τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, να γίνουν αναλογιστικές μελέτες για επιπλέον ζημίες που πρέπει να αποζημιώνονται ( για να βγει το ασφάλιστρο) για να υπάρξει η δυνατότητα προαιρετικής  ασφάλισης. Ο ΕΛΓΑ περιμένει προτάσεις των αγροτών για να προχωρήσει στις αναλογιστικές μελέτες.
4. Εν όψει της νέας παραγωγικής περιόδου αποφασίστηκε ο συντονισμός των αγροτών στην διεκδίκηση καλύτερης αντιμετώπισης τους στην σχέση τους με την μεταποίηση, όσον αφορά τις τιμές του προϊόντος, ζητώντας μια τιμή μπροστά – πίσω ( χρονικά το διάστημα της παραγωγής) για 3-4 χρόνια. 
Αυτό θα βοηθήσει σημαντικά στην βιωσιμότητα τους και στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων με την δυνατότητα τους να ραντίζουν και να λιπαίνουν σωστά.
Ο βουλευτής ανέλαβε να κανονίσει ραντεβού με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ και μετά με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και για την καταβολή του μέγιστου της προσπάθειας του για να αποζημιωθεί με κάποιον τρόπο ο αγρότης της Πέλλας για να μπορέσει να επιβιώσει και να συνεχίσει την αγροτική δραστηριότητα του. Οι αγρότες ανέλαβαν την ευθύνη να εξασφαλίσουν επιστημονική βοήθεια για το πρόβλημα των ζημιών και να αποφασίσουν τις προτάσεις τους στην συζήτηση που θα ξεκινήσει για την τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ. 

Μακεδονική παράδοση και σκοπιανολάγνοι (ή τρώγοντας μαύρα άλογα) Δημήτρης Ε. Ευαγγελίδης



Μακεδονική παράδοση και σκοπιανολάγνοι
(ή τρώγοντας μαύρα άλογα)
Δημήτρης Ε. Ευαγγελίδης

Η πρόσφατη σημαντική επιτυχία της 1ης Πανελλήνιας Συνάντησης Μακεδόνων φαίνεται ότι πανικόβαλλε τους γνωστούς κύκλους των σκοπιανολάγνων οι οποίοι επιδόθηκαν σε μια λυσσαλέα εκστρατεία απαξίωσης και συκοφάντησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων (ΠΟΠΣΜ) με γελοία και φαιδρά επιχειρήματα.

Τα «επιχειρήματα» αυτά (μια και δεν υπήρχαν άλλα) επικεντρώθηκαν στο ότι ήταν άδειο (!) το Καυτανζόγλειο και ότι δεν ακούστηκαν «παραδοσιακά μακεδονικά τραγούδια», ένα ανόητο, ψευδές και πολυφορεμένο «επιχείρημα».

Ας εξετάσουμε λοιπόν αυτούς τους παιδιάστικους και τραβηγμένους «από τα μαλλιά» ισχυρισμούς. 

Ως γνωστόν υπάρχει η περίφημη ρήση «Μια φωτογραφία, χίλιες λέξεις». Δεν θα κουραστώ επομένως γράφοντας λέξεις και θα περιοριστώ απλώς στην παρακάτω φωτογραφία:

Στην εκδήλωση πήραν μέρος 143 χορευτικά Συλλόγων από όλη την Μακεδονία με πάνω από 3000 χορευτές. Άλλοι τόσοι περίπου ήσαν οι συνοδοί. Αν προσθέσουμε και τους 5 με 6 χιλιάδες θεατές που πρόλαβαν να ενημερωθούν, συνολικά παραβρέθηκαν στην εκδήλωση 12.οοο άτομα περίπου. Και αυτά, σχεδόν στο σύνολό τους, με προσωπικές ειδοποιήσεις με τηλέφωνα ή μέσω του διαδικτύου. Δεν υπήρξαν διαφημιστικά σποτ στα κανάλια, διαφημίσεις σε εφημερίδες και λοιπά έντυπα, αφισοκολλήσεις, διανομή φυλλαδίων στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Το γιατί δεν έγιναν αυτά είναι αυτονόητο: Η Ομοσπονδία δεν διαθέτει περίεργους ή αφελείς χρηματοδότες, όπως κάποιοι άλλοι, να χρηματοδοτούν πλουσιοπάροχα τους «προστατευόμενούς» τους, με μηδενικά (δυστυχώς γι’ αυτούς) αποτελέσματα.

Υπενθυμίζω ότι ο αρχικός σχεδιασμός της εκδήλωσης ήταν να πραγματοποιηθεί στο «Νίκος Γκάλης» (το γνωστό «Παλαί ντε Σπορ» ή «Αλεξάνδρειο Μέλαθρο») και για τεχνικούς λόγους δεν έγινε εκεί και ευτυχώς! Δεν θέλω να σκεφτώ ένα «Παλαί» κατάμεστο από χορευτές και συνοδούς με άλλο τόσο κόσμο από έξω να περιμένει και να αποχωρεί απογοητευμένος (και δυσαρεστημένος). Άραγε θα τολμούσαν κάποιοι από τους κουτοπόνηρους «μακεντόντσι» να έγραφαν σε εκείνη την περίπτωση για «άδειο γήπεδο»; Και μιλάνε ποιοι; Αυτοί που μπορούν να κάνουν δημόσιες εκδηλώσεις μόνο μέσα σε τηλεφωνικούς θαλάμους!

Ας περάσουμε τώρα στο συνηθισμένο φαιδρό και «ακλόνητο» (όπως νομίζουν) «επιχείρημα» ότι δεν ακούγονται «παραδοσιακά μακεδονικά τραγούδια» στις εκδηλώσεις της Ομοσπονδίας. 

Αντιγράφω από την ανάρτηση που εμφανίστηκε στο φιλοσκοπιανό διαδικτυακό ραδιόφωνο «Μακεδονική Παράδοση» της 19ης Απριλίου 2016:

«Η "Ομοσπονδία" λοιπόν που ιδρύθηκε για να διαφυλάξει την Μακεδονική παράδοση δεν έχει ούτε μία εκδήλωση που να έχει ακουστεί ένα παραδοσιακό μακεδονικό τραγούδι!».

Απευθύνομαι σε εκείνους τους καλοπροαίρετους, αλλά αφελείς, που αγνοούν τα δεδομένα και παρασύρονται από αυτές τις βλακώδεις προπαγανδιστικές «καταγγελίες» των φιλοσκοπιανών. Για όσους τα πιστεύουν κιόλας, το μόνο που έχω να ευχηθώ είναι «περαστικά» και «καλή ανάρρωση».

Τι συμβαίνει λοιπόν στην πραγματικότητα;

Στην διάρκεια των αιώνων της Οθωμανικής κατοχής των χωρών της χερσονήσου του Αίμου, στα Βαλκάνια, όπως συνήθως αποκαλούνται, σημειώθηκαν σε πολλούς τομείς φαινόμενα συγκρητισμού, κάτι φυσικό και αναμενόμενο, που έχει παρατηρηθεί και σε άλλες περιοχές του πλανήτη.

Ο όρος αυτός είναι γνωστός στην φιλοσοφία και αναφέρεται στον συνδυασμό και τελικά στην συγχώνευση διαφορετικών απόψεων, εννοιών, σκέψεων σε μια νέα μοναδική ιδέα. Υπάρχουν διάφορα είδη συγκρητισμών όπως Θρησκευτικός, Πολιτιστικός, Κοινωνικός, Πολιτικός κλπ.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση μας ενδιαφέρει ο «Πολιτιστικός Συγκρητισμός», ο οποίος αναφέρεται σε περιπτώσεις όπου δύο ή περισσότερες πολιτιστικές παραδόσεις αναμειγνύονται και δημιουργούν ένα νέο έθιμο, ιδέα, πρακτική ή φιλοσοφική αντίληψη. Εδώ ανήκει και ο λεγόμενος «μουσικός» συγκρητισμός που έχει παρατηρηθεί και εντοπιστεί από πολλούς και αναφέρεται σε μουσικές και τραγούδια που μεταφέρθηκαν από μια περιοχή σε κάποια άλλη, έγιναν δημοφιλή και υιοθετήθηκαν, συνήθως με άλλα λόγια ή μικρές παραλλαγές κλπ.

Αυτό το φαινόμενο, όπως ήταν φυσικό, συνέβη και στην περιοχή της Μακεδονίας όπου ελληνικές μουσικές, χορευτικοί ρυθμοί και τραγούδια, μεταφέρθηκαν σε άλλες περιοχές των Βαλκανίων, ενώ συνέβη και το αντίθετο φαινόμενο. Είναι κάτι που έχει αποτελέσει αντικείμενο ερευνών, αναλύσεων, παρατηρήσεων, αν και συνήθως όχι με επιστημονική μεθοδολογία.

Από το σημείο αυτό όμως μέχρι το σημείο της εμπλοκής πολιτικών μεθοδεύσεων και προπαγανδιστικής αξιοποίησης εκ μέρους αδίστακτων ξένων κέντρων και των οργάνων τους υπάρχει τεράστια διαφορά.

Στο θέμα αυτό (της προπαγανδιστικής εκμετάλλευσης) οι Σύλλογοι της Ομοσπονδίας αναγκάστηκαν να πάρουν από την αρχή συγκεκριμένη θέση. Αντιλαμβανόμενοι ότι η αδιαφορία και η παντελής απουσία του ελλαδικού κράτους στα ζητήματα αυτά ήταν καταφανής, με αποτέλεσμα οι κάθε κατηγορίας προπαγανδιστές και πρακτορίσκοι να εκμεταλλεύονται την άγνοια του κόσμου, κυρίως στην ύπαιθρο, αποφασίστηκε προς το παρόν να αποφεύγονται (και ΟΧΙ να απαγορεύονται, όπως ισχυρίζονται οι σκοπιανολάγνοι) σε δημόσιες εκδηλώσεις χοροί και τραγούδια αμφίβολης προέλευσης. Και τούτο διότι εδώ και δεκαετίες (και ακόμη παλαιότερα) έχουν παρεισφρήσει ξενόφερτα κατασκευάσματα που προφανώς ουδεμία σχέση έχουν με την γνήσια παράδοση των Μακεδόνων Ελλήνων.

Αυτά τα ξενόφερτα ανήκουν σε τρεις κατηγορίες: 
1. Παλιά κομιτατζίδικα της εποχής του μακεδονικού αγώνα. 
2. Νεώτερα των κατσαπλιάδων του ΣΝΟΦ και του Τίτο. 
3.Τα σύγχρονα κατασκευάσματα των σκοπιανών με κατάπτυστους και ρατσιστικούς εις βάρος των Ελλήνων στίχους, που έχουν περάσει αρχικά ως μουσικές και χοροί και στην συνέχεια τραγουδιούνται σε λαθρόβιες μεταμεσονύκτιες συνάξεις σκοπιανολάγνων. 

Όλα αυτά λοιπόν που επικαλούνται οι «εθνικά μακεδόνες» είναι εκδηλώσεις πανικού διαπιστώνοντας ότι η ακριβοπληρωμένη προπαγάνδα τους επί δεκαετίες διαλύθηκε σαν καπνός στο πρώτο αεράκι ή να το πω διαφορετικά χρησιμοποιώντας την άκρως χιουμοριστική (ίσως όχι τόσο κόσμια) έκφραση: «ως κουραδόκαστρο παρά θιν’ αλός». 

Κλείνω με ένα σημείο της προαναφερθείσας ανάρτησης, που με έκανε να ξεκαρδιστώ στα γέλια, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά την ασχετοσύνη και την παχυλή αμάθεια των «μακεντόντσι».

Αναφέρουν ειρωνικά, κάπου προς το τέλος της ανάρτησης, ότι στην εκδήλωση στο Καυτανζόγλειο (αχ, πόσο πόνεσε!) υπήρξαν χοροί που δεν ήσαν ελληνικοί και αναφέρουν ως παράδειγμα το σκοπιανό (έτσι νομίζουν, βουλγάρικο είναι) τραγούδι «Κατάμαυρο άλογο ιππεύω, πηγαίνω στην νύφη» (Врана коня явам яз, oдам по невестата), που το γράφουν με λατινικούς χαρακτήρες “Vranja kojna (konja γράφεται) jadam jas” εντελώς λάθος διότι έτσι πώς το έγραψαν σημαίνει «Τρώγω μαύρο άλογο»! Όταν τα άτομα δεν μπορούν να καταλάβουν την διαφορά μεταξύ του «γιάβαμ» = ιππεύω και «γιάνταμ» = τρώγω, δεν αξίζει να ασχοληθούμε παραπάνω μαζί τους.

Καλή όρεξη! 


ΔΕΕ

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...