Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

"ΥΠΕΡΙΩΝ" ΑΛΜΩΠΙΑΣ: Ξεκινάει προετοιμασία για τούς Βαλκανικούς Αγώνες Powerlifting



Σήμερα ξεκινάει η προετοιμασία για τους Βαλκανικούς Αγώνες Powerlifting, όπου θα συμμετάσχουν οι αθλητές  Σταματιαδης Σπύρος και  Μανώλης Γολσουζιδης.
Ο Αγώνας θα διεξαχθεί στην Σερβία 28-05-2016 στην πόλη Σμεντέρεβο.

Καλή επιτυχία στους αθλητές μας!

Επίσκεψη στην Αλμωπία, στην Έδεσσα και στη Σκύδρα του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού Ιούλιου Συναδινού



Επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού Κου Ιούλιου Συναδινού

Διήμερη επίσκεψη στην Αλμωπία, στην Έδεσσα και στη Σκύδρα θα πραγματοποιήσει  την Παρασκευή 6 και το Σάββατο 7 Μαίου ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού κ. Ιούλιος Συναδινός μαζί με τον Ειδικό Σύμβουλο της ΓΓΑ κ. Αλέξανδρο Αδαμίδη
Η επίσκεψη πραγματοποιείται μετά από πρόσκληση του Βουλευτή Πέλλας Γιάννη Σηφάκη και σε συνέχεια των επαφών που έχει ο βουλευτής με τον Γ.Γ.Α., με στόχο την προώθηση θεμάτων του αθλητισμού της περιοχής.
Στα πλαίσια της περιοδείας ο Γ.Γ. Αθλητισμού θα επισκεφθεί την Παρασκευή την Αριδαία και το Σάββατο την Έδεσσα και την Σκύδρα, όπου θα έχει επαφές με τους Δημάρχους, με φορείς της Τ.Α., αθλητικά Σωματεία, Ενώσεις και παράγοντες του αθλητισμού. Ο ΓΓΑ θα επισκεφθεί πολύ σύντομα και τον Δήμο Πέλλας συνδυάζοντάς το με επόμενη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη.
Όλοι οι φορείς του Αθλητισμού έχουν κληθεί να συμμετέχουν ενεργά και να καταθέσουν τις προτάσεις τους κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που έχουν προγραμματισθεί.


Το πρόγραμμα της επίσκεψης του ΓΓΑ
Παρασκευή 6 Μαΐου 2016
Αριδαία
14,00 : Συνάντηση με Δήμαρχο και αρμόδιους Αντιδημάρχους και παράγοντες στον Δήμο Αλμωπίας
17,30 : Επίσκεψη στα Λουτρά Λουτρακίου Πόζαρ 
18,30 : Επίσκεψη σε αθλητικούς χώρους της Αριδαίας
19,30 : Συζήτηση με φορείς για τον αθλητικό τουρισμό και συνέντευξη τύπου, αίθουσα Δημοτικού συμβουλίου Δήμου Αλμωπίας
20,30 : Συνάντηση με αθλητικούς φορείς της περιοχής.

Σάββατο 7 Μαΐου 2016
Έδεσσα
10,00 : Συνάντηση με Δήμαρχο και αρμόδιους Αντιδημάρχους και παράγοντες στον Δήμο Έδεσσας
11,00 : Επίσκεψη σε αθλητικούς χώρους της Έδεσσας και στον χώρο του προτεινόμενου νέου γηπέδου Έδεσσας
12,30 : Συνάντηση με αθλητικούς φορείς της περιοχής.
Σκύδρα
14.00 : Συνάντηση με Δήμαρχο και αρμόδιους Αντιδημάρχους και παράγοντες στον Δήμο Σκύδρας

ΔΗΜΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ: ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ CLLD(LEADER) 2014-2020


Xhevahir Spahiu «Η λέξη»

Sefedin Stafa

Η λέξη

Είπαν στη λέξη: τώρα είσαι ελεύθερη!
Μα η λέξη ήταν ανήμπορη να τους πει: είν’ αργά,
αφού δεν ειπώθηκα
την ώρα που έπρεπε
τι να την κάνω πια τη λευτεριά.
Δεν έχω πια φτερά,
δεν έχω ουρανό.
Είμαι όνειρο χωρίς ζωή,
ζωή δίχως όνειρο.
Είπαν στη λέξη: είσαι ελεύθερη.
Δύσκολο -είπε- να πιστέψεις κάτι τέτοιο.
Εφόσον έχεις φάει τις δικές σου συλλαβές,
εφόσον έχεις μείνει σαν κούτσουρο,
κι η λευτεριά ακόμα είναι μία απ’ τις φυλακές.
Ζει η λευτεριά – είπαν στη λέξη.
Κι είπε αυτή: Δεν είμαι Κωνσταντής
που και νεκρός ακόμα μπορεί να ταξιδέψει.
Είπαν στη λέξη:
- Εσύ ‘σαι η λευτεριά!
Και το πίστεψε η λέξη.
Κι άνοιξε το στόμα
μα αντί για φθόγγους
          πετάχτηκε αίμα.

[Τρελή εποχή (Kohё e krisur, 1991)

Το ποίημα έχει αντληθεί από τη συλλογή «Αίμος, Ανθολογία Βαλκανικής Ποίησης» Αθήνα 2007, Οι φίλοι του περιοδικού «ΑΝΤΙ».   

Στην έξοχη αυτή σύνθεση του Αλβανού ποιητή Xhevahir Spahiu προβάλλει με ιδιαίτερη παραστατικότητα η αξία της έγκαιρης διεκδίκησης -κάθε δικαιώματος ή επιθυμίας- μέσα από έναν ιδιαίτερα ευρηματικό διάλογο με τη «λέξη»∙ με τον πρωταρχικό δηλαδή φορέα έκφρασης.
 Η λέξη που δεν εκφέρεται τη στιγμή που πρέπει, καθίσταται εκ των υστέρων μάταιη και ανούσια, αφού η κατάλληλη στιγμή για εκείνη έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.
Βέβαια, η λέξη ως βασική μονάδα κάθε εκφερόμενης σκέψης, υποκαθιστά εδώ σε μεταφορικό επίπεδο κάθε πιθανή διατύπωση μιας ανάγκης, μιας διαμαρτυρίας ή μιας διεκδίκησης, διευρύνοντας έτσι απεριόριστα την εφαρμογή αυτής της διαπίστωσης.
 Έτσι, αν το ποίημα ιδωθεί στην κοινωνική του διάσταση, λειτουργεί ως κάλεσμα προς τους πολίτες για την άμεση και δίχως περιττές καθυστερήσεις έκφραση των σκέψεων και των αιτημάτων τους.
 Οποιοδήποτε δικαίωμα δεν διεκδικηθεί ακριβώς τη στιγμή που πρέπει, κινδυνεύει να βρει την πλήρη και ανέκκλητη ματαίωσή του.



ΠΗΓΗ...http://latistor.blogspot.gr/

Κώστας Καρυωτάκης «Ιδανικοί Αυτόχειρες»

David Olkarny 


Γυρίζουν το κλειδί στην πόρτα, παίρνουν
τα παλιά, φυλαγμένα γράμματά τους,
διαβάζουν ήσυχα, κι έπειτα σέρνουν
για τελευταία φορά τα βήματά τους.

Ήταν η ζωή τους, λένε, τραγωδία.
Θεέ μου, το φριχτό γέλιο των ανθρώπων,
τα δάκρυα, ο ιδρώς, η νοσταλγία
των ουρανών, η ερημία των τόπων.

Στέκονται στο παράθυρο, κοιτάνε
τα δέντρα, τα παιδιά, πέρα τη φύση,
τους μαρμαράδες που σφυροκοπάνε,
τον ήλιο που για πάντα θέλει δύσει.

Όλα τελείωσαν. Το σημείωμα να το,
σύντομο, απλό, βαθύ, καθώς ταιριάζει,
αδιαφορία, συγχώρηση γεμάτο
για κείνον που θα κλαίει και θα διαβάζει.

Βλέπουν τον καθρέφτη, βλέπουν την ώρα,
ρωτούν αν είναι τρέλα τάχα ή λάθος,
«όλα τελείωσαν» ψιθυρίζουν «τώρα»,
πώς θ’ αναβάλουν βέβαιοι κατά βάθος.

Το ποίημα Ιδανικοί Αυτόχειρες περιέχεται στη συλλογή Ελεγεία και Σάτιρες, που εκδόθηκε το 1927, κι έχει ενταχθεί στην ενότητα Σάτιρες.



ΑΝΑΙΜΑΚΤΗ ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΚΑΡΠΙΑΙΟΥ ΣΩΛΗΝΑ



Αναίμακτα και χωρίς να μένουν σημάδια και ουλές  αντιμετωπίζεται πλέον το σύνδρομο  του καρπιαίου σωλήνα, που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπου (γυναίκες και άνδρες) σε  ολόκληρο τον κόσμο!
Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα χειρουργείται σήμερα ενδοσκοπικά  μέσα από τομή δυο εκατοστών, έχει πολύ γρήγορη  ανάρρωση, η επούλωση διαρκεί 6-7 ημέρες , ενώ η  επάνοδος στην εργασία γίνεται μέσα σε 2-3 εβδομάδες (εκτός κι άν είναι εργασία βαρειά χειρωνακτική).
Η ενδοσκοπική αντιμετώπιση είναι πλέον μέθοδος επιλογής  για τους πάσχοντες και έχει θαυμαστά αποτελέσματα, μερικά από τα οποία παρουσιάστηκαν , από διάσημους ορθοπεδικούς χειρουργούς  στο  13ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Εταιρειών Μικροχειρουργικής (EFSM)  -Αττάλεια της Τουρκίας.
Η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων από διάσημους χειρουργούς βαθμολογήθηκε με άριστα σε σχέση με αυτά  παλαιών χειρουργικών μεθόδων.
« Η ενδοσκοπική αντιμετώπιση προσφέρει σημαντικά οφέλη για τον ασθενή και πραγματοποιείται  μέσα από οπή 1-2 εκατοστών» αναφέρει ο οΔρ Ιωάννης Ιγνατιάδης, Χειρουργός Ορθοπεδικός, πρώην αντιπρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Χεριού, Διευθυντής τμήματος Μικροχειρουργικής Ιατρικού Ψυχικού.

Στο εξωτερικόκαικυρίως στη Γαλλία  οι επεμβάσεις για την αντιμετώπιση του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα γίνονται κατά 90% με την ενδοσκοπική μέθοδο, ενώ με την παλαιά μέθοδο ( ανοιχτό χειρουργείο με μεγάλη τομή) αντιμετωπίζονται ελάχιστες πολύ βαρίες περιπτώσειςμε συγκεκριμένες επιπλοκές.
Η επέμβαση απαιτεί να χειρουργός να έχει κάνει εξειδίκευση, γίνεται με τοπική νάρκωση, διαρκεί περίπου 20 λεπτά και ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του αυθημερόν.   
 
   ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ - ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ
Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα,  είναι η πλέον συχνή περιφερική πιεστική νευροπάθεια που ταλαιπωρεί εκατομμύρια άτομα σε ολόκληρο τον κόσμο. Έχει ιδιαίτερη «αδυναμία» στις μεσήλικες γυναίκες  αφού τις χτυπά 5 με 6 φορές συχνότερα  απ’ ότι τούς άνδρες. Ταλαιπωρεί πολλές νοικοκυρές αλλά και χειρώνακτες κυρίως μετά από υπερβολική επιβάρυνση των χεριών στη διάρκεια της ημέρας. Το σύνδρομο εμφανίζεται συχνότερα στις εγκύους, τούς διαβητικούς, τους ρευματοπαθείς και τούς νεφροπαθείς.
Εκδηλώνεται με μουδιάσματα και υπαισθησία στα πρώτα 3 με 4 δάκτυλα-κυρίως τη νύκτα (πρώτες πρωινές ώρες).
Στα τελευταία στάδια με μυϊκή αδυναμία παλάμης και κυρίως ατροφίας των μυών της βάσης του αντίχειρα, ενώ ο ασθενής δεν μπορεί να πιάσει αντικείμενα (πτώση αντικειμένων απ το χέρι).
«Η διάγνωση του συνδρόμου γίνεται  κατ’ αρχήν με κλινική εξέταση» προσθέτει ο κ. Ιγνατιάδης και καταλήγει «Υπάρχουν κλινικές δοκιμασίες που βοηθούν στην επιβεβαίωση της διάγνωσης όπως η επίταση των συμπτωμάτων με το σπάσιμο των καρπών στις 90 μοίρες και η δοκιμασία σφιξίματος με περιχειρίδα. Τελικά πάντα  επιβεβαιώνεται και εργαστηριακά με το ηλεκτρομυογράφημα και έλεγχο κινητικής και αισθητικής αγωγής, μια δοκιμασία  σε νευροφυσιολογικό εργαστήριο».                
             ΜΟΝΙΜΗ ΑΝΑΙΜΑΚΤΗ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η ακινητοποίηση με νάρθηκες, η ένεση τοπικά με κορτιζόνες, τα αντιφλεγμονώδη τελικά  δεν προσφέρουν μόνιμη απαλλαγή. Η ριζική θεραπεία είναι  η χειρουργική με τοπική η γενική νάρκωση. Μέχρι πριν από 15 χρόνια το σύνδρομο αντιμετωπιζόταν με ανοιχτό χειρουργείο και μεγάλη παλαμιαία τομή 7-8 εκατοστών, ενώ η διατομή (κόψιμο) του συνδέσμου με νυστέρι. Αργότερα εμφανίσθηκε η ελάχιστα επεμβατική(mini-open)  ανοικτή μέθοδος με μικρότερη τομή 3-5 εκατοστών και τελικά σήμερα επικρατεί στο δυτικό κόσμο η ενδοσκοπική διάνοιξη (τομή 1-2 εκατ.).
Η ανοικτή μέθοδος είναι η κλασική μέθοδος με τομή επιμήκη η οποία γίνεται στο μέσον της παλάμης και δη επί της μέσης χειρομαντικής γραμμής, δεν χρειάζεται ειδικά εργαλεία για να πραγματοποιηθεί και μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία. Έχει το μειονέκτημα ότι πρέπει να κοπούν όλα τα ανατομικά στρώματα της παλάμης από το δέρμα, υποδόριο, μύες μέχρι και τον παλαμιαίο σύνδεσμο ενώ στην ενδοσκοπική μέθοδο κόβουμε μόνο τον σύνδεσμο.
 Στην ανοικτή μέθοδο ο χρόνος αποκατάστασης του χεριού είναι περίπου  4-5 εβδομάδες (στις δυο εβδομάδες κόβουμε τα ράμματα) ενώ στην ενδοσκοπική μέθοδο ο χρόνος ανάρρωσης είναι  2-3  εβδομάδες(στίς 10 ημέρες κοπή ραμμάτων).
Οι περιπτώσεις που το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι παραμελημένο πλέον των 2-3 χρόνων, με ατροφία μυών, περιστατικά με ρευματοειδή αρθρίτιδα ή νεφροπάθεια ή αμυλοείδωση όπου χρειάζεται να γίνει υμενεκτομή ή νευρόλυση δέν προσφέρονται πάντα για ενδοσκοπική διάνοιξη, πολλές φορές είναι αναγκαία η ευρεία διάνοιξη (μεγάλη τομή).

www.ignatiadismicrohand.eu, τηλ. 210 6974280,  κιν. 6944251529.

Γνώθι Σεαυτόν - Ν. Βαλαωρίτης


Ήμουνα τότες – ζούσα σε μία διαρκή μέθη – μια κραιπάλη φαντασιώσεων σ’ έναν ανανεούμενο ενθουσιασμό – ήμουνα ακατάβλητος. Με το τίποτα άναβα, έπεφτα σε μία κατάσταση έκστασης, που μόνο με καταληψία μπορούμε να την παρομοιάσουμε και να τη συγκρίνουμε – με τίποτα άλλο – παρά μονάχα ίσως, στον τομέα τον νευρικό, με μια έπαρση, μια υπερένταση και μιαν υπερευαισθησία υπερβολική.
 Ήμουνα συνεπαρμένος από το κάθε τι, μια γωνιά του δρόμου, ένα φως λοξό, μια ματιά, ένα σύννεφο άσπρο πάνω στο μπλε του κοβαλτίου, μια γάμπα γυναικεία λίγο ξέσκεπη, ένα χαμόγελο, ένα κλείσιμο του ματιού, ό,τι γινότανε ήτανε για μένα μια αποκάλυψη – ένα άνευ προηγουμένου – μια ανάσταση. Μέσα σ’ αυτό το ξεφρένιασμά μου, γεννήθηκε το σκουλήκι και μεγάλωσε και θέριεψε κι όταν το είδα, ήτανε πια αργά και με κατάπιε, μ’ έκανε μια χαψιά.
 Έτσι χάθηκε ο απατηλός παράδεισος που είχα ζήσει τότες – χάθηκε η Εύα και το φίδι και το μήλο – κι έμεινα με γύρω μου μονάχα μαύρες κουρτίνες, μαύρες κι αδιαπέραστες που με τριγύρισαν κι έμαθα σιγά-σιγά τι ήμουνα, ποιος ήμουνα και, κυρίως ποιος δεν ήμουνα – που νόμιζα πριν πως ήμουνα.
 Κι ήρθε τότες κι έκατσε μέσα μου καλά κι άρχισε να γνέθει σαν το μαλλί το πρόβιο το ακατάστατο – το γνώθι σαυτό – κι αντικατέστησε το γνώθι των άλλων που με τόση υπερηφάνεια πίστευα πως είχα.





[Ν. Βαλαωρίτης, «Γνώθι Σεαυτόν», περ. Το Δέντρο, τ. 29 (9/1982)]

Ο ίλιγγος της εκμηδένισης - Pascal Bruckner


[…]

Βραχύβιοι ή διαρκείας, οι έρωτές μας δεν μας διδάσκουν τίποτα: καμιά αισθηματική αγωγή δεν συνοδεύει τη συγκεχυμένη τους διαδοχή. Το μόνο που θέλουμε είναι να ξαναζήσουμε – ακόμα μια φορά και για πάντα. Δεν είμαστε σοβαροί όταν στα πενήντα μας ερωτευόμαστε παράφορα τον πρώτο τυχόντα: ίδια καρδιοχτύπια με τους εικοσάχρονους, ίδια αποβλάκωση…
Αν το να είσαι ενήλικας σημαίνει σταθερότητα, όρια, ψυχραιμία, πάσχουμε σίγουρα από χρόνια εφηβεία. Έχουμε συνέπεια στις ερωτικές μας σχέσεις αλλά ασυνέπεια στη σχέση μας με τον χρόνο. Το ουσιώδες είναι να μην ξαναβάλουμε, λαθραία, στη ζωή το πνεύμα του φανατισμού: ο κόσμος πρέπει να έχει χώρο και για τους φλογερούς και για τους συναισθηματικούς, και για τις πλατωνικές και για τις παθιασμένες σχέσεις – για όλα δηλαδή.
 Όποιος θέλει να αποφύγει τις σεξουαλικές δοσοληψίες να μπορεί να το κάνει, όπως οι υπόλοιποι κάνουν ό,τι θεωρούν πως τους ταιριάζει. Αφήστε τους ανθρώπους να το ευχαριστηθούν: τους μοναχικούς, τους άστατους, τους ντροπαλούς, τους αχόρταγους.
 Ας μη χάσουμε ποτέ την αίσθηση της θαυμαστής σάρκας: ο έρωτας είναι η δύναμη της ζωής που συνδέει ό,τι είναι χωριστό, η μοναδική οικουμενική γλώσσα που μιλάμε όλοι, το κεραυνοβόλο βραχυκύκλωμα που ρίχνει τα σώματα το ένα πάνω στο άλλο.

Το ότι μπορούμε να επιθυμούμε χωρίς να αγαπάμε και να αγαπάμε χωρίς να επιθυμούμε είναι προφανές: οι περισσότερες φιλικές και οικογενειακές μας σχέσεις δεν εμπλέκουν το σεξ. Αλλά οι οπαδοί της σύζευξης σεξ-αισθημάτων θέλουν στην πραγματικότητα να καθυποτάξουν το σεξ στα αισθήματα ώστε να το δικαιολογήσουν και να το εξιδανικεύσουν.
 Το αληθινό δράμα είναι να σταματήσουμε μια μέρα να αγαπάμε και να επιθυμούμε, απορρίπτοντας τη διπλή πηγή που μας ενώνει με την ύπαρξη. Το αντίθετο της λίμπιντο δεν είναι η αποχή, είναι η κούραση του να ζει κανείς.



Pascal Bruckner, Το παράδοξο του έρωτα (εκδ. Πατάκη) – απόσπασμα.

Μαζεύω τα πεσμένα στάχια - Νικηφόρος Βρεττάκος

Pieter Bruegel the Elder: The Corn Harvest - August 

Μαζεύω τα πεσμένα στάχυα να σου στείλω λίγο ψωμί.
μαζεύω με το σπασμένο χέρι μου ό,τι έμεινε απ' τον ήλιο
να σου το στείλω να ντυθείς.

 Έμαθα πως κρυώνεις. 
Την πράσινη σου φορεσιά να φορέσεις τη Λαμπρή. 

Θα τρέξουν μ' άνθη τα παιδιά, θα βγουν τα περιστέρια
κι η μάνα σου με μια ποδιά, πλατιά, γεμάτη αγάπη. 

Πάρε όποιο δρόμο, όποια κορφή, ρώτα όποιο δέντρο θέλεις. 

Μ' ακούς;
 Οι δρόμοι όλης της γης βγαίνουνε στη καρδιά μου. 

Μην ξεχαστείς κοιτάζοντας το φως.
 Τ΄ακούς;
 Να 'ρθεις ! 

Νικηφόρος Βρεττάκος
από την Εκλογή  1964

Archive - Lights ( Live in Athens - 2010 )



It hurts to feel
It hurts to hear
It hurts to face it
It hurts to hide
It hurts to touch
It hurts to wake up
It hurts to remember
It hurts to hold on

Turn my head

The hurt's relentless
The hurt of emptiness
The hurt of wanting
The hurt of going on
The hurt of missing
The hurt is killing me

Turn my head
Off
Forever
Turn it off
Forever
Off forever
Turn it off forever






Συνομιλία

πεθαίνουν τα κλαριά απ' αγάπη - Federico Garcia Lorca

Ρωτώ την ποίηση

για το σχήμα της λύπης

την ιτιά μου δείχνει,

το δέντρο που πονά, αυτή

με γερμένα τα κλαριά

προσκυνά βουβά το χώμα.

Νευρωνικό αντίστοιχο,

λέει η επιστήμη,

γυναίκας κλαίουσας που

με λυτά τα μακριά μαλλιά

θρηνεί ασάλευτη

του έρωτα

το φθαρτό σώμα.



Μαρία Λάτσαρη
από την ανέκδοτη συλλογή 
Εν δυνάμει πραγματικότητα


ΠΗΓΗ...http://dreaming-in-the-mist.blogspot.gr/

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...