Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Δήλωση Γιώργου Καρασμάνη για ασφαλιστικό-φορολογικό



Δήλωση Γιώργου Καρασμάνη για ασφαλιστικό-φορολογικό

Μετά τη συζήτηση του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή ο βουλευτής Πέλλας της Ν.Δ. Γιώργος Καρασμάνης προέβη στην ακόλουθη δήλωση : 

«Ο νέος ασφαλιστικός και φορολογικός νόμος, που εσπευσμένα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ψήφισε στη Βουλή, διευρύνει περαιτέρω το φαύλο κύκλο της ύφεσης και της λιτότητας, εντείνοντας το «σπιράλ του θανάτου» της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.
Το μόνο που εξυπηρετεί είναι τους δημοσιονομικούς στόχους του τρίτου Μνημονίου, αφού οι κυβερνητικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα σε καμία περίπτωση δεν συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό και τη βιωσιμότητα του, ούτε φυσικά το καθιστούν πιο δίκαιο και ανταποδοτικό. Οδηγούν σε περικοπές συντάξεων για πάνω από 1 εκατ. συμπολίτες μας, δεν προστατεύουν τις συντάξεις ούτε των σημερινών, ούτε των μελλοντικών συνταξιούχων, μη δίνοντας κανένα έναυσμα στη νέα γενιά για δημιουργική εργασία και προκοπή.
Το νέο ασφαλιστικό σύστημα δεν αποτελεί – όπως θα έπρεπε – τμήμα μιας γενικότερης αναπτυξιακής στρατηγικής, που θα στόχευε στην αύξηση της απασχόλησης, στον περιορισμό της ανεργίας και τη μείωση της εισφοροδιαφυγής. Απλά αναδιανέμει τη φτώχια, μειώνει το διαθέσιμο εισόδημα εργαζομένων και συνταξιούχων, εντείνοντας την ύφεση και την ανεργία, επιτείνοντας τα σημερινά αδιέξοδα, καθιστώντας το θνησιγενές.
Ένα από τα μεγαλύτερα θύματα του νέου ασφαλιστικού συστήματος είναι οι αγρότες, οι ασφαλιστικές εισφορές των οποίων αυξάνονται μέχρι και 272%, ενώ θα πρέπει να περιμένουν …μόλις 16 χρόνια (το 2031) για να πάρουν την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ !
Την ίδια στιγμή με το νέο φορολογικό σύστημα το αγροτικό εισόδημα φορολογείται με υψηλότερους συντελεστές. Τους επιβάλλεται αυξημένη κατά 120% εισφορά αλληλεγγύης και «πέφτει λεπίδι» στις κοινοτικές αγροτικές επιδοτήσεις, αφού με εξαίρεση την «πράσινη» και τις συνδεδεμένες με την παραγωγή συγκεκριμένων προϊόντων ενισχύσεις, (που στην καλύτερη των περιπτώσεων αποτελούν το 35% των συνολικών κοινοτικών επιδοτήσεων), όλες οι υπόλοιπες ενισχύσεις και ιδίως η βασική κοινοτική ενίσχυση χαρακτηρίζονται πλέον ως καθαρό εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα και φορολογούνται από το πρώτο κιόλας ευρώ. Και μάλιστα, όταν η ίδια η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) προβλέπει ότι οι κοινοτικές ενισχύσεις των αγροτών δεν αποτελούν φορολογητέο εισόδημα, αλλά αποτελούν αντισταθμιστικές πληρωμές, προκειμένου οι ευρωπαίοι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε φθηνά και υγιεινά τρόφιμα.
  Πέραν των αγροτών, το σύνολο σχεδόν της ελληνικής κοινωνίας πλήττεται από τα νέα φορολογικά μέτρα, τόσο για τα φυσικά πρόσωπα (μείωση αφορολογήτου, νέοι φορολογικοί συντελεστές, αύξηση εισφοράς αλληλεγγύης κ.α.), όσο και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπου ο φορολογικός συντελεστής για τα πρώτα 50.000 ευρώ αυξάνεται στο 29%.
Και αυτό μόνο ως προς το σκέλος της άμεσης φορολογίας. Γιατί έρχεται «τουνάμι» φόρων στην έμμεση φορολογία με αυξήσεις σε ΦΠΑ, βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, υγραέριο, τσιγάρα, ποτά, μαζική εστίαση, καφέ, διαδίκτυο, συνδρομητική τηλεόραση, διακοπές, κόμιστρα, τέλη ταξινόμησης αυτοκινήτων, ΕΝΦΙΑ κ.α.
Σήμερα πια το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ «η ελπίδα έρχεται» έχει αντικατασταθεί με το ολοένα και νέοι φόροι, αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, περισσότερες επιβαρύνσεις και περικοπές και νέα μέτρα έρχονται. Υπό αυτές τις συνθήκες η Ελλάδα και οι πολίτες της δεν έχουν άλλα περιθώρια να πληρώνουν την ανικανότητα μιας κυβέρνησης, που την οδηγεί να πράττει τα ακριβώς αντίθετα και χειρότερα από εκείνα που υποσχόταν και εκείνα που κατήγγειλε όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Ο νέος κύκλος της ύφεσης και της λιτότητας που άνοιξε, ενδεχομένως να οδηγήσει σε τραγικά αδιέξοδα. Πριν λοιπόν είναι αργά, απαιτείται μια άλλη, εθνική πολιτική που θα δώσει στην πατρίδα μας και στους πολίτες της μια νέα προοπτική».

 09/05/2016

Επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή του Γιάννη Σηφάκη για την ακαρπία σε Πέλλα και Ημαθία



ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: Αποζημίωση των αγροτών για την μειωμένη παραγωγή σε όλες σχεδόν της δενδρώδεις καλλιέργειες Πέλλας και Ημαθίας 


Όπως είναι ευρέως γνωστόν οι Περιφερειακές Ενότητες  Πέλλας και Ημαθίας είναι κατ΄εξοχήν αγροτικές με το συντριπτικό ποσοστό του εισοδήματος των κατοίκων τους να προέρχεται από την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή. Είναι παραγωγικοί Νομοί με δεντρώδεις, κυρίως, καλλιέργειες στους οποίους η ενιαία ενίσχυση ( όπως και οι άλλες ενισχύσεις) αποτελεί πολύ μικρό τμήμα του εισοδήματος των αγροτών. 
Γνωρίζετε ότι τα τελευταία τρία χρόνια η παραγωγή στις περιφερειακές αυτές ενότητες έχει υποστεί σημαντική καταστροφή από καιρικά αίτια και φαινόμενα Την φετινή χρονιά παρατηρείται μειωμένη παραγωγή σε όλες σχεδόν τις δενδρώδεις καλλιέργειες σε Πέλλα και Ημαθία με συμπτώματα περιορισμένη καρπόδεση, αγονιμοποίητα άνθη, ατροφικοί καρποί που πέφτουν και άλλα. Παρατηρείται ακόμη έντονη ανομοιομορφία από περιοχή σε περιοχή, από χωράφι σε χωράφι ακόμη και στο ίδιο χωράφι σε διαφορετικές ποικιλίες. Ο ΕΛΓΑ ακόμη γνωρίζει ότι φέτος τις ημερομηνίες 26 και 28 Μαρτίου 2016 παρατηρήθηκαν χαμηλές θερμοκρασίες και παγετός σε περιοχές της Πέλλας και της Ημαθίας και αργότερα έντονες χαλαζοπτώσεις. Ακόμη υπενθυμίζουμε ότι με το άρθρο 71 του Νόμου 4235 αρ. φύλλου ΦΕΚ 32 της 11/02/2014  τροποποιή-θηκε η παράγραφος 1 του άρθρου 5 του Ν.3877/2010 με το εδάφιο ιγ.
Επειδή το πρόβλημα τις Περιφερειακές Ενότητες Πέλλας και Ημαθίας είναι πολύ μεγάλο και η τυχόν μη αποζημίωση των παραγωγών θα έχει καθοριστική επίπτωση στην οικονομία τους και στην οικονομία όλης της Πέλλας και Ημαθίας

Ερωτάται ο κ. Υπουργός
1) Ποιες είναι οι ενέργειες που προτίθεται ( τόσο ο ίδιος όσο και ο ΕΛΓΑ) να κάνει για την ανακούφιση των παραγωγών των περιοχών Πέλλας και Ημαθίας , από ποιες πηγές μπορεί να γίνει αυτό και ποιο το χρονοδιάγραμμα αυτών των ενεργειών; 

                                                 Ο ερωτών βουλευτής
                                                    Γιάννης Σηφάκης   

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΝΑΖΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΦΑΣΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ



Θεόδωρος Θεοδωρίδης: Απαιτείται συλλογική προσπάθεια ώστε να μην χαθεί το Ευρωπαϊκό κεκτημένο 

Εορτασμός της 9ης Μαΐου, ως Ημέρα της Ευρώπης και Ημέρα κατά του ναζισμού και φασισμού, στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας 


Με σύσσωμη παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών και φορέων και αρκετούς πολίτες πραγματοποιήθηκαν οι επετειακές εκδηλώσεις για τους εθνικούς αγώνες και την εθνική αντίσταση κατά του ναζισμού και του φασισμού (9η Μαΐου), στην Έδεσσα, έδρα της Π.Ε. Πέλλας. Η 9η Μαΐου εορτάζεται, επίσης, ως η παγκόσμια ημέρα της Ευρώπης. Είναι η μέρα που η εξέχουσα φυσιογνωμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο υπουργός εξωτερικών της Γαλλίας Ρομπέρ Σουμάν διεκήρυξε τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα. Την συγκεκριμένη ημέρα του 1950 μπήκαν τα θεμέλια για τη δημιουργία μίας «ευρωπαϊκής ομοσπονδίας» η οποία, τα επόμενα χρόνια, οδήγησε στη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Τάκης Γιάννου, η Περιφερειακή Σύμβουλος κα. Μαρία Καράμπελα, η Αντιδήμαρχος Έδεσσας κα. Μαρία Βλάχου-Κατσάρα, ο Διοικητής της ΙΙας Μ/Κ Μεραρχίας Δημήτριος Γλυμής, ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Νικόλαος Τσαλικίδης και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Κωνσταντίνος Κούγκας, ανώτεροι αξιωματικοί του στρατού, της αστυνομίας και της πυροσβεστικής, κ.ά.  

Ο εορτασμός ξεκίνησε με την τέλεση δοξολογίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Έδεσσας όπου πραγματοποιήθηκε και ομιλία από την Περιφερειακή Σύμβουλο κα. Μαρία Καράμπελα. Η κα. Καράμπελα αναφέρθηκε στη σημασία της λήξης του 2ου παγκοσμίου πολέμου για την πρόοδο και ευημερία στην Ευρώπη καθώς και στα σημαντικά οφέλη για τους λαούς από τη δημιουργία και διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Ακολούθησε η πραγματοποίηση επιμνημόσυνης δέσης και κατάθεση στεφανιών στο ηρώο της πόλης από εκπροσώπους των τοπικών αρχών, συλλόγων, αντιστασιακών και εφεδροπολεμικών οργανώσεων. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την τήρηση σιγής ενός λεπτού στη μνήμη των ηρώων και θυμάτων του πολέμου και ανάκρουση του εθνικού ύμνου. 

Σε δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης αναφέρει: «Εξέχουσες πολιτικές προσωπικότητες οραματίστηκαν και δημιούργησαν την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι αρχές και αξίες της οποίας δοκιμάζονται το τελευταίο χρονικό διάστημα. Είναι σημαντικό να προχωρήσουμε, προσαρμοζόμενοι στις νέες γεωπολιτικές εξελίξεις, αξιοποιώντας και όχι αποδομώντας το λεγόμενο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Όλα τα σημαντικά επιτεύγματα δηλαδή της Ένωσης στο επίπεδο της νομοθεσίας, των υποδομών, της ασφάλειας, της ελευθερίας στη διακίνηση προσώπων και αγαθών και τελευταία της νομισματικής ένωσης». 




Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για τις μεγάλες ζημιές από τις χαλαζοπτώσεις σε περιοχές των ΠΕ Ημαθίας και Πέλλας



ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Μεγάλες ζημιές από χαλαζοπτώσεις σε περιοχές των ΠΕ Ημαθίας και Πέλλας. 

Τα κτυπήματα της φύσης στην φετινή φρουτοπαραγωγή των ΠΕ Ημαθίας και της Πέλλας είναι ανελέητα. Μετά τις ζημιές στην αναμενόμενη παραγωγή κύρια των ροδάκινων και ιδιαίτερα των βιομηχανικών από τους παγετούς στις 26 & 28 Μάρτη, είχαμε καταστροφικές χαλοζοπτώσεις, που έπληξαν όση παραγωγή είχε απομείνει στα δένδρα.
Χαλαζόπτωση, στις 24 Απρίλη, έπληξε την αναμενόμενη παραγωγή των οπωροφόρων δένδρων (ροδάκινα, βερίκοκα, κεράσια, δαμάσκηνα) σε χωριά του Δήμου Πέλλας (Αραβησσός, Αμπελιές, Γυψοχώρι, Δροσερό, Πλαγιάρι, Πενταπλάτανος, κ.ά.) και του Δήμου Σκύδρας (Άνυδρο, Δάφνη, Καλλίπολη, Καλύβια, κ.ά.) στην ΠΕ Πέλλας. 
Νέα σφοδρότατη χαλαζόπτωση έπληξε και πάλι τις παραγωγές των οπωροφόρων δένδρων στις 3 Μάη κύρια στα χωριά της ΠΕ Ημαθίας (Σταυρός, Καβάσιλα, Ξεχασμένη, Μακροχώρι, Διαβατός, Ν.Νικομήδεια, Αλεξάνδρεια, κ.ά.), όπως και στα χωριά Ριζάρι και Αγροσυκιά της ΠΕ Πέλλας. 
Οι δενδροκαλλιεργητές των παραπάνω περιοχών βρίσκονται σε απόγνωση, γιατί πρόκειται για συνεχόμενες ζημιές τα τελευταία δύο χρόνια στην αναμενόμενη παραγωγή και το εισόδημά τους.
      Ούτε και αυτή τη φορά το πολυδάπανο Σύστημα αντιχαλαζικής προστασίας του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) με τα αεροπλάνα προστάτευσε τους παραγωγούς της περιοχής. Ο ΕΛΓΑ από τη μεριά του «καμαρώνει» για το αποθεματικό, που δημιούργησε με το «χαράτσωμα» και των δενδροκαλλιεργητών της περιοχής.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε:
Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις για το σύνολο των ζημιών σε Ημαθία και Πέλλα, με έγκαιρη πρόσληψη του απαραίτητου γεωτεχνικού προσωπικού; 
Να αποζημιωθούν επιτέλους δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν και των οποίων το εισόδημα συνεχώς μειώνεται εξ’ αιτίας των εφαρμοζόμενων αντιαγροτικών πολιτικών της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων καθώς και των επαναλαμβανόμενων ζημιών, που τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί; 
Να λειτουργήσει επιτέλους το πολυδιαφημισμένο αντιχαλαζικό σύστημα προστασίας του ΕΛΓΑ, το οποίο θα προστάτευε τους αγρότες της περιοχής από ισχυρές χαλαζοπτώσεις;

Οι βουλευτές 
Σάκης Βαρδαλής

Γιάννης Δελής  

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΛΜΩΠΙΑΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ


Αριδαία, 9/5/2016

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΛΜΩΠΙΑΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Τον Δήμο Αλμωπίας επισκέφθηκε ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού κ. Ιούλιος Συναδινός, μετά από πρόσκληση του Βουλευτή κ. Γιάννη Σηφάκη και σε συνεργασία με την Δημοτική Αρχή.
Ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος υποδέχτηκε τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού σημειώνοντας ότι είναι πολύ σημαντικό που ένας υψηλόβαθμος παράγοντας της Κυβέρνησης επισκέπτεται τον τόπο μας, ενώ στη συνέχεια έγινε εκτενής συζήτηση για τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν όσον αφορά στην αθλητική δραστηριότητα της περιοχής μας. Επίσης, τόνισε ότι η Αλμωπία προσφέρει τη δυνατότητα πολύμορφης αθλητικής δραστηριότητας, η οποία αν αξιοποιηθεί σωστά θα μπορέσει να στοχεύσει και στον αθλητικό τουρισμό.
Αργότερα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη σε αθλητικούς χώρους, όπως το Δημοτικό Στάδιο Αριδαίας, το Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο, το γήπεδο των Προμάχων, το γήπεδο του Εξαπλατάνου, το κολυμβητήριο της Αριδαίας του οποίου η κατασκευή έχει μείνει εδώ και πολλά χρόνια στη μέση, η «κλειστή αγορά» της Αριδαίας η οποία θα αλλάξει χρήση και θα μετατραπεί σε αίθουσα πολλαπλών χρήσεων που θα δέχεται τις πρωινές ώρες τα σχολεία που βρίσκονται στην περιοχή.
Αμέσως μετά, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με την συμμετοχή αθλητικών, τουριστικών και άλλων παραγόντων της περιοχής όπου τέθηκαν στο τραπέζι της συζήτησης σημαντικά ζητήματα όπως η αδειοδότηση των γηπέδων. Εκεί ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού δήλωσε ότι θα διανεμηθεί σε όλη τη χώρα το ποσό των 10.000.000 ευρώ από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και όπως σημείωσε στόχος είναι οι πόροι να μην κατευθύνοντα μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και στην περιφέρεια. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητο να γίνει μία καταγραφή και ιεράρχηση των αναγκών και να τεθούν κάποιες προτεραιότητες. Τέλος, αναφέρθηκε και στο κολυμβητήριο της Αριδαίας, για το οποίο σημείωσε ότι η σημερινή του εικόνα οφείλεται στο γεγονός ότι με παλαιότερες επιλογές ξοδεύτηκαν αρκετά χρήματα για έργα που δεν εξυπηρετούν τον αθλητισμό και σημείωσε πως κατά τον ίδιο δεν αποτελεί προτεραιότητα η ολοκλήρωση της κατασκευής του, καθώς όπως είπε ακόμα κι αν η τοπική κοινωνία αποφασίσει ότι επιθυμεί κάτι τέτοιο, τα λειτουργικά του έξοδα θα είναι απαγορευτικά για την διαχείριση από την πλευρά του Δήμου.
Κατόπιν συνεργασίας του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού κ. Ιούλιου Συναδινού με τον Βουλευτή κ. Γιάννη Σηφάκη και τον Δήμαρχο Αλμωπίας κ. Δημήτρη Μπίνο, αποφασίστηκε η υποβολή μελετών και η άμεση χρηματοδότηση από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού πέντε επεμβάσεων σε αθλητικούς χώρους σύμφωνα με την ιεράρχηση που συζητήθηκε:
- Δημοτικό Στάδιο Αριδαίας:  Ενίσχυση στεγάστρου, βελτίωση αποδυτηρίων, κατασκευή διαδρόμου αλμάτων
- Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Αριδαίας: Στεγάνωση οροφής και βελτίωση αποδυτηρίων
- Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο χώρο της λεγόμενης κλειστής αγοράς (μετά την αλλαγή χρήσης από «κλειστή αγορά» σε αίθουσα πολλαπλών χρήσεων για τον αθλητισμό και τον πολιτισμό): Κατασκευή δαπέδου ή άλλη επιλέξιμη δαπάνη
- Γήπεδο Προμάχων: Επισκευή περίφραξης
- Γήπεδο Εξαπλατάνου: Κατασκευή μικρής κερκίδας και βελτίωση αποδυτηρίων
Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού ανακοίνωσε κάτι πολύ σημαντικό. Ο Δήμος Αλμωπίας θα συμπεριληφθεί στους πέντε Δήμους όλης της χώρας που θα ενταχθούν πιλοτικά σε πρόγραμμα το οποίο θα αφορά στον αθλητισμό, σε συνδυασμό με την τουριστική και όχι μόνο ανάπτυξη της περιοχής.








"Να μάθεις να φεύγεις" του Λουντέμη: ένας σπουδαίος οδηγός ζωής



Από την ασφάλεια τρύπιων αγκαλιών.

Από χειραψίες που σε στοιχειώνουν.

Από την ανάμνηση μιας κάλπικης ευτυχίας.

Να φεύγεις !

Αθόρυβα, σιωπηλά, χωρίς κραυγές, μακρόσυρτους αποχαιρετισμούς.

Να μην παίρνεις τίποτα μαζί, ούτε ενθύμια, ούτε ζακέτες για το δρόμο.

Να τρέχεις μακριά από δήθεν καταφύγια κι ας έχει έξω και χαλάζι.

Να μάθεις να κοιτάς βαθιά στα μάτια όταν λες αντίο κι όχι κάτω ή το άπειρο.

Να εννοείς τις λέξεις σου, μην τις εξευτελίζεις, σε παρακαλώ.

Να μάθεις να κοιτάς την κλεψύδρα, να βλέπεις πως ο χρόνος σου τελείωσε.

Όχι αγκαλιές, γράμματα, αφιερώσεις, κάποτε θα ξανασυναντηθούμε αγάπη μου (όλα τα βράδια και τα τραγούδια δεν θα είναι ποτέ δικά σας).

Αποδέξου το.

Να αποχωρίζεσαι τραγούδια που αγάπησες, μέρη που περπάτησες.

Δεν έχεις τόση περιορισμένη φαντασία όσο νομίζεις.

Μπορείς να φτιάξεις ιστορίες ολοκαίνουριες, με ουρανό κι αλάτι.

Να θυμίζουν λίγο φθινόπωρο, πολύ καλοκαίρι κι εκείνη την απέραντη Άνοιξη.

Να φεύγεις από εκεί που δε σου δίνουν αυτά που χρειάζεσαι.

Από το δυσανάλογο, το μέτριο και το λίγο.

Να απαιτείς αυτό που δίνεις να το παίρνεις πίσω -δεν τους το χρωστάς.

Να μάθεις να σέβεσαι την αγάπη σου, το χρόνο σου και την καρδιά σου.

Μην πιστεύεις αυτά που λένε -η αγάπη δεν είναι ανεξάντλητη, τελειώνει.

Η καρδιά χαλάει, θα τη χτυπάς μια μέρα και δεν θα δουλεύει.

Να καταλάβεις πως οι δεύτερες ευκαιρίες είναι για τους δειλούς

-οι τρίτες για τους γελοίους.

Μην τρέμεις την αντιστοιχία λέξεων-εννοιών, να ονομάζεις σχέση τη σχέση, την κοροϊδία κοροϊδία.

Να μαλώνεις τον εαυτό σου καμιά φορά που κάθεται και κλαψουρίζει

-σαν μωρό κι εσύ κάθεσαι και του δίνεις γλειφιτζούρι μη και σου στεναχωρηθεί το βυζανιάρικο.

Να μάθεις να ψάχνεις για αγάπες που θυμίζουν Καζαμπλάνκα

- όχι συμβάσεις ορισμένου χρόνου

Και να μάθεις να φεύγεις από εκεί που ποτέ πραγματικά δεν υπήρξες.

Να φεύγεις κι ας μοιάζει να σου ξεριζώνουν το παιδί από τη μήτρα.

Να φεύγεις από όσα νόμισες γι’ αληθινά, μήπως φτάσεις κάποτε σ’ αυτά.
 
 
Μενέλαος Λουντέμης




ΟΝΕΙΡΟ...



Ο Γιώργος ανασηκώνει το κεφάλι του, πετώντας τα μεταξένια σκεπάσματα στο πλάι και με νωθρές κινήσεις, ανακάθεται στο υπέρδιπλο κρεβάτι. Χασμουριέται και σηκώνει ψηλά τα χέρια του τεντώνοντας το κορμί του να σκάσουν οι αρθρώσεις.
Κλείνει νωχελικά το αιρ κοντίσιον που λειτουργούσε όλη νύχτα και βγάζει προσεκτικά τη "σπασμένη" κάρτα της nova από τον αποκωδικοποιητή, σβήνοντας την τεράστια τηλεόραση plasma.
Στη κουζίνα επικρατεί πεδίο μάχης, με τη σύζυγο να παλεύει με τα δυο μικρά θηρία, προσπαθώντας να τα τιθασεύσει και να τα πείσει να φάνε το πλούσιο πρωινό με τα δημητριακά και τους χυμούς.
Δυο τρεις γουλιές του αρωματικού Γαλλικού καφέ και μια γερή ρουφηξιά από το Marlboro, και με αγχώδεις κινήσεις, ετοιμάζει τους σάκους των παιδιών για το σχολείο.
Η μεγάλη σιδερένια αυλόπορτα κλείνει τρίζοντας πίσω από το ογκώδες οικογενειακό στέισον-βάγκον, ενώ ο μεγαλόσωμος Ντικ, ξεπροβοδίζει την οικογένεια, που αναχωρεί, κουνώντας χαρούμενα την ουρά του σέρνοντας την αλυσίδα, που τον τυλίγει.

Κατηφορίζοντας τον καλντεριμένιο δρόμο προς το κέντρο του χωριού, χαιρετούν τους φίλους και γνωστούς, που όλοι σαν καλοκουρδισμένα στρατιωτάκια, κινούνται με βιαστικά βήματα για τις δουλειές τους.
Στη μεγάλη στάση με τα πλεξιγκλάς συνωστίζονται πολλές γυναίκες, φορώντας άσπρες στολές, κρατώντας παραμάσχαλα σάκους και τσάντες. Περιμένουν το λεωφορείο, που θα τις μεταφέρει στα εργοστάσια κονσερβοποιίας, μεσούντος του καλοκαιριού, μιας και η παραγωγή φέτος είναι πλούσια.
Στο βάθος διακρίνονται τρία λεωφορεία να ανεβαίνουν αγκομαχώντας προς τη στάση. Μπορείς να διαβάσεις τα logo  των εταιρειών: ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ,KRONOS, XENIA, EKOP.
Λίγα μέτρα παρακάτω μια μεγάλη ομάδα αντρών, ντυμένοι με ρούχα και φόρμες εργασίας, καπνίζουν αρειμανίως τσιγάρα, και έχοντας κάνει δυο τρία πηγαδάκια, συζητούν μεγαλόφωνα για τη χθεσινοβραδυνή τηλεοπτική κόντρα ΠΑΣΟΚ-ΝΔ.
Κάποιοι άλλοι έχουν βάλει στο κέντρο τον μπάρμπα Πέτρο και κάνουν καζούρα με τις γαργαλιστικές σεξουαλικές του εξιστορήσεις.
Περιμένουν όλοι τους τα οχήματα του δασαρχείου, που θα τους μεταφέρει στα βουνά της περιοχής, όπου εργάζονται στα "τεχνικά έργα". Μπορείς να μετρήσεις περισσότερους από πενήντα εργάτες.
Κατηφορίζοντας προς την "κάτω στάση", συναντούν άλλο ένα μεγάλο μπουλούκι από γυναίκες, ο Γιώργος τις υπολόγισε 70-80, που περιμένουν κι αυτές το λεωφορείο για το εργοστάσιο του Θωμαίδη, μια τεράστια βιομηχανία επεξεργασίας ρούχων της περιοχής, που "ταΐζει" πολλές οικογένειες της επαρχίας.
Στο δρόμο προς την πόλη, λίγο έξω από το χωριό, μια πολύβουη αλυσίδα από κάθε λογής μηχανάκια και παπάκια, που τα οδηγούν νεαρά παιδιά, αναστατώνουν τον τόπο με τις σούζες και τις ξεχαρβαλωμένες εξατμίσεις. Κατευθύνονται όλοι προς τις δεκάδες βιοτεχνίες επεξεργασίας ξύλου, που είναι διάσπαρτες στην περιοχή και λόγω φόρτου εργασίας προσφέρουν δουλειά-χαρτζιλίκι σε όποιον επιθυμεί. Το καλοκαίρι είναι στα φόρτε του και οι παραγγελίες υπέρογκες για τελάρα, παλέτες και τακίμια.
Αφήνοντας πίσω την κατοικημένη περιοχή και διασχίζοντας τον κάμπο, ο Γιώργος μπορεί να διακρίνει πίσω από τα φιμέ τζάμια του αυτοκινήτου, πάμπολλες σκυμμένες φιγούρες διάσπαρτες στα καπνοχώραφα της περιοχής. Άνδρες γυναίκες, ακόμη και μικρά παιδάκια φορώντας ελαφριά πουκάμισα, με μαυρισμένα χέρια συλλέγουν το πολύτιμα καπνόφυλλα, τινάζοντας κάθε τόσο τις ρίζες των φυτών, για να φύγει η πρωινή υγρασία από πάνω τους. Κάποιος ξερακιανός άντρας, φορώντας ψηλές μαύρες γαλότσες, κρατώντας μια μεγάλη τσάπα στον αριστερό του ώμο, κατευθύνεται προς την κεντρική πομόνα, για να πάρει το νερό να ποτίσει τα καλαμπόκια του.
Ρίχνοντας μια κλεφτή ματιά προς τα πίσω, στις ράχες του ψηλού βουνού, στα "Γράμματα" και στη "Μπάϊνα", παρατηρεί κοπάδια από αιγοπρόβατα και γελάδες, που συμπληρώνουν ένα πολύχρωμο μωσαϊκό, σαν σκακιέρα στο καταπράσινο τοπίο.
Τεράστια τετραξονικά φορτηγά γράφοντας στις καμπίνες τους ΝΑΟΥΣΑ, ΤΡΙΚΑΛΑ, ΑΡΙΔΑΙΑ, κατευθύνονται προς το χωριό, με απώτερο προορισμό τα "Τσαίρια", όπου τους περιμένουν τα φρεσκοκομμένα ξύλα οξιάς, για να τα μεταφέρουν στις μεγάλες βιομηχανίες.

"Μια τεράστια μυρμηγκοφωλιά, μια ολόκληρη καλολαδωμένη μηχανή, με ευτυχισμένα γρανάζια" σκέφτεται ο Γιώργος, βλέποντας όλο αυτό το ανθρώπινο μελίσσι, να δουλεύει ανέμελα με χαμογελαστά πρόσωπα, με όνειρα, με σχέδια για το μέλλον, με στόχους και οράματα.
Κλείνοντας τη βαριά πόρτα του αυτοκινήτου του, συνοδεύει τα παιδάκια του μέχρι την είσοδο του σχολείου και κατευθύνεται προς το γραφείο του, όπου τον περιμένει μια στοίβα έγγραφα προς διεκπεραίωση.
Τέσσερις το απόγευμα και με την κούραση ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του, μπαίνει στο σαλόνι του σπιτιού του, σκουπίζοντας τον ιδρώτα από το μέτωπο και θρονιάζεται στον αναπαυτικό καναπέ του, ανακουφισμένος και με την ικανοποίηση να πλημμυρίζει το μειδίαμα του.
"Άλλη μια μέρα πέρασε, δόξα τω Θεώ" σκέφτεται  και ακουμπάει το κεφάλι του στο χοντρό μπράτσο του καναπέ.
Δέκα το βράδυ και μετά από δυο ξένοιαστε ώρες χαράς , παιχνιδιών και τρελού κυνηγητού στη μεγάλη καταπράσινη αυλή με τα δυο "θηριοτροφεία" του, ο Γιώργος, γεμάτος από συναισθήματα ευφορίας και αγαλλίασης, δίνει δυο γλυκά φιλιά στα αγγελούδια του, καληνυχτίζοντάς τα
Γλυκοφιλάει και τη σύντροφό του και κλείνει ευτυχισμένος τα μάτια του, ψιθυρίζοντας μια προσευχή.

"Ντριιιιιιινγκ"....ο στρυφνός ήχος από το ξυπνητήρι, πιστό στο ραντεβού του χτυπάει εκνευριστικά, δείχνοντας 6.30 το πρωί.
Ο Γιώργος ανοίγει σαστισμένος τα μάτια του διάπλατα, νιώθοντας πως το στομάχι του έχει δεθεί κόμπος.
Καταϊδρωμένος σκουπίζει με τον αγκώνα του το πρόσωπο και τρίβει τα μάτια του να συνειδητοποιήσει τον τόπο και τον χρόνο.
"Να πάρει ο διάολος" μονολογεί. "Όνειρο έβλεπα, αναδρομή, είκοσι χρόνια πίσω".
Σηκώνεται και ανοίγει διάπλατα τα παντζούρια για να μπει καθαρός αέρας, περισσότερο για να συνέλθει από το σοκαριστικά ευχάριστο όνειρο, που είδε.
Ρίχνει μια ματιά έξω στο σκυλόσπιτο του Ντικ, που πια δεν υπάρχει.
Βγαίνοντας στη κουζίνα τον περιμένει ο ελληνικός καφές, που του ετοίμασε η εικοσάχρονη πλέον κόρη του.
Η μητέρα λείπει από τα χαράματα, πήγε να πιάσει σειρά να χτυπήσει την κάρτα ανεργίας.
Στο τραπέζι ένα μάτσο από λογαριασμούς, τακτοποιημένοι με χρονολογική σειρά, και παραδίπλα μερικά χαρτονομίσματα.
Μ ε γρήγορες κινήσεις ο Γιώργος, παίρνει δυο λογαριασμούς και διπλομετρώντας τα χαρτονομίσματα σηκώνεται για να φύγει.
Το παλιό πλέον αυτοκίνητό του, μετά από πέντε λεπτά άρνησης να πάρει μπροστά, ξεκινάει και ο 45ρης Γιώργος αναχωρεί.
Στη διαδρομή προς την τράπεζα, επηρεασμένος από το χθεσινό όνειρο, ρίχνει επίμονες ματιές, να δει τους εργάτες, τις γαζώτριες, τους "κορδελάδες", τα τεράστια Τρικαλινά φορτηγά. 
Τίποτα!
Όλη εκείνη η κοσμοχαλασιά που επικρατούσε, έχει εξαφανιστεί. Τα εργοστάσια έκλεισαν το ένα μετά το άλλο.
Οι αγρότες χορτάτοι από τις επιδοτήσεις, παράτησαν τα καπνοχώραφά τους.
Τα λεωφορεία από τις κονσερβοποιίες σταμάτησαν να έρχονται.
Τα πηγαδάκια με τους δασεργάτες "στέρεψαν", όπως στέρεψε και η τοπική οικονομία.
Μόνο ο μπάρμπα Πέτρος παραμένει ο ίδιος, υπερήλικας πια, να κάθεται με δυο τρεις γερόντους στις ψάθινες καρέκλες του καφενείου, κάτω από το πλατάνι και να τους "παραμυθιάζει" με τα ερωτικά του κατορθώματα.
Ασυναίσθητα ρίχνει μια ματιά στις ψηλές πλαγιές του βουνού και μόλις μετά βίας ξεχωρίζει καμιά δεκαριά άσπρες βούλες από ένα μικρό κοπάδι προβάτων.
Συνειδητοποιώντας την ωμή τραγική πραγματικότητα, και την εξουθενωτική κρίση, που πλάκωσε στον τόπο σαν "κατάρα", κάνει το σταυρό του και μονολογεί:
"Πώς τα καταφέραμε έτσι Θεέ μου;"
... και συνεχίζει το δρόμο του προς την τράπεζα να πληρώσει τους ανεξόφλητους και διαμαρτυρημένους λογαριασμούς του, χαμένος στις σκέψεις του και τα χιλιάδες αναπάντητα ερωτηματικά.



Αφιερωμένο σε όλους μας, πολίτες, πολιτικούς με την συμβουλή να βουτήξουμε στα βάθη του νου μας και να συλλογιστούμε.


ΠΥΡΟΒΟΛΗΣΤΕ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ!!!

pict_20051017PHT01521
Ποιόν να δικάσεις;

Όσους παίζουν στον τζόγο

τα όνειρά σου;

Eσένα που τους αφήνεις

σιωπώντας,

(είναι και η σιωπή ήττα καμιά φορά)

ή τα ίδια τα όνειρα;

Nαι, στην εποχή των παραλογισμών,

δεν θα΄ταν απίθανο

κάποιοι να καταδικάσουνν και τα όνειρα.

Ναι, ναι, τα όνειρα φταίνε για όλα!

Πυροβολήστε τα όνειρα.


Ασημίνα Ξηρογιάννη, Πυροβολήστε τα όνειρα
*Από τη συλλογή ”Εποχή μου είναι η ποίηση”, εκδ. Γαβριηλίδης 2013.



ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΔΡΑΣΗΣ 2.3Β ΕΤΟΥΣ 2015



Μετάθεση προθεσμίας έναρξης ηλεκτρονικής υποβολής Δηλώσεων Εφαρμογής  2015 δικαιούχων της Δράσης 2.3Β «Σύστημα Ολοκληρωμένης  Διαχείρισης στην Παραγωγή Σακχαρότευτλων» του Μέτρου 2.1.4 «Γεωργοπεριβαλλοντικές Ενισχύσεις» του ΠΑΑ 2007-2013 

Από το Τμήμα Φυτικής & Ζωικής Παραγωγής Γιαννιτσών της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής ΠΕ Πέλλας  ανακοινώνεται ότι βάσει απόφασης του Προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ μετατίθεται, εκ νέου, η ημερομηνία έναρξης της ηλεκτρονικής υποβολής της Δήλωσης Εφαρμογής (Δ.Ε.) έτους 2015 για το σύνολο των γεωργοπεριβαλλοντικών Δράσεων του Μέτρου 214 του ΠΑΑ 2007-2013, συμπεριλαμβανομένης της Δράσης 2.3 (Β).
Βάσει της απόφασης, η ημερομηνία έναρξης της ηλεκτρονικής υποβολής της Δ.Ε. 2015, μετατίθεται από τις 6/5/2016 στη νέα ημερομηνία 6/6/2016 και για 20 εργάσιμες ημέρες.  Οι προθεσμίες ηλεκτρονικής υποβολής για τους δικαιούχους των 2 Προσκλήσεων της Δράσης 2.3 (Β), διαμορφώνονται  πλέον ως ακολούθως:
Δήλωση Εφαρμογής (Δ.Ε.) 2015: 6/6/2016 έως 4/7/2016 (6/6/2016 + 20 εργάσιμες)
ΕΣΠΔ 2016(υποβολή και αναθεώρηση): 6/6/2016 έως 4/7/2016 
Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Φυτικής & Ζωϊκής Παραγωγής Γιαννιτσών της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (Πλατεία Πίκπα, 58100 Γιαννιτσά, τηλ.2381352304).

"Μονόλογος Φεγγαριού"- Ματωμένος Γάμος του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα



Είμ` ένας κύκνος στρογγυλός μες το ποτάμι,
 είμ` ένα μάτι στα ψηλά καμπαναριά,
και μες στις φυλλωσιές φαντάζω ψεύτικο φως της χαραυγής.
Κανείς δε μου γλυτώνει εμένα!
Ποιος κρύβεται; Ποιανού το κλάμα γροικιέται μες στο χέρσο κάμπο;

Ένα μαχαίρι έχω κρεμάσει μες στον ανταριασμένο αγέρα,
που λαχταράει, μολύβι τώρα, πόνος να γίνει μες στο αίμα.
Αφήστε με να μπω! Παγώνω στους τοίχους και στα παραθύρια.
Μια στέγη ανοίχτε, μια καρδιά, να μπω να ζεσταθώ λιγάκι!

Αχ, πως κρυώνω! Οι στάχτες μου – μέταλλα κοιμισμένα –
ψάχνουν σε κάμπους και βουνά της φλόγας την κορφή να βρούνε.
Όμως το χιόνι με κουβαλάει στις χαλαζένιες πλάτες του,
και με βυθίζει όλο παγωνιά στα χαλκοπράσινα βαλτονέρια.

Μα τούτη τη νύχτα θα βαφτούν τα μάγουλα μου κόκκινο αίμα,
και τ` άγρια βούρλα θα ζαρώσουν κάτου απ` τα πέλματα του αγέρα.
Ίσκιο δε θα `βρουν και φυλλωσιά για να γλιτώσουν από μένα!
Θέλω μονάχα μια καρδιά! Ζεστή!

Το αίμα της να βάψει τα κρύα βουνά τα στήθια μου.
Αφήστε με να μπω, αχ, αφήστε!

(Στα κλαδιά.)
Ίσκιους δε θέλω. Οι αχτίδες μου πρέπει να μπουν, και μέσα
στα κατασκότεινα κλαριά το φως μου πρέπει να κυλήσει,
για να βαφτούν τη νύχτα τούτη τα μάγουλα μου αίμα γλυκό,
και τα άγρια βούρλα να ζαρώσουν κάτου απ` τα πέλματα του αγέρα.
Ποιος κρύβεται; Να `βγει έξω είπα!

Κανείς δε μου γλυτώνει εμένα!
Θε να τα` αστράψω τα` άλογο με διαμαντένιο πυρετό.
...
Ο αγέρας γίνεται κοφτερός σα δίκοπο μαχαίρι.



Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα
Ματωμένος Γάμος- Απόσπασμα
Μετάφραση Νίκος Γκάτσος

Γιώργος Σεφέρης «Hampstead»



Γιώργος Σεφέρης «Hampstead»

...
Τώρα γυρεύω λίγη ησυχία
θα μου ‘φτανε μια καλύβα σ’ ένα λόφο
ή σε μια ακρογιαλιά
θα μου ‘φτανε μπροστά στο παράθυρό μου
ένα σεντόνι βουτηγμένο στο λουλάκι
απλωμένο σαν τη θάλασσα
θα μου ‘φτανε στη γλάστρα μου
έστω κι ένα ψεύτικο γαρούφαλο
ένα κόκκινο χαρτί σ’ ένα τέλι
έτσι που να μπορεί ο αγέρας
ο αγέρας να το κυβερνά χωρίς προσπάθεια
όσο θέλει.
Θα ‘πεφτε το βράδυ
τα κοπάδια θ’ αντιλαλούσαν κατεβαίνοντας στο μαντρί τους
σα μια πολύ απλή κι ευτυχισμένη σκέψη
και θα ‘πεφτα να κοιμηθώ
γιατί δε θα ‘χα
ούτε ένα κερί ν’ ανάψω,
φως,
να διαβάσω.



Οδυσσέας Ελύτης «Καλημέρα Θλίψη» [Μαρία Νεφέλη]



Η Μαρία Νεφέλη λέει:

                        ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΘΛΙΨΗ

Γεια σου θλίψη
Καλημέρα θλίψη
έντομο που φωλιάζεις μέσα μου
κι ολονυχτίς καραδοκείς πότε θ’ ανοίξω μάτι...

Στην αρχή σ’ έχω λησμονήσει·
κοιτάζω τις γραμμές του ταβανιού -
άξαφνα πατείς και μπαίνεις
στη συνείδηση.

Έρχεσαι να πικράνεις τον πρωινό καφέ
ν’ αποσπάσεις κάτι απ’ την ελάχιστη χαρά
του χεριού μου στο πόμολο του παραθύρου
φέρνεις ανωμαλίες στο νερό του μπάνιου
προκαλείς το πρώτο δυσάρεστο τηλεφώνημα
είσαι τέρας
μικροσκοπικός Μινώταυρος που ζητάει τροφή
και συντηρείται με το ελάχιστο...

Τρως τρως Μινώταυρε·
είναι σάρκες αυτές δεν είναι αέρας
έτσι που πας δε θ’ απομείνει τίποτε.

Γεια σου θλίψη
Καλημέρα θλίψη
έχεις εγκατασταθεί μονίμως μέσα μας
είσαι χειρότερη από τους ιούς και τους βακίλους
οι φιλόσοφοι σ’ εξετάζουν στο φασματοσκόπιο
έχεις δώσει λαβή σε μιαν εξαίρετη λογοτεχνία


ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...