Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Δεσμεύσεις του Υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου προς τους αγρότες κατά την συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του Γιάννη Σηφάκη



Επίκαιρη ερώτηση σε ΥΠΑΑΤ για την ακαρπία σε Πέλλα και Ημαθία

Κε Υπουργέ, 
Η ερώτηση μου αφορά στις σοβαρές ζημίες λόγω καιρικών φαινομένων στις αγροτικές δενδρώδεις καλλιέργειες των Νομών Πέλλας, Ημαθίας (καθώς και περιοχή Βελβεντού Κοζάνης). Συγκεκριμένα πέραν του παγετού και των χαλαζοπτώσεων που είναι ζημιές (που θα αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ με βάση τον κανονισμό του) έχει παρατηρηθεί μειωμένη παραγωγή σε όλες σχεδόν τις δενδρώδεις καλλιέργειες  με συμπτώματα περιορισμένη καρπόδεση, αγονιμοποίητα άνθη καθώς και ατροφικούς καρπούς που πέφτουν. 
Με δεδομένο ότι η ζημιά είναι πολύ μεγάλη ( με βάση τις αρχικές εκτιμήσεις τόσο των εποπτών του ΕΛΓΑ όσο και των Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης των συγκεκριμένων Νομών) και ακόμη ότι η οικονομία των Νομών αυτών βασίζεται κατά συντριπτικό βαθμό στην οικονομία του πρωτογενούς τομέα και η ζημιά αυτή έρχεται να προστεθεί σε σοβαρές ζημιές των αγροτικών καλλιεργειών στους Νομούς αυτούς και τα δύο προηγούμενα χρόνια 
και  λαμβάνοντας ακόμη υπ’ όψιν:
αφενός την τροποποίηση του άρθρου 5 του Νόμου 3877/2010 που έγινε με το άρθρο 71 του Ν.4235/14 που επιτρέπει την αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ μεγάλης ζημιάς πάνω από ορισμένο  ποσοστό ανά Νομό σε περίπτωση μειωμένης παραγωγής στις δενδρώδεις καλλιέργειες μετά από πόρισμα επιστημονικής επιτροπής που συγκροτείται από τον Υπουργό για την τεκμηρίωση των παραπάνω     
και αφετέρου άλλες ίσως δυνατότητες αποζημίωσης που υπάρχουν μέσω του προγράμματος de minimis, του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2016-2020 ή των ΠΣΕΑ κατόπιν, φυσικά, έγκρισης από την ΕΕ για να αποφευχθούν τα αλόγιστα πακέτα τύπου «Χατζηγάκη» που σε τελευταία ανάλυση πέφτουν στις πλάτες των παραγωγών αντί να τους ανακουφίσουν
ερωτάσθε , σε τι ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για την ανακούφιση του αγρότη των προαναφερόμενων Νομών, με ποιά μέσα και με ποιο χρονοδιάγραμμα; 
Ακόμη αβίαστα προκύπτει η ανάγκη έναρξης της διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς για την τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Σε συζήτηση με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Φάνη Κουρεμπέ μου διατυπώθηκε η πρόθεση του οργανισμού να δεχθεί προτάσεις των αγροτικών συλλόγων και των συνεταιρισμών των Νομών που έχουν δεντρώδεις καλλιέργειες για την εκπόνηση αναλογιστικών μελετών με στόχο την πρόσθετη κάλυψη των αγροτών και από άλλες ζημιές που δεν καλύπτονται από τον ισχύοντα κανονισμό του. 

Ερωτάσθε αν προτίθεσθε να παροτρύνετε τον ΕΛΓΑ να προχωρήσει άμεσα στις αναγκαίες ενέργειες για να μην είμαστε κάθε έτος στην δύσκολη θέση να συζητάμε τα ίδια θέματα σχεδόν με τον ίδιο τρόπο

Σας ευχαριστώ   

Ανακοίνωση από το ΚΕΑ του Α.Φ.Ο.Σ. Αλμωπίας «Η ΕΝΩΣΗ»



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

     Το ΚΕΑ του Α.Φ.Ο.Σ. Αλμωπίας «Η ΕΝΩΣΗ» ως Πιστοποιημένος Φορέας Β’ ενημερώνει τους αγρότες – κτηνοτρόφους της Αλμωπίας που υποβάλλουν δήλωση ΟΣΔΕ  πως τα γραφεία του συνεταιρισμού μας θα λειτουργούν ως εξής:
Στο 1ο χιλιόμετρο Αριδαίας – Τσάκων από Δευτέρα έως και Σάββατο και ώρες 8:00 – 16:00 (8 το πρωί με 4 το απόγευμα)
Στο κέντρο της Αριδαίας Αθανασίου Διάκου και Πολυτεχνείου γωνία (απέναντι από το κατάστημα της Vodafone) από Δευτέρα έως και Σάββατο και ώρες 8:00 – 22:00 (8 το πρωί με 10 το βράδυ).Για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας, τις απογευματινές ώρες κλείνουμε και ραντεβού.
Σας ενημερώνουμε επίσης πως τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν οι μεταβιβάσεις δικαιωμάτων  με καταλυτική ημερομηνία 31-05-2016.

Την δήλωσή σας ΟΣΔΕ μπορείτε να την καταθέσετε στον Α.Φ.Ο.Σ Αλμωπίας χωρίς πληρωμή. Το ποσό θα κρατηθεί από την επιδότησή σας, χωρίς καμιά επιπλέον χρέωση
 
 Πληροφορίες στα τηλ. 23840.21380/23454.

"Η αυλή των θαυμάτων" από την θεατρική ομάδα του Γυμνασίου Προμάχων


Η Θεατρική ομάδα του  Γυμνασίου Προμάχων σε συνεργασία με τις καθηγήτριες Μαζγαλτζίδου Ελένη, Αδάμου Δέσποινα και τον διευθυντή Πασόη Ευστάθιο,
 σας προσκαλεί στην θεατρική παράσταση "Η αυλή των θαυμάτων" του Ιακώβου Καμπανέλλη σε διασκευή.

 Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 12 Μαΐου στις 8 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού σχολείου Προμάχων.

Είσοδος ελεύθερη.


                          

 Ο Διευθυντής του Γυμνασίου Προμάχων και ο Σύλλογος διδασκόντων σας προσκαλούν την Πέμπτη 12 Μαΐου 2016  στις 20:ΟΟ στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού  Σχολείου Προμάχων  να παρακολουθήσετε τη θεατρική παράσταση της θεατρικής ομάδας του Γυμνασίου μας
                  

Διασκευή του έργου του Ιάκωβου  Καμπανέλλη

Η θεατρική παράσταση εντάσσεται στα πλαίσια υλοποίησης προγράμματος Αγωγής Σταδιοδρομίας και   απέσπασε ΕΠΑΙΝΟ ΔΙΑΣΚΕΥΗΣ στο μαθητικό θεατρικό διαγωνισμό  «4η θεατρική   Άνοιξη εφήβων Γυμνασίων &Λυκείων Ημαθίας, Πιερίας και Πέλλας  »
 Υπεύθυνοι  καθηγητές: Μαζγαλτζίδου Ελένη, φιλόλογος 
                                            Αδάμου Δέσποινα ,    φιλόλογος

                                            Πασόης Ευστάθιος,    Διευθυντής

EΠΑΙΝΟΣ ΔΙΑΣΚΕΥΗΣ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΕΡΓOY ΤΗΣ «4ης ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ ΕΦΗΒΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΩΝ ΗΜΑΘΙΑΣ ΠΕΛΛΑΣ ΚΑΙ ΠΙΕΡΙΑΣ»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Δ.Ε.Υ.Α. Αλμωπίας. ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΗΣ Τ.Κ. ΝΟΤΙΑΣ



ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ
ΑΛΜΩΠΙΑΣ

              Αριδαία 12.05.2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ
Τ.Κ. ΝΟΤΙΑΣ


          Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Αλμωπίας ενημερώνει τους καταναλωτές της  Τ.Κ. ΝΟΤΙΑΣ ότι από σήμερα 12.05.2016 θα επαναχρησιμοποιηθεί προσωρινά το νερό των πηγών του οικισμού.
          Σας υπενθυμίζουμε ότι, κατά τις τελευταίες αναλύσεις του νερού των πηγών της Τ.Κ. Νότιας αν και ανιχνεύθηκε παροδική αύξηση της περιεκτικότητας του σε αρσενικό (με όριο τα 10 μgr/l μετρήθηκε περιεκτικότητα 16 μgr/l), η χρήση του επιβάλλεται λόγω λειψυδρίας μέχρι την εξεύρεση μόνιμης λύσης στο πρόβλημα.

           Για το λόγο αυτό παρακαλούμε τους παραπάνω καταναλωτές να μη χρησιμοποιούν το νερό του δικτύου της Τ.Κ. Νότιας ως πόσιμο μέχρι τον επανέλεγχο της ποιότητας του και την ανάρτηση νεότερης ανακοίνωσης από τη Δ.Ε.Υ.Α. Αλμωπίας. 

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΣΚΥΔΡΑΣ



Πρόσκληση-Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Ημερίδας (5 Ιουνίου 2016) στη Σκύδρα.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου), ο Δήμος Σκύδρας σε συνεργασία με τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό – Δήμητρα (Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Έρευνας) διοργανώνουν Περιβαλλοντική Ημερίδα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου, Κυριακή 5 Ιουνίου 2016, το πρωϊ (ώρα 8:00πμ), με θέμα: «Το αγροδασικό (ημιφυσικό) περιβάλλον του Δήμου Σκύδρας».

Στόχος της Ημερίδας είναι, μέσω των εισηγήσεων από ειδικούς και τη συμμετοχή φορέων και πολιτών, η περιγραφή του περιβαλλοντικού κεφαλαίου του Δήμου Σκύδρας, καθώς επίσης και η κατάθεση προτάσεων.

Επίσης στο πλαίσιο της παραπάνω Ημερίδας προγραμματίζεται παράλληλη εκδήλωση, Σάββατο (4 Ιουνίου) πρωϊ, με ενημέρωση-ευαισθητοποίηση πολιτών στην πλατεία Ελευθερίας, περιβαλλοντική δράση στα Σεβαστειανά και το απόγευμα περιήγηση  κατά μήκος του Εδεσσαίου ποταμού. 

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή σε κάθε ενδιαφερόμενο.                                                                                                                                                                                        
                                                                                                       
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΚΥΔΡΑΣ

Τέννεσι Ουίλιαμς, Γυάλινος κόσμος (Απόσπασμα)



".....Νομίζω ότι ξέρω το πρόβλημα σου: σύμπλεγμα κατωτερότητας!
 Τι είναι αυτό; Όταν δεν εκτιμάς όσο πρέπει τον εαυτό σου. Το ξέρω γιατί το είχα κι εγώ. Αν και η περίπτωση μου δεν ήτανε τόσο προχωρημένη όσο η δικιά σου. Το είχα κι εγώ, ώσπου άρχισα μαθήματα για εκφωνητής, βελτίωσα τη φωνή μου, και κατάλαβα ότι έχω κλίση στις Επιστήμες. Ως τότε νόμιζα ότι δεν μπορώ να διακριθώ σε κάτι, πως ήμουν ανίκανος για ο,τιδήποτε!
 Βέβαια, δεν έχω μελετήσει και πολύ το ζήτημα, αλλά ένας φίλος μου λέει ότι ξέρω να κάνω ψυχανάλυση καλύτερα κι από επαγγελματία γιατρό. Δεν δέχομαι ότι αυτό είν' εντελώς αλήθεια, όμως πιστεύω ότι μπορώ να ψυχολογήσω έναν άνθρωπο.
 (Βγάζει την τσίχλα του) Συγνώμη, αλλά την πετάω μόλις φύγει η γεύση της. Θα την τυλίξω σ' αυτό το χαρτάκι. Ξέρω τι άσχημο είναι άμα κολλάει στο παπούτσι. Ναι, αυτό είναι, νομίζω, το κυριότερο πρόβλημα σου: η έλλειψη αυτοπεποίθησης! Κι αυτό που λέω το βασίζω σε όσα μου έχεις πει μέχρι τώρα και στις δικές μου παρατηρήσεις.
 Για παράδειγμα, εκείνος ο κρότος που εσένα σου φαινότανε τόσο απαίσιος στο σχολείο. Η ίδια είπες ότι φοβόσουνα ως και να μπεις στην τάξη. Και τι έκανες: Παράτησες το σχολείο, παράτησες τη μόρφωση σου εξαιτίας ενός θορύβου που ήταν, κατά τη γνώμη μου, ανύπαρκτος!
 Έχεις ένα ελάχιστο φυσικό ελάττωμα — κάτι που δεν φαίνεται καν, και η φαντασία σου το έχει κάνει χιλιάδες φορές μεγαλύτερο! Άκου τη συμβουλή μου, ξέρω τι σου λέω: σκέψου ότι σε κάτι υπερέχεις!..."

Τέννεσι Ουίλιαμς, Γυάλινος κόσμος

"Οι φτωχοί" - Απόσπασμα (Φιοντόρ Μιχαήλοβιτς Ντοστογιέφσκι)



«Να βρεις τον άνθρωπο μέσα στον άνθρωπο»


«Ο άνθρωπος είναι ένα μυστήριο.

Χρειάζεται να το διαπεράσεις στο φως,

κι αν αναλώσεις όλη σου την ζωή σ’ αυτό,

μην πεις πως έχασες τον καιρό σου»


«Δεν υπάρχει αντικείμενο τόσο παλιό

που να μην μπορεί να ειπωθεί τίποτα καινούριο σχετικά με αυτό»

Φιοντόρ Μιχαήλοβιτς Ντοστογιέφσκι


Ο Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι (Fyodor Dostoevsky 1821-1881) έγραψε τους Φτωχούς το 1846 και αποτέλεσε το πρώτο δημοσιευμένο μυθιστόρημα του, το οποίο και του απέφερε άμεση αναγνώριση από κοινό και κριτικούς.
 Αφορά μία ιστορία ανεκπλήρωτης αγάπης ενός κυβερνητικού υπαλλήλου – αντιγραφέα κειμένων - του Μακάρ Ντεβούσκιν για μία νεαρή ράφτρα, την Βαρβάρα Ντομπροσιόλοβα, και τον καθημερινό αγώνα που καταβάλουν αντιμέτωποι με την φτώχια και τον εξευτελισμό.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ ΤΗΣ Ο.Γ.Ε. ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ-ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΤΩΝ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ

   


  ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ της ΟΜΑΔΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ της Ο.Γ.Ε. 
στους ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ-ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ των ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ


      Στο κάλεσμα της Ομάδας Γυναικών Γιαννιτσών (μέλος της ΟΓΕ) για έκφραση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και μετανάστες, που έχουν εγκατασταθεί στον χώρο των Παλιών Σφαγείων, λίγο έξω από τα Γιαννιτσά, υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση.
        Εργαζόμενες γυναίκες, γυναίκες συνταξιούχοι, μητέρες, γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων, μαζί με τους άντρες τους και τα παιδιά τους, ανταποκρίθηκαν έμπρακτα.
        Πραγματοποιήθηκε και με προσωπική συμβολή των ίδιων των γυναικών η πρώτη παράδοση των ειδών ρουχισμού που συγκεντρώθηκαν. 
          Τις επόμενες μέρες η Ομάδα Γυναικών Γιαννιτσών της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας ( Ο.Γ.Ε. ) θα επισκεφθεί τον χώρο φιλοξενίας των προσφύγων, για να διαθέσει τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. 


ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...