Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Οι φυλές των παραδοσιακών χορευτών



Όπως  σε όλα τα πράγματα που κάνουμε, έτσι και στο χορό, ο λόγος για τον οποίον τα κάνουμε και ο τρόπος με τον οποίον τα κάνουμε παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο και «χρωματίζει» την παρουσία και τη συμπεριφορά μας. Ειδικά ο χορός, που είναι κάτι που βγαίνει από τη ψυχή όταν γίνεται σωστά, έχει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά σε μεγάλο βαθμό.

Ποιες είναι λοιπόν οι φυλές των παραδοσιακών χορευτών;

Σημείωση 1: Οποιαδήποτε ομοιότητα με πραγματικά πρόσωπα είναι τυχαία!
Σημείωση 2: Δεν λέγεται τίποτα με κακία αλλά με χιούμορ!

• Έχουμε τον χορευτή που ζει για να χορεύει. Ίσως η καλύτερη κατηγορία χορευτή γιατί αγαπάει πολύ τον χορό και πάντα ψάχνει να μάθει κάτι περισσότερο, να γίνει καλύτερος. Δεν θεωρεί ότι έχει κάνει 5-10-20 χρόνια χορό και τα έχει μάθει όλα.
• Έχουμε τον χορευτή που θέλει να γίνει δάσκαλος. Έχει αυτόν τον σκοπό από την αρχή. Μαθαίνει μια περιοχή και θεωρεί ότι μπορεί να τη διδάξει και τρέχει να το κάνει. Επίσης, σε προχωρημένες καταστάσεις, διορθώνει και τον δάσκαλο την ώρα του μαθήματος με ύφος 3562 καρδιναλίων.
• Υπάρχει ο χορευτής που νομίζει ότι είναι και γαμώ. Νομίζει ότι μπορεί να χορέψει τα πάντα, θεωρεί ότι ο δάσκαλος πρέπει να τον βάζει παντού γιατί όλα μπορεί να τα καταφέρει. Μερικές φορές μπορεί να είναι όντως καλός. Τις περισσότερες φορές όμως δεν είναι και, το κακό είναι ότι, κανείς δεν του το λέει γιατί πολύ απλά δεν θέλουν να του χαλάσουν την καρδιά και την ωραία εικόνα που έχει για τον εαυτό του.
• Υπάρχει ο περιστασιακός χορευτής. Μια χορεύει, μια όχι, αν του αρέσει η περιοχή και ο χορός που κάνουν εκείνη την εποχή μπορεί και να εμφανιστεί. Επιλεκτικός, καλό για εκείνον και τη διάθεσή του, κακό για όλους τους υπόλοιπους.
• Υπάρχει ο χορευτής που νομίζει ότι ο χορός είναι ατομικό άθλημα. Δεν τον νοιάζει η ομάδα, θέλει απλά να φαίνεται εκείνος. Και θα φροντίσει να το κάνει σε όποια σειρά και αν είναι στον κύκλο. Είτε πρώτος είτε τελευταίος είτε στη μέση θα βρει τρόπο.
• Υπάρχει ο χορευτής-φούσκα! Είναι μία πολύ κοινή «ράτσα»!Είσαι πριν την πρόβα και μιλάς μαζί του, σου λέει «ααααα, εγώ χόρευα 40 χρόνια στο Λύκειο Ελληνίδων, 66 χρόνια στη Δώρα Στράτου» και λες εσύ «πω πωωω, γαμάτος θα είναι αυτός!» Ξεκινάει Συρτός Μακεδονίας και δεν μπορεί να βρει ΚΑΝ βήμα…
• Υπάρχει ο χορευτής που είναι μία σχολή μόνος του! Ό,τι και αν δείξει ο δάσκαλος, αυτός θα χορεύει το στυλ που θέλει. Και θα απορεί κιόλας γιατί δεν μπορεί να ενσωματωθεί στην ομάδα. ΑΑΑΑ, και θα πάει να το δείξει και σε κάποιον διπλανό του στη προσπάθεια να βοηθήσει!
• Υπάρχει ο χορευτής-γκόμενος/γκόμενα. Εξαιρετική ράτσα και αυτή! Ξεχωρίζονται εύκολα! Μαλλί και βάψιμο, δεν θα πω τίποτα άλλο.
• Υπάρχει ο χορευτής που στηρίζει την ομάδα. Είναι ο άνθρωπος που θα βοηθήσει τον διπλανό του, θα του δείξει το βήμα, θα προσαρμόσει και το δικό του βήμα ώστε να μην φαίνεται κανένας άσχημος. Είναι η αθόρυβη δύναμη της ομάδας, η κολώνα.
• Αντίστοιχα, υπάρχει και το αντίστροφο. Αυτός που δίνει στεγνά τον διπλανό του και μάλιστα έχει την απαίτηση να χορεύει μόνο δίπλα σε καλούς χορευτές για να αναδεικνύεται και ο ίδιος. Εξαιρετικό δεν είναι να διαλέγεις τους διπλανούς σου;;
• Φυσικά, δεν ξεχνάμε τον φιγουρατζή χορευτή… Δεν κάνει βήμα, πετάει! Τόσο πολύ που του βάζουν πέτρες στις τσέπες για να μην…απογειωθεί!
• Υπάρχει και ο γεννημένος χορευτής, του οποίου βγαίνει η θέληση για χορό από μέσα του. Δεν είναι απαραίτητο να είναι ταλέντο, μπορεί να χάνει τα βήματα αλλά δεν σε χαλάει..Το προσπερνάς γιατί πολύ απλά σου αρέσει αυτό που βλέπεις!

Έχετε κάποια άλλη φυλή να συμπληρώσετε;;



Η φωτογραφία του άρθρου είναι της Anna Maria Anagnostopoulou από την ομάδα Χοροστάσι


Δηλώσεις για ζημιές από βροχόπτωση σε μεσοπρώιμα κεράσια



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Γίνονται δηλώσεις για ζημιές από βροχόπτωση σε κεράσια μεσοπρώιμα .

Οι δηλώσεις θα γίνονται στην κοινότητα Προμάχων από 18.00 μ.μ. μέχρι 21.00 μ.μ.

Οι δηλώσεις θα γίνονται μέχρι τις 6 Ιουνίου 2016.

Αποτελέσματα των εκλογών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων



ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ

ΕΚΛΟΓΕΣ 22ας ΜΑΪΟΥ 2016

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Την Κυριακή 22 Μαΐου 2016 και ώρα 12:00 πραγματοποιήθηκαν εκλογές της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων στην κεντρική αίθουσα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Θεσσαλονίκη).

 Ψήφισαν εκπρόσωποι από 51 Πολιτιστικούς Συλλόγους Μακεδόνων.

 Τα αποτελέσματα της σταυροδοσίας είναι:

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
1. ΤΑΤΣΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 47
2. ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑΛΑΚΤΗ 34
3. ΚΩΣΤΙΚΑ ΑΝΝΑ 31
4. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 30
5. ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 27
6. ΜΗΤΣΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 26 
(μοναδικός εκπρόσωπος λοιπής Ελλάδας)
7. ΔΟΝΤΣΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 25
8. ΑΡΜΕΝ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 24
9. ΝΟΛΗ ΣΤΥΛΙΑΝΗ 10
(μοναδική εκπρόσωπος Δυτικής Μακεδονίας)

ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΜΕΛΗ
1. ΔΗΜΗΤΡΟΥΣΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 23
2. ΚΟΪΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 22
3. ΤΣΑΜΠΟΥΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 18

ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
1. ΤΖΩΡΤΖΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ 35
2. ΓΙΟΥΡΟΥΚΗΣ ΠΑΥΛΟΣ 27
3. ΧΑΣΑΠΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 26


Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων συνεχίζει το έργο της με ενότητα και ομοψυχία!



https://www.facebook.com/omospondiamakedonon/

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΕΠΩΔΥΝΑ ΜΕΤΡΑ



Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΕΠΩΔΥΝΑ ΜΕΤΡΑ

«Υποθηκεύετε τον εθνικό πλούτο και τη δημόσια περιουσία, δημεύετε το αγροτικό εισόδημα τινάζετε στον αέρα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς»


Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση την οποία κατηγόρησε μεταξύ άλλων ότι υποθηκεύει τον εθνικό πλούτο και την δημόσια περιουσία για τα επόμενα 99 χρόνια στους δανειστές, άσκησε ο Γιώργος Καρασμάνης  μιλώντας στην Επιτροπή της Βουλής πριν από την ψήφιση του Νομοσχεδίου για τα νέα επώδυνα μέτρα.
Ο πρώην Υπουργός, αναφερόμενος κατ’ αρχήν στο κυβερνητικό ψευδοεπιχείρημα ότι και η Νέα Δημοκρατία ψήφισε την συμφωνία το περασμένο καλοκαίρι, έδωσε αποστομωτική απάντηση: Ψηφίσαμε, είπε,  το πλαίσιο για την προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στην οικονομία και όχι την πολιτική των μέτρων που εφαρμόζει σήμερα η Κυβέρνηση. Εμείς ψηφίσαμε, συνέχισε, το πλαίσιο, το οποίο ορίζει το πώς θα πρέπει να κινηθούν οι δείκτες και οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις της ελληνικής οικονομίας. Σε καμιά περίπτωση όμως, δεν είναι ο εξειδικευμένος οδικός άξονας, για το πώς οι επιδιωκόμενοι στόχοι μπορεί να επιτευχθούν. Παρέχει τις δυνατότητες και την ευελιξία, δίνοντάς μας την ευκαιρία πολλαπλών επιλογών. Εμείς δεν ψηφίσαμε τα μέτρα, δεν συμφωνήσαμε στο μείγμα πολιτικής που εφαρμόζει η Κυβέρνηση. Όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν, κάτω από ποιες συνθήκες, κάτω από ποιες προοπτικές, δώσαμε την ψήφο μας αλλά, δυστυχώς, άλλα περιμέναμε και άλλα μας βρήκαν.

Ο βουλευτής, κατήγγειλε τις ¨άφρονες¨ όπως τις χαρακτήρισε πολιτικές που επιδείνωσαν την κρίση, με τις κλειστές Τράπεζες, τα κάπιταλ κοντρόλ, τον διωγμό της επιχειρηματικότητας και του κέρδους, την υπερφορολόγηση, την ανασφάλεια στην αγορά – ένα μείγμα που αποτρέπει κάθε υποψήφιο επενδυτή και χωρίς επενδύσεις, τόνισε, δεν μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη και ανάπτυξη… Όταν την ίδια ώρα, η αφαίμαξη των εισοδημάτων και η αύξηση του ΦΠΑ τινάζουν στον αέρα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και το καλάθι της νοικοκυράς.
Ειδικότερα για τον αγροτικό τομέα, ο Γιώργος Καρασμάνης κατήγγειλε την επιβολή τριπλάσιων εισφορών στον ΟΓΑ, την κατάργηση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο (και αντί επιστροφής, την αύξηση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης), την αύξηση του ΕΝΦΙΑ σε αγροτεμάχια και οικόπεδα και την φορολόγηση των επιδοτήσεων – όταν η ίδια η ΚΑΠ ορίζει ότι αυτές δεν αποτελούν φορολογητέο εισόδημα. Προειδοποίησε δε ότι ουσιαστικά δημεύεται το αγροτικό εισόδημα και οδηγείται σε διάλυση ο πρωτογενής τομέας που μπορούσε να αποτελέσει πυλώνα ανάκαμψης και ανάπτυξης,και αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε παραπέρα μείωση της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών προϊόντων και στην επιδείνωση του ήδη επιβαρημένου εμπορικού ισοζυγίου. Παράλληλα, χαρακτήρισε ως ¨εξοργιστική και ανήκουστη¨ την απώλεια 900 εκατομμυρίων από το προηγούμενο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, ποσό που μαζί με τα άλλα 6 δις τα οποία παράδωσε η Κυβέρνηση μας  και τα οποία έχουν αφεθεί αναξιοποίητα στα κοινοτικά ταμεία, θα μπορούσαν να αποτρέψουν τις μειώσεις μισθών και συντάξεων καθώς και την επιβολή νέων φόρων.
Όσο για το ¨υπερταμείο¨ των αποκρατικοποιήσεων, ο βουλευτής τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία λέει ¨ναι¨ στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, αλλά με διαφανείς διαδικασίες και δικλείδες ασφαλείας, ώστε να υπάρξουν έσοδα, μείωση του δημόσιου χρέους, αύξηση επενδύσεων… και όχι στα χέρια των δανειστών χωρίς εθνικό έλεγχο, δηλαδή μετατροπή της χώρας μας σε ένα προτεκτοράτο – παρία.


23 ΜΑΪΟΥ 2016       ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

Γιάννης Σηφάκης - Να δηλώσουν οι αγρότες τις ζημιές από βροχοπτώσεις στα κεράσια - Έχει ετοιμαστεί η τροπολογία για την μετακίνηση των εκτιμητών του ΕΛΓΑ



Γιάννης Σηφάκης:  Να δηλώσουν οι αγρότες τις ζημιές από βροχοπτώσεις στα κεράσια. Έτοιμη τροπολογία που θα αντιμετωπίζει τις μετακινήσεις των εκτιμητών του ΕΛΓΑ

Μετά από επικοινωνία του βουλευτή με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ και την Προϊσταμένη του Περιφερειακού καταστήματος Βέροιας του Οργανισμού όσον αφορά τις σημαντικές ζημιές από βροχοπτώσεις στα κεράσια σε διάφορες περιοχές της Πέλλας αποφασίστηκε να δηλώσουν άμεσα και κανονικά τις ζημιές οι αγρότες ( αναγνωρίζεται η ζημιά).
 Οι εκτιμήσεις από τους επόπτες θα γίνουν αργότερα μετά την ψήφιση σε επόμενο νόμο τροπολογίας που έχει ετοιμαστεί που θα εξασφαλίζει την απρόσκοπτη μετάβαση εποπτών και εκτιμητών του ΕΛΓΑ για τον έλεγχο των ζημιών.

Ως εκ τούτου καλούνται οι αγρότες να δηλώσουν έγκαιρα την ζημιά τους, όσα κεράσια δεν μαζευτούν να μείνουν πάνω στα δέντρα ή από κάτω. 

Τόσο απλά


Τί ώρα είναι; Και κυρίως ποιά χρονιά; Για εποχή δεν ρωτάω· άνθισαν τα χρυσάνθεμα με χρώματα παράταιρα στη θλίψη. Τα έβλεπα χθες άφθονα στον εθνικό μας κήπο, ανέμελη ύβρις στο πνεύμα των καιρών. Ξεχάστηκα και ξέχασα για λίγο στη θέα τους.


Τελικά
μου ' μείνε αυτή η συνήθεια να κοιτάζω άλλου, έτσι σώθηκα από πολλές καταστροφές
όμως είναι πράγματα που δε θα τα μάθουμε ποτέ, όπως το μάκρος των οριζόντων
ή το βάθος της λύπης μας
κι υστέρα έρχονται εκείνες οι δύσκολες στιγμές που πρέπει ν' απαντήσεις — τι θα πεις; (1)


Ύστερα περάσαμε τη μικρή γέφυρα πάνω από τη λίμνη. Κάποιος είπε: “Όχι όλοι με το ίδιο βήμα. Υπάρχει ο κίνδυνος συντονισμού. Μπορεί να καταρρεύσει”. Αλλάξαμε βήμα· άλλος μικρό, άλλος μεγάλο. Με βιαστικά, κανονικά,  νωχελικά βήματα, αποφύγαμε τον συντονισμό. Η γέφυρα δεν έπεσε και μόνο τότε κατάλαβα ότι πρέπει να περιμένω πριν την επανάσταση, τον συντονισμό της θέλησης.



Kαι τότε κατάλαβες γιατί οι απελπισμένοι
γίνονται οι πιό καλοί επαναστάτες.
Και μένουμε ανυπεράσπιστοι ξαφνικά, σαν ένα νικητή
μπροστά στο θάνατο
ή ένα νικημένον αντίκρυ στην αιωνιότητα…
Mεγάλες λέξεις δε λέγαν πια τίποτα και τις πετούσαν στους
οχετούς.
Α, εσύ δεν είδες ποτέ το ίδιο το χέρι σου να σε σημαδεύει αλύπητα
απ’ το βάθος των περασμένων. (2)

Τρεις μετανάστες σε ένα παγκάκι, ακίνητοι με τα καλά τους κοιτάζουν προς την Αμαλίας ή μάλλον πιο ανατολικά ζυγίζοντας την απόσταση. Μια γυναίκα μόνη, βυθισμένη στις φυλλωσιές και σε ένα best seller που έγραψε κάποια Judeth· μόνος κι ο ευθυτενής εύζωνας στην είσοδο της Ηρώδου του Αττικού. Ένα ζευγάρι ξεφτίζει ηδονικά ένα παρελθόντα έρωτα, χωρίς να ξέρει πώς να τον τελειώσει.

Θυμάσαι τις νύχτες; Για να σε κάνω να γελάσεις περπατούσα πάνω στο γυαλί της λάμπας.
«Πώς γίνεται αυτό;» ρώταγες. Μα ήταν τόσο απλό
αφού μ’ αγαπούσες (3)

Παιδιά τρέχουν ξελογιασμένα. Άλλα, μόλις ανακαλύπτουν βήμα -βήμα διστακτικά, το περπάτημα. Φωνές, κινήσεις κι ύστερα παρατεταμένες, εκστατικές παύσεις, μπροστά στα λιγοστά ζώα, στα κρυφά κελαηδίσματα και στο περίσσευμα των χρωμάτων. Ξέχασα να στο πω από την αρχή· και τα άλικα κυκλάμινα ήταν ανθισμένα.

Συχνά, θυμάμαι, οι μεγάλοι, όταν ήμουν παιδί, μιλούσαν για
το μέλλον μου. Αυτό γινόταν συνήθως στο τραπέζι. Αλλά εγώ
ούτε τους πρόσεχα, ακούγοντας ένα πουλί έξω στο δέντρο.
Ίσως γι΄ αυτό το μέλλον μου άργησε τόσο πολύ: ήταν τόσο
αναρίθμητα τα πουλιά και τα δέντρα. (4)


 Τάσος Λειβαδίτης.











Τί φτιάχνει τον κόσμο μας;



Η φωτογραφία που βλέπετε αποτελείται από χιλιάδες φωτογραφίες. 
Κάθε μια από αυτές αποτελείται από χιλιάδες άλλες που κι αυτές με τη σειρά τους αποτελούνται από χιλιάδες άλλες που κι εκείνες δημιουργήθηκαν από χιλιάδες άλλες που κι αυτές…

Αν λοιπόν έχετε κάποια συνάντηση, αν έχετε σοβαρές υποθέσεις να διεκπεραιώσετε, αν είσαστε στη δουλειά σας, αν είσαστε με τον/ την αγαπημένο/η σας, αν έχετε το φαγητό στη φωτιά, μην τολμήσετε να κάνετε κλικ ΕΔΩ.

 Θα αρχίσετε τις βουτιές και θα αργήσετε στην συνάντηση, οι υποθέσεις σας θα παραμείνουν εκκρεμότητες, ο/η αγαπημένος/η θα σας εγκαταλείψει, το φαγητό σας θα καεί…

 Προσοχή!
 Είναι άκρως εθιστικό.

ΑΤΟΜΑ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 40 ΧΡΟΝΩΝ ΧΤΥΠΑ ΠΛΕΟΝ Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ.



       Άτομα κάτω των 40χρόνων  χτυπά τις τελευταίες δυο δεκαετίες  ο καρκίνος του παχεος εντέρου, αν  και θεωρείται νόσος της τρίτης ηλικίας!
Η δυσμενής αυτή εξέλιξη  της νόσου, που έχει  προοδευτική και ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων σε νεότερες ηλικίες, προβληματίζει την παγκόσμια ιατρική κοινότητα.
Το θέμα τονίστηκε ιδιαίτερα κατά την διάρκεια του Ετήσιου Συνεδρίου των Αμερικανών Χειρουργών Παχέος Εντέρου και Πρωκτού που πραγματοποιήθηκε  30 Απριλίου με 4 Μαΐου  στο LosAngelesτης California.
«Πράγματι τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο είναι ανησυχητικά καθώς μέχρι σήμερα ήταν σπάνιες οι περιπτώσεις που είχαμε καρκίνο του παχέος εντέρου σε άτομα κάτω των 40 χρόνων» αναφέρειο ΔρΔιαμαντής Θωμάς Διευθυντής χειρουργός στο MetropolitanHospitalκαι προσθέτει

« Όλοι μας θα πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε  και να κάνουμε τις απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις, ενώ παράλληλα όποιο από τα παρακάτω συμπτώματα εμφανίζεται θα πρέπει άμεσα να μας οδηγεί στον εξειδικευμένο γιατρό-χειρουργό για  καρκίνο του παχέος εντέρου».
 
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ  ΚΑΡΚΙΝΟΥ  ΠΑΧΕΟΣ  ΕΝΤΕΡΟΥ
  Τα συμπτώματα  στον καρκίνο του παχέος εντέρου , που πλήττει κάθε χρόνο περίπου ένα εκατομμύριο ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι διαφορετικά και ποικίλλουν ανάλογα με το  σημείο του εντέρου στο οποίο θα εμφανιστεί.
Συγκεκριμένα προκαλεί όταν εμφανίζεται στο :
  • ΑΝΙΟΝ-ΕΓΚΑΡΣΙΟ .Αναιμία- Άλγος στη δεξιά πλάγια κοιλία και 10% ψηλαφητή μάζα
  • ΚΑΤΙΟΝ-ΣΙΓΜΟΕΙΔΕΣ. Βλεννοαιματηρές κενώσεις- απόφραξη – ψηλαφητή μάζα
  •  ΟΡΘΟ. Αποβολή αίματος με τα κόπρανα – Τεινεσμός – Αίσθημα ατελούς αφοδεύσεως .
  Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από το σύνολο των περιπτώσεων του καρκίνου του παχεος εντέρου, έχουμε    στο ορθό 35%,  στο σιγμοειδές 26%,  στο ανιόν22% , στο εγκάρσιο12% και στο κατιόν5%
 Η διάγνωση γίνεται με δακτυλική εξέταση, με ενδοσκόπηση ( κολονοσκόπηση ), με αξονική τομογραφία (CT) , με μαγνητική τομογραφία  (MRI), και η εξέλιξη στης απεικονιστικές  τεχνικές είναι η VIRTUALCOLONOSCOPYόπου ανώδυνα ελέγχεται όλο το μήκος του παχέος εντέρου.
 «Κάθε ενήλικας μετά το 40ο έτος θα πρέπει να υποβάλλεται σε ετήσιο προληπτικό έλεγχο του παχέος εντέρου με κολονοσκόπηση σύμφωνα με τα καινούργια δεδομένα που ανακοινώθηκαν στην Αμερική»  προσθέτει ο Dr  Θωμάς.
Ο καρκίνος του παχεος έντερου είναι από τους πιο συχνούς καρκίνους στον άντρα μετά από τον καρκίνο του πνεύμονα και στης γυναίκες μετά  του μαστού.
Οι παράγοντες που ενοχοποιούνται για την ανάπτυξη του  είναι :
  • η διατροφή με λίπη και ζωικά λευκώματα,
  • η κληρονομικότητα ,
  • η νόσος Crohn,
  •  η ελκώδης κολίτιδα
  • και η  πολυποδίαση.
Αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα κάνει μεταστάσεις στο ήπαρ, τους πνεύμονες , τα  οστά, και ελεύθερα στην περιτοναϊκή κοιλότητα.
                ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ- ΘΕΡΑΠΕΙΑ
 Η θεραπεία  είναι η χειρουργική εκτομή ή αλλιώς κολεκτομή, του πάσχοντος τμήματος του παχέος εντέρου ή και ολόκληρου .
Η εξέλιξη της χειρουργικής σε συνδυασμό με την υψηλή τεχνολογία του  21ου αιώνα  δίνει την δυνατότητα στην χειρουργική του παχέος εντέρου να επεμβαίνει με τον ελάχιστο δυνατό τρόπο  (minimallyinvasivesurgery) .
Η λαπαροσκοπική κολεκτομή προσφέρει περισσότερα πλεονεκτήματα  για τον ασθενή , έναντι της ανοικτής χειρουργικής.
«Η επέμβαση είναι απόλυτα ασφαλής με   πλήρη αφαίρεση του όγκου ,με λεμφαδενικό καθαρισμό , ενώ ο ασθενής επιστρέφει σπίτι μετά δυο με τρείς ήμερες» εξηγεί ο Δρ Θωμάς.
Η γρήγορη έξοδος από το νοσοκομείο και η σημαντική μείωση του μετεγχειρητικού πόνου , συνηγορούν για την σπουδαιότητα της λαπαροσκοπικής κολεκτομής με μεγάλα οφέλη  για τον ασθενή.  
       Πλεονεκτήματα  της  λαπαροσκοπικής κολεκτομής:
  • Eλάχιστο τραύμα- μικρές τομές
  •   Περιορισμένη καταστροφή  ιστών από την στιγμή που υπάρχει μικρό     χειρουργικό τραύμα
  • Ελάχιστη απώλεια αίματος με αποτέλεσμα μικρότερο ποσοστό        μεταγγίσεων
  • Μικρότερο ποσοστό ενδοκοιλιακών συμφύσεων αποφεύγονται οι μετεγχειρητικές κήλες (λόγω του μικρού χειρουργικού τραύματος)
  • Μικρότερος μετεγχειρητικός πόνος
  • Έλλειψη μετεγχειρητικών επιπλοκών όπως διαπύηση ή διάσπαση του χειρουργικού τραύματος
  •   Λιγότερες καρδιοαναπνευστικές επιπλοκές έτσι ώστε να επιτρέπει και σε ασθενείς με επιβαρυμένη κατάσταση υγείας να μπορούν να χειρουργηθούν
  • Ταχύτερη κινητοποίηση, ανάρρωση του ασθενούς και επάνοδο στην εργασία του
  •  Μικρότερο κόστος νοσηλείας
  •  Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα
  •  Έλλειψη επαφής με το αίμα του ασθενούς προφυλάσσοντας την χειρουργική ομάδα από την μετάδοση ιογενών λοιμώξεων.

        www.dthomas.gr, Τηλ  6977597085

Συλλυπητήριο μήνυμα για τον Γιάννη Αγιάννογλου από τον Γιάννη Σηφάκη



Γιάννης Σηφάκης : 

 Η Αλμωπία θρηνεί σήμερα για τον χαμό του Γιάννη Αγιάννογλου, ενός ανθρώπου που με ανιδιοτέλεια και αποφασιστικότητα υπηρέτησε τους πολίτες της από την θέση του Δημάρχου Αριδαίας από το 1990 ως το 1998.
 Τα θερμά συλλυπητήρια μου στην εξαίρετη οικογένεια του

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...